Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 22 juni 2010
gepubliceerd op 18 augustus 2010

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 18 mei 2009, gesloten in het Paritair Subcomité voor de diensten voor gezins- en bejaardenhulp van de Franse Gemeenschap, het Waalse Gewest en de Duitstalige Gemeenschap, tot vaststelling van de voorwaarden inzake arbeid, loon en loonindexering voor het personeel van de diensten voor gezins- en bejaardenhulp gesubsidieerd door de Franse en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2010012200
pub.
18/08/2010
prom.
22/06/2010
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

22 JUNI 2010. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 18 mei 2009, gesloten in het Paritair Subcomité voor de diensten voor gezins- en bejaardenhulp van de Franse Gemeenschap, het Waalse Gewest en de Duitstalige Gemeenschap, tot vaststelling van de voorwaarden inzake arbeid, loon en loonindexering voor het personeel van de diensten voor gezins- en bejaardenhulp gesubsidieerd door de Franse en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (1)


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Subcomité voor de diensten voor gezins- en bejaardenhulp van de Franse Gemeenschap, het Waalse Gewest en de Duitstalige Gemeenschap;

Op de voordracht van De Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 18 mei 2009, gesloten in het Paritair Subcomité voor de diensten voor gezins- en bejaardenhulp van de Franse Gemeenschap, het Waalse Gewest en de Duitstalige Gemeenschap, tot vaststelling van de voorwaarden inzake arbeid, loon en loonindexering voor het personeel van de diensten voor gezins- en bejaardenhulp gesubsidieerd door de Franse en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Art. 2.De Minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 22 juni 2010.

ALBERT Van Koningswege : De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid, Mevr. J. MILQUET _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Subcomité voor de diensten voor gezins- en bejaardenhulp van de Franse Gemeenschap, het Waalse Gewest en de Duitstalige Gemeenschap Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 mei 2009 Vaststelling van de voorwaarden inzake arbeid, loon en loonindexering voor het personeel van de diensten voor gezins- en bejaardenhulp gesubsi-dieerd door de Franse en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (Overeenkomst geregistreerd op 12 augustus 2009 onder het nummer 93663/CO/318.01) HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de werknemers van de diensten voor gezins- en bejaardenhulp die gesubsidieerd worden door de Franse Gemeenschapscommissie en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en die onder de bevoegdheid van het Paritair Subcomité voor de diensten voor gezins- en bejaardenhulp van de Franse Gemeenschap, het Waalse Gewest en de Duitstalige Gemeenschap vallen.

Art. 2.De bepalingen van deze collectieve arbeidsovereenkomst leggen de regels vast die van toepassing zijn voor alle in artikel 1 vernoemde werknemers en leggen enkel de minimumlonen vast. Zij mogen geen afbreuk doen aan de bepalingen die gunstiger zijn voor de werknemers, daar waar een dergelijke situatie bestaat.

Art. 3.De opsomming van de beroepen die gerangschikt zijn in de verschillende hierna vastgestelde categorieën moet als voorbeeld en als niet-beperkend worden beschouwd. HOOFDSTUK II. - Beroepenindeling van het personeel

Art. 4.Administratief personeel (4 categorieën) Eerste categorie Bedienden waarvan de functie wordt gekenmerkt door : 1. ofwel door onderwijs, ofwel in de praktijk verkregen kennis die overeenstemt met de 3 jaren van het lager secundair onderwijs;2. het uitvoeren van eenvoudige, weinig gediversifieerde taken waarvan de verantwoordelijkheid beperkt wordt door direct en constant toezicht;3. een beperkte assimilatietijd die het mogelijk maakt om een bekwaamheid te verwerven binnen een bepaalde tijd. Voorbeelden Administratief - telefonist : bedienaar van een telefooncentrale die belast is met het verstrekken van eenvoudige antwoorden op eigen initiatief aan de correspondenten, of telefoniste van een coördinatiecentrum voor thuiszorg en -diensten; - archivist-klasseerder die moet blijk geven van gezond verstand en onderscheidingsvermogen; - ervaren typist die 40 woorden/minuut kan typen, een correcte spelling heeft en zijn werk goed kan opmaken; - bediende belast met eenvoudig redactioneel werk, rekenwerk, invoeren van lijsten, opmaken van staten of andere bijkomstige taken van hetzelfde niveau die enig gezond verstand vereisen en onder rechtstreeks toezicht worden uitgevoerd; - hulpbediende bij de loonadministratie (onder toezicht); - bediende boekhouding (invoeren van boekhoudkundige elementen zonder bepaling van de boeking); - facturatiebediende belast met het opmaken van de lopende facturen en van de statistieken.

