Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 10 april 2015
gepubliceerd op 12 mei 2015

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 juni 2014, gesloten in het Paritair Comité voor de landbouw, betreffende het werkgelegenheidsplan voor oude werknemers

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2015201490
pub.
12/05/2015
prom.
10/04/2015
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

10 APRIL 2015. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 juni 2014, gesloten in het Paritair Comité voor de landbouw, betreffende het werkgelegenheidsplan voor oude werknemers (1)


FILIP, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de landbouw;

Op de voordracht van de Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 25 juni 2014, gesloten in het Paritair Comité voor de landbouw, betreffende het werkgelegenheidsplan voor oude werknemers.

Art. 2.De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 10 april 2015.

FILIP Van Koningswege : De Minister van Werk, K. PEETERS _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968Relevante gevonden documenten type wet prom. 05/12/1968 pub. 22/05/2009 numac 2009000346 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. - Officieuze coördinatie in het Duits sluiten, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor de landbouw Collectieve arbeidsovereenkomst van 25 juni 2014 Werkgelegenheidsplan voor oude werknemers (Overeenkomst geregistreerd op 19 augustus 2014 onder het nummer 122987/CO/144)

Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op alle werkgevers die ressorteren onder het toepassingsgebied van het Paritair Comité voor de landbouw en de door deze werkgevers tewerkgestelde werknemers van ten minste 45 jaar oud en die ten minste 10 jaar anciënniteit hebben in de land- en tuinbouwsector (het betreft hier de Paritaire Comités 144 voor de landbouw en 145 voor het tuinbouwbedrijf, inclusief de tuinaanleg).

Dit houdt dan ook in dat de seizoenwerknemers bedoeld in artikel 104 van de wet van 26 december 2013Relevante gevonden documenten type wet prom. 26/12/2013 pub. 31/12/2013 numac 2013012289 bron federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg Wet betreffende de invoering van een eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden inzake de opzeggingstermijnen en de carenzdag en begeleidende maatregelen sluiten betreffende de invoering van een eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden inzake de opzeggingstermijnen en de carenzdag en begeleidende maatregelen (Belgisch Staatsblad van 31 december 2013) niet vallen onder het toepassingsgebied van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst.

Art. 2.In het protocol akkoord 2013-2014 dat in het Paritair Comité voor de landbouw op 20 november 2013 ondertekend is, is aangekondigd dat de sociale partners vanaf 2014 een initiatief zouden starten waarbij een bijzondere aandacht zou besteed worden aan het behoud van de tewerkstelling van oudere werknemers in de land- en tuinbouw.

Art. 3.Via EDU+ (voor wat de Nederlandstalige Gemeenschap betreft) en Mission wallonne (voor wat de Franstalige en de Duitstalige Gemeenschap betreft) is een specifiek vormingsaanbod opgesteld dat gericht is op de doelgroep van de werknemers van meer dan 45 jaar en die ten minste 10 jaar anciënniteit hebben in de land- en tuinbouwsector. Dit vormingsaanbod (dat in bijlage toegevoegd is aan deze collectieve arbeidsovereenkomst) geeft aan de werknemers die tot de doelgroep behoren de mogelijkheid, door het volgen van een of andere opleiding uit dit vormingsaanbod, langer aan het werk te kunnen blijven. Er is evenwel geen verplichting om aan deze opleidingen deel te nemen. De werknemers die vallen onder het toepassingsgebied van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst, zoals aangegeven in artikel 1, kunnen gedurende de dagen waarop zij vrijgesteld worden van activiteit zoals voorzien in artikel 4 opteren voor het volgen van een vorming uit het specifieke aanbod voor deze doelgroep dan wel kiezen voor een vrije betaalde dag.

Art. 4.De werknemers die onder het toepassingsgebied vallen, kunnen voor het jaar 2014 gebruik maken van onderstaande regeling : - De werknemers van 45 jaar en ouder en die 10 jaar anciënniteit hebben in de land- en tuinbouwsector worden in 2014 1 dag vrijgesteld van prestatie met behoud van loon; - De werknemers van 50 jaar en ouder en die 15 jaar anciënniteit hebben in de land- en tuinbouwsector worden in 2014 2 dagen vrijgesteld van prestatie met behoud van loon; - De werknemers van 55 jaar en ouder en die 15 jaar anciënniteit hebben in de land- en tuinbouwsector worden in 2014 3 dagen vrijgesteld van prestatie met behoud van loon.

Gedurende deze dagen vrijgesteld van prestatie, kunnen de werknemers deelnemen aan één van de cursussen uit het specifieke vormingsaanbod.

