gepubliceerd op 14 oktober 2010
Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 17 februari 1997 betreffende zoetstoffen die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, ter omzetting van Richtlijn 2009/163/EU, en van het koninklijk besluit van 14 juli 1997 betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, ter omzetting van Richtlijn 2010/37/EU
4 OKTOBER 2010. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 17 februari 1997 betreffende zoetstoffen die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, ter omzetting van Richtlijn 2009/163/EU, en van het koninklijk besluit van 14 juli 1997 betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, ter omzetting van Richtlijn 2010/37/EU
ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet van 24 januari 1977 betreffende de bescherming van de gezondheid van de verbruikers op het stuk van de voedingsmiddelen en andere producten, artikel 4, § 1;
Gelet op het koninklijk besluit van 17 februari 1997 betreffende zoetstoffen die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt;
Gelet op het koninklijk besluit van 14 juli 1997 betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt;
Overwegende Richtlijn 2009/163/EU van de Commissie van 22 december 2009 tot wijziging van Richtlijn 94/35/EG van het Europees Parlement en van de Raad inzake zoetstoffen die in levensmiddelen mogen worden gebruikt, wat neotaam betreft;
Overwegende Richtlijn 2010/37/EU van de Commissie van 17 juni 2010 tot wijziging van Richtlijn 2008/60/EG tot vaststelling van specifieke zuiverheidseisen voor zoetstoffen;
Gelet op advies nr. 48.509/1/V van de Raad van State, gegeven op 26 juli 2010, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 1°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;
Op de voordracht van de Minister van Volksgezondheid en de Minister van Landbouw, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1.De bijlage bij het koninklijk besluit van 17 februari 1997 betreffende zoetstoffen die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, gewijzigd bij de koninklijke besluiten van 18 december 1997, 24 september 2004 en 8 december 2004, wordt gewijzigd overeenkomstig deel I van de bijlage bij dit besluit.
Art. 2.De bijlage bij het koninklijk besluit van 14 juli 1997 betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, gewijzigd bij de koninklijke besluiten van 1 december 1998, 15 februari 1999, 25 januari 2000, 23 januari 2001, 28 september 2001, 20 maart 2002, 7 september 2003, 5 juni 2004, 27 december 2004, 21 januari 2005, 22 april 2005, 2 februari 2007, 19 november 2007, 1 oktober 2008 en 20 januari 2010 wordt gewijzigd overeenkomstig deel II van de bijlage bij dit besluit.
Art. 3.Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.
Art. 4.De Minister bevoegd voor Volksgezondheid en de Minister bevoegd voor de Veiligheid van de Voedselketen zijn, ieder wat hen betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 4 oktober 2010.
ALBERT Van Koningswege : De Minister van Volksgezondheid, Mevr. L. ONKELINX De Minister van Landbouw, Mevr. S. LARUELLE
Bijlage Bij het koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 17 februari 1997 betreffende zoetstoffen die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, ter omzetting van Richtlijn 2009/163/EU, en van het koninklijk besluit van 14 juli 1997 betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, ter omzetting van Richtlijn 2010/37/EU Deel I Na nummer E 959 wordt de volgende tekst met nummer E 961 ingevoegd :
« EG-nr.
Naam
Levensmiddelen
Maximale gebruiksdoses
E 961
Neotaam
Niet-alcoholische dranken
gearomatiseerde dranken op basis van water, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers
20 mg/l
dranken op basis van melk en daarvan afgeleide producten of op basis van vruchtensap, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers
20 mg/l
Desserts en soortgelijke producten
gearomatiseerde desserts op basis van water, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers
32 mg/kg
bereidingen op basis van melk en daarvan afgeleide producten, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers
32 mg/kg
desserts op basis van vruchten en groenten, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers
32 mg/kg
desserts op basis van eieren, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers
32 mg/kg
desserts op basis van graan, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers
32 mg/kg
desserts op basis van vetten, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers
32 mg/kg
« snacks » : voorverpakte gezouten, gedroogde hapjes op basis van zetmeel of (hazel)noten, die bepaalde aroma's bevatten
18 mg/kg
