Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 13 maart 2013
gepubliceerd op 04 juni 2013

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 oktober 2007, gesloten in het Paritair Subcomité voor de diensten voor gezins- en bejaardenhulp van de Vlaamse Gemeenschap, betreffende de omkadering bij nachtarbeid

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2013201292
pub.
04/06/2013
prom.
13/03/2013
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

13 MAART 2013. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 oktober 2007, gesloten in het Paritair Subcomité voor de diensten voor gezins- en bejaardenhulp van de Vlaamse Gemeenschap, betreffende de omkadering bij nachtarbeid (1)


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Subcomité voor de diensten voor gezins- en bejaardenhulp van de Vlaamse Gemeenschap;

Op de voordracht van de Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 25 oktober 2007, gesloten in het Paritair Subcomité voor de diensten voor gezins- en bejaardenhulp van de Vlaamse Gemeenschap, betreffende de omkadering bij nachtarbeid.

Art. 2.De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 13 maart 2013.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werk, Mevr. M. DE CONINCK _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Subcomité voor de diensten voor gezins- en bejaardenhulp van de Vlaamse Gemeenschap Collectieve arbeidsovereenkomst van 25 oktober 2007 Omkadering bij nachtarbeid (Overeenkomst geregistreerd op 23 april 2012 onder het nummer 109421/CO/318.02)

Artikel 1.Toepassingsgebied Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en de werknemers/werkneemsters van de ondernemingen die onder het Paritair Subcomité voor de diensten voor gezins- en bejaardenhulp ressorteren, gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap.

Art. 2.Invoering nachtarbeid Omwille van de noodzaak binnen de thuiszorg voerde de collectieve arbeidsovereenkomst betreffende de continue dienstverlening van 4 juni 1996 de mogelijkheid tot nachtarbeid in, mits de nodige omkadering hiervoor zou worden gecreëerd. Deze collectieve arbeidsovereenkomst strekt er toe deze omkadering in te voeren.

De mogelijkheid tot invoering van nachtarbeid wordt voorzien door de wet van 17 maart 1987Relevante gevonden documenten type wet prom. 17/03/1987 pub. 18/03/2010 numac 2010000131 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de invoering van nieuwe arbeidsregelingen in de ondernemingen. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten betreffende de invoering van nieuwe arbeidsregelingen in de ondernemingen. De invoering van nachtarbeid in de ondernemingen zal gebeuren op grond van en in overeenstemming met deze wet, met de bepalingen uit de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 42 van 2 juni 1987 betreffende de invoering van nieuwe arbeidsregelingen in de ondernemingen en met de bepalingen uit de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 46 van 23 maart 1990 betreffende de begeleidingsmaatregelen voor ploegenarbeid met nachtprestaties alsook voor andere vormen van arbeid met nachtprestaties.

Art. 3.Afbakening nachtarbeid § 1. Partijen komen overeen dat werknemers/werkneemsters onder de hierna volgende modaliteiten 's nachts kunnen worden tewerkgesteld. § 2. Onder nachtarbeid wordt verstaan de arbeid die wordt verricht tussen 20 uur en 7 uur. § 3. Nachtarbeid kan enkel worden uitgevoerd door het verzorgend personeel en de oppashulpen. Voor de nachtarbeid wordt in eerste instantie een beroep gedaan op vrijwilligers. Als dit niet lukt worden andere werknemers/werkneemsters ingeschakeld volgens modaliteiten vastgelegd op ondernemingsvlak in akkoord met de werknemersvertegenwoordiging. Indien er geen werknemersvertegenwoordiging is worden de modaliteiten vastgelegd in het arbeidsreglement. § 4. De opdrachten die tussen 20 uur en 22 uur kunnen worden uitgevoerd behelzen de functies Activiteit Dagelijks Leven (ADL), waaronder warme maaltijden bereiden, persoonsverzorging, kleden, verplaatsen, toiletbezoek, continentie en eten. De klemtoon ligt hierbij op verzorgende activiteiten. § 5. De opdrachten die tussen 22 uur en 7 uur kunnen worden uitgevoerd beperken zich tot ADL-taken in het kader van palliatieve zorgsituaties of vergelijkbare zeer ernstige zorgsituaties, waar meerdere zorgactoren bij betrokken zijn en met onontbeerlijke verzorgings- en bijstandsnoden gedurende de nacht. § 6. De opdrachten beperken zich tot 1 locatie per nacht per werknemer.

