Etaamb.openjustice.be
Besluit Van De Waalse Regering van 30 maart 2023
gepubliceerd op 05 oktober 2023

Besluit van de Waalse Regering tot invoering van een toelageregeling voor gemeenten op het gebied van dierenwelzijn

bron
waalse overheidsdienst
numac
2023044654
pub.
05/10/2023
prom.
30/03/2023
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

30 MAART 2023. - Besluit van de Waalse Regering tot invoering van een toelageregeling voor gemeenten op het gebied van dierenwelzijn


De Waalse Regering, Gelet op de Waalse Code voor Dierenwelzijn, artikels D.2, § 4, D.19, lid 2, en D.28, § 5;

Gelet op Boek I van het Milieuwetboek, met name artikel D.5-2;

Gelet op het advies van de Inspecteur van Financiën, gegeven op 17 november 2022;

Gelet op het akkoord van de Minister van Begroting, gegeven op 15 december 2022;

Gelet op het verslag van 24 november 2022, opgesteld overeenkomstig artikel 3, 2°, van het decreet van 11 april 2014 houdende uitvoering van de resoluties van de Vrouwenconferentie van de Verenigde Naties die in september 1995 in Peking heeft plaatsgehad en tot integratie van de genderdimensie in het geheel van de gewestelijke beleidslijnen;

Gelet op het advies van de Unie van de Waalse steden en gemeenten van 8 december 2022;

Gelet op advies nr. 72.823/4 van de Raad van State, gegeven op 15 januari 2023 met toepassing van artikel 84, § 1, lid 1, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;

Overwegende het advies van de Waalse Raad voor Dierenwelzijn van 10 mei 2016 betreffende het beheer van de duivenpopulatie;

Overwegende de groeiende aandacht voor dieren in onze samenleving;

Overwegende dat de gewestelijke beleidsverklaring voorziet in meer respect voor dierenwelzijn;

Overwegende de belangrijke rol die gemeenten spelen op het gebied van dierenwelzijn;

Overwegende dat het tot de bevoegdheden van de Waalse regering behoort om financiële steun te verlenen aan gemeenten die maatregelen nemen om het dierenwelzijn te bevorderen;

Op voorstel van de minister van Dierenwelzijn;

Na beraadslaging, Besluit : HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen

Artikel 1.Voor de toepassing van dit besluit gelden de volgende definities: 1° voederpas: de door de gemeente verstrekte kaart die een burger toelaat zwerfkatten te voederen op door de gemeente bepaalde voederplaatsen;2° vetocheque of dierenartscheque: een toelage die door de gemeente wordt toegekend om dierenartskosten geheel of gedeeltelijk te dekken;3° gemeenteloket: de informaticatool waarmee de gemeenten hun formulieren en bewijsstukken elektronisch kunnen indienen;4° hondenpark: een openbare ruimte waar honden los kunnen lopen en leren om met elkaar te gaan;5° stadsduif: deze duif is voornamelijk van het ras rotsduif, afstammend van gedomesticeerde populaties die zijn teruggekeerd naar het wild, en die de steden hebben gekoloniseerd;6° anticonceptieve duiventil: het gebouw of lokaal ingericht voor het huisvesten en kweken van duiven en bestemd om de stadsduifpopulaties te reguleren;7° robotmaaier: een geautomatiseerde grasmaaier die het gras autonoom kan maaien, zonder menselijke tussenkomst;8° departement: de Directie van de Waalse Overheidsdienst Landbouw, Natuurlijke Rijkdommen en Leefmilieu, die verantwoordelijk is voor dierenwelzijn;9° dierenarts: een dierenarts die ingeschreven is op een tabel van de Orde bedoeld in de wet van 19 december 1950Relevante gevonden documenten type wet prom. 19/12/1950 pub. 09/02/2012 numac 2012000069 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet tot instelling van de Orde der dierenartsen sluiten tot oprichting van de Orde van Dierenartsen.

