gepubliceerd op 16 juni 2006
Koninklijk besluit tot goedkeuring van de wijziging van de statuten van de « Groep S - Kinderbijslagfonds voor werknemers », vereniging zonder winstoogmerk, afgekort « Groep S - Kinderbijslagfonds » VZW
24 MEI 2006. - Koninklijk besluit tot goedkeuring van de wijziging van de statuten van de « Groep S - Kinderbijslagfonds voor werknemers », vereniging zonder winstoogmerk, afgekort « Groep S - Kinderbijslagfonds » VZW
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders, inzonderheid op artikel 26, derde lid;
Gelet op de beslissing van de buitengewone algemene vergadering van de « Groep S - Kinderbijslagfonds voor werknemers », vereniging zonder winstoogmerk, afgekort « Groep S - Kinderbijslagfonds » VZW van 18 oktober 2005;
Op de voordracht van Onze Minister van Sociale Zaken, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.De wijziging van de statuten van de « Groep S - Kinderbijslagfonds voor werknemers », vereniging zonder winstoogmerk, afgekort « Groep S - Kinderbijslagfonds » VZW aangenomen bij beslissing van zijn buitengewone algemene vergadering van 18 oktober 2005, wordt goedgekeurd.
Art. 2.Onze Minister die de Sociale Zaken onder zijn bevoegdheid heeft is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 24 mei 2006.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Sociale Zaken, R. DEMOTTE
Bijlage Groep S - Kinderbijslagfonds voor werknemers, vereniging zonder winstoogmerk, afgekort : Groep S - Kinderbijslagfonds VZW, Ursulinenstraat 2A - 1000 Brussel. - Erkend bij koninklijk besluit van 04/05/1931, onder nummer 02. - Ondernemingsnummer : 0426917586 STATUTEN TITEL I. - Benaming, zetel, duur
Artikel 1.De vereniging draagt de naam « Groep S - Kinderbijslagfonds voor Werknemers », vereniging zonder winstoogmerk, afgekort : "Groep S - Kinderbijslagfonds" VZW, in het Frans "Groupe S - Caisse d'Allocations familiales pour Salariés", association sans but lucratif, afgekort "Groupe S - Allocations Familiales" ASBL. De vereniging is erkend onder het nr. 02 bij Koninklijk Besluit van 4 mei 1931.
Alle akten, facturen, aankondigingen, publicaties en andere documenten van de vereniging vermelden de benaming van de vereniging, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden "vereniging zonder winstoogmerk" of de afkorting "VZW" alsook het adres van de zetel van de vereniging.
De volledige benaming en de afgekorte benaming kunnen zowel samen als afzonderlijk worden gebruikt.
Art. 2.De maatschappelijke zetel van de vereniging is gevestigd in de Ursulinenstraat 2A, te 1000 Brussel. Hij ressorteert onder het gerechtelijk arrondissement Brussel. Hij kan worden overgebracht naar elke andere plaats bij beslissing van de Algemene Vergadering.
Bovendien is er een beslissing van de Algemene Vergadering verplicht voor de opening van administratieve zetels en/of succursalen van de vereniging.
Art. 3.De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur. Ze kan te allen tijde door de Algemene Vergadering worden ontbonden overeenkomstig de bepalingen van de artikelen 25 en 34 van deze statuten.
TITEL II. - Doel
Art. 4.De vereniging heeft de uitreiking van de kinderbijslag, het kraamgeld en de adoptiepremie tot doel, overeenkomstig de samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders.
Zij mag houder zijn van alle zakelijke of persoonlijke rechten op de roerende of onroerende goederen die noodzakelijk of nuttig zijn voor haar werking, overeenkomstig artikel 170bis van de samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders.
TITEL III. - Leden, toelating, ontslag, uitsluiting
Art. 5.Kan lid worden, elke werkgever, natuurlijke of rechtspersoon, die onder de toepassing van de samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders valt en waarvan de maatschappelijke zetel of een uitbatingszetel gevestigd is in België.
De hoedanigheid van lid kan niet geweigerd worden aan een werkgever die zich ertoe verbindt alle bepalingen van de statuten en reglementen na te leven, voor zover hij niet bij een ander kinderbijslagfonds werd uitgesloten wegens tekortkoming in zijn verplichtingen.
Art. 6.Het aantal leden is onbeperkt.
Het mag evenwel niet lager zijn dan de minima bepaald bij of krachtens de samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders.
