Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 15 juni 2023
gepubliceerd op 21 september 2023

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 28 juni 2022, gesloten in het Paritair Comité voor de binnenscheepvaart, betreffende het niet-geregeld vervoer van passagiers over Belgische binnenwateren

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2023042641
pub.
21/09/2023
prom.
15/06/2023
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

15 JUNI 2023. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 28 juni 2022, gesloten in het Paritair Comité voor de binnenscheepvaart, betreffende het niet-geregeld vervoer van passagiers over Belgische binnenwateren (1)


FILIP, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de binnenscheepvaart;

Op de voordracht van de Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 28 juni 2022, gesloten in het Paritair Comité voor de binnenscheepvaart, betreffende het niet-geregeld vervoer van passagiers over Belgische binnenwateren.

Art. 2.De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 15 juni 2023.

FILIP Van Koningswege : De Minister van Werk, P.-Y. DERMAGNE _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor de binnenscheepvaart Collectieve arbeidsovereenkomst van 28 juni 2022 Niet-geregeld vervoer van passagiers over Belgische binnenwateren (Overeenkomst geregistreerd op 31 augustus 2022 onder het nummer 175039/CO/139)

Artikel 1.Toepassingsgebied Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werknemers van de ondernemingen die onder het Paritair Comité voor de binnenscheepvaart ressorteren met als hoofdactiviteit het niet-geregeld vervoer van passagiers over Belgische binnenwateren.

Bij de bepalingen in deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt er verwezen en ook rekening gehouden met de bepalingen van de Richtlijn 2014/112/EU van de Raad van 19 december 2014 tot uitvoering van de Europese overeenkomst betreffende bepaalde aspecten van de organisatie van de arbeidstijd in de binnenvaartsector.

Onder "werknemers" wordt verstaan : de mannelijke als vrouwelijke werknemers.

Onder "werknemers" wordt in deze collectieve arbeidsovereenkomst tevens verstaan : de mobiele werknemers die als lid van het varend personeel (bemanning) of in een andere functie (boordpersoneel) werkzaam zijn aan boord van een vaartuig dat in de binnenvaart wordt ingezet. Wordt gelijkgesteld met "varend personeel" : personeel dat vanop afstand op de wal (digitaal) dezelfde activiteiten uitoefent als varend personeel.

Met "niet-geregeld vervoer van passagiers" wordt bedoeld : het vervoer van passagiers dat niet valt onder het toepassingsgebied van de sectorale collectieve arbeidsovereenkomst van 28 juni 2022 betreffende het geregeld vervoer van passagiers over Belgische binnenwateren en de toekomstige rechtsopvolgers van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

Onder "passagiersschip" wordt verstaan : een schip voor dagtochten of een hotelschip, gebouwd en uitgerust voor het vervoer van meer dan 12 passagiers, overeenkomstig clausule 2, onder b) van de Richtlijn 2014/112/EU van de Raad van 19 december 2014 tot uitvoering van de Europese overeenkomst betreffende een aantal aspecten van de organisatie van de arbeidstijd in de binnenvaartsector.

Niet-geregeld vervoer van passagiers op een vaartuig omvat onder meer niet-exhaustief : de dagpassagiersvaart, chartervaart op schepen zonder overnachtingsfaciliteiten, de stadsrondvaarten en rondvaarten, de veerdiensten, de watertaxi's,...

Definities overeenkomstig de Richtlijn 2014/112/EU van de Raad van 19 december 2014 tot uitvoering van de Europese overeenkomst betreffende een bepaalde aspecten van de organisatie van de arbeidstijd in de binnenvaartsector.

In deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt er tevens verstaan onder : a) "vaartuig" : een schip of een drijvend werktuig;b) "arbeidstijd" : de tijd gedurende welke de werknemer, volgens de instructies van de werkgever of zijn vertegenwoordiger, arbeid op, aan en voor het vaartuig verricht, is ingedeeld om te werken of zich gereed moet houden om te werken (aanwezigheidsdienst);c) "rusttijd" : de tijd buiten de werktijd;dit begrip omvat rusttijden op het varende vaartuig, op het stilliggende vaartuig of aan land. Korte rustpauzes (tot maximum 15 minuten) zijn niet inbegrepen; d) "rustdag" : een ononderbroken rusttijd van 24 uur, die de werknemer op een zelfgekozen plaats doorbrengt;e) "dienstrooster" : overzicht van de vooraf door de werkgever aan de werknemer bekendgemaakte planning van arbeidsdagen en rustdagen;f) "werknemer in ploegendienst" : een werknemer die volgens een ploegendienstrooster werkt; g) "boordpersoneel" : wordt gedefinieerd overeenkomstig aanhangsel II, artikel 1.01 (Definities), punt 103 van Richtlijn 2006/87/EG (1); h) "mobiele werknemer" : iedere werknemer die als lid van het varend personeel in dienst is van een onderneming die personen of goederen in de binnenvaart vervoert;verwijzingen naar "werknemers" in deze overeenkomst zullen dienovereenkomstig worden geïnterpreteerd; i) "seizoen" : een periode van hoogstens negen aaneengesloten maanden binnen twaalf maanden, waarin werkzaamheden op grond van externe omstandigheden, zoals het weer of de toeristische vraag, aan bepaalde perioden van het jaar gebonden zijn.

Art. 2.Arbeidsduur 1. De arbeidstijd De gemiddelde wekelijkse arbeidsduur wordt vastgesteld op : - Voor de veerdiensten : 40 uren per week (38 gemiddeld op jaarbasis). Zij wordt bereikt door toekenning van 12 vrije arbeidsdagen indien de in artikel 1 bedoelde werknemers tijdens het ganse voorgaande kalenderjaar tewerkgesteld waren bij een in artikel 1 bedoelde werkgever, en zij ontvangen hiervoor, ten laste van het "Fonds voor Rijn- en binnenscheepvaart", een vergoeding die als loon moet worden beschouwd (RSZ-kengetal 121). - Voor de dagpassagiersvaart, de chartervaart, stadsrondvaarten, rondvaarten, de watertaxi's en alle andere vormen van niet-geregeld vervoer van passagiers : - ofwel 40 uren per week (38 gemiddeld op jaarbasis). Zij wordt bereikt door toekenning van 12 vrije arbeidsdagen indien de in artikel 1 bedoelde werknemers tijdens het ganse voorgaande kalenderjaar tewerkgesteld waren bij een in artikel 1 bedoelde werkgever, en zij ontvangen hiervoor, ten laste van het "Fonds voor Rijn- en binnenscheepvaart", een vergoeding die als loon moet worden beschouwd (RSZ-kengetal 421); - ofwel 38 uren per week (RSZ-kengetal 521).

In toepassing van artikel 26bis van de wet van 16 maart 1971Relevante gevonden documenten type wet prom. 16/03/1971 pub. 28/10/1998 numac 1998000346 bron ministerie van binnenlandse zaken Arbeidswet - Duitse vertaling sluiten wordt de referteperiode verlengd tot één jaar.

Voor alle boven vernoemde werkgevers die onder het toepassingsgebied van deze collectieve arbeidsovereenkomst ressorteren, wordt de mogelijkheid geboden tot toepassing van het stelsel van de "kleine flexibiliteit" binnen de onderneming om het hoofd te bieden aan seizoenpieken (artikel 20bis van de arbeids wet van 16 maart 1971Relevante gevonden documenten type wet prom. 16/03/1971 pub. 28/10/1998 numac 1998000346 bron ministerie van binnenlandse zaken Arbeidswet - Duitse vertaling sluiten).

Dit stelsel van de kleine flexibiliteit biedt de werkgever de mogelijkheid de werknemers in plaats van het normale werkrooster alternatieve werkroosters te laten presteren naargelang de activiteitspieken in de onderneming.

Deze alternatieve werkroosters wijken af van de normale grenzen van de dagelijkse en/of wekelijkse arbeidsduur. Ze kunnen de volgende uren bevatten : - Maximum 2 uur meer of minder per dag dan het gewone dagelijks werkrooster, zonder 9 uur per dag te mogen overschrijden; - Maximum 5 uur meer of minder per week dan het gewone wekelijkse werkrooster, zonder 45 uur per week te mogen overschrijden, naargelang het regime dat bij de werkgever van toepassing is.

