gepubliceerd op 28 december 2017
Omzendbrief nr. 264
FEDERALE OVERHEIDSDIENST JUSTITIE
22 DECEMBER 2017. - Omzendbrief nr. 264
Aansluiting van de gemeenten op het Centraal Strafregister De Minister van Justitie aan De dames en heren Burgemeesters, De dames en heren Provinciegouverneurs, Ter info aan De Vlaamse, Brusselse en Waalse verenigingen van steden en gemeenten en verenigingen van ambtenaren van de burgerlijke stand, Mevrouw en de heren Ministers van de drie gewesten, onder wier bevoegdheid de plaatselijke besturen vallen, Mevrouw en de heren Eerste voorzitters bij de Hoven van Beroep, Mevrouw en de heren Eerste voorzitters bij de Arbeidshoven, Mevrouw en de heren Procureurs-generaal bij de Hoven van Beroep, Mijnheer de Federale Procureur, De dames en heren Procureurs des Konings en Arbeidsauditeurs, De dames en heren Hoofdgriffiers en Adjunct-griffiers, De dames en heren Voorzitters en Korpschefs van de Politiezones, Vanaf 1 januari 2018 zullen de gemeenten de uittreksels uit het strafregister aan de burger uitsluitend afleveren op basis van het Centraal Strafregister via de applicatie CJCS-CG, en niet meer op basis van het gemeentelijk strafregister (1).
Op vandaag werd, in grote lijnen, door de FOD Justitie reeds het volgende gerealiseerd : - Modernisering van de applicatie van het Centraal Strafregister (CJCS); - Digitalisering (na scanning of rechtstreeks vanaf de bron) van alle nieuwe veroordelingsberichten; - Overzending van veroordelingsberichten door de hoven en rechtbanken aan het Centraal Strafregister via e-mail (2); - Publicatie van het koninklijk besluit van 21 november 2016Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 21/11/2016 pub. 02/02/2017 numac 2017030009 bron federale overheidsdienst justitie Koninklijk besluit betreffende de modaliteiten van aflevering van de uittreksels uit het strafregister aan particulieren type koninklijk besluit prom. 21/11/2016 pub. 10/05/2017 numac 2017011966 bron federale overheidsdienst justitie Koninklijk besluit betreffende de modaliteiten van aflevering van de uittreksels uit het strafregister aan particulieren. - Rechtzetting type koninklijk besluit prom. 21/11/2016 pub. 15/06/2017 numac 2017012501 bron federale overheidsdienst justitie Koninklijk besluit betreffende de modaliteiten van aflevering van de uittreksels uit het strafregister aan particulieren. - Duitse vertaling sluiten betreffende de modaliteiten van aflevering van de uittreksels uit het strafregister aan particulieren (KB van 21 november 2016); - Omzendbrief nr. 260 gericht aan de gerechtelijke instanties betreffende de aansluiting van de gemeenten op het Centraal Strafregister - gegevens die aan het Centraal Strafregister moeten worden bezorgd (B.S., 17 augustus 2017).
Teneinde de aansluiting van de gemeenten op het Centraal Strafregister vlot te laten verlopen, dienen de gemeenten de hierna volgende richtlijnen in acht te nemen.
