Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 14 juli 2021
gepubliceerd op 28 juli 2021

Koninklijk Besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 20 juli 2001 houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen en strekkende tot de indeling van handelingen als klasse IV en tot wijziging van het koninklijk besluit van 27 oktober 2009 tot bepaling van de bedragen en de betalingswijze van de retributies geheven met toepassing van de reglementering betreffende de bescherming tegen ioniserende straling

bron
federale overheidsdienst binnenlandse zaken en federaal agentschap voor nucleaire controle
numac
2021021412
pub.
28/07/2021
prom.
14/07/2021
ELI
eli/besluit/2021/07/14/2021021412/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

14 JULI 2021. - Koninklijk Besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 20 juli 2001Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 20/07/2001 pub. 30/08/2001 numac 2001000726 bron ministerie van binnenlandse zaken Koninklijk besluit houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen sluiten houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen en strekkende tot de indeling van handelingen als klasse IV en tot wijziging van het koninklijk besluit van 27 oktober 2009Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 27/10/2009 pub. 09/11/2009 numac 2009000676 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Koninklijk besluit tot bepaling van de bedragen en de betalingswijze van de retributies geheven met toepassing van de reglementering betreffende de bescherming tegen ioniserende straling sluiten tot bepaling van de bedragen en de betalingswijze van de retributies geheven met toepassing van de reglementering betreffende de bescherming tegen ioniserende straling


VERSLAG AAN DE KONING Sire, Wij hebben de eer ter ondertekening van Uwe Majesteit een koninklijk besluit voor te leggen tot wijziging van het koninklijk besluit van 20 juli 2001Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 20/07/2001 pub. 30/08/2001 numac 2001000726 bron ministerie van binnenlandse zaken Koninklijk besluit houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen sluiten houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen en strekkende tot de indeling van handelingen als klasse IV en tot wijziging van het koninklijk besluit van 27 oktober 2009Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 27/10/2009 pub. 09/11/2009 numac 2009000676 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Koninklijk besluit tot bepaling van de bedragen en de betalingswijze van de retributies geheven met toepassing van de reglementering betreffende de bescherming tegen ioniserende straling sluiten tot bepaling van de bedragen en de betalingswijze van de retributies geheven met toepassing van de reglementering betreffende de bescherming tegen ioniserende straling.

Artikelsgewijze bespreking: Artikel 1: De titel van artikel 3 wordt vereenvoudigd tot "Indeling van de inrichtingen".

Artikel 2: In artikel 3.1.c)2 wordt enerzijds "toestellen die röntgentoestellen voortbrengen" vervangen door toestellen die ioniserende stralingen kunnen voorbrengen" aangezien deze terminologie ook in de rest van de tekst van het Algemeen Reglement wordt gebruikt.

Anderzijds wordt toegevoegd dat de toestellen die vrijgesteld kunnen worden conform artikel 3.1.d) niet als klasse III beschouwd worden, gelijkaardig aan de vermelding in artikel 3.1.c)1.

Het Algemeen Reglement voorziet de mogelijkheid om - rekening houdend met het beperkt risico op en de omvang van de blootstelling - bepaalde handelingen als klasse IV te beschouwen en dus vrij te stellen van exploitatievergunning en het inrichten van een dienst voor fysische controle.

In art. 3.1.d) wordt een opsomming van alle handelingen die als klasse IV kunnen ingedeeld worden, gegeven.

Artikel 3.1.d)1 wordt niet gewijzigd.

In artikel 3.1.d)2 en 3.1.d)4 werd de mogelijkheid tot het goedkeuren van "vrijgestelde installaties" door het FANC voorzien. Het FANC heeft tot op heden nog nooit een dergelijke goedkeuring verleend en heeft ook niet de intentie om dergelijke goedkeuringen te verlenen in de toekomst.

Beide artikelen worden bijgevolg opgeheven en vervangen door een nieuwe voorwaarde.

Echter, door het schrappen van artikel 3.1.d)2 zouden alle inrichtingen met toestellen/installaties met radioactieve stoffen waarvoor artikel 3.1.d)1. niet van toepassing is, in klasse II of III worden ingedeeld.