Art. 2.Er wordt een toelageregeling voor gemeenten ingesteld op het gebied van dierenwelzijn, bestaande uit: 1° een hoofdtoelage;2° een aanvullende toelage. Deze toelagen worden jaarlijks toegekend en hebben betrekking op acties die worden uitgevoerd tussen 1 april van het jaar waarin de toelageaanvraag is ingediend en 31 maart van het daaropvolgende jaar.

Art. 3.De bedragen vermeld in artikels 4 en 13 worden jaarlijks geïndexeerd volgens de volgende formule: bedrag vermenigvuldigd met de nieuwe index gedeeld door de index van december 2022.

De index waarvan sprake is in lid 1 is de gezondheidsindex, vermeld in artikel 2, § 2 van het koninklijk besluit van 24 december 1993 ter uitvoering van de wet van 6 januari 1989 ter vrijwaring van het concurrentievermogen van ons land. HOOFDSTUK 2. - Hoofdtoelage Sectie 1. - Algemene bepalingen.

Art. 4.Binnen de grenzen van de beschikbare begrotingskredieten kan een hoofdtoelage van 3.000 euro aan de gemeente worden toegekend.

De toelage wordt gebruikt voor de uitvoering van ten minste een van de acties bedoeld in artikels 5 tot en met 12.

Sectie 2. - Veterinaire zorg voor zwerfdieren of wilde dieren

Art. 5.§ 1. De gemeente kan de hoofdtoelage gebruiken ter financiering van: 1° het vangen en geneeskundig verzorgen van zwerfdieren of wilde dieren waarvan het welzijn in het gedrang is of die een gevaar vormen voor de openbare veiligheid;2° veterinaire verslagen opgesteld in het kader van de vaststelling van een inbreuk op de Waalse wetgeving rond dierenwelzijn door de bevoegde autoriteiten, een administratieve inbeslagname van dieren zoals bedoeld in Deel VIII van Boek I van het Milieuwetboek, of op verzoek van een autoriteit om letsels of de afwezigheid van letsels vast te stellen, zodat het betreffende dier kan worden behandeld of naar een geschikte inrichting kan worden overgebracht. De in § 1, lid 1, 1°, bedoelde veterinaire verzorging omvat: 1° de sterilisatie van zwerfkatten in het kader van het plan bedoeld in § 2;2° de basiszorg voor zwerfdieren waarvan de gezondheidstoestand is aangetast;3° dringende verzorging van wilde dieren voordat ze worden overgebracht naar een revalidatiecentrum voor in het wild levende soorten;4° euthanasie van zwerfdieren of wilde dieren wanneer hun gezondheidstoestand ernstig is aangetast en het niet mogelijk is om ze in optimale omstandigheden voor dierenwelzijn in leven te houden. § 2. De gemeente kan de hoofdtoelage gebruiken om een jaarlijks actieplan te implementeren op basis van de zwerfkattenpopulatie in haar gebied.

Het in lid 1 bedoelde jaarlijkse actieplan omvat: 1° een schatting van de aanwezige zwerfkattenpopulatie;2° de status "gesteriliseerd" of "niet-gesteriliseerd", bijvoorbeeld door een lijst bij te houden die wordt bijgewerkt door de gemeente;3° de doelstellingen voor het aantal katten dat tijdens het actiejaar moet worden gesteriliseerd;4° de middelen die worden gebruikt om dit te bereiken. § 3. Een gesteriliseerde kat kan als dusdanig worden geïdentificeerd door een microchip.

In afwijking van lid 1 mag in bijzondere omstandigheden, zoals een hoge dichtheid van zwerfkatten, met inachtneming van het dierenwelzijn een driehoekige snede in het rechteroor worden gemaakt om gesteriliseerde katten te identificeren.

Art. 6.Voor de toepassing van artikel 5, § 1, lid 2, 1°, sluit de gemeente een contract af met een of meer dierenartsen, een gemeentelijke dierenarts, een vereniging of een asiel.

Als de taak van sterilisatie, basiszorg of euthanasie wordt toevertrouwd aan een vereniging of asiel, zullen zij een of meer dierenartsen aanstellen om de sterilisatie, basiszorg of euthanasie uit te voeren.

