Etaamb.openjustice.be
Besluit Van De Waalse Regering van 27 mei 2009
gepubliceerd op 06 november 2009

Besluit van de Waalse Regering betreffende de inwerkingtreding en de uitvoering van het decreet van 15 juli 2008 betreffende het Boswetboek. - Addenda

bron
waalse overheidsdienst
numac
2009027188
pub.
06/11/2009
prom.
27/05/2009
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

27 MEI 2009. - Besluit van de Waalse Regering betreffende de inwerkingtreding en de uitvoering van het decreet van 15 juli 2008 betreffende het Boswetboek. - Addenda


Volgende bijlagen dienen gevoegd te worden bij de Nederlandse vertaling van het bovengenoemd besluit, bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 4 september 2009, op de bladzijden 60799 en volgende.

BIJLAGE 4 Bestek voor de verkoop van houtkappingen in de bossen van het Waalse Gewest (Domaniale bossen) INHOUDSTAFEL Hoofdstuk I : algemene bepalingen Artikel 1 : Algemene en bijzondere clausules van het bestek Artikel 2 : Goedkeuring van het algemeen bestek Artikel 3 : Vermoeden van kennis hoofdstuk II : Verkoop Artikel 4 : Verkoopswijze Article 5 : Indiening van de inschrijvingen Artikel 6 : Voorwerp van de verkoop Artikel 7 : Bevoegdheid van de voorzitter bij de toekenning van de partijen Artikel 8 : Uitsluiting uit de verkoop Artikel 9 : Definitieve verkoop Artikel 10 : Verkoopakte Artikel 11 : Overdracht of doorverkoop Hoofdstuk III : Borgtochten Artikel 12 : Borgsteller in geval van contante betaling Artikel 13 : Belofte van bankgarantie Artikel 14 : Instelling voor borgstelling Artikel 15 : Model van belofte van bankgarantie Artikel 16 : Definitieve bankgarantie ter dekking van het totaalbedrag van de aankoop en de afhoudingen voor de eventuele schade, de betaling van de vergoedingen voor de verlenging van de uitbatingstermijnen en de kosten als er geen uitbating is.

Artikel 17 : Borgstelling bij inschrijving Artikel 18 : Straf wegens de afwezigheid van een belofte van garantie Hoofdstuk IV : Betalingen Artikel 19 : Contante betaling Artikel 20 : Globalisatie Artikel 21 : Verkoopkosten Artikel 22 : B.T.W. Artikel 23 : Spreiding van de betalingen Artikel 24 : Betaling van windworp en hout met spintkevers in de kappingen in exploitatie Artikel 25 : Bestemmeling van de betaling Artikel 26 : Straf : Verwijlinteresten Artikel 27 : Straf : Ontbinding van de verkoop Hoofdstuk V : uitbating Artikel 28 : Afgifte van de kapvergunning Artikel 29 : Plaatsbeschrijving Artikel 30 : Begin van de uitbating Artikel 31 : Uitbatingtermijnen Artikel 32 : Ontslag ten aanzien van de exploitatie Artikel 33 : Straf : ambtshalve uitbating Artikel 34 : Opslagvergoeding Hoofdstuk VI : Technische regels voor de uitbating Artikel 35 : Afhakken van de boomstronken Artikel 36 : Weghalen van de afgeleverde bomen Artikel 37 : Inachtneming van het merkteken van de koninklijke hamer Artikel 38 : Voorzorgsmaatregelen bij de uitbating Artikel 39 : Bereikbaarheid van de weg Artikel 40 : Verkeer Artikel 41 : Onderbreking van de werken Artikel 42 : Bijzondere uitbatingsvoorwaarden Hoofdstuk VII : uitbatingsschade Artikel 43 : Schade aan de plaatsbepaling van de kaalslag Artikel 44 : Herstellen van de schade Artikel 45 : Garantie ter dekking van de herstelling van de eventuele schade, de betaling van de vergoedingen voor de verlenging van de uitbatingstermijnen en de kosten als er geen exploitatie is. 21 Hoofdstuk VIII : verantwoordelijkheid Artikel 46 : Overdracht van risico's Hoofdstuk IX : diverse bepalingen Artikel 47 : Controle van de personen die op de kaalslag tewerkgesteld zijn Artikel 48 : Ongevallenpreventie Artikel 49 : Jachtmaatregelen en "Natura 2000" Artikel 50 : Verkoop uit de hand inschrijving (algemeen model) inschrijving : model voor partij < 35 m3 belofte van bankgarantie (Model A).

Bijlage bij de belofte van bankgarantie (Model A). Erreur! Signet non défini. belofte (in blanco) van bankgarantie (Model B) MODEL van definitieve bankgarantie.

Proces-verbal van de plaatsbeschrijving (vóór de exploitatie) aanvraag tot verlenging van de uitbatingstermijnen (kapping en / of opruiming).

Model van ambtshalve ontslag ten aanzien van de exploitatie

BIJLAGE 4 Directie van ...............................

Domeinbos van : ......................................

BESTEK voor de verkoop van de gewone kappingen van 20..

ALGEMENE VOORWAARDEN HOOFDSTUK I : ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1.Algemene en bijzondere clausules van het bestek Elke gewone of buitengewone verkoop van houtkapping in de bossen en wouden van het Waalse Gewest (Domaniale of onverdeelde bossen) zal gebeuren overeenkomstig de algemene voorwaarden en bijzondere clausules van dit bestek, onverminderd de bepalingen van het Boswetboek en de uitvoeringsbesluiten ervan.

Art. 2.Goedkeuring van het algemeen bestek De huidige algemene voorwaarden vastgelegd door de Regering mogen niet worden gewijzigd.

De Directeur van het Centrum zal echter op voorstel van de houtvester o.a., de algemene clausules met bijzondere clausules kunnen aanvullen met beperking echter tot het strikt noodzakelijke. Deze bijzondere clausules mogen alleen van de algemene clausules afwijken als de laatstgenoemde clausules het toelaten. Ze worden aan de mogelijke kopers meegedeeld d.m.v. een schrijfboek-aanplakking of, bij gebrek d.m.v. een plakkaat-aanplakking.

Art. 3.Vermoeden van kennis Alleen door het inschrijven of indienen van een bod erkent elke kandidaat-koper kennis genomen te hebben van de algemene en bijzondere clausules van dit bestek, alsook de clausules die eigen zijn aan elke partij en verklaren zij zich daarbij aan te sluiten zonder enige beperking. HOOFDSTUK II : VERKOOP

Art. 4.Verkoopswijze De verkoopswijze van elke partij wordt door de bijzondere clausules bepaald.

De verkoop kan bij afslag, bij opbod, of bij inschrijving gebeuren. De combinatie van opbod en inschrijving of afslag en inschrijving is alleen mogelijk als ze partij per partij gebeurt.

Het opbod en de afslag zien er als volgt uit :

5,00 euro

van

0,00 euro

tot

100,00 euro

10,00 euro

van

100,01 euro

tot

500,00 euro

20,00 euro

van

500,01 euro

tot

1 000,00 euro

50,00 euro

van

1000,01 euro

tot

5 000,00 euro

100,00 euro

van

5 000,01 euro

tot

10 000,00 euro

250,00 euro

van

10 000,01 euro

tot

25 000,00 euro

500,00 euro

van

25 000,01 euro

tot

100 000,00 euro

1 000,00 euro

boven

100 000,01 euro


Voor de verkoop per m3 (prijs per m3) bedraagt het opbod en de afslag 1,00 euro .

Als wordt gekozen voor de afslag, laat de aankondiging van de inzet van de verkoop door de Voorzitter niet toe om zich als koper aan te bieden. De afslag begint zodra de eerste lettergreep van het eerste bedrag wordt vermeld in geval van veiling of bij het geluidssignaal in geval van aankondiging op het scherm; elke eventuele koper die van deze regel afwijkt en die roept voor het begin van de afslag wordt uit de verkoop van deze partij uitgesloten.

De mogelijke kopers moeten wachten om zich koper te stellen dat de afslag begonnen is en dat de eerste lettergreep van de prijs die ze willen geven, uitgesproken is, zoniet komt het hoger getal, het enige dat nog onbeslist is, in aanmerking.

Als eerst wordt gekozen voor de verkoop bij opbod, kan de partij, bij een onvoldoende bod, staande de zitting bij afslag worden verkocht, maar de partij die eerst bij afslag wordt verkocht kan later niet meer bij opbod worden verkocht.

De partijen die na de verkoopzitting onverkocht blijven, worden via inschrijving opnieuw verkocht ten vroegste 15 dagen na de eerste verkoopzitting op een datum die door de bijzondere clausules wordt vastgelegd en overeenkomstig de modaliteiten bepaald in artikel 5.

Art. 5.Indiening van de inschrijvingen De samenvoeging van partijen is verboden, behalve voor de verkoop per inschrijving van verschillende partijen op dezelfde plaatsbepaling (1) van de kaalslag. Het eerste lid kan het voorwerp uitmaken van een afwijking in de bijzondere clausules.

Behalve de bepalingen die voorzien zijn in de bijzondere clausules, o.a. om het indienen van de inschrijvingen tijdens de zitting toe te laten vóór de verkoop van een partij of samenvoeging van partijen, worden uitsluitend de inschrijvingen die de Ontvanger der domeinen en strafboetes of de Voorzitter van de verkoop uiterlijk voor het begin van de veiling worden toegezonden, in aanmerking genomen. Fotokopieën en faxen alsook de niet ondertekende inschrijvingen komen niet in aanmerking.

In geval van een zending per post worden de inschrijvingen onder gesloten briefomslag gestuurd : de ene, aan de buitenkant, met de vermelding « De heer Ontvanger der domeinen en strafboetes » gevolgd door het adres van het kantoor, de andere, aan de binnenkant, met de vermelding « Inschrijving voor de verkoop van hout op (datum) in (plaats) voor de partij (nummer) ».

De inschrijvingen worden opgesteld volgens het model in bijlage.

Art. 6.Voorwerp van de verkoop § 1. - Waarborg van het voorwerp van de verkoop De verkoop gebeurt volgens de aanwijzingen van de catalogi, zonder waarborg inzake volume, kwaliteit, verborgen gebrek of defect.

De volumes met schors in de catalogus worden alleen ter informatie vermeld, met dien verstande dat een schattingsfout, ongeacht de omvang van de fout, noch de koper, noch de verkoper het recht geeft om een gedeeltelijk of volledige nietigverklaring van de verkoop aan te vragen. In het geval van naaldbomen is het vermelde volume een volume onbewerkt hout met schors en waarbij het hout op 22 cm cirkelomtrek wordt gehakt.

Het aantal hout aangekondigd voor elke soort en voor elke handelscategorie wordt gewaarborgd in functie van de in de catalogus aangegeven cirkelomtrekken op 1,50 m, met een toegelaten foutmarge van min of meer :

naaldbomen :

hout van minder dan 70 cm

: 3 %

hout van 70 cm of meer

: 1 %

loofbomen :

hout van minder dan 120 cm

: 3 %

hout van 120 cm of meer

: 1 %


Het percentage wordt berekend door afronding van het aantal hout naar de lagere eenheid.

Voor de naaldbomen en voor de loofbomen van minder dan 120 cm cirkelomtrek op 1,50 m hoogte, kan men zich op deze waarborg beroepen tot het kappen van het eerste hout.

Voor de loofbomen van 120 cm cirkelomtrek of meer op 1,50 m hoogte, kan men zich op deze waarborg beroepen tot de uitslepingsverrichtingen van het eerste hout van de partij voor zover het hout zich naast de boomstronk bevindt.

In geval van een transactieregeling met de verkoper, wordt de door de koper geleden schade vastgesteld op basis van een raming van de houtvester. § 2. - Terugname van windworp en hout met spintkevers Voor de toegewezen kappingen als de houtvester er zo over beslist kan de koper verplicht worden tot de terugname van windworp en hout met spintkevers ten belope van 10 % van het totale volume overeenkomstig de bepalingen van artikel 24 en tot het ontslag ten aanzien van de exploitatie bedoeld in artikel 32.

Art. 7.Bevoegdheid van de voorzitter bij de toekenning van de partijen De verkoop wordt voorgezeten door de Directeur van het Centrum van het Departement Natuur en Bossen.

De Voorzitter van de verkoop moet : - de eventuele conflicten staande de bijeenkomst regelen; - de gevallen van gelijke inschrijving bij loting beslechten; - de niet ondertekende inschrijvingen of ingediend onder de vorm van een fotokopie of fax verwijderen. - de volgorde van tentoonstelling van de partijen zoals voorgesteld in de catalogus in acht nemen De Voorzitter van de verkoop mag : - één of meerdere partijen niet toekennen als hij vindt dat het bod bij inschrijving of bij opbod voor één of meerdere partijen onvoldoende is, - de partijen die tijdens de verkoopzitting niet zijn toegekend opnieuw te koop zetten.

Art. 8.Uitsluiting uit de verkoop De Voorzitter van de verkoop onderzoekt de eventuele toepassing van artikel 89 van het Boswetboek op de verkoper.

De Voorzitter van de verkoop behoudt zich ook het recht voor om, na de Ontvanger te hebben gehoord, natuurlijke of rechtspersonen die als koper van een vorige verkoop vertraging zouden hebben opgelopen met de uitbating van bossen onder bosregeling van de eigenaar of ook nog gevallen van wanbetaling of betalingsachterstand niet tot de verkoop toe te laten. Als het advies van de Ontvanger negatief is, moet de koper worden uitgesloten.

Art. 9.Definitieve verkoop De goedkeuring wordt definitief tijdens de zitting of de dag na de hiernavermelde kennisgeving als ze onder voorbehoud van de goedkeuring wordt uitgesproken.

Als de voorzitter de verkoop onder voorbehoud van goedkeuring heeft uitgesproken, dienen de inschrijvers zich aan hun bod te houden tot de vijftiende kalenderdag die volgt op de verkoopdatum. De kennisgeving van de eventuele goedkeuring gebeurt bij ter post aangetekend schrijven dat uiterlijk de veertiende dag na de verkoopdatum bij de post wordt ingediend. Alle termijnen bedoeld in de verkoopvoorwaarden beginnen te lopen de dag na het indienen van het aangetekend schrijven.

Art. 10.Verkoopakte In geval van verkoop bij afslag of bij opbod, wordt de verkoopakte staande de bijeenkomst door de koper ondertekend.

In geval van verkoop bij inschrijving geldt de verbintenis van de borgsteller (in geval van contante betaling overeenkomstig § 2 van artikel 19) en van de koper in de inschrijving als ondertekening van de verkoopakte.

De verkoopakte vermeldt alle gegevens betreffende de natuurlijke persoon die de vennootschap vertegenwoordigt die als koper wordt aangeduid.

In geval van contante betaling verricht overeenkomstig de voorwaarden van artikel 19 § 2, zal de verkoopakte ook staande de bijeenkomst door de borgsteller ondertekend worden overeenkomstig artikel 12 van het bestek. De namen en de volledige adressen, telefoon en/of GSM van de borgstellers worden in de verkoopakte vermeld.

Art. 11.Overdracht of doorverkoop In geval van overdracht of doorverkoop blijven de kopers, hun borgsteller en hun bankgarantie verbonden voor de betaling en de uitvoering van de verkoopvoorwaarden. HOOFDSTUK III : BORGTOCHTEN

Art. 12.Borgsteller in geval van contante betaling In geval van contante betaling verricht overeenkomstig de voorwaarden van artikel 19 § 2, zal de koper op het ogenblik van de verkoop en staande de bijeenkomst (in geval van een verkoop bij opbod of bij afslag), een borgsteller aanwijzen die in het Koninkrijk woonachtig is en die de Voorzitter kan betwisten, aanvaarden of weigeren, na de Ontvanger gehoord te hebben. Als het advies van de Ontvanger negatief is, moet de borgsteller worden geweigerd. Deze borgsteller moet een natuurlijke persoon zijn en is geacht af te zien van elk voorrecht van order, schuldsplitsing en uitwinning toegekend door de wet; hij is hoofdelijk en ondeelbaar verbonden met de koper voor het betalen van de schade en boetes die hij zou krijgen zelfs als het gaat om een zaak waarin ze niet betrokken is.