Art. 7.De hoedanigheid van lid wordt verworven door een verklaring van aansluiting, die de verbintenis bevat de statutaire en reglementaire beschikkingen van de vereniging na te leven. Deze verklaring wordt per gewone brief gericht aan de zetel van de vereniging, aan een van de administratieve zetels of succursalen of aan ieder natuurlijk of rechtspersoon die door de werkgever werd gemandateerd voor de uitvoering van zijn sociale, financiële of fiscale verplichtingen.
De aansluitingstermijnen zijn deze bepaald bij of krachtens de samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders.
Art. 8.De hoedanigheid van lid eindigt door ontslag of uitsluiting.
Het ontslag dient, aangetekend en ter attentie van de Raad van Bestuur, gericht te worden aan de zetel van de vereniging of aan een van haar administratieve zetels.
De opzeggingstermijnen zijn deze bepaald bij of krachtens de samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders en de uitvoeringsbesluiten ervan.
De uitsluiting kan door de Raad van Bestuur uitgesproken worden ten nadele van de leden die met de betaling van hun bijdragen in gebreke blijven, die hun statutaire, reglementaire of wettelijke verplichtingen niet nakomen of die de aanvullende bijdrage niet betalen die zou worden gevraagd in toepassing van artikel 94, § 8, van de samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders.
Het lid zal vooraf door de Raad van Bestuur worden gehoord.
De uitsluiting van een lid wordt hem bij een ter post aangetekende brief betekend.
Hij heeft uitwerking op het einde van het kwartaal waarin de betekening werd gedaan.
Art. 9.De leden, de gewezen leden, de ontslagnemende of uitgesloten leden en hun erfgenamen kunnen noch een deel van het maatschappelijk vermogen, noch een of andere terugbetaling van de betaalde bedragen eisen.
Art. 10.De Raad van Bestuur houdt op de zetel van de vereniging het originele register van de leden bij. In afwijking van de wetsbepalingen op de verenigingen zonder winstoogmerk, wordt de termijn van aanpassing van het ledenregister verlengd tot 30 dagen na de datum van vankrachtwording van de aanvaarding, het ontslag of de uitsluiting van een lid. Een kopie van het register van de leden zal ter griffie van de Handelsrechtbank van de zetel van de vereniging worden neergelegd. In tegenstelling tot het originele register moet dit register slechts eenmaal per jaar worden aangepast (in de maand volgend op de verjaardag van de neerlegging).
Naast de inzage door de leden van de processen verbaal van de vergaderingen van de Raad van Bestuur en van de Algemene Vergadering onder de voorwaarden bepaald in de artikelen 16, 8e en 9e lid, en 26, 2e en 3e lid, kunnen alle leden in de zetel van de vereniging onder dezelfde voorwaarden, het register van de leden inzien, alsook alle processen verbaal en beslissingen van de personen die al dan niet een leidinggevende functie bekleden, gemandateerd zijn in of voor rekening van de vereniging, alsmede alle boekhoudkundige documenten van de vereniging. Dit inzagerecht is evenwel niet van toepassing wanneer de vereniging een commissaris-revisor heeft aangesteld.
TITEL IV. - Bestuur van de vereniging A. Raad van Bestuur Samenstelling
Art. 11.De vereniging wordt bestuurd door een Raad van Bestuur van minstens 3 (drie) leden.
De bestuurders worden door de Algemene Vergadering benoemd en afgezet.
De beslissing van de Algemene Vergadering over de benoeming en de afzetting van de bestuurders moet worden goedgekeurd door minstens een vierde van de leden-bestuurders met dien verstande dat een quotum van vijf leden-bestuurders volstaat. Eventueel moet het bekomen quotiënt naar beneden worden afgerond. Met leden-bestuurders zijn bedoeld, leden, al dan niet werkgever, die eveneens in de Raad van Bestuur van de vereniging zetelen.
Wanneer een bestuurder aan minder dan één vergadering van de Raad van Bestuur per jaar deelneemt dan zal dit kunnen beschouwd worden als een reden voor afzetting die door de Raad van Bestuur ter beraadslaging aan de Algemene Vergadering zal worden voorgelegd.
Wanneer een rechtspersoon tot bestuurder wordt benoemd, dan stelt hij zijn permanente vertegenwoordiger(s) in de Raad van Bestuur aan.
Art. 12.De bestuurders worden door de Algemene Vergadering benoemd voor een periode van drie jaar of voor een andere termijn krachtens een speciale beslissing van de Algemene Vergadering, genomen bij 2/3e meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.
Voor de natuurlijke personen die bestuurder zijn in eigen naam of die rechtspersonen vertegenwoordigen, geldt er een leeftijdsgrens van 70 jaar voor de uitoefening van het mandaat van bestuurder. De aftredende bestuurders die de leeftijdsgrens niet hebben bereikt, zijn herbenoembaar.