Zoals hoger gesteld, is er geen verplichting om aan de cursussen deel te nemen en kunnen de werknemers ook opteren voor een vrije betaalde dag.

Art. 5.De dagen vrijgesteld van prestatie bedoeld in artikel 4 worden in 2014 door de werkgever betaald zoals gewone arbeidsdagen, maar het brutoloon en de verschuldigde sociale zekerheidsbijdragen worden ten laste genomen door het "Sociaal Fonds voor de landbouw". De loonkost wordt volledig aan de werkgever terug betaald. De terugbetaling gebeurt via de middelen uit de reserves voorzien voor de ten laste neming van de aanvullende vergoeding bij werkloosheid met bedrijfstoeslag. De sociale partners gaan er van uit dat via dit initiatief het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag in de toekomst minder zal toegepast worden in de landbouwsector.

De dagen die in toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst worden opgenomen, moeten hetzij op de maandelijkse loonfiche dan wel op de DmfA-aangifte duidelijk kunnen herkend worden. In dit verband wordt verwezen naar de praktische voorschriften zoals bedoeld in artikel 7 van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

Art. 6.De afspraken die opgenomen zijn in onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst hebben alleen op 2014 betrekking.

De sociale partners komen eind 2014 samen om te komen tot een recurrente vorm van financiering voor de periode vanaf 2015.

Art. 7.De raad van bestuur van het "Waarborg- en Sociaal Fonds voor de landbouw" bepaalt de concrete voorwaarden en de te volgen procedure voor wat de terugbetaling van de loonkost aan de werkgever betreft zoals bedoeld in artikel 5 van onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst.

Art. 8.Onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst is gesloten voor een bepaalde duur. Zij treedt in werking op 1 juli 2014 en houdt op van kracht te zijn op 31 december 2014.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 10 april 2015.

De Minister van Werk, K. PEETERS

Bijlage aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 juni 2014, gesloten in het Paritair Comité voor de landbouw, betreffende het werkgelegenheidsplan voor oude werknemers EDU+ Opleidingen voor werknemers 45+ Het aanbod ERGONOMIE - 1 dag U verricht dikwijls zwaar werk. Bij velen is fysieke pijn geen uitzondering. Tijdens deze praktijkgerichte opleiding leert men er zelf iets aan te doen met eenvoudige bewegingen, oefeningen en eventuele hulpmiddelen. Er wordt tevens ingegaan op uw persoonlijke situatie : - Algemene preventieve tips en oefeningen om lichamelijke slijtage, belasting en pijn te voorkomen; - Bevraging van de deelnemers naar de werkomstandigheden en eventuele fysieke klachten. De docent gaat uitgebreid in op de concrete situatie.

Roeselare, Syntra West, Oostnieuwkerkesteenweg 111 : 19 september, 3 oktober;

Destelbergen, PCS, Schaessestraat 18 : 17 september, 12 november;

Genk, Centrum voor Natuur- en Landschapsbeheer (CNL), Troisdorflaan 9 : 30 oktober, 20 november;

Oelegem, Het Vrieselhof, Schildesteenweg 95 : 24 september, 10 oktober;

Leuven, Syntra Leuven, Geldenaaksebaan 327 : 9 oktober, 28 oktober.

GEZOND LEVEN EN BEWEGEN - 1 dag Gezond leven is belangrijk en omvat zowel psychisch als lichamelijk welzijn. We vertrekken vanuit uw persoonlijke situatie en leefstijl.

Stap voor stap komen volgende elementen aan bod : - (Zich) bewegen; - Het belang van gezonde en evenwichtige voeding; - Mentale aspecten; - Omgaan met stress.

Roeselare, Syntra West, Oostnieuwkerkesteenweg 111 : 19 september, 3 oktober;

Destelbergen, PCS, Schaessestraat 18 : 17 september, 12 november;

Genk, Centrum voor Natuur- en Landschapsbeheer (CNL), Troisdorflaan 9 : 30 oktober, 20 november;

Oelegem, Het Vrieselhof, Schildesteenweg 95 : 24 september, 10 oktober;

Leuven, Syntra Leuven, Geldenaaksebaan 327 : 9 oktober, 28 oktober.

PERSOONLIJKE VAARDIGHEDEN - 1 dag U werkt in team en wordt zodoende geconfronteerd met collega's met andere interesses, omgangsvormen, ingesteldheid, werkattitudes,... Hoe gaat men hier mee om ? Oudere werknemers staan daarnaast op een beslissend punt in hun professionele loopbaan. Er wordt stil gestaan bij het verwerven van een inzicht in uw sterktes : - Omgaan met nieuwe generaties; - Omgaan met eventuele leeftijdsdiscriminatie; - Het erkennen, herwaarderen en doorgeven van kennis en vaardigheden; - Het bepalen van uw persoonlijke en professionele doelstellingen.