Sectie 3. - Informatie en bewustmaking

Art. 7.De gemeente kan de hoofdtoelage gebruiken om een voorlichtings- en bewustmakingsplan over dierenwelzijn uit te werken en te implementeren met: 1° acties zoals de organisatie van evenementen, de plaatsing van informatiepanelen in de gemeente of het opstellen van inhoud voor het gemeenteblad of het internet;2° een pagina over dierenwelzijn op de website van de gemeente om het publiek te informeren. Het in lid 1 bedoelde plan omvat: 1° de behandelde thema's;2° de doelgroep;3° de gebruikte middelen, inclusief evenementen waar nodig. Informatie- en sensibiliseringsinitiatieven vermelden de steun van het Waalse Gewest.

Sectie 4. - Vetocheques voor dieren van mensen in precaire situaties

Art. 8.De gemeente kan de hoofdtoelage gebruiken om de persoon die verantwoordelijk is voor een dier één vetocheque per dier per jaar te geven.

Deze vetocheque wordt gebruikt voor een consultatie om aan de volgende verplichtingen te voldoen: - de sterilisatie van katten in toepassing van het besluit van de Waalse regering van 15 december 2015 betreffende de sterilisatie van huiskatten; - de identificatie en registratie van honden en katten, met inbegrip van het bijwerken van gegevens, overeenkomstig het besluit van de Waalse regering van 28 april 2016 betreffende de identificatie en registratie van katten en het koninklijk besluit van 25 april 2014 betreffende de identificatie en registratie van honden.

Art. 9.De gemeente beslist hoe de vetocheque wordt toegekend. In alle gevallen moet de persoon die verantwoordelijk is voor het dier een van de volgende inkomens hebben om in aanmerking te komen voor de vetocheque: 1° een gewaarborgd inkomen voor bejaarden, krachtens de wet van 1 april 1969Relevante gevonden documenten type wet prom. 01/04/1969 pub. 11/06/1998 numac 1998000217 bron ministerie van binnenlandse zaken Wet tot instelling van een gewaarborgd inkomen voor bejaarden . - Duitse vertaling sluiten tot instelling van een gewaarborgd inkomen voor bejaarden;2° een inkomensgarantie voor ouderen, krachtens de wet van 22 maart 2001Relevante gevonden documenten type wet prom. 22/03/2001 pub. 29/03/2001 numac 2001022201 bron ministerie van sociale zaken, volksgezondheid en leefmilieu Wet tot instelling van een inkomensgarantie voor ouderen sluiten tot instelling van een inkomensgarantie voor ouderen;3° een inkomensvervangende tegemoetkoming of een integratietegemoetkoming, krachtens de wet van 27 februari 1987Relevante gevonden documenten type wet prom. 27/02/1987 pub. 18/10/2004 numac 2004000528 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de tegemoetkomingen aan gehandicapten Duitse vertaling sluiten houdende tegemoetkomingen aan mindervaliden;4° het leefloon, toegekend krachtens artikel 14, § 1 van de wet van 26 mei 2002Relevante gevonden documenten type wet prom. 26/05/2002 pub. 31/07/2002 numac 2002022559 bron ministerie van sociale zaken, volksgezondheid en leefmilieu Wet betreffende het recht op maatschappelijke integratie sluiten betreffende het recht op maatschappelijke integratie;5° financiële hulp krachtens artikel 60, § 3, van de wet van 8 juli 1976Relevante gevonden documenten type wet prom. 08/07/1976 pub. 18/04/2016 numac 2016000231 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Organieke wet betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn. - Officieuze coördinatie in het Duits van de versie toepasselijk op de inwoners van het Duitse taalgebied sluiten houdende de organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en waarvoor deze hulp door de staat werd terugbetaald krachtens artikel 1 van het ministerieel besluit van 30 januari 1995 tot regeling van de terugbetaling door de staat van de kosten met betrekking tot de toelage toegekend door de openbare centra voor maatschappelijk welzijn aan een behoeftige persoon die niet de Belgische nationaliteit heeft en die niet is ingeschreven in het bevolkingsregister. Sectie 5. - Hondenpark

Art. 10.De gemeente kan de hoofdtoelage gebruiken om minstens één hondenpark op haar grondgebied te creëren of in te richten.