Op voorstel van de Raad van Bestuur die beslist met gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden, kan het mandaat van de bestuurder die de leeftijdsgrens van 70 jaar heeft bereikt, voor verlenging tot 75 jaar worden voorgelegd aan de Algemene Vergadering De jaarlijkse gewone Algemene Vergadering zal over deze verlenging beslissen bij meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen.
De bestuurder die de leeftijd van 70 of 75 jaar (in geval van verlenging) bereikt na de jaarlijkse gewone Algemene Vergadering, zal in functie blijven tot de volgende statutaire Algemene Vergadering waar zijn mandaat automatisch zal eindigen.
Art. 13.De bestuurders kunnen te allen tijde hun ontslag indienen met een aangetekende brief geadresseerd aan de voorzitter van de Raad van Bestuur. De Algemene Vergadering voorziet in hun vervanging tot op het einde van het mandaat.
Ingeval een lid van de Raad van Bestuur zou overlijden of zijn functie zou neerleggen in de loop van een werkjaar, dan zal de Raad van Bestuur in zijn vervanging kunnen voorzien. Deze benoeming zal voorlopig zijn en dient ter goedkeuring te worden voorgelegd aan de eerstvolgende Algemene Vergadering.
Elk jaar stelt de Raad van Bestuur onder zijn leden een voorzitter en één of drie ondervoorzitters aan.
In geval van belet van de voorzitter, wordt zijn functie waargenomen door een ondervoorzitter of bij ontstentenis, door de oudste bestuurder.
Art. 14.De Raad van Bestuur kan als blijk van erkentelijkheid voor de bijzondere diensten bewezen aan de vereniging, de titel van erevoorzitter of ereondervoorzitter van de vereniging, terzelfder tijd verlenen aan maximum drie personen die gedurende tien jaar of meer effectief een dezer ambten bekleed hebben. Van deze regel kan worden afgeweken mits goedkeuring van de Raad van Bestuur.
Op voorstel van het Bestuurscomité zullen deze titels van erevoorzitter en ereondervoorzitter door de Raad van Bestuur kunnen toegekend worden, met een meerderheid van 4/5 van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.
De erevoorzitters en ereondervoorzitters zijn van ambtswege voor het leven erelid met stemrecht van de Raad van Bestuur en het Bestuurscomité. Nochtans vertegenwoordigen zij de vereniging niet in de openbare en onderhandse akten.
Art. 15.Als blijk van erkentelijkheid voor aan de vereniging uitstekende bewezen diensten, kan een eretitel van de functie worden verleend aan een oud-lid van het Bestuurscomité of van de Raad van Bestuur, wanneer het zijn functies neerlegt na een minimumperiode van tien jaar activiteit in 1 van deze 2 of in beide organen.
Op voorstel van het Bestuurscomité zal deze eretitel door de Raad van Bestuur kunnen toegekend worden met een drie vierde meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden.
Op verzoek van de voorzitter kunnen de ereleden uitgenodigd worden om met raadgevende stem de vergaderingen van de bestuursorganen van de vereniging bij te wonen.
Vergaderingen
Art. 16.De Raad van Bestuur vergadert na bijeenroeping door de voorzitter, telkens het belang van de vereniging zulks vereist. Hij vergadert minstens driemaal per jaar. De Raad van Bestuur moet worden bijeengeroepen wanneer twee bestuurders daartoe verzoeken.
Indien de voorzitter nalaat om welke reden dan ook de Raad van Bestuur bijeen te roepen, dan zal de Raad van Bestuur worden bijeengeroepen door een ondervoorzitter of zoniet door twee bestuurders.
De Raad van Bestuur wordt opgeroepen bij gewone oproepingsbrief, fax of e-mail minstens acht kalenderdagen voor de vergadering, geadresseerd aan elk lid. De oproeping zal melding maken van de agenda.
Een bestuurder mag zich slechts laten vertegenwoordigen door een andere bestuurder die houder is van een geschreven volmacht. Een bestuurder kan houder zijn van hoogstens 2 volmachten.
De Raad van Bestuur kan slechts beslissingen nemen indien de meerderheid van zijn leden aanwezig of vertegenwoordigd is. Zijn beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. In geval van staking van stemmen is de stem van de voorzitter of van de persoon die hem vervangt, doorslaggevend.
Indien de meerderheid van de leden niet aanwezig of vertegenwoordigd is, dan moet er een nieuwe vergadering binnen de veertien dagen worden bijeengeroepen. De Raad van Bestuur zal dan mogen beslissen ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden.
De blancostemmen, noch de ongeldige stemmen, noch de onthoudingen worden in aanmerking genomen voor de berekening van de meerderheid.
