Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 23 november 2006
gepubliceerd op 12 december 2006

Koninklijk besluit houdende uitvoering van artikel 10, § 3, van de wet van 25 maart 1964 op de geneesmiddelen

bron
federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu
numac
2006023281
pub.
12/12/2006
prom.
23/11/2006
ELI
eli/besluit/2006/11/23/2006023281/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

23 NOVEMBER 2006. - Koninklijk besluit houdende uitvoering van artikel 10, § 3, van de wet van 25 maart 1964 op de geneesmiddelen


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 25 maart 1964 op de geneesmiddelen, inzonderheid op artikel 10, § 3, vervangen bij de wet van 16 december 2004;

Gelet op de wet van 20 juli 2006 betreffende de oprichting en de werking van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, inzonderheid op de artikelen 7 en 8, § 2;

Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 4 september 2006;

Gelet op de beraadslaging in de Ministerraad op 8 september 2006;

Gelet op het advies 41.317/3 van de Raad van State, gegeven op 3 oktober 2006, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 1°, van de gecoördineerde wetten op de Raad van State;

Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid en op het advies van onze in Raad vergaderde Ministers, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Om erkend te worden met het oog op het verzorgen van de voorafgaande visumprocedure bedoeld in artikel 10, § 3, eerste lid, van de wet van 25 maart 1964 op de geneesmiddelen, hierna « de wet » genoemd, moeten de instellingen bedoeld in artikel 10, § 3, vijfde lid, van de wet aan volgende voorwaarden voldoen : 1° rechtspersoonlijkheid genieten;2° in hoofdzaak zijn samengesteld uit leden die actoren zijn in het domein van de gezondheidszorg, zoals bij voorbeeld vertegenwoordigers van de medische syndicaten, wetenschappelijke genootschappen, apothekers, dierenartsen, Beroepsordes, verzekeringsinstellingen, patiëntenverenigingen, de farmaceutische industrie en de industrie van medische hulpmiddelen;3° een samenstelling en werkingsregels voorleggen die de onpartijdigheid ten aanzien van de aanvrager van het visum verzekeren. Dit betekent met name, en in elk geval, dat de sectoren van de farmaceutische industrie en de medische hulpmiddelen tezamen maximaal een derde van de leden van de instelling mogen uitmaken; 4° een visumprocedure organiseren die de doeltreffendheid van de voorafgaande controle verzekert, met name voor wat de afleveringstermijnen voor de visums betreft;5° een visumprocedure en evaluatiecriteria voor de aanvragen toepassen die de strikte toepassing verzekeren van de bepalingen van artikel 10, § 2, 2°, van de wet;6° de goedkeuring gekregen hebben van de Minister die de Volksgezondheid onder zijn bevoegdheid heeft, hierna « de Minister genoemd », na advies van de Commissie bedoeld in artikel 2, voor het geheel van de regels en richtlijnen die het naleven van de punten 4° en 5° toelaten.7° over een beheerorgaan beschikken dat gelast is met de controle op het naleven van de voorwaarden voor erkenning.Binnen dit orgaan mogen de sectoren van de farmaceutische industrie en de medische hulpmiddelen tezamen niet meer dan een derde van de stemmen in handen hebben binnen het beslissingsproces; 8° in de statuten de aanwezigheid bepalen van een Afgevaardigde van de Minister, door deze aangeduid binnen het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten.De Afgevaardigde neemt met raadgevende stem deel aan de vergaderingen van het beheerorgaan bedoeld in punt 7°. De Minister kan een plaatsvervanger voor de Afgevaardigde aanduiden. De Afgevaardigde wordt uitgenodigd voor alle vergaderingen van het beheerorgaan en ontvangt de agenda alsook de voor deze vergaderingen nodige documenten minstens vijf dagen tevoren.

Hij kan vragen aanvullende punten op de agenda te plaatsen; 9° De personen die de dossiers behandelen en beslissen al dan niet visums toe te kennen mogen in geen geval een arbeidsrelatie hebben met de farmaceutische sector of die van de medische hulpmiddelen.Wanneer ze voorwerp zijn van werkaanbiedingen van één van de twee bovenbedoelde sectoren moeten ze het beheerorgaan bedoeld in punt 7° hier onmiddellijk van op de hoogte brengen. Deze neemt de geschikte maatregelen teneinde elke risico van beïnvloeding te vermijden. In elk geval, wanneer de voornoemde personen een betrekking aanvaarden in één van de bovenbedoelde sectoren, mogen deze geen dossiers meer behandelen noch deelnemen aan de beslissingen rond het al dan niet toekennen van visums.

Art. 2.Bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, hierna FAGG genoemd, wordt een « Commissie voor de erkenning van instellingen die de voorafgaande visums voor wetenschappelijke manifestaties toekennen » ingesteld, hierna « de Commissie » genoemd.

De Commissie heeft als taak een advies uit te brengen over de aanvragen tot erkenning ingediend krachtens artikel 10, § 3, van de wet.

De commissie is samengesteld uit : 1° de administrateur-generaal van het FAGG, of zijn vertegenwoordiger;2° twee vertegenwoordigers van het departement « goed gebruik van het geneesmiddel »;3° een vertegenwoordiger van het departement « reglementering en beleidsontwikkeling »;4° een vertegenwoordiger van het Nationaal Intermutualistisch College;5° een onafhankelijke deskundige, gespecialiseerd in ethische kwesties, aangeduid door de Minister;6° elke andere persoon wiens expertise in de materie nodig wordt geacht, aangeduid door de administrateur-generaal van het FAGG. De Commissie wordt voorgezeten door de administrateur-generaal van het FAGG of zijn vertegenwoordiger.

