gepubliceerd op 08 maart 2002
Koninklijk besluit tot wijziging van de Algemene Verordening op de met het zegel gelijkgestelde taksen
19 FEBRUARI 2002. - Koninklijk besluit tot wijziging van de Algemene Verordening op de met het zegel gelijkgestelde taksen
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op het Wetboek der met het zegel gelijkgestelde taksen;
Gelet op de wet van 10 december 2001 betreffende de definitieve omschakeling op de euro;
Gelet op het koninklijk besluit van 3 maart 1927 houdende de Algemene Verordening op de met het zegel gelijkgestelde taksen;
Gelet op het advies van de Inspecteur van Financiën, gegeven op 8 november 2001;
Gelet op de akkoordbevinding van onze Minister van Begroting, gegeven op 8 november 2001;
Gelet op het advies van de Raad van State;
Op de voordracht van Onze Minister van Financiën, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.Artikel 215 van de Algemene Verordening op de met het zegel gelijkgestelde taksen, opgeheven bij koninklijk besluit van 2 april 1936, wordt hersteld in de volgende lezing : «
Art. 215.De taks op de beursverrichtingen en de reporten, en in voorkomend geval, de interesten en de boeten, worden betaald op het kantoor van het zegel van het ambtsgebied waar gevestigd zijn : 1° de hoofdinrichting van de schuldenaar van de taks op de beursverrichtingen en de reporten, wanneer deze zijn hoofdinrichting in België heeft;2° de Belgische vestiging van de schuldenaar van de taks op de beursverrichtingen en de reporten, wanneer deze zijn hoofdinrichting in het buitenland heeft. Wanneer de schuldenaar geen enkele zetel van verrichtingen heeft in België is het bevoegde kantoor, het kantoor dat wordt aangeduid door de Minister van Financiën of zijn afgevaardigde. »
Art. 2.Artikel 216 van dezelfde Algemene Verordening, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 31 maart 1935, wordt vervangen door de volgende bepaling : «
Art. 216.De opgave bepaald bij artikel 125 van het Wetboek der met het zegel gelijkgestelde taksen wordt opgemaakt in tweevoud en vermeldt de volgende gegevens : 1° de maand waarvoor ze wordt opgemaakt;2° de benaming en het volledig adres van de schuldenaar;3° de categorie tot dewelke de beurs- of reportverrichtingen behoren, krachtens artikel 120 van het Wetboek;4° het totaal aantal verrichtingen per categorie en per tarief;5° de heffingsgrondslag en het bedrag van de taks dat opeisbaar geworden is in de loop van de maand waarop de opgave betrekking heeft, per categorie van verrichtingen en per tarief;6° het bedrag van de taks waarvan de terugbetaling gedaan wordt door toerekening per categorie van verrichtingen en per tarief;7° het bedrag dat wordt overgeschreven of gestort op de postrekening van het kantoor waaronder de schuldenaar ressorteert. Het origineel van de opgave wordt ingediend op het bevoegde kantoor op de dag van de betaling en het dubbel ervan wordt bewaard door de schuldenaar, gedurende zes jaar te rekenen vanaf dezelfde dag. »
Art. 3.Artikel 2171 van dezelfde Algemene Verordening, gewijzigd bij de koninklijke besluiten van 18 augustus 1938 en 24 december 1970, wordt opgeheven.
Art. 4.Artikel 2172 van dezelfde Algemene Verordening, ingevoegd bij het koninklijk besluit van 7 december 1951 en gewijzigd bij het koninklijk besluit van 24 december 1970 en de wet van 22 december 1989, wordt vervangen door de volgende bepaling : «
Art. 2172.§ 1. De terugbetalingen toegelaten door de artikelen 136 en 143 van het Wetboek der met het zegel gelijkgestelde taksen worden gedaan aan de tussenpersoon van beroep die de taks heeft gekweten.
Zij moeten aangevraagd worden aan de gewestelijke directeur van de belasting over de toegevoegde waarde, registratie en domeinen in wiens ambtsgebied het kantoor gevestigd is waar de taks werd betaald. De directeur meldt de ontvangst van de aanvraag de dag zelf waarop zij bij hem toekomt.