Elke bestuurder die een belang heeft dat strijdig is met dat van de vereniging, mag niet deelnemen aan de beraadslagingen en aan de stemming over dit agendapunt. De debatten en de beslissingen van de Raad van Bestuur worden vastgelegd in processen-verbaal die worden opgesteld door de secretaris-generaal van de vereniging.
De processen-verbaal worden na goedkeuring ondertekend door de voorzitter of een ondervoorzitter en de secretaris-generaal en bewaard op de maatschappelijke zetel van de vereniging waar alle leden er kennis mogen van nemen. De aanvraag van inzage van de processen-verbaal van de Raad van Bestuur moet vooraf schriftelijk aan de voorzitter worden gericht en deze zal een datum vaststellen waarop het lid inzage van het proces-verbaal kan nemen in de maatschappelijke zetel.
Elk lid of derde die een belang aantoont, kan uittreksels vragen die ondertekend zijn door de voorzitter of de secretaris-generaal.
Bevoegdheden
Art. 17.De Raad van Bestuur beschikt over de ruimste bevoegdheden om de vereniging te besturen.
Behoudens speciale delegatie handelen de bestuurders collegiaal.
De Raad van Bestuur mag met name alle betalingen doen en ontvangen en kwijting ervan eisen of verlenen, elke neerlegging doen of aannemen, alle roerende of onroerende goederen verwerven, ruilen of vervreemden alsook huren en verhuren zelfs voor meer dan negen jaar, alle privé- en officiële subsidies of toelagen aanvaarden en in ontvangst nemen, alle schenkingen en giften aanvaarden en in ontvangst nemen, alle aannemings- en verkoopcontracten toestaan en sluiten, leningen aangaan met of zonder waarborg, alle indeplaatsstellingen en borgstellingen toestaan en aanvaarden, de maatschappelijke onroerende goederen hypothekeren, alle leningen en voorschotten sluiten en uitvoeren, verzaken aan de contractuele of zakelijke rechten alsook aan alle persoonlijke zakelijke waarborgen, handlichting verlenen voor of na betaling, van alle bevoorrechte of hypothecaire inschrijvingen, overschrijvingen, beslag of andere beletsels, pleiten voor elke rechtbank zowel als eiseres als verweerster, alle vonnissen uitvoeren, dadingen en verbintenissen aangaan, waarborgen vormen en neerleggen, de speciale reglementen opstellen, voorgeschreven door artikel 24 van de samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders, met uitzondering van dat van de sancties waarvoor een delegatie van de Algemene Vergadering vereist is, de door de Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers (RKW) aan de vereniging gemaakte opmerkingen over het administratief en financieel beheer, onderzoeken en erop antwoorden.
De Raad van Bestuur kan de bevoegdheden van dagelijks bestuur alsook de bijzondere bevoegdheden overdragen aan een of meer personen, al dan niet bestuurder, die of individueel of gezamenlijk of collegiaal handelen.
Het ontslag of de afzetting van een bestuurder stelt een einde aan elke bevoegdheid die hem werd verleend door de Raad van Bestuur.
De bevoegdheden toegekend aan de aangestelden van de vereniging eindigen wanneer zij niet meer door de vereniging worden tewerkgesteld.
De rechtsvorderingen die geen verband houden met het dagelijks bestuur, zowel als eiseres als verweerster, worden beslist door de Raad van Bestuur en ingesteld of gevoerd in naam van de vereniging, door de personen die gemachtigd zijn om haar te vertegenwoordigen (cf. artikel 27, lid 1).
De gedelegeerd bestuurder of de directeur-generaal beslist tot het instellen van de rechtsvorderingen die verband houden met het dagelijks bestuur en vertegenwoordigt de vereniging geldig als eiseres en als verweerster voor deze vorderingen.
De Raad van Bestuur verleent aan de secretaris-generaal van de vereniging mandaat om bij de bevoegde griffie van de Handelsrechtbank zo vlug mogelijk de stukken neer te leggen die vereist worden door de geldende wetsbepalingen.
Art. 18.De bestuurders gaan geen enkele persoonlijke verplichting aan aangaande de verbintenissen van de vereniging. Hun aansprakelijkheid wordt beperkt tot de uitoefening van het mandaat dat zij gekregen hebben en de fouten begaan in hun beheer.
B. Bestuurscomité
Art. 19.Bij beslissing van de Raad van Bestuur kan er een Bestuurscomité worden opgericht bestaande uit de voorzitter, de ondervoorzitter(s), een of meer bestuurders en de gedelegeerd bestuurder of de directeur-generaal.