Het secretariaat van de Commissie wordt verzorgd door een personeelslid van het FAGG aangeduid door de administrateur-generaal van het FAGG. De leden van de Commissie zijn stemgerechtigd, met uitzondering van de expert bedoeld in punt 6° van het tweede lid die een adviserende stem heeft.

De Commissie beraadslaagt op geldige wijze wanneer minstens twee derden van de stemgerechtigde leden aanwezig zijn.

De adviezen worden uitgebracht bij meerderheid van de stemmen van de aanwezige stemgerechtigde leden. In geval van staking van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.

Art. 3.De aanvraag tot erkenning van een instelling wordt per aangetekende brief verzonden aan de Minister.

De aanvraag moet vergezeld gaan van een dossier dat de bewijsstukken bevat dat de instelling beantwoordt aan de voorwaarden bepaald in artikel 1, inzonderheid de statuten en het huishoudelijk reglement van de instelling en de regels en richtlijnen bedoeld in artikel 1, 6°.

Elke wijziging inzake één van deze elementen moet aan de Minister worden meegedeeld.

De Minister maakt de aanvraag onmiddellijk over aan de Commissie bedoeld in artikel 2.

De Commissie onderzoekt of de voorwaarden bepaald in artikel 1 vervuld worden door de aanvrager en verstrekt de Minister haar advies binnen een termijn van 30 dagen.

De Commissie kan aanvullende informatie vragen, opmerkingen formuleren of wijzigingen voorstellen aan de aanvrager. In dit geval wordt de termijn van 30 dagen bedoeld in het derde lid opgeschort tot de ontvangst van het antwoord van de aanvrager door de Commissie.

De Minister neemt een gemotiveerde beslissing, na advies van de Commissie, binnen een termijn van 30 dagen.

De beslissing van de Minister wordt per aangetekende brief meegedeeld aan de aanvrager.

In geval van een negatieve beslissing kan de aanvrager een nieuwe aanvraag indienen.

In geval van een positieve beslissing doet de Minister aan de Koning een voorstel tot toekenning van de erkenning aan de instelling.

Art. 4.De erkende instelling bezorgt de Minister jaarlijks een volledig en uitvoerig verslag over de toegekende of geweigerde visums en over de motivatie van deze beslissingen. Ze bezorgt de Minister alle andere inlichtingen die hij/zij vraagt.

De erkende instelling maakt het verslag bedoeld in het eerste lid toegankelijk voor het publiek.

De erkende instelling houdt de visumdossiers gedurende drie jaar ter beschikking van het FAGG.

Art. 5.§ 1. De erkenning wordt toegekend voor een duur van twaalf maanden, met uitzondering van de eerste erkenning die wordt toegekend voor een duur van vijftien maanden. § 2. De instelling onderwerpt zich jaarlijks aan een onafhankelijke externe audit. Niettemin dekt de eerste audit een langere periode, gezien § 1.

Dertig werkdagen vóór de vervaldatum van de geldigheid van de erkenning wordt het auditverslag overgemaakt aan de Minister en aan de Commissie bedoeld in artikel 2.

Binnen 20 werkdagen na de ontvangst van het verslag, verstrekt de Commissie de Minister een advies. Op basis van dit advies doet de Minister, binnen 30 werkdagen na de ontvangst van het verslag, een voorstel tot behoud of intrekking van de erkenning.

Een voorstel tot behoud van de erkenning kan onderworpen zijn aan voorwaarden waarvan de noodzaak blijkt uit het auditverslag.

In geval van gebrek aan beslissing van de Minister binnen 30 werkdagen na de ontvangst van het verslag, wordt de erkenning ambtshalve vernieuwd voor een periode van één jaar, met ingang van de dag van de ontvangst van het verslag. § 3. Indien de Minister gedurende de periode van geldigheid van de erkenning zoals bedoeld in § 1, vaststelt dat de voorwaarden bepaald in artikel 1 niet meer vervuld zijn, doet hij een voorstel tot intrekking van de erkenning. § 4. Het voorstel tot behoud of intrekking van de erkenning gedaan door de Minister in toepassing van de §§ 2 en 3, wordt voorgelegd aan de Koning die de nodige maatregelen neemt om de erkenning te behouden of in te trekken.

Art. 6.Alle visumaanvragen moeten bij de erkende instelling of bij één van de erkende instellingen worden ingediend al naargelang één of meerdere instellingen erkend zijn overeenkomstig dit besluit.

De erkende instelling geeft aan elk visum dat ze toekent, een nummer.

Dit nummer moet door de titularis van het visum worden vermeld op alle documenten die hij opstelt met betrekking tot de wetenschappelijke manifestatie waarop het visum betrekking heeft.

Art. 7.Voor de inwerkingtreding van de wet van 20 juli 2006 betreffende de oprichting en de werking van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, moeten de woorden « Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten » en « FAGG » van dit besluit gelezen worden als « Directoraat-generaal Geneesmiddelen ».

Art. 8.Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.

Artikel 10, § 3, eerste tot vierde lid, treden in werking op 31 december 2006.

Artikel 10, § 3, vijfde lid, van de wet treedt in werking de dag van de inwerkingtreding van dit besluit.

Art. 9.Onze Minister die de Volksgezondheid onder zijn bevoegdheid heeft, is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 23 november 2006.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Volksgezondheid, R. DEMOTTE

^