Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 21 september 2004
gepubliceerd op 29 oktober 2004

Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 1 maart 1998 betreffende in voedingsmiddelen toegelaten toevoegsels met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen

bron
federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu
numac
2004022816
pub.
29/10/2004
prom.
21/09/2004
ELI
eli/besluit/2004/09/21/2004022816/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

21 SEPTEMBER 2004. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 1 maart 1998 betreffende in voedingsmiddelen toegelaten toevoegsels met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 24 januari 1977 betreffende de bescherming van de gezondheid van de verbruikers op het stuk van de voedingsmiddelen en andere producten, inzonderheid op artikel 4, § 1 en artikel 20, § 4;

Gelet op het koninklijk besluit van 1 maart 1998 betreffende in voedingsmiddelen toegelaten toevoegsels met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen, gewijzigd door de koninklijke besluiten van 8 februari 1999, 19 februari 2002 en 4 februari 2004;

Gelet op de richtlijn 2003/114/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 december 2003 tot wijziging van Richtlijn 95/2/EG betreffende levensmiddelenadditieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen;

Gelet op het advies nr. 37.483/3 van de Raad van State, gegeven op 12 juli 2004, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 1°, van de gecoördineerde wetten op de Raad van State;

Op de voordracht van Onze Minister van Volksgezondheid, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.In artikel 1 van het koninklijk besluit van 1 maart 1998 betreffende in voedingsmiddelen toegelaten toevoegsels met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen, wordt 1° punt 22° vervangen door « 22° stabilisatoren : stoffen die het mogelijk maken de fysisch-chemische toestand van een voedingsmiddel te handhaven. Stabilisatoren omvatten stoffen die het mogelijk maken een homogene dispersie van twee of meer onmengbare stoffen in een voedingsmiddel te handhaven, stoffen die een bestaande kleur van een voedingsmiddel stabiliseren, fixeren of intensifiëren en stoffen die het bindend vermogen van het voedingsmiddel verhogen, onder meer door de vorming van crosslinks tussen eiwitten waardoor afzonderlijke deeltjes tot een gereconstitueerd voedingsmiddel worden samengebonden », en 2° wordt een punt 26 toegevoegd : « 26° Oleoharsen van specerijen : extracten van specerijen waaruit het extractiemiddel verdampt is, zodat een mengsel van de vluchtige olie en harsachtig materiaal van de specerij overblijft.»

Art. 2.§ 1. Paragraaf 1 van artikel 5 van bovengenoemd koninklijk besluit van 1 maart 1998 wordt vervangen door volgende bepalingen : « § 1. De aanwezigheid van een toevoegsel is ook toegestaan : 1° in een niet in artikel 3, § 3 vermeld samengesteld voedingsmiddel, voor zover het toevoegsel in één van de ingrediënten van het samengestelde voedingsmiddel is toegestaan;2° in een voedingsmiddel waaraan een aroma is toegevoegd, voor zover het toevoegsel in dat aroma overeenkomstig dit besluit is toegestaan en via het aroma in het voedingsmiddel is terechtgekomen, en mits het toevoegsel in het uiteindelijke voedingsmiddel geen technologische functie heeft;of 3° als het voedingsmiddel uitsluitend bestemd is voor gebruik bij de bereiding van een samengesteld voedingsmiddel, voor zover het samengestelde voedingsmiddel beantwoordt aan de bepalingen van dit besluit.» § 2. Een paragraaf 3 wordt toegevoegd aan artikel 5 van bovengenoemd koninklijk besluit van 1 maart 1998, luidende als volgt : « § 3. Het gehalte van in aroma's aanwezige toevoegsels dient te worden beperkt tot het minimum dat noodzakelijk is om de veiligheid en de kwaliteit van de aroma's te garanderen en de opslag ervan te vergemakkelijken. Het gebruik van toevoegsels in aroma's mag de consument bovendien niet misleiden en mag geen risico vormen voor de gezondheid van de consument. Indien het voorkomen van een toevoegsel in een voedingsmiddel, ten gevolge van het toevoegen van aroma's, een technologische functie in het voedingsmiddel heeft, wordt het beschouwd als een toevoegsel van het voedingsmiddel en niet als een toevoegsel van het aroma. »

Art. 3.In de bijlage bij het koninklijk besluit van 1 maart 1998 betreffende in voedingsmiddelen toegelaten toevoegsels met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen, zoals gewijzigd bij het koninklijk besluit van 8 februari 1999, worden wijzigingen aangebracht zoals bepaald in de bijlage bij huidig besluit.

