gepubliceerd op 11 oktober 2010
Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de beslissing genomen op 12 juli 2010 in het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten in uitvoering van de wet van 19 augustus 1948 betreffende de prestaties van algemeen belang in vredestijd
10 SEPTEMBER 2010. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de beslissing genomen op 12 juli 2010 in het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten in uitvoering van de wet van 19 augustus 1948 betreffende de prestaties van algemeen belang in vredestijd (1)
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet van 19 augustus 1948 betreffende de prestaties van algemeen belang in vredestijd, inzonderheid op artikel 1, eerste lid, en artikel 2, tweede lid, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 1 maart 1971;
Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten;
Op de voordracht van de Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.- Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen beslissing genomen op 12 juli 2010 in het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten, in uitvoering van de wet van 19 augustus 1948 betreffende de prestaties van algemeen belang in vredestijd.
Art. 2.- De Minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 10 september 2010.
ALBERT Van Koningswege : De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid, Mevr. J. MILQUET _______ Nota (1) Verwijzingen naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 19 augustus 1948, Belgisch Staatsblad van 21 augustus 1948. Koninklijk besluit van 1 maart 1971, Belgisch Staatsblad van 11 maart 1971.
Bijlage Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten Beslissing van 12 juli 2010 betreffende de uitvoering van de wet van 19 augustus 1948 betreffende de prestaties van algemeen belang in vredestijd Onderhavig akkoord wordt gesloten in een geest van wederzijdse rechten en verplichtingen. Bijgevolg is de naleving van de verplichtingen door elke partij afhankelijk van de eerbiediging van haar verplichtingen door de andere partij.
Dit akkoord wordt gesloten te goeder trouw en de ondertekenende partijen verbinden er zich toe om het te doen toepassen, zowel naar de letter als naar de geest ervan.
Artikel 1.- Deze beslissing is van toepassing op de werkgevers en de werknemers die vallen onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten en meer bepaald deze die behoren tot de volgende sectoren : - de instellingen die ressorteren onder de wet op de ziekenhuizen; - de rusthuizen; - de rust- en verzorgingstehuizen; - de psychiatrische verzorgingstehuizen; - de initiatieven voor beschut wonen voor psychiatrische patiënten; - de dagverzorgingscentra voor bejaarden verbonden aan een rusthuis of een rust- en verzorgingstehuis.
Art. 2.- In geval van staking of lock-out, verbinden beide partijen zich er toe dat al de in behandeling zijnde en de te behandelen patiënten en bewoners in therapeutisch opzicht of op het vlak van de basiszorg, geen enkel nadeel zullen ondervinden.
Commentaar : het begrip "basiszorg" moet restrictief geïnterpreteerd worden en kan enkel betrekking hebben op taken en/of hulp die de patiënten zelf rechtstreeks ten goede komen op het vlak van verpleegkunde, persoonlijke hygiëne of maaltijdvoorziening.
Boekhoudkundige, administratieve of onderhoudstaken vallen niet onder deze definitie, behoudens wanneer deze noodzakelijk zijn om de minimumprestaties te kunnen leveren. Bepalingen hieromtrent kunnen opgenomen te worden in de akkoorden bedoeld in artikel 6.
Art. 3.§ 1. Minstens vijftien kalenderdagen voor de staking of lock-out, zal de partij die het initiatief neemt, een aanzegging sturen aan de andere partij en een kopie ervan aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten.
Deze aanzegging van de staking of lock-out vermeldt zowel de precieze duur van de aanzegging als het motief van de staking of lock-out.
De aanzeggingstermijn vangt ten vroegste aan de dag na de ontvangst van de aanzegging door de voorzitter van het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten en bedraagt minstens 14 kalenderdagen.
Deze aanzegging dekt enkel de stakingsacties of lock-out die plaatshebben in de 6 maanden volgend op de dag na de ontvangst van de aanzegging.
Wanneer het conflict binnen deze termijn niet opgelost kan worden dan dient een nieuwe aanzegging ingediend te worden.
Deze nieuwe aanzeggingstermijn dient eveneens minstens 14 kalenderdagen te bedragen en kan ingediend worden vóór het verstrijken van de eerste termijn van 6 maanden, om zo de continuïteit van de actievrijheid te waarborgen.
Commentaar : betrokken partijen dienen elkaar de nodige tijd te gunnen met het oog op het organiseren van de minimumprestaties op het niveau van de inrichtingen en diensten in die zin dat zij in de mate van het mogelijke de acties tijdig zullen aankondigen. § 2. In geval van conflict op het niveau van de instelling, wordt met de aanzegging van de staking of lock-out tegelijk de verzoeningsaanvraag verstuurd aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten. § 3. De voorzitter roept het verzoeningsbureau samen binnen de week na ontvangst van een aanvraag tot verzoening. § 4. Wanneer tijdens de verzoeningsvergadering het conflict niet opgelost kan worden, kan het beperkt comité, zoals bedoeld in artikel 8 van dit besluit onmiddellijk worden samengeroepen.