Na de ontvangst van enkele vragen van producenten van PET systemen, bleek dat er toch een uitzondering voorzien moest worden.Bepaalde types van PET-systemen zijn immers uitgerust met LYSO scintillatiekristallen. De grondstof van deze kristallen is Lutetium-oxide dat op zijn beurt natuurlijk Lu-176 bevat. In kader van de omzetting van de de Europese richtlijn 2013/59/EURATOM BSS, werd het Algemeen Reglement uitgebreid met vrijstellingsniveaus voor een aantal nieuwe radionucliden waaronder Lu-176 waardoor dergelijke installaties als klasse III worden ingedeeld.

Een uitzondering moet bijgevolg voorzien worden voor de toestellen die radioactieve stoffen bevatten waarvan de hoeveelheden of de concentraties per toestel voldoen aan de voorwaarden vermeld in art. 3.1 d) 1. en aan elk van de volgende voorwaarden: - het toestel wordt gebruikt voor de beeldvorming van de verdeling van radioactieve stoffen in het lichaam van een persoon of dier en werd hiervoor specifiek ontworpen; - de aanwezigheid van de radioactieve stoffen is het gevolg van het gebruik van materialen voor de detectie van ioniserende stralingen die natuurlijke radionucliden bevatten; - de structuur van het radioactieve materiaal en toestel verhindert dat er, bij normaal gebruik, enige verspreiding van radioactieve stoffen in de omgeving kan zijn.

Op basis van de ontvangen informatie met betrekking tot deze PET-systeem zullen deze allen voldoen aan de bovenvermelde criteria en bijgevolg niet vergunningsplichtig worden.

Er wordt bijgevolg voorgesteld om het huidig punt 3.1 d)2. volledig te vervangen door bovenvermelde uitzondering.

Artikel 3.1.d)3 bevat momenteel 2 voorwaarden en zal voor de duidelijkheid worden opgesplitst. 1. de installaties waar kathodestraalbuizen gebruikt worden, bestemd voor de visuele beeldweergave: dit zijn de oude TV-schermen, en stelt op zich geen probleem.Deze voorwaarde blijft opgenomen onder artikel 3.1.d)3. 2. de installaties waar gebruik gemaakt wordt van om het even welk ander elektrisch toestel dat werkt met een potentiaalverschil dat kleiner is of gelijk aan 30 kV, op voorwaarde dat deze, bij normale werking, op geen enkel punt op 0, 1 m van hun bereikbare buitenzijde een dosistempo veroorzaken dat groter is dan 1 microsievert per uur. Er kan worden vastgesteld dat dit niet door alle betrokkenen (deskundigen FANC, deskundigen erkend in de fysische controle, leveranciers, exploitanten,...) op dezelfde manier wordt geïnterpreteerd. Door extra criteria op te nemen in het Algemeen Reglement, wordt getracht om duidelijker te beschrijven welke toestellen als klasse IV ingedeeld kunnen worden.

Deze criteria zijn: - het toestel is volledig afgeschermd en de stralingsbundel is bij normaal gebruik, onderhoud van het toestel inbegrepen, niet toegankelijk waardoor er zich op geen enkel moment een lichaamsdeel in de stralingsbundel kan bevinden; - de afmetingen van het toestel zijn zodanig dat er zich geen persoon binnen in het toestel kan bevinden; - het toestel is zo ontworpen dat voorzienbare fouten, gebreken en verstoringen in het proces niet mogen leiden tot een minder veilige werking; - bij normaal gebruik veroorzaakt het toestel op geen enkel punt op 0,1 m van de bereikbare buitenzijde ervan een dosistempo dat groter is dan 1 microsievert per uur.

Wanneer het FANC de vraag ontvangt omtrent het al dan niet voldoen van een toestel aan de in het Algemeen Reglement vermelde voorwaarden, kan er steeds - op kosten van de aanvrager - een verslag van een deskundige erkend in de fysische controle - gevraagd worden om na te gaan of aan de criteria vermeld voldaan is.

Deze voorwaarden vervangen het huidig artikel 3.1.d)4.

Artikel 3.1.d)5 wordt niet gewijzigd.

