Etaamb.openjustice.be
Omzendbrief van 06 maart 2008
gepubliceerd op 11 juni 2008

Omzendbrief betreffende de uitvoering van de milieuaansprakelijkheidsregeling

bron
ministerie van het waalse gewest
numac
2008027073
pub.
11/06/2008
prom.
06/03/2008
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

MINISTERIE VAN HET WAALSE GEWEST


6 MAART 2008. - Omzendbrief betreffende de uitvoering van de milieuaansprakelijkheidsregeling


Deze omzendbrief strekt ertoe de uitvoering te verduidelijken van de nieuwe milieuaansprakelijkheidsregeling voortvloeiend uit Deel VII - Milieuaansprakelijkheid met betrekking tot het voorkomen en herstellen van milieuschade van Boek I van het Milieuwetboek, zoals ingevoegd bij decreet van 22 november 2007.

Dat decreet legt voor de milieuaansprakelijkheid een kader vast dat berust op het veroorzakersprincipe, met het oog op het voorkomen en herstellen van milieuschade. Daarmee wordt Richtlijn 2004/35/EG betreffende de milieuaansprakelijkheid omgezet.

Na een bondig overzicht van de nieuwe regeling worden achtereenvolgens de rechten en plichten van elke actor, de procedures die bij elke stap van de regeling gelden, de heden beschikbare informatie over de staat van de verschillende milieus en de koppelingen met de bestaande wetgevingen besproken. Ten slotte worden de activiteiten van bijlage I bij het decreetgevend deel van Boek I van het Milieuwetboek in een referentietabel voorgesteld. 1. Inleiding Toepassingsgebied en aansprakelijkheidsregeling Het aansprakelijkheidsbeginsel geldt voor milieuschade en dreigende milieuschade wanneer ze voortvloeien uit beroepsactiviteiten, voor zover er een oorzakelijk verband gelegd kan worden tussen de schade en de activiteit waarvan sprake. Het decreet maakt een onderscheid tussen twee elkaar aanvullende toestanden die elk onder een aparte aansprakelijkheidsregeling vallen : enerzijds, onder de beroepsactiviteiten waarvan sprake in bijlage I bij het Milieuwetboek, het decreetgevend deel, en anderziijds, bij de andere beroepsactiviteiten.

De eerste aansprakelijkheidsregeling geldt hoofdzakelijk voor landbouw- of industriële activiteiten die onder IPPC vallen, de activiteiten waarbij zware metalen in het water geloosd of in de lucht uitgestoten worden, voor de installaties die gevaarlijke chemische stoffen voortbrengen en op de activiteiten inzake afvalbeheer (meer bepaald de stortplaatsen en de verbrandingsinstallaties). Volgens die eerste regeling kan de uitbater aansprakelijk worden gesteld, al heeft hij zelf geen enkele fout begaan.

De tweede aansprakelijkheidsregeling geldt voor alle andere beroepsactiviteiten dan die waarvan sprake in bijlage I bij het Milieuwetboek, decreetgevend deel, maar enkel wanneer schade toegebracht wordt of dreigt te worden aan de bij de communautaire wetgeving beschermde soorten en natuurlijke habitats. In dat geval is de aansprakelijkheid van de uitbater enkel betrokken als deze een fout heeft begaan of nalatig is geweest.

Het decreet voorziet in een bepaald aantal gevallen waarin de milieuaansprakelijkheid uitgesloten is. Zo geldt de aansprakelijkheidsregeling niet voor schade of dreigende schade uit een gewapend conflict, een natuurramp, een activiteit die valt onder het verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, een activiteit inzake de internationale veiligheid en een activiteit die valt onder bepaalde internationale overeenkomsten.

De activiteiten die hoofdzakelijk te maken hebben met Landsverdediging vallen wel onder deze wetgeving.

Voorkomen en herstellen van de schade Indien er dreigende milieuschade ophanden is, treft de uitbater de geschikte voorkomingsmaatregelen en licht de bevoegde overheid en het betrokken gemeentecollege in als de toestand aanhoudt. Het Directoraat-generaal Natuurlijke Hulpbronnen en Leefmilieu kan eveneens de uitbater (de potentiële vervuiler) ertoe verplichten die maatregelen te treffen of het treft ze zelf en verhaalt de kosten vervolgens die uit die maatregelen ontstonden.

