gepubliceerd op 18 november 1998
Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 10 van 25 juni 1997, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, betreffende de uitvoering van het protocolakkoord van 14 mei 1997. - Vorming van de syndicale afgevaardigden
10 AUGUSTUS 1998. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 10 van 25 juni 1997, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, betreffende de uitvoering van het protocolakkoord van 14 mei 1997. - Vorming van de syndicale afgevaardigden (1)
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;
Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor het hotelbedrijf;
Op de voordracht van Onze Minister van Tewerkstelling en Arbeid, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst nr. 10 van 25 juni 1997, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, betreffende de uitvoering van het protocolakkoord van 14 mei 1997 - vorming van de syndicale afgevaardigden.
Art. 2.Onze Minister van Tewerkstelling en Arbeid is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Châteauneuf-de-Grasse, 10 augustus 1998.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Tewerkstelling en Arbeid, Mevr. M. SMET _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor het hotelbedrijf Collectieve arbeidsovereenkomst nr. 10 van 25 juni 1997 Uitvoering van het protocolakkoord van 14 mei 1997 - vorming van de syndicale afgevaardigden (Overeenkomst geregistreerd op 29 septembre 1997 onder het nummer 45784/CO/302) HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied
Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst, gesloten in toepassing van het punt 7 van het nationaal interprofessioneel akkoord van 15 juni 1971, de collectieve arbeidsovereenkomsten nr. 5bis en nr. 6 van 30 juni 1971 gesloten in de Nationale Arbeidsraad en de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 9 gesloten op 9 maart 1972 in de Nationale Arbeidsraad tot coördinatie van de in de Nationale Arbeidsraad gesloten nationale akkoorden en collectieve arbeidsovereenkomsten betreffende de ondernemingsraden, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 12 september 1972, gewijzigd door de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 15 van 25 juli 1974, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 5 september 1974, is van toepassing op de werkgevers en werknemers van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor het hotelbedrijf.
Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt onder "werknemers" verstaan de mannelijke en vrouwelijke werknemers.
Art. 2.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is eveneens van toepassing op de belgische werknemersvertegenwoordigers in een europese ondernemingsraad die werd opgericht in uitvoering van de Richtlijn 94/95/E.G. van de Raad van 22 september 1994 inzake de instelling van een europese ondernemingsraad of van een procedure in ondernemingen of concerns met een communautaire dimensie ter informatie en raadpleging van de werknemers. HOOFDSTUK II. - Begunstigden
Art. 3.Wanneer door de meest representatieve werknemersorganisaties, vertegenwoordigd in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, cursussen of seminaries worden ingericht ter vervolmaking van de economische, sociale en technische kennis van de leden van de vertegenwoordigingsorganen van de werknemers, dan is deze collectieve arbeidsovereenkomst van toepassing.
Het aantal begunstigden bedoeld in deze collectieve arbeidsovereenkomst mag het totale aantal effectieve mandaten in de verschillende vertegenwoordigingsorganen van de werknemers in de onderneming, hetzij de ondernemingsraad, het Comité voor Preventie en Bescherming op het werk, de europese ondernemingsraad en de syndicale afvaardiging niet overschrijden.
Met gemeenschappelijk akkoord, kunnen andere aangeslotenen, personeelsleden van de onderneming, aangewezen door de representatieve werknemersorganisaties, van deze collectieve arbeidsovereenkomst genieten, in plaats van de titelhouders waarvan hierboven sprake. HOOFDSTUK III. - Organisatie
Art. 4.Door het Waarborg en Sociaal Fonds voor de hotel-, restaurant-, café en aanverwante bedrijven waarvan de statuten algemeen verbindend werden verklaard bij koninklijk besluit van 14 april 1988 en de daarop volgende wijzigingen, wordt ingestaan voor de financiering van de syndicale vorming en de terugbetaling van de loon- en organisatiekosten.
De representatieve werknemersorganisaties die vormingscursussen of seminaries inrichten verwittigen het fonds minstens drie weken op voorhand van deze vergadering en laten binnen dezelfde termijn een beknopte samenvatting toekomen van de stof die bij deze gelegenheid wordt behandeld.
De vorming dient betrekking te hebben op de economische en sociale problemen, teneinde de vertegenwoordigers van de werknemers in staat te stellen hun opdracht op ondernemingsvlak ten volle te vervullen, in het belang van alle partijen. Aan de leergangen dient om het even welk eisenkarakter vreemd te zijn.
