gepubliceerd op 22 augustus 2012
Wet tot wijziging van het Kieswetboek, wat betreft het stemrecht van de Belgen in het buitenland
19 JULI 2012. - Wet tot wijziging van het Kieswetboek, wat betreft het stemrecht van de Belgen in het buitenland (1)
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
De Kamers hebben aangenomen en Wij bekrachtigen hetgeen volgt : HOOFDSTUK 1. - Algemene bepaling
Artikel 1.Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 77 van de Grondwet. HOOFDSTUK 2. - Wijzigingen van het Kieswetboek
Art. 2.Artikel 180, tweede lid, van het Kieswetboek, ingevoegd bij de wet van 7 maart 2002Relevante gevonden documenten type wet prom. 07/03/2002 pub. 08/05/2002 numac 2002000288 bron ministerie van binnenlandse zaken Wet tot wijziging van het Kieswetboek om het stemrecht toe te kennen aan de Belgen die in het buitenland verblijven, voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers en tot instelling van de vrijheid van keuze van de gemachtigde in geval van stemming per volmacht sluiten, wordt vervangen als volgt : « De in het eerste lid bedoelde personen laten zich inschrijven als kiezer in een van de volgende gemeenten : 1° de Belgische gemeente waar de persoon het laatst ingeschreven was in de bevolkingsregisters;2° bij gebreke daaraan, de Belgische gemeente van zijn geboorteplaats;3° bij gebreke daaraan, de Belgische gemeente waar de vader of moeder van de persoon in de bevolkingsregisters is ingeschreven of laatst was ingeschreven;4° bij gebreke daaraan, de Belgische gemeente waar een verwant tot de derde graad in de bevolkingsregisters is ingeschreven of laatst was ingeschreven of de Belgische gemeente waar een bloedverwant in de opgaande lijn is geboren, is ingeschreven of was ingeschreven in de bevolkingsregisters.»
Art. 3.In artikel 180bis van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 7 maart 2002Relevante gevonden documenten type wet prom. 07/03/2002 pub. 08/05/2002 numac 2002000288 bron ministerie van binnenlandse zaken Wet tot wijziging van het Kieswetboek om het stemrecht toe te kennen aan de Belgen die in het buitenland verblijven, voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers en tot instelling van de vrijheid van keuze van de gemachtigde in geval van stemming per volmacht sluiten, worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° paragraaf 1 wordt vervangen als volgt : « § 1.Bij zijn inschrijving in de bevolkingsregisters die bijgehouden worden in de Belgische diplomatieke of consulaire beroepsposten in het buitenland, bezorgt de Belgische diplomatieke of consulaire beroepspost aan de Belg een aanvraagformulier tot inschrijving, waarvan het model vastgesteld wordt door de Koning.
Hij bezorgt dit formulier ook aan elke in het bevolkingsregister ingeschreven Belg die er een aanvraag toe indient. Het begeleidende schrijven wordt ondertekend door het hoofd van de diplomatieke of consulaire beroepspost.
Tussen de eerste dag van de negende maand en de eerste dag van de zesde maand die voorafgaan aan de vastgestelde datum voor de gewone vernieuwing van de Wetgevende Kamers, stuurt elke diplomatieke of consulaire beroepspost aan de bij hem ingeschreven Belgen een aanvraagformulier tot inschrijving, behalve in de volgende gevallen : 1° de Belg is reeds ingeschreven in een gemeente van inschrijving;2° hij is eerder reeds ingeschreven geweest in een gemeente van inschrijving en heeft niet gestemd hoewel hij wel was uitgenodigd om dit te doen overeenkomstig hoofdstuk II van deze titel;3° hij heeft niet geantwoord op de brief bedoeld in artikel 180septies, § 1, eerste lid, voor de voorlaatste wetgevende verkiezingen en heeft zich niet te gepasten tijde opnieuw ingeschreven om zijn stemrecht uit te oefenen voor de laatste wetgevende verkiezingen;in dat geval wordt de Belg, in afwijking van het tweede lid, slechts opnieuw ingeschreven indien hij een attest kan voorleggen van zijn verblijf binnen het ambtsgebied van de post.