Informatica - codeerder : registreert op magnetische drager minstens 10 000 basisgegevens die in de documenten vervat zijn; - gebruiker rechtstreekse invoer : overdracht van gegevens on line (direct verbonden met de computer).Voorbeelden : scherm, schrijfmachine, enz.

Tweede categorie Bedienden waarvan de functie wordt gekenmerkt door : 1. een opleiding die gelijkwaardig is aan de 6 jaar van het hoger secundair onderwijs, of een praktische opleiding verworven door stages of door het uitoefenen van dezelfde of soortgelijke functies;2. een beperkte assimilatietijd;3. autonoom, gevarieerd werk dat van diegene die het uitvoert een bovengemiddelde beroepswaarde, initiatief en verantwoordelijkheidszin vereist;4. de mogelijkheid : - om alle taken lager dan zijn specialiteit uit te voeren; - om alle elementen samen te brengen van de taken die hem worden toevertrouwd, eventueel met de hulp van de bedienden van de vorige categorie.

Voorbeelden Administratief - typist(e) die eveneens met een secretariaatstaak is belast; - bediende die belast is met de berekening van de lonen en de gangbare toepassing van de sociale wetgeving ter zake; hij voert eveneens de betaling van de lonen uit, de verdeling van de arbeidsuren met het oog op het vaststellen van de kostprijzen en voert af en toe berekeningen uit voor de toepassing van de sociale wetgeving; - hulpboekhouder (algemene, analytische of industriële boekhouding) belast met het opmaken, met behulp van boekhoudkundige aanvangsdocumenten, van een gedeelte van de boekhouding of van de lopende boekingen die echter een homogeen geheel vormen, voorafgaand aan de centralisatie, zoals bijvoorbeeld de lopende rekeningen van klanten en leveranciers, tussentijdse rekeningen. Deze verrichtingen van klanten en leveranciers, tussentijdse rekeningen. Deze verrichtingen kunnen zowel manueel als machinaal worden uitgevoerd. - bediende belast met het opstellen van niet-repetitieve brieven; - bediende die, niet enkel bij afwezigheid van de sociaal assistenten, moet instaan voor de wijzigingen inzake toewijzing van uurroosters aan de gezinshelpers en huishoudhelpers, volgens de aanwijzingen van de sociaal assistent; - bediende die regelmatig moet aanwezig zijn op het secretariaat.

Informatica (toepassing) - monitor : verdeelt en ziet toe op het werk van de codeerders; bovendien begeleidt hij het nieuwe personeel tijdens de proefperiode; - operator : persoon die belast is met de uitrusting en inwerkingstelling van de randapparatuur van de computer, volgens de uitvoeringsaanwijzingen.

Derde categorie : Werknemer die houder is van een diploma dat uitgereikt is door een school uit het hoger onderwijs en vereist is bij de indienstneming.

Voorbeelden : Administratief - boekhouder, dat wil zeggen bediende belast met het omzetten van alle verrichtingen in boekhoudkundige termen, met het bijeenbrengen ervan en het samenstellen teneinde de algemene balans ervan op te maken, voorafgaandelijk aan de vooruitzichten, balansen, resultaten; - bediende belast met het boekhoudkundig inschrijven van alle verrichtingen die verband houden met de productie, deze samen te stellen en bijeen te brengen teneinde de kostprijs te kunnen berekenen; - bediende die verantwoordelijk is voor de toepassing van alle maatregelen in verband met lonen en sociale zaken; - secretaris op directieniveau.

