Etaamb.openjustice.be
Koninklijk Besluit van 02 juni 2012
gepubliceerd op 11 juni 2012

Koninklijk besluit tot goedkeuring van de wijziging van de statuten van « [PARTENA] - Kinderbijslagfonds »

bron
federale overheidsdienst sociale zekerheid
numac
2012022228
pub.
11/06/2012
prom.
02/06/2012
ELI
eli/besluit/2012/06/02/2012022228/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

2 JUNI 2012. - Koninklijk besluit tot goedkeuring van de wijziging van de statuten van « [PARTENA] - Kinderbijslagfonds »


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders, artikel 26, derde lid;

Gelet op het koninklijk besluit van 14 februari 2006Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 14/02/2006 pub. 15/03/2006 numac 2006022201 bron federale overheidsdienst sociale zekerheid Koninklijk besluit tot goedkeuring van de wijziging van de statuten van « [PARTENA] - Kinderbijslagfonds » sluiten tot goedkeuring van de wijziging van de statuten van « [PARTENA] - Kinderbijslagfonds »;

Gelet op de beslissing van de buitengewone algemene vergadering van « [PARTENA] Kinderbijslagfonds » van 8 maart 2012;

Op de voordracht van de Minister van Sociale Zaken en de Staatssecretaris voor Sociale Zaken en voor Gezinnen, Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1.De wijziging van de statuten van « [PARTENA] - Kinderbijslagfonds », aangenomen bij beslissing van zijn buitengewone algemene vergadering van 8 maart 2012, wordt goedgekeurd.

Art. 2.In het koninklijk besluit van 14 februari 2006Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 14/02/2006 pub. 15/03/2006 numac 2006022201 bron federale overheidsdienst sociale zekerheid Koninklijk besluit tot goedkeuring van de wijziging van de statuten van « [PARTENA] - Kinderbijslagfonds » sluiten tot goedkeuring van de wijziging van de statuten van « [PARTENA] - Kinderbijslagfonds », wordt de bijlage vervangen door de bijlage gevoegd bij dit besluit.

Art. 3.De Minister bevoegd voor Sociale Zaken en de Staatssecretaris voor Sociale Zaken zijn, ieder wat hem betreft belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 2 juni 2012.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Mevr. L. ONKELINX De Staatssecretaris voor Sociale Zaken, Gezinnen en Personen met een handicap, belast met beroepsrisico's, Ph. COURARD

Bijlage STATUTEN « [PARTENA] - Kinderbijslagfonds » HOOFDSTUK I. - Benaming, zetel, doel, duur

Artikel 1.De vereniging zonder winstoogmerk werd opgericht onder de vorm van een vereniging op grond van de wet van 27 juni 1921Relevante gevonden documenten type wet prom. 27/06/1921 pub. 19/08/2013 numac 2013000498 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen. - Duitse vertaling van wijzigingsbepalingen sluiten betreffende de vereniging zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen, zoals meermaals gewijzigd (hierna genoemd de « VZW-wet »). De vereniging draagt de naam : [PARTENA Kinderbijslagfonds - of [PARTENA] - Kinderbijslagfonds (voorheen Assubel en De Familie) of verkort [PARTENA] - Kinderbijslag,- vereniging zonder winstoogmerk, en in het Frans : [PARTENA] - Caisse de compensation pour allocations familiales - of [PARTENA] - Caisse de compensation pour allocations familiales (anciennement Assubel et La Famille) of verkort [PARTENA] - Allocations familiales, association sans but lucratif.

De naam moet voorkomen in alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven, orders en andere stukken uitgaande van de vereniging, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden « vereniging zonder winstoogmerk » of door de afkorting « VZW », met nauwkeurige aanwijzing van de zetel.