In artikel 3.2 van het Algemeen Reglement worden momenteel ook handelingen beschreven die als klasse IV ingedeeld kunnen worden. Voor de duidelijkheid worden deze voorwaarden opgenomen in de nieuwe artikelen 3.1.d)6 en 3.1.d)7. Hierdoor kan artikel 3.2. worden opgeheven.

In artikel 3.1.d) wordt bovendien verduidelijkt dat een handeling van klasse IV steeds vrijgesteld is van vergunning, ook al bevinden deze zich in een inrichting van klasse I, II of III, en deze moeten dus niet het onderwerp uitmaken van de evaluatiebezoeken uitgevoerd door de deskundige erkend in de fysische controle.

Artikel 3: In artikel 31.2 wordt vermeld waar het waarschuwingsteken, zoals bedoeld in artikel 31.1 van het ARBIS, moet voorkomen.

Een uitzondering is opgenomen voor de toestellen van klasse IV opgenomen in artikel 3.1.d waarbij de precisiering van de punten 1, 3 en 5 niet meer vereist zijn.

Artikel 4: De aanpassing van artikel 3.1.d)2 en 3.1.d)4 heeft tot gevolg dat de daaraan gekoppelde retributies eveneens opgeheven kunnen worden.

Concreet betekent dit dat de retributies voor: - Goedkeuring van types van toestellen die radioactieve stoffen bevatten, - Goedkeuring van types van toestellen die ioniserende stralingen uitzenden, maar geen radioactieve stoffen bevatten. opgegeven kunnen worden.

Ik heb de eer te zijn, Sire, Van Uwe Majesteit, de zeer eerbiedige en zeer getrouwe dienaar, De Minister van Binnenlandse Zaken, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing, A. VERLINDEN

14 JULI 2021. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 20 juli 2001Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 20/07/2001 pub. 30/08/2001 numac 2001000726 bron ministerie van binnenlandse zaken Koninklijk besluit houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen sluiten houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen en strekkende tot de indeling van handelingen als klasse IV en tot wijziging van het koninklijk besluit van 27 oktober 2009Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 27/10/2009 pub. 09/11/2009 numac 2009000676 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Koninklijk besluit tot bepaling van de bedragen en de betalingswijze van de retributies geheven met toepassing van de reglementering betreffende de bescherming tegen ioniserende straling sluiten tot bepaling van de bedragen en de betalingswijze van de retributies geheven met toepassing van de reglementering betreffende de bescherming tegen ioniserende straling FILIP, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 15 april 1994Relevante gevonden documenten type wet prom. 15/04/1994 pub. 14/10/2011 numac 2011000621 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de bescherming van de bevolking en van het leefmilieu tegen de uit ioniserende stralingen voortspruitende gevaren en betreffende het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle. - Officieuze coördinatie in het Duits type wet prom. 15/04/1994 pub. 19/03/2013 numac 2013000145 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de bescherming van de bevolking en van het leefmilieu tegen de uit ioniserende stralingen voortspruitende gevaren en betreffende het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle. - Duitse vertaling. - Erratum type wet prom. 15/04/1994 pub. 25/08/2017 numac 2017031028 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de bescherming van de bevolking en van het leefmilieu tegen de uit ioniserende stralingen voortspruitende gevaren en betreffende het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle. - Officieuse coördinatie in het Duits. - Erratum sluiten betreffende de bescherming van de bevolking en van het leefmilieu tegen de uit ioniserende stralingen voortspruitende gevaren en betreffende het Federaal Agentschap voor nucleaire Controle, artikel 3;

Gelet op het koninklijk besluit van 20 juli 2001Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 20/07/2001 pub. 30/08/2001 numac 2001000726 bron ministerie van binnenlandse zaken Koninklijk besluit houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen sluiten houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen;

Gelet op het koninklijk besluit van 27 oktober 2009Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 27/10/2009 pub. 09/11/2009 numac 2009000676 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Koninklijk besluit tot bepaling van de bedragen en de betalingswijze van de retributies geheven met toepassing van de reglementering betreffende de bescherming tegen ioniserende straling sluiten tot bepaling van de bedragen en de betalingswijze van de retributies geheven met toepassing van de reglementering betreffende de bescherming tegen ioniserende straling;