De werkgever deelt in geval van toepassing van het stelsel van de kleine flexibiliteit de alternatieve werkroosters 7 kalenderdagen vóór inwerkingtreding mee aan de werknemers (door aanplakking, per mail of ander geschrift). De alternatieve werkroosters moeten uitvoerig worden beschreven in de bijlagen van het arbeidsreglement van de ondernemingen die van deze mogelijkheid gebruik maken.

De werkgever wisselt hierbij de piek- en daluurroosters met elkaar af teneinde de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur van 40 uur met 12 door het "Fonds voor de Rijn- en binnenscheepvaart" betaalde dagen of 38 uur na te leven over een referteperiode van 12 opeenvolgende maanden die loopt van 1 januari tot 31 december (annualisering van de arbeidstijd per jaar).

Op het einde van elke loonperiode ontvangen de werknemers een loon dat overeenstemt met de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur zoals vermeld in hun arbeidsovereenkomst.

De rustdagen bepaald in de wet van 4 januari 1974Relevante gevonden documenten type wet prom. 04/01/1974 pub. 08/07/2009 numac 2009000375 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de feestdagen Officieuze coördinatie in het Duits sluiten betreffende de feestdagen en ook de andere periodes van schorsing van de arbeidsovereenkomst bepaald in de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten (bijvoorbeeld ziekte, verlof) gelden als arbeidstijd voor de berekening van de arbeidsduur die over de referteperiode moet worden nageleefd. Deze dagen zijn gelijkgesteld rekening houdend met de gemiddelde dagelijkse arbeidsduur van 40 uur met 12 door het "Fonds voor de Rijn- en binnenscheepvaart" betaalde dagen of 38 uur.

De werkroosters van deeltijdse werknemers met een variabel werkrooster of variabele arbeidsregeling worden bepaald op basis van het volgende algemene kader : - De deeltijdse werknemer kan minimaal 3 en maximaal 9 uur per dag werken; - In het kader van variabele arbeidsregeling kan de deeltijdse werknemer minimum 3 en maximum 40 uur per week werken; - Het werkrooster van de deeltijdse werknemer met een variabel werkrooster of variabele arbeidsregeling wordt door de werkgever minimaal 7 dagen vóór de aanvang ervan aan de werknemer meegedeeld (per mail of ander geschrift).

Er is een variabele arbeidsregeling wanneer de duur van de prestaties niet steeds dezelfde is. In dit geval wordt een gemiddelde wekelijkse arbeidsduur vastgesteld die moet worden nageleefd gedurende een referentieperiode. De duur van deze referentieperiode bedraagt in beginsel drie maanden, maar kan verlengd worden tot maximum een jaar.

De werkgever deelt de uren mee aan de werknemer minimaal 7 dagen vóór de aanvang ervan (per mail af ander geschrift).

De regels van het regime van kleine flexibiliteit (artikel 20bis van de arbeids wet van 16 maart 1971Relevante gevonden documenten type wet prom. 16/03/1971 pub. 28/10/1998 numac 1998000346 bron ministerie van binnenlandse zaken Arbeidswet - Duitse vertaling sluiten) kunnen niet tegelijkertijd toegepast worden op deeltijdse werknemers die met een variabele arbeidsregeling worden tewerkgesteld.

In het geval van een variabel uurrooster met vaste wekelijkse arbeidsduur combineert men een vaste deeltijdse arbeidsregeling met het feit dat de dagen en de uren van prestaties niet nauwkeurig vooraf worden vastgelegd. De werkgever deelt de uren mee aan de werknemer minimaal 7 dagen vóór de aanvang ervan (per mail of ander geschrift). 2. Zondagsarbeid : in toepassing van de collectieve arbeidsovereenkomst nr.42 en de wet van 17 maart 1987Relevante gevonden documenten type wet prom. 17/03/1987 pub. 18/03/2010 numac 2010000131 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de invoering van nieuwe arbeidsregelingen in de ondernemingen. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten, wet betreffende de invoering van nieuwe arbeidsregelingen in de ondernemingen (artikel 2, 1° ), is zondagsarbeid mogelijk gedurende 39 zondagen per werknemer per jaar.

