Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 13 juli 2006
gepubliceerd op 07 augustus 2006

Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 18 juni 1990 houdende vaststelling van de lijst van de technische verpleegkundige prestaties en de lijst van de handelingen die door een geneesheer aan beoefenaars van de verpleegkunde kunnen worden toevertrouwd, alsmede de wijze van uitvoering van die prestaties en handelingen en de kwalificatievereisten waaraan de beoefenaars van de verpleegkunde moeten voldoen

bron
federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu
numac
2006022720
pub.
07/08/2006
prom.
13/07/2006
ELI
eli/besluit/2006/07/13/2006022720/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

13 JULI 2006. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 18 juni 1990 houdende vaststelling van de lijst van de technische verpleegkundige prestaties en de lijst van de handelingen die door een geneesheer aan beoefenaars van de verpleegkunde kunnen worden toevertrouwd, alsmede de wijze van uitvoering van die prestaties en handelingen en de kwalificatievereisten waaraan de beoefenaars van de verpleegkunde moeten voldoen


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op het koninklijk besluit nr. 78 betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen, inzonderheid op de artikelen 5, § 1, derde lid, vervangen bij de wet van 20 december 1974 en gewijzigd bij de wet van 19 december 1990 en 21quinquies, § 3, vervangen bij de wet van 10 augustus 2001;

Gelet op het koninklijk besluit van 18 juni 1990 houdende vaststelling van de lijst van de technische verpleegkundige prestaties en de lijst van de handelingen die door een geneesheer aan beoefenaars van de verpleegkunde kunnen worden toevertrouwd, alsmede de wijze van uitvoering van die prestaties en handelingen en de kwalificatievereisten waaraan de beoefenaars van de verpleegkunde moeten voldoen, gewijzigd door de koninklijke besluiten van 4 september 1990, 25 november 1991, 27 december 1994, 6 juni 1997, 2 juli 1999 en 7 oktober 2002;

Gelet op het eensluidend advies van de Technische Commissie voor verpleegkunde van 6 oktober 2004;

Gelet op het advies 40.017/3 van de Raad van State, gegeven op 28 maart 2006 met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 1° van de gecoördineerde wetten op de Raad van State;

Op de voordracht van Onze minister van Volksgezondheid, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.De Nederlands versie van het opschrift van het koninklijk besluit van 18 juni 1990 houdende vaststelling van de lijst van de technische verpleegkundige prestaties en de lijst van de handelingen die door een geneesheer aan beoefenaars van de verpleegkunde kunnen worden toevertrouwd, alsmede de wijze van uitvoering van die prestaties en handelingen en de kwalificatievereisten waaraan de beoefenaars van de verpleegkunde moeten voldoen, gewijzigd door de koninklijke besluiten van 4 september 1990, 25 november 1991, 27 december 1994, 6 juni 1997, 2 juli 1999 en 7 oktober 2002, wordt vervangen als volgt : « Koninklijk besluit houdende vaststelling van de lijst van de technische verpleegkundige verstrekkingen en de lijst van de handelingen die door een arts aan beoefenaars van de verpleegkunde kunnen worden toevertrouwd, alsmede de wijze van uitvoering van die verstrekkingen en handelingen en de kwalificatievereisten waaraan de beoefenaars van de verpleegkunde moeten voldoen ».

Art. 2.In de Nederlands versie van artikel 1 van hetzelfde besluit worden de woorden « technische verpleegkundige prestaties » door de woorden « technische verpleegkundige verstrekkingen » vervangen.

In hetzelfde artikel 1 worden de woorden « 21ter » vervangen door de woorden « 21quinquies ».

Art. 3.In de Nederlands versie van artikel 2 van hetzelfde besluit wordt het woord « prestaties » door het woord « verstrekkingen » vervangen.

In de Nederlands versie van artikel 4 van hetzelfde besluit wordt het woord « prestaties » vervangen door het woord « verstrekkingen ».

Art. 4.In hetzelfde besluit wordt een artikel 7bis ingevoegd, luidend als volgt : «

Art. 7bis.De technische verpleegkundige verstrekkingen en de toevertrouwde geneeskundige handelingen worden door de verpleegkundige uitgevoerd aan de hand van standaardverpleegplannen of procedures.

Met uitzondering van de technische verpleegkundige verstrekkingen B1, zoals opgenomen in bijlage I, B1, worden de standaardverpleegplannen en de procedures voor de technische verpleegkundige verstrekkingen B2, zoals opgenomen in bijlage I, B2 en de toevertrouwde geneeskundige handelingen in samenspraak met de arts en de beoefenaar van de verpleegkunde opgesteld.

Het standaardverpleegplan laat toe om een patiënt met een bepaalde aandoening systematisch te benaderen en te verplegen.

Een procedure beschrijft de uitvoeringswijze van een bepaalde medische of verpleegkundige techniek. Eventueel kunnen één of meerdere procedures deel uitmaken van een standaardverpleegplan of een staand order, zoals omschreven in artikel 7ter § 5. »

Art. 5.In hetzelfde besluit wordt een artikel 7ter ingevoegd, luidend als volgt : «

Art. 7ter.§ 1. Technische verpleegkundige verstrekkingen met aanduiding B2 en toevertrouwde geneeskundige handelingen worden opgedragen door middel van : een geschreven, eventueel elektronisch of via telefax, medisch voorschrift; een mondeling geformuleerd medisch voorschrift, eventueel telefonisch, radiofonisch of via webcam meegedeeld; een staand order.

