Etaamb.openjustice.be
Mededeling
gepubliceerd op 29 maart 2007

Mededeling aan de diamanthandelaars en de diamantnijveraars De Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg deelt het volgende mee aan de diamanthandelaars en de diamantnijveraars : Op 29 juni 2006 werd tussen de Federa De nieuwe wettelijke regeling is als volgt : 1. De opschorting van de 1/3 %-bijdrageregeling.

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2007012122
pub.
29/03/2007
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG


Mededeling aan de diamanthandelaars en de diamantnijveraars De Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg deelt het volgende mee aan de diamanthandelaars en de diamantnijveraars : Op 29 juni 2006 werd tussen de Federale Regering, vertegenwoordigd door de Minister van Werk, de vertegenwoordigers van de diamanthandel, de vertegenwoordigers van de diamantnijverheid en de representatieve werknemersorganisaties een « protocol van akkoord met betrekking tot de invoering van een sociaal plan in de diamantsector en tot opschorting van de 1/3 %-regeling » gesloten. De uitvoering van dit protocol is gebeurd via de wetgevende en reglementaire teksten die vermeld worden in punt 3 van deze mededeling.

De nieuwe wettelijke regeling is als volgt : 1. De opschorting van de 1/3 %-bijdrageregeling. 1.1. Principe.

Met ingang van 1 januari 2007 is de bijdrageverplichting van 1/3 % van de waarde van de ingevoerde ruwe diamant, t.a.v. de personen die ruwe diamant invoeren, bestemd om het Intern compensatiefonds voor de diamantsector toe te laten zijn opdracht inzake het financieren, het toekennen en het uitbetalen van bijkomende sociale voordelen aan de diamantarbeiders, te laten vervullen, voor een periode van drie jaar (1 januari 2007 tot en met 31 december 2009) opgeschort.

De bijdragen die verschuldigd waren vóór 1 januari 2007 én welke op voormelde datum nog niet werden betaald, evenals de bijslagen en de verwijlinteresten, blijven na de voormelde datum ten volle verschuldigd.

De bijdragen die nog werden betaald gedurende de maanden januari en februari 2007, zullen door het Intern compensatiefonds voor de diamantsector ambtshalve worden teruggestort. 1.2. Uitbetaling van de aanvullende sociale voordelen aan diamantarbeiders.

De uitbetaling van aanvullende sociale voordelen aan de diamantarbeiders blijft gewaarborgd naar de toekomst. 2. De invoering van een compensatieregeling in de diamantsector (sociaal plan). 2.1. De betaling van compensatiebijdragen. 2.1.1. Bijdrageplichtigen.

Met ingang van 1 april 2007 is elke natuurlijke of rechtspersoon, die als hoofdzakelijke of als bijkomstige bedrijvigheid de diamanthandel of de diamantnijverheid heeft, gehouden tot betaling van een trimestriële compensatiebijdrage aan het Intern compensatiefonds voor de diamantsector. 2.1.2. Hoogte van de compensatiebijdrage.

De compensatiebijdrage is : - voor het tweede trimester van 2007 gelijk aan 0,036 % van de waarde van elke transactie van diamant; - voor het derde trimester van 2007 gelijk aan 0,036 % van de waarde van elke transactie van diamant, en - voor het vierde trimester van 2007 gelijk aan 0,036 % van de waarde van elke transactie van diamant.

Onder « transactie » wordt verstaan elke overeenkomst welke gericht is op het verwezenlijken van een meerwaarde binnen het geheel van de handelingen van verkoop van diamant. Onder het begrip « transactie » zijn niet begrepen het eenvoudig zenden van goederen op zicht of het geven in consignatie van goederen.

In het voormelde protocol was, voor het jaar 2007, een trimestriële compensatiebijdrage voorzien van 0,027 %. De reden waarom deze bijdrage uiteindelijk 0,036 % bedraagt voor het tweede, derde en vierde trimester van 2007, is dat de compensatieregeling, om technische redenen, niet kon gebeuren vanaf het eerste trimester van 2007 zoals oorspronkelijk ook in hetzelfde protocol voorzien, maar slechts op 1 april 2007 in werking treedt. Om die reden werd het bijdragepercentage voor het eerste trimester van 2007, zijnde 0,027 %, pro rata (0,09 %) bijgevoegd bij de oorspronkelijke bijdragepercentages van 0,027 % voor het tweede, derde en vierde trimester van 2007. Op die manier worden de principes van het protocol nageleefd.

De compensatiebijdrage is niet verschuldigd voor de eerste schijf van 3.750.000 euro aan transacties, per onderneming, over de periode die het tweede, het derde en het vierde trimester van 2007 bestrijkt.

