Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 21 februari 2010
gepubliceerd op 13 april 2010

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 23 februari 2009, gesloten in het Paritair Comité voor de gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs, betreffende de omzetting van contracten van bepaalde duur naar contracten van onbepaalde duur vanaf het schooljaar 2009-2010 (1)

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2010012020
pub.
13/04/2010
prom.
21/02/2010
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

21 FEBRUARI 2010. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 23 februari 2009, gesloten in het Paritair Comité voor de gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs, betreffende de omzetting van contracten van bepaalde duur naar contracten van onbepaalde duur vanaf het schooljaar 2009-2010 (Vlaamse Gemeenschap) (1)


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs;

Op de voordracht van de Minister van Werk, Besluit :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 23 februari 2009, gesloten in het Paritair Comité voor de gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs betreffende de omzetting van contracten van bepaalde duur naar contracten van onbepaalde duur vanaf het schooljaar 2009-2010 (Vlaamse Gemeenschap).

Art. 2.De Minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 21 februari 2010.

ALBERT Van Koningswege : De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid, Mevr. J. MILQUET _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor de gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs Collectieve arbeidsovereenkomst van 23 februari 2009 Omzetting van contracten van bepaalde duur naar contracten van onbepaalde duur vanaf het schooljaar 2009-2010 (Vlaamse Gemeenschap) (Overeenkomst geregistreerd op 13 augustus 2009 onder het nummer 93708/CO/152) HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werklieden en werksters, hierna werklieden genoemd, van de onderwijsinstellingen en internaten die ressorteren onder het Paritair Comité voor de gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs, en gesubsidieerd zijn door de Vlaamse Gemeenschap met uitzondering van de hogescholen en de werklieden tewerkgesteld binnen het leerlingenvervoer van het buitengewoon onderwijs zoals gedefinieerd in de wet van 15 juli 1983 houdende de oprichting van de Nationale Dienst voor het Leerlingenvervoer. Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt afgesloten in uitvoering van collectieve arbeidsovereenkomst VIII van 6 oktober 2006 en in uitvoering van de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 november 2008 gesloten in het Paritair Comité voor de gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs (Vlaamse gemeenschap), betreffende de verbetering van de arbeidsomstandigheden. HOOFDSTUK II. - Doelstelling

Art. 2.Onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst is afgesloten ter verbetering van de arbeidsomstandigheden, hierna tewerkstellingsluik genoemd, van de werklieden zoals gedefinieerd in artikel 1, in uitvoering van het akkoord van sectorale sociale programmering voor de jaren 2005-2009 dat betrekking heeft op de sector "Onderwijs" van de Vlaamse Gemeenschap, afgesloten tussen de Vlaamse Regering en de representatieve vakorganisaties ACOD, FCSOD en VSOA en in uitvoering van de sectorale collectieve arbeidsovereenkomst Paritair Comité voor de gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs van 25 november 2008.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft als doelstelling het verhogen van het aantal contractueel gepresteerde arbeidsuren op jaarbasis in de inrichting en dit met ingang van het schooljaar 2009-2010.

Art. 3.Het verhogen van het aantal contractueel gepresteerde arbeidsuren dient gerealiseerd door de omzetting van contracten van bepaalde duur naar contracten van onbepaalde duur en dit ongeacht de functie van de werknemer.

Art. 4.Betreffende de in artikel 3 bedoelde contracten van onbepaalde duur worden, met uitzondering van die dagen waarvoor het fonds voor jaarlijkse vakantie tussenkomt, alle inactiviteitsdagen vergoed zonder dat er arbeidsprestaties tegenover dienen te staan. Onder "inactiviteitsdagen" wordt begrepen : - de schoolvakantiedagen; - de facultatieve vakantiedagen; - de dagen waarop de school voorziet in een alternatief lessenpakket en de kinderen hierdoor niet aanwezig zijn op school. HOOFDSTUK III. - Procedure tewerkstellingsfonds

Art. 5.De inrichtingen die wensen over te gaan tot het omzetten van contracten van bepaalde duur naar contracten van onbepaalde duur kunnen een aanvraag tot het bekomen van een financiële tussenkomst indienen bij het sectoraal tewerkstellingsfonds, bedoeld in artikel 4 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 november 2008 en dit ter financiering van een aantal dagen met vrijstelling van arbeidsprestaties (VAP-dagen).

Een model van aanvraagformulier wordt als bijlage bij deze overeenkomst gevoegd (bijlage).