Gelet op het advies van de Inspecteur van Financiën, gegeven op 6 april 2021;

Gelet op het akkoord van de staatssecretaris voor Begroting gegeven op 20 mei 2021;

Gelet op het advies nr. 69506 van de Raad van State, gegeven op 2 juli 2021, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2° van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;

Op de voordracht van de Minister van Binnenlandse Zaken, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.In de titel van artikel 3 van het koninklijk besluit van 20 juli 2001Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 20/07/2001 pub. 30/08/2001 numac 2001000726 bron ministerie van binnenlandse zaken Koninklijk besluit houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen sluiten houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen, worden de woorden "Indeling van de inrichtingen waar handelingen uitgevoerd worden" vervangen door de woorden "Indeling van de inrichtingen".

Art. 2.In artikel 3.1 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij de koninklijke besluiten van 23 mei 2006, 26 april 2012, 30 september 2014, 6 december 2018, 29 mei 2020 en 20 juli 2020, worden de volgende wijzigingen aangebracht: 1° punt 3.1.c)2. wordt vervangen als volgt: "de installaties waar toestellen die ioniserende stralingen kunnen voortbrengen gebruikt worden die niet vermeld worden in artikel 3.1.b) en geen aanleiding geven tot een vrijstelling met toepassing van artikel 3.1.d)."; 2° in de inleidende zin van punt 3.1.d) worden de woorden "klasse IV, of de klasse die is vrijgesteld van aangifte en van vergunning: de inrichtingen waar één of meerdere van de volgende installaties zijn ondergebracht:" vervangen door de woorden "klasse IV, of de klasse die is vrijgesteld van aangifte en van vergunning: de inrichtingen waar één of meerdere van de volgende handelingen worden uitgevoerd:"; 3° in het eerste lid van punt 3.1.d)1. worden de woorden "de installaties, met uitzondering van deze beschreven in de punten 3., b) en d) van artikel 3.1, b), waar radioactieve stoffen gebruikt worden of in het bezit worden gehouden, waarvan:" vervangen door de woorden "met uitzondering van de handelingen beschreven in de punten 3. b) en d) van het artikel 3.1.b), het in gebruik nemen of het in bezit houden van radioactieve stoffen, onder niet-ingekapselde of ingekapselde vorm, radioactieve afvalstoffen inbegrepen, waarvan:"; 4° punt 3.1.d)2. wordt vervangen als volgt: "het in gebruik nemen of het in bezit houden van toestellen, die radioactieve stoffen bevatten, voor beeldvorming van de verdeling van radioactieve stoffen in het lichaam van een persoon of dier in een installatie die gedekt wordt door artikel 3.1.b)3.b voor zover alle onderstaande voorwaarden voldaan zijn: - de aanwezigheid van de radioactieve stoffen is het gevolg van het gebruik van materialen voor de detectie van ioniserende stralingen die natuurlijke radionucliden bevatten; - de hoeveelheden van de radionucliden per toestel overschrijden in hun totaliteit of per eenheid van massa de vrijstellingsniveaus vastgelegd in bijlage IA niet; - de structuur van het toestel verhindert dat, bij normaal gebruik, er enige verspreiding van radioactieve stoffen in de omgeving kan zijn."; 5° punt 3.1.d)3. wordt vervangen als volgt: "het gebruik van kathodestraalbuizen, bestemd voor de visuele beeldweergave."; 6° punt 3.1.d)4. wordt vervangen als volgt: "het gebruik van om het even welk toestel dat werkt met een maximaal potentiaalverschil dat kleiner is of gelijk aan 30 kV, voor zover voldaan is aan alle onderstaande voorwaarden: - het toestel is volledig afgeschermd en de stralingsbundel is bij normaal gebruik, onderhoud van het toestel inbegrepen, niet toegankelijk waardoor er zich op geen enkel moment een lichaamsdeel in de stralingsbundel kan bevinden; - de afmetingen van het toestel zijn zodanig dat er zich geen persoon binnen in het toestel kan bevinden; - het toestel is zo ontworpen dat voorzienbare fouten, gebreken en verstoringen in het proces niet mogen leiden tot een minder veilige werking; - bij normaal gebruik veroorzaakt het toestel op geen enkel punt op 0,1 m van de bereikbare buitenzijde ervan een dosistempo dat groter is dan 1 microsievert per uur.