Informatica (toepassing) - deskoperator : leidt een grote configuratie van heel het informaticasysteem door middel van het besturingssysteem (software van de machine); - voorbereider van de dragers en van de planning : staat in voor de planning van de werkzaamheden en de aanvoer van gegevensdragers (kaarten, banden, diskettes, CD-ROMs). Hij is belast met de voorbereiding van de controlekaarten.

Ontwikkeling - programmeur : ontwerpt de gedetailleerde toepassingsprogramma's en werkt ze uit op basis van het analysedossier; hij maakt het toepassingsdossier klaar; hij zorgt voor de opvolging van de tests.

Vierde categorie Personeel dat belast is met een gespecialiseerde functie en over de geëigende opleiding beschikt.

Voorbeelden : jurist...

Art. 5.Sociaal personeel (5 categorieën) Eerste categorie Huishoudhulp De functie bestaat in het uitsluitend uitvoeren van huishoudelijke taken. Zij maken het voor de hulpbehoevenden mogelijk om thuis te blijven in een verzorgd en net kader. 1. de hygiëne van de woning onderhouden, handhaven en verbeteren;2. zich inpassen in een ploeg van huishoudhelpers en nauw samenwerken met de sociaal assistent(e) die de ploeg van huishoudhelpers waarvan hij deel uitmaakt, omkadert;3. zich inpassen in een interdisciplinaire hulp- en zorgarbeid en zich wenden tot de verantwoordelijke van de dienst of tot de coördinator voor alle handelingen die buiten zijn bevoegdheid vallen;4. deelnemen aan de opleidingen die voor hem bestemd zijn;5. andere taken zoals die vastgelegd zijn in het statuut van de betoelagende macht. Profiel Bij gebreke van een reglementering ter zake, blijk geven van : - vaardigheid op het gebied van huishoudelijke taken; - kwaliteiten inzake openheid en werken in ploegverband; - aanpassingsvermogen om zich in de context van het dagelijks leven van de rechthebbenden te verplaatsen; - interpersoonlijke vaardigheden.

Tweede categorie Gezinshulp In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, in de diensten die gesubsidieerd worden door de Franse Gemeenschapscommissie, het personeel waarvan de functie wordt bepaald door artikel 9 van het decreet van 27 mei 1999 (Belgisch Staatsblad van 18 juni 1999) betreffende de erkenning en subsidiëring van de diensten voor thuishulp en nader omschreven in het statuut dat aan het Besluit van het College van de Franse Gemeenschapscommissie van 27 april 2000 (Belgisch Staatsblad van 18 juli 2000) betreffende de erkenning en de subsidiëring van de diensten voor thuishulp, als bijlage toegevoegd is.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, in de diensten gesubsidieerd door de gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, het personeel waarvan de functie wordt bepaald door punt 1 van het statuut dat aan het besluit van het Verenigd College van 25 oktober 2007 (Belgisch Staatsblad van 1 februari 2008) betreffende de erkenning en de subsidiëringswijze van de diensten voor thuiszorg, in bijlage toegevoegd is.

Thuisoppas voor zieke kinderen Heeft als taak, door zijn aanwezigheid, mee te werken aan het welzijn en het fysiek en mentaal comfort van het zieke kind, wanneer een voortdurende aanwezigheid vereist. 1. instaan voor de bewaking van het zieke kind door zich aan de gezinsdynamiek aan te passen 2.omstandigheden van veiligheid en hygiëne bewaren voor het zieke kind en het helpen om de tijd kwalitatief te gebruiken; 3. toezien op de correcte inname van de geneesmiddelen;4. de maaltijden klaarmaken en geven aan het zieke kind;5. zich inpassen in een interdisciplinaire taak de maaltijden en zich wenden tot andere beroepskrachten voor alle handelingen die zijn bevoegdheid overschrijden 6.deelnemen aan de opleidingen die voor hem worden georganiseerd.