Wanneer schade voorvalt, verplicht de bevoegde overheid de betrokken uitbater om alle geschikte herstelmaatregelen te treffen of ze treft ze zelf en verhaalt daarna alle kosten. Als er zich verschillende schadegevallen hebben voorgedaan, kan de bevoegde overheid beslissen over de orde van voorrang in het herstellen ervan.

Het herstellen van milieuschade neemt verschillende vormen aan volgens het soort schade : - voor de schade aan de bodems eist het decreet dat de betrokken bodems ontsmet worden totdat er geen enkel ernstig risico op een negatief effect op de menselijke gezondheid meer bestaat; - voor de schade aan wateren of aan de beschermede soorten of natuurlijke habitats beoogt het decreet het herstel van het leefmilieu in de staat waarin het zich bevond voordat de schade zich voordeed.

Daartoe dienen alle beschadigde natuurlijke hulpbronnen of ecosysteemfuncties hersteld dan wel vervangen te worden door identieke, gelijksoortige of evenwaardige natuurlijke elementen, ofwel op de plaats van het gebeuren ofwel indien nodig op een alternatieve locatie.

Enkele begripsomschrijvingen (art. D94) Beroepsactiviteit : een in het kader van een economische activiteit, een bedrijf of een onderneming verrichte activiteit, ongeacht het particuliere, openbare, winstgevende of niet-winstgevende karakter daarvan.

Preventieve maatregelen : maatregelen naar aanleiding van een gebeurtenis, handeling of nalatigheid waardoor een onmiddellijke dreiging van milieuschade is ontstaan, teneinde die schade te voorkomen of tot een minimum te beperken.

Herstelmaatregelen : maatregel of combinatie van maatregelen, met inbegrip van inperkende of tussentijdse maatregelen, gericht op herstel, rehabilitatie of vervanging van de aangetaste natuurlijke rijkdommen en/of ecosysteemfuncties, of op het verschaffen van een gelijkwaardig alternatief voor rijkdommen of functies.

Natuurlijke hulpbron : de beschermde soorten en habitats, de wateren en de bodems.

Functies en ecosysteemfuncties : de functies die natuurlijke rijkdommen vervullen ten behoeve van andere natuurlijke rijkdommen of het publiek.

Primair herstel : herstelmaatregelen waardoor aangetaste natuurlijke rijkdommen en/of ecosysteemfuncties tot de referentietoestand worden teruggebracht.

Complementair herstel : herstelmaatregelen met betrekking tot natuurlijke rijkdommen en/of ecosystemen ter compensatie van het feit dat primair herstel niet tot volledig herstel van de aangetaste natuurlijke rijkdommen en/of ecosysteemfuncties leidt.

Compenserend herstel : maatregelen ter compensatie van tussentijdse verliezen van natuurlijke rijkdommen en/of ecosysteemfuncties die zich voordoen tussen het tijdstip waarop de schade ontstaat en het tijdstip waarop het primair herstel zijn volledige uitwerking heeft bereikt.

Kosten : de kosten die verantwoord zijn in het licht van de noodzaak een juiste en doeltreffende toepassing van Deel VII van Boek I van het Milieuwetboek te garanderen, met inbegrip van ramingskosten van milieuschade, onmiddellijke dreiging van zulke schade, de opties inzake de acties, alsook de administratieve, juridische en handhavingskosten, de kosten van het vergaren van gegevens en andere algemene kosten, en de kosten in verband met monitoring en toezicht.

Kosten van preventie en herstel Gesteld dat het Directoraat-generaal Natuurlijke Hulpbronnen en Energie zelf de preventie- of herstelmaatregelen uitvoert, verhaalt het de gemaakte kosten op de uitbater die aansprakelijk is voor de schade of de dreigende schade. Hetzelfde beginsel geldt voor de milieubeoordelingen die doorgevoerd worden om de omvang van de schade en de maatregelen voor het herstel ervan te bepalen. De bevoegde overheid moet de inningsprocedures inleiden binnen de vijf jaar te rekenen van de datum van voltooiing van de preventie- of herstelmaatregelen of van de datum waarop de aanprakelijke uitbater of de derde zijn geïdentificeerd, waarbij rekening gehouden wordt met de meest recente datum.

Als verschillende uitbaters medeaansprakelijk zijn voor bepaalde schade, moeten ze hoofdelijk of verhoudingsgewijs de kosten voor het herstel overnemen.

