gepubliceerd op 12 oktober 2018
Ministerieel besluit betreffende de validering van de rapporteringsgegevens en de conformiteitsverklaring van de wettelijke verplichtingen betreffende het beheer van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur
VLAAMSE OVERHEID
Omgeving
6 SEPTEMBER 2018. - Ministerieel besluit betreffende de validering van de rapporteringsgegevens en de conformiteitsverklaring van de wettelijke verplichtingen betreffende het beheer van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur
DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW, Gelet op het
decreet van 23 december 2011Relevante gevonden documenten
type
decreet
prom.
23/12/2011
pub.
28/02/2012
numac
2012035118
bron
vlaamse overheid
Decreet betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen
sluiten betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, artikel 22 en 32;
Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012Relevante gevonden documenten type besluit van de vlaamse regering prom. 17/02/2012 pub. 23/05/2012 numac 2012035464 bron vlaamse overheid Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen sluiten tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, artikel 5.2.5.4, § 3, toegevoegd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 22 december 2017Relevante gevonden documenten type besluit van de vlaamse regering prom. 22/12/2017 pub. 08/02/2018 numac 2018030232 bron vlaamse overheid Besluit van de Vlaamse Regering houdende diverse financiële bepalingen type besluit van de vlaamse regering prom. 22/12/2017 pub. 08/02/2018 numac 2018010384 bron vlaamse overheid Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het Mestdecreet van 22 december 2006 en van diverse besluiten in uitvoering van het Mestdecreet van 22 december 2006 type besluit van de vlaamse regering prom. 22/12/2017 pub. 23/02/2018 numac 2018030500 bron vlaamse overheid Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen sluiten;
Gelet op de adviesaanvraag binnen dertig dagen, verlengd met vijftien dagen, die op 28 juni 2018 bij de Raad van State is ingediend, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;
Overwegende dat het advies niet is meegedeeld binnen die termijn;
Gelet op artikel 84, § 4, tweede lid, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973, Besluit : HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen
Artikel 1.Dit besluit is van toepassing op al wie overeenkomstig artikel 5.2.5.4, § 2, van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012Relevante gevonden documenten type besluit van de vlaamse regering prom. 17/02/2012 pub. 23/05/2012 numac 2012035464 bron vlaamse overheid Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen sluiten tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA) gegevens betreffende het beheer van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (EEA) moet rapporteren.
Art. 2.De validering van de gerapporteerde gegevens en de controle op de conformiteit aan de wettelijke verplichtingen van de rapporteringsplichtigen, aangesloten bij of werkend in opdracht van een beheersorganisme of een producent met een individueel afvalpreventie- en afvalbeheerplan, gebeurt in opdracht en op initiatief van dit beheersorganisme of deze producent. De opdrachtgever kan de validering van de gerapporteerde gegevens en de controle op de conformiteit aan de wettelijke verplichtingen uitbreiden om na te gaan of contractuele voorwaarden aangaande omgang met en rapportering van afgedankte EEA gerespecteerd worden.
Art. 3.De validering van de gerapporteerde gegevens en de controle op de conformiteit aan de wettelijke verplichtingen van een rapporteringsplichtige als vermeld in artikel 1, zijnde een andere dan vermeld in artikel 2, gebeurt op eigen initiatief van deze rapporteringsplichtige.
Een eerste validering en controle op de conformiteit, vermeld in het eerste lid, vindt plaats binnen het jaar na het starten van de activiteiten, of binnen het jaar na inwerkingtreding van dit besluit.
De volgende valideringen en controles op de conformiteit gebeuren met de volgende frequentie : 1° om de vier jaar voor hergebruikcentra, inzamelaars, afvalstoffenhandelaars of -makelaars, kennisgevers en bedrijven vergund voor op- en overslag;2° om de twee jaar voor verwerkers. HOOFDSTUK 2. - Voorwaarden voor de onafhankelijke keuringsinstelling
Art. 4.De kwalificatievereisten van de inspecteurs worden bepaald in functie van de actor die geïnspecteerd moet worden.
