gepubliceerd op 19 juni 2003
Koninklijk besluit tot goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de Technische Raad voor diagnostische middelen en verzorgingsmiddelen, ingesteld bij de Dienst voor geneeskundige verzorging van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering
8 APRIL 2003. - Koninklijk besluit tot goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de Technische Raad voor diagnostische middelen en verzorgingsmiddelen, ingesteld bij de Dienst voor geneeskundige verzorging van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, inzonderheid op artikel 28, § 4;
Gelet op het voorstel van de Technische Raad voor diagnostische middelen en verzorgingsmiddelen, geformuleerd op 29 januari 2003;
Gelet op de beslissing van het Comité van de verzekering voor geneeskundige verzorging van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering van 17 maart 2003;
Op de voordracht van Onze Minister van Sociale Zaken, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.Het als bijlage bij dit besluit gevoegde huishoudelijk reglement van de Technische Raad voor diagnostische middelen en verzorgingsmiddelen wordt goedgekeurd.
Art. 2.Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.
Art. 3.Onze Minister van Sociale Zaken is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 8 april 2003 ALBERT Van Koningswege : De Minister van Sociale Zaken en Pensioenen;
F. VANDENBROUCKE
Bijlage bij het koninklijk besluit van 8 april 2003 tot goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de Technische Raad voor diagnostische middelen en verzorgingsmiddelen Huishoudelijk reglement TITEL I. - De zetel
Artikel 1.De zetel van de Technische raad voor diagnostische middelen en verzorgingsmiddelen, hierna de Raad genoemd, is gevestigd op het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV), Tervurenlaan 211, 1150 Brussel.
TITEL II. - Het bijeenroepen
Art. 2.De Raad vergadert na oproep van de voorzitter, hetzij op zijn initiatief, hetzij op verzoek van tenminste drie werkende leden dat schriftelijk wordt gedaan en het onderwerp van de vergadering vermeldt
Art. 3.De leden worden schriftelijk bijeengeroepen en de oproep wordt ondertekend door de voorzitter of de secretaris. De oproepingen worden verzonden ten minste tien dagen vóór de datum van de vergadering. De voorzitter mag in geval van dringende noodzakelijkheid de Raad onverwijld bijeenroepen.
TITEL III. - Agenda
Art. 4.De agenda van de vergadering volgt als bijlage bij de oproeping. De agenda wordt opgesteld door de Voorzitter. Alleen de punten welke op de agenda zijn ingeschreven, worden besproken. De dringende adviezen, door de Toeziende Minister gevraagd, worden toegevoegd aan de agenda en eerst behandeld. De meerderheid van de aanwezige stemgerechtigde leden kan ook ter zitting beslissen dringende problemen aan de agenda toe te voegen. De volgorde van de behandeling van de punten kan worden gewijzigd indien de meerderheid van de aanwezige stemgerechtigde leden dit wenselijk acht.
TITEL IV. - Plaats
Art. 5.De vergadering worden gehouden in de zetel van de Raad.
Art. 6.De Raad kan slechts vergaderen indien ten minste de helft van de stemgerechtigde leden aanwezig is. De werkzaamheden van de Raad worden geleid door zijn voorzitter.
Art. 7.De Raad kan met het oog op de behandeling van bijzondere technische problemen, ieder persoon van wie hij oordeelt dat hij hem kan voorlichten, voor de vergaderingen oproepen; iedere groep kan zich, per onderwerp, laten bijstaan door één of meer technici, als de Raad het nodig acht.
TITEL V. - Werkgroepen
Art. 8.De Raad kan in zijn schoot werkgroepen oprichten die hij belast met een voorafgaand onderzoek van een probleem, binnen een door hem bepaalde termijn. Die termijn kan door de Raad worden verlengd.
Elke werkgroep wordt voorgezeten door een lid van de Raad dat is aangewezen door de voorzitter. Elke werkgroep kan beroep doen op de medewerking van de technici die hij nodig acht. De werkgroepen worden ontbonden zodra het onderzoek van het probleem waarmee zij zijn belast is beëindigd, na het verstrijken van de door de Raad bepaalde termijn of na beslissing van de Raad.
TITEL VI. - Stemmingen
Art. 9.Het stemmen gebeurt met handopsteking. Geheime stemmingen zijn niet mogelijk. Alleen de stemgerechtigde werkende leden en de plaatsvervangende leden die afwezige werkende leden vervangen, mogen deelnemen aan de stemmingen.
Art. 10.De beslissingen worden genomen bij eenvoudige meerderheid van de leden die aan de stemming deelnemen. Er wordt geen rekening gehouden met onthoudingen. Bij stemmenstaking is het voorstel afgewezen.
TITEL VII. - Secretariaat, beslissingen en notulen
Art. 11.Een secretaris en een adjunct-secretaris worden aangewezen door de leidend ambtenaar van Dienst voor geneeskundige verzorging van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering. De secretaris is belast met het opstellen van de notulen van de vergaderingen. Deze worden aan de werkende en plaatsvervangende leden gezonden.
Art. 12.De Voorzitter formuleert het voorstel waarover een beslissing moet genomen worden. De beslissingen in verband met de onderzoeken worden steeds ter zitting goedgekeurd en zijn uitvoerbaar.
Art. 13.De notulen bestaan uit een samenvatting van de vergadering met uitzondering van de individuele tussenkomsten van de leden waarvoor het lid verzoekt dat ze opgenomen worden.
Art. 14.De notulen van een vergadering worden tijdens een volgende vergadering ter goedkeuring voorgelegd, met uitzondering van de punten die reeds ter zitting waren goedgekeurd, in zoverre ze ten minste drie dagen vóór de datum van die vergadering aan de leden zijn gestuurd. Zo niet wordt de goedkeuring ervan verdaagd tot de eerste daaropvolgende vergadering.
Art. 15.Een exemplaar van de goedgekeurde notulen wordt ondertekend door de voorzitter evenals door de secretaris. Dit exemplaar wordt door de secretaris bewaard in de archieven van de Raad.
TITEL VIII. - Voorstellen en adviezen
Art. 16.De gemotiveerde voorstellen worden overgemaakt aan de organen waarvoor zij bestemd zijn. Hetzelfde geldt voor de adviezen.
TITEL IX. - Vertrouwelijkheid
Art. 17.De vergaderingen van de Raad zijn niet openbaar. De personen die de vergaderingen van de Raad bijwonen zijn ertoe gehouden het vertrouwelijk karakter van de besproken documenten, van de beraadslagingen en van de stemmingen te eerbiedigen. Zij dienen eveneens te verklaren dat zij geen belangenconflicten hebben.
Gezien om te worden gevoegd bij Ons besluit van 8 april 2003.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Sociale Zaken en Pensioenen;
F. VANDENBROUCKE