Verzoek om ingrijpen De natuurlijke of rechtspersonen die negatieve gevolgen van milieuschade zouden kunnen ondervinden en de organisaties die de milieubescherming beogen mogen onder bepaalde voorwaarden (voldoende betrokkenheid, informaties en gegevens die de waarnemingen staven....) aan de bevoegde overheden in de zin van dit decreet vragen om tegen schade op te treden. De personen en organisaties die een verzoek om ingrijpen hebben ingediend mogen in beroep gaan bij een rechtbank of een ad hoc instantie om het wettelijk karakter van de beslissingen, van de ingrepen of van het afzien ervan te laten beoordelen. 2. Rechten en verplichtingen van elke actor a) Uitbater - Dreigende milieuschade voorkomen; - De bevoegde overheid, evenals het (de) betrokken gemeentecollege(s) inlichten als de voorkomingsmaatregelen onvoldoende zijn; - De bevoegde overheid, evenals het (de) betrokken gemeentecollege(s) inlichten bij milieuschade; - Onmiddellijk de maatregelen treffen om de verontreinigende stoffen te bestrijden, in te perken, te verwijderen of te behandelen; - De maatregelen voorstellen voor het herstellen van de schade (herstellen van biodiversiteit en water, wegwerken van het risico voor de menselijke gezondheid wat betreft de bodems), en - De nodige herstelmaatregelen treffen zoals bepaald door de bevoegde overheid; - Een aanvraag tot terugbetaling of vrijstelling indienen in voorkomend geval. b) Burger - Recht om in te grijpen als hij betrokken is of zou kunnen zijn bij milieuschade; - Recht om gehoord te worden als hij eigenaar is van de verontreinigde grond; - Mogelijkheid om opmerkingen te maken in het kader van de beslissingname als beslissing volgt op een verzoek om ingrijpen. c) Milieubeschermingsverenigingen - Recht om in te grijpen bij milieuschade (ze worden verondersteld belang te hebben bij het ingrijpen); - Mogelijkheid om opmerkingen te maken in het kader van de beslissingname als beslissing volgt op een verzoek om ingrijpen. d) Gewestelijke overheden - Bij onmiddellijke dreiging - de uitbater verplichten om informatie te verstrekken; - de uitbater de instructies geven die hij moet volgen wat betreft de te treffen voorkomingsmaatregelen; - de uitbater verplichten de nodige herstelmaatregelen te treffen; - zelf de nodige preventieve maatregelen nemen. - Bij milieuschade - de uitbater identificeren, - de exploitant verplichten aanvullende informatie te verstrekken over enige schade die zich heeft voorgedaan; - zelf elke haalbare maatregel nemen om de betrokken verontreinigende stoffen en/of enige andere schadefactoren onmiddellijk onder controle te houden, in te perken, te verwijderen of anderszins te beheersen, teneinde verdere milieuschade en negatieve effecten op de menselijke gezondheid, of verdere aantasting van functies te beperken of te voorkomen, dan wel de exploitant daartoe verplichten of hem daartoe instructies geven; - kiezen welke herstelmaatregelen getroffen moeten worden door de uitbater nadat hij zijn opties heeft voorgesteld; - de prioritaire herstelmaatregelen kiezen bij veelvuldige schade die niet tegelijk verholpen kan worden; - de uitbater verplichten de nodige herstelmaatregelen te treffen; - zelf de nodige herstelmaatregelen treffen. - Over het algemeen - De bepalingen van het decreet uitvoeren; - De procedure van art. D.120 volgen (raadpleging van de uitbater, van het betrokken gemeentecollege, van de privé-persoon die eigenaar is van het terrein waarop de maatregelen genomen zullen worden, evenals degenen die een verzoek om ingrijpen indienen) voor alle beslissingen getroffen overeenkomstig de artikelen D.114 tot en met D.119 (identificatie van de uitbater, keuze van de herstelmaatregelen, raming van de kosten,...) - De kosten veroorzaakt door het treffen van voorkomings- of herstelmaatregelen in de plaats van de uitbater trachten te verhalen; - Een verzoek om ingrijpen, ingediend door een derde, in overweging nemen en het zo spoedig mogelijk beantwoorden met motivering van de beslissing; - Samenwerken met de andere staten of gewesten bij grensoverschrijdende schade. e) Plaatselijke overheden - Ingelicht door de uitbater bij milieuschade of dreigende milieuschade; - Betrokken bij de vrijstellings-, terugbetalings-, beslissingsprocedures wat betreft de te treffen maatregelen en het verzoek om ingrijpen; - Recht om in te grijpen als zij betrokken zijn of zouden kunnen zijn bij milieuschade; 3. Procedure De privé-personen die het Directoraat-generaal opbellen in verband met een verontreiniging worden bij voorkeur doorverbonden met de de dienst « SOS pollutions ».Anderzijds worden de meeste vaststellingen ter plaatse verricht door de personeelsleden van de milieupolitie.