Art. 2.De zetel van de vereniging is gevestigd te 1000 Brussel, Kartuizersstraat 45, gerechtelijk arrondissement Brussel. In het belang van de leden en de rechthebbenden, kunnen maatregelen voor de deconcentratie van de uitvoeringsdiensten getroffen worden, inzonderheid door de oprichting van gewestelijke bureau's waartoe op voorstel van de Raad van Bestuur door de algemene vergadering besloten werd.

Art. 3.De vereniging heeft tot doel de gezinsbijslag overeenkomstig de wetgeving betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders uit te keren.

Art. 4.De vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur. HOOFDSTUK II. - De leden

Art. 5.De volgende oprichters waren de eerste leden van de vereniging : 1. M.Etienne Blondieau, industrieel, verblijvend te Vilvoorde, Harmoniestraat nr. 46. 2. M.René Boonen, industrieel, verblijvend te Brussel, Joseph II- straat nr. 166. Handelend in de hoedanigheid van borgstelling van : Van Hoegaerden, Boone en Compagnie, gewone commanditaire vennootschap, met sociale zetel te Brussel, nr. 29 Regentlaan. 3. M.Charles Clément, directeur zaakvoerder, verblijvend te Strombeek, Handelend in de hoedanigheid van borgstelling van : « La Nutricia », naamloze vennootschap, met zetel te Brussel (tweede district), Fransmanstraat nr. 146. 4. M.Paul Crokaert, advocaat, stafhouder van de Orde van advocaten, voorzitter van de naamloze vennootschap « Centrale social Patria », verblijvend te Elsene, Molièrelaan nr. 184. 5. M.Georges-Henri Croisy, commercieel directeur, verblijvend te Brussel, Maurice-Lemonnierlaan nr. 101.

Handelend in de hoedanigheid van borgstelling van : Het grote Witte Huis, naamloze vennootschap, met sociale zetel te Brussel, Kiekenmarkt nr. 32. 6. M.Hector Delflasse, directeur zaakvoerder, verblijvend te Brussel, Kogelstraat nr. 20. Handelend in de hoedanigheid van borgstelling van : Ons Brood, coöperatieve vennootschap, met sociale zetel te Sint- Jans- Molenbeek, Reimond Stynsstraat nrs. 85-89. 7. M.Jules Demuynck, directeur, verblijvend te Vilvoorde, Schaerbeeklaan nr. 204. Handelend in de hoedanigheid van borgstelling van : De Nationale Ciragefabriek « Ca va seul », naamloze vennootschap, met sociale zetel te Vilvoorde. 8. M.Firmin de Windt, ondernemer, verblijvend te Vilvoorde, Zennelaan, nr. 62. 9. M.Oscar Dubois, voorzitter van de vereniging zonder winstoogmerk, Centrale Commissie van Verzekeringen van Scholen en Katholieke Werken, verblijvend te Schaerbeek, Kesselsstraat nr. 42. Handelend : a) In eigen naam; b) in de hoedanigheid van borgstelling van : 1° M. Vanderhofstadt, hiernagenoemd; 2° M. Joseph Depreter, decorateur, verblijvend te Brussel-Schaerbeek, Rogierlaan nr. 92; 3° M. Alphonse Smeets, industrieel, verblijvend te Brussel, Slachthuislaan nrs. 26-27-28-29. 10. M.Robert Jonckheere, industrieel, verblijvend te Brussel, Molenbeekstraat, nr. 151. Handelend als borgstelling van : de Vennootschap onder firma R. Jonckheere en Florizone, opgericht te Brussel, Molenbeekstraat nr. 151. 11. M.Georges Plissart, bestuurder, verblijvend te Etterbeek, Nerviërslaan nr. 35. Handelend in de hoedanigheid van borgstelling van : « Ova » naamloze vennootschap, met sociale zetel te Etterbeek, Oudergemlaan nr. 72. 12. M.Paul Vander Hofstadt, industrieel, verblijvend te Schaerbeek, Quinauxstraat nr. 7. 13. M.Joseph Vanginderachter, brouwer, verblijvend te Merchtem (Brabant). 14. M.Lucien Wallemacq, bestuurder, verblijvend te Elsene, Terkamerenlaan nr. 47. Handelend in de hoedanigheid van borgstelling van : De Naamloze Vennootschap Frans Fils, met sociale zetel te Vorst, Van Volxemlaan nr. 304. 15. M.Victor Waucquez, industrieel, verblijvend te Brussel, Kunstlaan nr. 57. Handelend in de hoedanigheid van borgstelling van : 1° De Vennootschap onder firma Waucquez, Jules en Compagnie, met sociale zetel te Brussel, Huidvetterstraat nr. 65. 2° M. Auguste De Broux, industrieel, verblijvend te Court-Saint-Etienne. 16. M.Léon Legrand, industrieel, verblijvend te Schaerbeek, Rogierlaan nr. 34.

