Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 05 mei 2004
gepubliceerd op 07 juli 2004

Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 21 januari 2004, gesloten in het Paritair Comité voor de koopvaardij, betreffende regeling van afwezigheidsdagen ter gelegenheid van familiegebeurtenissen of voor vervulling van staatsburgerlijke verplichtingen of burgerlijke opdrachten, vaderschaps- en adoptieverlof en ouderschapsverlof in de koopvaardijsector

bron
federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg
numac
2004012141
pub.
07/07/2004
prom.
05/05/2004
ELI
eli/besluit/2004/05/05/2004012141/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

5 MEI 2004. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 21 januari 2004, gesloten in het Paritair Comité voor de koopvaardij, betreffende regeling van afwezigheidsdagen ter gelegenheid van familiegebeurtenissen of voor vervulling van staatsburgerlijke verplichtingen of burgerlijke opdrachten, vaderschaps- en adoptieverlof en ouderschapsverlof in de koopvaardijsector (1)


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de koopvaardij;

Op de voordracht van Onze Minister van Werk, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 21 januari 2004, gesloten in het Paritair Comité voor de koopvaardij, betreffende regeling van afwezigheidsdagen ter gelegenheid van familiegebeurtenissen of voor vervulling van staatsburgerlijke verplichtingen of burgerlijke opdrachten, vaderschaps- en adoptieverlof en ouderschapsverlof in de koopvaardijsector.

Art. 2.Onze Minister van Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 5 mei 2004.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Werk, F. VANDENBROUCKE _______ Nota (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad : Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969. Bijlage Paritair Comité voor de koopvaardij Collectieve arbeidsovereenkomst van 21 januari 2004 Regeling van afwezigheidsdagen ter gelegenheid van familiegebeurtenissen of voor vervulling van staatsburgerlijke verplichtingen of burgerlijke opdrachten, vaderschaps- en adoptieverlof en ouderschapsverlof in de koopvaardijsector (Overeenkomst geregistreerd op 5 maart 2004 onder het nummer 70168/CO/316)

Artikel 1.Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op : - de werkgevers van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor de koopvaardij; - de zeelieden, ingeschreven in de « Pool der zeelieden », zowel mannen als vrouwen, die door deze werkgevers zijn tewerkgesteld.

Art. 2.Afwezigheidsdagen ter gelegenheid van familiegebeurtenissen of voor vervulling van staatsburgerlijke verplichtingen of burgerlijke opdrachten.

Zeevarenden tewerkgesteld op koopvaardijschepen hebben recht op volgende afwezigheidsdagen ter gelegenheid van familiegebeurtenissen of voor vervulling van staatsburgerlijke verplichtingen of burgerlijke opdrachten : 1) Huwelijk van de werknemer : 2 dagen;2) Huwelijk van : - een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)te : 1 dag; - een (schoon)broer, (schoon)zuster, schoon(vader), schoon (moeder), stiefvader of stiefmoeder; - kleinkind van de werknemer; 3) Priesterwijding of kloosterintrede van een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)te : 1 dag;4) Geboorte van een kind van de werknemer, zo de afstamming van het kind ten aanzien van de vader vaststaat : 3 dagen;5) Overlijden van : - de echteno(o)te : 3 dagen; - een kind van de werknemer of zijn echtgeno(o)te; - de (schoon)vader en (schoon)moeder; - de stiefvader en de stiefmoeder.

Overlijden van : - een (schoon)broer, (schoon)zuster, grootvader : 2 dagen; - grootmoeder, kleinzoon, kleindochter, schoonzoon of - schoondochter die bij de werknemer inwoont; - de schoonbroer, de schoonzuster, de grootvader en de grootmoeder van de echtgeno(o)te van de werknemer. worden gelijkgesteld met de schoonbroer, de schoonzuster, de grootvader en de grootmoeder van de werknemer.

Overlijden van : - een (schoon)broer, (schoon)zuster, grootvader : 1 dag; - grootmoeder, kleinzoon, kleindochter, schoonzoon of schoondochter die niet bij de werknemer inwoont; - de schoonbroer, de schoonzuster, de grootvader en de grootmoeder van de echtgeno(o)te van de werknemer; worden gelijkgesteld met de schoonbroer, de schoonzuster, de grootvader en de grootmoeder van de werknemer. 6) Plechtige communie van een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)te : 1 dag;7) Deelneming van een kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)te aan het feest van de vrijzinnige jeugd : 1 dag;8) Bijwonen van een familieraad bijeengeroepen door de vrederechter : 1 dag;9) Deelname aan een jury, oproeping als getuige voor de rechtbank of persoonlijke verschijning op aanvraag van de arbeidsrechtbank : de nodige tijd met maximum 5 dagen;10) Adoptie van een kind : 3 dagen. De persoon met wie de zeevarende wettelijk samenwoont, zoals geregeld door artikel 1457 en volgende van het Burgerlijk Wetboek, worden gelijkgesteld met de echtgeno(o)te van de zeevarende.