Om het interventiemechanisme te rationaliseren, wordt de procedure bij dreigende milieuschade door de Afdeling Milieupolitie gecoördineerd.

De personen die andere diensten opbellen, worden zo spoedig mogelijk doorverbonden met die afdeling. Die afdeling treedt op eigen initiatief op of op grond van externe informatie (particulieren, NGO's, gemeenten, personeelsleden van andere afdelingen) en richt indien nodig een ad hoc cel op om het incident te beheren. Die cel bestaat uit deskundigen van de andere afdelingen die gekozen worden in functie van het soort dreigende of vastgestelde schade. De deskundigen worden uitgekozen op grond van een lijst opgemaakt in het bestuur en de opdrachten uitgeoefend in het kader van die regeling worden als prioritair beschouwd. Die procedure wordt aangevuld met de instelling van een crisisoriëntering in alle diensten.

Het beheer van de herstelmaatregelen wordt toevertrouwd aan de normatieve afdeling aangewezen door de crisiscel (bijvoorbeeld, de Afdeling Water bij waterschade). De procedures voor de vrijstelling, de terugbetaling en de inning worden beheerd door de Directie Coördinatie van het Milieubeleid.

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 4. Beschikbare informatie a) Water Netwerk voor de bewaking van de oppervlaktewateren http://aquapol.environnement.wallonie.be/login.do Zwemwaterkwaliteit http://aquabact.environnement.wallonie.be/login.do Fysisch-chemische kwaliteit van de waterlopen in het Waalse Gewest : http://aquaphyc.environnement.wallonie.be/login.do Stand van de ondergrondse waterlagen in Wallonië : http://environnement.wallonie.be/de/eso/atlas/index.htm b) Bodems Vanaf de website met cartografisch materiaal van het Directoraat-generaal Natuurlijke Hulpbronnen en Energie zijn volgende documenten toegankelijk : - inventaris van de bodemkwaliteit; - de geologische kaarten van Wallonië op 1/25 000e; - de mijnconcessies; - de karstverschijnselen (vectoriële versie van de Atlas van de karst); - de kaarten met de sintelbergen. - Zware metalen Heden worden gegevens verwerkt in verband met de aanwezigheid van bepaalde zware metalen in de landbouwbodems. Dankzij die verwerkte gegevens, in verband gebracht met bepaalde eigenschappen van de bodem of de ondergrond (bodemkaart van Wallonië...) kan voor die elementen een bodemkadaster tot stand worden gebracht.

Vertrekkend van dat kadaster, van vast te stellen dwingende voorwaarden en geschikte kaartdocumenten moet een onderzoek dat heden in de eindfase zit (CAPASOL-project) uitmonden in een voorspellend instrument dat het vermoedelijke gehalte aan zware metalen in een perceel moet bepalen. - Stikstof Op grond van de grondgebondenheidscijfers (verhouding tussen de gebruikte organische stikstof en de spreidbare stikstof) zal de Directie Bodemverontreiniging - bedrijf per bedrijf beschikken over een historiek van de stand van zaken sinds 2003 wat het organische stikstofbeheer betreft; - sinds het seizoen 2005 de gemiddelde stikstoftoevoer uit organische bron kunnen vaststellen op ongeacht welke gewenste erkenningszone voor zover die laatste in kaart is gebracht in het bestuur (gemeente, voormalige gemeente, waterlichaam...); - op middellange termijn die gegevensbank kunnen aanvullen met minerale stikstoftoevoer.

Overigens voorziet het nieuwe plan voor duurzaam stikstofbeheer in de verwezenlijking, onder bepaalde voorwaarden, van stikstofprofielen die interessant kunnen zijn voor de verwerking in een gegevensbank.