De volledige identiteit (naam, woonplaats, beroep, tel. of GSM) van deze borgsteller wordt in de verkoopakte vermeld in geval van veiling bij afslag of bij opbod en in de inschrijving in geval van verkoop bij inschrijving.

Het vermoeden bedoeld in artikel 3 van dit bestek is ook van toepassing op de borgstellers.

Een borgsteller is niet vereist in geval van betaling met een bankgarantie.

Art. 13.Belofte van bankgarantie Elke kandidaat-koper moet een belofte van bankgarantie afgeven volgens de modaliteiten omschreven in artikel 15, in EURO uitgedrukt, en waarbij het totaalbedrag van het bod, kosten en taksen inbegrepen, wordt gedekt. Deze belofte wordt vóór het begin van de verkoop van de partij, of uiterlijk, tijdens het indienen van de inschrijving vóór de verkoop van een partij of samenvoeging van partijen, afgegeven en dit, overeenkomstig de voorschriften van het derde lid van dit artikel.

Een belofte van bankgarantie kan onder de vorm van een telefax (fax) worden verstrekt alleen als de fax door de bank wordt genummerd en op papier met briefhoofden van de bank wordt opgesteld overeenkomstig model A in bijlage van dit bestek met vermelding van het totaalbedrag van het bod, kosten en taksen inbegrepen, van de naam van de begunstigde, van de plaats en de datum van de verkoop. In dit geval zal het originele van de belofte van bankgarantie binnen 8 dagen na de verkoop aan de Ontvanger van de verkopende Administratie worden overgemaakt.

De beloften van bankgarantie kunnen per schijven van verschillende bedragen uitsluitend op origineel papier worden verstrekt overeenkomstig het bij dit bestek gevoegde model B. Het totaal van de schijven van de beloften van bankgarantie zal de totaliteit van het bod moeten waarborgen naarmate het verloop van de verkoop. Indien het globaal bedrag onvoldoende is, zullen bijkomende schijven van beloften van bankgarantie moeten worden afgegeven aan de Ontvanger of de Voorzitter van de verkoop vóór de veiling van de volgende partij of samenvoeging van partijen op straffe van wederverkoop van de partij overeenkomstig artikel 18 van dit bestek.

De schijven van de beloften van bankgarantie die het hele bod, kosten en taksen inbegrepen, moeten waarborgen, worden door de Ontvanger of Voorzitter van de verkoop aan het einde van de verkoop ingevuld ten belope van de totaalbedragen die moeten worden gewaarborgd. Deze garanties worden door de Ontvanger van de verkopende administratie bewaard.

De kandidaat-kopers die het globaalbedrag van hun aankoop, kosten en taksen inbegrepen, overeenkomstig artikel 19, contant betalen, worden echter van de belofte van bankgarantie vrijgesteld.

Art. 14.Instelling voor borgstelling De belofte van bankgarantie is afkomstig van : 1. hetzij een bank of een private spaarkas die in België actief is;2. hetzij een verzekeringsonderneming die gemachtigd is om borgstellingen te doen (activiteitscode 15 van de bijlage bij het koninklijk besluit van 22 februari 1991 houdende algemeen reglement betreffende de controle op de verzekeringsondernemingen);3. hetzij een openbare kredietinstelling, een kas erkend door de Naamloze vennootschap van het Landbouwkrediet of een kas erkend door de Nationale Kas voor Beroepskrediet;4. hetzij een onderneming die erkend is door de Deposito- en Consignatiekas om zich borg te stellen voor haar klanten en die het bewijs van haar solvabiliteit moet leveren door aan te tonen dat ze een borgtocht heef ingediend bij de Deposito- en Consignatiekas overeenkomstig de artikelen 5 en 9 van het koninklijk besluit van 14 maart 2002 betreffende de gezamenlijke borgtochten voor de overheidsopdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten. Het vereiste attest wordt bezorgd door de Deposito- en Consignatiekas van de Administratie van de Thesaurie te Brussel. 5. hetzij kredietinstellingen die onder het recht van een andere Lidstaat van de Europese unie vallen, die krachtens hun nationaal recht gemachtigd zijn om in hun Staat van herkomst garanties toe te kennen en die aan de formaliteiten voldoen bedoeld in de artikelen 65 (vestiging van een bijkantoor) en 66 (vrij verrichten van diensten) van de wet van 22 maart 1993 op het statuut van en het toezicht op de kredietinstellingen om er ook in België toe te kennen. De lijsten van deze instellingen worden door de Commissie voor het Bank- en Financiewezen opgesteld.

Op de dag van de veiling en vóór deze dag zullen deze instellingen moeten bewijzen dat ze op één van de bovengenoemde lijsten zijn opgenomen.

De kredietinstelling die in België geen bijkantoor heeft zal daar een woonplaats moeten kiezen.

Art. 15.Model van Belofte van bankgarantie De belofte van bankgarantie zal overeenkomstig het bijgaand model A worden opgesteld en zal minstens het bedrag van de aankoop met inbegrip van de kosten en de BTW moeten dekken. Ze moet ook het volgende bevatten : 1°) de hoofdelijke en ondeelbare verbintenis om de verworven producten te betalen voor rekening van de in gebreke gebleven koper en op het eerste verzoek van de administratie van de Registratie en Domeinen; 2°) het afzien van elk voorrecht van uitwinning en desgevallend van schuldsplitsing, alsook van het pand dat de verworven producten zouden kunnen vormen.

Hetzij staande de bijeenkomst aan de inschrijver die erom verzoekt, hetzij ambtshalve binnen 8 dagen na de verkoop zal de Ontvanger of de Voorzitter van de verkoop een attest van niet volledig of gedeeltelijk gebruik van de belofte van bankgarantie afgeven.

In het geval de kandidaat-koper beloften van bankgarantie per schijven voorlegt, worden deze beloften overeenkomstig het bijgaand model B opgesteld en niet ingevuld.

Ze worden aan het einde van de verkoop door de Ontvanger of de Voorzitter van de verkoop ten gunste van de verkopende administratie ingevuld om de totaliteit van de aankoop, kosten en taksen inbegrepen, te dekken.

De schijven van beloften van garantie in overschot worden niet ingevuld aan de koper overgemaakt voor een eventueel later gebruik tijdens de andere verkopen.

Art. 16.Definitieve bankgarantie ter dekking van het totaalbedrag van de aankoop en de afhoudingen voor de eventuele schade, de betaling van de vergoedingen voor de verlenging van de uitbatingstermijnen en de kosten als er geen uitbating is.

Zoals omschreven in artikel 9 brengt de Ontvanger de koper en de instelling voor borgstelling binnen 3 werkdagen na de definitieve verkoop op de hoogte van het juiste bedrag en van de termijnen van de verschuldigde bedragen. De koper zal er voor zorgen dat de instelling voor borgstelling binnen 15 kalenderdagen na de datum van kennisgeving van de definitieve veiling, aan hem en aan de Ontvanger der domeinen en strafboetes een definitieve borgstelling per houtvesterij volgens het bijgaand model overmaakt. Deze borgstelling moet o.a. overeenstemmen met artikel 45.

De contante betaling overeenkomstig artikel 19 zorgt ervoor dat de koper geen definitieve bankgarantie hoeft te tonen.

Elke aanvraag tot garantie moet binnen 45 kalenderdagen na elke termijn bij ter post aangetekend schrijven worden opgestuurd. Na afloop van deze termijn wordt de garantie automatisch verminderd ten belope van het vervallen bedrag, behalve voor de schijf die betrekking heeft op de laatste termijn waarvan de totaliteit of een deel opzij wordt gezet zodat de Ontvanger ze kan gebruiken in de volgende gevallen : 1) de herstelling van de schade veroorzaakt door de uitbating overeenkomstig artikel 45, tot het ontslag ten aanzien van de exploitatie zoals bedoeld in artikel 32;2) de niet uitgevoerde betaling van de vergoedingen voor de verlenging van de uitbatingstermijnen voor zover deze vergoeding door de Ontvanger aan de exploitant werd aangerekend;3) de betaling van de uitbatingskosten die voortvloeien uit de toepassing van artikel 33, eerste lid. De afhouding op de bankgarantie, als garantie (cfr. artikel 45), komt overeen met een bedrag van 20 % van de hoofdprijs (kosten en BTW inbegrepen), met een maximum vastgelegd op 6 000,00 euro .

Art. 17.Borgstelling bij inschrijving Via verzegelde inschrijvingen moeten de kandidaat-kopers de beloften van bankgarantie die het totaalbedrag van de inschrijvingen dekken bij hun inschrijving voegen behalve als ze de verkoop bijwonen en contant wensen te betalen overeenkomstig artikel 19.

Bij afwezigheid of ongeldigheid van de belofte van bankgarantie en bij gebrek aan contante betaling wordt de inschrijving beschouwd als onbestaande.

Wordt vrijgesteld van belofte van bankgarantie, elke kandidaat-koper of diens afgevaardigde die bij de opening van de inschrijvingen contant betaalt overeenkomstig artikel 19.

Bij de verkoop van brandhout (partijen < 35 m3) moet de inschrijving de volledige identiteit (naam, woonplaats, beroep, tel. of GSM) van de borgsteller vermelden die met de kandidaat-koper zal ondertekenen overeenkomstig § 2 van artikel 19.

Art. 18.Straf wegens de afwezigheid van een belofte van garantie De Voorzitter van de verkoop moet elke kandidaat-koper die de voorschriften van artikel 13 niet naleeft van zijn veiling vervallen verklaren. Zijn partij wordt onmiddellijk doorverkocht op basis van het voorlaatste bod in geval van een verkoop bij opbod en op basis van een prijs die de voorzitter van de zitting moet vastleggen in geval van een verkoop bij afslag.

Bij een verkoop bij opbod of bij inschrijving is de auteur van het voorlaatste bod of de inschrijving door deze verkoop gebonden.

In elk geval zal de afgewezen koper het negatief verschil tussen het bedrag van zijn bod en het bedrag van het daaropvolgend bod moeten betalen; hij zal het eventueel overschot niet mogen opeisen. HOOFDSTUK IV : BETALINGEN

Art. 19.Contante betaling § 1. - Worden beschouwd als contante betalingen, de betalingen die staande de zitting onmiddellijk worden gedaan, hetzij door : - de overhandiging van een bankcheque die door een Belgische bank of een bank uit een aangrenzend land wordt gewaarborgd; - een betalingsmiddel per bankkaart voor zover de Ontvanger over deze betalingswijze beschikt.

Het totaalbedrag van de contante betaling dekt de hoofdprijs, de kosten en de BTW. Een bijkomende som die overeenstemt met 20 % van het totaalbedrag (hoofdprijs verhoogd met de kosten en de BTW) en van maximum 6.000,00 euro wordt ook staande de zitting als garantie betaald (met een gewaarborgde cheque of een bankkaart) om de volgende kosten te dekken : 1. de herstelling van de schade veroorzaakt door de uitbating overeenkomstig artikel 45, tot het ontslag ten aanzien van de exploitatie zoals bedoeld in artikel 32;2. de niet uitgevoerde betaling van de vergoedingen voor de verlenging van de uitbatingstermijnen voor zover deze vergoeding door de Ontvanger aan de exploitant werd aangerekend;3. de betaling van de uitbatingskosten die voortvloeien uit de toepassing van artikel 33, eerste lid. Deze garantie wordt zonder rente aan de koper terugbetaald zodra het ontslag ten aanzien van de exploitatie aan de Ontvanger wordt overgemaakt. § 2. - Bij de verkoop van brandhout, als de gecumuleerde hoeveelheid van gekochte partijen lager is dan 35 m3 per gezin, moet de kandidaat-koper een borgsteller voordragen overeenkomstig artikel 12 en kan de betaling plaatsvinden, hetzij : - staande de zitting, door : 1. de overhandiging van een bankcheque die door een Belgische bank of een bank uit een aangrenzend land wordt gewaarborgd, 2.een betalingsmiddel per bankkaart voor zover de Ontvanger over deze betalingswijze beschikt 3. in contanten voor zover de Ontvanger zich hiermee akkoord verklaart. - binnen 10 kalenderdagen van de verkoop door een betaling (bankoverschrijving of contanten) die behoorlijk door de Ontvanger van de verkopende Administratie wordt ontvangen.

Art. 20.Globalisatie De bedragen die door éénzelfde koper tijdens éénzelfde verkoopzitting voor éénzelfde eigenaar verschuldigd zijn, worden opgeteld en de betalingsmodaliteiten worden bepaald rekening houdend met dit totaal.

Art. 21.Verkoopkosten Behalve de koopprijs moet de koper 3 % van deze prijs betalen om de verschillende kosten van de verkoop te dekken; deze 3 % omvatten de vigerende taksen niet die ten laste blijven van de koper.

Art. 22.B.T.W. Bovendien moet de koper, in het kader van de wettelijke belastingen inzake de belasting over de toegevoegde waarde, als de verkoper een belastingplichtige is die in België onderworpen is aan het bijzonder stelsel van landbouwbedrijfshoofden bedoeld in artikel 57 van het BTW Wetboek, voor de partijen verkocht aan kopers onderworpen aan de BTW die BTW aangiften indienen of niet, bovenop de prijs, een« « forfaitaire compensatie » betalen die 2 % van de heffingsgrondslag bedraagt, hetzij 2 % van de hoofdprijs verhoogd met de verkoopkosten gedragen door de koper en de lasten en andere prestaties die door de verkoper aan de koper worden aangerekend.

Dit bedrag vertegenwoordigt een forfaitaire terugbetaling van de belastingen die door de verkoper aan de bron worden betaald in het kader van zijn bosactiviteiten en dat hij niet heeft kunnen aftrekken omdat het bijzonder stelsel van artikel 57 van het BTW Wetboek waaraan hij onderworpen is hem elk recht op aftrek ontneemt.

De belastingplichtige koper die in België een periodieke aangifte moet indienen, is de Staat het verschil verschuldigd tussen de belasting berekend tegen de rente die van toepassing zou zijn op de verrichting onder de normale regeling (6 %) en het bedrag van de forfaitaire compensatie die hij aan het landbouwbedrijfshoofd betaalt (2 % voor de verkoop van hout). Dit verschil van 4 % berekend op de hoofdprijs verhoogd met de kosten en de eventuele lasten neemt hij op in het bedrag van de verschuldigde belastingen die in zijn periodieke BTW-aangifte (rooster 56 van de periodieke aangifte) aan te geven is.

De belastingplichtige koper die periodieke BTW aangiften indient, kan het bedrag van de 2 % en van de 4 % van zijn periodieke aangifte aftrekken (rooster 59).

De verkoper zal aan de koper meedelen dat hij aan het bijzonder stelsel van de landbouwbedrijfshoofden onderworpen is zoals bedoeld in artikel 57 van het BTW Wetboek. De koper zal een aankoopbiljet afgeven dat de verkoper moet ondertekenen.

Voor de partijen die worden verkocht, hetzij aan niet-belastingplichtigen (particulieren of rechtspersonen in België), hetzij aan belastingplichtigen die in België van de bijzondere bosregeling van de landbouwbedrijfshoofden genieten bedoeld in artikel 57 van het BTW Wetboek, moet geen enkele forfaitaire compensatie aan de verkoper door de koper worden betaald en is laatstgenoemde de bovenvermelde 4 % aan de Staat niet verschuldigd.

Er is geen enkele forfaitaire compensatie verschuldigd als de verkoper geen belastingplichtige is die in België onderworpen is aan het bijzonder stelsel van landbouwbedrijfshoofden bedoeld in artikel 57 van het BTW Wetboek.

Als de verkoper aan de normale regeling van BTW onderworpen is, betaalt de koper, boven de prijs, 6 % van de hoofdprijs verhoogd met de verkoopkosten gedragen door de koper en met de lasten en andere prestaties die door de verkoper aan de koper worden aangerekend.

Als het BTW Wetboek wordt gewijzigd wat betreft de bosbouw, zullen de bepalingen van dit artikel en van artikel 23, in voorkomend geval, ambtshalve vervangen worden door nieuwe wettelijke en reglementaire bepalingen die terzake zullen beslist worden.