I. ALGEMEENHEDEN 1. Aansluiting van de gemeenten op CJCS-CG De procedure inzake aansluiting tot en gebruik van de applicatie CJCS-CG staat gedetailleerd omschreven in de gebruikershandleiding die reeds werd verspreid aan de gemeentebesturen en kan worden geraadpleegd op de website (3) van de FOD Justitie en in de applicatie CJCS-CG.2. Koninklijk besluit van 21 november 2016Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 21/11/2016 pub. 02/02/2017 numac 2017030009 bron federale overheidsdienst justitie Koninklijk besluit betreffende de modaliteiten van aflevering van de uittreksels uit het strafregister aan particulieren type koninklijk besluit prom. 21/11/2016 pub. 10/05/2017 numac 2017011966 bron federale overheidsdienst justitie Koninklijk besluit betreffende de modaliteiten van aflevering van de uittreksels uit het strafregister aan particulieren. - Rechtzetting type koninklijk besluit prom. 21/11/2016 pub. 15/06/2017 numac 2017012501 bron federale overheidsdienst justitie Koninklijk besluit betreffende de modaliteiten van aflevering van de uittreksels uit het strafregister aan particulieren. - Duitse vertaling sluiten betreffende de modaliteiten van aflevering van de uittreksels uit het strafregister aan particulieren Het KB van 21 november 2016, dat uitvoering geeft aan de artikelen 595 en 596 van het Wetboek van strafvordering, trad in werking op 12 februari 2017.Het KB heeft een algemene draagwijdte en is vanaf die datum van toepassing op alle gemeentebesturen. Dit KB kan geraadpleegd worden op de website van de FOD Justitie. 3. Vertrouwelijkheidsverklaring De vertrouwelijkheidsverklaring bevat de namen van de personen die toegang hebben tot de applicatie CJCS en die gemachtigd werden door de burgemeester om uittreksels uit het Centraal Strafregister af te leveren conform de artikelen 595 en 596 van het Wetboek van strafvordering.Het is toegestaan meerdere namen van gebruikers op te nemen in eenzelfde document.
De gebruikers verbinden zich ertoe het vertrouwelijk karakter van de informatiegegevens te bewaren, conform artikel 601 van het Wetboek van strafvordering. Daarom is het belangrijk dat de vertrouwelijkheidsverklaring ondertekend wordt door elke gebruiker.
De vertrouwelijkheidsverklaring alsook meer informatie hierover is terug te vinden via de website van de FOD Justitie. 4. Gebruikers van de applicatie CJCS-CG Wanneer er een wijziging is van gebruikers, is het belangrijk om de volgende stappen te volgen : - Een nieuwe gebruiker toevoegen : de nieuwe gebruiker ondertekent de vertrouwelijkheidsverklaring en de (hoofd)toegangsbeheerder activeert de toegang.Een kopie van de ondertekende vertrouwelijkheidsverklaring dient door de informatieveiligheidsconsulent te worden overgemaakt aan het Centraal Strafregister. Wanneer de gemeente geen informatieveiligheidsconsulent heeft, bezorgt de gemeente de vertrouwelijkheidsverklaring zelf aan het Centraal Strafregister. - Een bestaande gebruiker schrappen : wanneer een medewerker niet meer werkt bij het gemeentebestuur of een ander takenpakket heeft gekregen, zodat hij geen reden meer heeft om toegang te hebben tot CJCS-CG, dan moet de (hoofd)toegangsbeheerder de toegang deactiveren. De informatieveiligheidsconsulent, of in het geval er geen aangesteld werd, de gemeente, geeft de naam van de geschrapte gebruiker en de datum van schrapping door aan het Centraal Strafregister. 5. Uittreksels uit het strafregister 5.1. Algemene richtlijnen 5.1.1. Wie levert het uittreksel af ? 5.1.1.1. De gemeentebesturen De gemeentebesturen leveren de uittreksels van het strafregister af aan elke burger die : - in België zijn wettelijke verblijfplaats/hoofdverblijfplaats heeft in de gemeente; - beschikt over een rijksregisternummer, ongeacht of het uittreksel bestemd is voor gebruik in België of het buitenland. 5.1.1.2. Het Centraal Strafregister Het Centraal Strafregister levert, zonder tussenkomst van de gemeentebesturen, de uittreksels van het strafregister af in de volgende gevallen : - in geval de burger geen wettelijke verblijfplaats/hoofdverblijfplaats (meer) in België heeft; - in geval de burger ambtshalve werd geschrapt; - in geval de aanvraag uitgaat van : o de gerechtelijke overheden op basis van art. 593 Wetboek van Strafvordering, dewelke een rechtstreekse toegang hebben tot de applicatie CJCS; o de gemachtigde administratieve instanties op basis van de artikelen 593-594 Wetboek van Strafvordering. en m.n. het KB van 19 juli 2001 betreffende de toegang van bepaalde openbare besturen tot het Centraal Strafregister; - in geval een uittreksel betreffende een rechtspersoon (vennootschap, vzw, ...) dient te worden afgeleverd; - in geval de aanvrager een Belgische of buitenlandse diplomatiek of consulair beambte is, die geen wettelijke verblijfplaats/hoofdverblijfplaats heeft in België en geen rijksregisternummer heeft.