Profiel Kennis : - ofwel een diploma van kinderverzorg(st)er; - ofwel een opleiding die toegang geeft tot de uitoefening van het beroep van gezinshulp.

Bekwaamheden : - blijk geven van zin voor openheid en samenwerken in ploegverband, analyse van situaties en terugschakelen naar de diensten; - blijk geven van bekwaamheid om een relatie op te bouwen met de zieke kinderen en zich ermee bezig te houden; - blijk geven van bekwaamheid tot opvoedkundige omkadering; - blijk geven van bekwaamheid om mee te werken met de omgeving.

Thuisoppas : Heeft de opdracht samen te werken en het mentaal, fysiek en sociaal welzijn te optimaliseren van de rechthebbende van de dienst, die een voortdurende aanwezigheid nodig heeft, in samenwerking met de omgeving van deze laatste. 1. instaan voor het actief toezicht tijdens de dag en/of de nacht van een rechthebbende van de dienst, samen met de nabije omgeving;2. ervoor zorgen dat de rechthebbende in optimale omstandigheden op het gebied van veiligheid en hygiëne kan blijven wonen;3. toezien op de correcte inname van de geneesmiddelen volgens het voorschrift van de behandelende geneesheer;4. de gerechtigde helpen en hem leren, in functie van zijn fysieke en mentale capaciteiten, de "tijd" kwalitatief te gebruiken;5. de maaltijden klaarmaken en geven aan de gerechtigde;6. zich inpassen in een interdisciplinaire arbeid en zich wenden tot de verantwoordelijke van de dienst of tot de coördinator voor alle handelingen die buiten zijn bevoegdheid vallen;7. deelnemen aan de opleidingen die worden georganiseerd;8. de hoofdbegeleider ondersteunen. Profiel Kennis : bij gebreke van een reglementering ter zake, zijn volgende kwalificaties vereist : - ofwel een opleiding die toegang geeft tot het beroep van gezinshulp of gelijkwaardig geoordeeld wordt; - ofwel een door het Europees Sociaal Fonds of in het kader van het NOW-project (Onderwijs voor Sociale Promotie) gesubsidieerde kwalificatie-opleiding tot thuisoppas; - ofwel een opleiding van thuisoppas of een gelijkwaardige opleiding die in de toekomst zou worden goedgekeurd door het onderwijs voor sociale promotie en die zou beantwoorden aan het beroepsprofiel dat op 24 mei 1996 werd aangenomen door de Hoge Raad van het Onderwijs voor Sociale Promotie.

Bekwaamheden : - blijk geven van zin voor openheid en samenwerken in ploegverband, analyse van situaties en terugschakelen naar de diensten; - blijk geven van bekwaamheid om de mogelijkheden van de rechthebbende te evalueren en deze te stimuleren opdat deze laatste actief blijft in de zorg voor zijn dagelijkse leefwereld; - blijk geven van bekwaamheid om mee te werken met de omgeving.

Derde categorie : Personeel dat als taak heeft de omkadering van gezins- en bejaardenhelp(st)ers en huishoudhelp(st)ers, de begeleiding van de rechthebbenden en de organisatie van de bijscholing van de gezins- en bejaardenhelp(st)ers.

Vereiste diploma's : sociaal assistent, gegradueerd sociaal verpleegkundige.

Vierde categorie Personeel dat als taak heeft de coördinatie en de omkadering van de sociaal assistenten.

Vijfde categorie Personeel dat belast is met een gespecialiseerde functie en over de geëigende opleiding beschikt.

Voorbeelden : psycholoog, socioloog...

Art. 6.Technisch personeel (2 categorieën) Eerste categorie Onderhoudstechnicus Personeel waarvan functie bestaat in het reinigen van de lokalen van de diensten.

Profiel blijk geven van een algemene technische basiskennis betreffende het huishoudelijk onderhoud.