Art. 4.Toeslagen § 1. Voor elke prestatie tussen 22 uur en 7 uur, ook die van minder dan 8 uur, wordt 8 uur loon uitbetaald. § 2. De werknemers/werkneemsters hebben voor de werkelijk gepresteerde uren tussen 20 uur en 7 uur bovenop het basisloon recht op een toeslag van 30 pct. van dit basisloon conform artikel 5, § 1 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 4 juni 1996 betreffende de continue dienstverlening, gewijzigd door artikel 18 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 december 2003 betreffende de loonvoorwaarden (Vlaamse Gemeenschap) in uitvoering van het "Vlaams Intersectoraal Akkoord voor de Social-Profitsector" van 29 maart 2000. § 3. Welke toeslag conform artikel 5, § 1 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 4 juni 1996 betreffende de continue dienstverlening, gewijzigd door artikel 18 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 december 2003 betreffende de loonvoorwaarden (Vlaamse Gemeenschap) in uitvoering van het "Vlaams Intersectoraal Akkoord voor de Social-Profitsector" van 29 maart 2000, van toepassing is wordt bepaald op basis van de astronomische dag (van 0 tot 24 uur). § 4. Deze toeslag zal niet worden uitbetaald in geld, maar zal worden gecompenseerd door inhaalrust. Dit zal een positieve weerslag hebben op de werkgelegenheid binnen de ondernemingen. De werknemer/werkneemster heeft het recht de opgebouwde inhaalrust op te nemen in blokken van minstens 4 uur.

Art. 5.Begeleidingsmaatregelen § 1. Voor de werknemers/werkneemsters die nachtarbeid verrichten wordt specifieke bijscholing voorzien, onder meer met aandacht voor de veiligheid en weerbaarheid. § 2. De organisaties waarvan de werknemers nachtprestaties leveren besteden extra aandacht aan de mobiliteit van deze werknemers/werkneemsters. § 3. De werkgevers verbinden zich er toe dat de dienst bereikbaar zal zijn gedurende alle uren tijdens dewelke prestaties worden verricht door de werknemers/werkneemsters; bovendien dienen de werknemers zelf ook bereikbaar te zijn door de dienst. § 4. De modaliteiten met betrekking tot de specifieke bijscholing zoals bedoeld in § 1, de aandacht voor mobiliteit volgens § 2 en de bereikbaarheid in § 3 worden vastgelegd op ondernemingsvlak in akkoord met de werknemersvertegenwoordiging. Indien er geen werknemersvertegenwoordiging is worden de modaliteiten vastgelegd in het arbeidsreglement.

Art. 6.Het totaal aan onregelmatige prestaties is vastgelegd in het besluit van de Vlaamse Regering van 18 december 1998Relevante gevonden documenten type besluit van de vlaamse regering prom. 18/12/1998 pub. 30/03/1999 numac 1999035379 bron ministerie van de vlaamse gemeenschap Besluit van de Vlaamse regering houdende de erkenning en de subsidiëring van verenigingen en welzijnsvoorzieningen in de thuiszorg sluiten houdende de erkenning en de subsidiëring van verenigingen en welzijnsvoorzieningen in de thuiszorg (bijlage I, Diensten voor gezinszorg).

Art. 7.Rapportering Trimesterieel rapporteren de ondernemingen over : - de inschakeling van de nachtarbeid, met name : de frequentie, het aantal betrokken werknemers, het aantal uren, de gecompenseerde inhaalrust, enz.; - meer specifiek de toepassing van de begeleidingsmaatregelen zoals voorzien in artikel 5.

Rapportering gebeurt aan de ondernemingsraad, het Comité voor de preventie en bescherming op het werk, de syndicale delegatie of, bij afwezigheid van deze overlegorganen, aan het paritair subcomité.

Art. 8.Inwerkingtreding en geldigheidsduur van de overeenkomst § 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 november 2007 en is gesloten voor onbepaalde duur. § 2. Deze collectieve arbeidsovereenkomst kan opgezegd worden door elk der partijen, mits inachtneming van een opzeggingstermijn van drie maanden. Opzegging van de overeenkomst gebeurt door middel van een ter post aangetekend schrijven, gericht aan de voorzitter van het Paritair Subcomité voor de diensten voor gezins- en bejaardenhulp van de Vlaamse Gemeenschap (318.02).

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 13 maart 2013.

De Minister van Werk, Mevr. M. DE CONINCK

^