In de bovenstaande gevallen dient de aanvrager (of diens gemachtigde) die zich tot de gemeente richt om een uittreksel uit het strafregister te bekomen, aldus te worden doorverwezen naar de FOD Justitie: Dienst Centraal Strafregister, Waterloolaan 80, 1000 Brussel.
Het loket van de dienst is geopend op werkdagen van 9u tot 11u30 en van 14u tot 15u30.
Email : strafregister@just.fgov.be 5.1.2. Types uittreksel Er bestaan drie hoofdtypes uittreksel uit het strafregister voor particulieren : - Model 595 : zijnde het basismodel dat in alle gevallen waarin geen model 596 (1 of 2) dient te worden afgeleverd, moet worden afgeleverd. - Model 596-1 : zijnde het model dat wordt afgeleverd voor het uitoefenen van een gereglementeerde activiteit. Voor dit model bestaan er verschillende subtypes naargelang de gereglementeerde activiteit waarover het gaat. Een lijst van alle gekende gereglementeerde activiteiten werd als bijlage opgenomen bij de omzendbrief nr. 204. De geactualiseerde versie van deze lijst is online raadpleegbaar op de website van de FOD Justitie. - Model 596-2 : zijnde het model dat wordt afgeleverd voor het uitoefenen van een activiteit in verband met minderjarigen. Art. 596, tweede lid, van het Wetboek van strafvordering omschrijft dit als volgt : "een activiteit die onder opvoeding, psycho-medisch-sociale begeleiding, hulpverlening aan de jeugd, kinderbescherming, animatie of begeleiding van minderjarigen valt".
Meer informatie over de inhoud van de verschillende modellen van uittreksel voor particulieren alsook de lijst van de gereglementeerde activiteiten is terug te vinden in de omzendbrief nr. 204 betreffende de uittreksels van het strafregister (B.S., 10 juni 2013), raadpleegbaar op de website van de FOD Justitie.
Om te kunnen garanderen dat de gemeente het correcte type uittreksel aflevert aan de burger, wordt aangeraden om het typeformulier te gebruiken wanneer de burger het uittreksel dient voor te leggen aan een derde (bv. huidige of toekomstige werkgever, club of vereniging waarvan hij/zij lid is, ...) en de burger : - een gereglementeerde activiteit uitoefent (model 596-1), of, - een activiteit uitoefent waarbij de burger in contact komt met minderjarigen (model 596-2).
Het formulier kan als hulpmiddel dienen om te weten welk type uittreksel aangevraagd of afgeleverd moet worden.
Gelieve deze informatie intern te verspreiden en beschikbaar te stellen aan de burger, werkgevers en verenigingen via de diverse beschikbare informatiekanalen. Vanuit de FOD Justitie werd eind juni reeds een grootschalige communicatie hieromtrent verricht aan +/- 800 werkgeversorganisaties en verenigingen.
Het gemeentebestuur kan enkel een uittreksel van het strafregister afleveren in de taal van het taalgebied waartoe de gemeente behoort.
De burger die er de noodzaak van aantoont, kan evenwel kosteloos een gewaarmerkte vertaling in het Nederlands, Frans of Duits, naar gelang van het geval, vragen via de gouverneur van de provincie van zijn woonplaats. Wanneer een vertaling in het Duits vereist is, wordt de aanvraag gedaan aan de gouverneur van de provincie Luik (4). 5.2. Uittreksels bestemd voor het buitenland en legalisatie 5.2.1.Uittreksel afgeleverd door de gemeente De uittreksels afgeleverd door de gemeenten, zoals voorzien onder punt 5.1.1.1., dienen, om geldig te zijn in het buitenland, te worden ondertekend door de burgemeester, schepen of een gemeentelijke medewerker wiens handtekening gedeponeerd is bij de FOD Buitenlandse Zaken.
