Etaamb.openjustice.be
Omzendbrief van 23 december 2021
gepubliceerd op 31 december 2021

Ministeriële omzendbrief. - Inhoud en modaliteiten voor het bevorderingsexamen tot de graad van adjudant

bron
brussels hoofdstedelijk gewest
numac
2021043607
pub.
31/12/2021
prom.
23/12/2021
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST


23 DECEMBER 2021. - Ministeriële omzendbrief. - Inhoud en modaliteiten voor het bevorderingsexamen tot de graad van adjudant


Deze omzendbrief is bestemd voor de Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (hierna "DBDMH").

De directieraad van de DBDMH heeft op 15 september 2020 beslist om een bevorderingsprocedure te lanceren tot de graad van adjudant in uitvoering van het personeelsplan van de DBDMH van 21 maart 2019.

In toepassing van artikel 58 van het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 24 augustus 2017 houdende het administratief statuut en de bezoldigingsregeling van de operationele personeelsleden van de DBDMH (hierna "operationeel statuut"), is het heden mijn verantwoordelijkheid om de inhoud van de bevorderingsproeven te bepalen.

Hieronder vindt u de inhoud van het examen in het kader van de bevorderingsprocedure tot de rang van adjudant, waarover de directieraad op 15 september 2020 een uitspraak heeft gedaan.

Het bevorderingsexamen, dat bestaat uit bekwaamheidstests, laat toe om de technische en gedragscapaciteiten van de kandida(a)t(e) te beoordelen in relatie tot de functies die moeten worden uitgevoerd door de personeelsleden die houder zijn van de graad van adjudant.

Het bevorderingsexamen bestaat uit drie delen, in onderstaande volgorde: een test van theoretische en technische kennis, een analyse van disfunctionele tendensen (TD12) en een bekwaamheidstest.

Elk deel verloopt als volgt: 1. Test betreffende theoretische en technische kennis (40 punten) De schriftelijke test bestaat uit een kennistest en een kennistoepassingstest. De theoretische kennisproef duurt 1 uur en wordt geëvalueerd op 20 punten.

De kennistest heeft betrekking op de DBDMH (dienstnota's, arbeidsongeval, debriefing, interventieverslagen, OGGW-rapporten, enz.) en algemene kennis in verband met brandbestrijding, technische hulpverlening en IGS. De kennistoepassingstest duurt 2 uur en wordt geëvalueerd op 20 punten.

De kennistoepassingstest bestaat uit het opstellen van een verlofschema en interventiescenario's inzake brandbestrijding, technische hulpverlening en IGS. Het doel van deze kennistoepassingstests is na te gaan in hoeverre de kandida(a)t(e) over de nodige kennis beschikt om de taken, die toegekend worden aan adjudanten, uit te voeren, zowel in de dagelijkse praktijk als bij incidenten.

Indien een kandida(a)t(e) minder dan 20 punten behaalt voor de schriftelijke test, wordt hij/zij uitgesloten van de rest van de procedure en wordt zijn/haar kandidatuur afgewezen. 2. Test ter analyse van disfunctionele tendensen (TD12) De TD12 zal onder de vorm van een persoonlijkheidsvragenlijst zijn die geen voorbereiding vereist De resultaten van de analyse van disfunctionele tendensen (TD12) zijn niet eliminerend, maar vormen een bijkomend middel voor de jury in staat te stellen bepaalde gedragingen of neigingen van de kandidaten te beoordelen bij het interview tijdens de bekwaamheidstest.3. Bekwaamheidstest (60 punten) De bekwaamheidstest bestaat uit een interview, een presentatie over een uiteen te zetten onderwerp en een management case over human resources ("HRM case"). Het interview duurt ongeveer 30 minuten en wordt geëvalueerd op 20 punten.

Doel van dit interview is de houding, de motivatie en de prestaties van de kandida(a)t(e) tijdens zijn/haar beroepsloopbaan te beoordelen.

De mondelinge presentatie duurt 15 minuten en gaat vergezeld van een PowerPoint-achtig visueel hulpmiddel. Het onderwerp zal worden opgelegd na de schriftelijk test.

De presentatie wordt geëvalueerd op 20 punten.

De mondelinge presentatie is bedoeld om te beoordelen in hoeverre de kandida(a)t(e) in staat is een organisatievisie voor zijn/haar team te formuleren en zijn/haar pedagogische vaardigheden te demonstreren.

De HRM-case duurt ongeveer 30 minuten (15 minuten voorbereiding en 15 minuten rollenspel) en wordt geëvalueerd op 20 punten.

Tijdens deze test wordt de kandida(a)t(e) een scenario voorgelegd in verband met een probleem inzake Human Resources.

De HRM-case is bedoeld om na te gaan in hoeverre de kandida(a)t(e) in staat is de dagelijkse leiding van een team van werknemers buiten de interventies op zich te nemen en legt de nadruk op leidinggevende vaardigheden ten aanzien van ondergeschikten en ander personeel.

Indien een kandida(a)t(e) minder dan 30 punten behaalt voor de bekwaamheidstest, wordt hij/zij uitgesloten van de rest van de procedure en wordt zijn/haar kandidatuur afgewezen.

Het bevorderingsexamen wordt als geslaagd beschouwd wanneer de kandida(a)t(e) 60 % van de punten voor het geheel van de delen van het bevorderingsexamen behaalt.

Voor de eindrangschikking zijn de punten van de twee testen die gequoteerd worden op 100 punten, bepalend voor de rangschikking van de kandidaten voor de in artikel 58 van het operationeel statuut bedoelde bevorderingsexamen.

Na deze indeling wordt een bevorderingsreserve met een geldigheidsduur van twee jaar aangelegd, die tweemaal kan worden verlengd.

Brussel, 23 december 2021.

S. GATZ Minister bevoegd voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

^