gepubliceerd op 13 september 2013
Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend worden verklaard : 1. de collectieve arbeidsovereenkomst van 15 maart 2012, gesloten in het Paritair Comité voor de beursvennootschappen, betreffende de regeling van ontslagbegeleiding, 2. de collectieve arbeidsovereenkomst van 20 december 2012, gesloten in het Paritair Comité voor de beursvennootschappen, betreffende de wijziging van artikel 3, § 1 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 15 maart 2012 betreffende een regeling van ontslagbegeleiding
17 APRIL 2013. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend worden verklaard : 1. de collectieve arbeidsovereenkomst van 15 maart 2012, gesloten in het Paritair Comité voor de beursvennootschappen, betreffende de regeling van ontslagbegeleiding, 2. de collectieve arbeidsovereenkomst van 20 december 2012, gesloten in het Paritair Comité voor de beursvennootschappen, betreffende de wijziging van artikel 3, § 1 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 15 maart 2012 betreffende een regeling van ontslagbegeleiding (1)
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;
Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de beursvennootschappen;
Op de voodracht avn de Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.Algemeen verbindend worden verklaard : 1. de als bijlage 1 overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 15 maart 2012, gesloten in het Paritair Comité voor de beursvennootschappen, betreffende de regeling van ontslagbegeleiding;2. de als bijlage 2 overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 20 december 2012, gesloten in het Paritair Comité voor de beursvennootschappen, betreffende de wijziging van artikel 3, § 1 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 15 maart 2012 betreffende een regeling van ontslagbegeleiding.
Art. 2.De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 17 april 2013.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werk, Mevr. M. DE CONINCK _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage 1 Paritair Comité voor de beursvennootschappen Collectieve arbeidsovereenkomst van 15 maart 2012 Regeling van ontslagbegeleiding (Overeenkomst geregistreerd op 10 april 2012 onder het nummer 109278/CO/309) HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied en doel
Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de werknemers van de ondernemingen die onder de bevoegdheid vallen van het Paritair Comité voor beursvennootschappen (309).
Art. 2.Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt gesloten in uitvoering van de collectieve arbeidsovereenkomsten nr. 82 en nr. 82bis, gesloten in de Nationale Arbeidsraad, betreffende het recht op outplacement voor werknemers van 45 jaar en ouder die worden ontslagen. HOOFDSTUK II. - Algemene bepalingen
Art. 3.§ 1. De werknemer die ontslagen werd door de werkgever heeft recht op outplacementbegeleiding indien hij tegelijkertijd aan volgende voorwaarden voldoet : a) ontslagen worden behoudens een ontslag om dringende redenen of een ontslag in het kader van een pensioen (brugpensioen, rustpensioen);b) de leeftijd van 45 jaar bereikt hebben op het tijdstip van het ontslag;c) een ononderbroken anciënniteit hebben van ten minste 1 jaar op het tijdstip van het ontslag.
Art. 4.De ontslagbegeleiding zal toegewezen worden aan de volgende erkende dienstverlener : Right Management Belgium NV, Woluwedal 34, te 1200 Brussel.
Art. 5.De aanwijzing van een dienstverlener voor de sector doet geen afbreuk aan bestaande praktijken bij de ondernemingen met name er kan steeds beroep gedaan worden op een andere dienstverlener dan deze voorgedragen door de sector. HOOFDSTUK III. - Inhoud en duur van de ontslagbegeleiding
Art. 6.Onder « ontslagbegeleiding » wordt verstaan : het geheel van begeleidende diensten en adviezen die individueel of in groep worden verleend om een werknemer in staat te stellen zelf, binnen een zo kort mogelijke termijn, een betrekking bij een nieuwe werkgever te vinden of een beroepsbezigheid als zelfstandige te ontplooien.
Art. 7.§ 1. Het programma van de ontslagbegeleiding moet ten minste volgende drie onderdelen omvatten : a) kennismakingsgesprek, met inbegrip van het opmaken van een persoonlijke balans;b) sollicitatietraining;c) opvolging evenals logistieke en administratieve ondersteuning. Het programma duurt ten hoogste 12 maanden en moet globaal tenminste 60 uren omvatten.