Indien de Belg in een van de in artikel 180, tweede lid, 1°, 2° of 3°, bedoelde gemeenten moet worden ingeschreven, wordt zijn gemeente van inschrijving vermeld op het formulier. Indien de Belg evenwel overeenkomstig artikel 180, tweede lid, 3°, in een gemeente moet worden ingeschreven en zijn vader of moeder zijn of haar laatste inschrijving in de bevolkingsregisters van verschillende Belgische gemeenten heeft gehad, wordt de Belg verzocht aan te geven in welk van beide gemeenten hij wenst te worden ingeschreven.
Indien de Belg moet worden ingeschreven in een in artikel 180, tweede lid, 4°, bedoelde gemeente, geeft hij de gemeente aan waarvoor hij met alle middelen van recht het bewijs kan aanbrengen van één van de in die bepaling bedoelde verwantschappen. »; 2° paragraaf 2 wordt vervangen als volgt : « § 2.De Belg vermeldt op het in § 1 bedoelde formulier de wijze waarop hij voornemens is zijn stemrecht uit te oefenen. »; 3° paragraaf 3 wordt vervangen als volgt : « § 3.De Belg die in het buitenland verblijft, bezorgt de diplomatieke of consulaire beroepspost waar hij is ingeschreven, persoonlijk of per post het ingevulde, ondertekende en gedagtekende formulier en in voorkomend geval de elementen die aantonen dat hij in een gemeente bedoeld in artikel 180, tweede lid, 4°, moet worden ingeschreven.
Deze aanvraag tot inschrijving geldt voor de deelname van de Belg aan elke wetgevende verkiezing die plaatsvindt vanaf de eerste dag van de vierde maand volgend op de indiening van het formulier, zolang de Belg ingeschreven blijft in het bevolkingsregister van dezelfde diplomatieke of consulaire beroepspost. »; 4° in § 4 worden het eerste en het tweede lid vervangen als volgt : « Na gecontroleerd te hebben of de aanvrager aan de kiesbevoegdheidsvoorwaarden voldoet overeenkomstig artikel 180, vijfde lid, geven de diplomatieke of consulaire beroepsposten de in artikel 180, tweede lid, bedoelde gemeente en de gekozen stemwijze aan in het consulair bevolkingsregister. In het geval waarin het formulier een in artikel 180, tweede lid, 4°, bedoelde gemeente vermeldt, sturen de diplomatieke of consulaire beroepsposten het formulier en zijn bijlagen, via de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking binnen de maand na ontvangst van het formulier naar die gemeente. Zodra het college van burgemeester en schepenen of het gemeentecollege het formulier ontvangt, gaat het na of de Belg effectief in zijn gemeente moet worden ingeschreven overeenkomstig artikel 180, tweede lid, 4°. Is dat niet het geval, dan geeft het college van burgemeester en schepenen of het gemeentecollege zijn beslissing schriftelijk via de diplomatieke of consulaire beroepspost aan de betrokkene te kennen. Deze schrapt de vermelding van de gemeente van inschrijving in het consulair bevolkingsregister. »; 5° in § 5 worden de volgende wijzigingen aangebracht : a) in het eerste lid worden de woorden « waarin de betrokkene de wens heeft uitgedrukt als kiezer te worden ingeschreven » vervangen door de woorden « waar de betrokkene als kiezer moet worden ingeschreven »;b) het tweede lid wordt vervangen als volgt : « De betrokkene kan binnen dertig dagen na ontvangst van deze kennisgeving of binnen dertig dagen na ontvangst van de kennisgeving bedoeld in § 4, tweede lid, schriftelijk een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en schepenen of het gemeentecollege van de gemeente waar hij als kiezer moet worden ingeschreven.»; 6° er wordt een § 5bis ingevoegd, luidende : « § 5bis.Indien de Belg na zijn inschrijving de wijze waarop hij voornemens is zijn stemrecht uit te oefenen wenst te wijzigen, bezorgt hij, persoonlijk of per post, een aanvraag in die zin aan de diplomatieke of consulaire beroepspost waar hij is ingeschreven. Deze wijziging geldt voor elke wetgevende verkiezing die plaatsvindt vanaf de eerste dag van de vierde maand volgend op deze aanvraag. »
Art. 4.In artikel 180ter, eerste lid, van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 7 maart 2002Relevante gevonden documenten type wet prom. 07/03/2002 pub. 08/05/2002 numac 2002000288 bron ministerie van binnenlandse zaken Wet tot wijziging van het Kieswetboek om het stemrecht toe te kennen aan de Belgen die in het buitenland verblijven, voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers en tot instelling van de vrijheid van keuze van de gemachtigde in geval van stemming per volmacht sluiten, worden de woorden « waarvoor de in het buitenland verblijvende Belg gekozen heeft » vervangen door de woorden « waar de in het buitenland verblijvende Belg is ingeschreven ».