Polyvalente arbeider Polyvalente arbeiders hebben uitsluitend als taak eenvoudige manuele en technische werkzaamheden uit te voeren, teneinde het levenskader van de hulpbehoevenden te verbeteren en de rechthebbenden en het sanitair materieel te vervoeren.

De arbeider zal op geen enkel ogenblik een privé-onderneming vervangen. De polyvalente arbeider wordt verondersteld : 1. nauw samen te werken met de verantwoordelijke van de dienst en/of de omkaderingspersoon;2. zich in te passen in een interdisciplinaire hulp- en zorgarbeid en zich te wenden tot de verantwoordelijke van de dienst of tot de coördinator voor alle handelingen die buiten zijn bevoegdheid vallen;3. deel te nemen aan de opleidingen die voor hem bestemd zijn. Profiel Bij gebreke van een reglementering ter zake, blijk geven van : - een algemene en technische basiskennis en -vaardigheid; - kwaliteiten inzake openheid en werken in ploegverband; - aanpassingsvermogen om zich in de context van het dagelijks leven van de rechthebbenden te verplaatsen; - interpersoonlijke vaardigheden.

Chauffeur De chauffeur bestuurt de voertuigen die bestemd zijn voor het vervoer van personen van hun woonplaats naar een ziekenhuisinstelling of een gezondheidsdienst.

De chauffeur wordt verondersteld : 1. de ter beschikking gestelde voertuigen te besturen, met naleving van de wegcode en in alle veiligheid, en als een "goede huisvader" toe te zien op het algemeen onderhoud ervan;2. nauw samen te werken met de dienstverantwoordelijke;3. zich in te passen in een interdisciplinaire hulp- en zorgarbeid en zich te wenden tot de verantwoordelijke van de dienst of tot de coördinator voor alle handelingen die buiten zijn bevoegdheid vallen;4. deel te nemen aan de opleidingen die voor hem bestemd zijn. Profiel - in bezit zijn van het geëigend rijbewijs; - medisch geschikt bevonden zijn voor de activiteit; - blijk geven van kwaliteiten inzake openheid en werken in ploegverband - blijk geven van aanpassingsvermogen om zich in de context van het dagelijks leven van de rechthebbenden te verplaatsen; - blijk geven van interpersoonlijke vaardigheden. HOOFDSTUK III. - Loonschalen

Art. 7.§ 1. Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst verwijzen de partijen naar onderstaande concordantietabel :

Administratief personeel Personnel administratif


Beroep Fonction

Bij de indienstneming vereist diploma Diplôme exigé à l'embauche

Categorie Catégorie

Loonschaal Echelle barémique

Klerk Commis

Lager secundair onderwijs Secondaire inférieur

1

1.26

Opsteller, secretaris, boekhouder,...

Rédacteur, secrétaire, comptable,...

Hoger secundair onderwijs Secondaire supérieur

2

1.39

Directiesecretaris, boekhouder,... Secrétaire de direction, comptable,...

Hoger niet-universitair onderwijs A1 Supérieur non universitaire A1

3

1.55 / 1.61 / 1.77

Directeur, coördinator Directeur, coordinateur

Hoger niet-universitair onderwijs A1 Supérieur non universitaire A1

4

1.78s

Directeur, coördinator Directeur, coordinateur

Universitair onderwijs Universitaire

4

1.80


Sociaal personeel Personnel social


Beroep Fonction

Bij de indienstneming vereist diploma Diplôme exigé à l'embauche

Categorie Catégorie

Loonschaal Echelle barémique

Huishoudhulp Aide ménager

Geen bijzondere vereisten Pas d'exigence particulière

1

1.22

Gezinshulp Aide familial

Gezinshulp of gelijkgesteld Aide familial ou assimilé

2

1.35

Oppas zieke kinderen Garde d'enfants malades

Kinderverzorging of gezinshulp of gelijkgesteld Puéricultrice ou aide familial et assimilié

2

1.35

Thuisoppas Garde à domicile

Gezinshulp of gelijkgesteld of ziekenoppas Aide familial ou assimilé ou garde malades

2

1.35

Sociaal assistent, sociaal verpleegkundige Assistant social, infirmier social

Gespecialiseerd hoger niet-universitair onderwijs A1 Supérieur non universitaire A1 spécifique

3

1.55 / 1.61 / 1.77

Socioloog, psycholoog... Sociologue, psychologue,...