Voor de controle van alle actoren, met uitzondering van de verwerkers, moeten inspecteurs minimaal over de volgende kwalificaties beschikken : 1° opleidingsniveau van Bachelor;2° kennis over de wetgeving inzake afgedankte EEA, hergebruik van afgedankte EEA en over de wetgeving inzake het nationaal en internationaal transport van afvalstoffen. Voor de controle van de verwerkers moeten inspecteurs bijkomend over de volgende kwalificaties beschikken : 1° opleidingsniveau van Master, of vergelijkbaar door aantoonbare ervaring;2° kennis over de verwerkingsmethodes van afgedankte EEA waaronder minimaal : a) depollutietechnieken;b) shredderinstallaties;c) scheidingstechnieken van geshredderd afgedankt EEA in materiaalstromen;d) recyclagemogelijkheden van materiaalstromen voortkomend uit afgedankt EEA;3° ervaring met controles of audits bij afvalverwerkende bedrijven, met name minimum 3 controles of audits bij afvalverwerkende bedrijven uitgevoerd hebben tijdens de laatste 3 jaar.
Art. 5.De keuringsinstelling spreekt met de actor af welke documenten hen op voorhand worden bezorgd, en welke documenten ter plekke zullen toegankelijk zijn. Een niet limitatieve lijst van mogelijke documenten is opgenomen in bijlage 1.
Art. 6.Naast een administratieve controle omvat elke controle ook een visuele controle.
Art. 7.De onafhankelijke keuringsinstelling stelt de OVAM op de hoogte van de geplande keuringen. De OVAM kan altijd het initiatief nemen een keuring, al dan niet vooraf aangekondigd, bij te wonen. De OVAM en de keuringsinstellingen kunnen op eenvoudig verzoek met elkaar overleggen om de uitvoering van de controles te optimaliseren. HOOFDSTUK 3. - Voorwaarden voor de validering en de conformiteitsverklaring
Art. 8.De validering van de gerapporteerde gegevens en de controle op de conformiteit aan de wettelijke verplichtingen van een inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar van afgedankte EEA gebeurt volgens de checklijst opgenomen in bijlage 2.
Art. 9.De validering van de gerapporteerde gegevens en de controle op de conformiteit aan de wettelijke verplichtingen van een inrichting of inzamelpunt vergund voor het opslaan en/of sorteren van afgedankte EEA gebeurt volgens de checklijst opgenomen in bijlage 3.
Art. 10.De validering van de gerapporteerde gegevens en de controle op de conformiteit aan de wettelijke verplichtingen van een hergebruikcentrum voor afgedankte EEA gebeurt volgens de checklijst opgenomen in bijlage 4.
Art. 11.De validering van de gerapporteerde gegevens en de controle op de conformiteit aan de wettelijke verplichtingen van een verwerker van afgedankte EEA omvat naast de verplichtingen van onderafdeling 3.3 van het VLAREMA ook de checklijst opgenomen in bijlage 5.
Art. 12.De validering van de gerapporteerde gegevens en de controle op de conformiteit aan de wettelijke verplichtingen van een kennisgever van afgedankte EEA gebeurt volgens de checklijst opgenomen in bijlage 6. HOOFDSTUK 4. - Rapportering door de onafhankelijke keuringsinstelling
Art. 13.Naar aanleiding van elke controle stelt de keuringsinstelling een rapport op over de gehanteerde methodes van controle, monsterneming, peiling, analyse en controle, alsmede over de aard van de gecontroleerde gegevens.
Naar aanleiding van een controle bij een actor uit het inzamel- en verwerkingsnetwerk formuleert het rapport, vermeld in het eerste lid, een gemotiveerde opinie betreffende de al dan niet correcte uitvoering van de inzamel-, ophaal- en/of verwerkingsactiviteiten. Het controlerapport omvat minimaal de volgende elementen : 1° een beschrijving van de geïnspecteerde actor en zijn kernactiviteiten;2° een beschrijving van de toegepaste verwerkingsprocédés;3° een beschrijving van de uitgevoerde controle-activiteiten, de duurtijd en de wijze van controle;4° een beschrijving van de vastgestelde non-conformiteiten en een inschatting van de impact op de globale rapporteringsgegevens;5° een oordeel over de werking van de geïnspecteerde actor en de betrouwbaarheid van de rapportering.Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de controle van de gerapporteerde gegevens en de kwaliteit van het systeem; 6° een oordeel over de conformiteit ten aanzien van de wetgeving;7° een globale conclusie en mogelijke verbeterpunten. De keuringsinstelling maakt haar rapport over aan de geïnspecteerde actor om deze in staat te stellen zijn opmerkingen te formuleren. Deze opmerkingen worden aan het rapport gevoegd. Het eindrapport wordt uiterlijk drie maanden na de validering van de gerapporteerde gegevens en de controle op de conformiteit aan de wettelijke verplichtingen door de keuringsinstelling aan de OVAM bezorgd.
