Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 30 mei 2024
gepubliceerd op 20 juni 2024

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 17 november 2023, gesloten in het Paritair Comité voor de audiovisuele sector, betreffende de vorming

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2024202688
pub.
20/06/2024
prom.
30/05/2024
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

30 MEI 2024. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 17 november 2023, gesloten in het Paritair Comité voor de audiovisuele sector, betreffende de vorming (1)


FILIP, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de audiovisuele sector;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 17 november 2023, gesloten in het Paritair Comité voor de audiovisuele sector, betreffende de vorming.

Art. 2.De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 30 mei 2024.

FILIP Van Koningswege : De Minister van Werk, P.-Y. DERMAGNE _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor de audiovisuele sector Collectieve arbeidsovereenkomst van 17 november 2023 Vorming (Overeenkomst geregistreerd op 5 december 2023 onder het nummer 184307/CO/227)

Artikel 1.Toepassingsgebied Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werknemers die vallen onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor de audiovisuele sector.

Onder "werknemers" wordt verstaan : het mannelijk en vrouwelijk bediendepersoneel.

Art. 2.Wettelijk kader Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt afgesloten om uitvoering te geven aan hoofdstuk XII - Investeren in opleiding, artikelen 50 tot en met 63 van de wet van 3 oktober 2022Relevante gevonden documenten type wet prom. 03/10/2022 pub. 10/11/2022 numac 2022206360 bron federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg Wet houdende diverse arbeidsbepalingen sluiten houdende diverse arbeidsbepalingen (Belgisch Staatsblad van 10 november 2022).

Art. 3.Neerlegging Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt neergelegd op de Griffie van de Algemene Directie van de Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, overeenkomstig de bepalingen van het koninklijk besluit van 7 november 1969Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 07/11/1969 pub. 06/04/2007 numac 2007000224 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Koninklijk besluit nr. 2 met betrekking tot de vaststelling van forfaitaire grondslagen van aanslag voor de belasting over de toegevoegde waarde. - Duitse vertaling sluiten tot vaststelling van de modaliteiten van neerlegging van de collectieve arbeidsovereenkomsten.

De ondertekenende partijen vragen dat deze collectieve arbeidsovereenkomst zo vlug mogelijk algemeen verbindend wordt verklaard bij koninklijk besluit.

Art. 4.Doelstelling De sociale partners zetten met deze collectieve arbeidsovereenkomst de verdere stappen om aan de wettelijk vooropgestelde doelstelling te voldoen en op die manier elke werknemer de mogelijkheid te geven vorming te genieten gedurende de arbeidstijd in het kader van de uitvoering van het werk of van de doelstellingen van de onderneming.

Onder "vorming en opleiding" wordt verstaan : a) formele opleiding : door lesgevers of sprekers ontwikkelde cursussen en stages.Deze opleidingen worden gekenmerkt door een hoge graad van organisatie van de opleider of opleidingsinstelling. Ze gaan door op een plaats die duidelijk van de werkplek gescheiden is. Ze richten zich tot een groep cursisten en vaak wordt een attest verstrekt dat de opleiding gevolgd werd. Die opleidingen kunnen ontwikkeld en beheerd worden door de onderneming zelf of door een extern organisme; b) informele opleiding : de opleidingsactiviteiten, andere dan deze bedoeld onder a) die rechtstreeks betrekking hebben op het werk.Deze opleidingen worden gekenmerkt door een hoge graad van zelforganisatie door de individuele leerling of door een groep leerlingen met betrekking tot de tijd, de plaats en de inhoud, een inhoud die gekozen wordt volgens de individuele behoeften van de cursist op de werkplek, en met een rechtstreeks verband met het werk en de werkplek, met inbegrip van deelname aan conferenties of beurzen voor leerdoeleinden.

De geleverde prestatie of het opgeleverde materiaal tijdens de opleiding van de deelnemers wordt niet doorgerekend aan een klant van de onderneming. De uren besteed aan opleiding kunnen niet samenvallen met uren waarin de werknemer onbegeleid zijn/haar dagdagelijkse werkzaamheden uitvoert. De vorming heeft als doel een specifieke vorm van kennis of vaardigheden over te dragen op een werknemer die daardoor competenter wordt en zijn werk beter kan verrichten.