Er worden interne regels voor het gebruik van het hondenpark ingevoerd, die bij de ingangen van het hondenpark worden opgehangen met een duidelijke signalisatie voor het publiek.

Het algemene politiereglement wordt aangepast aan de interne gebruiksregels van het hondenpark.

De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud van het hondenpark.

Sectie 6. - Anticonceptieve duiventil

Art. 11.De gemeente kan de hoofdtoelage gebruiken om minstens één anticonceptieve duiventil op haar grondgebied te creëren of in te richten.

De gemeente stelt jaarlijks een actieplan op, gebaseerd op de stadsduifpopulatie in haar gebied.

Het in lid 2 bedoelde jaarlijkse actieplan wordt opgesteld in overleg met: - een dierenarts; - een asiel of vereniging.

Het in lid 2 bedoelde jaarlijkse actieplan omvat: 1° de oprichting van een gemeentelijke studiecel om het probleem te objectiveren.Deze cel zal klachten in kaart brengen en de empathische relatie van burgers met duiven en de werkelijke overlast van de duivenpopulatie analyseren. Deze cel is ook verantwoordelijk voor de communicatie met het publiek voor, tijdens en na de uitvoering van het plan; 2° een overzicht van sites die specifieke directe maatregelen vereisen, zoals de verplaatsing van populaties;3° beheer gericht op het verminderen van de beschikbare voedselbronnen;4° de installatie, het onderhoud en de controle van de anticonceptieve duiventil(len). Sectie 7. - Schuilplaats voor zwerfkatten

Art. 12.De gemeente kan de hoofdtoelage gebruiken om schuilplaatsen voor zwerfkatten in haar gebied ter beschikking te stellen.

De keuze van het aantal schuilplaatsen en de locaties waar ze worden geïnstalleerd, evenals het dagelijkse beheer ervan, gebeuren op basis van de lokale zwerfkattenpopulatie en in overleg met: - een dierenarts; - een asiel of vereniging.

Elke schuilplaats biedt plaats aan een tot vier katten. De schuilplaatsen zijn geïsoleerd, waterdicht en gebouwd met kwaliteitsmaterialen om tocht te voorkomen.

De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud van de schuilplaatsen.

Er hangt een goed zichtbaar informatiebord bij de schuilplaatsen. Dat bevat de volgende informatie: - de contactgegevens van de medewerker van de dierenbescherming die verantwoordelijk is voor zwerfkatten; - informatie over de verplichte sterilisatie van katten; - het verzoek om de katten niet te storen. HOOFDSTUK 3. - Aanvullende toelage.

Art. 13.§ 1 Als de gemeente voldoet aan de bepalingen van ten minste zeven van de leden 2 tot 13, kan binnen de grenzen van de beschikbare begroting een aanvullende toelage van 2.000 euro worden toegekend.

Deze toelage wordt gebruikt voor de uitvoering van een of meer van de acties bedoeld in artikels 5 tot en met 12. § 2. Om egels te beschermen heeft de gemeente bepalingen opgenomen in haar verordeningen die het nachtelijke gebruik van robotmaaiers verbieden en bestraffen. Het verbod geldt voor elk gebied dat een habitat of leefomgeving voor egels kan vormen. § 3. Om wilde dieren en huisdieren te beschermen, voorziet de gemeente in haar verordeningen bepalingen die het nachtelijke gebruik van robotmaaiers verbieden en bestraffen.

De gemeente maakt het publiek bewust van de stress en de gevaren die vuurwerk met zich meebrengt voor dieren en stimuleert het gebruik van alternatieve methoden die meer rekening houden met dierenwelzijn.