Het principe van recht op onbetaalde inhaalrust (een halve dag wanneer de arbeidsprestaties geen 4 uren bedragen en één dag als zij 4 uren of meer bedragen) blijft van toepassing. Deze inhaalrust, kan echter worden toegekend binnen een termijn van meer dan 14 dagen. 3. Nachtarbeid : in toepassing van de collectieve arbeidsovereenkomst nr.42 en de wet van 17 maart 1987Relevante gevonden documenten type wet prom. 17/03/1987 pub. 18/03/2010 numac 2010000131 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de invoering van nieuwe arbeidsregelingen in de ondernemingen. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten, wet betreffende de invoering van nieuwe arbeidsregelingen in de ondernemingen kan de werkgever de grenzen van de arbeidstijd uitbreiden tot 24u00 voor alle werknemers vanaf 18 jaar.

De maximale arbeidstijd binnen de nachttijd : bij een nachttijd van zeven uren bedraagt de wekelijkse (tijdvak van zeven dagen) maximale arbeidstijd binnen de nachttijd 42 uren. 4. Arbeid op feestdagen : in toepassing van de collectieve arbeidsovereenkomst nr.42 en de wet van 17 maart 1987Relevante gevonden documenten type wet prom. 17/03/1987 pub. 18/03/2010 numac 2010000131 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de invoering van nieuwe arbeidsregelingen in de ondernemingen. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten, wet betreffende de invoering van nieuwe arbeidsregelingen in de ondernemingen (artikel 2, 5° ), is arbeid op feestdagen mogelijk.

In de onderneming is het mogelijk af te wijken van de volgende beginselen uit de wet van 4 januari 1974Relevante gevonden documenten type wet prom. 04/01/1974 pub. 08/07/2009 numac 2009000375 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de feestdagen Officieuze coördinatie in het Duits sluiten betreffende de feestdagen.

Verbod van arbeid op feestdagen : de werkgever kan werknemers aanwerven die enkel en alleen prestaties verrichten op feestdagen en/of gedurende de weekends.

Niettegenstaande deze afwijkingen zal een werknemer tewerkgesteld in een nieuwe arbeidsregeling altijd recht hebben op de betaling van het loon ten belope van 10 feestdagen per jaar ( wet van 17 maart 1987Relevante gevonden documenten type wet prom. 17/03/1987 pub. 18/03/2010 numac 2010000131 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de invoering van nieuwe arbeidsregelingen in de ondernemingen. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten, artikel 2, 5° ). 5. Vrijwillige overuren (arbeids wet van 16 maart 1971Relevante gevonden documenten type wet prom. 16/03/1971 pub. 28/10/1998 numac 1998000346 bron ministerie van binnenlandse zaken Arbeidswet - Duitse vertaling sluiten - artikel 25bis) : aan de werknemer die dit wenst, wordt de mogelijkheid geboden om zich vrijwillig aan te bieden voor deze overuren.De werknemer moet voorafgaandelijk aan het presteren van deze uren, een geschreven overeenkomst sluiten met zijn werkgever. Dat akkoord is zes maanden geldig en kan worden vernieuwd in de mate waarin de werknemer nog altijd wenst om deze overuren te presteren.

Eenmaal het akkoord is gesloten, zal de werkgever aan de werknemer kunnen vragen om deze overuren te presteren wanneer nodig. Deze overuren moeten niet noodzakelijk worden gemotiveerd door een buitengewone vermeerdering van werk of een geval van overmacht en voor de toepassing ervan moet geen specifieke procedure worden gevoerd zoals het geval is voor de overige overuren. De maximale grens van 11 uren per dag en 50 uren per week zal echter niet kunnen worden overschreden.

De werknemer zal per kalenderjaar tot 120 vrijwillige overuren kunnen presteren die aanleiding geven tot de betaling van overloon, 50 pct. voor de uren gepresteerd in de week en 100 pct. voor de uren gepresteerd op zondagen en feestdagen, maar zij zullen geen aanleiding geven tot inhaalrust.