Art. 4.- § 1. Wanneer de duur van de staking of lock-out geen 24 uur overschrijdt, dan zal de dienst verzekerd worden zoals op een zondag.
Voor volgende diensten kunnen de prestaties geleverd worden zoals op een wettelijke feestdag : - dagziekenhuis oncologie; - oncologie; - dialyse/kunstnier; - dienst voor zware brandwonden; - transplantatie-afdeling; - intensieve zorgen; - radiotherapie. § 2. Indien evenwel het conflict uitbreekt op een maandag of op een dag welke op een feestdag volgt of wanneer de staking of lock-out de 24 uur overschrijdt, zullen de bepalingen, voorzien in de artikelen 6 tot 8 van toepassing zijn.
Art. 5.- § 1. Bij de invulling van de minimumprestaties dient ermee rekening te worden gehouden dat zij verzekerd worden door voor de betrokken taak bekwaam personeel. § 2. Er zal in paritair overleg met een stakingscomité bij voorrang een beroep worden gedaan op werkwillig personeel voor het invullen van de prestaties.
Dit vrijwillig engagement van de werknemer geldt maximum voor de volgende 48 uur.
Commentaar : Onder stakingscomité wordt verstaan : een paritair comité samengesteld uit vertegenwoordigers van de werkgever en vertegenwoordigers van de in de instelling vertegenwoordigde vakorganisaties.
Commentaar : de organisatie van de minimumprestaties berust bij de werkgever.
Art. 6.- § 1. De instellingen gaan de verbintenis aan om tijdens een periode van sociale rust akkoorden te sluiten aangaande de bepaling van de vitale behoeften en de hiervoor noodzakelijke minimumprestaties.
Deze akkoorden of collectieve arbeidsovereenkomsten worden schriftelijk gesloten in de ondernemingsraad of, bij ontstentenis van ondernemingsraad, in het comité voor preventie en bescherming op het werk, en bij ontstentenis van dit comité, met de vakbondsafvaardiging.
Bij ontstentenis van een vakbondsafvaardiging kan een collectieve arbeidsovereenkomst gesloten worden. § 2. In iedere instelling worden akkoorden gesloten over enerzijds de functies welke tijdens periodes van staking of lock-out minimaal moeten ingevuld worden en anderzijds over het aantal werknemers dat onontbeerlijk is om die functies in te vullen. § 3. In deze akkoorden kan voorzien worden dat de vastgelegde behoeften en minimumprestaties kunnen wijzigen naargelang de duur van de staking of lock-out.
Deze overeenkomsten zijn enkel inroepbaar in geval van staking of lock-out.
Deze akkoorden kunnen herzien worden op vraag van de meest gerede partij.
Art. 7.- Wanneer deze besprekingen niet tot een akkoord hebben geleid, kan de meest gerede partij de zaak voorleggen aan het verzoeningsbureau.
Het verzoeningbureau zal de partijen aanmanen tot een akkoord of een collectieve arbeidsovereenkomst te komen binnen de 6 maanden.
Art. 8.- § 1. In uitvoering van artikel 3 van de wet van 19 augustus 1948 betreffende de prestaties van algemeen belang in vredestijd, wordt in de schoot van het Paritair comité een beperkt comité opgericht, samengesteld, enerzijds, uit minstens twee effectieve en twee plaatsvervangende leden, die de werkgevers vertegenwoordigen, en anderzijds, uit minstens twee effectieve en twee plaatsvervangende leden, die de werknemers vertegenwoordigen. § 2. Het beperkt comité heeft tot opdracht te waken op de uitvoering van de in artikel 6 beschreven akkoorden. § 3. Bij gebrek aan akkoord tussen werkgevers en werknemers, is het beperkt comité gemachtigd de personen aan te wijzen die onmisbaar zijn om de minimumprestaties te verrichten.
Art. 9.- Ondertekenende partijen verbinden zich ertoe deze beslissing uit te voeren naar de geest van de wet van 19 augustus 1948 betreffende de prestaties van algemeen belang in vredestijd.
Art. 10.- Deze beslissing treedt inwerking op 12 juli 2010.
Deze beslissing vervangt voor wat betreft de sectoren vermeld in artikel 1 de beslissing van 25 mei 1951 van het nationaal Paritair Comité voor de gezondheidsdiensten m.b.t. de prestaties van algemeen belang in vredestijd.