Voor de volledige beschrijving van de ontslagbegeleiding wordt verwezen naar het raamakkoord afgesloten op 15 maart 2012 tussen de sociale partners van het Paritair Comité voor de beursvennootschappen en Right Management Belgium NV (opgenomen in bijlage). § 2. Wanneer de begeleiding plaatsvindt tijdens de opzeggingstermijn, worden de afwezigheidsdagen om een nieuwe betrekking te zoeken, zoals bedoeld in artikel 85 van de wet van 3 juli 1978Relevante gevonden documenten type wet prom. 03/07/1978 pub. 03/07/2008 numac 2008000527 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de arbeidsovereenkomsten type wet prom. 03/07/1978 pub. 12/03/2009 numac 2009000158 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de arbeidsovereenkomsten sluiten betreffende de arbeidsovereenkomsten, verminderd met de uren van begeleiding ten belope van, naargelang het geval, een halve arbeidsdag of één arbeidsdag per week. HOOFDSTUK IV. - Slotbepalingen
Art. 8.Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft uitwerking vanaf 1 januari 2012 en is gesloten voor een onbepaalde tijd. Zij kan door elk van de partijen geheel of gedeeltelijk worden opgezegd mits een opzegging van zes maanden, betekend per aangetekende brief aan de voorzitter van het Paritair Comité voor beursvennootschappen.
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 17 april 2013.
De Minister van Werk, Mevr. M. DE CONINCK
Bijlage aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 15 maart 2012, gesloten in het Paritair Comité voor de beursvennootschappen, betreffende de regeling van ontslagbegeleiding Raamakkoord Tussen De sociale partners van het Paritair Comité voor de beursvennootschappen - PC 309 gevestigd Aarlenstraat 82, te 1040 Brussel, vertegenwoordigd door enerzijds de werkgevers vertegenwoordigd door de heer Luc Aspeslagh, Managing Director KBC Securities en anderzijds de werknemers vertegenwoordigd door Mevr. Pia Desmet, Federaal Secretaris, SETCa/BBTK, hierna « de sociale partners » genoemd;
En Right Management Belgium SA/NV gevestigd Woluwedal 34, 1200 Brussel, vertegenwoordigd door Mevr. Lynn Coutigny, in de hoedanigheid van General Manager Benelux, hierna « de consulent » genoemd.
Wordt het volgende overeengekomen : Onderwerp van de overeenkomst
Artikel 1.De consulent verbindt zich ertoe op te treden als dienstenverstrekker voor de sector, zoals bepaald in het protocolakkoord voor de jaren 2011-2012, paragraaf outplacement.
Wanneer een werkgever die onder de bevoegdheid van het Paritair Comité nr. 309 valt (hierna « de onderneming » genoemd) beslist om een beroep te doen op de consulent in het kader van een outplacementopdracht na het ontslag van werknemers van 45 jaar en meer, dan engageert de consulent zich om aan de werknemers die ontslagen zijn door bedrijven die vallen onder de bevoegdheid van het PC nr. 309, een outplacement begeleidingsprogramma aan te bieden conform de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 82 van 10 juli 2002 betreffende het recht op outplacement voor 45-plussers die worden ontslagen, gewijzigd bij de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 82bis van 17 juli 2007, hierna genoemd « collectieve arbeidsovereenkomst nr. 82 ».
De opdracht wordt conform artikel 6 van deze overeenkomst rechtstreeks aan de « onderneming » gefactureerd.
Structuur en duur van het programma
Art. 2.De consulent verbindt zich ertoe rekening te houden met de in de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 82 vermelde kwaliteitscriteria en met de deontologische bepalingen vastgesteld door Federgon Outplacement. 2.1. Structuur van het begeleidingstraject Het begeleidingstraject is opgebouwd uit 5 fasen : Fase 1 : Individuele overeenkomst werkgever-consulent In overeenstemming met de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 82bis zal de werkgever binnen de 15 dagen na het ontslag van een werknemer van 45 jaar of ouder aan de betrokken medewerker een schriftelijk outplacementaanbod doen. De consulent zal de werkgever een valabel outplacement-aanbod bezorgen dat hij personaliseert en doorstuurt naar de betrokken werknemer om hem een geldig aanbod van outplacement te doen.