Indien de zeevarende niet kan afgemonsterd worden zullen de dagen waarop hij recht heeft bijbetaald worden op het einde van de reis.

Indien hij kan afgemonsterd worden betaalt de reder de afmonsteringskosten en de aanmonsteringskosten voor een vervanger. In dit geval vervalt het recht van de zeevarende op inning van de vergoeding voor de dagen klein verlet.

Vaderschapsverlof en adoptieverlof

Art. 3.De zeevarende heeft het recht om van het werk afwezig te zijn, ter gelegenheid van de geboorte van een kind waarvan de afstamming langs zijn zijde vaststaat, gedurende 10 dagen waarvan de reder 3 dagen ten laste neemt en waarvan de overige 7 dagen (niet verplicht op te nemen) betaald worden door de « Hulp- en voorzorgskas voor zeevarenden ».

De zeevarende heeft het recht om van het werk afwezig te zijn, omwille van het onthaal van een kind in zijn gezin in het kader van een adoptie, gedurende 10 dagen volgend op de inschrijving van het kind in het bevolkingsregister of in het vreemdelingenregister van de gemeente waar de werknemer zijn verblijfplaats heeft, als deel uitmakend van het gezin. De eerste 3 dagen zijn ten laste van de reder, de overige 7 dagen (niet verplicht te nemen) worden betaald door de « Hulp- en voorzorgskas voor zeevarenden ».

Indien de zeevarende niet kan afgemonsterd worden zullen de dagen waarop hij lastens de reder recht heeft bijbetaald worden op het einde van de reis.

Indien hij kan afgemonsterd worden betaalt de reder de afmonsteringskosten en de aanmonsteringskosten voor een vervanger. In dit geval vervalt het recht van de zeevarende op inning van de vergoeding voor de dagen die ten laste van de reder vallen.

Indien de zeevarende gebruik wenst te maken van de 7 dagen betaald door de « Hulp- en voorzorgskas voor zeevarenden » meldt hij dit aan de reder die op zijn beurt de hulp- en voorzorgskas op de hoogte brengt.

Ouderschapsverlof

Art. 4.Onder de voorwaarden bepaald in de collectieve arbeidsovereenkomst van 29 april 1997 tot instelling van een recht op ouderschapsverlof (koninklijk besluit van 29 oktober 1997, Belgisch Staatsblad van 7 november 1997) gesloten in de Nationale Arbeidsraad hebben zeevarenden bij de geboorte of de adoptie van een kind recht op 3 maanden ouderschapsverlof.

Gedurende deze 3 maanden ontvangt de zeevarende een uitkering van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening of van de « Pool van de zeelieden ».

Om recht te hebben op ouderschapsverlof moet de zeevarende op het ogenblik van de aanvraag meer dan 12 maanden in dienst zijn bij een rederij.

Ouderschapsverlof kan toegekend worden vanaf de geboorte van een kind en uiterlijk tot het kind 4 jaar wordt. Bij de adoptie van een kind begint het recht te lopen vanaf de inschrijving van het kind als lid van het gezin.

Voor gehandicapte kinderen wordt het recht toegekend uiterlijk tot het kind 8 jaar wordt.

De zeevarende stelt in samenspraak met de reder de periode vast tijdens dewelke het ouderschapsverlof zal opgenomen worden. De rederij brengt de « Pool van de zeelieden » hiervan op de hoogte.

Art. 5.Het artikel 3 van deze collectieve arbeidsovereenkomst is gesloten onder de opschortende voorwaarde dat een reglementaire regeling wordt uitgewerkt betreffende de betaling van de dagen door de « Hulp- en voorzorgskas voor zeevarenden ».

Het artikel 4 van deze collectieve arbeidsovereenkomst is gesloten onder de opschortende voorwaarde dat een reglementaire regeling wordt uitgewerkt betreffende de betaling van de dagen door de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening of door de « Pool der zeelieden ».

Art. 6.Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft uitwerking met ingang van 1 januari 2004 en is gesloten voor onbepaalde duur. Zij kan door elk van de partijen worden opgezegd met een opzeggingstermijn van twaalf maanden, betekend bij aangetekende brief, gericht aan de voorzitter van het Paritair Comité voor de koopvaardij en aan elk van de ondertekende partijen.

De termijn van 12 maanden vangt aan vanaf de datum waarop de aangetekende brief aan de voorzitter van het paritair comité is toegestuurd.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 5 mei 2004.

De Minister van Werk, F. VANDENBROUCKE

^