Kan lid worden elke werkgever, natuurlijke of rechtspersoon, die onder de toepassing van de samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders valt, voor het hele land.

De aansluiting mag niet geweigerd worden aan een werkgever die zich er toe verbindt alle bepalingen van de statuten en reglementen na te leven, op voorwaarde dat hij behoort tot de categorie van werkgevers waarvan in het voorgaande lid sprake is en hij bij geen ander Kinderbijslagfonds uitgesloten werd wegens tekortkoming aan zijn verplichtingen.

Art. 6.Het aantal leden is onbeperkt. Het mag evenwel niet lager zijn dan de minima bepaald bij of krachtens de samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders.

Art. 7.De aanvraag tot aansluiting behelst de verbintenis alle bepalingen van de statuten en reglementen van de vereniging na te leven en wordt gericht aan de directeur of (één van) de gedelegeerd bestuurder(s).

De directeur of één (of meerdere) gedelegeerde bestuurder(s) beslis(t)(sen) over de aanvraag en de beslissing wordt per gewone brief ter kennis van de belanghebbende gebracht. De aansluiting geldt voor een termijn bepaald door de wet of bij koninklijk besluit.

Momenteel bedraagt die termijn 4 jaar en vangt aan de eerste dag van het kwartaal waarin de aansluiting ingaat.

Art. 8.Het lidmaatschap vervalt ingevolge ontslag of uitsluiting. Het ontslag wordt, per ter post aangetekend schrijven, ingediend bij de vereniging. Het moet ingediend worden met inachtneming van een opzeggingstermijn van ten minste dertig dagen; het wordt van kracht op het einde van het kwartaal tijdens hetwelk de opzeggingstermijn verstrijkt. De uitsluiting kan onverwijld door de Raad van Bestuur uitgesproken worden tegen de leden die ernstig tekortkomen bij het naleven van hun statutaire of wettelijke verplichtingen of die de beslissingen van de vereniging niet naleven. Zij wordt, per ter post aangetekend schrijven, ter kennis van het lid gebracht; zij wordt van kracht op het einde van het kwartaal tijdens hetwelk de kennisgeving ontvangen werd.

Het betrokken lid dient voorafgaandelijk uitgenodigd te worden om gehoord te worden door het bevoegde orgaan.

Art. 9.De gewezen leden, ontslagnemend of uitgesloten, en hun erfgenamen blijven de bijdragen verschuldigd die betrekking hebben op de periode die hun definitieve terugtrekking voorafgaat, onverminderd de gebeurlijke boeten, verhogingen en verwijlintresten.

Zij kunnen noch een deel van het maatschappelijk vermogen noch een of andere terugbetaling van de betaalde bedragen eisen.