Zodra de werknemer het aanbod aanvaardt (binnen de maand na het aanbod) en de werkgever de opdracht toewijst aan de consulent, wordt binnen de drie dagen een individueel gesprek gepland tussen de betrokken werknemer en de consulent (zie fase 2).
In een overeenkomst tussen de onderneming en de consulent wordt de begunstigde werknemer, de inhoud van het programma, de startdatum en de locatie van de begeleiding vastgelegd.
Fase 2 : Eerste contact en voorstelling van het out-placementprogramma De kandidaat zal door de consulent binnen de drie dagen na inschrijving worden uitgenodigd om tijdens een individueel gesprek kennis te maken met zijn consulent en om de inhoud en de doelstelling van zijn outplacementprogramma te kennen. De termijn van drie dagen kan gewijzigd worden, afhankelijk van de beschikbaarheid van de betrokken kandidaat.
Het doel van dit gesprek is : - de situatie in zijn context plaatsen (dedramatiseren); - het outplacementprogramma toelichten en de inhoud van het programma toelichten; - de persoonlijke situatie van de kandidaat bekijken; - volgende gesprekken voorbereiden; - overlopen van het voorbereidingsmateriaal; - plan van aanpak opmaken.
Indien de werkgever al naargelang de omstandigheden een verzoek in die zin doet, zal de consulent ter beschikking van de werknemer staan zodra diens ontslag wordt betekend.
Fase 3 : Opstellen van een persoonlijke en professionele balans Na het oriënterend gesprek worden aan de hand van oefeningen en groepsdiscussies de professionele en persoonlijk eigenschappen van de kandidaat bepaald. De consulent bekijkt samen met de kandidaten hun inzetbaarheid, ontwikkelingsdomein en motivatie.
Bij de analyse van de behoeften en noden, wordt eveneens aandacht geschonken aan de zinvolle invulling van Work/Life Balance. De werknemers zullen hiervoor kunnen gebruik maken van de tools die hiervoor door de consulent zijn ontwikkeld of worden aangeboden. In deze fase worden ook opleidingen specifiek bekeken om een nieuw loopbaanperspectief (indien gewenst) uit te bouwen.
De belangrijkste doelstelling van deze fase is het opstellen van een persoonlijke en professionele doelstelling van het profiel van de werknemer.
Fase 4 : Coaching bij het zoeken De consulent zal een loopbaan- en profielevaluatie opmaken. Hij zal samen met de kandidaat de loopbaandoelstellingen bepalen en zal hem ondersteunen bij de schriftelijke communicatie, zoals het opstellen van verschillende soorten sollicitatiebrieven, alsook bij het opstellen van een professioneel curriculum vitae. Ten slotte zal hij de kandidaat helpen bij de voorbereiding van de psychotechnische testen en sollicitatiegesprekken.
Daarenboven zal de consulent samen met de werknemer specifieke argumenten ontwikkelen om eventuele vooroordelen waarmee 45-plussers kunnen geconfronteerd worden te weerleggen.
Fase 5 : Herinschakeling in het beroepsleven De consulent zal samen met de kandidaat de jobaanbiedingen analyseren, hem steunen en raad geven bij het onderhandelen over zijn contract en hem met het oog op een goede integratie ook volgen in zijn nieuwe functie. 2.2. Duur van het programma De opdracht voor het begeleidingsproject duurt één jaar. De consulent verbindt er zich toe in het kader van dit contract het volgende programma verdeeld over drie modules van elk 20 uur te verstrekken.