Art. 3.Rust - Rusttijden tussen twee volledige arbeidsprestaties : de werknemer heeft recht op een ononderbroken rust van minstens elf uren tussen twee diensttijden; - Rusttijden tijdens de arbeidsprestatie (pauzes) : wanneer de arbeidstijd 6 uren overschrijdt, wordt aan de werknemer een onbetaalde pauze toegekend (artikel 38quater van de arbeids wet van 16 maart 1971Relevante gevonden documenten type wet prom. 16/03/1971 pub. 28/10/1998 numac 1998000346 bron ministerie van binnenlandse zaken Arbeidswet - Duitse vertaling sluiten) van minstens een kwartier. Van de verplichting de werknemers niet zonder onderbreking gedurende meer dan 6 uren te laten werken, kan worden afgeweken in geval van arbeid om het hoofd te bieden aan een voorgekomen of dreigend ongeval.

Art. 4.Basislonen In bijlage van deze collectieve arbeidsovereenkomst zijn de geldende loonschalen toegevoegd. De geldende loonschalen zijn exclusief vrijwillige giften van passagiers.

De op het moment van ingang van deze collectieve arbeidsovereenkomst effectieve uitbetaalde lonen blijven uiteraard gelden zoals wettelijk is voorzien.

Bij indiensttreding zal de werknemer worden aangeworven in schaal 0 van de voor zijn functie geldende loonschaal. Tenzij anders bedongen tijdens het aanwervingsgesprek, op basis van elders verworven competenties.

De werknemer zal 3-jaarlijks - per volledig dienstjaar - automatisch één schaal verhogen binnen de voorziene loonschalen.

Voor het seizoenpersoneel wordt onder "volledig dienstjaar" verstaan : elk seizoen waarin er minstens 100 effectieve werkdagen worden gepresteerd. Onder "seizoenpersoneel" wordt verstaan : arbeid met als kenmerk dat de arbeidsovereenkomst automatisch eindigt bij het einde van het seizoen.

Bij verhoging van functie, wordt de loonschaal van die functie aangevat die in een hoger loon voorziet.

Art. 5.Overlonen Ieder uur gewerkt (eveneens overuren) wordt conform bijlage vergoed.

Art. 6.Loonindexering De lonen zijn gekoppeld aan het indexeringsmechanisme van het Paritair Comité voor de binnenscheepvaart, zoals bepaald in artikel 28 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 28 juni 2022 tot vaststelling van de lonen, vergoedingen en arbeidsvoorwaarden en koppeling van de lonen aan het indexcijfer van de consumptieprijzen in de binnenscheepvaart.

De indexschalen zijn : 101,96 104,00 106,08 108,20 110,36 112,57 114,82 117,12 119,46 121,85 124,29 126,78 129,31

Art. 7.Vergoedingen en toeslagen a) Ploegenpremie : in geval van ploegenarbeid.Het gaat hierbij om werk dat wordt uitgevoerd : - In minstens twee ploegen van minstens twee werknemers; - Die hetzelfde werk doen zowel qua inhoud als qua omvang; - Die elkaar in de loop van de dag opvolgen zonder dat er een onderbreking is tussen de opeenvolgende ploegen en; - Zonder dat de overlapping meer dan een kwart van hun dagtaak bedraagt.

De werknemers hebben recht op een ploegenpremie ten belope van 10 pct. op het effectieve brutoloon. b) E.H.B.O.-brevet : de werknemers, waarvoor het bezit ervan geen wettelijke vereiste is, in het bezit van een E.H.B.O.-brevet en tewerkgesteld in ondernemingen van de passagiersvaart, wordt een dagvergoeding toegekend van 3,43 EUR, geïndexeerd volgens artikel 6. c) Gidstoelage : schippers die over erkenning als stadsgids beschikken krijgen een toelage van 7 EUR per dag geïndexeerd volgens artikel 6. d) Sanitaire vergoeding : gelet op het mobiel karakter van het tewerkgesteld personeel, waardoor onmogelijk vanuit de ondernemingen kan gezorgd worden voor een aantal sanitaire voorzieningen (zoals bijvoorbeeld wasplaatsen, refters, toiletten, dranken, enz.), dient noodgedwongen beroep gedaan te worden op de bestaande privé-accommodatie. Daarom kennen de werkgevers aan hun (niet-sedentaire) werknemers die niet over, alle bovenvermelde faciliteiten aan boord beschikken, een nettovergoeding toe, ook ARAB-vergoeding genaamd.