Snoepgoed
snoepgoed zonder toegevoegde suikers
32 mg/kg
snoepgoed op basis van cacao of gedroogde vruchten, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers
65 mg/kg
snoepgoed op basis van zetmeel, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers
65 mg/kg
hoorntjes en wafeltjes zonder toegevoegde suikers voor ijs
60 mg/kg
« Essoblaten » (eetpapier)
60 mg/kg
boterhampasta op basis van cacao, melk, gedroogde vruchten of vet, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers
32 mg/kg
ontbijtgranen met een vezelgehalte van meer dan 15 % en ten minste 20 % zemelen, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers
32 mg/kg
microproducten van suikerwerk ter verfrissing van de adem, zonder toegevoegde suikers
200 mg/kg
sterk gearomatiseerde keelpastilles zonder toegevoegde suikers
65 mg/kg
kauwgom zonder toegevoegde suikers
250 mg/kg
suikerwerk in de vorm van tabletten met verminderde verbrandingswaarde
15 mg/kg
cider en perencider
20 mg/l
dranken bestaande uit een mengsel van bier, cider, perencider, gedistilleerd of wijn en niet-alcoholische dranken
20 mg/l
gedistilleerde dranken met een alcohol-volumegehalte van minder dan 15 % vol
20 mg/l
alcoholvrij bier of bier met een alcoholgehalte van ten hoogste 1,2 % vol
20 mg/l
« Tafelbier/Bière de table/Table beer » (met een extractgehalte van de stamwort van minder dan 6 %) met uitzondering van « Obergäriges Einfachbier »
20 mg/l
bier met een zuurgraad van ten minste 30 milli-equivalent NaOH
20 mg/l
donker bier van het type « oud bruin »
20 mg/l
bier met verminderde verbrandingswaarde
1 mg/l
consumptie-ijs met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers
26 mg/kg
vruchten in blik of in glas, met verminderde verbrandingswaarde of zonder toegevoegde suikers
32 mg/kg
jam, gelei en marmelade, met verminderde verbrandingswaarde
32 mg/kg
vruchten- en groentebereidingen, met verminderde verbrandingswaarde
32 mg/kg
zoetzure vruchten- en groenteconserven
10 mg/kg
« Feinkostsalat »
12 mg/kg
zoetzure conserven en halfconserven van vis, alsmede marinaden van vis, schaal-, schelp- en weekdieren
10 mg/kg
soep met verminderde verbrandingswaarde
5 mg/l
sauzen
12 mg/kg
mosterd
12 mg/kg
banketbakkerswaren bestemd voor bijzondere voeding
55 mg/kg
voedingsmiddelen die zijn bestemd om in energiebeperkte diëten voor gewichtsvermindering te worden genuttigd, als omschreven in het koninklijk besluit van 18 februari 1991 betreffende voedingsmiddelen voor bijzondere voeding
26 mg/kg
Dieetvoedingsmiddelen voor medisch gebruik, als omschreven in het koninklijk besluit van 18 februari 1991 betreffende voedingsmiddelen voor bijzondere voeding
32 mg/kg
voedingssupplementen verstrekt in vloeibare vorm
20 mg/kg
voedingssupplementen verstrekt in vaste vorm
60 mg/kg
voedingssupplementen op basis van vitaminen en/of mineraalelementen in de vorm van siroop of kauwtabletten
185 mg/kg
tafelzoetstoffen
Quantum satis »
Deel II Na nummer E 959 wordt de volgende tabel voor nummer E 961 ingevoegd :
« E 961 Neotaam
Synoniemen
N-[N-(3,3-dimethylbutyl)-L-ga-aspartyl]-L-fenylalanine-1-methylester, N-(3,3-dimethylbutyl)-L-aspartyl-L-fenylalanine-methylester.
Definitie
Neotaam wordt vervaardigd door reactie onder waterstofdruk van aspartaam met 3,3,-dimethylbutyraldehyde in methanol met behulp van een palladium/koolstofkatalysator. Het wordt geïsoleerd en gezuiverd door filtratie, waarbij diatomeeënaarde kan worden gebruikt. Na de verwijdering van het oplosmiddel door destillatie wordt neotaam gewassen met water, geïsoleerd door centrifugatie en ten slotte vacuüm gedroogd.
CAS-nr. :
165450-17-9
Chemische naam
N-[N-(3,3-dimethylbutyl)-L-ga-aspartyl]-L-fenylalanine-1-methylester
Molecuulformule
C20H30N2O5
Relatieve molecuulmassa
378,47
Beschrijving
wit tot gebroken wit poeder
Gehalte
Minimaal 97,0 % (gedroogd)
Eigenschappen
Oplosbaarheid
4,75 % (m/m) bij 60 °C in water, oplosbaar in ethanol en ethylacetaat
Zuiverheid
Watergehalte
Maximaal 5 % (Karl Fischermethode, monster van 25 + 5mg)
pH
5,0 - 7,0 (0,5 %-oplossing in water)
Smelttraject
81 °C tot 84 °C
N-[(3,3-dimethylbutyl)-L-ga-aspartyl]-L-fenylalanine
Maximaal 1,5 %
Lood
Maximaal 1 mg/kg »
Gezien om gevoegd te worden bij ons besluit van 4 oktober 2010 tot wijziging van het koninklijk besluit van 17 februari 1997 betreffende zoetstoffen die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, ter omzetting van Richtlijn 2009/163/EU, en van het koninklijk besluit van 14 juli 1997 betreffende zuiverheidseisen voor additieven die in voedingsmiddelen mogen worden gebruikt, ter omzetting van Richtlijn 2010/37/EU. De Minister van Volksgezondheid, Mevr. L. ONKELINX De Minister van Landbouw, Mevr. S. LARUELLE