Volgende gegevensbanken kunnen ook nuttig zijn : - DOREHA en BEDDS, beheerd door de « Office wallon de déchets » (Waalse Afvalstoffendienst) - De inventaris van de afgedankte bedrijfsruimtes in het Waalse Gewest, de potentieel met aromatische polycyclische koolwaterstoffen vervuilde locaties en de overeenstemming tussen de kadastrale aard en het verontreinigingsrisico, beheerd door het Directoraat-generaal Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Patrimonium - Walsols, beheerd door de SPAQuE : http://www.walsols.be/ c) Biodiversiteit De twee voornaamste hoofdlijnen van de kennis over de biodiversiteit zijn de soorten en de habitats. A. DE SOORTEN 1. Permanente opvolging van zes groepen indicaties opleverende soorten (namelijk meer dan 350 soorten in totaal) De doelstellingen zijn : het opsporen en interpreteren van grote veranderingen in de Waalse biodiversiteit en de grote oorzaken ervan; de inventaris van de biologisch zeer waardevolle locaties verder aanvullen.

De opvolging gebeurt sinds 1989. De zes volgende taxa worden opgevolgd : kikvorsachtigen, reptielen, vogels, vleermuizen, waterjuffers, dagvlinders. Die om en bij de 350 soorten bestrijken een brede waaier aan milieuomstandigheden : dankzij de evolutie van hun statuut (verdeling, dichtheid) kunnen grote veranderingen in de Waalse biodiversiteit opgespoord en geduid worden. Dat werk uit zich meer bepaald in de uitgave van atlassen in verband met de evolutieve verdeling.

Die gegevens worden centraal verwerkt om zo veel mogelijk informatie te vergaren over de locaties die ingenomen worden door de soorten wier statuut bijzondere aandacht verdient (soorten vermeld op de « rode lijsten », lijsten opgesteld in functie van de zeldzaamheid en het gevaar van achteruitgang). 2. Permante opvolging van zoetwatermacro-ongewervelden Het doel is de opvolging van de biologische kwaliteit van de waterlopen.De waterlopen worden regelmatig opgevolgd inzake biologische kwaliteit via een gestandaardiseerde methode gegrond op de macro-ongewervelden (benthos). Die methode houdt de inzameling in van een groot aantal monsters en resulteert in een grote verzameling dieren die nauwgezetter onderzoek mogelijk maken. 3. Permanente opvolging van wilde hoefdierbestanden Doel is de dichtheid van de wilde hoefdierbestanden te meten en de afschietplannen aan te passen voor de vrijwaring van het evenwicht tussen bos en wild.De opvolging van grote hoefdieren (hert, ree, everzwijn, moeflon, damhert) wordt jaarlijks verricht door de Afdeling Natuur en Bossen : telling in de lente en afschietstatistieken. De gegevens worden ter beschikking gesteld van het « Centre de Recherche de la Nature, des Forêts et du Bois ». 4. Periodieke balansen voor andere taxa Doel is de informatie verder aan te vullen die bekomen wordt met de regelmatige opvolgingen met informatie over andere taxonomische groepen. Periodieke balansen worden door het Waalse Gewest gefinancierd. Zo staan er in het rapport over de staat van het Waalse leefmilieu 2006-2007 syntheses over - naast de zes voornoemde taxa - de hogere planten, de sporeplanten (paddestoelen, mossen, leverkruid, korstmos), de carabidae, de vissen, de zoogdieren, de kevers en de woekerende soorten. De vliesvleugeligen hebben in 1993 het voorwerp uitgemaakt van een synthese.