Module 1 : 20 uren begeleiding gedurende een periode van 2 maanden - Individueel gesprek Tijdens dit individueel gesprek, zal de consulent aan de kandidaat een document overhandigen waarin het programma wordt beschreven dat zal gevolgd worden in het kader van de outplacementopdracht. De consulent zal de kandidaat informeren over de verschillende aspecten van de reglementering inzake de outplacementopdracht en meer in het bijzonder in het geval van een onderbreking van de opdracht. - 5 basiswordkshops (5 x 3 uren) - aan de slag; - persoonlijke analyse; - CV en brief; - arbeidsmarkt; - interview. - 1 individuele opvolging in groep (1 x 3 uren) - 1 uur toegang tot onze infrastructuur Module 2 : 20 uren begeleiding gedurende een periode van 4 maanden - Workshops : - delen van ervaringen : mijn zoektocht (1 x 3 uren); - quick presentation en contractonderhandeling (1 x 3 uren); - selectietesten (1 x 3 uren); - interviewsimulatie (1 x 3 uren); - Individuele opvolging in groep (1 x 3 uren) - 5 uren toegang ot onze infrastructuur Module 3 : 20 uur begeleiding gedurende een periode van 6 maanden - Workshops : - delen van ervaringen : evaluatie van mijn zoektocht (1 x 3 uren); - integratie in de nieuwe baan : « eerste 100 dagen » (1 x 3 uren); - workshop volgens de noden van de groep (2 x 3 uren). - Individuele opvolging in groep (1 x 3 uren) - 5 uren toegang tot de infrastructuur Duur van de garantieperiode
Art. 3.De odpracht wordt beëindigd zodra de kandidaat een nieuwe betrekking aanvaard heeft, hetzij als loontrekkende, hetzij als zelfstandige of wanneer de kandidaat zelf vóór het voorziene einde het traject uitdrukkelijk stopzet.
Elke werknemer die de offerte van outplacement-begeleiding aanvaardt, geniet een garantieperiode van drie maanden.
Wanneer een werknemer zijn programma niet begonnen is omdat hij een nieuwe betrekking heeft gevonden, behoudt hij het recht op een outplacementbegeleiding als hij deze job verliest binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de datum van indiensttreding.
Wanneer de werknemer de werkgever heeft gemeld dat hij de begeleiding niet wenst voort te zetten omdat hij een nieuwe betrekking heeft gevonden, betekent dit niet dat hij zijn recht verliest om de aldus onderbroken procedure voort te zetten binnen een termijn van drie maanden vanaf de indienstneming.
Wanneer de werknemer de werkgever heeft gemeld dat hij de begeleiding niet kan beginnen of niet wenst voort te zetten omdat hij ziek is, betekent dit niet dat hij zijn recht verliest om later het procedure voort te zetten.
In geval van hervatting, vangt het programma aan in de fase waarin het outplacementprogramma werd onderbroken.
Om het programma te beginnen of te hervatten, moet de werknemer zijn vraag schriftelijk richten aan zijn ex-werkgever binnen een termijn van één maand te rekenen vanaf het verlies van zijn nieuwe betrekking of vanaf het ogenblik waarop hij van zijn ziekte hersteld is.
Indien de kandidaat binnen drie maanden volgend op de aanvang van zijn nieuwe activiteit zijn nieuwe werkgever verlaat of zijn zelfstandige activiteit stopzet, wordt de opdracht zonder enige meerkost voor de onderneming hernomen. Behalve bij facturatie in fases zullen de bijkomende fases gefactureerd worden.
Rapportering en lokalisattie
Art. 4.4.1. Rapportering De consulent verbindt er zich toe jaarlijks een rapport te bezorgen aan het Paritair Comité voor de beursvennootschappen (of een andere instantie, gekozen door de sociale partners) inzake de outplacementprocedures waarvoor hij in de beursvennootschappensector (PC 309) heeft gezorgd. 4.2. Lokalisatie van de professionele outplacementprocedure De kandidaat zal uitgenodigd worden om zijn begeleidingsprogramma in één van de kantoren van Right Management (Antwerpen, Brussel, Gent, Luik) te volgen. We maken regelmatig gebruik van tijdelijke projectlocaties. In principe zal de locatie het dichtst bij de woonplaats van de werknemer worden voorgesteld.
Right Management heeft satellietkantoren te : Hasselt, Mons, Namen.
Indien er naar de toekomst toe nog andere kantoren bijkomen, zullen we dit meedelen.