Bij de organisatie van de vormingscursussen kan een beroep worden gedaan op een vertegenwoordiger van de representatieve werkgeversorganisaties om als lesgever op te treden.
Art. 5.De representatieve werknemersorganisaties verwittigen het ondernemingshoofd binnen dezelfde termijn van de aanwijzing en de deelneming van sommige werknemers aan de cursussen of seminaries.
De partijen geven toe dat de aanwijzing waarvan hierboven sprake, de doeltreffende werking van de betrokken onderneming niet mag belemmeren en dat de vormingsperiodes in de mate van het mogelijke worden vastgesteld op data die niet samenvallen met de traditionele periodes van hoogseizoen in de sectoren waartoe de ondernemingen behoren. HOOFDSTUK IV. - Duur van de afwezigheden
Art. 6.De meest representatieve organisaties van de werknemers, vertegenwoordigd in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, beschikken over een krediet van 7 bezoldigde dagen per jaar en per effectief mandaat in de ondernemingsraad, de Comités voor Preventie en Bescherming op het werk en de syndicale afvaardigingen.
Art. 7.De werknemersvertegenwoordigers van de belgische ondernemingen in een europese ondernemingsraad, zoals bepaald in artikel 2 van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst, beschikken over een krediet van 7 bezoldigde dagen per jaar in het kader van de uitoefening van hun europees mandaat. HOOFDSTUK V. - Financiering van de syndicale vorming
Art. 8.Teneinde de financiering van de syndicale vorming te verzekeren, wordt de bijdrage van de werkgevers met 50 werknemers of meer, vastgesteld op 0,05 pct. van het loon dat in aanmerking wordt genomen voor het berekenen van de sociale zekerheidsbijdragen. HOOFDSTUK VI. - Terugbetaling van de loon- en organisatiekosten
Art. 9.De werkgevers waarvan sommige werknemers syndicale cursussen of seminaries volgen, betalen de lonen die betrekking hebben op de afwezigheidsdagen voor syndicale vorming op dezelfde wijze als voorzien door de wet en de uitvoeringsbesluiten betreffende de betaling van de feestdagen, en bekomen de terugbetaling ervan, de sociale lasten inbegrepen door het fonds.
Art. 10.De representatieve werknemersorganisaties bekomen mits rechtvaardiging van het fonds de terugbetaling van de organisatiekosten van de vormingsactiviteiten voor de werknemers waarvan sprake in artikel 3.
Art. 11.Het bedrag van de loonkosten terugbetaald aan de werkgevers, alsmede het bedrag van de organisatiekosten terugbetaald aan de representatieve werknemersorganisaties, worden afgetrokken van de bijzondere rekening van de betrokken representatieve werknemersorganisatie, die financieel voor de eventuele overschrijding van haar krediet verantwoordelijk is.
Art. 12.Op het einde van het dienstjaar wordt een verslag opgesteld en aan de betrokken organisaties meegedeeld. HOOFDSTUK VII. - Verhaalprocedure
Art. 13.Ieder geschil betreffende de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst mag op aanvraag van de meest gerede partij worden voorgelegd aan het Paritair Comité voor het hotelbedijf. HOOFDSTUK VIII. - Duur van de overeenkomst
Art. 14.Deze collectieve arbeidsovereenkomst vervangt de collectieve arbeidsovereenkomst van 31 mei 1995, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, betreffende de vorming van de syndicale afgevaardigden, algemeen verbindend verklaard bij koninklijk besluit van 8 december 1995, tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 maart 1976, gewijzigd bij de collectieve arbeidsovereenkomsten van 22 oktober 1976, 22 maart 1989 en 27 maart 1991, respectievelijk algemeen verbindend verklaard bij de koninklijke besluiten van 4 januari 1977, 2 september 1977, 27 juni 1989 en 21 oktober 1991.
Art. 15.Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 april 1997 en houdt op van kracht te zijn op 1 april 1998.
Op 1 april van elk jaar wordt ze stilzwijgend verlengd voor een periode van één jaar behoudens opzegging door één van de partijen, uiterlijk drie maanden voor het verstrijken van de collectieve arbeidsovereenkomst, bij een ter post aangetekende brief gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het hotelbedrijf en aan de erin vertegenwoordigde organisaties.
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 10 augustus 1998.
De Minister van Tewerkstelling en Arbeid, Mevr. M. SMET