Indien een beëdigde vertaling wordt gemaakt van het uittreksel, dan dient deze beëdigde vertaling, behoudens de gevallen waarin er vrijstelling is van legalisatie, te worden gelegaliseerd door de FOD Justitie : Dienst Legalisatie Waterloolaan 115 1000 Brussel Tel. : 02 542 65 32 E-mail : legal@just.fgov.be Nadien dient de burger, behoudens de gevallen waarin er vrijstelling is van legalisatie, het uittrekselen ook de eventuele beëdigde vertaling hiervan, te laten legaliseren door de FOD Buitenlandse Zaken : Dienst Legalisaties Karmelietenstraat 27, 1000 Brussel Tel. : 02 501 32 00 Contactformulier : website (5) van de FOD Buitenlandse Zaken. 5.2.2.Uittreksel afgeleverd door het CSR De uittreksels afgeleverd door het Centraal Strafregister, zoals voorzien onder punt 5.1.1.2., dienen om geldig te zijn in het buitenland in principe te worden gelegaliseerd.
Het uittreksel uit het strafregister en ook de eventuele beëdigde vertaling hiervan dienen te worden gelegaliseerd door de FOD Justitie, behoudens de gevallen waarin er vrijstelling is van legalisatie : Dienst Legalisatie Waterloolaan 115 1000 Brussel Tel.: 02 542 65 32 E-mail: : legal@just.fgov.be Indien er geen vrijstelling van legalisatie is, dient de burger vervolgens het uittreksel en ook de eventuele beëdigde vertaling hiervan, te laten legaliseren door de FOD Buitenlandse Zaken : Dienst Legalisaties Karmelietenstraat 27, 1000 Brussel Tel. : 02 501 32 00 Contactformulier : website van de FOD Buitenlandse Zaken.
Voor sommige landen is evenwel geen legalisatie nodig. Meer informatie hierover is terug te vinden op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.
Meer informatie over de legalisatieprocedure is beschikbaar op de website van de FOD Justitie en van de FOD Buitenlandse Zaken. 5.3 Buitenlandse veroordelingen Buitenlandse veroordelingen worden vanaf 1 januari 2018 vermeld op de uittreksels van het strafregister in toepassing van de artikelen 590, 16°, 595 en 596 van het Wetboek van Strafvordering. 5.4 Werkstraffen Werkstraffen worden in principe en tot nader order nooit vermeld op de verschillende types uittreksel voor particulier gebruik, behalve : - indien de specifieke beroepsreglementering de vermelding van de werkstraf expliciet voorziet (arrest nr. 156/2015 van 29 oktober 2015 van het Grondwettelijk Hof); - op de uittreksels afgeleverd in het kader van de samenstelling van een jury voor de hoven van assisen conform de wet van 21 december 2009Relevante gevonden documenten type wet prom. 21/12/2009 pub. 11/01/2010 numac 2009090000 bron federale overheidsdienst justitie Wet tot hervorming van het hof van assisen type wet prom. 21/12/2009 pub. 18/04/2011 numac 2011000221 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet tot hervorming van het hof van assisen. - Duitse vertaling sluiten tot hervorming van het hof van assisen (arrest nr. 137/2011 van 27 juli 2011 van het Grondwettelijk Hof); - op de uittreksels afgeleverd conform artikel 596, tweede lid, van het Wetboek van strafvordering (ingevolge de wijziging van dit artikel door art. 57 van de wet van 5 februari 2016Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/02/2016 pub. 19/02/2016 numac 2016009064 bron federale overheidsdienst justitie Wet tot wijziging van het strafrecht en de strafvordering en houdende diverse bepalingen inzake justitie sluiten tot wijziging van het strafrecht en de strafvordering en houdende diverse bepalingen inzake justitie).
Deze bepaling vervangt de omzendbrief nr. 176 van 28 februari 2011. 6. Authenticatie van het uittreksel Krachtens artikel 10 van het KB van 21 november 2016, dient het uittreksel op het ogenblik van afgifte van het document aan de burger te worden ondertekend, gedateerd en afgestempeld door de gemeente. Door deze handeling wordt de aflevering van het uittreksel door het gemeentebestuur op een bepaalde datum bevestigd.