Verzekering tegen arbeidsongevallen
Art. 5.De consulent moet elke kandidaat vanaf de start van het programma tegen arbeidsongevallen verzekeren. Deze verzekering dekt mogelijke ongevallen tijdens de opdracht en op de weg van en naar huis ( wet van 10 april 1971Relevante gevonden documenten type wet prom. 10/04/1971 pub. 11/06/1998 numac 1998000213 bron ministerie van binnenlandse zaken Arbeidsongevallenwet - Duitse vertaling type wet prom. 10/04/1971 pub. 17/10/2014 numac 2014000710 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Arbeidsongevallenwet type wet prom. 10/04/1971 pub. 23/03/2018 numac 2018030615 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Arbeidsongevallenwet sluiten met betrekking tot arbeidsongevallen). Indien de kandidaat een vooropzeggingsperiode in acht moet nemen en tegelijkertijd zijn outplacementprogramma doorloopt, blijft hij verzekerd door de arbeidsongevallenverzekering van de onderneming.
Honoraria en betalingsmodaliteiten
Art. 6.De honoraria in het kader van de outplacementopdracht voor de beursvennootschappen (PC 309) variëren afhandelijk van de gekozen formule : - Formula 1 : Begeleidingsprogramma voor een duurtijd van één jaar - Bedrag van 1.500,00 EUR/bediende, exclusief 21 pct. btw. - Formule 2 : Begeleidingsprogramma voor een duurtijd gespreid over 3 fasen : - Module 1 - 2 maanden - 20 uren begeleiding : 850,00 EUR/bediende, exclusief 21 pct. btw; - Module 2 - 4 maanden - 20 uren begeleiding : 450,00 EUR/bediende, exclusief 21 pct. btw; - Module 3 - 6 maanden - 20 uren begeleiding : 450,00 EUR/bediende, exclusief 21 pct. btw.
De facturen van Right Management zijn betaalbaar binnen 30 dagen.
Duurtijd van dit raamakkord
Art. 7.Dit raamakkoord wordt aangegaan voor de duur van 2 jaar. Het vangt aan op 1 januari 2012 en eindigt op 31 december 2013. Na een positieve evaluatie in het 4de kwartaal van 2013, wordt het contract automatisch verlengd met 2 jaar.
Geschil
Art. 8.Dit raamakkoord valt onder Belgisch recht. Alle geschillen betreffende de interpretatie en/of de uitvoering van dit raamakkoord die niet in der minne tussen de partijen kunnen worden geregeld zullen ter beslechting worden voorgelegd aan de rechtbanken te Brussel.
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 17 april 2013.
De Minister van Werk, Mevr. M. DE CONINCK
Bijlage 2 Paritair Comité voor de beursvennootschappen Collectieve arbeidsovereenkomst van 20 december 2012 Wijziging van artikel 3, § 1 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 15 maart 2012 betreffende een regeling van ontslagbegeleiding (Overeenkomst geregistreerd op 1 februari 2013 onder het nummer 113218/CO/309)
Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de werknemers van de ondernemingen die tot de bevoegdheid van het Paritair Comité voor de beursvennootschappen behoren.
Art. 2.Artikel 3, § 1 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 15 maart 2012, gesloten in het Paritair Comité voor de beursvennootschappen, betreffende een regeling van ontslagbegeleiding, geregistreerd op 10 april 2012 onder het nummer 109278/CO/309, wordt vervangen door de volgende bepalingen : «
Art. 3.De werknemer die ontslagen werd door de werkgever heeft recht op outplacementbegeleiding indien hij tegelijkertijd aan volgende voorwaarden voldoet : a) ontslagen worden behoudens een ontslag om dringende redenen of een ontslag in het kader van een pensioen (rustpensioen);b) de leeftijd van 45 jaar bereikt hebben op het tijdstip van het ontslag;c) een ononderbroken anciënniteit hebben van minstens 1 jaar op het tijdstip van het ontslag.».
Art. 3.Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 januari 2012. Ze heeft dezelfde geldigheidsduur, dezelfde opzeggingsmodaliteiten en -termijnen als de overeenkomst die ze wijzigt.
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 17 april 2013.
De Minister van Werk, Mevr. M. DE CONINCK