gepubliceerd op 06 september 2018
Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 15 maart 2018, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 14 april 2008 houdende de toepassing van de functieclassificatie in de horecasector
17 AUGUSTUS 2018. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 15 maart 2018, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 14 april 2008 houdende de toepassing van de functieclassificatie in de horecasector (1)
FILIP, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;
Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor het hotelbedrijf;
Op de voordracht van de Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 15 maart 2018, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 14 april 2008 houdende de toepassing van de functieclassificatie in de horecasector.
Art. 2.De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 17 augustus 2018.
FILIP Van Koningswege : De Minister van Werk, K. PEETERS _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten, Belgisch Staatsbladvan 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor het hotelbedrijf Collectieve arbeidsovereenkomst van 15 maart 2018 Wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 14 april 2008 houdende de toepassing van de functieclassificatie in de horecasector (Overeenkomst geregistreerd op 9 mei 2018 onder het nummer 146020/CO/302)
Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de werknemers van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor het hotelbedrijf.
Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt onder "werknemers" verstaan : de mannelijke en vrouwelijke werknemers die bezoldigd worden op basis van een vast uur- of maandloon.
Art. 2.§ 1. In bijlage 1 "Exhaustieve lijst van referentiefuncties" bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 14 april 2008, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, houdende de toepassing van de functieclassificatie in de horecasector, geregistreerd op 29 april 2008 onder het nummer 88102 en meermaals gewijzigd, wordt de benaming van referentiefunctie 242 vervangen door "Besteller aan huis van bereide gerechten". § 2. In bijlage 2 "Beschrijving van de referentiefuncties" bij de collectieve arbeidsovereenkomst bedoeld in § 1 van dit artikel, wordt de functieomschrijving van de referentiefunctie "Besteller aan huis van bereide gerechten" met als referentienummer 242 vervangen door de functieomschrijving in bijlage bij onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst.
Art. 3.§ 1. In artikel 8 van de collectieve arbeidsovereenkomst bedoeld in artikel 2, wordt in de Franse versie "Chef de brigade service rapide (crew leader)" vervangen door "Chef d'équipe service rapide (crew leader)". § 2. In bijlage 1 "Exhaustieve lijst van referentiefuncties" bij de collectieve arbeidsovereenkomst bedoeld in artikel 2, wordt de Franse versie van de benaming van referentiefunctie 117A vervangen door "Chef d'équipe service rapide (crew leader)". § 3. In bijlage 2 "Beschrijving van de referentiefuncties" bij de collectieve arbeidsovereenkomst bedoeld in artikel 2, wordt de Franse versie van de benaming van referentiefunctie 117A vervangen door "Chef d'équipe service rapide (crew leader)".
Art. 4.§ 1. In bijlage 1 "Exhaustieve lijst van referentiefuncties" bij de collectieve arbeidsovereenkomst bedoeld in artikel 2, wordt de Franse versie van de benaming van referentiefunctie 117B vervangen door "Chef d'équipe service rapide (shift leader)". § 2. In bijlage 2 "Beschrijving van de referentiefuncties" bij de collectieve arbeidsovereenkomst bedoeld in artikel 2, wordt in de Franse versie van de benaming van referentiefunctie 117B "crew leader" vervangen door "shift leader".
Art. 5.Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 15 maart 2018.
Zij wordt gesloten voor onbepaalde tijd en kan worden opgezegd door elk van de partijen, mits een opzeggingstermijn van drie maanden betekend bij een ter post aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor het hotelbedrijf en de erin vertegenwoordigde organisaties.
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 17 augustus 2018.
De Minister van Werk, K. PEETERS
Bijlage aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 15 maart 2018, gesloten in het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 14 april 2008 houdende de toepassing van de functieclassificatie in de horecasector Functieomschrijving USB Afdeling : Bediening (leveringen aan klanten)
Code : HRC.REF.242 Functie : Besteller aan huis van bereide gerechten (M/V) Functiecategorie : II Organisatie : Ressorteert rechtstreeks onder de zaakvoerder.
Doel : Bestellen van gerechten en dranken met een voertuig.
Hoofdtaken : - Neemt de telefoon op, geeft eventueel toelichtingen in verband met de samenstelling van de gerechten of levertijd en noteert de bestelling(en) van de klant; - Geeft de bestelling door aan de keuken; - Verzorgt spoedbestellingen; verplaatst zich met een voertuig (voor verre verplaatsingen of grotere bestellingen) tot aan de woning van de klant; - Rekent af met de klant en keert terug naar de zaak; - Bedient de klanten die zelf hun bestelling komen ophalen of verbruiken in de take away; - Ruimt tafel(s) af en staat in voor de orde en netheid in de take away; - Plooit verpakkingsmaterialen (dozen); - Snijdt de groenten en zorgt voor de mise-en-place van de ingrediënten; - Staat in voor de netheid van zijn voertuig; controleert het voertuig (nazicht olie- en waterpeil, tankt); - Helpt occasioneel bij het stockeren en/of stapelen van goederen en het instellen van de keukenuitrusting (oven).
Criteria Code : HRC.REF.242 Functie : Besteller aan huis van bereide gerechten (M/V) 1. Verantwoordelijkheid 1.1. Invloed Is verantwoordelijk voor : - het onthaal van de klanten aan de telefoon of de bediening van de klant in de take away; - het correct noteren en doorgeven van de bestellingen; - het afleveren en het afrekenen van de spoedbestelling bij de klant; - het afruimen en de orde en netheid in de take away; - de netheid en de controle van het voertuig; - mise-en-place van de ingrediënten en snijden van groenten. 1.2. Gevolgen - Fouten binnen de uitvoering kunnen leiden tot het doorgeven en/of laten klaarmaken van een verkeerde bestelling, het noteren van een verkeerd adres, het betrokken geraken bij een verkeersongeval, ontevreden klanten. 2. Kennis en kunde - Kennis van de wegcode; - Kennis van de pizza/gerechtenkaart; - Kunnen kaartlezen + enige kennis van de regio binnen dewelke bestellingen worden afgeleverd; - Kunnen besturen van voertuigen (rijbewijs B). 3. Probleemoplossing Lost eenvoudige problemen zelf op, zo niet doet beroep op de zaakvoerder.4. Communicatie en overleg Klantvriendelijk; Zich kunnen verstaanbaar maken in de 2de landstaal (voor de regio Brussel). 5. Vaardigheden De nodige bewegingsvaardigheid vereist voor het besturen van een voertuig. 6. Inconveniënten 6.1. Zwaarte : ... 6.2. Houding : ... 6.3. Werksfeer : blootstelling aan wisselende weersomstandigheden. 6.4. Risico : kans op snijwonden, verkeersongevallen.
Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 17 augustus 2018.
De Minister van Werk, K. PEETERS