Deze vorming kan zowel intern op de plaats van tewerkstelling als extern van de onderneming georganiseerd worden.

De vorming wordt hetzij door de werkgever georganiseerd hetzij op zijn vraag of met zijn goedkeuring verstrekt door derden.

Art. 5.Vormingsdagen § 1. Opleidingsrecht (in ondernemingen met minder dan 20 werknemers) In ondernemingen met minder dan 20 werknemers verbinden de werkgevers zich er toe een vormingsinspanning te voorzien van gemiddeld 3 opleidingsdagen per jaar (voor een voltijds tewerkgestelde werknemer) waarvan 1 op individuele basis ingevuld wordt. § 2. Opleidingsrecht (in ondernemingen met minstens 20 werknemers) De sociale partners zijn akkoord om een groeipad te voorzien voor het aantal dagen opleidingsrecht voor de ondernemingen met minstens 20 werknemers.

Vanaf 1 januari 2024 verbinden de werkgevers zich ertoe een vormingsinspanning te voorzien van gemiddeld 5 opleidingsdagen per jaar (voor een voltijds tewerkgestelde werknemer), waarvan 2 opleidingsdagen individueel ingevuld worden.

Vanaf 1 januari 2026 verbinden de werkgevers zich ertoe een vormingsinspanning te voorzien van gemiddeld 5 opleidingsdagen per jaar (voor een voltijds tewerkgestelde werknemer), waarvan 3 opleidingsdagen individueel ingevuld worden.

Vanaf 1 januari 2028 verbinden de werkgevers zich ertoe een vormingsinspanning te voorzien van gemiddeld 5 opleidingsdagen per jaar (voor een voltijds tewerkgestelde werknemer), waarvan 4 opleidingsdagen individueel ingevuld worden.

Vanaf 1 januari 2030 verbinden de werkgevers zich ertoe een vormingsinspanning te voorzien van gemiddeld 5 opleidingsdagen per jaar (voor een voltijds tewerkgestelde werknemer), waarvan 4,5 opleidingsdagen individueel ingevuld worden.

Vanaf 1 januari 2032 beschikt elke werknemer over een individueel opleidingsrecht van 5 opleidingsdagen per jaar (voor een voltijds tewerkgestelde werknemer).

Art. 6.Ondersteuning In uitvoering van artikelen 4 tot en met 5 zal het "Sociaal Fonds voor de audiovisuele sector"(mediarte.be) de werkgevers de nodige ondersteuning bieden door onder andere : - ondernemingen te ondersteunen in het opstellen van een vormingsplan; - het bekendmaken van premies voor vorming en ondernemingen te begeleiden in de aanvraag van de verschillende premies voor vorming; - het verzamelen en bekend maken van alle sectorspecifieke vormingen; - een vormingsaanbod te ontwikkelen op vraag en op maat van de sector.

Art. 7.Controle Met de betrekking tot de opvolging van het engagement van de sociale partners als bepaald in artikelen 4 en 5 kan door het sociaal fonds nadere uitvoerings- en controle modaliteiten worden voorzien.

Art. 8.Mededeling Alle ondernemingen delen jaarlijks aan het "Sociaal Fonds van de audiovisuele sector" mee, hoe zij de verschillende vormingsinspanningen zullen uitvoeren.

In de ondernemingen met een ondernemingsraad of bij ontstentenis met een syndicale afvaardiging, wordt het vormingsplan ter informatie en advies voorgelegd aan de ondernemingsraad of, bij ontstentenis, aan de syndicale afvaardiging.

Indien dit vormingsplan niet bekend gemaakt werd dan zal de werkgever geen ondersteuning met betrekking tot competentie-ontwikkeling kunnen krijgen vanuit het sociaal fonds.

Art. 9.Duur Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft uitwerking met ingang van 1 januari 2024. Zij wordt voor onbepaalde duur gesloten en kan door één van de partijen met een opzeggingstermijn van drie maanden worden opgezegd bij ter post aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van het paritair comité en aan de andere ondertekenende organisaties van onderhavige overeenkomst.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 30 mei 2024.

De Minister van Werk, P.-Y. DERMAGNE


^