Art. 5.In artikel 180quater van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 7 maart 2002Relevante gevonden documenten type wet prom. 07/03/2002 pub. 08/05/2002 numac 2002000288 bron ministerie van binnenlandse zaken Wet tot wijziging van het Kieswetboek om het stemrecht toe te kennen aan de Belgen die in het buitenland verblijven, voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers en tot instelling van de vrijheid van keuze van de gemachtigde in geval van stemming per volmacht sluiten, worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° in § 1 worden de woorden « die bij het formulier bedoeld in artikel 180bis gevoegd is » vervangen door de woorden « waarvan het model wordt vastgesteld door de Koning »;2° paragraaf 3 wordt aangevuld met de volgende zin : « Deze volmacht moet bij de gemeente van inschrijving ten minste twintig dagen voor de verkiezingen toekomen.»
Art. 6.In artikel 180quinquies van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 7 maart 2002Relevante gevonden documenten type wet prom. 07/03/2002 pub. 08/05/2002 numac 2002000288 bron ministerie van binnenlandse zaken Wet tot wijziging van het Kieswetboek om het stemrecht toe te kennen aan de Belgen die in het buitenland verblijven, voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers en tot instelling van de vrijheid van keuze van de gemachtigde in geval van stemming per volmacht sluiten en gewijzigd bij de wet van 13 februari 2007, worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° in § 1 worden de woorden « die gekozen is door » vervangen door de woorden « van inschrijving van »;2° in § 2 worden het derde en het vierde lid vervangen als volgt : « De diplomatieke of consulaire beroepsposten organiseren de stemming op de woensdag vóór de dag van de verkiezing op het grondgebied van het Koninkrijk, van 13 tot 21 uur, plaatselijke tijd.»; 3° in § 3 worden de volgende wijzigingen aangebracht : a) het eerste lid wordt opgeheven;b) paragraaf 3 wordt aangevuld met een lid, luidende : « Een kopie van de in artikel 146 bedoelde staat van de kiezers wordt aan het hoofd van de diplomatieke of consulaire beroepspost overgezonden.Deze laatste schrapt in het consulair bevolkingsregister de vermelding van de gemeente waar de betrokken kiezers zijn ingeschreven. »; 4° § 4 wordt vervangen als volgt : « § 4.De Koning stelt de lijst op van de diplomatieke of consulaire beroepsposten die belast zijn met de verwerking van de stembiljetten van de in het buitenland verblijvende Belgen die gekozen hebben voor de persoonlijke stemming in de diplomatieke of consulaire beroepsposten. De Koning wijst de diplomatieke of consulaire beroepsposten aan waarvan de stemmen in dit gewestbureau zullen worden verwerkt.
Het gewestelijk stemopnemingsbureau is samengesteld uit een voorzitter, acht bijzitters en een secretaris.
Het gewestelijk stemopnemingsbureau wordt voorgezeten door het hoofd van de diplomatieke of consulaire beroepspost waar het gewestelijk stemopnemingsbureau gevestigd is.
De leden van het gewestelijk stemopnemingsbureau worden aangewezen onder de personeelsleden van de diplomatieke of consulaire beroepsposten waar de stemmen worden geteld. »; 5° paragraaf 5 wordt vervangen als volgt : « § 5.Het gewestelijk stemopnemingsbureau gaat over tot de stemopneming de zaterdag vóór de dag waarop de stemming op het grondgebied van het Koninkrijk plaatsvindt.
Zodra de stembureaus die opgericht zijn in de diplomatieke of consulaire beroepsposten gesloten zijn, worden de stembiljetten aan het gewestelijk stemopnemingsbureau bezorgd door de persoon die daartoe aangewezen is door de voorzitter van het bureau.