De algemene opdracht van het Bestuurscomité bestaat erin de kwesties die moeten worden voorgelegd aan de Raad van Bestuur en/of de Algemene Vergadering, te onderzoeken en voor te bereiden. In dat verband is het Bestuurscomité er met name mee belast : - algemene en strategische voorstellen te doen ten behoeve van het beleid van de vereniging, met naleving van haar maatschappelijk doel zoals bepaald in artikel 4 van de onderhavige statuten, - de bedrijfsrekeningen alsook de balansen en budgetten na te kijken alvorens ze ter goedkeuring worden voorgelegd aan de Raad van Bestuur en aan de Algemene Vergadering, - beslissingen aan de Raad van Bestuur te suggereren.
Het Bestuurscomité is belast met de uitvoering van de beslissingen van de Raad van Bestuur, het nemen van de maatregelen die noodzakelijk zijn voor de goede werking van de vereniging en het beslissen in dringende zaken.
Het Bestuurscomité brengt periodiek verslag uit over zijn activiteiten bij de Raad van Bestuur en legt alle nuttige voorstellen voor.
Wanneer het Bestuurscomité een fundamentele beslissing moet nemen die de vereniging bindt en waarover niet voorafgaandelijk werd beraadslaagd in de Raad van Bestuur, dan zal het verplicht zijn deze door de Raad van Bestuur te laten bekrachtigen tijdens zijn eerstvolgende vergadering Het Bestuurscomité vergadert zo vaak als het dat noodzakelijk acht, na oproeping door de voorzitter.
Elk punt kan op de agenda worden geplaatst na voorafgaande aanvraag van één van de leden geadresseerd aan de voorzitter.
Het beslist geldig, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden.
De gedelegeerd bestuurder of de directeur-generaal neemt met raadgevende stem deel aan de vergaderingen van het Bestuurscomité.
De debatten en de beslissingen van het Bestuurscomité worden vastgelegd in processen-verbaal die worden opgesteld door de secretaris-generaal van de vereniging, na goedkeuring door hem en door de voorzitter of bij ontstentenis door een ondervoorzitter ondertekend.
C. Dagelijks bestuur
Art. 20.Op voorstel van het Bestuurscomité kan de Raad van Bestuur de bevoegdheden van het dagelijks bestuur van de vereniging, met gebruik van de handtekening voor dat bestuur, overdragen aan een gedelegeerd bestuurder of aan een directeur-generaal die aangesteld wordt buiten zijn leden en waarvan hij het salaris of de wedde zal bepalen. De Raad van Bestuur benoemt en ontslaat de gedelegeerd bestuurder of de directeur-generaal met gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen.
De gedelegeerd bestuurder of de directeur-generaal neemt met raadgevende stem deel aan de vergaderingen van het Bestuurscomité, van de Raad van Bestuur en van de Algemene Vergadering. Hij is bestendig belast met het onderhouden van contacten met het Bestuurscomité en de Raad van Bestuur en legt aan deze de onderwerpen voor die ze moeten behandelden.
De gedelegeerd bestuurder of de directeur-generaal is belast met het dagelijks bestuur van de vereniging, de coördinatie van de werken ervan, de naleving van de budgetten en de uitvoering van de beslissingen van het Bestuurscomité en van de Raad van Bestuur.
Het dagelijks bestuur omvat met name de uitvoering door de gedelegeerd bestuurder of de directeur-generaal die individueel handelt, van de volgende handelingen : - de rekrutering, de indienstneming, de afdanking van alle personeelsleden binnen de personeelsbezetting bepaald in de budgetten; - de ondertekening van bestelbons en van alle uitgaven zowel in het kader van het dagelijks bestuur als in uitvoering van de budgetten goedgekeurd door de Raad van Bestuur en de Algemene Vergadering; - de ondertekening van partnership- en samenwerkingsovereenkomsten, van minnelijke en/of gerechtelijke schikkingen, van huurovereenkomsten van alle duur van roerende en onroerende goederen, van overeenkomsten van vorming van huurwaarborg.
De gedelegeerd bestuurder of de directeur-generaal onderhandelt over en ondertekent de interne collectieve arbeidsovereenkomsten in de vereniging.
Hij zetelt als voorzitter van de Ondernemingsraad en van het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk. Hij stelt het arbeidsreglement op van de vereniging of laat het opstellen met naleving van de wettelijke en reglementaire bepalingen.