Roeselare, Syntra West, Oostnieuwkerkesteenweg 111 : 11 september, 2 oktober;

Destelbergen, PCS, Schaessestraat 18 : 16 september, 7 oktober;

Genk, Centrum voor Natuur- en Landschapsbeheer (CNL), Troisdorflaan 9 : 18 september, 9 oktober;

Oelegem, Het Vrieselhof, Schildesteenweg 95 : 23 september, 16 oktober;

Leuven, Syntra Leuven, Geldenaaksebaan 327 : 30 september, 21 oktober.

MENTOR - 1 dag Als ervaren werknemer bezit u een schat aan kennis en vaardigheden.

Vaak wordt u gevraagd om deze door te geven aan jongere of minder ervaren collega's. Deze opleiding ondersteunt u in deze opdracht : - Rol van een mentor; - Voorbereiding; - Contact opbouwen; - Onthaal nieuwe medewerkers; - Opleiden; - Instructies en feedback geven.

Roeselare, Syntra West, Oostnieuwkerkesteenweg 111 : 12 september, 3 oktober;

Destelbergen, PCS, Schaessestraat 18 : 15 september, 9 oktober;

Genk, Centrum voor Natuur- en Landschapsbeheer (CNL), Troisdorflaan 9 : 17 september, 10 oktober;

Oelegem, Het Vrieselhof, Schildesteenweg 95 : 22 september, 16 oktober;

Leuven, Syntra Leuven, Geldenaaksebaan 327 : 24 september, 17 oktober.

ICT INITIATIE - 1 dag De computer is in de huidige maatschappij niet meer weg te denken. Een basiskennis van de computer en van de meest verspreide computerprogramma's en het internet is voor iedereen een noodzaak geworden. Deze opleiding biedt u een eerste stap : - Algemene werking van een pc; - Het besturingssysteem Windows; - Word : een tekst aanmaken, bewerken en gebruik maken van illustraties; - Excel : een rekenblad aanmaken en opmaken; - Internet : surfen en gericht zoeken; - Outlook : verzenden, ontvangen en beantwoorden van een e-mail.

Roeselare, PCLT, Zuidstraat 25 : 15 september, 20 oktober;

Destelbergen, PCS, Schaessestraat 18 : 16 september, 21 oktober;

Genk, Centrum voor Natuur- en Landschapsbeheer (CNL), Troisdorflaan 9 : 18 september, 23 oktober;

Oelegem, Het Vrieselhof, Schildesteenweg 95 : 17 september, 22 oktober;

Leuven, Syntra Leuven, Geldenaaksebaan 327 : 24 september, 29 oktober.

NIEUWE MEDIA - 1 dag De infosessie leidt u door de digitale speeltuin waarin smartphones, tablets en digitale carema's alsook hun toepassingen aan bod komen.

Deze hebben niet alleen in het persoonlijk leven maar ook op de werkvloer een steeds grotere impact verkregen : - Smartphones; - Tablets; - Digitale camera's; - Facebook, Twitter, apps,...

Roeselare, Syntra West, Oostnieuwkerkesteenweg 111 : 8 september, 13 oktober;

Destelbergen, PCS, Schaessestraat 18 : 15 september, 20 oktober;

Genk, Centrum voor Natuur- en Landschapsbeheer (CNL), Troisdorflaan 9 : 22 september, 27 oktober;

Oelegem, Het Vrieselhof, Schildesteenweg 95 : 29 september, 3 november;

Leuven, Syntra Leuven, Geldenaaksebaan 327 : 6 oktober, 10 november.

TRANSPORT - 1 dag Het verkeer wordt steeds drukker, agressiever en ook vermoeiender.

Deze opleiding heeft dan ook de bedoeling om u meer "comfort" te bieden tijdens het rijden met uw vrachtwagen of bestelwagen. We focussen ons op de wegcode en anderzijds op een vermindering van fysieke belasting tijdens het rijden. Volgende onderwerpen komen aan bod : - Heropfrissing wegcode : voorrangsregels, fietsers, voetgangers, nieuwe verkeersborden,...; - Ergonomisch rijden : zithouding, in- en uitstappen, pauzes,...