De datum van het uittreksel (voor wat betreft de inhoud) is de datum die links bovenaan op de eerste pagina van het uittreksel vermeld staat.
Door de ondertekening en authenticatie van het uittreksel bevestigt het gemeentebestuur de wettelijke context waarin het document werd afgeleverd aan de burger, terwijl de inhoud van het uittreksel onder de verantwoordelijkheid van het Centraal Strafregister, als beheerder van de informatie, valt.
De delegatie voor de ambtenaren van de burgerlijke stand wordt geregeld in artikel 126 van de Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988.
Artikel 10 van het KB van 21 november 2016, gaat ervan uit dat de uittreksels uit het strafregister principieel in papieren vorm worden afgeleverd aan de burger. Maar de Minister kan evenwel in andere wijzen van aflevering voorzien, overeenkomstig artikel 10, tweede lid, van het KB van 21 november 2016.
De voorwaarden voor het elektronisch afleveren van de uittreksels uit het strafregister zullen nader worden omschreven in een ministerieel besluit. 7. Sommige openbare besturen kunnen bepaalde gegevens opvragen uit het Centraal Strafregister Bepaalde openbare besturen zijn gemachtigd om een uittreksel betreffende een particulier (natuurlijke of rechtspersoon) uit het Centraal Strafregister op te vragen.Zij kunnen enkel de gegevens opvragen voor de in de wet of koninklijk besluit bepaalde finaliteit en de aanvraag kan enkel gebeuren door de daarin bepaalde personen.
Voorbeelden hiervan zijn de verschillende overheidsdiensten opgenomen in het koninklijk besluit van 19 juli 2001Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 19/07/2001 pub. 24/08/2001 numac 2001009579 bron ministerie van justitie Koninklijk besluit betreffende de toegang van bepaalde openbare besturen tot het Centraal Strafregister sluiten betreffende de toegang van bepaalde openbare besturen tot het Centraal Strafregister en de wet van 10 april 1990 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid. 8. Uittreksels afgeleverd aan minderjarigen De wet (art.595 Sv.) maakt geen onderscheid tussen meerder- of minderjarigen inzake het afleveren van uittreksels. Uittreksels uit het strafregister kunnen bijgevolg aan minderjarigen worden afgeleverd voor zover zij hun identiteit bewijzen.
Er dient evenwel te worden opgemerkt dat het uittreksel betreffende een -16 jarige altijd blanco zal zijn aangezien de strafrechtelijke aansprakelijkheid ten vroegste vanaf 16 jaar kan ontstaan (i.e. in geval van doorverwijzing door de Jeugdrechtbank naar de correctionele rechtbank of het hof van Assisen, in geval van zeer ernstige misdrijven, alsook voor bepaalde verkeersdelicten : in deze gevallen kunnen de veroordelingen worden opgenomen in het uittreksel).
Eventuele jeugdbeschermingsmaatregelen worden nooit op uittreksels voor particulieren vermeld. 9. Contactverboden met minderjarigen De contactverboden met minderjarigen, uitgesproken door een onderzoeksrechter in het kader van de voorlopige hechtenis, worden voortaan allemaal overgezonden aan en geregistreerd door het Centraal Strafregister, conform de omzendbrief nr.260 (B.S., 17 augustus 2017).
Vanaf 1 januari 2018 zal het bestaan van een eventueel contactverbod met minderjarigen automatisch worden vermeld op de modellen 596.2 en dienen de gemeentebesturen deze informatie bijgevolg niet langer op te vragen bij de lokale politiediensten, zoals voorzien in artikel 23 van het KB van 21 november 2016.
Het gemeentebestuur dient voor elk uittreksel model 596.2, gevraagd via brief of via elektronische weg, tot nader order, bij de politiedienst navragen of betrokkene in voorlopige hechtenis is.