De gegevens en het rapport worden door de keuringsinstelling en de OVAM confidentieel behandeld.
Brussel, 6 september 2018.
De Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, J. SCHAUVLIEGE
Bijlage 1 bij het ministerieel besluit van 6 september 2018 betreffende de validering van de rapporteringsgegevens en de conformiteitsverklaring van de wettelijke verplichtingen betreffende het beheer van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur.
Bijlage 1. Niet-limitatieve lijst van mogelijke documenten - Registratie als IHM - Kwaliteitsborgingssysteem, managementsysteem, werkplannen, procedures - Functieomschrijvingen van personeel dat afgedankte EEA behandelt, opleidingsplannen - Vrachtbrieven, identificatieformulieren en afgiftebewijzen - Kennisgevingen en bijlage VII-documenten - Afvalstoffenregisters - Registratie hoeveel EEA in hergebruik werd gebracht, opgesplitst naar land van bestemming - Bewijzen dat nagegaan werd of afvoer gebeurde via geregistreerde IHM's naar vergunde verwerkers (partners erkend door een beheersorganisme worden als geschikte bestemming beschouwd voor de fracties waarvoor de erkenning geldt. Op de OVAM-website is een lijst beschikbaar van vergunde Vlaamse verwerkers voor afgedankte EEA.) - Bewijs geldigheid ijking weegbrug, keuringsbewijzen apparatuur, recipiënten, ... - Resultaten batchproeven en omschrijving/attesten monsterneming - Berekeningswijze verwerkingsresultaten - Rapporteringsgegevens Gezien om gevoegd te worden bij het ministerieel besluit van 6 september 2018 betreffende de validering van de rapporteringsgegevens en de conformiteitsverklaring van de wettelijke verplichtingen betreffende het beheer van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur.
Brussel, 6 september 2018.
De Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, J. SCHAUVLIEGE
Bijlage 2 bij het ministerieel besluit van 6 september 2018 betreffende de validering van de rapporteringsgegevens en de conformiteitsverklaring van de wettelijke verplichtingen betreffende het beheer van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur.
Bijlage 2. Checklijst voor inzamelaars, afvalstoffenhandelaars of -makelaars van afgedankte EEA 1. Wordt enkel afgedankte EEA meegenomen dat na visuele check potentieel herbruikbaar blijkt conform het Ministerieel besluit van 23 juni 2017Relevante gevonden documenten type ministerieel besluit prom. 23/06/2017 pub. 02/08/2017 numac 2017030887 bron vlaamse overheid Ministerieel besluit houdende vaststelling van nadere regels voor de voorbereiding voor het hergebruik van gebruikte EEA, de hergebruikscriteria voor tweedehandse EEA en de voorwaarden die vervuld moeten zijn bij het grensoverschrijdend overbrengen van tweedehandse EEA sluiten houdende vaststelling van nadere regels voor de voorbereiding voor het hergebruik van gebruikte EEA, de hergebruikscriteria voor tweedehandse EEA en de voorwaarden die vervuld moeten zijn bij het grensoverschrijdend overbrengen van tweedehandse EEA ? In dit geval is registratie als IHM niet vereist.2. Indien op de plaats van inzameling geen visuele voorselectie gebeurt op herbruikbaarheid of ook niet-herbruikbaar afgedankte EEA wordt meegenomen : is de inzamelaar geregistreerd als IHM van afgedankte EEA bij de OVAM ? 3.Indien de IHM ook afgedankte EEA aanvaardt dat gevaarlijke stoffen bevat : beschikt de IHM over een goedgekeurd kwaliteitsborgingssysteem ? 4. Heeft de inzamelaar een werkplan of managementsysteem, waarin de technische en administratieve voorwaarden van het inzamelen, laden en lossen van afgedankte EEA afdoende omschreven worden ? 5.Worden de vervoerders afdoende geïnformeerd over dit werkplan of managementsysteem en wordt het toegepast met het oog op een kwaliteitsvolle werking ? 6. Wordt bij het ophalen geverifieerd of de scheiding huishoudelijk/professioneel of de indeling in fracties correct gebeurde ? 7.Gebeurt het transport, het laden en het lossen op dusdanige wijze dat optimaal hergebruik en recycling van daarvoor in aanmerking komende onderdelen en apparaten mogelijk blijft ? 8. Bevatten de identificatieformulieren de gegevens die vereist zijn volgens artikel 6.1.1.2. § 2 van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012Relevante gevonden documenten type besluit van de vlaamse regering prom. 17/02/2012 pub. 23/05/2012 numac 2012035464 bron vlaamse overheid Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen sluiten tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (hierna VLAREMA genoemd) ? 