Etaamb.openjustice.be
Omzendbrief van 02 juni 2022
gepubliceerd op 24 juni 2022

Ministeriële omzendbrief. - Inhoud en modaliteiten voor het bevorderingsexamen tot de graad van adjudant

bron
brussels hoofdstedelijk gewest
numac
2022032383
pub.
24/06/2022
prom.
02/06/2022
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST


2 JUNI 2022. - Ministeriële omzendbrief. - Inhoud en modaliteiten voor het bevorderingsexamen tot de graad van adjudant


Deze omzendbrief is bestemd voor de Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (hierna afgekort "DBDMH").

Deze omzendbrief vervangt de omzendbrief van 23 december 2021Relevante gevonden documenten type omzendbrief prom. 23/12/2021 pub. 31/12/2021 numac 2021043607 bron brussels hoofdstedelijk gewest Ministeriële omzendbrief. - Inhoud en modaliteiten voor het bevorderingsexamen tot de graad van adjudant sluiten betreffende de inhoud en modaliteiten voor het bevorderingsexamen tot de graad van adjudant De Directieraad heeft in zijn zitting van 15 september 2020 beslist om een bevorderingsprocedure tot de graad van adjudant te lanceren in uitvoering van het personeelsplan van de DBDMH van 21 maart 2019.

In toepassing van artikel 58 van het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 24 augustus 2017 houdende het administratief statuut en de bezoldigingsregeling van het operationeel personeel van de DBDMH (hierna afgekort "operationeel statuut"), is het mijn verantwoordelijkheid om de inhoud van de bevorderingsexamens te bepalen.

Hieronder vindt u de inhoud van het examen in het kader van de bevorderingsprocedure tot de graad van adjudant, waarover de directieraad zich op 03 mei 2022 uitgesproken heeft.

Meer informatie over de beoogde vaardigheden en de praktische organisatie van deze proeven zal worden verstrekt in het selectiereglement dat bij de oproep tot kandidaatstellingen zal worden gevoegd.

Het bevorderingsexamen, dat bestaat uit kennis- en bekwaamheidstests, maakt het mogelijk de technische en gedragsmatige capaciteiten van de kandidaat te beoordelen in relatie tot de functies die moeten worden uitgevoerd door de personeelsleden die houder zijn van de graad van adjudant in het licht van de bijgevoegde functiebeschrijving.

Het bevorderingsexamen bestaat uit 3 delen, in de volgende volgorde: een praktische proef, een schriftelijke proef en een mondelinge proef.

Elk deel verloopt als volgt: 1. Praktische proef: Deze proef bestaat uit 3 scenario's waarvoor de kandidaat een beperkte tijd heeft.Elk scenario duurt ongeveer een half uur. Er is een brandscenario, een scenario technische hulpverlening en een IGS-scenario (interventies gevaarlijke stoffen).

De test is bedoeld om te beoordelen in hoeverre de kandidaat in staat is operationeel leiding te geven aan een interventieploeg in elk van deze scenario's, en dus ook of hij/zij over strategische, besluitvormings- en technische vaardigheden beschikt.

De scenario's worden als volgt beoordeeld: brand (15 punten), technische hulpverlening (15 punten), IGS (15 punten).

Om voor de proef te slagen, moet de kandidaat een gemiddelde van 60 % halen voor alle scenario's (d.w.z. een minimum totaal van 27 op 45 punten).

Opmerking: In geval van een eliminatiefout in een scenario, krijgt de kandidaat maximaal 40 % van de punten voor dat scenario.