Deze ARAB-vergoeding geldt als terugbetaling van de kosten die worden gedaan door het niet-sedentaire personeel, buiten de zetel van de onderneming, vermeld in het arbeidsreglement, maar die eigen zijn aan de onderneming. De ARAB-vergoeding dient vermeld te worden op de fiche 281.10 van de werknemers onder de rubriek "kosten eigen aan de werkgever".

Voor elk uur van de diensttijd wordt aan de werklieden een forfaitaire netto ARAB-vergoeding ten bedrage van 1,12 EUR per uur toegekend, geïndexeerd volgens artikel 6. e) Eindejaarspremie : aan alle werknemers zal een eindejaarspremie worden toegekend door het "Fonds voor de Rijn- en binnenscheepvaart" in uitvoering van de sectorale collectieve arbeidsovereenkomst van 16 maart 2022 betreffende de eindejaarspremie.

Art. 8.Verplaatsingsvergoeding/Reiskosten Wanneer werknemers zich verplaatsen met de fiets, wordt een vergoeding van 0,25 EUR/km betaald. Deze vergoeding zal jaarlijks, telkens in de maand juli, aangepast worden.

De tegemoetkoming in de kosten van woon-werkverkeer wordt vastgesteld op basis van de afstand tussen het woonadres en het adres van de standplaats overeenkomstig de wetgeving inzake vervoer per trein of ander openbaar vervoer (bus, tram, metro). Voor zowel de heen- als de terugreis wordt gemeten via de snelste route van de routeplanner, met als uitkomst een gemiddelde reisafstand in kilometers.

Art. 9.Vergoeding bij schipbreuk of scheepsongeval In geval van schipbreuk, brand aan boord of elk ander geval van overmacht, zal de werknemer schadeloos worden gesteld voor alle verlies van persoonlijk goed, behalve wanneer dat verlies voortvloeit uit een bedrog, zware fout of een nalatigheid van de werknemer.

Art. 10.Vergoeding medisch onderzoek Wanneer de werknemer zich buiten de werkuren naar de externe dienst voor preventie en bescherming begeeft voor een persoonlijk medisch onderzoek, zal er een vergoeding van 3 uren worden toegekend en de verplaatsingskosten.

Medische keuringen vinden plaats conform de eisen die worden gesteld ten behoeve van het Rijnpatent en worden vergoed door de werkgever.

Art. 11.Jaarlijkse wettelijke vakantie Iedere werknemer die een volledig jaar heeft gewerkt in het vakantiedienstjaar, heeft recht op 20 dagen wettelijke vakantie in het 5-dagenstelsel, conform de wet van 28 juni 1971Relevante gevonden documenten type wet prom. 28/06/1971 pub. 26/02/2010 numac 2010000090 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wetten betreffende de jaarlijkse vakantie van de werknemers, gecoördineerd op 28 juni 1971. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten betreffende de jaarlijkse vakantie van de werknemers. Wie pas in de loop van het vakantiedienstjaar in dienst is gekomen, bouwt volgens de formule en de tabel die vermeld staan in artikel 35 van het koninklijk besluit van 30 maart 1967 tot bepaling van de algemene uitvoeringsmodaliteiten van de wetten betreffende de jaarlijkse vakantie van de werknemers, vakantiedagen op.

Werknemers die in het vakantiedienst jaar het werk aan- of hervatten, hebben recht op aanvullende vakantie, conform artikel 17bis van de wet van 28 juni 1971Relevante gevonden documenten type wet prom. 28/06/1971 pub. 26/02/2010 numac 2010000090 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wetten betreffende de jaarlijkse vakantie van de werknemers, gecoördineerd op 28 juni 1971. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten betreffende de jaarlijkse vakantie van de werknemers.

Het niet-geregeld vervoer van passagiers over water in het Paritair Comité voor de binnenscheepvaart, kent geen collectieve vakantieregeling. De vakantiedata worden bepaald door onderling akkoord tussen de werkgever en de werknemer. Aan de werknemers wordt het recht toegekend om ten minste twee weken aaneengesloten verlof op te nemen, dat volgens een vakantierooster wordt vastgesteld.