De stembiljetten worden bewaard onder gesloten omslag tot het begin van de stemopnemingsverrichtingen.
De stembiljetten moeten bij het gewestelijk stemopnemingsbureau aankomen ten laatste op vrijdag vóór de dag waarop de stemming op het grondgebied van het Koninkrijk plaatsvindt.
Met de stembiljetten die buiten de in het vierde lid voorziene termijn toekomen op het gewestelijk stemopnemingsbureau, wordt geen rekening gehouden en ze worden vernietigd door de voorzitter van het gewestelijk stemopnemingsbureau. »; 6° in § 6 worden de volgende wijzigingen aangebracht : a) in het eerste lid wordt het woord « speciale » vervangen door het woord « gewestelijke »;b) in het tweede lid worden de woorden « op elektronische wijze » ingevoegd tussen de woorden « de in het buitenland verblijvende Belgen » en de woorden « door de voorzitter »;c) in het tweede lid wordt het woord « speciale » telkens vervangen door het woord « gewestelijke »;d) in het tweede lid worden de woorden « of door de personen die daartoe door hem aangewezen zijn » opgeheven;7° in § 7 wordt het woord « speciale » vervangen door het woord « gewestelijke ».
Art. 7.In artikel 180sexies van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 7 maart 2002Relevante gevonden documenten type wet prom. 07/03/2002 pub. 08/05/2002 numac 2002000288 bron ministerie van binnenlandse zaken Wet tot wijziging van het Kieswetboek om het stemrecht toe te kennen aan de Belgen die in het buitenland verblijven, voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers en tot instelling van de vrijheid van keuze van de gemachtigde in geval van stemming per volmacht sluiten, worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° in § 1 worden de woorden « die bij het formulier bedoeld in artikel 180bis gevoegd is » vervangen door de woorden « waarvan het model wordt vastgesteld door de Koning »;2° paragraaf 3 wordt aangevuld met de volgende zin : « Deze volmacht moet bij de diplomatieke of consulaire beroepspost ten minste twintig dagen voor de verkiezingen toekomen.»; 3° paragraaf 5 wordt aangevuld met een lid, luidende : « Een kopie van de in artikel 146 bedoelde staat van de kiezers wordt aan het hoofd van de diplomatieke of consulaire beroepspost overgezonden.Deze laatste schrapt in het consulaire bevolkingsregister de vermelding van de gemeente waar de betrokken kiezers zijn ingeschreven. ».
Art. 8.In artikel 180septies, van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij de wet van 7 maart 2002Relevante gevonden documenten type wet prom. 07/03/2002 pub. 08/05/2002 numac 2002000288 bron ministerie van binnenlandse zaken Wet tot wijziging van het Kieswetboek om het stemrecht toe te kennen aan de Belgen die in het buitenland verblijven, voor de verkiezing van de federale Wetgevende Kamers en tot instelling van de vrijheid van keuze van de gemachtigde in geval van stemming per volmacht sluiten en gewijzigd bij de wet van 13 februari 2007, worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° in § 1 worden vóór het eerste lid drie leden ingevoegd, luidende : « In de loop van de zesde maand voorafgaand aan de dag van de gewone vergadering van de kiescolleges bepaald bij artikel 105 stuurt de diplomatieke of consulaire beroepspost de Belgen die zijn ingeschreven in het bevolkingsregister en die er tijdens de vorige wetgevende verkiezingen voor gekozen hebben om te stemmen per brief, een schrijven waarin hen gevraagd wordt om hun inschrijving op de kiezerslijst te bevestigen en hun gekozen stemwijze aan te geven. Bij gebrek aan antwoord op dit schrijven binnen dertig dagen na ontvangst schrapt de diplomatieke of consulaire beroepspost in het consulair bevolkingsregister de vermelding van de gemeente van inschrijving.