Art. 23.Spreiding van de betalingen § 1. - De contante betalingen, met inbegrip van de hoofdprijs, kosten, B.T.W. en garantie gebeuren overeenkomstig de bepalingen van artikel 19. § 2. - De betalingen met bankgarantie gebeuren als volgt : 1. De 3 % kosten : binnen vijftien dagen na de kennisgeving door de Ontvanger 2.De hoofdprijs : A. Prijzen van 6 200 euro of minder : 1 250 euro binnen vijftien dagen na de kennisgeving door de Ontvanger en het saldo in twee gelijke termijnbetalingen die uiterlijk en respectievelijk twee en vier maanden na de kennisgeving door de Ontvanger moeten betaald worden;

B. Prijzen van 6 200,01 euro tot 12 500 euro : 1 250 euro binnen vijftien dagen na de kennisgeving door de Ontvanger en het saldo in drie gelijke termijnbetalingen die uiterlijk en respectievelijk twee, vier en zes maanden na de kennisgeving door de Ontvanger moeten betaald worden;

C. Prijzen van meer dan 12 500 euro : 2 500 euro binnen vijftien dagen na de kennisgeving door de Ontvanger en het saldo in vier gelijke termijnbetalingen die uiterlijk en respectievelijk twee, vier, zes en acht maanden na de kennisgeving door de Ontvanger moeten betaald worden.

In feite wordt de vervaldag vastgelegd op de eerste dag van de maand die volgt op de vervaldatum van de termijn van twee, vier, zes of acht maanden. 3. De 2 % BTW : : A.2 % van het bedrag van de hoofdprijs betaalbaar binnen vijftien dagen na de kennisgeving door de Ontvanger, verhoogd met 3 % kosten op de totaliteit van de hoofdprijs : binnen vijftien dagen na de kennisgeving door de Ontvanger.

B. 2 % van de netto termijnbetalingen van de hoofdprijs : op de datum vastgelegd voor de betaling van deze termijnbetalingen.

Als bijzondere lasten of prestaties aan de koper worden opgelegd, worden de 2 % BTW verschuldigd op het bedrag voor deze lasten en prestaties betaald op hetzelfde ogenblik als de laatste termijnbetaling van de hoofdprijs. § 3. - Zodra de bovenvermelde bedragen op de vastgelegde vervaldatum zijn gestort, mag de instelling voor borgstelling de overeenstemmende borgstelling onmiddellijk vrijgeven, behalve voor de betaling van de laatste termijnbetaling. § 4. - De startdatum voor de berekening van de vervaldatum is de datum van de kennisgeving door de Ontvanger aan de koper.

Art. 24.Betaling van windworp en hout met spintkevers in de kappingen in exploitatie De betaling van windworp en hout met spintkevers die door de koper worden teruggenomen overeenkomstig artikel 62 § 2 gebeurt als volgt : 1) hoofdprijs P 1.250 euro : binnen 15 dagen na de kennisgeving door de Ontvanger; 2) hoofdprijs > 1.250 euro : hetzij binnen 15 dagen na de kennisgeving door de Ontvanger, hetzij door het voorleggen van een bankgarantie overeenkomstig artikel 13 en volgens de bepalingen van artikel 23 § 2.

De waarde van windworp en houd met spintkevers wordt in de bijzondere clausules vastgelegd.

Art. 25.Bestemmeling van de betaling De Ontvanger krijgt elke betaling in handen.

Art. 26.Straf : Verwijlinteresten In geval van vertraging in de betaling zullen de bedragen van rechtswege en zonder aanmaning interest tegen de wettelijke rentevoet opbrengen vanaf de vervaldag, ongeacht het aanwenden van de bankgarantie.

Voor de berekening van de interest, telt elke maand dertig dagen. De basis van de interest wordt naar de hogere euro-eenheid afgerond. Het resultaat wordt, desgevallend, naar de hogere eurocent afgerond.

Art. 27.Straf : Ontbinding van de verkoop De verkoper heeft de mogelijkheid om de verkoop, geheel of gedeeltelijk, van rechtswege te ontbinden, alleen op grond van de niet-uitvoering van de in het bestek bedoelde verplichtingen inzake financiën en borgstelling, zonder aanmaning, zonder tussenkomst van het gerecht en zonder andere formaliteiten dan de kennisgeving van deze ontbinding aan de koper bij aangetekend schrijven.

Aangezien de verkoop op die manier wordt ontbonden, wordt het hout van rechtswege opnieuw eigendom van de verkoper, die het hout opnieuw kan verkopen.

In geval de koper in gebreke blijft zal de verkoper het hout ook opnieuw toewijzen.

De in gebreke gebleven koper moet aan de verkoper het negatieve verschil tussen het bedrag van zijn bod en van de tweede veiling betalen. Dit verschil is binnen acht dagen opeisbaar en wordt bij dwangbevel teruggevorderd.

Uit deze wederverkoop zal hij geenszins winst mogen halen en het overschot zal zo nodig de verkoper toekomen als schadevergoeding.

De verplichting tot garantie wordt uitgebreid tot de bedragen die de in gebreke gebleven koper verschuldigd zou zijn.

De in gebreke gebleven koper blijft de verkoper de kosten bedoeld in artikel 21 verschuldigd op het totaalbedrag van de aankoopprijs en, bovendien, voor een bedrag gelijk aan deze kosten als schadevergoeding. De eventuele uitbatingskosten van de koper worden hem niet terugbezorgd. HOOFDSTUK V : UITBATING

Art. 28.Afgifte van de kapvergunning De kopers mogen maar met de uitbating van hun kapping beginnen nadat zij een kapvergunning verleend door de plaatselijke houtvester hebben gekregen. Als aan deze voorwaarde niet wordt voldaan, worden zij geacht een misdrijf te hebben begaan.

De kapvergunning wordt aan de koper of aan diens afgevaardigde overgemaakt door de bosbeambte verantwoordelijk voor het bosgebied als de volgende voorwaarden worden vervuld : 1) definitieve verkoop van de partij overeenkomstig artikel 9;2) bevestigde contant betaling of, in geval van betaling met bankgarantie, overhandiging van de « belofte van bankgarantie » volgens de bepalingen van artikel 13;3) een plaatsbeschrijving opmaken volgens de bepalingen van artikel 29.

Art. 29.Plaatsbeschrijving De plaatsbeschrijving wordt op tegensprekelijke wijze opgemaakt en ondertekend volgens het model in bijlage tijdens het bezoek van de partij(en) door de koper of diens behoorlijk gemachtigde afgevaardigde in het gezelschap van de bosbeambte verantwoordelijke voor het bosgebied die minstens 2 dagen op voorhand wordt verwittigd. Tijdens dit bezoek zal de bosbeambte de opslagplaatsen en de data van de klopjachten aan de koper meedelen als laatstgenoemden op dat ogenblik gekend zijn. Hij zal de voorschriften herhalen inzake kapping en opruiming.

Bij het oversteken van een waterloop met de toelating van de Directeur (cfr. Art. 38, § 2) wordt de bosbeambte verantwoordelijk voor het bosgebied minstens 3 dagen op voorhand ingelicht. Het formulier van afwijkingsaanvraag voor het oversteken van waterlopen met zijn bijlage die door de bevoegde diensten voor elke betrokken partij vooraf wordt opgesteld, wordt aan de verkoper (of diens afgevaardigde) overhandigd tijdens de plaatsbeschrijving.

Art. 30.Begin van de uitbating De verkoper zal de verantwoordelijke voor het bosgebied minstens 24 uur op voorhand op de hoogte brengen van het begin van de uitbating alsook van de aankomstdatum van de uitslepers in de partij.

Na elke afwezigheid of onderbreking van meer dan 15 kalenderdagen op de kapping moet de koper, uiterlijk op de vooravond, de verantwoordelijke van het bosgebied opnieuw op de hoogte brengen van de hervatting van de uitbating.

Bij gebrek kan de verantwoordelijke van het bosgebied elke persoon tewerkgesteld op de exploitatie uit de plaatsbepaling van de kaalslag uitsluiten.

Art. 31.Uitbatingstermijnen § 1. - Termijnen voor de kapping en de opruiming Behoudens andere bepalingen in de bijzondere clausules worden de termijnen voor de kapping en de opruiming als volgt vastgelegd : a) voor de verkopen die plaatsvinden tussen 1 januari en 30 juni : op 31 december van het volgend jaar;b) voor de verkopen die plaatsvinden tussen 1 juli en 31 december : op 31 maart van het tweede volgend jaar. Voor de verkoop van windworp of om sanitaire, veiligheids- of teelt redenen die behoorlijk in de bijzondere clausules worden opgenomen, worden de termijnen in deze clausules vastgelegd.

Behalve in de kaalslagen kan de houtvester tijdens de periode van 1 mei tot 15 augustus elke kapping of opruiming van naaldbomen of loofbomen opschorten in de partijen waar schade zou kunnen worden aangericht aan de bosvegetatie. De duur van deze opschorting wordt schriftelijk meegedeeld en zal in het geval van naaldboombestanden de termijnen vastgelegd voor de bovengenoemde werken met een gelijkwaardige periode verlengen.

In de bijzondere clausules kan om andere behoorlijk gerechtvaardigde redenen een andere opschortingsperiode van de uitbating voorzien worden. § 2. - Verlenging van de uitbatingstermijnen Overeenkomstig het Boswetboek en zijn uitvoeringsmaatregelen vallen de verlengingen van de termijnen voor kapping en opruiming onder de bevoegdheid van het Directoraat-generaal Landbouw, Natuurlijke hulpbronnen en Leefmilieu.

De verlenging is echter niet automatisch; het gaat hier om een uitzonderlijke procedure. Ze kan toegekend of geweigerd worden.

De koper die niet klaar is met de kapping, de bewerking van de kruinen of de opruiming binnen de voorziene termijnen, zal aan de dienst bossen een verlenging van de uitbatingstermijn (kapping en opruiming) moeten aanvragen met behulp van het formulier gevoegd in bijlage bij dit bestek.

In dit geval kan de bovenvermelde verlenging van de uitbatingstermijn voor periodes van 1, 2, 3 of 4 opeenvolgende kwartalen worden aangevraagd. De aanvraag tot verlenging kan echter maar één keer worden herhaald.

Deze aanvraag waarin de aangevraagde termijn wordt vermeld, wordt gericht aan de houtvester van het ambtsgebied van het Departement Natuur en Bossen uiterlijk 15 dagen vóór het verstrijken van de gewoonlijke termijn. De beslissing wordt door de Directeur van het Centrum genomen.

De beslissing van de directeur van het centrum wordt met de verlengingskosten aan de ontvanger en de koper meegedeeld. De ontvanger zal de factuur aan de koper overmaken.

De overschrijding van de uitbatingstermijn of van de verlengingstermijn op zich, houdt de verplichting in voor de koper om de vergoedingen voor de uitbatingsvertraging te betalen overeenkomstig artikel 16. § 3 : Bedragen van de vergoedingen voor de verlenging van de uitbatingstermijnen. § 3.1. Kapvergoeding De berekening van de kapvergoeding verschuldigd aan de eigenaar voor uitbatingsvertraging begint met het verstrijken van de uitbatingstermijn bepaald in het bestek (artikel 31 § 1). De vergoeding is evenredig met de waarde van het niet-gekapt hout bij het verstrijken van deze termijn, op basis van de gemiddelde prijs van de partij (prijs bereikt tijdens de verkoop, kosten niet inbegrepen, gedeeld door het volume van de partij). De rente wordt vastgelegd op 1 % per aangevat verlengingskwartaal. De betaling van de kapvergoeding gebeurt voortijdig aan het begin van de verlengingsperiode.

Elke verlenging van de termijn heeft de kapvergoeding bedoeld in het vorig lid tot gevolg. Deze vergoeding wordt berekend op basis van de waarde vastgelegd op het ogenblik van het oorspronkelijk verzoek.

Deze vergoeding is ondeelbaar per kwartaal en het minimaal bedrag van de vergoeding wordt vastgelegd op 12,50 euro per verzoek en per partij. Voor het gekapt hout dat op de termijnen bedoeld in artikel 31, § 1, niet opgeruimd is, wordt de opruimingsvergoeding bedoeld in artikel 31§ 3.2 toegevoegd aan de kapvergoeding voor de betrokken oppervlakten.

Als er meer dan één jaar vertraging is t.o.v de oorspronkelijke kaptermijn wordt de rente met 100 % verhoogd. Er kan maar twee jaar verlenging worden toegekend behalve andersluidende instructies meegedeeld door de Centrale Administratie in functie van uitzonderlijke omstandigheden.

Voor de verkopen die tussen 1 januari en 30 juni plaatsvinden, kan er maar één jaar verlenging worden toegekend.

In het geval van verkoop met meting na het hakken (gekapte m3) wordt de rente toegepast op de geschatte waarde, met rechtzetting als het waardeverschil na het hakken 10 % overschrijdt.

In het geval van de toepassing van artikel 87 van het Boswetboek zal de vergoeding in verband met de uiterste termijn van 2 maanden 8 % bedragen als de uitbatingstermijn reeds met één jaar werd verlengd. § 3.2. : Opruimingsvergoeding Als bij het verstrijken van de uitbatingstermijn bepaald in het bestek (artikel 31, § 1), gekapt maar niet opgeruimd hout nog voorhanden is, moet de koper een opruimingsvergoeding van 370 euro /ha en per jaar vertraging betalen. De betaling van de opruimingsvergoeding gebeurt voortijdig aan het begin van elk jaar en elk aangevat jaar is volledig verschuldigd.

Op de plaatsbepalingen van de kaalslagen en van de gebieden die per aanplanting of op natuurlijke wijze moeten worden geregenereerd, wordt deze opruimingsvergoeding vanaf het eerste jaar opgeëist en is de in aanmerking te nemen oppervlakte de oppervlakte van het deel van de te regenereren kapping die door niet opgeruimd hout is bezet.

Voor de andere gevallen (dunningen, hout aangevoerd in kaalgeslagen gebied), wordt deze vergoeding pas vanaf het begin van het tweede jaar na het verstrijken van de termijn opgeëist en is de in aanmerking te nemen oppervlakte de oppervlakte van de dunningsslag.

Art. 32.Ontslag ten aanzien van de exploitatie Zodra de kapping uitgebaat en opgeruimd is volgens de in het bestek en de verkoopcatalogus opgenomen specificaties en dat alle verpakte producten het woud verlaten hebben, wordt een ontslag ten aanzien van de exploitatie verleend door de houtvester en afgegeven aan de koper of diens afgevaardigde door de bosbeambte verantwoordelijk voor het bosgebied na bezoek van de kapping en opmaak van een plaatsbeschrijving aan het einde van de uitbating.

Als de kapping opgeruimd is en de vereiste werkzaamheden gedaan zijn, kan de koper dit ontslag aan de houtvester vragen.

Zodra het ontslag wordt toegekend, stuurt de houtvester binnen 10 werkdagen een kopie of een fax naar de Ontvanger met een kopie ter informatie naar de koper.

De Ontvanger verwittigt de instelling voor borgstelling binnen 10 werkdagen en geeft hem de toelating om de garantie volledig of gedeeltelijk te bevrijden volgens de bepalingen van art. 16. - Onder voorbehoud van de betaling van alle vervallen bedragen en bij gebrek aan een bericht binnen 22 werkdagen wordt de garantie automatisch bevrijd.

De Ontvanger richt aan de koper een kopie van de toelating tot bevrijding van de garantie.

Art. 33.Straf :. ambtshalve uitbating Onverminderd artikel 87 van het Boswetboek, behoudt de verkoper zich het recht voor, overeenkomstig artikel 31, om, op voorstel van de Directeur « D N F » (directie Natuur en bossen), de kapping met vertraging uit te baten ten koste en op risico van de koper als de koper binnen de vastgelegde termijnen de door het bestek opgelegde werken niet uitvoert en als de aangevraagde verlenging van de termijn wordt geweigerd. In dit geval moeten de kosten aan de Ontvanger van de verkopende administratie worden betaald binnen de maand van de kennisgeving gericht aan de koper bij ter post aangetekend schrijven; zij zullen, desgevallend, de interest opbrengen bedoeld in artikel 26.