De voorgeschreven technische verstrekkingen en toevertrouwde handelingen moeten behoren tot de normale kennis en bekwaamheid van de verpleegkundige. § 2. Bij het geschreven medisch voorschrift houdt de arts rekening met de volgende regels : a) Het voorschrift wordt voluit geschreven : enkel gestandaardiseerde afkortingen mogen worden gebruikt.b) Het voorschrift wordt duidelijk leesbaar neergeschreven op het daartoe bestemde document, dat deel uitmaakt van het patiëntendossier.c) Bij verwijzing naar een standaardverpleegplan, een staand order of een procedure, wordt de overeengekomen benaming of nummering ervan vermeld. d) Het voorschrift bevat de naam en voornaam van de patiënt, de naam en de handtekening van de arts, alsook zijn R.I.Z.I.V. -nummer. e) Bij het voorschrijven van geneesmiddelen worden volgende aanduidingen vermeld : de naam van de specialiteit (algemene internationale benaming en/of de commerciële benaming); de hoeveelheid en de posologie; de eventuele concentratie in de oplossing; de toedieningswijze; de toedieningsperiode of de frequentie. § 3. Bij het voorschrift door de arts aan de verpleegkundige mondeling medegedeeld en in aanwezigheid van een arts uit te voeren, herhaalt de verpleegkundige het voorschrift en verwittigt hij de arts wanneer hij het uitvoert. De arts bevestigt zo spoedig mogelijk schriftelijk het voorschrift. § 4. Enkel in dringende gevallen kan het mondeling geformuleerd voorschrift uitgevoerd worden in afwezigheid van de arts. In dit geval zijn de volgende regels van toepassing : a) het voorschrift wordt telefonisch, radiofonisch of via webcam medegedeeld.b) indien nodig wordt er verwezen naar een standaardverpleegplan, een staand order of een procedure.c) als de verpleegkundige de aanwezigheid van de arts bij de patiënt nodig acht, kan hij niet gedwongen worden het voorschrift uit te voeren.In dat geval is hij verplicht de arts hierover in te lichten. d) de arts bevestigt zo spoedig mogelijk schriftelijk het voorschrift. § 5. Een staand order is een door de arts vooraf vastgesteld behandelingsschema, waarin desgevallend verwezen wordt naar standaardverpleegplannen of procedures.

De arts moet met naam aangeven bij welke patiënt een staand order moet worden toegepast. Wordt dit voorschrift schriftelijk gegeven, dan zijn de regels in § 2, punten a), b), c), d) en e) van toepassing.

Wordt dit voorschrift mondeling gegeven, dan zijn de regels in § 4, punten a) en b) van toepassing.

De arts vermeldt in het staand order de voorwaarden waarin de beoefenaar van de verpleegkunde deze handelingen kan toepassen.

De beoefenaar van de verpleegkunde beoordeelt of deze voorwaarden vervuld zijn en enkel in dat geval voert hij de voorgeschreven handelingen uit. In tegengesteld geval is hij verplicht de arts in te lichten. »

Art. 6.§ 1. In de Nederlands versie van bijlage I van hetzelfde besluit wordt ieder woord « prestaties » vervangen door het woord « verstrekkingen ». § 2. In punt 1.3 van bijlage I, B2 van hetzelfde besluit, wordt het volgende lid toegevoegd : « Verwijdering, vervanging na fistelvorming (met uitzondering van de eerste vervanging uit te voeren door de arts) en toezicht op de percutane gastrostomiesonde met ballon. » § 3. In punt 1.4 van bijlage I, B2 van hetzelfde besluit, wordt het volgende lid toegevoegd : « Verwijdering, vervanging na fistelvorming (met uitzondering van de eerste vervanging uit te voeren door de arts) en toezicht op de supra-pubische blaassonde met ballon. » § 4. In de laatste zin van punt 1.7. van bijlage I, B2 van hetzelfde besluit, wordt het woord « langdurige » geschrapt. § 5. Het opschrift van punt 6 van bijlage I van hetzelfde besluit wordt vervangen als volgt : « 6. Verpleegkundige activiteiten die verband houden met het stellen van de diagnose en de behandeling. » § 6. In punt 6 van bijlage I, B2 van hetzelfde besluit, worden de woorden « Gebruik van apparaten voor observatie van verschillende functiestelsels » vervangen door de woorden « Gebruik van apparaten voor observatie en behandeling van de verschillende functiestelsels ».

Art. 7.§ 1. Bijlage II van hetzelfde besluit wordt aangevuld met de volgende leden : « Voorbereiding, assistentie, instrumenteren en post-operatieve zorg bij keizersnede.

Het uitvoeren van de handelingen bedoeld in artikel 21quinquies § 1, a), b), en c) van het koninklijk besluit nr. 78 van 10 november 1967 tijdens de zwangerschap, de bevalling en het postpartum, in zover deze betrekking hebben op pathologie of afwijkingen al dan niet veroorzaakt door de zwangerschap en in het kader van de multidisciplinaire samenwerking binnen de voor de betrokken pathologie gespecialiseerde diensten. » § 2. In bijlage II van hetzelfde besluit, worden de woorden « Kwalitatief en semi-kwantitatief onderzoek van urine, vol bloed, lichaamsvochten en excreties door middel van eenvoudige technieken waarvoor geen specifieke opleiding vereist is in aanwezigheid van de patiënt en onder controle van een erkend laboratorium voor klinische biologie » vervangen door de woorden « Analysen, die tot de klinische biologie behoren, op lichaamsvochten, excreties, urine en vol bloed door middel van eenvoudige technieken in de nabijheid van de patiënt uitgevoerd, onder de verantwoordelijkheid van een erkend klinisch laboratorium. »

Art. 8.Artikel 5 van dit besluit treedt in werking twee jaar na publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Art. 9.Onze Minister bevoegd voor Volksgezondheid wordt belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te 13 juli 2006.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Sociale zaken en Volksgezondheid, R. DEMOTTE

^