B. DE HABITATS Volgende inventarissen zijn aan de gang : 1. Inventaris van de biologisch zeer waardevolle locaties. Doel is zo veel mogelijk biologisch zeer waardevolle locaties in een lijst onder te brengen. Die inventaris wordt door bovengenoemd Centrum bijgehouden. Daarin worden de locaties bijgehouden waar soorten uit de « rode lijst » waargenomen worden. De locaties die ontdekt worden bij bijzondere werkzaamheden (inventaris voor de gemeentelijke plannen voor natuurontwikkeling bv) worden eveneens daarin opgenomen. Op grond van die gegevensbank en door de informatie met veldwerk aan te vullen wordt beoogd een inventaris op te stellen van de biologisch zeer waardevolle locaties per houtvesterij, zodat een operationele grondslag beschikbaar is voor de identificatie van de ecologische hoofdstructuur en de ontwikkeling ervan (dit experiment is aan de gang in de houtvesterij Neufchâteau). 2. Natura 2000-locaties Doel is de staat van instandhouding van de Natura 2000-locaties nauwkeurig te kennen om de bescherming en, in sommige gevallen, het herstel ervan te waarborgen.Voor de 220 944 ha Natura 2000-locaties worden de habitats zeer nauwkeurig in kaart gebracht, waarbij zo vaak mogelijk een beoordeling opgenomen wordt van de staat van instandhouding van de soorten en de habitats die in die locaties aanwezig zijn. Op termijn betreft dat 13 % van het grondgebied, w.o. de meest bloeiende milieus. 3. Permanente inventaris van het bosareaal Doel is de evolutie op te volgen van het Waalse bosareaal (één derde van het grondgebied).Hoewel die inventaris aanvankelijk diende om vraagstukken ivm de economische functie van het bosareaal te beantwoorden, beoogt hij nu ook parameters inzake biodiversiteit. Met die inventaris wordt een groot aantal indicatoren inzake de biologische evolutie van het bosareaal samengebracht. 4. Inrichting van het bosareaal Doel is een beheersplan voor de bossen op te stellen die gegrond is op de stand van het bosareaal.De stand van het bosareaal en de kaartdocumenten uitgevoerd voor de inrichting van het bosareaal verstrekken nuttige informatie voor een beter inzicht in de biologische kwaliteit van het bosareaal (bestanden, soorten, pedologie, behandelingen,...). Bij de nieuwe inrichtingen van het bosareaal wordt meer aandacht besteed aan biologische zaken (meer bepaald rekening houdend met Natura 2000 en de circulaire biodiversiteit in de bossen).

Voor gedetailleerdere informatie kunt u terecht op de website http://biodiversite.wallonie.be/ en op de website http://environnement.wallonie.be/eew/default.aspx voor een overzichtsverslag over het Waalse milieu. 5. Het hydromorfologisch bewakingsnetwerk Het betreft een bewakingsnetwerk van de waterlichamen waarbij rekening wordt gehouden met de fysieke parameters van de bedding, de kanten, de alluviale vlakte, de plantengroei en de aquatische habitats.6. Aansluiting op de bestaande wetgeving Deze afdeling strekt ertoe voorbeelden te geven van wetgevingen die toegepast zouden kunnen worden bij de bepaling van de maatregelen die getroffen zouden moeten worden bij dreigende of aangetoonde milieuschade.Het betreft referenties met informatiewaarde waarmee men zich een beeld kan vormen van het soort te overwegen maatregelen.

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 6. Referentietabel met de activiteiten van bijlage I bij het decreetgevend deel van Boek I van het Milieuwetboek Die tabel strekt ertoe de activiteiten van bijlage I in overeenstemming te brengen met de gewestelijke of de federale wetgeving die ermee verband houdt. Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 7. Besluit Het veroorzakerprincipe (« de vervuiler betaalt ») was reeds verwoord in het Waalse recht (artikel D.3, 2°, van Boek I van het Milieuwetboek). Dat beginsel speelt een ontradende rol bij overtredingen van de milieuwetgeving en draagt daardoor bij tot de verwezenlijking van de doelstellingen en tot de toepassing van het gewestelijk leefmilieubeleid.

In het Waalse Gewest beschikken we reeds over talrijke juridische instrumenten : - om elke aantasting van het leefmilieu te voorkomen : de milieuvergunning is het instrument bij uitstek om de voorwaarden vast te stellen ter verhindering van de vervuiling; - om schade te herstellen : de milieudecreten voorzien in straf- en soms bestuursrechtelijke sancties.

Dat instrumentarium wordt heden aangevuld met het decreet van 22 november 2007 tot wijziging van Boek I van het Milieuwetboek met betrekking tot het voorkomen en herstellen van milieuschade. Het is een nieuwe gelegenheid om een betere bescherming van het leefmilieu te garanderen.

Binnenkort vormt het decreet betreffende het opsporen, vaststellen, vervolgen en bestraffen van overtredingen inzake leefmilieu een nog grotere stap in de daadwerkelijke milieubescherming.

Voor verdere inlichtingen kunt u terecht bij mijn administratie Directoraat-generaal Natuurlijke Hulpbronnen en Leefmilieu Avenue Prince de Liège 15 5100 Namur Tel. : +32 (0) 81 33 50 50 Fax : +32 (0) 81 33 51 22 E-Mail : Website http://environnement.wallonie.be/ Namen, 6 maart 2008.

De Minister van Landbouw, Landelijke Aangelegenheden, Leefmilieu en Toerisme, B. LUTGEN

^