Art. 34.Opslagvergoeding Los van de eventuele vergoedingen bedoeld in artikel 31 moet elke opslag op het eigendom van de verkoper na de uitbatingstermijn door de houtvester worden toegelaten en dit, tegen betaling van een opslagvergoeding. De houtvester bepaalt ook de voorwaarden voor deze opslag. Het bedrag van deze vergoeding wordt op 0,75 euro per m3 en per maand vastgelegd, de drie eerste maanden zijn gratis. Het in aanmerking te nemen volume is het volume dat is opgeslagen op het ogenblik dat de vergoeding opeisbaar wordt. HOOFDSTUK VI : TECHNISCHE REGELS VOOR DE UITBATING

Art. 35.Afhakken van de boomstronken De boomstronken worden met de grond gelijk gemaakt, ongeacht de methode die voor het kappen gebruikt wordt.

Art. 36.Het weghalen van de afgeleverde bomen Behoudens andersluidende bepaling in de bijzondere clausules is de koper verplicht om elke afgeleverde boom te kappen en weg te halen, zelfs de bomen die hij als waardeloos beschouwt. De kruinen die op de bodem blijven liggen moeten echter in stukken van maximum 3 meter worden gezaagd onverminderd de bepalingen van artikel 38 § 1 tot § 3.

Art. 37.Inachtneming van het merkteken van de koninklijke hamer Gelet op artikel 81 van het Boswetboek moet tijdens de kapping en/of de ontschorsing het merkteken van de koninklijke hamer nauwgezet worden nageleefd, zowel op de boomstronk als op de boom. Het merkteken moet op de boom die op de grond ligt zichtbaar blijven zonder de boom te moeten verplaatsen.

Art. 38.Voorzorgsmaatregelen bij de uitbating § 1. - Alle voorzorgsmaatregelen worden genomen om de uitstoelingen, aanplantingen en voorbehouden bomen niet te beschadigen.

Het snoeien van bepaalde takken voor het vellen en het gebruik van kabels om de val van de bomen te sturen zal moeten gebeuren telkens als het nodig zal zijn om voorbehouden bomen, uitstoelingen en onderetages te beschermen.

Op de plaatsen van de uitstoelingen, inzaaiing en aanplantingen moeten de kruinen vlak na de kapping worden bewerkt.

De twijgen met een doorsnede van minder dan 10 cm mogen ter plaatse blijven liggen op voorwaarde dat ze de groei van de uitstoelingen en aanplantingen niet belemmeren en de grachten, aquaducten en beken niet versperren. De twijgen met een doorsnede van minder dan 4 cm moeten echter op de plaatsbepaling van de kaalslag blijven liggen.

Het is verboden om hout, gekapt stamhout of stèren tegen niet-afgeleverde bomen of in de geregenereerde gebieden op te slaan.

Elke beschadigde omheining of wegmarkering wordt onmiddellijk rechtop gezet en definitief hersteld vóór het einde van de uitbating.

In de naaldboombestanden wordt het hout dat met een kabel wordt gesleept eerst « bewerkt » (bewerking van de voeten van het gekapt stamhout) vóór de uitslepingsverrichtingen.

In de kaalslagen van naaldboombestanden kunnen de bijzondere clausules voorzien dat het verkeer van de exploitatievoertuigen in de bospercelen (buiten de wegen) uitsluitend op « tapijten van takken » kan gebeuren die geplaatst worden volgens de aanwijzingen van de houtvester (dikte van het « tapijt », afstand tussen de « tapijten »). § 2. - De beken en de bronnen aangeduid door de aangestelde voor natuur en bossen van het Departement aangesteld bij een sortering worden onverwijld vrijgemaakt.

Overeenkomstig artikel 58bis van de wet van 12/7/73 op het natuurbehoud is het verboden een voertuig te laten rijden op de oevers, de dijken en in de beddingen van de waterlopen alsook in de wedden van de waterlopen, met uitzondering van die welke zijn gelegen langs een voor het openbaar verkeer toegankelijke weg.

Elke aanvraag tot afwijking wordt aan de Directie van het Departement Natuur en Bossen van het ambtsgebied gericht overeenkomstig deze Wet en het desbetreffend uitvoeringsbesluit.

De randgrachten die wegens de kapping of de uitslepingsverrichtingen versperd zijn, worden vrijgemaakt en hersteld naarmate de bedrijvigheid vordert om een vlotte waterafvoer mogelijk te maken. § 3. - De takken en twijgen worden nooit op de wegen en brandgangen, noch op minder dan 4 meter van deze wegen en brandgangen teruggegooid. § 4. - De artikelen 60 tot 64 van het KB van 19.11.1987 betreffende de ontschorsing van de naaldbomen op de kapoppervlakte zijn van toepassing als deze naaldbomen niet binnen 14 dagen na de kapping worden weggehaald.

Dit voorschrift is niet van toepassing op de takken, kruinen, gehakt hout en hout dat opgeslagen is in de verwerkingsplaatsen of op de laadkaden van de stations. § 5. - Het gebruik door de koper van beschermingsmiddelen voor het hout moet overeenkomstig artikel 42 van het Boswetboek gebeuren en wordt onderworpen aan de toelating van de houtvester, onder de volgende voorwaarden : 1) de aangifte van de plaats, de dag en het uur van de behandeling minstens 48 uur vóór het gebruik van het berschermingsmiddel;2) het verbod van de behandeling met het beschermingsmiddel op minder dan 50 meter van de rivieren, beken of rioleringen;3) insecticiden met lindaan zijn verboden;4) het verbod tot behandeling van het gekapt stamhout of de houtblokken opgeslagen op de laadkaden of aan de rand van de weg. Elke overtreding wordt met een boete van 1 250 euro gestraft. § 6. - Het is verboden kapafval te verbranden behalve in de gevallen bepaald bij artikel 44 van het Boswetboek en het desbetreffend uitvoeringsbesluit. § 7. - De olie van de kettingzaag moet biologisch afbreekbaar zijn.

Art. 39.Bereikbaarheid van de weg § 1. - De kopers moeten de kapping op zodanige wijze uitbaten dat de wegen vrij blijven zodat de voertuigen er op elk ogenblik zonder hindernis kunnen rijden.

Bij het opruimen van de kapping mag het hout in geen geval op de weg, brandgangen en andere verkeerswegen blijven liggen. De stammen moeten naarmate de opruiming vordert, worden opgestapeld zonder de doorgang van de voertuigen te hinderen.

Het hout mag in geen geval in de grachten worden opgeslagen behalve voorafgaande toestemming van de bosbeambte verantwoordelijk voor het bosgebied die de voorwaarden daartoe vastlegt, o.a. de verplichting om dwarsliggers aan te leggen die een normale waterafvoer en het herstel na verwijdering van het hout moeten mogelijk maken. § 2. - Het slepen van de bomen op de versterkte, met steen belegde of geasfalteerde wegen is streng verboden.

Art. 40.Verkeer § 1. - Het verkeer op de boswegen die toegankelijk zijn voor het publiek wordt onderworpen aan de bepalingen van de Wegcode.

Bij gebrek aan een reglementaire bepaling is de snelheid van de exploitatievoertuigen op de boswegen tot 20 km/uur beperkt. De aslast mag de door de Wegcode opgelegde last niet overschrijden. § 2. - De verkopende administratie behoudt zich het recht voor het verkeer te beperken, een weg tijdelijk volledig of gedeeltelijk te sluiten om herstellingen door te voeren of, bij dooi, om beschadigingen te voorkomen.

Elke beperking van het verkeer wordt ter plaatse aangeduid en schriftelijk meegedeeld aan de kopers. Ze zal de termijnen vastgelegd voor de uitbating met een gelijkwaardige periode verlengen als de verkeersbeperking 5 dagen per maand overschrijdt.

De niet-naleving van het verkeersverbod heeft tot gevolg het betalen van een geldboete van 1 250 euro per voertuig in overtreding dat ter plaatse kan uitgeladen worden. § 3. - De voorschriften van de besluiten tot sluiting en opening van de dooiversperring zijn van toepassing op boswegen en zullen de termijnen vastgelegd voor de uitbating met een gelijkwaardige periode verlengen als de verkeersbeperking 5 dagen per maand overschrijdt.

Art. 41.Onderbreking van de werken In geval van gevaar van beschadigingen aan de plaatsbepaling van de kaalslag door weer en wind kan de houtvester een onderbreking van de uitbatingswerken opleggen. Deze onderbreking kan door de beambte verantwoordelijk voor het bosgebied mondeling en ter plaatse worden opgelegd; Deze onderbreking wordt door de houtvester schriftelijk meegedeeld binnen 3 werkdagen. Ze zal de uitbatingstermijnen met een gelijkwaardige periode verlengen als de werkonderbreking in totaal 5 dagen per maand overschrijdt.

Art. 42.Bijzondere uitbatingsvoorwaarden Elke andere uitbatingsvoorwaarde eigen aan bepaalde partijen (te volgen route in de bestanden, uitslepingswijze of techniek voor de uitslepingsverrichtingen, zagen van het stamhout,...enz.) wordt in de bijzondere clausules bepaald, met herhaling op de bladzijde waarop de bedoelde partijen worden omschreven. HOOFDSTUK VII : uitbatingsschade

Art. 43.Schade aan de plaatsbepaling van de kaalslag Het is verboden schade aan te richten aan de plaatsbepaling van de kaalslag, d.w.z. elke waardevermindering van de bodem, bomen, omheiningen, wegen en voorzieningen (grachten, bermen, brandgangen, laadruimten,...) veroorzaakt door dieren of voertuigen gebruikt voor de kapping, het wegslepen, het uitslepen, de voorbereiding, het opruimen, het laden en het vervoer van bomen en bosproducten;

Elke uitbatingswijze die schade aanricht moet onmiddellijk en spontaan stilgelegd worden, ook zonder tussenkomst van de Bosdienst.

De plaatsbepaling van de kaalslag of van de partijen strekt zich uit op het geheel van het afgebakend perceel zoals aangeduid in de catalogus alsook op het geheel van de wegen die het doorkruisen, er langs lopen, of het met een openbare weg verbinden.

Art. 44.Herstellen van de schade Over het algemeen zal schade aanleiding geven tot het betalen van een schadevergoeding die door de Bosdienst wordt geschat.

De schade aan de plaatsbepaling van de kaalslag, aan de wegen en voorzieningen worden door de koper hersteld volgens de aanwijzingen (met inbegrip van de termijnen) van de houtvester of diens afgevaardigde, zoniet wordt zij door de houtvester geschat en aan de koper aangerekend.

Elke verwonding aan staande gezonde voorbehouden bomen (stam, breder voetstuk, wortels) waarbij het hout op een oppervlakte van meer dan 1 dm2 door de kapping, de opruiming of de lading van de kapproducten wordt blootgelegd, zal na gewone vaststelling door de bosbeambte verantwoordelijk voor het bosgebied aanleiding geven tot het betalen van een vergoeding van 5 euro per dm2.

Bij verwonding van toekomstige loofbomen en naaldbomen die met een kleur worden gemerkt of in de hoogte worden gesnoeid, worden het hierboven vermeld bedrag verdubbeld.

Voor de partijen waarin minstens een deel van de afgeleverde bomen individueel genummerd worden, wordt de schatting van de schade ten gevolge van de verwondingen aan voorbehouden bomen die vergelijkbaar zijn met genummerde bomen door de houtvester vastgesteld.

Onverminderd de toepassing van het Boswetboek bestaat er de verplichting om binnen het uur de aan de voorbehouden bomen veroorzaakte wonden met een helende fungicide in te smeren die door de aangestelde voor natuur en bossen van het Departement aangesteld bij een sortering wordt erkend.

Het bedrag van de schade wordt door de eigenaar opgeëist op basis van een kostenraming opgesteld door de houtvester.

Art. 45.Garantie ter dekking van de herstelling van de eventuele schade, de betaling van de vergoedingen voor de verlenging van de uitbatingstermijnen en de kosten als er geen exploitatie is.

Overeenkomstig artikel 16 van dit bestek zal een som die overeenstemt met 20 % van het totaalbedrag (hoofdprijs verhoogd met de kosten en de BTW) en van maximum 6000,00 euro afgehouden worden en geïnd kunnen worden door de Ontvanger van de verkopende administratie tot het ontslag ten aanzien van de exploitatie van de laatste partij verworven in een domeinbos per houtvesterij waarvan de koper als aankoper wordt aangeduid. Deze garantie zal dienen voor de herstelling van de schade veroorzaakt door de exploitatie en/of die niet spontaan door de koper zou hersteld zijn ten genoegen van de houtvester.

Deze garantie kan ook worden gebruikt door de Ontvanger voor de betaling van de vergoedingen voor de verlenging van de uitbatingstermijnen die niet zouden zijn betaald (overeenkomstig artikel 16) en voor de betaling van de exploitatiekosten die voortvloeien uit de toepassing van artikel 33, eerste lid.

Bij contante betaling overeenkomstig artikel 19 zal het bijkomend bedrag van 20 % (beperkt tot 6.000,00 euro ) dat als garantie dient, aan de koper zonder interest worden terugbetaald zodra het ontslag ten aanzien van de exploitatie overeenkomstig artikel 32 aan de Ontvanger wordt overgemaakt. HOOFDSTUK VIII : VERANTWOORDELIJKHEID

Art. 46.Overdracht van risico's De verkoop gebeurt op risico van de koper.

Als er in een kapping, een opslagplaats of een werkplaats voor het afkorten brand ontstaat, vallen alle uitdovingskosten, met inbegrip van de lonen, ten laste van de koper.

De koper verbindt zich ertoe geen enkel beroep tegen de verkoper in te dienen wat betreft de ongevallen op de plaatsbepaling van de kaalslag. HOOFDSTUK IX : DIVERSE BEPALINGEN

Art. 47.Controle van de personen die op de kaalslag tewerkgesteld zijn Elke persoon die tewerkgesteld is op de exploitatie van de kaalslag moet zich onderwerpen aan de bevelen van de beambte verantwoordelijk voor het bosgebied.

De bosbeambten van het Departement Natuur en Bossen kunnen op elk ogenblik de identiteit van de personen aanwezig op de kaalslag nakijken. Op aanvraag van de bosbeambten van het Departement Natuur en Bossen dient elke persoon tewerkgesteld op de exploitatie van de kaalslag zijn identiteit op te geven en zijn aanwezigheid te rechtvaardigen. Bij gebrek wordt hij staande de zitting uit de plaatsbepaling uitgesloten. Dit wordt door de bosbeambte verantwoordelijk voor het bosgebied aan de koper meegedeeld per aangetekend schrijven.

De bosbeambte verantwoordelijk voor het bosgebied kan elke persoon tewerkgesteld op de exploitatie uit de plaatsbepaling van de kaalslag uitsluiten als de technische kwaliteit van het werk onvoldoende is.

Dit wordt per gemotiveerde kennisgeving aan de koper meegedeeld.

De kopers, hun lasthebbers, koopwachters of werknemers mogen het bos niet met vuurwapens betreden als ze niet over een jachtrecht beschikken.

Art. 48.Ongevallenpreventie De verplichtingen opgelegd door het Algemeen reglement over de bescherming van de arbeid en welzijn op het werk zijn van toepassing op elke persoon die deelneemt aan de exploitatie.

Art. 49.Jachtmaatregelen en « Natura « 200 » De kopers dienen zich te houden aan de beperkingen inzake de toegang tot het woud bedoeld in het bestek van verhuring van het jachtrecht.

Bij gebrek aan de voorziene beperkingen is het verkeer in het woud en op de kaalslagen altijd verboden op de dagen dat er een klopjacht plaatsvindt.

De Bosdienst moet een antwoord geven op elke informatie-aanvraag van een koper in verband met de data van de klopjacht en de voorziene beperkingen.