De aanvragen moeten bij de bevoegde directeur toekomen uiterlijk de laatste werkdag van de periode van twee jaar te rekenen van de dag waarop de vordering is ontstaan, te weten : 1° in geval van onverschuldigde betaling : op de datum waarop de betaling is geschied;2° in geval van intrekking, wijziging of verbetering der beurskoersen die de vernietiging of de wijziging van een borderel meebrengen, op de datum waarop deze maatregelen zijn tussengekomen. De terugbetaling is afhankelijk van het voorleggen, aan de ontvanger van het kantoor waar de taks werd gekweten, van de bescheiden die het bestaan van de oorzaak van de terugbetaling rechtvaardigen. § 2. In het geval van artikel 136, eerste lid, 2°, van het Wetboek der met het zegel gelijkgestelde taksen, kan de terugbetaling geschieden door toerekening.
Het bedrag van de terug te betalen taks wordt toegerekend op het bedrag van de taks dat opeisbaar is voor de maand tijdens dewelke de vernietiging wordt verricht. De bescheiden die het bestaan van de oorzaak van de terugbetaling rechtvaardigen worden bij de opgave gevoegd. »
Art. 5.In artikel 2173 van dezelfde Algemene Verordening, ingevoegd bij het koninklijk besluit van 24 december 1970, worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° het tweede lid wordt vervangen door de volgende bepaling : "Zij wordt gedaan door overschrijving op de postrekening van de rechthebbende, op de rekening waarvan hij houder is bij een kredietinstelling die aangesloten of vertegenwoordigd is bij een verrekenkamer van het land, of door een op zijn naam opgestelde postassignatie.»; 2° het vierde lid wordt vervangen door de volgende bepaling : "De documenten die het bestaan van de oorzaak van de teruggave rechtvaardigen worden bij de ordonnantie van terugbetaling gevoegd." .
Art. 6.In artikel 221bis van dezelfde Algemene Verordening, opgeheven bij het koninklijk besluit van 20 december 1996 en hersteld bij het koninklijk besluit van 20 december 1996, worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° § 1, eerste lid, 7°, wordt vervangen als volgt : « het bedrag dat wordt overgeschreven of gestort op de postrekening van het kantoor waaronder de schuldenaar ressorteert.»; 2° § 1, tweede lid, wordt vervolledigd als volgt : « , gedurende zes jaar te rekenen van dezelfde dag.»; 3° § 2 wordt vervangen door de volgende bepaling : « Uiterlijk op het ogenblik van de aflevering van de effecten, is de schuldenaar van de taks op de aflevering van de effecten aan toonder ertoe gehouden aan elke persoon die hem een order geeft een borderel af te geven met de volgende vermeldingen : 1° de naam van de persoon aan wie de effecten worden afgeleverd;2° de naam van de schuldenaar van de taks;3° de verrichtingen die aanleiding geven tot de aflevering;4° het bedrag van de aankopen of inschrijvingen of de waarde van de effecten die worden omgezet of teruggenomen uit open bewaargeving;5° het bedrag van de verschuldigde taks. Wanneer het borderel bepaald bij artikel 127 van het Wetboek der met het zegel gelijkgestelde taksen moet afgeleverd worden, mag één borderel dat eveneens de vermeldingen bevat betreffende de taks op de aflevering van effecten aan toonder worden afgeleverd.
De bepalingen van de artikelen 128, 129 en 1301 van voornoemd Wetboek zijn van toepassing op het borderel af te leveren inzake de taks op de aflevering van effecten aan toonder. »
Art. 7.In bijlage nr. 1, II, van dezelfde Algemene Verordening, vervangen door het koninklijk besluit van 30 juni 1933 en gewijzigd bij het koninklijk besluit van 27 augustus 1993, worden de volgende wijzigingen aangebracht : 1° tussen de woorden "Taks op de beursverrichtingen en de reporten" en de woorden "Jaarlijkse taks op de verzekeringscontracten" worden de woorden "Taks op de aflevering van effecten aan toonder" ingevoegd;2° tussen de woorden "artikelen 131, eerste lid," en de woorden "180" worden de woorden "162, § 2, derde lid," ingevoegd.
Art. 8.Dit besluit geeft uitwerking met ingang van 1 januari 2002.
Art. 9.Onze Minister van Financiën is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, op 19 februari 2002.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Financiën, D. REYNDERS