Indien betrokkene in voorlopige hechtenis is, dan mag het gemeentebestuur geen uittreksel afleveren (Wetboek van strafvordering, art. 596, 4). 10. Rechtspersonen Uittreksels betreffende rechtspersonen worden uitsluitend afgeleverd door de Dienst Centraal Strafregister. Eventuele aanvragen van uittreksels voor rechtspersonen dienen bijgevolg te worden doorverwezen naar de Dienst Centraal Strafregister te Brussel. 11. Support 11.1. Helpdesk De dienst Centraal Strafregister van de FOD Justitie stelt een helpdesk ter beschikking van de burgers, de gemeentebesturen en andere overheden die al dan niet rechtstreeks toegang hebben tot het Centraal Strafregister. 11.1.1. Voor de gemeentebesturen De helpdesk is bereikbaar van maandag tot vrijdag tijdens de kantooruren via : - Email : support.cjcs-cg@just.fgov.be (voor technische vragen betreffende de aansluiting en inhoudelijke vragen) - Telefoon : 02 542 78 68 (voor dringende zaken tussen 9.30-11.30 en 13.30-15.30) - Email : strafregister@just.fgov.be (voor alle andere vragen) 11.1.2. Voor de burgers Het gemeentebestuur kan de burger voor inhoudelijke vragen betreffende het uittreksel doorverwijzen naar het Centraal Strafregister. - Email : strafregister@just.fgov.be - Telefoon : 02 552 27 29 - Brief : FOD Justitie - Dienst Centraal Strafregister - Waterloolaan 115, 1000 Brussel - Loket : Dienst Centraal Strafregister - Waterloolaan 80, 1000 Brussel (open van 9.00-11.30 en 14.00-15.30) 11.2. Documentatie De relevante documenten en wetgeving in het kader van de aflevering van uittreksels aan particulieren en nuttige documenten voor de gemeentebesturen zijn beschikbaar op de website van de FOD Justitie.
Daarnaast kan u ook de gebruikershandleiding en nuttige informatie bestemd voor de gemeentebesturen raadplegen via de applicatie CJCS-CG. II. SPECIFIEKE ONDERWERPEN 1. Inlichtingenbulletins De praktijk van aflevering van de inlichtingenbulletins door de gemeentebesturen wordt afgeschaft vanaf 1 maart 2018, aangezien alle informatie in dit document thans via andere kanalen beschikbaar is voor het Openbaar Ministerie en er geen wettelijke basis voor de inlichtingenbulletins bestaat.De gerechtelijke instanties worden hierover geïnformeerd. 2. Moraliteitsonderzoeken De lokale politie kan het gemeentebestuur (dienst gemeentelijk strafregister) rechtstreeks bevragen in het kader van de aflevering van wapenvergunningen op grond van art.5 § 4 van de Wapenwet en de omzendbrief van 8 juni 2006Relevante gevonden documenten type omzendbrief prom. 08/06/2006 pub. 09/06/2006 numac 2006009460 bron federale overheidsdienst justitie Omzendbrief met betrekking tot de toepassing van de wet houdende regeling van economische en individuele activiteiten met wapens type omzendbrief prom. 08/06/2006 pub. 14/11/2006 numac 2006000632 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Omzendbrief met betrekking tot de toepassing van de wet houdende regeling van economische en individuele activiteiten met wapens . - Duitse vertaling sluiten. Er wordt in deze gevallen een uittreksel 596.1-5 door de gemeente afgeleverd aan de politieambtenaar.
Voor alle andere vormen van moraliteitsonderzoek, mits vermelding van de wettelijke basis, wordt een uittreksel afgeleverd door het gemeentebestuur. 3. Residuaire bevoegdheden van de gemeentebesturen De volgende materies waarvoor de kennis vereist is van bepaalde rechterlijke beslissingen in strafzaken, blijven tot nader order, en in afwachting van een geïntegreerde oplossing, tot de bevoegdheid en verantwoordelijkheid van de gemeentebesturen behoren na 1 januari 2018 : - beheer van de kiesontzettingen en opstellen van de kieslijsten (cf. punt 3.1); - ontzettingen van het recht tot sturen (cf. punt 3.2); - opstellen van de lijsten van gezworenen voor de hoven van assisen (cf. punt 3.3).