In de in artikel 106 bepaalde gevallen wordt het in het eerste lid bedoelde schrijven verstuurd op de dag van de publicatie in het Belgisch Staatsblad van het koninklijk besluit tot vaststelling van de datum van de verkiezing. In deze gevallen, bij gebrek aan antwoord op dit schrijven binnen twintig dagen na ontvangst ervan, schrapt de diplomatieke of consulaire beroepspost in het consulair bevolkingsregister de vermelding van de gemeente van inschrijving. »; 2° in § 4 wordt tussen het eerste en het tweede lid een lid ingevoegd, luidende : « Een kopie van de in artikel 146 bedoelde staat van de kiezers wordt door de voorzitter van het hoofdbureau aan de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking overgezonden.Deze laatste waakt erover dat de vermelding van de gemeente van inschrijving van de betrokken kiezers door de diplomatieke en consulaire beroepsposten wordt geschrapt in de consulaire bevolkingsregisters. »
Art. 9.Artikel 209 van hetzelfde Wetboek, gewijzigd bij de wetten van 5 juli 1976 en 18 juli 1991, wordt aangevuld met een lid, luidende : « Wanneer het Belgen betreft die ingeschreven zijn in de consulaire bevolkingsregisters, wordt de kiezerslijst door de procureur des Konings aan de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking overgezonden. Deze laatste waakt erover dat de vermelding van de gemeente van inschrijving van de betrokken kiezers door de diplomatieke en consulaire beroepsposten wordt geschrapt in de consulaire bevolkingsregisters. » HOOFDSTUK 3. - Inwerkingtreding
Art. 10.Bij de inwerkingtreding van deze wet sturen de Belgische diplomatieke of consulaire beroepsposten elke Belg die in het bevolkingsregister is ingeschreven en die voldoet aan de in artikel 1 van het Kieswetboek bedoelde kiesbevoegdheidsvoorwaarden, het in artikel 180bis, § 1, van hetzelfde Wetboek, bedoelde formulier voor de aanvraag tot inschrijving. Het begeleidende schrijven wordt ondertekend door het hoofd van de diplomatieke of consulaire beroepspost.
Art. 11.Het door artikel 3 vervangen artikel 180bis, § 1, derde lid, van het Kieswetboek treedt in werking de dag van de verkiezingen van het Europese Parlement die volgen op de bekendmaking van deze wet in het Belgisch Staatsblad.
Art. 12.Artikel 8, 1°, treedt in werking de dag van de verkiezingen voor het Europese Parlement die volgen op de bekendmaking van deze wet in het Belgisch Staatsblad.
Kondigen deze wet af, bevelen dat zij met 's Lands zegel zal worden bekleed en door het Belgisch Staatsblad zal worden bekendgemaakt.
Gegeven te Brussel, 19 juli 2012.
ALBERT Van Koningswege : De Eerste Minister, E. DI RUPO De Minister van Buitenlandse Zaken, D. REYNDERS De Minister van Binnenlandse Zaken, Mevr. J. MILQUET De Staatssecretaris voor Staatshervorming, M. WATHELET De Staatssecretaris voor Staatshervorming, S. VERHERSTRAETEN Met 's Lands zegel gezegeld : De Minister van Justitie, Mevr. A. TURTELBOOM _______ Nota (1) Zitting 2011-2012. Kamer van volksvertegenwoordigers.
Stukken. - Wetsvoorstel van de heren Bacquelaine en Dewael, Mevr.
Gerkens, de heren Giet en Lutgen, Mevr. Temmerman en de heren Terwingen en Van Hecke, 53-2139 - Nr. 1. - Advies van de Raad van State, 53-2139 - Nr. 2. - Amendementen, 53-2139 - Nr. 3. - Verslag, 53-2139 - Nr. 4. - Tekst aangenomen door de commissie, 53-2139 - Nr. 5. - Tekst aangenomen in plenaire vergadering en overgezonden aan de Senaat, 53-2139 - Nr.6.
Integraal Verslag. - 20 en 21 juni 2012.
Senaat.
Stukken. - Ontwerp overgezonden door de Kamer van volksvertegenwoordigers, 5-1672 - Nr. 1. - Amendementen, 5-1672 - Nr. 2. - Verslag, 5-1672 - Nr.3. - Tekst verbeterd door de commissie, 5-1672 - Nr. 4. - Tekst aangenomen in plenaire vergadering en aan de Koning ter bekrachtiging voorgelegd, 5-1672 - Nr. 5.
Handelingen. - 10 en 12 juli 2012.