De gemeente organiseert geen vuurwerkshows, met uitzondering van geluidsarm vuurwerk. § 4. De gemeente heeft een verordening ingevoerd om overtredingen van de derde categorie op het gebied van dierenwelzijn, zoals gedefinieerd in Boek I van de milieuwetgeving, aan te pakken. § 5. De gemeente zet een partnerschap op met het publiek door een handvest voor het voeden van zwerfkatten in de gemeente op te stellen en past haar algemene politiereglement hierop aan. Bij ondertekening van het handvest ontvangt de burger een voederpas en engageert hij zich om: 1° katten de juiste voeding te geven;2° de voederplaats schoon te houden;3° de katten op vaste tijden te voederen;4° de buurt te respecteren door geluidsoverlast en visuele hinder op de voederplaats te vermijden;5° de gemeente op de hoogte te brengen van de aanwezigheid van een niet-gesteriliseerde kat. § 6. De gemeente stelt een functionaris voor dierenwelzijn aan tijdens de verslagperiode. De aangewezen functionaris voor dierenwelzijn kan een gemeenteambtenaar zijn, een politieagent, een dierenarts van de gemeente of een schepen die verantwoordelijk is voor dierenwelzijn. De functionaris is gespecialiseerd in de wetgeving op het gebied van dierenwelzijn.

De functionaris voor dierenwelzijn heeft de taak om: 1° op te treden als aanspreekpunt van de gemeente voor de Waalse Overheidsdienst Landbouw, Natuurlijke Rijkdommen en Leefmilieu, de gemeentelijke agenten, de politieagenten en de burgers;2° proactief deel te nemen aan de verspreiding van informatie over dierenwelzijn binnen de gemeente;3° de oprichting van een Cel voor dierenwelzijn binnen de gemeente aan te moedigen of eraan mee te werken;4° de noden met betrekking tot dierenwelzijn binnen de gemeente in kaart te brengen en concrete voorstellen te formuleren om hieraan tegemoet te komen. § 7. De gemeente stelt een speciaal gemeentelijk nood- en interventieplan voor dierenrisico's op.

Onverminderd de bepalingen van het koninklijk besluit van 22 mei 2019Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 22/05/2019 pub. 27/06/2019 numac 2019013001 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Koninklijk besluit betreffende de noodplanning en het beheer van noodsituaties op het gemeentelijk en provinciaal niveau en betreffende de rol van de burgemeesters en de provinciegouverneurs in geval van crisisgebeurtenissen en -situaties die een coördinatie of een beheer op nationaal niveau vereisen type koninklijk besluit prom. 22/05/2019 pub. 02/04/2020 numac 2020040769 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Koninklijk besluit betreffende de noodplanning en het beheer van noodsituaties op het gemeentelijk en provinciaal niveau en betreffende de rol van de burgemeesters en de provinciegouverneurs in geval van crisisgebeurtenissen en -situaties die een coördinatie of een beheer op nationaal niveau vereisen. - Duitse vertaling sluiten betreffende de noodplanning en het beheer van noodsituaties op gemeentelijk en provinciaal niveau en betreffende de rol van burgemeesters en provinciegouverneurs bij evenementen en crisissituaties die coördinatie of beheer op nationaal niveau vereisen, omvat dit plan: 1° een beschrijving van de risico's voor dieren in de gemeente;2° een lijst van de actoren die in de gemeente, haar noodzone of haar politiezone aanwezig zijn en die specifiek betrokken zijn bij de risico's, zoals asielen, nood- en rampendierenartsen, cellen gespecialiseerd in dierenwelzijn binnen de noodzone, gemeentelijke dierenartsen, dierenartsen aanwezig in het gebied, dierenwelzijnseenheden binnen de lokale politie;3° ongevallenscenario's;4° specifieke procedures;5° specifieke acties ter bescherming van dieren. § 8. De gemeente richt een adviesraad voor dierenwelzijn op.