Hij ondertekent samen met de financiële directeur of bij ontstentenis hiervan met een directeur, de belastingsaangifte van de rechtspersonen In uitvoering van artikel 17, lid 4, verleent de Raad van Bestuur aan de gedelegeerd bestuurder of aan de directeur-generaal of aan de personen door deze aangesteld en die zich niet moeten wettigen met een voorafgaande beslissing of een volmacht, de bevoegdheid om geldig kwijting of ontheffing te geven t.o.v. alle openbare diensten en met name t.o.v. het bestuur der posterijen en van de telefoon, om geldig iedere aangifte van schuldvordering te ondertekenen die voor de rechtbank dient te worden voorgelegd of iedere volmacht van vertegenwoordiging op de concordaatvergaderingen.
In geval van verhindering van de gedelegeerd bestuurder of van de directeur-generaal, zal de Raad van Bestuur alle of een deel van de bevoegdheden van het dagelijks bestuur laten uitoefenen door de persoon (personen) die hij zal aanstellen. Deze persoon (personen) zal (zullen) zich niet moeten wettigen met een voorafgaande beslissing of een volmacht.
De gedelegeerd bestuurder of de directeur-generaal gaat geen enkele persoonlijke verplichting aan aangaande de verbintenissen van de vereniging. Zijn aansprakelijkheid wordt beperkt tot de uitoefening van het mandaat dat hij gekregen heeft en de fouten begaan in zijn beheer.
D. Commissarissen
Art. 21.De Algemene Vergadering benoemt buiten de Raad van Bestuur 1 of 2 commissarissen die belast zijn met het nazicht van de rekeningen.
De commissaris(sen) moet(en) lid zijn van het Instituut der Bedrijfsrevisoren als natuurlijk persoon of als rechtspersoon.
Het mandaat van de commissaris(sen) heeft een duur van 3 jaar en kan eventueel voor een identieke duur worden verlengd.
De beslissing van de Algemene Vergadering over de benoeming en de afzetting van de commissaris(sen) moet worden goedgekeurd door minstens een vierde van de leden-bestuurders met dien verstande dat een quotum van vijf leden-bestuurders volstaat. Eventueel moet het bekomen quotiënt naar beneden worden afgerond. Met leden-bestuurders zijn bedoeld, leden, al dan niet werkgever die eveneens in de Raad van Bestuur van de vereniging zetelen.
Met het akkoord van de Raad van Bestuur en tegen de voorwaarden die hij bepaalt, kan (kunnen) de commissaris(sen) zich op kosten van de vereniging laten bijstaan door een expert-boekhouder.
De commissaris(sen) van de rekeningen neemt (nemen) in de zetel van de vereniging kennis van de documenten en van de boekhouding.
Hij (Zij) legt (leggen) jaarlijks een geschreven verslag over zijn (hun) opdracht voor aan de jaarlijkse gewone Algemene Vergadering.
TITEL V. - Algemene Vergadering Samenstelling - Mandaat - Stemrecht
Art. 22.De Algemene Vergadering is samengesteld uit alle leden. Zij wordt voorgezeten door de voorzitter van de Raad van Bestuur of ingeval die verhinderd is door een ondervoorzitter, zoniet door het oudste lid van de Raad van Bestuur.
Elk lid heeft het recht de Algemene Vergadering bij te wonen. Het mag zich laten vertegenwoordigen door een ander lid dat houder is van een schriftelijk mandaat. Het aantal mandaten per lid is beperkt tot 5 (vijf).
Elk lid van de vereniging heeft één stem in de Algemene Vergadering.
Bevoegdheden De Algemene Vergadering heeft de bevoegdheden die haar worden verleend door de wet of door de onderhavige statuten.
Haar bevoegdheden zijn : 1° de beslissing administratieve zetels en/of succursalen te openen op elke plaats waar zij dit opportuun acht;2° de wijzigingen van de statuten;3° de benoeming en de afzetting van de bestuurders;4° de benoeming en de afzetting van de commissarissen en de vaststelling van hun bezoldiging ingeval hun mandaat bezoldigd is;5° de jaarlijkse goedkeuring van de begroting en van de rekeningen;6° kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de commissarissen;7° de ontbinding van de vereniging en de bestemming van het actief alsook de fusie met een andere kas voor kinderbijslagen;8° de benoeming en de afzetting van de vereffenaar(s) en de vaststelling van (zijn) hun bevoegdheden en (zijn) hun eventuele bezoldiging;9° de opstelling en de wijziging van het huishoudelijk reglement als aanvulling bij de statuten. Vergaderingen
Art. 23.De Algemene Vergadering wordt bijeengeroepen door de voorzitter van de Raad van Bestuur of bij ontstentenis door een ondervoorzitter, zoniet door het oudste lid van de Raad van Bestuur.