9. Wordt bij het ophalen van afgedankte EEA van bedrijfsmatige oorsprong, inbegrepen de inzamelpunten, steeds een correct ingevuld afgiftebewijs afgegeven ? 10.Bevat het afvalstoffenregister de vereiste gegevens vermeld in de artikelen 6.1.3.1 en 7.2.1.2 VLAREMA ? Worden de geregistreerde gegevens correct geregistreerd met een onderscheid in huishoudelijk en professioneel en per fractie ? 11. Komen de hoeveelheden bestemd afgedankte EEA overeen met de hoeveelheid ingezamelde afgedankte EEA ? 12.Zijn de bestemmingen van elke fractie vergund voor het opslaan en/of verwerken van deze fractie of werd de fractie meegegeven met een andere voor deze fractie geregistreerde IHM ? 13. Werden de gegevens conform artikel 5.2.5.4. § 2 VLAREMA correct gerapporteerd ? Gezien om gevoegd te worden bij het ministerieel besluit van 6 september 2018 betreffende de validering van de rapporteringsgegevens en de conformiteitsverklaring van de wettelijke verplichtingen betreffende het beheer van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur.
Brussel, 6 september 2018.
De Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, J. SCHAUVLIEGE
Bijlage 3 bij het ministerieel besluit van 6 september 2018 betreffende de validering van de rapporteringsgegevens en de conformiteitsverklaring van de wettelijke verplichtingen betreffende het beheer van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur.
Bijlage 3. Checklijst voor inrichtingen of inzamelpunten voor opslag en/of sorteren van afgedankte EEA 1. Is het bedrijf vergund voor de afvalstoffen die op de site aanvaard worden en de activiteiten die op de site worden uitgevoerd ? 2.Voldoet het bedrijf aan de in haar vergunning opgelegde sectorale en bijzondere voorwaarden ? 3. Is op de site een werkplan of managementsysteem aanwezig, waarin de technische en administratieve voorwaarden van opslaan, overslaan en uitsorteren afdoende omschreven worden ? 4.Is het personeel betrokken bij het lossen, opslaan, overslaan of uitsorteren, voldoende gesensibiliseerd over dit werkplan of managementsysteem en wordt het toegepast met het oog op een kwaliteitsvolle werking ? 5. Bevat het afvalstoffenregister de correcte gegevens inzake afgedankte EEA, conform de artikelen 5.2.5.4 en 7.2.1.2. van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012Relevante gevonden documenten type besluit van de vlaamse regering prom. 17/02/2012 pub. 23/05/2012 numac 2012035464 bron vlaamse overheid Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen sluiten tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (hierna VLAREMA genoemd) ? 6. Gebeurt de opslag op dusdanige wijze dat optimaal hergebruik en recycling van daarvoor in aanmerking komende onderdelen en apparaten mogelijk blijft ? Met name : a) op een ondoorlatende ondergrond van geschikte terreinen met opvangvoorzieningen voor lekolie en indien nodig olie- en vuilafscheiders;b) voorzien van weerbestendige afdekking van geschikte terreinen;c) koel- en vriestoestellen worden droog en zodanig geplaatst dat het koelcircuit niet kan beschadigd worden;d) beeldschermen in intacte toestand opgeslagen;e) gescheiden van gedemonteerde reserveonderdelen en/of herbruikbare toestellen.7. Wordt een selectie uitgevoerd op foutieve, verkeerd gesorteerde en onvolledige gesorteerde afgedankte EEA ? Zijn hiervoor procedures beschikbaar en worden deze effectief toegepast ? 8.Worden de foutieve, verkeerd gesorteerde en onvolledige afgedankte EEA geregistreerd ? 9. Wordt de foutieve, verkeerd gesorteerde en onvolledige afgedankte EEA conform de wettelijke verplichtingen behandeld ? 10.Worden volle recipiënten regelmatig afgevoerd ? 11. Zijn de bestemmingen van elke fractie vergund voor het opslaan en/of verwerken van deze fractie of wordt het afgedankte EEA meegegeven met een hiervoor geregistreerde inzamelaar, handelaar of makelaar ? 12.Werden de gegevens conform artikel 5.2.5.4. § 2 VLAREMA correct gerapporteerd ? Als de site voor op- en overslag toegang verschaft aan uitbaters van kringwinkels of andere hergebruikcentra, worden de volgende punten ook gecontroleerd : 1. Wordt binnenkomende afgedankte EEA gescheiden in potentieel herbruikbaar EEA en niet-potentieel herbruikbare afgedankte EEA ? 