Deze aangelegenheden worden hieronder achtereenvolgens besproken. 3.1 Verkiezingen In toepassing van de omzendbrief van 31 mei 2011Relevante gevonden documenten type omzendbrief prom. 31/05/2011 pub. 25/07/2011 numac 2011000471 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Omzendbrief betreffende de toepassing van de nieuwe bepalingen van het Kieswetboek die gewijzigd werden bij de wet van 14 april 2009. - Federale, regionale of Europese verkiezingen. - Duitse vertaling sluiten betreffende de toepassing van de nieuwe bepalingen van het Kieswetboek die gewijzigd werden bij de wet van 14 april 2009 gevraagd dienen de parketten van de hoven en rechtbanken de ontzettingen - tijdelijk of definitief - uit het kiesrecht systematisch te melden aan de burgemeester van de gemeente waar de betrokkene ingeschreven was in het bevolkingsregister ten tijde van de veroordeling of internering, alsook aan de betrokkene zelf. Deze richtlijn werd herhaald in de ministeriële omzendbrief nr. 260, gericht aan de rechterlijke orde, betreffende de gegevens die aan het Centraal Strafregister dienen te worden overgemaakt (B.S. 17 augustus 2017).
Het beheer van de kiesontzettingen en het opstellen van de kieslijsten blijft bijgevolg tot de bevoegdheid van de gemeentebesturen behoren.
Zij ontvangen de informatie dienaangaande rechtstreeks van de hoven en rechtbanken. 3.2 Ontzettingen van het recht tot sturen Het uittreksel uit het Centraal Strafregister vermeldt enkel de ontzetting uit het recht tot sturen, die een bijkomende straf is, wanneer de hoofdstraf vermeld wordt. In het Centraal Strafregister wordt eveneens geen informatie met betrekking tot de strafuitvoering geregistreerd en bijgevolg wordt enkel de door de rechtbank uitgesproken duur van de ontzetting geregistreerd, doch niet de effectieve start- en einddata van het rijverbod.
Deze informatie kunnen de gemeentebesturen terugvinden in Mercurius. 3.3 Lijsten van gezworenen voor de hoven van assisen In afwachting van een adequate oplossing kan de gemeente, een lijst van de te verifiëren personen voor de samenstelling van een jury voor het hof van assisen (excell-formaat met vermelding van naam, voornaam en rijksregisternummer) overmaken aan het Centraal Strafregister voor verificatie aan het volgende mailadres : strafregister@just.fgov.be. 4. Eretekens Elke aanvraag betreffende eretekens, wordt behandeld door het Centraal Strafregister.Het gemeentebestuur mag de aanvrager doorverwijzen naar het Centraal Strafregister. 5. Procedure bij verhuis De dossiers van het strafregister dienen overgezonden te worden aan de nieuwe gemeente tot de datum dat de inlichtingenbulletins afgeschaft zullen worden. De gerechtelijke instanties werden reeds ingelicht over de te volgen richtlijnen in het kader van de aansluiting van de gemeenten op het Centraal Strafregister via de omzendbrief nr. 260 betreffende de aansluiting van de gemeenten op het Centraal Strafregister - gegevens die aan het Centraal Strafregister moeten worden bezorgd.
Ik wens de gemeentebesturen veel succes bij de praktische toepassing van deze richtlijnen en wens hen van harte te danken voor hun vruchtbare samenwerking.
De Minister van Justitie, K. GEENS _______ Nota's (1) Artikel 10 van de wet van 31 juli 2009Relevante gevonden documenten type wet prom. 31/07/2009 pub. 27/08/2009 numac 2009009602 bron federale overheidsdienst justitie Wet betreffende diverse bepalingen met betrekking tot het Centraal Strafregister sluiten betreffende diverse bepalingen met betrekking tot het Centraal Strafregister.(2) Met uitzondering van de politierechtbanken gezien de koppeling van Mach aan het Centraal Strafregister waardoor 85% van alle veroordelingen door de politierechtbanken automatisch in het Centraal Strafregister wordt geïnjecteerd. (3) https://justitie.belgium.be (4) Artikel 13 § 1 van de gecoördineerde wetten van 18 juli 1966 op het taalgebruik in bestuurszaken. (5) https://diplomatie.belgium.be