Het Agentschap kan op haar initiatief en op kosten van de aanvrager, een verslag van een deskundige erkend in de fysische controle vragen aan de aanvrager teneinde na te gaan of er voldaan is aan de hierboven vermelde criteria."; 7° punt 3.1.d)5. wordt vervangen als volgt: "het in gebruik nemen en het in bezit houden van consumptiegoederen die radioactieve stoffen bevatten, waarvan het gebruik overeenkomstig artikel 65.3 werd toegelaten en vrijgesteld van voorafgaande vergunning."; 8° er wordt een punt 3.1.d)6. ingevoegd, luidende: "Het in gebruik nemen of het in bezit houden van de radionucliden Nd-144, Sm-147, Rb-87, In-115 en Re-187, welke ook de beschouwde hoeveelheden zijn."; 9° er wordt een punt 3.1.d)7. ingevoegd, luidende: "het in gebruik nemen of het in bezit houden van natuurlijk en verarmd uranium evenals van natuurlijk thorium voor zover deze stoffen voorkomen in hoeveelheden van minder dan of gelijk aan respectievelijk 5 MBq (uraan) en 50 kBq (thorium). In grotere hoeveelheden dan deze grenzen worden deze inrichtingen in klasse III gerangschikt."; 10° punt 3.1.d) wordt aangevuld met een lid luidende: "De handelingen die als klasse IV worden ingedeeld zijn steeds vrijgesteld van vergunning, ook al bevinden deze zich in inrichtingen van klasse I, II of III."

Art. 3.In artikel 31.2 van hetzelfde besluit, gewijzigd bij koninklijk besluit van 20 juli 2020Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 20/07/2020 pub. 19/08/2020 numac 2020042371 bron federaal agentschap voor nucleaire controle Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 20 juli 2001 houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen en houdende de gedeeltelijke omzetting van richtlijn 2013/59/EURATOM van 5 december 2013 tot vaststelling van de basisnormen voor de bescherming tegen de gevaren verbonden aan de blootstelling aan ioniserende straling, en houdende intrekking van de Richtlijnen 89/618/EURATOM, 90/641/EURATOM, 96/29/EURATOM, 97/43/EURATOM en 2003/122/EURATOM en de opslag buiten gebouwen van radioactieve stoffen type koninklijk besluit prom. 20/07/2020 pub. 19/08/2020 numac 2020015187 bron federaal agentschap voor nucleaire controle Koninklijk besluit tot vaststelling van de vorm, de inhoud, alsook van de beperkingen en modaliteiten voor de toegang tot en het gebruik van het blootstellingsregister en het stralingspaspoort en tot wijziging van het koninklijk besluit van 20 juli 2001 houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en van het leefmilieu tegen het gevaar van ioniserende stralingen sluiten worden in punt d) de woorden ",1, 3 en 5" opgeheven.

Art. 4.Artikel 3.2 van hetzelfde besluit wordt opgeheven.

Art. 5.In tabel 1 van de bijlage bij het koninklijk besluit van 27 oktober 2009Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 27/10/2009 pub. 09/11/2009 numac 2009000676 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Koninklijk besluit tot bepaling van de bedragen en de betalingswijze van de retributies geheven met toepassing van de reglementering betreffende de bescherming tegen ioniserende straling sluiten tot bepaling van de bedragen en de betalingswijze van de retributies geheven met toepassing van de reglementering betreffende de bescherming tegen ioniserende straling, zoals gewijzigd bij de koninklijke besluiten van 22 november 2013 en 12 juli 2015, worden de volgende wijzigingen aangebracht: 1° de rij die begint met 3.1.d)2 wordt opgeheven; 2° de rij die begint met 3.1.d)4 wordt opgeheven.

Art. 6.Onze minister tot wiens bevoegdheid de Binnenlandse Zaken behoren is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 14 juli 2021.

FILIP Van Koningswege : De Minister van Binnenlandse Zaken, A. VERLINDEN

^