Die adviesraad voor dierenwelzijn bestaat ten minste uit: 1° een functionaris voor dierenwelzijn;2° een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur;3° twee burgers benoemd na een algemene oproep tot kandidaten;4° een vertegenwoordiger van een erkend asiel of vereniging voor dierenbescherming;5° een dierenarts De adviesraad dierenwelzijn komt ten minste twee keer per jaar bijeen. De adviesraad voor dierenwelzijn heeft als taak om: 1° de functionaris bij te staan in de uitvoering van zijn taken;2° het publiek te sensibiliseren en te informeren over de fundamentele behoeften van dieren;3° advies uit te brengen over alle aangelegenheden van gemeentelijk belang in verband met dierenwelzijn die door de gemeenteraad worden voorgelegd;4° op te treden als gezondheidswaakhond om het risico op epizoötieën of zoönosen te voorkomen;5° dierenmishandeling te bestrijden;6° overleg en samenwerking aan te moedigen tussen al wie betrokken is bij kwesties op het gebied van dierenwelzijn;7° een forum te bieden voor informatie, discussie en debat over alle kwesties die van belang zijn voor de gemeenschap en die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met dierenwelzijn;8° zijn leden de mogelijkheid te bieden het gemeentebestuur initiatieven voor te stellen die het respect voor dierenwelzijn kunnen bevorderen. § 9. De gemeente neemt de sensibilisering over dierenwelzijn en de interacties tussen mens en dier op in haar lesprogramma's, met behulp van hulpmiddelen die worden gefinancierd door het Waalse Gewest. § 10. De gemeente organiseert een evenement rond dierenwelzijn in samenwerking met: - een dierenarts; - een asiel of vereniging. § 11. De gemeente staat huisdieren toe in overheidsgebouwen zoals sociale woningen, openbare centra voor maatschappelijk welzijn, rusthuizen en servicewoningen. § 12. De gemeentelijke verordening verbiedt de aanwezigheid van circussen met dieren op haar grondgebied. § 13. De gemeente implementeert een beheerplan voor gevallen van verwaarlozing en mishandeling van dieren, in samenwerking met de politiezone. HOOFDSTUK 4. - Procedure

Art. 14.Aanvragen voor de hoofdtoelage en eventuele aanvullende toelagen moeten voor 28 februari naar het departement worden gestuurd via het gemeenteloket en met de specifieke formulieren die voor deze procedure zijn gemaakt.

De beraadslaging waarbij de gemeenteraad de te ondernemen actie(s) goedkeurt, wordt bij de aanvraag gevoegd.

Art. 15.§ 1. Binnen dertig dagen na de aanvraagdeadline controleert het departement of de toelageaanvraag volledig is. § 2. Als de toelageaanvraag onvolledig is, stelt het departement de gemeente per e-mail of post in kennis van de ontbrekende informatie.

De gemeente moet de ontbrekende informatie binnen tien dagen na ontvangst van dit verzoek om aanvulling naar het departement sturen.

Als de gemeente de ontbrekende informatie niet verstrekt, is de toelageaanvraag niet ontvankelijk. § 3. Als de aanvraag volledig is, heeft de afdelingsdirecteur de beoordelingsbevoegdheid om de toelage te aanvaarden of te weigeren.

De beoordelingscriteria zijn: 1° de mate waarin de voorgestelde middelen zijn afgestemd op de doelstellingen van dit besluit;2° de mate waarin de voorgestelde acties zijn afgestemd op de doelstellingen van dit besluit;3° de mate waarin de voorgestelde acties voldoen aan de wettelijke en reglementaire bepalingen inzake dierenwelzijn. De gemeente wordt binnen twee maanden na indiening van de aanvraag per e-mail of per post op de hoogte gesteld van de beschikking om de toelage toe te kennen of te weigeren.

Art. 16.Een gemeente die van de directeur van het departement een principeakkoord heeft ontvangen voor de toekenning van een jaarlijkse toelage, moet voor 31 mei na afloop van de toelageperiode een vordering indienen bij het departement.

Gemeenten die deze vordering niet binnen de gestelde termijn indienen bij het departement, verliezen hun recht op de toelage.