2.Worden de hoeveelheden potentieel herbruikbare EEA, die worden afgestaan, correct geregistreerd ? Worden de hoeveelheden die uiteindelijk niet herbruikbaar blijken en teruggebracht worden correct geregistreerd ? 3. Worden de hoeveelheden in vorig punt genoemd correct gerapporteerd ? Gezien om gevoegd te worden bij het ministerieel besluit van 6 september 2018 betreffende de validering van de rapporteringsgegevens en de conformiteitsverklaring van de wettelijke verplichtingen betreffende het beheer van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Brussel, 6 september 2018.
De Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, J. SCHAUVLIEGE
Bijlage 4 bij het ministerieel besluit van 6 september 2018 betreffende de validering van de rapporteringsgegevens en de conformiteitsverklaring van de wettelijke verplichtingen betreffende het beheer van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur.
Bijlage 4. Checklijst voor hergebruikcentra voor afgedankte EEA 1. Indien op de site afgedankte EEA aanvaard wordt dat niet potentieel herbruikbaar is (buiten de afgedankte EEA die in het kader van de aanvaardingsplicht wordt aanvaard) : is de site vergund voor het verwerken van afvalstoffen ? 2.Is op de site een werkplan of managementsysteem aanwezig, waarin de technische en administratieve voorwaarden van het voorbereiden op hergebruik van afgedankte EEA afdoende omschreven worden ? 3. Is het personeel betrokken bij het voorbereiden voor hergebruik van afgedankte EEA voldoende gesensibiliseerd over dit werkplan of managementsysteem en wordt dit toegepast met het oog op een kwaliteitsvolle werking ? 4.Is het personeel voldoende gekwalificeerd conform artikel 5.2.5.8. § 2 van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012Relevante gevonden documenten type besluit van de vlaamse regering prom. 17/02/2012 pub. 23/05/2012 numac 2012035464 bron vlaamse overheid Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen sluiten tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (hierna VLAREMA genoemd) ? 5. Bevat het afvalstoffenregister de gegevens verplicht volgens artikel 7.2.1.4. VLAREMA ? 6. Wordt potentieel herbruikbaar EEA voorzien van een etiket volgens artikel 2 van het Ministerieel besluit van 23 juni 2017Relevante gevonden documenten type ministerieel besluit prom. 23/06/2017 pub. 02/08/2017 numac 2017030887 bron vlaamse overheid Ministerieel besluit houdende vaststelling van nadere regels voor de voorbereiding voor het hergebruik van gebruikte EEA, de hergebruikscriteria voor tweedehandse EEA en de voorwaarden die vervuld moeten zijn bij het grensoverschrijdend overbrengen van tweedehandse EEA sluiten houdende vaststelling van nadere regels voor de voorbereiding voor het hergebruik van gebruikte EEA, de hergebruikscriteria voor tweedehandse EEA en de voorwaarden die vervuld moeten zijn bij het grensoverschrijdend overbrengen van tweedehandse EEA (hierna het MB Hergebruikscriteria genoemd) ? 7.Wordt voor elk potentieel herbruikbaar EEA een hergebruiksfiche opgesteld conform artikel 3 van het MB Hergebruiksciteria ? 8. Wordt nagegaan of de apparaten voldoen aan de hergebruikscriteria omschreven in hoofdstuk 2 van het MB Hergebruikscriteria ? 9.Worden de nodige testen en bewerkingen, vermeld in hoofdstuk 1 van het MB Hergebruikscriteria, uitgevoerd ? 10. Wordt voldaan aan de verplichting tot het wissen van aanwezige data en het verwijderen van niet-transfereerbare auteursrechtelijk beschermde software, conform artikels 8 en 9 van het MB Hergebruikscriteria ? 11.Wordt afgedankt EEA, dat niet langer in aanmerking komt voor hergebruik, naar een geschikte verwerker afgevoerd of met een hiervoor geregistreerde IHM meegegeven ? 12. Worden de gegevens aangaande aanvaarding, voorbereiding voor hergebruik en afvoer naar verdere verwerking correct gerapporteerd ? Gezien om gevoegd te worden bij het ministerieel besluit van 6 september 2018 betreffende de validering van de rapporteringsgegevens en de conformiteitsverklaring van de wettelijke verplichtingen betreffende het beheer van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Brussel, 6 september 2018.
De Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, J. SCHAUVLIEGE
Bijlage 5 bij het ministerieel besluit van 6 september 2018 betreffende de validering van de rapporteringsgegevens en de conformiteitsverklaring van de wettelijke verplichtingen betreffende het beheer van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur.
Bijlage 5. Checklijst voor verwerkers van afgedankte EEA 1. Is de verwerker vergund voor de activiteiten die op de site worden uitgevoerd ? 2.Is op de site een werkplan of managementsysteem aanwezig, waarin de technische en administratieve voorwaarden van de te verwerken afgedankte EEA afdoende omschreven worden ? 3. Is er een opleidingsplan ? En zijn functie-omschrijvingen beschikbaar voor het personeel dat het afgedankte EEA verwerkt ? 4.Is het personeel betrokken bij het verwerken van afgedankte EEA voldoende gesensibiliseerd over dit werkplan of managementsysteem en wordt dit toegepast met het oog op een kwaliteitsvolle werking ? 5. Tenzij anders toegestaan in de milieuvergunning, is de toegang voor vrachtwagens enkel mogelijk via een in werking zijnde weegbrug ? Is er een geldend ijkingsbewijs beschikbaar ? 6.Bevat het afvalstoffenregister de gegevens verplicht volgens artikel 7.2.1.4. van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012Relevante gevonden documenten type besluit van de vlaamse regering prom. 17/02/2012 pub. 23/05/2012 numac 2012035464 bron vlaamse overheid Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen sluiten tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen ? 7. Wordt het afgedankte EEA correct geregistreerd per fractie (desgevallend per categorie) en met onderscheid huishoudelijk/professioneel ? 8.Worden non-conformiteiten geregistreerd ? 9. Gebeurt de depollutie conform artikel 5.2.2.5.2, § 8 en § 9 van het besluit van de Vlaamse Regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake milieuhygiëne ? Uit afgedankte EEA minstens te verwijderen onderdelen : a) Alle condensatoren met hoogte>25 mm, diameter>25 mm of met een naar verhouding vergelijkbaar volume b) Onderdelen die kwik bevatten c) Alle batterijen en accumulatoren d) Printplaten van mobiele telefoons en printplaten van andere apparaten als de oppervlakte>10 cm2 e) Alle tonercassettes en inkthoudende recipiënten en inktlinten f) Kunststoffen met gebromeerde vlamvertragers g) Asbesthoudende onderdelen h) Beeldschermen : alle CRT's, LCD's>100 cm2 en schermen met achtergrondverlichting met gasontladingslampen i) Alle koelmiddelen j) Gasontladingslampen k) Uitwendige elektrische kabels l) Onderdelen die vuurvaste keramische vezels bevatten m) Alle vloeistoffen 10.Worden de gedepollueerde onderdelen conform verwerkt ? a) Beeldbuizen : de fluorescente laag afzonderen b) Gasontladingslampen : het kwik afzonderen c) Koelcircuits : het koelmiddel aftappen met een rendement van minimaal 90 % d) Isolatiemateriaal van temperatuursuitwisselende apparaten : verwerking in een gesloten systeem 11.Wordt van inkomend afgedankte EEA de gedepollueerde fracties, depolluerende fracties en eindfracties strikt gescheiden opgeslagen ? 12. Worden interne steekproeven uitgevoerd op sortering, depollutie en verwerking en worden tekortkomingen en opportuniteiten ter verbetering geregistreerd ? 13.Voert de verwerker interne controle uit op de massabalans ? 14. Worden de verwerkingsresultaten bepaald door middel van batchproeven of van fysieke gegevens ? In welke mate wordt onderscheid gemaakt tussen afgedankte EEA van verschillende herkomst ? 