De agenda is bij de oproepingsbrief gevoegd. De Algemene Vergadering moet worden bijeengeroepen wanneer minstens 1/5e (één vijfde) van de leden het vraagt. Elk voorstel dat ondertekend is door minstens een twintigste van de leden wordt op de agenda geplaatst.
Uitzondering op artikel 21, § 1, van de samengeordende wetten Het is niet verplicht alle leden individueel op te roepen voor de Algemene Vergadering wanneer hun aantal groter is dan tweeduizend.
Wanneer van deze vrijstelling gebruik wordt gemaakt, dan worden de leden minstens veertien (14) dagen op voorhand opgeroepen door een bericht, waarbij de agenda is gevoegd, in het Belgisch Staatsblad alsook in minstens twee (2) dagbladen die verschijnen in de provincie waar de zetel van de vereniging gevestigd is.
Uitzondering op artikel 21, § 2, van de samengeordende wetten De jaarlijkse gewone Algemene Vergadering komt zonder oproeping bijeen in de maatschappelijke zetel van de vereniging op de derde donderdag van de maand juni, om 10 u. 30 m.
Aangezien de niet-oproeping betekent dat de agenda evenmin kenbaar wordt gemaakt, kunnen de leden de agenda ten minste 14 dagen op voorhand bekomen.
Op de jaarlijkse gewone Algemene Vergadering kan er niet beslist worden over de wijziging van de statuten noch over de ontbinding van de vereniging en de fusie met een andere kas van kinderbijslagen voor loontrekkende werknemers noch over een punt dat niet op de agenda staat.
Art. 24.Behalve in de gevallen wanneer de wet of de statuten het anders bepalen, worden de besluiten van de Algemene Vergadering genomen ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden, bij gewone meerderheid van stemmen, waarbij de blancostemmen, de ongeldige stemmen en de onthoudingen niet in aanmerking worden genomen voor de berekening van de meerderheid. In geval van staking van stemmen is die van de voorzitter van de vergadering beslissend.
Art. 25.De Algemene Vergadering kan slechts geldig beraadslagen over de wijziging van de statuten, de ontbinding en de verandering van het maatschappelijk doel van de vereniging, indien die punten uitdrukkelijk vermeld zijn in de agenda die gevoegd is bij de oproeping en indien ten minste 2/3 van de leden op de vergadering aanwezig of vertegenwoordigd is.
Indien het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden op de eerste vergadering kleiner is dan 2/3e dan zal er een nieuwe vergadering worden bijeengeroepen, die niet mag worden gehouden binnen de veertien dagen volgend op de eerste vergadering en die geldig zal beraadslagen ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden.
In afwijking van het lid hierboven kan de Algemene Vergadering geldig beraadslagen en besluiten over de wijziging van de statuten zonder dat 2/3 van de leden aanwezig of vertegenwoordigd is, indien de vereniging meer dan 500 leden telt.
De beslissingen van de Algemene Vergadering over de verandering van de statuten, de ontbinding en de verandering van het maatschappelijk doel moeten worden goedgekeurd door minstens één vierde van de leden-bestuurders met dien verstande dat een quotum van vijf leden-bestuurders volstaat. Eventueel moet het bekomen quotiënt naar beneden worden afgerond. Met leden-bestuurders zijn bedoeld, leden, al dan niet werkgevers, die eveneens in de Raad van Bestuur van de vereniging zetelen.
Art. 26.De debatten en de beslissingen van de Algemene Vergadering worden vastgelegd in processen-verbaal die worden opgesteld door de secretaris-generaal van de vereniging. Zij worden na goedkeuring ondertekend door de voorzitter of een ondervoorzitter en de secretaris-generaal van de vereniging. De beslissingen van de Algemene Vergadering binden uitdrukkelijk al de leden, zelfs de niet aanwezige.
De processen-verbaal worden bewaard op de maatschappelijke zetel waar alle leden na afspraak inzage ervan kunnen nemen. De beslissingen vermeld in het proces-verbaal zullen eventueel door de voorzitter of de secretaris-generaal uiterlijk binnen de maand volgend op de beraadslaging met een gewone of aangetekende brief of per bode ter kennis worden gebracht van de betreffende derden.
Elk lid of derde die een belang kan aantonen kan door de voorzitter en de secretaris-generaal ondertekende uittreksels vragen.
TITEL VI. - Vertegenwoordiging
Art. 27.De vereniging is geldig vertegenwoordigd in en buiten rechte, (met inbegrip van die waarin een openbaar ambtenaar of een ministerieel officier optreedt), door twee bestuurders die gezamenlijk handelen en die zich als orgaan t.o.v. derden niet moeten wettigen met een voorafgaande beslissing en/of een volmacht van de Raad van Bestuur.