Verlofdagen buiten het aaneengesloten verlof van twee weken worden alleen verleend indien de dienst het toelaat.

Art. 12.Conventioneel verlof en loopbaansparen In het kader van werkbaar werk en aangepast werk bouwen de werknemers bij één en dezelfde werkgever het recht op bijkomend conventioneel verlof op in functie van het aantal dienstjaren.

Deze dagen kunnen opgespaard worden in het kader van loopbaansparen.

Voor de deeltijdse werknemers worden de bijkomende conventionele verlofdagen pro rata toegekend overeenkomstig de arbeidsduurregeling die op moment van opname van toepassing is :

Minder dan 1 jaar anciënniteit :/ Moins d'1 an d'ancienneté :

0 dagen per gewerkte maand/ 0 jours par mois travaillé

Tussen de 1 jaar en 5 jaar anciënniteit :/ Entre 1 an et 5 ans d'ancienneté :

1 dag (volgens 5-dagenstelsel)/ 1 jour (selon le régime de 5 jours)

Tussen de 5 jaar en 10 jaar anciënniteit :/ Entre 5 ans et 10 ans d'ancienneté :

2 dagen (volgens 5-dagenstelsel)/ 2 jours (selon le régime de 5 jours)

Tussen de 10 jaar en 15 jaar anciënniteit :/ Entre 10 ans et 15 ans d'ancienneté :

3 dagen (volgens 5-dagenstelsel)/ 3 jours (selon le régime de 5 jours)

Tussen de 15 jaar en 20 jaar anciënniteit :/ Entre 15 ans et 20 ans d'ancienneté :

4 dagen (volgens 5-dagenstelsel)/ 4 jours (selon le régime de 5 jours)

Tussen de 20 jaar en 25 jaar anciënniteit :/ Entre 20 ans et 25 ans d'ancienneté :

6 dagen (volgens 5-dagenstelsel)/ 6 jours (selon le régime de 5 jours)

Tussen de 25 jaar en 30 jaar anciënniteit :/ Entre 25 ans et 30 ans d'ancienneté :

7 dagen (volgens 5-dagenstelsel)/ 7 jours (selon le régime de 5 jours)

Vanaf 30 jaar anciënniteit :/ A partir de 30 ans d'ancienneté :

8 dagen (volgens 5-dagenstelsel)/ 8 jours (selon le régime de 5 jours)


Art. 13.Klein verlet De werknemers mogen in toepassing van de wettelijke regeling op het "klein verlet" voor de volgende gelegenheden afwezig zijn met behoud van loon.

Gelegenheid en duurtijd : overeenkomstig het koninklijk besluit van 28 augustus 1963 betreffende het behoud van het normaal loon voor afwezigheidsdagen ter gelegenheid van familiegebeurtenissen of voor de vervulling van staatsburgerlijke verplichtingen of van burgerlijke opdrachten.

Art. 14.Verlof om dwingende redenen De werknemers genieten van de wettelijke bepalingen inzake het verlof om dwingende redenen. Er zal geen loon uitbetaald worden, maar deze dagen zijn gelijkgesteld voor de RSZ.

Art. 15.Werkkleding - Wasvergoeding Aan het personeel zal werkkleding worden verstrekt indien een uniform verplicht van toepassing is door de werkgever. De werkgever bepaalt in het arbeidsreglement de verdere modaliteiten. De werknemer kan de daadwerkelijk gemaakte kosten in verband met stomen/reinigen van de kleding maandelijks eenmaal declareren.

Art. 16.Duurtijd en opzegging Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt gesloten voor onbepaalde duur met ingang van 28 juni 2022 en vervangt de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 maart 2022 (registratienummer 173810).

Elk van de ondertekenende partijen kan ze opzeggen mits een opzeggingstermijn van 6 maanden in acht wordt genomen.

De opzegging wordt bij een ter post aangetekende brief aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de binnenscheepvaart en aan elk van de ondertekenenden partijen betekend en heeft uitwerking de derde werkdag na de datum van verzending.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 15 juni 2023.

De Minister van Werk, P.-Y. DERMAGNE

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld

^