gepubliceerd op 10 juni 2016
Ministerieel besluit houdende bepalingen in het kader van de tariefregulering van de integrale drinkwaterfactuur
VLAAMSE OVERHEID
Leefmilieu, Natuur en Energie
1 JUNI 2016. - Ministerieel besluit houdende bepalingen in het kader van de tariefregulering van de integrale drinkwaterfactuur
De Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, Gelet op het
decreet van 24 mei 2002Relevante gevonden documenten
type
decreet
prom.
24/05/2002
pub.
23/07/2002
numac
2002035862
bron
ministerie van de vlaamse gemeenschap
Decreet betreffende water bestemd voor menselijke aanwending
sluiten betreffende water bestemd voor menselijke aanwending, artikel 5, § 1, tweede lid, artikel 12, § 7 en artikel 12bis, § 1, gewijzigd bij het decreet van 18 december 2015, artikel 12bis, ingevoegd bij het decreet van 18 december 2015, en artikel 16, gewijzigd bij de decreten van 23 december 2010 en 19 juli 2013;
Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 5 februari 2016Relevante gevonden documenten type besluit van de vlaamse regering prom. 05/02/2016 pub. 22/03/2016 numac 2016035294 bron vlaamse overheid Besluit van de Vlaamse Regering houdende tariefregulering van de integrale drinkwaterfactuur sluiten houdende tariefregulering van de integrale drinkwaterfactuur, artikel 4, § 3;
Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 6 april 2016;
Gelet op het voorstel van de WaterRegulator, ingediend op 16 maart 2016;
Gelet op advies 59.281/1 van de Raad van State, gegeven op 17 mei 2016, met toepassing van artikel 84, § 3, eerste lid van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973, Besluit :
Artikel 1.In dit besluit wordt verstaan onder: 1° besluit van 5 februari 2016: het besluit van de Vlaamse Regering van 5 februari 2016Relevante gevonden documenten type besluit van de vlaamse regering prom. 05/02/2016 pub. 22/03/2016 numac 2016035294 bron vlaamse overheid Besluit van de Vlaamse Regering houdende tariefregulering van de integrale drinkwaterfactuur sluiten houdende tariefregulering van de integrale waterfactuur;2° rapporteringssjabloon: de sjabloon, vermeld in artikel 4 van het besluit van 5 februari 2016.
Art. 2.§ 1. De consultatie, vermeld in artikel 4, § 1, tweede lid, 5°, van het besluit van 5 februari 2016, wordt door de exploitant conform paragraaf 2 tot en met 5 georganiseerd. § 2. De exploitant stelt een consultatiedocument ter beschikking van zijn abonnees. Het consultatiedocument bevat: 1° een korte toelichting bij het doel van de consultatie;2° de aanvangsdatum en de einddatum van de consultatie;3° de contactgegevens van de exploitant voor vragen over de consultatie;4° een toegankelijke toelichtingsnota over het tariefplan dat de exploitant wil indienen bij de WaterRegulator.De toelichtingsnota bevat minstens het voorgestelde tariefpad en de maximumtarieven, een beschrijvende motivering van de evolutie van het voorgestelde tariefpad en een impactberekening voor een aantal typeabonnees; 5° de termijn waarin opmerkingen over de voorgelegde documenten ingediend kunnen worden en de wijze waarop dat kan gebeuren. De typeabonnees, vermeld in het eerste lid, 4°, worden in overleg met de sector door de WaterRegulator vastgelegd.
De exploitant houdt de volledig ingevulde consultatiesjabloon tijdens de consultatie ter inzage van zijn abonnees en bezorgt de sjabloon op eenvoudig schriftelijk verzoek aan de abonnee.
De consultatiesjabloon is afgeleid van de rapporteringssjabloon en is bedoeld voor de consultatie, vermeld in artikel 4, § 1, tweede lid, 5°, van het besluit van 5 februari 2016, en de bekendmaking conform artikel 7 van het voormelde besluit. De WaterRegulator legt, na overleg met de sector, vast welke informatie uit de rapporteringssjabloon met toepassing van het decreet van 26 maart 2004Relevante gevonden documenten type decreet prom. 26/03/2004 pub. 01/07/2004 numac 2004036026 bron ministerie van de vlaamse gemeenschap Decreet betreffende de openbaarheid van bestuur sluiten betreffende de openbaarheid van bestuur niet weergegeven hoeft te worden in de consultatiesjabloon. § 3. Het consultatiedocument wordt gepubliceerd op de website van de exploitant, met minstens een melding van de consultatie en een koppeling naar het consultatiedocument op de homepagina. De consultatie wordt daarnaast duidelijk aangekondigd via een of meer papieren dragers die alle abonnees van de exploitant kunnen bereiken.