Art. 4.Dit besluit treedt in werking op de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt. In afwijking hiervan zijn de handel en het gebruik van producten die niet voldoen aan de bepalingen van het huidige besluit, maar wel voldoen aan de bepalingen van het koninklijk besluit van 1 maart 1998 betreffende in voedingsmiddelen toegelaten toevoegsels met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen, gewijzigd door de koninklijke besluiten van 8 februari 1999, 19 februari 2002 en 4 februari 2004, evenwel pas vanaf 27 januari 2006 verboden. Producten die legaal in de handel zijn gebracht vóór deze datum van 27 januari 2006, mogen worden verkocht zolang de voorraad strekt.

Art. 5.Onze Minister van Volksgezondheid is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 21 september 2004.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Volksgezondheid, R. DEMOTTE

Bijlage 1) In hoofdstuk I : a) wordt noot 2 vervangen door : « 2.De onder de nummers E 407, E 407a en E 440 vermelde stoffen mogen met suikers worden gestandaardiseerd onder de voorwaarde dat dit samen met hun nummer en aanduiding vermeld wordt. » ; b) wordt in de lijst van additieven : - de gehele vermelding E 170 vervangen door "E 170 calciumcarbonaat"; - in de vermelding E 466 de naam "cellulosegom" toegevoegd; - in de vermelding E 469 de naam "Enzymatisch gehydrolyseerde cellulosegom" toegevoegd. 2) In hoofdstuk II : a) wordt overal in de tekst "E 170 calciumcarbonaten" vervangen door "E 170 calciumcarbonaat" b) wordt aan de lijst van additieven en maximumconcentraties betreffende "Cacao- en chocoladeproducten" het volgende toegevoegd : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 3) In hoofdstuk III : A.wordt deel A als volgt gewijzigd : a) de aanduiding "Gedeeltelijk gebakken, voorverpakte bakkerijproducten voor verkoop in de kleinhandel" wordt vervangen door "Gedeeltelijk gebakken, voorverpakte bakkerijproducten, bedoeld voor de kleinhandel, en brood met verminderde verbrandingswaarde, bedoeld voor de kleinhandel";b) in fine wordt het volgende toegevoegd : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld B.wordt deel C als volgt gewijzigd : a) de volgende vermelding wordt geschrapt : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld C.wordt Deel D als volgt gewijzigd : a) in fine worden de volgende voedingsmiddelen en maximumconcentraties toegevoegd : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld b) in de lijst van voedingsmiddelen wordt bij E 315 en E 316 de aanduiding "Halfverduurzaamde en verduurzaamde vleesproducten" vervangen door "Gepekelde vleesproducten en verduurzaamde vleesproducten".4) In hoofdstuk IV : a) worden bij E 338 tot en met E 452 het volgende voedingsmiddel en de volgende maximumconcentratie toegevoegd : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld 5) In hoofdstuk V : a) wordt in fine het volgende toegevoegd : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld b) voor E 468 wordt de naam « Vernet cellulose gom » toegevoegd. In hoofdstuk VI : a) wordt noot 1 aangevuld met volgende alinea : « Zuigelingenvoeding en bijvoedingsmiddelen bij de overgang op vast voedsel voor zuigelingen en peuters mogen E 1450 (zetmeelnatrium-octenylsuccinaat) bevatten afkomstig van de toevoeging van vitaminepreparaten of preparaten van meervoudig onverzadigde vetzuren.De hoeveelheid E 1450 in het gebruiksklare product mag niet meer bedragen dan 100 mg/kg afkomstig van vitaminepreparaten en 1000 mg/kg afkomstig van preparaten van meervoudig onverzadigde vetzuren. » b) wordt in deel D het volgende toegevoegd : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Gezien om te worden gevoegd bij Ons besluit van 21 september 2004. ALBERT Van Koningswege : De Minister van Volksgezondheid, R. DEMOTTE

^