Universitair onderwijs Universitaire

5

1.80


Technisch personeel Personnel technique


Beroep Fonction

Bij de indienstneming vereist diploma Diplôme exigé à l'embauche

Categorie Catégorie

Loonschaal Echelle barémique

Onderhoudspersoneel Technicien de surfaces

Geen bijzondere vereisten Pas d'exigence

1

1.22

Polyvalente arbeider Ouvrier polyvalent

Geen bijzondere vereisten Pas d'exigence

1

1.22

Chauffeur Chauffeur

Geen bijzondere vereisten Pas d'exigence

1

1.22


§ 2. Voor de verschillende functies worden de lonen voor een wekelijkse arbeidsduur van 38 uren (36 uren voor de gezinshulp en huishoudhulp die onder de Franse Gemeenschapscommissie valt) vastgesteld zoals in de loonschaaltabellen die bij deze collectieve arbeidsovereenkomst horen (bijlage).

Deze loonschaaltabellen vermelden de uur-, maand- en/of jaarlonen. Zij worden samengesteld op basis van de jaarlonen. § 3. De jaarlijkse bedragen die van kracht zijn 1 oktober 2008 komen overeen met spilindex 110,51 (basis 2004 = 100), verrekeningspercentage 1,4859. De maandlonen worden verkregen door de jaarlonen te delen door 12. De uurlonen worden verkregen door de jaarlonen te delen door 1 976. De bedragen die van kracht zijn op 1 oktober 2008 worden vermeld in de bijlagen bij deze overeenkomst. § 4. Voor de referteloonschalen worden de maandlonen verkregen door de jaarlonen te delen door 12, met 2 decimalen.

De uurlonen worden berekend tot 4 decimalen. De afronding gebeurt door het cijfer dat op de af te ronden decimaal volgt te verwaarlozen wanneer het kleiner is dan 5 en de decimaal naar de naasthogere eenheid te verhogen wanneer dat cijfer gelijk is aan of hoger dan 5.

Art. 8.Deze collectieve arbeidsovereenkomst doet geen afbreuk aan de rechten van de werknemers op het ogenblik van de ondertekening ervan.

De correcte toepassing ervan vereist dat alle bijkomende subsidies die aan de werknemers worden toegekend in het kader van de overeenkomst met de non-profitsector en haar toepassingsvoorwaarden daadwerkelijk worden uitgekeerd. HOOFDSTUK IV. - Gemeenschappelijke bepalingen