Art. 10.Op de zetel van de vereniging wordt door toedoen van de Raad van Bestuur een register van de leden bijgehouden dat, behoudens indien de vereniging een commissaris heeft benoemd, ter inzage zal liggen van de leden overeenkomstig de VZW-wet en haar uitvoeringsbesluiten. Dit register dient de naam, de voornamen en de woonplaats van de leden, of ingeval het een rechtspersoon betreft, de naam, rechtsvorm en het adres van de zetel, te vermelden. Verder dient de Raad van Bestuur alle beslissingen betreffende de toetreding, uittreding of uitsluiting van leden in te schrijven in dit register binnen dertig dagen nadat hij van de beslissing in kennis is gesteld. HOOFDSTUK III. - Bestuur

Art. 11.Het bestuur wordt toevertrouwd aan een Raad van Bestuur samengesteld uit ten minste 7 leden, met dien verstande dat het aantal bestuurders in elk geval altijd lager dient te zijn dan het aantal personen dat lid is van de vereniging.

De bestuurders worden benoemd en, eventueel, ontslagen door de algemene vergadering met meerderheid van stemmen van de aanwezige en vertegenwoordigde leden. Ze mogen buiten de vereniging gekozen worden.

De algemene vergadering mag aan de leden van de Raad van Bestuur presentiepenningen toekennen waarvan zij het bedrag vastlegt.

Voor natuurlijke personen die in eigen naam optreden of voor vertegenwoordigers van rechtspersonen geldt geen leeftijdsgrens voor het uitoefenen van het mandaat van bestuurder.

Art. 12.De leden van de Raad van Bestuur worden voor een termijn van drie jaar gekozen.

De uittredende leden zijn herkiesbaar.

Het mandaat van de bestuurders kan zonder beperking worden verlengd.

Het mandaat neemt een einde : a. door het aflopen van de termijn van 3 jaar;b. door het ontslag van de bestuurder schriftelijk betekend aan de voorzitter van de Raad van Bestuur;c. door de herroeping van het mandaat van de bestuurder, waarover beslist werd met een meerderheid van stemmen van de aanwezige en vertegenwoordigde leden in de algemene vergadering, naar aanleiding van een gewone of buitengewone vergadering van deze laatste;d. door het overlijden van de bestuurder;e. ten gevolge een geval van overmacht dat zich voordoet, waardoor de bestuurder niet meer in staat is zijn mandaat uit te voeren. De kandidaat-bestuurders en/of de te herbenoemen bestuurders kunnen door de Raad van Bestuur, op aanbevelen van een benoemingscomité in de zin artikel 15 van de statuten, worden voorgedragen aan de algemene vergadering.

Art. 13.De Raad van Bestuur kiest in zijn midden een voorzitter en een of meer ondervoorzitters.

De Raad van Bestuur wordt ingeval van afwezigheid van de voorzitter door de oudste ondervoorzitter voorgezeten. Bij afwezigheid van een ondervoorzitter wordt de Raad door de oudste aanwezige bestuurder voorgezeten.

Art. 14.De Raad van Bestuur wordt door de voorzitter samengeroepen telkens de belangen van de vereniging het vergen. Hij moet samengeroepen worden wanneer een derde der bestuurders of een vijfde der leden hierom vraagt. Elke beslissing van de Raad van Bestuur wordt genomen bij volstrekte meerderheid der stemmende leden. Bij staking van stemmen, is de stem van de voorzitter van de vergadering beslissend.

Er worden notulen opgesteld die worden bewaard in een notulenregister dat, behoudens indien de vereniging een commissaris heeft benoemd, ter inzage zal liggen van de leden overeenkomstig de VZW-wet en haar uitvoeringsbesluiten. De notulen van de vergadering van de Raad van Bestuur worden door de voorzitter van de vergadering of, ingeval deze belet is, door ten minste twee bestuurders die aan de vergadering deelnamen, ondertekend.

De uittreksels uit of de afschriften van deze notulen worden door de voorzitter of, ingeval deze belet is, door ten minste twee bestuurders voor echt en eensluidend verklaard.

De bestuurders die belet zijn mogen zich schriftelijk door een ander bestuurder laten vervangen.