In het voormelde protocol was, voor het jaar 2007, voorzien dat de compensatiebijdrage niet is verschuldigd voor de eerste schijf van 5.000.000 euro aan transacties, per onderneming, over een periode van één kalenderjaar. Omwille van dezelfde reden als voor de compensatiebijdrage, werd, wegens het wegvallen van het eerste trimester in 2007, voornoemd bedrag pro rata verlaagd voor het tweede, derde en vierde trimester van 2007. Op die manier worden de principes van het protocol nageleefd. 2.1.3. Tijdstip van betaling van de compensatiebijdrage.

De compensatiebijdrage moet betaald worden : - voor wat betreft het tweede trimester van 2007 uiterlijk op 31 juli 2007; - voor wat betreft het derde trimester van 2007 uiterlijk op 31 oktober 2007, en - voor wat betreft het vierde trimester van 2007 uiterlijk op 31 januari 2008. 2.1.4. Instelling waaraan de compensatiebijdrage moet betaald worden.

De compensatiebijdrage dient betaald te worden aan het Intern compensatiefonds voor de diamantsector, Hoveniersstraat 22 te 2018 Antwerpen, volgens dezelfde regels als de bijdragen in het algemene stelsel van de sociale zekerheid.

In de loop van de maand juni worden de aangifteformulieren door het Fonds aan de belanghebbenden overgemaakt. Het is ook mogelijk zelf deze formulieren aan te vragen. 2.2. De uitbetaling van compensatie-uitkeringen. 2.2.1. Rechthebbenden.

Met ingang van 1 januari 2007 kunnen de werkgevers, die werklieden of werksters tewerkstellen aan het eigenlijk bewerken van diamant en dit in een aangenomen werkplaats, in aanmerking komen voor de uitbetaling van compensatie-uitkeringen nadat zij voldaan hebben aan de betaling van de bijdragen in het stelsel van de sociale zekerheid. 2.2.2. Voorwaarden voor het recht op compensatie-uitkeringen.

Het recht op compensatie-uitkeringen ontstaat voor de werkgever : - na het verstrijken van een trimester; - uit hoofde van de tewerkstelling van werklieden of werksters; - voor zover de tewerkstelling werkelijk gebeurt aan het eigenlijk bewerken van diamant, zijnde het klieven, het slijpen, het snijden, het verstellen en het zagen van diamant; - in zover de tewerkstelling werkelijk gebeurt in een werkplaats die aangenomen is krachtens de wet van 30 december 1950 tot regeling der diamantnijverheid. 2.2.3. Hoogte van de compensatie-uitkeringen.

Het bedrag van de compensatie-uitkeringen bedraagt maximum 50.000 euro per onderneming, over een periode van één kalenderjaar, rekening houdende met de voorziene ontvangsten uit de compensatie-bijdragen, de Europese regels inzake de-minimissteun en, in voorkomend geval, een tussentijdse evaluatie.

De compensatie-uitkeringen zijn beperkt tot het bedrag van de werkgeversbijdragen in het stelsel van de sociale zekerheid (bijdragen aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid en bijdragen aan de Rijksverlofkas), met uitsluiting van bijslagen en verwijlintresten die verschuldigd zijn. Voor het bepalen van de hoogte van de compensatiebijdragen, dienen eerst alle andere bijdrageverminderingen verrekend te worden. 2.2.4. Tijdstip van aanvraag en uitbetaling van compensatie-uitkeringen.

De compensatie-uitkeringen kunnen voor het eerst aangevraagd worden na het verstrijken van het eerste trimester van 2007 mits de werkgever : - een aanvraag tot betaling van compensatie-uitkeringen heeft ingediend bij het Intern compensatiefonds voor de diamantsector samen met het bewijs van de betaling van de socialezekerheidsbijdragen; - een schriftelijke verklaring overeenkomstig de Europese regels inzake de-minimissteun heeft gevoegd.

In de loop van de maand april worden de aanvraagformulieren en een model van schriftelijke verklaring door het Fonds aan de belanghebbenden overgemaakt. Het is ook mogelijk zelf deze formulieren aan te vragen.

De compensatie-uitkeringen kunnen voor het eerst uitbetaald worden na het verstrijken van het tweede trimester van 2007. 3. Basiswetgeving. - Wet van 12 april 1960 tot oprichting van een Intern compensatiefonds voor de diamantsector, zoals gewijzigd bij de wet van 27 december 2006 houdende diverse bepalingen (I), B.S., 28 december 2006, artikelen 167-175. - Koninklijk besluit van 21 november 1960 houdende de statuten van het Intern compensatiefonds voor de diamantsector, zoals gewijzigd door het koninklijk besluit van 16 maart 2007, B.S., 29 maart 2007; - Koninklijk besluit van 16 maart 2007 houdende toepassing van artikel 2bis, laatste lid, van de wet van 12 april 1960 tot oprichting van een Intern compensatiefonds voor de diamantsector, B.S., 29 maart 2007. 4. Contact. Intern compensatiefonds voor de diamantsector.

Hoveniersstraat 22 2018 Antwerpen Tel. : 03-213 50 30 Fax : 03-231 16 74 E-mail : icd@rvd.be

^