Art. 9.Koppeling van de lonen aan de index van de consumptieprijzen § 1. Alle in deze collectieve arbeidsovereenkomst vernoemde vergoedingen, alsook de werkelijk betaalde vergoedingen worden gekoppeld aan de index van de consumptieprijzen van het Rijk die maandelijks door de Federale Overheidsdienst Economie wordt opgesteld en in het Belgisch Staatsblad bekendgemaakt. § 2. De minimumlonen en de werkelijk betaalde lonen die van toepassing zijn vanaf 1 oktober 2008 komen overeen met de spilindex 110,51 (basis 2004 = 100), met vereffeningspercentage 1,4859. § 3. Onder "spilindex" dient te worden verstaan : de getallen die behoren tot een reeks waarvan het eerste 104,14 is en elk van de volgende bekomen wordt door de voorgaande afgeronde spilindex te vermenigvuldigen met 1,02; de delen van honderdsten van een punt worden afgerond op het naasthogere honderdste of verwaarloosd, naargelang zij al dan niet 50 pct. van een honderdste bereiken. De volgende lijst wordt bij wijze van voorbeeld maar niet beperkend gegeven : 104,14 106,22 108,34 110,51 112,72 114,97 117,27 119,62 § 4. Telkens het indexcijfer van de consumptieprijzen een van de spilindexcijfers bereikt of er op wordt teruggebracht, worden de jaarlonen die op dat ogenblik gelden, opnieuw berekend door ze te verhogen of te verlagen door toepassing van de coëfficiënt 1,02n waarin "n" de rang van de bereikte spilindex vertegenwoordigt. Voor het berekenen van de coëfficiënt 1,02n worden de breuken van een tienduizendste van een eenheid afgerond of weggelaten naargelang zij al dan niet 50 pct. van een tienduizendste bereiken. § 5. De aanpassingen van de jaarlonen die voortspruiten uit de koppeling aan het indexcijfer van de consumptieprijzen worden berekend, rekening houdend met de derde decimaal. Het resultaat wordt afgerond naar de hogere cent wanneer de derde decimaal gelijk is aan of hoger is dan 5, en naar de lagere cent wanneer de derde decimaal lager is dan 5. Het geïndexeerd maandloon wordt bekomen door het jaarloon te delen door 12 tot op twee decimalen volgens de regel die in artikel 7, § 4 bepaald is. § 6. De verhoging of de verlaging van de in § 1 bedoelde lonen volgens de berekening beschreven in § 5, wordt toegepast vanaf de eerste dag van de tweede maand die volgt op de maand waarin het viermaandelijkse indexcijfer het spilindexcijfer bedoeld in § 3 bereikt. § 7. Wanneer terzelfdertijd een verhoging van de lonen tengevolge van de koppeling van deze lonen aan het indexcijfer van de consumptieprijzen en een andere loonsverhoging moet worden toegepast, wordt de aanpassing die het gevolg is van de koppeling van de lonen aan het indexcijfer van de consumptieprijzen uitgevoerd nadat de lonen volgens de vastgestelde verhoging zijn aangepast. HOOFDSTUK V. - Slotbepalingen

Art. 10.Vanaf 1 januari 2009 wordt deze collectieve arbeidsovereenkomst de enig geldende inzake hamonisering van loonschalen, overeenstemming van beoepen en indexaanpassing van de lonen in de sector van de diensten voor gezins- en bejaardenhulp die door de Franse Gemeenschapscommissie en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gesubsidieerd worden.

Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 januari 2008 en wordt gesloten voor onbepaalde duur.

Zij kan worden herzien of opgezegd door elk van de ondertekenende partijen mits het betekenen, bij een ter post aangetekende brief, van een opzeggingstermijn van een jaar aan de voorzitter van het Paritair Subcomité voor de diensten voor gezins- en bejaardenhulp van de Franse Gemeenschap, het Waalse Gewest en de Duitstalige Gemeenschap, die de andere ondertekenende partijen ervan in kennis stelt.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 22 juni 2010.

De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid, Mevr. J. MILQUET Bijlage aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 18 mei 2009, gesloten in het Paritair Subcomité voor de diensten voor gezins- en bejaardenhulp van de Franse Gemeenschap, het Waalse Gewest en de Duitstalige Gemeenschap, tot vaststelling van de voorwaarden inzake arbeid, loon en loonindexering voor het personeel van de diensten voor gezins- en bejaardenhulp gesubsidieerd door de Franse en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Indexaanpassing op :

1 oktober 2008

Spilindex :

110,51

Vereffenings-pct. :

1,4859

Ref. PSC 305.01

(1.22)

(1.26)

(1.35)

(1.39)

(1.55 - 1.61 - 1.77)

1.78s

(1.80)

Harmonisering

100 pct.

100 pct.

100 pct.

100 pct.

100 pct.

100 pct.

100 pct.

