gepubliceerd op 19 november 2002
Ministerieel besluit betreffende het merken van vlees van sommige varkens
18 NOVEMBER 2002. - Ministerieel besluit betreffende het merken van vlees van sommige varkens
De Minister van Consumentenzaken, Volksgezondheid en Leefmilieu, Gelet op de wet van 5 september 1952 betreffende de vleeskeuring en de vleeshandel;
Gelet op het koninklijk besluit van 9 maart 1953 betreffende de handel in slachtvlees en houdende reglementering van de keuring der hier te lande geslachte dieren, inzonderheid artikel 25;
Gelet op de richtlijn 94/36/EG van het Europees Parlement en van de Raad van 30 juni 1994 inzake kleurstoffen die in levensmiddelen mogen worden gebruikt, inzonderheid artikel 2, 8;
Gelet op de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973, inzonderheid op artikel 3, § 1, vervangen bij de wet van 4 juli 1989 en gewijzigd bij de wet van 4 augustus 1996;
Gelet op de dringende noodzakelijkheid;
Overwegende dat ingevolge het vaststellen van een geval van klassieke varkenspest bij een everzwijn, het vlees van varkens geproduceerd in België weliswaar niet onderworpen wordt aan beperkingen binnen de interne markt, doch dat het vlees van varkens herkomstig uit een afgebakend besmet gebied niet in aanmerking kan komen voor de uitvoer naar sommige landen daarbuiten, tenzij het een passende warmtebehandeling heeft ondergaan, zodat het bijgevolg dringend noodzakelijk is te voorzien in een stelsel waarbij onderscheid kan worden gemaakt tussen dit vlees en vlees van varkens die afkomstig zijn van buiten het bedoeld gebied teneinde een correcte certificering bij uitvoer te garanderen zonder de draagwijdte van het merk dat op het vlees is aangebracht voor het overige in het gedrang te brengen, Besluit :
Artikel 1.Bij het merken van de karkassen en de slachtafvallen van varkens afkomstig uit een besmet gebied dat is afgebakend overeenkomstig de regelgeving betreffende de bestrijding van klassieke varkenspest bij everzwijnen of bij het merken van daarvan bij uitsnijden bekomen delen, dient, onverminderd de toepassing van de overige bepalingen van het ministerieel besluit van 11 maart 1953 genomen in uitvoering van het koninklijk besluit van 9 maart 1953 betreffende de handel in slachtvlees en houdende reglementering van de keuring der in het land geslachte dieren, het merken steeds met inkt te gebeuren, waarbij de kleurstof E155 bruin HT te worden vervangen door de kleurstof E133 briljantblauw FCF. Evenwel dienen de levers steeds met een brandstempel te worden gemerkt.
Art. 2.Indien het merken van vlees van deze varkens, of daarvan afgeleide vleesproducten, vleesbereidingen of andere producten van dierlijke oorsprong, gebeurt bij middel van een etiket, dient over de gehele lengteas van het merkteken dat op dit etiket voorkomt een blauwe streep in onuitwisbare inkt aangebracht.
Art. 3.§ 1. Artikel 1, eerste lid, is niet van toepassing in de slachthuizen en uitsnijderijen met een geringe capaciteit zoals bedoeld in het koninklijk besluit van 30 december 1992 betreffende de erkenning en de inrichtingsvoorwaarden van de slachthuizen en andere inrichtingen. § 2. De bepaling van artikel 2 is niet van toepassing op vleesproducten die een warmtebehandeling hebben ondergaan waarbij de kerntemperatuur op ten minste 70 °C is gebracht.
Art. 4.Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.
Brussel, 18 november 2002.
J. TAVERNIER