15.Voldoen de batchproeven voor de bepaling van de verwerkingspercentages afgedankte EEA en zijn deze representatief voor de globale stroom ? a) Verwerkers organiseren jaarlijks 2 batchproeven, met een steekproefgrootte van 50 ton per inzamelfractie (1 ton voor rookmelders).Indien de afgedankte EEA samen met andere afvalstoffen verwerkt wordt, is de minimale steekproefgrootte 100 ton. b) Verwerkers die minder dan 10 ton van een fractie verwerken, gebruiken een steekproefgrootte die overeenkomt met de werkelijke hoeveelheid met een maximum van 2 ton.Verwerkers die minder dan 50 ton van een fractie verwerken, gebruiken een steekproefgrootte van 10 % met een minimum van 2 ton. Verwerkers die minder dan 5000 ton van een fractie verwerken, gebruiken een steekproefgrootte van 10 % met een maximum van 10 ton. 16. Wordt de afgedankte EEA op dusdanige manier verwerkt dat de doelstellingen gesteld in artikel 3.4.4.7 van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012Relevante gevonden documenten type besluit van de vlaamse regering prom. 17/02/2012 pub. 23/05/2012 numac 2012035464 bron vlaamse overheid Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen sluiten tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen(hierna VLAREMA genoemd) behaald worden ? 17. Bevat de rapportering de gegevens verplicht volgens artikel 5.2.5.4 VLAREMA ? 18. Neemt de verwerker voldoende maatregelen om dubbele rapportering van gegevens te vermijden ? Gezien om gevoegd te worden bij het ministerieel besluit van 6 september 2018 betreffende de validering van de rapporteringsgegevens en de conformiteitsverklaring van de wettelijke verplichtingen betreffende het beheer van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Brussel, 6 september 2018.
De Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, J. SCHAUVLIEGE
Bijlage 6 bij het ministerieel besluit van 6 september 2018 betreffende de validering van de rapporteringsgegevens en de conformiteitsverklaring van de wettelijke verplichtingen betreffende het beheer van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur.
Bijlage 6. Checklijst voor kennisgevers van afgedankte EEA 1. Heeft de kennisgever van afgedankte EEA een werkplan of managementsysteem, waarin de technische en administratieve voorwaarden van het uitvoeren van afgedankte EEA afdoende omschreven worden ? 2.Worden de vervoerders afdoende geïnformeerd over dit werkplan of managementsysteem en wordt dit toegepast met het oog op een kwaliteitsvolle werking ? 3. Gebeurt het transport, het laden en het lossen op dusdanige wijze dat optimaal hergebruik en recycling van daarvoor in aanmerking komende onderdelen en apparaten mogelijk blijft ? 4.Wordt bij de uitvoer van afgedankte EEA de correcte procedure gekozen ? (kennisgeving, bijlage VII van de Europese verordening voor overbrenging van afvalstoffen) en is het personeel voldoende op de hoogte van deze procedures ? 5. Worden de hoeveelheden uitgevoerde afgedankte EEA correct gerapporteerd, alsook hun bestemming ? 6.Betreffende afgedankte EEA uitgevoerd voor verwerking : worden de verwerkingsresultaten bij de buitenslandse verwerker opgevraagd en correct gerapporteerd ? Kan de houder aantonen dat de afvalstoffen passend verwerkt worden, onder voorwaarden gelijkwaardig aan deze van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012Relevante gevonden documenten type besluit van de vlaamse regering prom. 17/02/2012 pub. 23/05/2012 numac 2012035464 bron vlaamse overheid Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen sluiten tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen ? Gezien om gevoegd te worden bij het ministerieel besluit van 6 september 2018 betreffende de validering van de rapporteringsgegevens en de conformiteitsverklaring van de wettelijke verplichtingen betreffende het beheer van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur.
Brussel, 6 september 2018.
De Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, J. SCHAUVLIEGE