De Bosdienst dient ook de kopers te informeren over de voorschriften van de aanwijzigingsbesluiten van de « Natura 2000 » sitesoe

Art. 50.Verkoop uit de hand In het geval van een verkoop uit de hand overeenkomstig artikel 74 eerste lid, 1°, 2°, 4°, 5° en 8° van het Boswetboek, zijn de algemene clausules van dit bestek van toepassing, met uitzondering van de artikelen 4, 5, 6§ 2, 7 lid 2 en lid 3, 8, 13, 15, 17, 18, 21 en 27 lid 3, lid 4, lid 5. _______ Nota (1) Plaatsbepaling van de kaalslag Oppervlakte, buiten de toegangswegen tot de partij, die door de koper gebruikt wordt voor de uitbating (kapping en uitslepingsverrichtingen) van de partij. Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld

BIJLAGE 5 2Bestek voor de verkoop van houtkappingen in de bossen en wouden van Belgische publiekrechtelijke rechtspersonen ander dan die van het Waalse Gewest INHOUDSTAFEL ALGEMENE VOORWAARDEN HOOFDSTUK I : ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 : Algemene en bijzondere clausules van het bestek Artikel 2 : Goedkeuring van het algemeen bestek Artikel 3 : Vermoden van kennis hoofdstuk II : Verkoop Artikel 4 : Verkoopwijze Artikel 5 : Indiening van de inschrijvingen Artikel 6 : Voorwerp van de verkoop Artikel 7 : Bevoegdheid van de voorzitter bij de toekenning van de partijen Artikel 8 : Uitsluiting uit de Verkoop Artikel 9 : Definitieve verkoop Artikel 10 : Verkoopakte Artikel 11 : Overdracht of doorverkoop Hoofdstuk III : Borgtochten Artikel 12 : Borgsteller in geval van contante betalingen Artikel 13 : Belofte van bankgarantie Artikel 14 : Instelling voor borgstelling Artikel 15 : Model van belofte van bankgarantie Artikel 16 : Definitieve bankgarantie ter dekking van het totaalbedrag van de aankoop en de afhoudingen voor de eventuele schade, de betaling van de vergoedingen voor de verlenging van de uitbatingstermijnen en de kosten als er geen uitbating is.

Artikel 17 : Borgstelling bij inschrijving Artikel 18 : Straf wegens de afwijzigheid van een belofte van garantie hoofdstuk IV : betalingen Artikel 19 : Contante betaling Artikel 20 : Globalisatie Artikel 21 : Verkoopkosten Artikel 22 : BTW Artikel 23 : Spreiding van de betalingen Artikel 24 : Betaling van windworp en hout met spintkevers in de kappingen in exploitatie Artikel 25 : Bestemmeling van de betaling Artikel 26 : Straf : Verwijlinteresten Artikel 27 : Straf : Ontbinting van de verkoop Hoofdstuk V : uitbating Artikel 28 : Afgifte van de kapvergunning Artikel 29 : Plaatsbeschrijving Artikel 30 : Begin van de uitbating Artikel 31 : Uitbatingstermijn Artikel 32 : Ontslag ten aanzien van de exploitatie Artikel 33 : Straf : ambtshalve uitbating Artikel 34 : opslagvergoeding hoofdstuk VI : technische regels voor de uitbating Artikel 35 : Afhakken van de boomstronken Artikel 36 : Weghalen van de afgeleverde bomen Artikel 37 : Inachtneming van het merkteken van de koninklijke hamer Artikel 38 : voorzorgsmaatregelen bij de uitbating Artikel 39 : bereikbaarheid van de weg Artikel 40 : verkeer Artikel 41 : Onderbreking van de werken Artikel 42 : bijzondere uitbatingsvoorwaarden hoofdstuk VII : uitbatingsschade Artikel 43 : Schade aan de plaatsbepaling van de kaalslag Artikel 44 : Herstellen van de schade Artikel 45 : Garantie ter dekking van de herstelling van de eventuele schade, de betaling van de vergoedingen voor de verlenging van de uitbatingstermijnen en de kosten als er geen exploitatie is.

Hoofdstuk VIII : verantwoordelijkheid Artikel 46 : Overdracht van risisco's hoofdstuk IX : diverse bepalingen Artikel 47 : Controle van de personen die op de kaalslag tewerkgesteld zijn Artikel 48 : Ongevallenpreventie Artikel 49 : Jachtmaatregelen en "Natura 2000" Artikel 50 : Verkoop uit de hand inschrijving (algemeen model) Inschrijving : Model voor partij < 35 m3 volgens Art 19 § 2 van het algemeen bestek belofte van bankgarantie (Model A). bijlage bij de belofte van bankgarantie (Model A). belofte (in blanco) van bankgarantie (Model B) MODEL van definitieve bankgarantie proces-verbaal van de plaatsbeschrijving (vóór de exploitatie) aanvraag tot verlenging van de uitbatingstermijnen (kapping en / of opruiming).

Model van ambtshalve ontslag ten aanzien van de exploitatie

BIJLAGE 5 Provincie ....................................

Gemeente : ....................................

Eigenaar....................................

BESTEK voor de verkoop van de gewone kappingen van 20..

ALGEMENE VOORWAARDEN HOOFDSTUK I : ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1.Algemene en bijzondere clausules van het bestek Elke gewone of buitengewone verkoop van houtkapping in de bossen en wouden van andere publiekrechtelijke rechtspersonen dan die van het Waalse Gewest zal gebeuren overeenkomstig de algemene voorwaarden en bijzondere clausules van dit bestek, onverminderd de bepalingen van het Boswetboek en de uitvoeringsbesluiten ervan.

Art. 2.Goedkeuring van het algemeen bestek De huidige algemene voorwaarden vastgelegd door de Regering mogen niet worden gewijzigd.

De eigenaar zal echter op voorstel van de houtvester o.a., de algemene clausules met bijzondere clausules kunnen aannvullen met beperking echter tot het strikt noodzakelijke. Deze bijzondere clausules mogen alleen van de algemene clausules afwijken als de laatstgenoemde clausules het toelaten. Ze worden aan de mogelijke kopers meegedeeld d.m.v. een schrijfboek-aanplakking of, bij gebrek d.m.v. een plakkaat-aanplakking.

Art. 3.Vermoeden van kennis Alleen door het inschrijven of indienen van een offerte erkent elke kandidaat-aannemer kennis genomen te hebben van de algemene en bijzondere clausules van dit bestek, alsook de clausules die eigen zijn aan elke partij en verklaren zij zich daarbij aan te sluiten zonder enige beperking. HOOFDSTUK II : VERKOOP

Art. 4.Verkoopswijze De verkoopswijze van elke partij wordt door de bijzondere clausules bepaald.

De verkoop kan bij afslag, bij opbod, of bij inschrijving gebeuren. De combinatie van opbod en inschrijving of afslag en inschrijving is alleen mogelijk als ze partij per partij gebeurt.

Het opbod en de afslag zien er als volgt uit :

5,00 euro

van

0,00 euro

tot

100,00 euro

10,00 euro

van

100,01 euro

tot

500,00 euro

20,00 euro

van

500,01 euro

tot

1 000,00 euro

50,00 euro

van

1000,01 euro

tot

5 000,00 euro

100,00 euro

van

5 000,01 euro

tot

10 000,00 euro

250,00 euro

van

10 000,01 euro

tot

25 000,00 euro

500,00 euro

van

25 000,01 euro

tot

100 000,00 euro

1 000,00 euro

boven

100 000,01 euro


Voor de verkoop per m3 (prijs per m3) bedraagt het opbod en de afslag 1,00 euro .

Als wordt gekozen voor de afslag, laat de aankondiging van de inzet van de verkoop door de Voorzitter niet toe om zich als koper aan te bieden. De afslag begint zodra de eerste lettergreep van het eerste bedrag wordt vermeld in geval van veiling of bij het geluidssignaal in geval van aankondiging op het scherm; elke eventuele koper die van deze regel afwijkt en die roept voor het begin van de afslag wordt uit de verkoop van deze partij uitgesloten.

De mogelijke kopers moeten wachten om zich koper te stellen dat de afslag begonnen is en dat de eerste lettergreep van de prijs die ze willen geven, uitgesproken is, zoniet komt het hoger getal, het enige dat nog onbeslist is, in aanmerking.

Als eerst wordt gekozen voor de verkoop bij opbod, kan de partij, bij onvoldoende opbod, staande de bijeenkomst bij afslag worden verkocht, maar de partij die eerst bij afslag wordt verkocht kan later niet meer bij opbod worden verkocht.

De partijen die na de verkoopszitting onverkocht blijven, worden via inschrijving opnieuw verkocht ten vroegste 15 dagen na de eerste verkoopzitting op een datum die door de bijzondere clausules wordt vastgelegd en overeenkomstig de modaliteiten bepaald in artikel 5.

Art. 5.Indiening van de inschrijvingen De samenvoeging van partijen is verboden, behalve voor de verkoop per inschrijving van verschillende partijen op dezelfde plaatsbepaling van de kaalslag. Het eerste lid kan het voorwerp uitmaken van een afwijking in de bijzondere clausules.

Behalve de bepalingen die voorzien zijn in de bijzondere clausules, o.a. om het indienen van de inschrijvingen tijdens de zitting toe te laten vóór de verkoop van een partij of samenvoeging van partijen, worden uitsluitend de inschrijvingen die de Burgemeester, de Voorzitter van de overheidsinstelling of de Voorzitter van de verkoop uiterlijk voor het begin van de veiling worden toegezonden, in aanmerking genomen. Fotokopieën en faxen alsook de niet ondertekende inschrijvingen komen niet in aanmerking.

In geval van een zending per post worden de inschrijvingen onder gesloten briefomslag gestuurd : de ene, aan de buitenkant, met de vermelding « Mijnheer de Burgemeester / of Voorzitter van de overheidsinstelling » gevolgd door het adres van het kantoor, de andere, aan de binnenkant, met de vermelding « Inschrijving voor de verkoop van hout op (datum) in (plaats) voor de partij (nummer) ».

De inschrijvingen worden opgesteld volgens het model in bijlage.

Art. 6.Voorwerp van de verkoop § 1. - Waarborg van het voorwerp van de verkoop De verkoop gebeurt volgens de aanwijzingen van de catalogi, zonder waarborg inzake volume, kwaliteit, verborgen gebrek of defect.

De volumes met schors in de catalogus worden alleen ter informatie vermeld, met dien verstande dat een schattingsfout, ongeacht de omvang van de fout, noch de koper, noch de verkoper het recht geeft om een gedeeltelijk of volledige nietigverklaring van de verkoop aan te vragen. In het geval van naaldbomen is het vermelde volume een volume onbewerkt hout met schors en waarbij het hout op 22 cm cirkelomtrek wordt gehakt.

Het aantal hout aangekondigd voor elke soort en voor elke handelscategorie wordt gewaarborgd in functie van de in de catalogus aangegeven cirkelomtrekken op 1,50 m, met een toegelaten foutmarge van min of meer :

naaldbomen :

hout van minder dan 70 cm

: 3 %

hout van meer dan of gelijk aan 70 cm

: 1 %

loofbomen :

hout van minder dan 120 cm

: 3 %

hout van meer dan of gelijk aan 120 cm

: 1 %


Het percentage wordt berekend door afronding van het aantal hout naar de lagere eenheid.

Voor de naaldbomen en voor de loofbomen van minder dan 120 cm cirkelomtrek op 1,50 m hoogte, kan men zich op deze waarborg beroepen tot het kappen van het eerste hout.

Voor de loofbomen van 120 cm cirkelomtrek of meer op 1,50 m hoogte, kan men zich op deze waarborg beroepen tot de uitslepingsverrichtingen van het eerste hout van de partij voor zover het hout zich naast de boomstronk bevindt.

In geval van een transactieregeling met de verkoper, wordt de door de koper geleden schade vastgesteld op basis van een raming van de houtvester. § 2. - Terugname van windworp en hout met spintkevers Voor de toegewezen kappingen als de houtvester er zo over beslist kan de koper verplicht worden tot de terugname van windworp en hout met spintkevers ten belope van 10 % van het totale volume overeenkomstig de bepalingen van artikel 24 en tot het ontslag ten aanzien van de exploitatie bedoeld in artikel 32.

Art. 7.Bevoegdheid van de voorzitter bij de toekenning van de partijen De verkoop gebeurt op benaarstiging van het college van burgemeester en schepenen of van de bestuurders van de overheidsinstellingen in aanwezigheid van een vertegenwoordiger van het bosbeheer. De Voorzitter van de verkoop wordt aangewezen en gemachtigd door het gemeentecollege of door de bestuurders van de overheidsinstelling.

De Voorzitter van de verkoop moet : - de eventuele conflicten staande de bijeenkomst regelen; - de gevallen van gelijke inschrijving bij loting beslechten; - de niet ondertekende inschrijvingen of ingediend onder de vorm van een fotokopie of fax verwijderen. - de volgorde van tentoonstelling van de partijen zoals voorgesteld in de catalogus in acht nemen De Voorzitter van de verkoop mag : - één of meerdere partijen niet toekennen als hij vindt dat het bod bij inschrijving of bij opbod voor één of meerdere partijen onvoldoende is, - de partijen die tijdens de verkoopzitting niet zijn toegekend opnieuw te koop zetten.

Art. 8.Uitsluiting uit de verkoop De Voorzitter van de verkoop onderzoekt de eventuele toepassing van artikel 89 van het Boswetboek op de verkoper.

De Voorzitter van de verkoop behoudt zich ook het recht voor om, na de Ontvanger te hebben gehoord, natuurlijke of rechtspersonen die als koper van een vorige verkoop vertraging zouden hebben opgelopen met de exploitatie van bossen onder bosregeling van de eigenaar of ook nog gevallen van wanbetaling of betalingsachterstand niet tot de verkoop toe te laten. Als het advies van de Ontvanger negatief is, moet de koper worden uitgesloten.

Art. 9.Definitieve verkoop Overeenkomstig artikel 79 van het Boswetboek wordt de verkoop pas definitief nadat hij definitief wordt toegewezen na beraadslaging van het gemeentecollege of het bevoegde orgaan van de publiekrechtelijke rechtspersoon.

De koper kan zich van zijn bod vrijmaken als hij de kennisgeving van de definitieve verkoop door de eigenaar, per aangetekend schrijven, niet heeft ontvangen binnen een termijn van zes weken die ingaat op de dag na de toekenning van de partijen. Om geldig te zijn moet de intrekking van het bod bij ter post aangetekend schrijven worden opgestuurd naar de verkopende administratie binnen vijf dagen na het verstrijken van de termijn van zes weken.

Art. 10.Verkoopakte In geval van verkoop bij afslag of bij opbod, wordt de verkoopakte staande de bijeenkomst door de koper ondertekend.

In geval van verkoop bij inschrijving geldt de verbintenis van de borgsteller (in geval van contante betaling overeenkomstig § 2 van artikel 19) en van de koper in de inschrijving als ondertekening van de verkoopakte.

De verkoopakte vermeldt alle gegevens betreffende de natuurlijke persoon die de vennootschap vertegenwoordigt die als koper wordt aangeduid.

In geval van contante betaling verricht overeenkomstig de voorwaarden van artikel 19 § 2, zal de verkoopakte ook staande de bijeenkomst door de borgsteller ondertekend worden overeenkomstig artikel 12 van het bestek. De namen en de volledige adressen, telefoon en/of GSM van de borgstellers worden in de verkoopakte vermeld.

Art. 11.Overdracht of doorverkoop In geval van overdracht of doorverkoop blijven de kopers, hun borg en de bankgarantie verbonden voor de betaling en de uitvoering van de verkoopvoorwaarden. HOOFDSTUK III : BORGTOCHTEN

Art. 12.Borgsteller in geval van contante betaling In geval van contante betaling verricht overeenkomstig de voorwaarden van artikel 19 § 2, zal de koper op het ogenblik van de verkoop en staande de bijeenkomst (in geval van een verkoop bij opbod of bij afslag), een borgsteller aanwijzen die in het Koninkrijk woonachtig is en die de Voorzitter kan betwisten, aanvaarden of weigeren, na de Ontvanger gehoord te hebben. Als het advies van de Ontvanger negatief is, moet de borgsteller worden geweigerd. Deze borgsteller moet een natuurlijke persoon zijn en is geacht af te zien van elk voorrecht van order, schuldsplitsing en uitwinning toegekend door de wet; hij is hoofdelijk en ondeelbaar verbonden met de koper voor het betalen van de schade en boetes die hij zou krijgen zelfs als het gaat om een zaak waarin ze niet betrokken is.

De volledige identiteit (naam, woonplaats, beroep, tel. of GSM) van deze borgsteller wordt in de verkoopakte vermeld in geval van verkoop bij afslag of bij opbod en in de inschrijving in geval van verkoop bij inschrijving.

