Etaamb.openjustice.be
Ministerieel Besluit van 01 december 2016
gepubliceerd op 18 januari 2017

Ministerieel Besluit tot bepaling van het model van brandpreventieverslag

bron
federale overheidsdienst binnenlandse zaken
numac
2016000848
pub.
18/01/2017
prom.
01/12/2016
ELI
eli/besluit/2016/12/01/2016000848/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

1 DECEMBER 2016. - Ministerieel Besluit tot bepaling van het model van brandpreventieverslag


RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 59.619/2/V van 18 juli 2016 over een ontwerp van ministerieel besluit `tot bepaling van het model van brandpreventieverslag' Op 15 juni 2016 is de Raad van State, afdeling Wetgeving, door de Vice Eerste Minister en Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, belast met Regie der gebouwen verzocht een advies te verstrekken over een ontwerp van ministerieel besluit `tot bepaling van het model van brandpreventieverslag'.

Het ontwerp is door de tweede vakantiekamer onderzocht op 18 juli 2016. De kamer was samengesteld uit Yves KREINS, eerste voorzitter van de Raad van State, Martine BAGUET en Bernard BLERO, staatsraden, Sébastien VAN DROOGHENBROECK, assessor, en Bernadette VIGNERON, griffier. Het verslag is uitgebracht door Roger WIMMER, eerste auditeur.

De overeenstemming tussen de Franse en de Nederlandse tekst van het advies is nagezien onder toezicht van Martine BAGUET. Het advies, waarvan de tekst hierna volgt, is gegeven op 18 juli 2016.

Zoals het ontwerp is opgevat, zou uit artikel 2, § 2, eerste zin, kunnen worden afgeleid dat de motivering van de eindconclusie van het brandpreventieverslag, vermeld in punt 5 van de bijlage, facultatief is.

Uit de omzendbrief die zich in het dossier bevindt, blijkt echter het volgende: "De eindconclusie moet uitdrukkelijk gemotiveerd worden. De motivering moet in het brandpreventieverslag de juridische en feitelijke overwegingen vermelden die aan de eindconclusie ten grondslag liggen.

De motivering moet afdoende zijn. De aangehaalde redenen moeten volstaan om de beslissing te schragen. Op die manier kan de overheid die het brandpreventieverslag aanvroeg ook haar beslissing motiveren door de verwijzing naar het brandpreventieverslag en de kennisgeving van het brandpreventieverslag aan de betrokkene." Het dispositief moet in dat opzicht duidelijker worden gesteld.

De griffier Bernadette Vigneron De eerste voorzitter Yves Kreins

1 DECEMBER 2016. - Ministerieel Besluit tot bepaling van het model van brandpreventieverslag De Minister van veiligheid en Binnenlandse Zaken Gelet op de wet van 15 mei 2007Relevante gevonden documenten type wet prom. 15/05/2007 pub. 31/07/2007 numac 2007000663 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de civiele veiligheid type wet prom. 15/05/2007 pub. 25/06/2008 numac 2008000526 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de civiele veiligheid sluiten betreffende de civiele veiligheid, artikel 177;

Gelet op het koninklijk besluit van 19 december 2014Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 19/12/2014 pub. 30/01/2015 numac 2015000020 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Koninklijk besluit tot vastlegging van de organisatie van de brandpreventie in de hulpverleningszones sluiten tot vastlegging van de organisatie van de brandpreventie in de hulpverleningszones, artikel 9;

Gelet op advies 59.619/2/V van de Raad van State, gegeven op 18 juli 2016, Besluit :

Artikel 1.De hulpverleningszones gebruiken het model bepaald in de bijlage bij dit besluit voor de opstelling van een brandpreventieverslag.

Art. 2.§ 1. Elk brandpreventieverslag bevat minstens volgende onderdelen : - gegevens van de hulpverleningszone die het brandpreventieverslag opstelde; - gegevens van de aanvrager van het brandpreventieverslag; - geografische situering van het gebouw, de site of het evenement; - het kader waarin en het doel waartoe de controle aangevraagd werd; - een gemotiveerde conclusie afgestemd op het kader waarin en het doel waartoe de controle aangevraagd werd; - de datum van het brandpreventieverslag; - de handtekening van de opsteller van het brandpreventieverslag en van de zonecommandant of zijn afgevaardigde. § 2. De gegevens opgenomen in het model die niet vermeld zijn in § 1 van dit artikel zijn facultatief. De opmaak van het document kan aan de huisstijl van de hulpverleningszone aangepast worden.

Art. 3.In dit besluit worden onder de termen "zone" of "hulpverleningszone" ook begrepen de Brusselse Hoofdstedelijke dienst voor brandweer en dringende medische hulp.

Art. 4.Dit besluit treedt in werking op de eerste dag van de maand na afloop van een termijn van tien dagen te rekenen van de dag volgend op de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad.

Brussel, 1 december 2016.

Jan JAMBON

Bijlage bij het ministerieel besluit van 1 december 2016 tot bepaling van het model van brandpreventieverslag Model Brandpreventieverslag Gegevens van de hulpverleningszone Brandpreventieverslag van de hulpverleningszone : Adres : e-mail : telefoon : 1. Aanvrager Naam en functie : optredend voor de overheid/organisatie : Adres : e-mail : telefoon : 2.Geografische situering Naam van het goed/de locatie : of naam van de activiteit : datum van de activiteit : Adres : eventueel kadastrale of andere gegevens voor de plaatsbepaling : 3. Kader en doel, regelgeving Kader en doel van de aanvraag : Regelgeving : 4.Eindconclusie o A : Gunstig brandpreventieverslag o B : Gunstig brandpreventieverslag mits naleving van volgende voorwaarden : o C : Ongunstig brandpreventieverslag o D : Conclusie is pas mogelijk na het bekomen van volgende bijkomende informatie : 5. Motivering 6.Opmerkingen 7. Dossierbehandelaar Ondertekend op : door : Contactgegevens : Medeondertekend door : handtekeningen Gezien om gevoegd te worden bij het ministerieel besluit van 1 december 2016 tot bepaling van het model van brandpreventieverslag. Jan JAMBON

^