De afdeling organiseert gerichte controles bij lokale autoriteiten en vraagt hen om bewijsstukken. De controles zijn gebaseerd op een steekproef van ten minste tien procent van de begunstigden, waarbij rekening wordt gehouden met een risicoanalyse op basis van de staat van dienst van de gemeente bij het toekennen van toelagen voor dierenwelzijn.

Art. 17.Nadat het departement de controles heeft uitgevoerd, wordt de toelage jaarlijks uitbetaald aan elke begunstigde gemeente.

Het departement stort de toelage op de bankrekening van de gemeente en de betaling komt overeen met het totale toelagebedrag van de vordering die de gemeente heeft ingediend. HOOFDSTUK 5. - Wijzigings-, opheffings-, overgangs- en slotbepalingen

Art. 18.In het besluit van de Waalse regering van 24 november 2022Relevante gevonden documenten type besluit van de waalse regering prom. 24/11/2022 pub. 01/03/2023 numac 2023030526 bron waalse overheidsdienst Besluit van de Waalse regering van 24 november 2022 betreffende de erkenningsvoorwaarden voor inrichtingen voor dieren en de voorwaarden inzake het houden en de verhandeling van dieren sluiten betreffende de erkenningsvoorwaarden voor diereninrichtingen en de voorwaarden voor het houden en verhandelen van dieren in deze inrichtingen: 1° wordt in artikel 7, § 2, de zinsnede "Indien de aanvrager nog geen dieren houdt, voegt hij bij zijn aanvraag tot erkenning niet de documenten bedoeld in de punten 2 en 3 van het vorige lid" vervangen door de volgende zinsnede: "Indien de aanvrager van een erkenning voor een kattenfokkerij op de dag van zijn aanvraag geen katten houdt, voegt hij de in punt 3 bedoelde lijst met identificaties van fokdieren niet toe";2° wordt in artikel 45, § 1, lid 2, het woord "bodem" vervangen door het woord "grond";3° worden in artikel 45 de volgende wijzigingen aangebracht: - § 1, lid 3, wordt § 2; - § 2 wordt § 3; - § 3 wordt § 4; 4° worden bij punt 4 van subsectie 2 "Bijzondere voorwaarden voor het houden van honden en katten" de woorden ", het schenken en het adopteren van dieren" toegevoegd;5° worden in artikel 80 de paragraafnummers 2, 3, 4, 5 en 6 na lid 4 vervangen door de paragraafnummers 5, 6, 7, 8 en 9; 6° wordt artikel 88 aangevuld met een tweede lid, dat luidt als volgt: "Het krachtens artikel 14, § 2, afgegeven certificaat van erkenning wordt binnen de inrichting op een zichtbare plaats aangebracht.". 7° worden in artikel 107, lid 2, 2°, de woorden ", §§ 2 en 3" ingevoegd tussen "artikel 28" en "in werking treedt".

Art. 19.Het besluit van de Waalse regering van 3 september 2020Relevante gevonden documenten type besluit van de waalse regering prom. 03/09/2020 pub. 16/09/2020 numac 2020042974 bron waalse overheidsdienst Besluit van de Waalse Regering tot vaststelling van een steunregeling voor gemeenten in het kader van het dierenwelzijn sluiten tot vaststelling van een steunregeling voor gemeenten in het kader van het dierenwelzijn wordt ingetrokken.

Art. 20.De eerste jaarlijkse uitvoeringsperiode, bedoeld in artikel 2, begint op 1 april 2023.

In afwijking van artikel 14 wordt de termijn voor het aanvragen van toelagen voor het jaar 2023 verlengd tot 15 september 2023.

Art. 21.Dit besluit treedt in werking op de dag van ondertekening.

Art. 22.De minister van dierenwelzijn is bevoegd voor de uitvoering van dit besluit.

Namen, 30 maart 2023.

Voor de Waalse Regering: De Minister-President, E. DI RUPO De Minister van Leefmilieu, Natuur, Bossen, Landelijke Aangelegenheden en Dierenwelzijn, C. TELLIER

^