Dit aanvraagformulier dient uiterlijk op 30 april 2009 te worden verstuurd per aangetekend schrijven naar het sectoraal tewerkstellingsfonds, voor wat betreft de middelen die betrekking hebben op schooljaar 2009-2010.

Het tewerkstellingsfonds onderzoekt of aan alle voorwaarden is voldaan, verzamelt eventueel bijkomende gegevens en beslist over de goedkeuring.

Het fonds zal nagaan in welke mate en voor hoeveel werklieden goedkeuring kan verleend worden, afhankelijk van de financiële kost van het dossier.

Art. 6.Het tewerkstellingsfonds komt enkel tussen voor inrichtingen die vanaf schooljaar 2009-2010 enkel nog arbeidsovereenkomsten afsluiten met een duur van minstens de periode van een volledig schooljaar (1 september - 30 juni) en - met uitzondering van de dagen waarvoor voor zo ver en in de mate dat het fonds voor jaarlijkse vakantie niet tussenkomt- waarbij de werklieden van september tot juni doorbetaald worden tijdens de schoolvakanties en de door de school te bepalen vakantiedagen, alsook tijdens de dagen waarop de school voorziet in een alternatief lessenpakket.

Dit met uitzondering van de vervangingsovereenkomsten en enkel voor wat betreft de duur van de overeenkomsten. HOOFDSTUK IV. - Toekenning van dagen vrij van arbeidsprestaties (VAP-dagen)

Art. 7.Aan elke werknemer, die in het voorafgaande schooljaar was tewerkgesteld met een contract van bepaalde duur tot minstens het einde van dat schooljaar (30 juni) en waarvoor een contract van onbepaalde duur wordt afgesloten, dat ten laatste in gaat op de eerste dag van een nieuw schooljaar wordt een aantal dagen met vrijstelling van arbeidsprestaties (VAP-dagen) toegekend. Deze contracten van onbepaalde duur voorzien in de betaling van alle dagen, behoudens de dagen van betaalde vakantie

Art. 8.Aan werklieden die worden tewerkgesteld in een flexibele arbeidsregeling, zoals uiteengezet in artiket 10 van deze overeenkomst, worden per schooljaar (1 september - 31 augustus) 20 VAP-dagen toegekend.

Aan werklieden worden tewerkgesteld met een vaste wekelijkse arbeidsduur worden per schooljaar (1 september - 31 augustus) 15 VAP-dagen toegekend.

Deze VAP-dagen kunnen niet gecumuleerd worden met de VAP-dagen verkregen in toepassing van de collectieve arbeidsovereenkomst van 23 februari 2009 betreffende de omzetting van contracten van bepaalde duur naar contracten van onbepaalde duur.

Art. 9.De VAP-dagen worden uiterlijk één week voor de aanvang van de herfstvakantie en dit voor een volledig schooljaar en voor alle betrokken werklieden vastgelegd, dit in overleg met de syndicale delegatie van de arbeiders.

Bij ontstentenis van een syndicale delegatie van de arbeiders gebeurt dit in de ondernemingsraad of het lokaal onderhandelingscomité. In dat laatste geval en indien er in de ondernemingsraad of het onderhandelingscomité geen afgevaardigde van het arbeiderspersoneel zetelt, zal een afgevaardigde van het arbeiderspersoneel en lid van het C.P.B.W., aan het overleg kunnen deelnemen. Bij ontstentenis van een ondernemingsraad of lokaal onderhandelingscomité gebeurt dit overleg met de betrokken werklieden.

Alle VAP-dagen dienen uiterlijk op 31 augustus van het betreffende schooljaar te zijn opgenomen.

Is de arbeidsovereenkomst geschorst op een VAP-dag, dan verliest de arbeider de VAP-dag.

Voor de bepaling van de duurtijd van één VAP-dag wordt de contractuele wekelijkse arbeidsduur gedeeld door 5.

De VAP-dagen worden toegekend met behoud van het normale loon. Onder "normaal loon" wordt begrepen : het loon dat de werknemer zou ontvangen hebben indien de VAP-dag een gewone wettelijke feestdag zou zijn geweest.

De VAP-dagen worden gelijkgesteld met effectief gewerkte dagen voor de berekening van de eindejaarspremie.

Art. 10.De flexibele arbeidstijdregeling zoals vernoemd in artikel 10 van deze overeenkomst wordt ingesteld, conform de bepalingen in artikel 20bis van de arbeidswet van 16 maart 1971, waarbij de normale wekelijkse arbeidsduur wordt verkort of verlengd en de normale uurroosters worden vervangen door alternatieve uurroosters. Deze uurroosters zullen voorzien in een aantal gelimiteerde effectieve meeruren. Met inbegrip van meeruren mag een arbeidsdag de grens van negen uren arbeid niet overschrijden, alsook dienen de meeruren gelimiteerd te worden tot maximum vijf uren per week.