De exploitant kan de consultatie of het consultatiedocument in het bijzonder specifiek onder de aandacht brengen van zijn abonnees, via post, e-mail, informatiemomenten of andere kanalen.
De consultatietermijn bedraagt minstens dertig kalenderdagen.
Opmerkingen over de ter beschikking gestelde documenten worden schriftelijk en op naam ingediend. De indiener krijgt een ontvangstbevestiging van de exploitant. De exploitant behandelt alleen niet-anonieme vragen en opmerkingen van zijn abonnees. § 4. De indiener van een of meer opmerkingen ontvangt van de exploitant een reactie op elk van zijn opmerkingen, waarbij de exploitant vermeldt of hij, al dan niet of gedeeltelijk, akkoord gaat met de opmerking en op welke manier hij daarmee rekening heeft gehouden bij de opmaak van het tariefplan dat hij heeft ingediend bij de WaterRegulator. § 5. Na afloop van de consultatietermijn maakt de exploitant een consultatieverslag op voor de WaterRegulator. Het consultatieverslag bevat: 1° het aantal indieners van opmerkingen;2° het aantal ontvangen opmerkingen;3° een thematisch geaggregeerd overzicht van de gemaakte opmerkingen bij het consultatiedocument;4° de reactie van de exploitant op de gemaakte opmerkingen.In die reactie vermeldt de exploitant of hij, al dan niet of gedeeltelijk, akkoord gaat met de opmerking en op welke manier hij daarmee rekening heeft gehouden bij de opmaak van het tariefplan dat hij heeft ingediend bij de WaterRegulator; 5° een verklaring van de exploitant waaruit blijkt dat hij de consultatie conform dit artikel heeft uitgevoerd. De exploitant publiceert een samenvatting van het consultatieverslag, vermeld in het eerste lid, op zijn website.
Art. 3.§ 1. Voor de verantwoording van T, voor de uittekening van het tariefpad, voor de bepaling van Td en voor de omzetting naar de maximumtarieven wordt gebruik gemaakt van de rapporteringssjabloon, opgenomen in de bijlage die bij dit besluit is gevoegd. De rapporteringssjabloon kan alleen gewijzigd worden na overleg met de exploitanten. § 2. Het consultatieverslag, vermeld in artikel 2, § 5, geldt als resultaat van de consultatie over het tariefplan bij de abonnees, vermeld in artikel 4, § 1, tweede lid, 5°, van het besluit van 5 februari 2016. § 3. Bij de rapporteringssjabloon voegt de exploitant een verslag van een bedrijfsrevisor die erkend is door het Instituut van de Bedrijfsrevisoren, over de rapporteringssjabloon die de exploitant ingevuld heeft voor de reeds afgesloten boekjaren. In dat verslag attesteert de bedrijfsrevisor voor de reeds afgesloten boekjaren het getrouwe beeld van de rapporteringstabellen in de rapporteringssjabloon. Het verslag geldt als het conformiteitsattest van een revisor, vermeld in artikel 4, § 1, tweede lid, 7°, van het besluit van 5 februari 2016. § 4. De stukken, vermeld in paragraaf 1 tot en met 3, maken integraal deel uit van het tariefplan dat de exploitanten moeten indienen.
Art. 4.De WaterRegulator legt de nadere indieningsmodaliteiten voor de indiening van het tariefplan voor de exploitanten vast in een handleiding.
Brussel, 1 juni 2016.
De Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, Joke SCHAUVLIEGE
Bijlage. Rapporteringssjabloon als vermeld in artikel 3, § 1
Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Gezien om gevoegd te worden bij het ministerieel besluit van 1 juni 2016 houdende bepalingen in het kader van de tariefregulering van de integrale drinkwaterfactuur.
Brussel, juni 2016.
De Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, Joke SCHAUVLIEGE