Nochtans zal een bestuurder niet meer dan 2 andere bestuurders mogen vertegenwoordigen.

Art. 15.De Raad van Bestuur beschikt over alle bevoegdheden die voor het bestuur van de vereniging noodzakelijk zijn. Alles wat niet uitdrukkelijk door de statuten of door de wet aan de algemene vergadering is voorbehouden, behoort in principe, tot de bevoegdheid van de Raad van Bestuur. De bevoegdheden van de Raad omvatten o.m. het opstellen van de bijzondere reglementen voorzien bij artikel 24 der samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders, met uitzondering van dit betreffende de sancties waarvoor een opdracht van de algemene vergadering vereist is.

De Raad van Bestuur richt in zijn midden een benoemingscomité op dat aanbevelingen zal formuleren in verband met de (her)benoeming van bestuurders. De Raad van Bestuur legt de samenstelling en werkingsmodaliteiten van dit benoemingscomité vast in een intern reglement.

De Raad van Bestuur richt in zijn midden, volgens een reglement dat hij bepaalt, een Bureau op bestaande uit ten minste twee bestuurders die belast zijn met het uitoefenen van het toezicht op het dagelijks bestuur; Dit dagelijks bestuur wordt toevertrouwd aan één of twee afgevaardigde bestuurders en/of een directeur. Tevens is het Bureau bevoegd om de personen aan te duiden die de vereniging zullen vertegenwoordigen in alle interne en externe overlegorganen. De Raad van Bestuur zal jaarlijks de bevoegdheden van het Bureau bepalen en het de nodige machten verlenen tot uitoefening ervan.

De Voorzitter van het Bureau wordt aangeduid door de leden van het Bureau.

Het Bureau kan raadgevers uitnodigen om met louter raadgevende stem deel te nemen aan haar vergaderingen. De beslissingen van het Bureau worden genomen met gewone meerderheid van stemmen, welk ook het aantal aanwezige of stemmende leden zij. Ingeval van staking van stemmen is de stem van de voorzitter van het Bureau doorslaggevend. Indien ten minste twee leden van het Bureau zich verzetten tegen een aangenomen beslissing, kan deze op hun uitdrukkelijk verzoek opgeschort worden waarna het eindoordeel zal genomen worden door de Raad van Bestuur besluitend bij gewone meerderheid. Elk jaar zal de Raad van Bestuur beslissen over de kwijting te verlenen aan de leden van het Bureau voor de uitoefening van hun functies.

De Raad van Bestuur vertrouwt de bevoegdheden van het dagelijks bestuur in de zin van artikel 13bis van de VZW-wet toe aan één of twee afgevaardigde bestuurders en/of een directeur, en beslist over hun benoeming en ontslag.

De Raad van Bestuur specificeert in een intern reglement of deze personen alleen, gezamenlijk of als college kunnen handelen en dit zowel wat het intern dagelijks bestuur, als de externe vertegenwoordigingsmacht voor dat dagelijks bestuur betreft.

Art. 16.De Raad van Bestuur vertegenwoordigt als college de vereniging in alle handelingen in en buiten rechte. Hij vertegenwoordigt de vereniging door de meerderheid van zijn leden.

Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid van de Raad van Bestuur als college wordt de vereniging eveneens vertegenwoordigd door : a) twee bestuurders, die tevens lid zijn van het Bureau van de Raad, en die gezamenlijk handelen;b) de afgevaardigde bestuurders en de directeur belast met het dagelijks bestuur alleen handelend binnen de perken van het dagelijks bestuur;c) bijzondere volmachtdragers, behorend tot het personeel van de vereniging, die aangeduid en afgezet worden door de Raad van Bestuur, handelend binnen de perken van hun volmacht. De bevoegdheden van het dagelijks bestuur behelzen al de handelingen die gewoonlijk nodig zijn tot het vervullen van de opdrachten waarmede de vereniging door de wet of de reglementen is belast overeenkomstig de door de algemene vergadering gegeven richtlijnen en die alle handelingen omvatten die normaal vereist zijn voor de uitvoering van de door de algemene vergadering en de Raad van Bestuur genomen beslissingen of voor de goede gang der diensten en inzonderheid : 1. De betaalorders opmaken en ondertekenen en, in t algemeen, alle financiële verrichtingen tot stand brengen en afhandelen, alle gestorte bedragen in ontvangst nemen en hiervoor ontlasting geven, en alle nuttige maatregelen treffen, ingeval van belegging, binnen de gestelde grenzen, van geldmiddelen.Voor deze verrichtingen is de medeondertekening van een door de Raad van Bestuur aangestelde verantwoordelijke tweede persoon onontbeerlijk. 2. Aan de bevoegde overheden alle mededelingen of alle door de wetgeving geëiste inlichtingen doorzenden.3. Alle handelingen, zowel gerechtelijke als buitengerechtelijke, verrichten, met het oog op de verdediging van de belangen van de vereniging en op de inning en de invordering van de aan de vereniging verschuldigde sommen en inzonderheid : a.in naam van de vereniging bij de rechtbanken in rechte op te treden zowel in hoedanigheid van eiser als van verweerder. De Raad van Bestuur wordt vertegenwoordigd door zijn voorzitter of door iemand, aangeduid door de Raad van Bestuur of door zijn voorzitter, uitgezonderd handelingen voor de arbeidsrechtbanken en arbeidshoven. b. met de schuldenaars van de vereniging alle akkoorden sluiten met het oog op de uitvoering van de in haar voordeel gewezen vonnissen.c. met alle rechtsmiddelen de in haar voordeel gewezen vonnissen uitvoeren, verschijnen in de akten van de rechtspleging door berusting of betwisting, opheffing verlenen van deze uitvoeringen.d. de schuldvorderingen van de vereniging indienen ingeval van faling van haar schuldenaars.4. De gerechtelijke beslissingen, waarbij de vereniging veroordeeld wordt, uitvoeren.Mag in geen geval, of op generlei wijze, voorkomen in het dagelijks bestuur het onderzoek van de opmerkingen door de Rijksdienst voor kinderbijslag voor loonarbeiders gericht tot de vereniging betreffende haar administratief en financieel beheer, alsmede het antwoord op die opmerkingen. 5. Bij hoogdringendheid en ten bewarenden titel, om het even welke maatregel treffen met het oog op de goede werking en het vrijwaren der rechten en belangen van de vereniging.

Art. 17.De bestuurders zijn slechts aansprakelijk voor het uitvoeren van hun mandaat. Zij gaan uit hoofde van hun bestuur, geen enkele persoonlijke verplichting aan met betrekking tot de verbintenissen der vereniging.

Art. 18.Een commissaris die om de drie jaar aangesteld wordt door de algemene vergadering onder de leden van het Instituut van Bedrijfsrevisoren indien wettelijk vereist, is belast met het nazien van de door de Raad van Bestuur opgemaakte rekeningen. De algemene vergadering bepaalt desgevallend hun bezoldiging.

Desgevallend kan de algemene vergadering ook meerdere commissarissen aanduiden.

De commissaris mag ten zetel van de vereniging kennis nemen van de boeken, de briefwisseling, de notulen en, in het algemeen, van alle geschriften van de vereniging, zonder deze te verplaatsen.

Hij brengt verslag uit over zijn opdracht bij de algemene vergadering. HOOFDSTUK IV. - Algemene vergadering

Art. 19.De algemene vergadering is samengesteld uit al de leden. Elk jaar wordt een algemene vergadering gehouden binnen zes maanden na afsluiting van het boekjaar. De Raad van Bestuur brengt er verslag uit over de verrichtingen van de vereniging en legt er de rekening van het voorbije boekjaar en de begroting van het volgend boekjaar ter goedkeuring voor.