Het vermoeden bedoeld in artikel 3 van dit bestek is ook van toepassing op de borgstellers.

Een borgsteller is niet vereist in geval van betaling met een bankgarantie.

Art. 13.Belofte van bankgarantie Elke kandidaat-koper moet een belofte van bankgarantie afgeven volgens de modaliteiten omschreven in artikel 15, in EURO uitgedrukt, en waarbij het totaalbedrag van het bod, kosten en taksen inbegrepen, wordt gedekt. Deze belofte wordt vóór het begin van de verkoop van de partij, of uiterlijk, tijdens het indienen van de inschrijving vóór de verkoop van een partij of samenvoeging van partijen, afgegeven en dit, overeenkomstig de voorschriften van het derde lid van dit artikel.

Een belofte van bankgarantie kan onder de vorm van een telefax (fax) worden verstrekt alleen als de fax door de bank wordt genummerd en op papier met briefhoofden van de bank wordt opgesteld overeenkomstig model A in bijlage van dit bestek met vermelding van het totaalbedrag van het bod, kosten en taksen inbegrepen, van de naam van de begunstigde, van de plaats en de datum van de verkoop. In dit geval zal het originele van de belofte van bankgarantie binnen 8 dagen na de verkoop aan de Ontvanger van de verkopende Administratie worden overgemaakt.

De beloften van bankgarantie kunnen per schijven van verschillende bedragen uitsluitend op origineel papier worden verstrekt overeenkomstig het bij dit bestek gevoegde model B. Het totaal van de schijven van de beloften van bankgarantie zal de totaliteit van het bod moeten waarborgen naarmate het verloop van de verkoop. Indien het globaal bedrag onvoldoende is, zullen bijkomende schijven van beloften van bankgarantie moeten worden afgegeven aan de Ontvanger of de vertegenwoordiger van de eigenaar vóór de veiling van de volgende partij of samenvoeging van partijen op straffe van wederverkoop van de partij overeenkomstig artikel 18 van dit bestek.

De schijven van de beloften van bankgarantie die het hele bod, kosten en taksen inbegrepen, moeten waarborgen, worden door de Ontvanger of de vertegenwoordiger van de eigenaar aan het einde van de verkoop ingevuld ten belope van de totaalbedragen die moeten worden gewaarborgd. Deze garanties worden door de Ontvanger van de verkopende administratie bewaard.

De kandidaat-kopers die het globaalbedrag van hun aankoop, kosten en taksen inbegrepen, overeenkomstig artikel 19, contant betalen, worden echter van de belofte van bankgarantie vrijgesteld.

Art. 14.Instelling voor borgstelling De belofte van bankgarantie is afkomstig van : 1. hetzij een bank of een private spaarkas die in België actief is;2. hetzij een verzekeringsonderneming die gemachtigd is om borgstellingen te doen (activiteitscode 15 van de bijlage bij het koninklijk besluit van 22 februari 1991 houdende algemeen reglement betreffende de controle op de verzekeringsondernemingen);3. hetzij een openbare kredietinstelling, een kas erkend door de Naamloze vennootschap van het Landbouwkrediet of een kas erkend door de Nationale Kas voor Beroepskrediet;4. hetzij een onderneming die erkend is door de Deposito- en Consignatiekas om zich borg te stellen voor haar klanten en die het bewijs van haar solvabiliteit moet leveren door aan te tonen dat ze een borgtocht heef ingediend bij de Deposito- en Consignatiekas overeenkomstig de artikelen 5 en 9 van het koninklijk besluit van 14 maart 2002 betreffende de gezamenlijke borgtochten voor de overheidsopdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten. Het vereiste attest wordt bezorgd door de Deposito- en Consignatiekas van de Administratie van de Thesaurie te Brussel. 5. hetzij kredietinstellingen die onder het recht van een andere lidstaat van de Europese unie vallen, die krachtens hun nationaal recht gemachtigd zijn om in hun Staat van herkomst garanties toe te kennen en die aan de formaliteiten voldoen bedoeld in de artikelen 65 (vestiging van een bijkantoor) en 66 (vrij verrichten van diensten) van de wet van 22 maart 1993 op het statuut van en het toezicht op de kredietinstellingen om er ook in België toe te kennen. De lijsten van deze instellingen worden door de Commissie voor het Bank- en Financiewezen opgesteld.

Op de dag van de veiling en vóór deze dag zullen deze instellingen moeten bewijzen dat ze op één van de bovengenoemde lijsten zijn opgenomen.

De kredietinstelling die in België geen bijkantoor heeft zal daar een woonplaats moeten kiezen.

Art. 15.Model van Belofte van bankgarantie De belofte van bankgarantie zal overeenkomstig het bijgaand model A worden opgesteld en zal minstens het bedrag van de aankoop met inbegrip van de kosten en de B.T.W. moeten dekken. Ze moet ook het volgende bevatten : 1° de hoofdelijke en ondeelbare verbintenis om de verworven producten te betalen voor rekening van de in gebreke gebleven koper en op het eerste verzoek van de administratie of van de overheidsinstelling die eigenaar is;2° het afzien van elk voorrecht van uitwinning en desgevallend van schuldsplitsing, alsook van het pand dat de verworven producten zouden kunnen vormen. Hetzij staande de bijeenkomst aan de inschrijver die erom verzoekt, hetzij ambtshalve binnen 8 dagen na de verkoop zal de Ontvanger of de vertegenwoordiger van de eigenaar een attest van niet volledig of gedeeltelijk gebruik van de belofte van bankgarantie afgeven. In geval van verkoop in groepsverband zullen de Ontvangers of de vertegenwoordigers van de eigenaar overleg plegen om het gebruik van de beloften van bankgarantie op te volgen en het attest van niet-gebruik van de beloften af te geven.

In het geval de kandidaat-koper beloften van bankgarantie per schijven voorlegt, worden deze beloften overeenkomstig het bijgaand model B opgesteld en niet ingevuld.

Ze worden aan het einde van de verkoop door de Ontvanger of de vertegenwoordiger van de eigenaar ten gunste van de verkopende administratie ingevuld om de totaliteit van de aankoop, kosten en taksen inbegrepen, te dekken.

De schijven van beloften van garantie in overschot worden niet ingevuld aan de koper overgemaakt voor een eventueel later gebruik tijdens de andere verkopen.

Art. 16.Bankgarantie ter dekking van het totaalbedrag van de aankoop en de afhoudingen voor de eventuele schaden, de betaling van de vergoedingen voor de verlenging van de uitbatingstermijnen en de kosten als er geen exploitatie is.

De eigenaar-verkoper zal de koper en de ontvanger tegelijk op de hoogte brengen van de definitieve verkoop van een partij.

Zodra hij wordt verwittigd, brengt de Ontvanger van de verkopende administratie de koper op de hoogte van de definitieve verkoop zoals bepaald in artikel 9, en ook van het bedrag en van de termijnen van de verschuldigde bedragen. De koper zal er voor zorgen dat de instelling voor borgstelling binnen 15 kalenderdagen na de kennisgeving aan de Ontvanger van de verkopende administratie een definitieve borgstelling per eigenaar volgens het bijgaand model overmaakt. Deze borgstelling moet o.a. overeenstemmen met artikel 45.

De contante betaling overeenkomstig artikel 19 zorgt ervoor dat de koper geen definitieve bankgarantie hoeft te tonen.

Elke aanvraag tot garantie moet binnen 45 kalenderdagen na elke termijn bij ter post aangetekend schrijven worden opgestuurd. Na afloop van deze termijn wordt de garantie automatisch verminderd ten belope van het vervallen bedrag, behalve voor de schijf die betrekking heeft op de laatste termijn waarvan de totaliteit of een deel opzij wordt gezet zodat de Ontvanger ze kan gebruiken in de volgende gevallen : 1) de herstelling van de schade veroorzaakt door de exploitatie overeenkomstig artikel 45, tot het ontslag ten aanzien van de exploitatie zoals bedoeld in artikel 32;2) de niet uitgevoerde betaling van de vergoedingen voor de verlenging van de uitbatingstermijnen voor zover deze vergoeding door de Ontvanger aan de exploitant werd aangerekend;3) de betaling van de exploitatiekosten die voortvloeien uit de toepassing van artikel 33, eerste lid. De afhouding op de bankgarantie, als garantie (cfr. artikel 45), komt overeen met een bedrag van 20 % van het totaalbedrag (hoofdprijs verhoogd met de kosten en de BTW), met een maximum vastgelegd op 6 000,00 euro .

Art. 17.Borgstelling bij inschrijving Via verzegelde inschrijvingen moeten de kandidaat-kopers de beloften van bankgarantie die het totaalbedrag van de inschrijvingen dekken bij hun inschrijving voegen behalve als ze de verkoop bijwonen en contant wensen te betalen overeenkomstig artikel 19.

Bij afwezigheid of ongeldigheid van de belofte van bankgarantie en bij gebrek aan contante betaling wordt de inschrijving beschouwd als onbestaande.

Wordt vrijgesteld van belofte van bankgarantie, elke kandidaat-koper of diens afgevaardigde die bij de opening van de inschrijvingen contant betaalt overeenkomstig artikel 19.

Bij de verkoop van brandhout (partijen < 35 m3) moet de inschrijving de volledige identiteit (naam, woonplaats, beroep, tel. of GSM) van de borgsteller vermelden die met de kandidaat-koper zal ondertekenen overeenkomstig § 2 van artikel 19.

Art. 18.Straf wegens de afwezigheid van een belofte van garantie De Voorzitter van de verkoop moet elke kandidaat-koper die de voorschriften van artikel 13 niet naleeft van zijn veiling vervallen verklaren. Zijn partij wordt onmiddellijk doorverkocht op basis van het voorlaatste bod in geval van een verkoop bij opbod en op basis van een prijs die de voorzitter van de zitting moet vastleggen in geval van een verkoop bij afslag.

Bij een verkoop bij opbod of bij inschrijving is de auteur van het voorlaatste bod of de inschrijving door deze verkoop gebonden.

In elk geval zal de afgewezen koper het negatief verschil tussen het bedrag van zijn bod en het bedrag van het daaropvolgend bod moeten betalen; hij zal het eventueel overschot niet mogen opeisen. HOOFDSTUK IV : BETALINGEN

Art. 19.Contante betaling § 1. - Worden beschouwd als contante betalingen, de betalingen die staande de zitting onmiddellijk worden gedaan, onder voorbehoud van de definitieve goedkeuring van de eigenaar, hetzij door : - de overhandiging van een bankcheque die door een Belgische bank of een bank uit een aangrenzend land wordt gewaarborgd; - een betalingsmiddel per bankkaart voor zover de Ontvanger over deze betalingswijze beschikt.

Het totaalbedrag van de contante betaling dekt de hoofdprijs, de kosten en de BTW. Een bijkomende som die overeenstemt met 20 % van het totaalbedrag (hoofdprijs verhoogd met de kosten en de BTW) en van maximum 6.000,00 euro wordt ook staande de zitting als garantie betaald (met een gewaarborgde cheque of een bankkaart) om de volgende kosten te dekken : 1. de herstelling van de schade veroorzaakt door de exploitatie overeenkomstig artikel 45, tot het ontslag ten aanzien van de exploitatie zoals bedoeld in artikel 32;2. de niet uitgevoerde betaling van de vergoedingen voor de verlenging van de uitbatingstermijnen voor zover deze vergoeding door de Ontvanger aan de exploitant werd aangerekend, 3.de betaling van de exploitatiekosten die voortvloeien uit de toepassing van artikel 33, eerste lid.

Deze garantie wordt zonder rente aan de koper terugbetaald zodra het ontslag ten aanzien van de exploitatie aan de Ontvanger wordt overgemaakt. § 2. - Bij de verkoop van brandhout, als de gecumuleerde hoeveelheid van gekochte partijen lager is dan 35 m3 per gezin, moet de kandidaat-koper een borgsteller voordragen overeenkomstig artikel 12 en kan de betaling plaatsvinden, hetzij : - staande de zitting, onder voorbehoud van de definitieve goedkeuring van de eigenaar, door : 1. de overhandiging van een bankcheque die door een Belgische bank of een bank uit een aangrenzend land wordt gewaarborgd, 2.een betalingsmiddel per bankkaart voor zover de Ontvanger over deze betalingswijze beschikt 3. in contanten voor zover de Ontvanger zich hiermee akkoord verklaart. - binnen 10 kalenderdagen van de verkoop door een betaling (bankoverschrijving of contanten) die behoorlijk door de Ontvanger van de verkopende Administratie wordt ontvangen.

Art. 20.Globalisatie De bedragen die door éénzelfde koper tijdens éénzelfde verkoopzitting voor éénzelfde eigenaar verschuldigd zijn, worden opgeteld en de betalingsmodaliteiten worden bepaald rekening houden met dit totaal.

Art. 21.Verkoopkosten Behalve de koopprijs moet de koper 3 % van deze prijs betalen om de verschillende kosten van de verkoop te dekken; deze 3 % omvatten de vigerende taksen niet die ten laste blijven van de koper.

Art. 22.BTW Bovendien, in het kader van de wettelijke belastingen inzake de belasting over de toegevoegde waarde, als de verkoper een belastingplichtige is die in België onderworpen is aan het bijzonder stelsel van landbouwbedrijfshoofden bedoeld in artikel 57 van het BTW Wetboek, voor de partijen verkocht aan kopers onderworpen aan de BTW die BTW aangiften indienen of niet, moet de koper, bovenop de prijs, een « forfaitaire compensatie » betalen die 2 % van de heffingsgrondslag bedraagt, hetzij 2 % van de hoofdprijs verhoogd met de verkoopkosten gedragen door de koper en de lasten en andere prestaties die door de verkoper aan de koper worden aangerekend.

Dit bedrag vertegenwoordigt een forfaitaire terugbetaling van de belastingen die door de verkoper aan de bron worden betaald in het kader van zijn bosactiviteiten en dat hij niet heeft kunnen aftrekken omdat het bijzonder stelsel van artikel 57 van het BTW Wetboek waaraan hij onderworpen is hem elk recht op aftrek ontneemt De belastingplichtige koper die in België een periodieke aangifte moet indienen, is de Staat het verschil verschuldigd tussen de belasting berekend tegen de rente die van toepassing zou zijn op de verrichting onder de normale regeling (6 %) en het bedrag van de forfaitaire compensatie die hij aan het landbouwbedrijfshoofd betaalt (2 % voor de verkoop van hout). Dit verschil van 4 % berekend op de hoofdprijs verhoogd met de kosten en de eventuele lasten neemt hij op in het bedrag van de verschuldigde belastingen die in zijn periodieke BTW-aangifte (rooster 56 van de periodieke aangifte) aan te geven is.

De belastingplichtige koper die periodieke BTW aangiften indient, kan het bedrag van de 2 % en van de 4 % van zijn periodieke aangifte aftrekken (rooster 59).

De verkoper zal aan de koper meedelen dat hij aan het bijzonder stelsel van de landbouwbedrijfshoofden onderworpen is zoals bedoeld in artikel 57 van het BTW Wetboek. De koper zal een aankoopbiljet afgeven dat de verkoper moet ondertekenen.

Voor de partijen die worden verkocht, hetzij aan niet-belastingplichtigen (particulieren of rechtspersonen in België), hetzij aan belastingplichtigen die in België van de bijzondere bosregeling van de landbouwbedrijfshoofden genieten bedoeld in artikel 57 van het BTW Wetboek, moet geen enkele forfaitaire compensatie aan de verkoper door de koper worden betaald en is laatstgenoemde de bovenvermelde 4 % aan de Staat niet verschuldigd.

Er is geen enkele forfaitaire compensatie verschuldigd als de verkoper geen belastingplichtige is die in België onderworpen is aan het bijzonder stelsel van landbouwbedrijfshoofden bedoeld in artikel 57 van het BTW Wetboek.

Als de verkoper aan de normale regeling van BTW onderworpen is, betaalt de koper, boven de prijs, 6 % van de hoofdprijs verhoogd met de verkoopkosten gedragen door de koper en met de lasten en andere prestaties die door de verkoper aan de koper worden aangerekend.