De vereniging is geldig vertegenwoordigd binnen de grenzen van het dagelijks bestuur zoals bepaald in artikel 20 van de statuten, door de gedelegeerd bestuurder of de directeur-generaal die alleen handelt en die zich als orgaan niet zal moeten wettigen met een voorafgaande beslissing.
De personen die in hoedanigheid van orgaan belast zijn met de vertegenwoordiging van de vereniging, worden aangesteld door de Raad van Bestuur.
Dit mandaat eindigt automatisch wanneer de personen belast met de algemene vertegenwoordiging, hun hoedanigheid van bestuurder verliezen.
De Raad van Bestuur kan te allen tijde en zonder verantwoording, een einde stellen aan het algemeen vertegenwoordigingsmandaat dat werd verleend aan bepaalde personen.
Het mandaat van dagelijks beheer eindigt automatisch wanneer de gedelegeerd bestuurder of de directeur-generaal uit zijn functie wordt gezet.
De vereniging is tevens geldig verbonden door de speciale gevolmachtigden en zulks binnen de beperkingen bepaald in hun mandaat.
TITEL VII. - Financiële bepalingen
Art. 28.De inkomsten van de vereniging bestaan uit de diverse sommen die haar toekomen in toepassing van de samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders.
Art. 29.De vereniging legt de noodzakelijke diverse reserves en fondsen aan in uitvoering van het artikel 94 van de samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders.
In toepassing van artikel 94, § 8, mag de vereniging van haar aangesloten werkgevers een aanvullende bijdrage eisen voor het aanvullen van de ontoereikende administratieve reserve ter dekking van de administratiekosten.
Art. 30.Elk lid is verplicht aan de vereniging de inlichtingen te verstrekken die zij nodig acht om haar opdracht te vervullen en eventueel al de wettigende en al de boekhoudkundige stukken, die het mogelijk maken de juistheid van de verklaringen vast te stellen, ter beschikking van haar afgevaardigden te houden.
Indien het lid de nodige inlichtingen niet verstrekt, kan de vereniging deze ter plaatse inwinnen, op kosten van het nalatige lid.
Art. 31.Elke bedrieglijke verklaring geeft aanleiding tot de toepassing van de sancties bepaald in het reglement, voorzien krachtens de samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders.
Bovendien, kan de persoon die bedrog pleegt, uit de vereniging gesloten worden, onverminderd de verplichting de totaliteit van de onbetaald gebleven bijdragen en boetes te betalen.
Art. 32.De bijdragen dienen betaald te worden binnen de bij wet en de reglementen bepaalde termijnen.
Zo het lid nalaat, binnen de gestelde termijnen, de voor de berekening van zijn bijdrage vereiste inlichtingen te verstrekken, kan de vereniging van ambtswege en op kosten van het nalatige lid, de nodige inlichtingenstaat doen opmaken.
Het nalatige lid moet de bij de samengeordende wetten en de reglementen bepaalde toeslagen, verwijlintresten en boetes betalen.
Art. 33.Het maatschappelijk dienstjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december van elk jaar.
TITEL VIII. - Ontbinding, vereffening, fusie
Art. 34.Wanneer de Algemene Vergadering besluit tot de ontbinding van de vereniging, benoemt zij tegelijkertijd één of meer vereffenaars die hun opdracht uitoefenen in samenwerking met de Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers.
Tegelijkertijd bepaalt zij hun bevoegdheden, hun eventuele bezoldiging en de wijze van de vereffening, met inbegrip van de bestemming van het actief die zoveel mogelijk overeenkomt met het doel waarvoor de vereniging werd opgericht.
Bij ontstentenis van een dergelijke bestemming zullen de goederen aan de Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers toekomen.
Art. 35.Tot de fusie met een ander kinderbijslagfonds voor werknemers kan door de Algemene Vergadering worden besloten onder dezelfde voorwaarden als deze bepaald voor de ontbinding.
TITEL IX. - Wetgeving en regelgeving
Art. 36.Voor al wat niet uitdrukkelijk geregeld wordt in de onderhavige statuten, wordt verwezen naar de bepalingen van de wet van 27 juni 1921 zoals hoofdzakelijk gewijzigd, door de wet van 2 mei 2002 alsook naar de nieuwe of aangepaste wetgeving of reglementering die het juridisch statuut van de verenigingen zonder winstoogmerk beheerst, onder voorbehoud van de afwijkende wetten, reglementen en bepalingen op die wetgeving die door de voogdijoverheid van de vereniging zouden worden opgelegd in het kader van de samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders.
Gezien om te worden gevoegd bij Ons besluit van 24 mei 2006.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Sociale Zaken, R. DEMOTTE