Roeselare, Syntra West, Oostnieuwkerkesteenweg 111 : 3 september, 9 oktober;

Destelbergen, PCS, Schaessestraat 18 : 10 september, 16 oktober;

Genk, Centrum voor Natuur- en Landschapsbeheer (CNL), Troisdorflaan 9 : 17 september, 23 oktober;

Oelegem, Het Vrieselhof, Schildesteenweg 95 : 24 september, 30 oktober;

Leuven, Syntra Leuven, Geldenaaksebaan 327 : 1 oktober, 6 november.

MISSIONS WALLONNES DES SECTEURS VERTS Opleidingen voor werknemers 45+ Programma ERGONOMIE In de groene sectoren verrichten werknemers dikwijls zwaar werk. Bij velen is fysieke pijn geen uitzondering voor de 45+. Tijdens deze praktijkgerichte opleiding leert de arbeider er zelf iets aan te doen met eenvoudige bewegingen, oefeningen en eventuele hulpmiddelen. Er wordt tevens ingegaan op de persoonlijke situatie en de verschillende klachten van de deelnemers : - Algemene preventieve tips en oefeningen om lichamelijke slijtage, belasting en pijn te voorkomen of te verminderen; - Bevraging van de deelnemers naar de werkomstandigheden en eventuele fysieke klachten. De docent gaat uitgebreid in op de concrete situatie.

Tijdsduur : 1 volledige dag GEZOND LEVEN EN BEWEGEN Gezond leven is belangrijk en omvat zowel psychisch als lichamelijk welzijn en de omgang met de andere mensen. Tijdens deze opleiding komen volgende elementen aan bod : - (Zich) bewegen; - Het belang van gezonde en evenwichtige voeding; - Mentale aspecten; - Omgaan met stress.

Tijdsduur : 1 volledige dag PERSOONLIJKE VAARDIGHEDEN Veel werknemers van 45+ werken in team en worden zodoende geconfronteerd met collega's met andere interesses, omgangsvormen, ingesteldheid, werkattitudes,... Hoe gaat men hier mee om? Oudere werknemers staan daarnaast op een beslissend punt in hun professionele loopbaan. Er wordt stil gestaan bij het verwerven van een inzicht in hun sterktes. De werknemers zullen hun eigen welzijn ontwerp kunnen bouwen. Ze zullen hun eigen verandering brengen : - Omgaan met nieuwe generaties; - Omgaan met eventuele leeftijdsdiscriminatie; - Het erkennen, herwaarderen en doorgeven van kennis en vaardigheden; - Het bepalen van uw persoonlijke en professionele doelstellingen.

Tijdsduur : 1 volledige dag MENTOR Oudere werknemers bezitten een schat aan kennis en vaardigheden. Vaak worden ze gevraagd om deze door te geven aan jongere of minder ervaren collega's. Deze opleiding ondersteunt u in deze opdracht : - Rol van een mentor; - Voorbereiding; - Contact opbouwen; - Onthaal nieuwe medewerkers; - Opleiden; - Instructies en feedback geven.

Tijdsduur : 1 volledige dag ICT INITIATIE De computer is in de huidige maatschappij niet meer weg te denken. Een basiskennis van de computer en van de meest verspreide computerprogramma's en het internet is voor iedereen een noodzaak geworden. Deze opleiding biedt u een eerste stap om ICT te ontdekken : - Algemene werking van een pc; - Het besturingssysteem Windows; - Word : een tekst aanmaken, bewerken en gebruik maken van illustraties; - Excel : een rekenblad aanmaken en opmaken; - Internet : surfen en gericht zoeken; - Outlook : verzenden, ontvangen en beantwoorden van een e-mail.

Tijdsduur : 1 volledige dag NIEUWE MEDIA De infosessie leidt u door de digitale speeltuin waarin smartphones, tablets en digitale camera's alsook hun toepassingen aan bod komen.

Deze hebben niet alleen in het persoonlijk leven maar ook op de werkvloer een steeds grotere impact verkregen : - Smartphones; - Tablets; - Digitale camera's; - Facebook, Twitter, apps,...

Tijdsduur : 1 volledige dag TRANSPORT Het verkeer wordt steeds drukker, agressiever en ook vermoeiender.

Deze opleiding heeft dan ook de bedoeling om u meer "comfort" te bieden tijdens het rijden met uw vrachtwagen of bestelwagen. We focussen ons op de wegcode en anderzijds op een vermindering van fysieke belasting tijdens het rijden. Volgende onderwerpen komen aan bod : - Heropfrissing wegcode : voorrangsregels, fietsers, voetgangers, nieuwe verkeersborden,...; - Ergonomisch rijden : zithouding, in- en uitstappen, pauzes,...

Tijdsduur : 1 volledige dag Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 10 april 2015.

De Minister van Werk, K. PEETERS

^