Beroepen

Onderhoudstechn., polyvalent arbeider, chauffeur, huishoudhulp

Klerk

Gezinshulp of gelijkgesteld, oppas zieke kinderen

Opsteller, secretaris, boekhouder

Soc. assistent, soc. verpleegkundige, directiesecretaris, boekhouder

Directeur, coördinator

Socioloog, psycholoog, directeur, coördinator

Anciënniteit

Uurloon

Maandloon

Maandloon

Maandloon

Maandloon

Maandloon

Maandloon

Maandloon

0

9,9029

1.630,68

1.663,51

1.770,64

1.815,06

2.038,50

2.628,42

2.745,29

1

10,7015

1.762,18

1.795,01

1.902,15

1.957,93

2.186,89

2.732,50

2.879,80

2

10,8012

1.778,59

1.812,30

1.919,43

1.957,93

2.186,89

2.732,50

2.879,80

3

10,9009

1.795,01

1.829,58

1.936,71

1.990,90

2.252,83

2.808,56

3.000,28

4

11,0005

1.811,42

1.846,86

1.954,00

1.990,90

2.252,83

2.808,56

3.000,28

5

11,1002

1.827,83

1.864,15

1.971,28

2.034,86

2.318,76

2.884,61

3.120,76

6

11,1999

1.844,25

1.881,43

1.988,57

2.034,86

2.318,76

2.884,61

3.120,76

7

11,2995

1.860,66

1.898,72

2.005,85

2.122,78

2.642,56

2.960,67

3.241,25

8

11,3992

1.877,07

1.916,00

2.023,13

2.122,78

2.642,56

2.960,67

3.241,25

9

11,4989

1.893,48

1.933,29

2.040,42

2.210,70

2.709,80

3.036,73

3.361,73

10

11,9075

1.960,77

2.001,09

2.108,24

2.254,66

2.754,63

3.081,56

3.406,56

11

12,0282

1.980,64

2.021,82

2.128,97

2.331,58

2.821,87

3.157,62

3.527,04

12

12,1489

2.000,52

2.042,56

2.149,71

2.331,58

2.821,87

3.157,62

3.527,04

13

12,2696

2.020,39

2.063,29

2.170,44

2.409,07

2.889,11

3.233,68

3.647,52

14

12,3903

2.040,26

2.084,02

2.191,17

2.409,07

2.889,11

3.233,68

3.647,52

15

12,5110

2.060,14

2.104,76

2.211,91

2.487,52

2.956,36

3.309,74

3.768,00

16

12,6316

2.080,01

2.125,49

2.232,63

2.487,52

3.187,98

3.309,74

3.768,00

17

12,7523

2.099,89

2.146,22

2.253,37

2.565,98

3.255,22

3.385,80

3.888,49

18

12,8730

2.119,76

2.166,96

2.274,10

2.565,98

3.255,22

3.385,80

3.888,49

19

12,9937

2.139,63

2.187,69

2.294,84

2.644,44

3.322,46

3.461,85

4.008,97

20

13,1144

2.159,51

2.208,42

2.315,57

2.644,44

3.322,46

3.461,85

4.008,97

21

13,2351

2.179,38

2.229,15

2.336,30

2.722,89

3.389,71

3.537,92

4.129,46

22

13,3558

2.199,25

2.249,89

2.357,03

2.722,89

3.389,71

3.537,92

4.129,46

23

13,4765

2.219,13

2.270,62

2.377,77

2.801,34

3.456,95

3.613,97

4.249,94

24

13,5972

2.239,00

2.291,35

2.398,87

2.801,34

3.456,95

3.613,97

4.249,94

25

13,7179

2.258,88

2.312,08

2.420,02

2.879,79

3.524,19

3.690,03

4.249,94

26

13,8385

2.278,75

2.332,82

2.441,16

2.879,79

3.524,19

3.690,03

4.249,94

27

13,9592

2.298,62

2.353,55

2.462,30

2.958,25

3.591,43

3.766,09

4.249,94

28

14,0799

2.318,50

2.374,28

2.483,45

2.958,25

3.591,43

3.766,09

4.249,94

29

14,2006

2.338,37

2.395,31

2.504,60

3.036,70

3.591,43

3.766,09

4.249,94


Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 22 juni 2010.

De Vice-Eerste Minister en Minister van Werk en Gelijke Kansen, belast met het Migratie- en asielbeleid, Mevr. J. MILQUET

^