Als het BTW Wetboek wordt gewijzigd wat betreft de bosbouw, zullen de bepalingen van dit artikel en van artikel 23, in voorkomend geval, ambtshalve vervangen worden door nieuwe wettelijke en reglementaire bepalingen die terzake zullen beslist worden.

Art. 23.Spreiding van de betalingen § 1. - De contante betalingen, met inbegrip van de hoofdprijs, kosten, B.T.W. en garantie gebeuren overeenkomstig de bepalingen van artikel 19. § 2. - De betalingen met bankgarantie gebeuren als volgt : 1. De 3 % kosten : binnen vijftien dagen na de kennisgeving door de Ontvanger 2.De hoofdprijs : A. Prijzen van 6 200 euro of minder : 1 250 euro binnen vijftien dagen na de kennisgeving door de Ontvanger en het saldo in twee gelijke termijnbetalingen die uiterlijk en respectievelijk twee en vier maanden na de kennisgeving door de Ontvanger moeten betaald worden;

B. Prijzen van 6 200,01 euro tot 12 500 euro : 1 250 euro binnen vijftien dagen na de kennisgeving door de Ontvanger en het saldo in drie gelijke termijnbetalingen die uiterlijk en respectievelijk twee, vier en zes maanden na de kennisgeving door de Ontvanger moeten betaald worden;

C. Prijzen van meer dan 12 500 euro : 2 500 euro binnen vijftien dagen na de kennisgeving door de Ontvanger en het saldo in vier gelijke termijnbetalingen die uiterlijk en respectievelijk twee, vier, zes en acht maanden na de kennisgeving door de Ontvanger moeten betaald worden.

In feite wordt de vervaldag vastgelegd op de eerste dag van de maand die volgt op de vervaldatum van de termijn van twee, vier, zes of acht maanden. 3. De 2 % BTW : : A.2 % van het bedrag van de hoofdprijs betaalbaar binnen vijftien dagen na de kennisgeving door de Ontvanger, verhoogd met 3 % kosten op de totaliteit van de hoofdprijs : binnen vijftien dagen na de kennisgeving door de Ontvanger.

B. 2 % van de netto termijnbetalingen van de hoofdprijs : op de datum vastgelegd voor de betaling van deze termijnbetalingen.

Als bijzondere lasten of prestaties aan de koper worden opgelegd, worden de 2 % BTW verschuldigd op het bedrag voor deze lasten en prestaties betaald op hetzelfde ogenblik als de laatste termijnbetaling van de hoofdprijs. § 3. - Zodra de bovenvermelde bedragen op de vastgelegde vervaldatum zijn gestort, mag de instelling voor borgstelling de overeenstemmende borgstelling onmiddellijk vrijgeven, behalve voor de betaling van de laatste termijnbetaling. § 4. - De startdatum voor de berekening van de vervaldatum is de datum van de kennisgeving bij aangetekend schrijven door de Ontvanger aan de koper.

Art. 24.Betaling van windworp en hout met spintkevers in de kappingen in exploitatie De betaling van windworp en hout met spintkevers die door de koper worden teruggenomen overeenkomstig artikel 62 § 2 gebeurt als volgt : 1) hoofdprijs P 1.250 euro : binnen 15 dagen na de kennisgeving door de Ontvanger; 2) hoofdprijs > 1.250 euro : hetzij binnen 15 dagen na de kennisgeving door de Ontvanger, hetzij door het voorleggen van een bankgarantie overeenkomstig artikel 13 en volgens de bepalingen van artikel 23 § 2.

De waarde van windworp en houd met spintkevers wordt in de bijzondere clausules vastgelegd.

Art. 25.Bestemmeling van de betaling De Ontvanger krijgt elke betaling in handen of gebeurt op de rekening-courant van de verkopende administratie.

Art. 26.Straf :. Verwijlinteresten In geval van vertraging in de betaling zullen de bedragen van rechtswege en zonder aanmaning interest tegen de wettelijke rentevoet opbrengen vanaf de vervaldag, ongeacht het aanwenden van de bankgarantie.

Voor de berekening van de interest, telt elke maand dertig dagen. De basis van de interest wordt naar de hogere Euro-eenheid afgerond. Het resultaat wordt, desgevallend, naar de hogere eurocent afgerond.

Art. 27.Straf : Ontbinding van de verkoop De verkoper heeft de mogelijkheid om de verkoop, geheel of gedeeltelijk, van rechtswege te ontbinden, alleen op grond van de niet-uitvoering van de in het bestek bedoelde verplichtingen inzake financiën en borgstelling, zonder aanmaning, zonder tussenkomst van het gerecht en zonder andere formaliteiten dan de kennisgeving van deze ontbinding aan de koper bij aangetekend schrijven.

Aangezien de verkoop op die manier wordt ontbonden, wordt het hout van rechtswege opnieuw eigendom van de verkoper die het hout opnieuw kan verkopen.

In geval de verkoper in gebreke blijft zal de verkoper het hout ook opnieuw toewijzen.

De in gebreke gebleven koper moet aan de verkoper het negatieve verschil tussen het bedrag van zijn bod en van de tweede veiling betalen. Dit verschil is binnen acht dagen opeisbaar en wordt bij dwangbevel teruggevorderd.

Uit deze wederverkoop zal hij geenszins winst mogen halen en het overschot zal zo nodig de verkoper toekomen als schadevergoeding.

De verplichting tot garantie wordt uitgebreid tot de bedragen die de in gebreke gebleven koper verschuldigd zou zijn.

De in gebreke gebleven koper blijft de verkoper de kosten bedoeld in artikel 21 verschuldigd op het totaalbedrag van de aankoopprijs en, bovendien, een bedrag gelijk aan deze kosten als schadevergoeding. De eventuele exploitatiekosten van de koper worden hem niet terugbezorgd. HOOFDSTUK V : UITBATING

Art. 28.Afgifte van de kapvergunning De kopers mogen maar met de exploitatie van hun kapping beginnen nadat zij een kapvergunning verleend door de plaatselijke houtvester hebben gekregen. Als aan deze voorwaarde niet wordt voldaan, worden zij geacht een misdrijf te hebben begaan.

De kapvergunning wordt aan de koper of aan diens afgevaardigde overgemaakt door de bosbeambte verantwoordelijk van het gebied als de volgende voorwaarden worden vervuld : 1) definitieve verkoop van de partij overeenkomstig artikel 9;2) bevestigde contant betaling of, in geval van betaling met bankgarantie, overhandiging van de « belofte van bankgarantie » volgens de bepalingen van artikel 13;3) een plaatsbeschrijving opmaken volgens de bepalingen van artikel 29.

Art. 29.Plaatsbeschrijving De plaatsbeschrijving wordt op tegensprekelijke wijze opgemaakt en ondertekend volgens het model in bijlage tijdens het bezoek van de partij(en) door de koper of diens behoorlijk gemachtigde afgevaardigde in het gezelschap van de bosbeambte verantwoordelijke voor het bosgebied die minstens 2 dagen op voorhand wordt verwittigd. Tijdens dit bezoek zal de bosbeambte de opslagplaatsen en de data van de klopjachten aan de koper meedelen als laatstgenoemden op dat ogenblik gekend zijn. Hij zal de voorschriften herhalen inzake kapping en opruiming.

Bij het oversteken van een waterloop met de toelating van de Directeur (cfr. Art. 38 § 2) wordt de bosbeambte verantwoordelijk voor het bosgebied minstens 3 dagen op voorhand ingelicht. Het formulier van afwijkingsaanvraag voor het oversteken van waterlopen met zijn bijlage die door de bevoegde diensten voor elke betrokken partij vooraf wordt opgesteld, wordt aan de verkoper (of diens afgevaardigde) overhandigd tijdens de plaatsbeschrijving.

Art. 30.Begin van de uitbating De verkoper zal de verantwoordelijke voor het bosgebied minstens 24 uur op voorhand op de hoogte brengen van het begin van de uitbating alsook van de aankomstdatum van de uitslepers in de partij.

Na elke afwezigheid of onderbreking van meer dan 15 kalenderdagen op de kapping moet de koper, uiterlijk op de vooravond, de verantwoordelijke van het bosgebied opnieuw op de hoogte brengen van de hervatting van de uitbating.

Bij gebrek kan de verantwoordelijke van het bosgebied elke persoon tewerkgesteld op de exploitatie uit de plaatsbepaling van de kaalslag uitsluiten.

Art. 31.Uitbatingstermijnen § 1. - Termijnen voor de kapping en de opruiming Behoudens andere bepalingen in de bijzondere clausules worden de termijnen voor de kapping en de opruiming als volgt vastgelegd : a) voor de verkopen die plaatsvinden tussen 1 januari en 30 juni : op 31 december van het volgend jaar;b) voor de verkopen die plaatsvinden tussen 1 juli en 31 december : op 31 maart van het tweede volgend jaar. Voor de verkoop van windworp of om sanitaire, veiligheids- of teelt redenen die behoorlijk in de bijzondere clausules worden opgenomen, worden de termijnen in deze clausules vastgelegd.

Behalve in de kaalslagen kan de houtvester tijdens de periode van 1 mei tot 15 augustus elke kapping of opruiming van naaldbomen of loofbomen opschorten in de partijen waar schade zou kunnen worden aangericht aan de bosvegetatie. De duur van deze opschorting wordt schriftelijk meegedeeld en zal in het geval van naaldboombestanden de termijnen vastgelegd voor de bovengenoemde werken met een gelijkwaardige periode verlengen.

In de bijzondere clausules kan om andere behoorlijk gerechtvaardigde redenen een andere opschortingsperiode van de uitbating voorzien worden. § 2. - Verlenging van de uitbatingstermijnen Overeenkomstig het Boswetboek en zijn uitvoeringsmaatregelen vallen de verlengingen van de termijnen voor kapping en opruiming onder de bevoegdheid van het Directoraat-generaal Landbouw, Natuurlijke hulpbronnen en Leefmilieu.

De verlenging is echter niet automatisch; het gaat hier om een uitzonderlijke procedure. Ze kan toegekend of geweigerd worden.

De koper die niet klaar is met de kapping, de bewerking van de kruinen of de opruiming binnen de voorziene termijnen, zal aan de dienst bossen een verlenging van de uitbatingstermijn (kapping en opruiming) moeten aanvragen met behulp van het formulier gevoegd in bijlage bij dit bestek.

In dit geval kan de bovenvermelde verlenging van de uitbatingstermijn voor periodes van 1, 2, 3 of 4 opeenvolgende kwartalen worden aangevraagd. De aanvraag tot verlenging kan echter maar één keer worden herhaald.

Deze aanvraag waarin de aangevraagde termijn wordt vermeld, wordt gericht aan de houtvester van het ambtsgebied van het Departement Natuur en Bossen uiterlijk 15 dagen vóór het verstrijken van de gewoonlijke termijn. De beslissing wordt door de Directeur van het Centrum genomen.

De beslissing van de directeur van het centrum wordt met de verlengingskosten aan de ontvanger en de koper meegedeeld. De ontvanger zal de factuur aan de koper overmaken.

De overschrijding van de uitbatingstermijn of van de verlengingstermijn op zich, houdt de verplichting in voor de koper om de vergoedingen voor de uitbatingsvertraging te betalen overeenkomstig artikel 16. § 3 : Bedragen van de vergoedingen voor de verlenging van de uitbatingstermijnen. § 3.1. Kapvergoeding De berekening van de kapvergoeding verschuldigd aan de eigenaar voor uitbatingsvertraging begint met het verstrijken van de uitbatingstermijn bepaald in het bestek (artikel 31§ 1). De vergoeding is evenredig met de waarde van het niet-gekapt hout bij het verstrijken van deze termijn, op basis van de gemiddelde prijs van de partij (prijs bereikt tijdens de verkoop, kosten niet inbegrepen, gedeeld door het volume van de partij). De rente wordt vastgelegd op 1 % per aangevat verlengingskwartaal. De betaling van de kapvergoeding gebeurt voortijdig aan het begin van de verlengingsperiode.

Elke verlenging van de termijn heeft de kapvergoeding bedoeld in het vorig lid tot gevolg. Deze vergoeding wordt berekend op basis van de waarde vastgelegd op het ogenblik van het oorspronkelijk verzoek.

Deze vergoeding is ondeelbaar per kwartaal en het minimaal bedrag van de vergoeding wordt vastgelegd op 12,50 euro per verzoek en per partij. Voor het gekapt hout dat op de termijnen bedoeld in artikel 31 § 1, niet opgeruimd is, wordt de opruimingsvergoeding bedoeld in artikel 31, § 3.2, toegevoegd aan de kapvergoeding voor de betrokken oppervlakten.

Als er meer dan één jaar vertraging is t.o.v de oorspronkelijke kaptermijn wordt de rente met 100 % verhoogd. Er kan maar twee jaar verlenging worden toegekend behalve andersluidende instructies meegedeeld door de Centrale Administratie in functie van uitzonderlijke omstandigheden.

Voor de verkopen die tussen 1 januari en 30 juni plaatsvinden, kan er maar één jaar verlenging worden toegekend.

In het geval van verkoop met meting na het hakken (gekapte m3) wordt de rente toegepast op de geschatte waarde, met rechtzetting als het waardeverschil na het hakken 10 % overschrijdt.

In het geval van de toepassing van artikel 87 van het Boswetboek zal de vergoeding in verband met de uiterste termijn van 2 maanden 8 % bedragen als de uitbatingstermijn reeds met één jaar werd verlengd. § 3.2. : Opruimingsvergoeding Als bij het verstrijken van de uitbatingstermijn bepaald in het bestek (artikel 31, § 1), gekapt maar niet opgeruimd hout nog voorhanden is, moet de koper een opruimingsvergoeding van 370 euro /ha en per jaar vertraging betalen. De betaling van de opruimingsvergoeding gebeurt voortijdig aan het begin van elk jaar en elk aangevat jaar is volledig verschuldigd.

Op de plaatsbepalingen van de kaalslagen en van de gebieden die per aanplanting of op natuurlijke wijze moeten worden geregenereerd, wordt deze opruimingsvergoeding vanaf het eerste jaar opgeëist en is de in aanmerking te nemen oppervlakte de oppervlakte van het deel van de te regenereren kaalslag die door niet opgeruimd hout is bezet.

Voor de andere gevallen (dunningen, hout aangevoerd in kaalgeslagen gebied), wordt deze vergoeding pas vanaf het begin van het tweede jaar na het verstrijken van de termijn opgeëist en is de in aanmerking te nemen oppervlakte de oppervlakte van de dunningsslag.

Art. 32.Ontslag ten aanzien van de exploitatie Zodra de kapping uitgebaat en opgeruimd is volgens de in het bestek en de verkoopcatalogus opgenomen specificaties en dat alle verpakte producten het woud verlaten hebben, wordt een ontslag ten aanzien van de exploitatie verleend door de houtvester en afgegeven aan de koper of diens afgevaardigde door de bosbeambte verantwoordelijk voor het bosgebied na bezoek van de kapping en opmaak van een plaatsbeschrijving aan het einde van de uitbating.

Als de kapping opgeruimd is en de vereiste werkzaamheden gedaan zijn, kan de koper dit ontslag aan de houtvester vragen.

Zodra het ontslag wordt toegekend, stuurt de houtvester binnen 10 werkdagen een kopie of een fax naar de Ontvanger met een kopie ter informatie naar de koper.

De Ontvanger verwittigt de instelling voor borgstelling binnen 10 werkdagen en geeft hem de toelating om de garantie volledig of gedeeltelijk te bevrijden volgens de bepalingen van art. 16. - Onder voorbehoud van de betaling van alle vervallen bedragen en bij gebrek aan een bericht binnen 22 werkdagen wordt de garantie automatisch bevrijd.

De Ontvanger richt aan de koper een kopie van de toelating tot bevrijding van de garantie.

Art. 33.Straf :. ambtshalve uitbating Onverminderd artikel 87 van het Boswetboek, behoudt de verkoper zich het recht voor, overeenkomstig artikel 31, om, op voorstel van de Directeur « DNF » (directie Natuur en bossen), de kapping met vertraging uit te baten ten koste en op risico van de koper als de koper binnen de vastgelegde termijnen de door het bestek opgelegde werken niet uitvoert en als de aangevraagde verlenging van de termijn wordt geweigerd. In dit geval moeten de kosten aan de Ontvanger van de verkopende administratie worden betaald binnen de maand van de kennisgeving gericht aan de koper bij ter post aangetekend schrijven; zij zullen, desgevallend, de interest opbrengen bedoeld in artikel 26.