De gemiddelde wekelijkse arbeidsduur dient gerespecteerd te worden per schooljaar (1 september - 31 augustus). In de instelling kan een flexibele arbeidstijdregeling nooit verplicht opgelegd worden aan de betrokken werklieden maar dient steeds te gebeuren op vrijwillige basis.

De invoering van alternatieve uurroosters zal gebeuren mits het in acht nemen van de procedure met betrekking tot de wijziging van het arbeidsreglement. HOOFDSTUK V De financiële tussenkomst van het tewerkstellingsfonds

Art. 11.Per werknemer waarvoor een contract van onbepaalde duur wordt afgesloten, conform de bepalingen in artikel 7 van deze overeenkomst, zal een financiële tussenkomst toegekend kunnen worden.

Art. 12.Deze financiële tussenkomst zal voor elke werknemer bedragen : 15 x U/5 x bruto-uurloon x 1,57 Waarbij : U = de contractuele wekelijkse arbeidsduur Het bedoelde bruto-uurloon is het loon dat voor de betrokken werknemer van toepassing is op 1 september van het schooljaar.

Art. 13.De omzetting van contracten van bepaalde duur naar contracten van onbepaalde duur, zal bij voorrang gebeuren voor werklieden met een eindeloopbaanproblematiek. Indien de omzetting van contract niet voor alle betrokkenen kan gerealiseerd worden zal toekenning van een contract van onbepaalde duur gebeuren op basis van volgend puntensysteem : - één punt per volledig schooljaar (1 september - 30 juni) dat men is tewerkgesteld in de inrichting; - één punt per bereikt leeftijdsjaar boven de 40 jaar.

Bij gelijkheid van puntenaantal gaat voorrang naar de werknemer met de meeste schooljaren in dienst. HOOFDSTUK VI. - Sociaal overleg

Art. 14.De aanvraag tot bekomen van de financiële tussenkomst dient voorwerp uit te maken van sociaal overleg binnen de inrichting. Dit overleg dient bij voorrang te gebeuren tussen directie en syndicale afvaardiging van de arbeiders. Bij ontstentenis van een syndicale delegatie van de arbeiders, zal de toetredingsakte behandeld worden door de ondernemingsraad of het lokaal onderhandelingscomité. In dat laatste geval en indien er in de ondernemingsraad of het onderhandelingscomité geen afgevaardigde van het arbeiderspersoneel zetelt, zal een afgevaardigde van het arbeiderspersoneel en lid van het C.P.B.W., aan het overleg kunnen deelnemen. Bij ontstentenis van een syndicale delegatie voor de arbeiders, een ondernemingsraad of een lokaal onderhandelingscomité zal het overleg plaatsvinden met de bevoegde vakbondssecretaris(sen).

Een verslag van dit overleg wordt toegevoegd bij de aanvraag voor financiële tussenkomst. HOOFDSTUK VII. - Opvolging

Art. 15.De inrichting die een aanvraag ingediend heeft bij het tewerkstellingsfonds rapporteert jaarlijks aan dit fonds de evolutie van de tewerkstelling, het aantal werknemers, uitgedrukt in voltijds equivalenten, in dienst van de inrichtende macht.

Dit rapport wordt voor goedkeuring ondertekend door de syndicale afvaardiging van de arbeiders, bij onstentenis hiervan door de secretaris van de ondernemingsraad of het lokaal onderhandelingscomité.

Dit rapport bevat een kopie de arbeidsovereenkomsten van onbepaalde duur die werden afgesloten. HOOFDSTUK VIII. - Slotbepalingen

Art. 16.Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 23 februari 2009 en is gesloten voor onbepaalde tijd.

Elk van de partijen kan ze opzeggen mits een opzeggingstermijn van zes maanden. Deze opzegging wordt bij een ter post aangetekende brief aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 21 februari 2010.

De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid, Mevr. J. MILQUET Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 21 februari 2010 waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 23 februari 2009, gesloten in het Paritair Comité voor de gesubsidieerde inrichtingen van het vrij onderwijs, betreffende de omzetting van contracten van bepaalde duur naar contracten van onbepaalde duur vanaf het schooljaar 2009-2010 (Vlaamse Gemeenschap).

De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid, Mevr. J. MILQUET

^