De eliminatiefouten zijn: bijkomend gevaar voor het personeel, uitlokking van een verslechtering van de situatie die tot complicaties leidt, bijkomende slachtoffers. 2. Schriftelijke proef De schriftelijke proef bestaat enerzijds uit een kennistest van de administratieve bepalingen betreffende de organisatie van de DBDMH en anderzijds uit een praktische oefening opmaak van een wachtplanning. De vaardigheden die in deze fase worden beoordeeld zijn : ? Bijlagen 2, 3, 6, 7 en 10 van het arbeidsreglement ? Beheer van de operationele capaciteit van de personeelsleden voor een wedertewerkstellingsprocedure ? Opmaak en beheer van informatieverslagen ? Beheersing van de beginselen in verband met de certificering "eval" ? Beheer van de medische afwezigheden ? Ongevallenbeheer (verkeers- en arbeidsongevallen) ? Beheersing van het organigram ? Kennis van de voornaamste beginselen van het diversiteitscharter ? Beheersing van de procedure "drugs en alcohol" ? Beheersing van de procedures OGGW en FGD ? Vermogen om verschillende parameters in aanmerking te nemen bij het opstellen van een wachtplanning, alsook het vermogen om mogelijke problemen in dit verband op te lossen.

Het doel van deze testen is na te gaan in hoeverre de kandidaat over de nodige kennis en vaardigheden beschikt om de administratieve taken van een adjudant uit te voeren en aangaande het beheer van de effectieven (compagnie en van wacht).

Het eerste deel wordt beoordeeld op 25 punten, het tweede op 20 punten.

Om voor de proef te slagen, moet de kandidaat ten minste 50 % van de punten voor elk onderdeel behalen en een gemiddelde van 60 % van de punten voor de gehele proef. 3. Mondelinge proef De mondelinge proef bestaat uit 3 delen: een gesprek, een projectpresentatie en een praktijksituatie "rollenspel" met betrekking tot een casus op het gebied van human resources management. De elementen die tijdens deze mondelinge proef worden beoordeeld zijn: ? Tijdens het gesprek: - De motivatie - De vaardigheid "empathie" ? Tijdens de presentatie: - De vaardigheid "innovatie" - De vaardigheid "resultaatgerichtheid" ? Tijdens het rollenspel - De vaardigheid "probleemoplossend vermogen" (via rollenspel) De mondelinge communicatie (het vermogen om gegevens, ideeën en meningen mondeling op een correcte en gestructureerde manier over te brengen en deze te versterken met gepast non-verbaal gedrag (intonatie, houding, ritme, snelheid, articulatie, oogcontact...)), zal ook worden beoordeeld in de 3 fasen van de mondelinge proef.

De projectpresentatie moet vergezeld gaan van een visuele ondersteuning van het type PowerPoint. Het thema wordt na het schriftelijk examen opgelegd en de presentatie duurt niet langer dan 15 minuten.

Dit deel van de mondelinge proef is bedoeld om het vermogen van de kandidaat te beoordelen om een organisatievisie voor zijn/haar team te innoveren en uit te voeren.

Tenslotte wordt de kandidaat geconfronteerd met een probleemsituatie op het gebied van human resources management, die hij/zij in de vorm van een rollenspel zal benaderen.

Deze praktijksituatie "rollenspel" is bedoeld om na te gaan in hoeverre de kandidaat in staat is de dagelijkse leiding van een team van werknemers buiten de interventies op zich te nemen en legt de nadruk op leidinggevende vaardigheden ten aanzien van ondergeschikten en/of andere personeelsleden.

Voor het gesprek worden 30 punten toegekend, voor de presentatie 15 punten en voor het rollenspel 15 punten. (de beoordeling omtrent de mondelinge communicatievaardigheid maakt deel uit van de 30 punten voor het onderdeel gesprek).

Om te slagen, moet de kandidaat voor elk onderdeel ten minste 50 % van de punten behalen en een gemiddelde van ten minste 60 % voor alle drie de testen die de mondelinge proef vormen.

Voor de definitieve rangschikking, zullen de punten van de drie examens, berekend op 150 punten, bepalend zijn voor de rangschikking van de kandidaten voor het in artikel 58 van het operationeel statuut bedoelde bevorderingsexamen.

Brussel, 2 juni 2022.

De Minister bevoegd voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp, S. GATZ

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld

^