Art. 34.Opslagvergoeding Los van de eventuele vergoedingen bedoeld in artikel 31 moet elke opslag op het eigendom van de verkoper na de uitbatingstermijn door de houtvester worden toegelaten en dit, tegen betaling van een opslagvergoeding. De houtvester bepaalt ook de voorwaarden voor deze opslag. Het bedrag van deze vergoeding wordt op 0,75 euro per m3 en per maand vastgelegd, de drie eerste maanden zijn gratis. Het in aanmerking te nemen volume is het volume dat is opgeslagen op het ogenblik dat de vergoeding opeisbaar wordt. HOOFDSTUK VI : TECHNISCHE REGELS VOOR DE UITBATING

Art. 35.Afhakken van de boomstronken De boomstronken worden met de grond gelijk gemaakt, ongeacht de methode die voor het kappen gebruikt wordt.

Art. 36.Het weghalen van de afgeleverde bomen Behoudens andersluidende bepaling in de bijzondere clausules is de koper verplicht om elke afgeleverde boom te kappen en weg te halen, zelfs de bomen die hij als waardeloos beschouwt. De kruinen die op de bodem blijven liggen moeten echter in stukken van maximum 3 meter worden gezaagd onverminderd de bepalingen van artikel 38 § 1 tot § 3.

Art. 37.Inachtneming van het merkteken van de koninklijke hamer Gelet op artikel 81 van het Boswetboek moet tijdens de kapping en/of de ontschorsing het merkteken van de koninklijke hamer nauwgezet worden nageleefd, zowel op de boomstronk als op de boom. Het merkteken moet op de boom die op de grond ligt zichtbaar blijven zonder de boom te moeten verplaatsen.

Art. 38.Voorzorgsmaatregelen bij de uitbating § 1. - Alle voorzorgsmaatregelen worden genomen om de uitstoelingen, aanplantingen en voorbehouden bomen niet te beschadigen.

Het snoeien van bepaalde takken voor het vellen en het gebruik van kabels om de val van de bomen te sturen zal moeten gebeuren telkens als het nodig zal zijn om voorbehouden bomen, uitstoelingen en onderetages te beschermen.

Op de plaatsen van de uitstoelingen, inzaaiing en aanplantingen moeten de kruinen vlak na de kapping worden bewerkt.

De twijgen met een doorsnede van minder dan 10 cm mogen ter plaatse blijven liggen op voorwaarde dat ze de groei van de uitstoelingen en aanplantingen niet belemmeren en de grachten, aquaducten en beken niet verstoppen. De twijgen met een doorsnede van minder dan 4 cm moeten echter op de plaatsbepaling van de kaalslag blijven liggen.

Het is verboden om hout, gekapt stamhout of stèren tegen niet-afgeleverde bomen of in de geregenereerde gebieden op te slaan.

Elke beschadigde omheining of wegmarkering wordt onmiddellijk rechtop gezet en definitief hersteld vóór het einde van de uitbating.

In de naaldboombestanden wordt het hout dat met een kabel wordt gesleept eerst « bewerkt » (bewerking van de voeten van het gekapt stamhout) vóór de uitslepingsverrichtingen. § 2. - De beken en de bronnen aangeduid door de aangestelde voor natuur en bossen van het Departement aangesteld bij een sortering worden onverwijld vrijgemaakt.

Overeenkomstig artikel 58bis van de wet van 12/7/73 op het natuurbehoud is het verboden een voertuig te laten rijden op de oevers, de dijken en in de beddingen van de waterlopen alsook in de wedden van de waterlopen, met uitzondering van die welke zijn gelegen langs een voor het openbaar verkeer toegankelijke weg. Elke aanvraag tot afwijking wordt aan de Directie van het Departement Natuur en Bossen van het ambtsgebied gericht overeenkomstig deze Wet en het desbetreffend uitvoeringsbesluit.

De randgrachten die wegens de kapping of de uitslepingsverrichtingen versperd zijn, worden vrijgemaakt en hersteld naarmate de bedrijvigheid vordert om een vlotte waterafvoer mogelijk te maken. § 3. - De takken en twijgen worden nooit op de wegen en brandgangen, noch op minder dan 4 meter van deze wegen en brandgangen teruggegooid. § 4. - De artikelen 60 tot 64 van het KB van 19.11.1987 betreffende de ontschorsing van de naaldbomen op de kapoppervlakte zijn van toepassing als deze naaldbomen niet binnen 14 dagen na de kapping worden weggehaald.

Dit voorschrift is niet van toepassing op de takken, kruinen, gehakt hout en hout dat opgeslagen is in de verwerkingsplaatsen of op de laadkaden van de stations. § 5. - Het gebruik door de koper van beschermingsmiddelen voor het hout moet overeenkomstig artikel 42 van het Boswetboek gebeuren en wordt onderworpen aan de toelating van de houtvester, onder de volgende voorwaarden : 1) de aangifte van de plaats, de dag en het uur van de behandeling minstens 48 uur vóór het gebruik van het product;2) het verbod van de behandeling met het beschermingsmiddel op minder dan 50 meter van de rivieren, beken of rioleringen;3) insecticiden met lindaan zijn verboden;4) het verbod tot behandeling van het gekapt stamhout of de houtblokken opgeslagen op de laadkaden of aan de rand van de weg. Elke overtreding wordt met een boete van 1 250 euro gestraft. § 6. - Het is verboden kapafval te verbranden behalve in de gevallen bepaald bij artikel 44 van het Boswetboek en het desbetreffend uitvoeringsbesluit.

Art. 39.Bereikbaarheid van de weg § 1. - De kopers moeten de kapping op zodanige wijze uitbaten dat de wegen vrij blijven zodat de voertuigen er op elk ogenblik zonder hindernis kunnen rijden.

Bij het opruimen van de kapping mag het hout in geen geval op de weg, brandgangen en andere verkeerswegen blijven liggen. De stammen moeten naarmate de opruiming vordert, worden opgestapeld zonder de doorgang van de voertuigen te hinderen.

Het hout mag in geen geval in de grachten worden opgeslagen behalve voorafgaande toestemming van de bosbeambte verantwoordelijk voor het bosgebied die de voorwaarden daartoe vastlegt, o.a. de verplichting om dwarsliggers aan te leggen die een normale waterafvoer en het herstel na verwijdering van het hout moeten mogelijk maken. § 2. - Het slepen van de bomen op de versterkte, met steen belegde of geasfalteerde wegen is streng verboden.

Art. 40.Verkeer § 1. - Het verkeer op de boswegen die toegankelijk zijn voor het publiek wordt onderworpen aan de bepalingen van de Wegcode.

Bij gebrek aan een reglementaire bepaling is de snelheid van de exploitatievoertuigen op de boswegen tot 20 km/uur beperkt. De aslast mag de door de Wegcode opgelegde last niet overschrijden. § 2. - De verkopende administratie behoudt zich het recht voor het verkeer te beperken, een weg tijdelijk volledig of gedeeltelijk te sluiten om herstellingen door te voeren of, bij dooi, om beschadigingen te voorkomen.

Elke beperking van het verkeer wordt ter plaatse aangeduid en schriftelijk meegedeeld aan de kopers. Ze zal de termijnen vastgelegd voor de uitbating met een gelijkwaardige periode verlengen als de verkeersbeperking 5 dagen per maand overschrijdt.

De niet-naleving van het verkeersverbod heeft tot gevolg het betalen van een geldboete van 1 250 euro per voertuig in overtreding dat ter plaatse kan uitgeladen worden. § 3. - De voorschriften van de besluiten tot sluiting en opening van de dooiversperring zijn van toepassing op boswegen en zullen de termijnen vastgelegd voor de uitbating met een gelijkwaardige periode verlengen als de verkeersbeperking 5 dagen per maand overschrijdt.

Art. 41.Onderbreking van de werken In geval van gevaar van beschadigingen aan de plaatsbepaling van de kaalslag door weer en wind kan de houtvester een onderbreking van de uitbatingswerken opleggen. Deze onderbreking kan door de beambte verantwoordelijk voor het bosgebied mondeling en ter plaatse worden opgelegd; Deze onderbreking wordt door de houtvester schriftelijk meegedeeld binnen 3 werkdagen. Ze zal de uitbatingstermijnen met een gelijkwaardige periode verlengen als de werkonderbreking in totaal 5 dagen per maand overschrijdt.

Art. 42.Bijzondere uitbatingsvoorwaarden Elke andere uitbatingsvoorwaarde eigen aan bepaalde partijen (te volgen route in de bestanden, uitslepingswijze of techniek voor de uitslepingsverrichtingen, zagen van het stamhout,...enz.) wordt in de bijzondere clausules bepaald, met herhaling op de bladzijde waarop de bedoelde partijen worden omschreven. HOOFDSTUK VI : UITBATINGSSCHADE

Art. 43.Schade aan de plaatsbepaling van de kaalslag Het is verboden schade aan te richten aan de plaatsbepaling van de kaalslag, d.w.z. elke waardevermindering van de bodem, bomen, omheiningen, wegen en voorzieningen (grachten, bermen, brandgangen, laadruimten,...) veroorzaakt door dieren of voertuigen gebruikt voor de kapping, het wegslepen, het uitslepen, de voorbereiding, het opruimen, het laden en het vervoer van bomen en bosproducten.

Elke uitbatingswijze die schaden aanricht moet onmiddellijk en spontaan stilgelegd worden, ook zonder tussenkomst van de Bosdienst.

De plaatsbepaling van de kaalslag of van de partijen strekt zich uit op het geheel van het afgebakend perceel zoals aangeduid in de catalogus alsook op het geheel van de wegen die het doorkruisen, er langs lopen, of het met een openbare weg verbinden.

Art. 44.Herstellen van de schade Over het algemeen zal schade aanleiding geven tot het betalen van een schadevergoeding die door de Bosdienst wordt geschat.

De schade aan de plaatsbepaling van de kaalslag, aan de wegen en voorzieningen worden door de koper hersteld volgens de aanwijzingen (met inbegrip van de termijnen) van de houtvester of diens afgevaardigde, zoniet wordt zij door de houtvester geschat en aan de koper aangerekend.

Elke verwonding aan staande gezonde voorbehouden bomen (stam, breder voetstuk, wortels) waarbij het hout op een oppervlakte van meer dan 1 dm2, door de kapping, de opruiming of de lading van de kapproducten wordt blootgelegd zal na gewone vaststelling door de bosbeambte verantwoordelijk voor het bosgebied aanleiding geven tot het betalen van een vergoeding van 5 euro per dm2.

Bij verwonding van toekomstige loofbomen en naaldbomen die met een kleur worden gemerkt of in de hoogte worden gesnoeid, wordt het hierboven vermeld bedrag verdubbeld.

Voor de partijen waarin minstens een deel van de afgeleverde bomen individueel genummerd worden, wordt de schatting van de schade ten gevolge van de verwondingen aan voorbehouden bomen die vergelijkbaar zijn met genummerde bomen door de houtvester vastgesteld.

Onverminderd de toepassing van het Boswetboek bestaat er de verplichting om binnen het uur de aan de voorbehouden bomen veroorzaakte wonden met een helende fungicide in te smeren die door de aangestelde voor natuur en bossen van het Departement aangesteld bij een sortering wordt erkend.

Het bedrag van de schade wordt door de eigenaar opgeëist op basis van een kostenraming opgesteld door de houtvester.

Art. 45.Garantie ter dekking van de herstelling van de eventuele schade, de betaling van de vergoedingen voor de verlenging van de uitbgatingstermijnen en de kosten als er geen exploitatie is.

Overeenkomstig artikel 16 van dit bestek zal een som die overeenstemt met 20 % van het totaalbedrag (hoofdprijs verhoogd met de kosten en de BTW) en van maximum 6000,00 euro afgehouden worden en geïnd kunnen worden door de Ontvanger van de verkopende administratie tot het ontslag ten aanzien van de exploitatie van de laatste partij verworven door de eigenaar waarvan de koper als aankoper wordt aangeduid. Deze garantie zal dienen voor de herstelling van de schade veroorzaakt door de exploitatie en/of die niet spontaan door de koper zou hersteld zijn ten genoegen van de houtvester.

Deze garantie kan ook worden gebruikt door de Ontvanger voor de betaling van de vergoedingen voor de verlenging van de uitbatingstermijnen die niet zouden zijn betaald (overeenkomstig artikel 16) en voor de betaling van de exploitatiekosten die voortvloeien uit de toepassing van artikel 33, eerste lid.

Bij contante betaling overeenkomstig artikel 19 zal het bijkomend bedrag van 20 % (beperkt tot 6.000,00 euro ) dat als garantie dient, aan de koper zonder interest worden terugbetaald zodra het ontslag ten aanzien van de exploitatie overeenkomstig artikel 32 aan de Ontvanger wordt overgemaakt. HOOFDSTUK VIII : VERANTWOORDELIJKHEID

Art. 46.Overdracht van risico's De verkoop gebeurt op risico van de koper.

Als er in een kapping, een opslagplaats of een werkplaats voor het afkorten brand ontstaat, vallen alle uitdovingskosten, met inbegrip van de lonen, ten laste van de koper.

De koper verbindt zich ertoe geen enkel beroep tegen de verkoper in te dienen wat betreft de ongevallen op de plaatsbepaling van de kaalslag. HOOFDSTUK IX : DIVERSE BEPALINGEN

Art. 47.Controle van de personen die op de kaalslag bezig zijn Elke persoon die tewerkgesteld is op de exploitatie van de kaalslag moet zich onderwerpen aan de bevelen van de beambte verantwoordelijk voor het bosgebied.

De bosbeambten van het Departement Natuur en Bossen kunnen op elk ogenblik de identiteit van de personen aanwezig op de kaalslag nakijken. Op aanvraag van de bosbeambten van het Departement Natuur en Bossen dient elke persoon tewerkgesteld op de exploitatie van de kaalslag zijn identiteit op te geven en zijn aanwezigheid te rechtvaardigen. Bij gebrek wordt zij staande de zitting uit de plaatsbepaling uitgesloten. Dit wordt door de bosbeambte verantwoordelijk voor het bosgebied aan de koper meegedeeld per aangetekend schrijven.

De bosbeambte verantwoordelijk voor het bosgebied kan elke persoon tewerkgesteld op de exploitatie uit de plaatsbepaling van de kaalslag uitsluiten als de technische kwaliteit van het werk onvoldoende is.

Dit wordt per gemotiveerde kennisgeving aan de koper meegedeeld.

De kopers, hun lasthebbers, koopwachters of werknemers mogen het bos met vuurwapens niet betreden als ze niet over een jachtrecht beschikken.

Art. 48.Ongevallenpreventie De verplichtingen opgelegd door het Algemeen reglement over de bescherming van de arbeid en welzijn op het werk zijn van toepassing op elke persoon die deelneemt aan de exploitatie.

Art. 49.Jachtmaatregelen en « Natura 2000 » De kopers dienen zich te houden aan de beperkingen inzake de toegang tot het woud bedoeld in het bestek van verhuring van het jachtrecht.

Bij gebrek aan de voorziene beperkingen is het verkeer in het woud en op de kaalslagen altijd verboden op de dagen dat er een klopjacht plaatsvindt.

De Bosdienst moet een antwoord geven op elke informatie-aanvraag van een koper in verband met de data van de klopjacht en de voorziene beperkingen.

De Bosdienst dient ook de kopers te informeren over de voorschriften van de aanwijzigingsbesluiten van de « Natura 2000 » sites.

Art. 50.Verkoop uit de hand In het geval van een verkoop uit de hand overeenkomstig artikel 74 eerste lid, 1°, 2°, 4°, 5° en 8° van het Boswetboek, zijn de algemene clausules van dit bestek van toepassing, met uitzondering van de artikelen 4, 5, 6, § 2, 7 lid 2 en lid 3, 8, 13, 15, 17, 18, 21 en 27 lid 3, lid 4, lid 5.

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld

^