De algemene vergaderingen worden door de Raad van Bestuur samengeroepen telkens als hij het nuttig acht voor de belangen van de vereniging; zij zullen eveneens samengeroepen moeten worden op uitdrukkelijk verzoek van een vijfde der leden schriftelijk gericht tot de voorzitter van de Raad.

De oproepingen die de agenda bevatten worden aan de leden gezonden per gewone brief die ten minste acht kalenderdagen vóór de vergadering aan de post toevertrouwd wordt. Er is geen verplichting al de leden individueel voor de algemene vergaderingen op te roepen indien hun aantal meer dan tweeduizend bedraagt. Wanneer van deze vrijstelling gebruik gemaakt wordt, gebeurt de oproeping ten minste veertien kalenderdagen op voorhand via een bekendmaking in het « Belgisch Staatsblad » en via een bekendmaking in ten minste twee dagbladen die verschijnen in de provincie waar de zetel van de vereniging gevestigd is.

De jaarlijkse gewone algemene vergadering zal elk jaar plaatsvinden op de 3de donderdag van elke maand juni om 10 u. 00 op de zetel van de vereniging, Kartuizersstraat 45, te 1000 Brussel, of indien het een feestdag betreft, op de eerstvolgende werkdag.

Overeenkomstig artikel 21 van de samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders dient er geen oproeping te gebeuren voor de jaarlijkse algemene vergadering.

Wanneer er gebruik wordt gemaakt van deze vrijstelling van oproeping kan er op de algemene vergadering evenwel niet beslist worden over de wijziging van de statuten en evenmin over een punt dat niet op de agenda staat.

De agenda van elke jaarlijkse gewone algemene vergadering kan ten minste veertien dagen op voorhand bekomen worden op vraag van elk lid.

Zowel op de gewone algemene vergadering als op de buitengewone algemene vergadering bezit elk lid één stem. De leden kunnen zich nochtans laten vertegenwoordigen door een ander schriftelijk gemandateerd lid. De leden, rechtspersonen die de rechtspersoonlijkheid bezitten, kunnen zich eveneens laten vertegenwoordigen door een lid van hun Raad van Bestuur, door een vennoot of door een schriftelijk gemandateerd lid van het kaderpersoneel.

Geen mandataris mag meer dan vijf leden vertegenwoordigen.

De Raad van Bestuur kan de vorm van de volmachten bepalen en eisen dat deze op de maatschappelijke zetel ingediend worden ten minste drie dagen voor de vergadering.

De algemene vergadering is behoudens andersluidende wettelijke of statutaire bepaling geldig samengesteld welk ook het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden zij en de beslissingen worden eveneens behoudens andersluidende wettelijke of statutaire bepaling bij meerderheid der stemmen genomen.

De algemene vergadering der leden is alleen bevoegd om over volgende onderwerpen te beraadslagen : 1° de wijziging van de statuten;2° de benoeming en het ontslag van de bestuurders;3° de benoeming en het ontslag van de commissarissen en het bepalen van hun eventuele bezoldiging;4° de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen;5° de goedkeuring van de begrotingen en de rekeningen;6° de ontbinding van de vereniging of haar samensmelting met een andere vereniging;7° de oprichting van administratieve zetels en bijhuizen van de vereniging. De algemene vergadering oefent verder alle andere machten uit die haar door de wet of door de statuten zouden worden toevertrouwd.

Wanneer de vereniging niet meer dan vijfhonderd leden telt, kan de algemene vergadering slechts geldig over de wijzigingen in de statuten beraadslagen indien het voorwerp van deze wijzigingen speciaal in de oproeping vermeld is en indien de vergadering twee derde van de leden verenigt. Een wijziging kan slechts aangenomen worden met een meerderheid van twee derde der stemmen en indien de wijziging betrekking heeft op het doel of de doeleinden van de vereniging kan de wijziging slechts aangenomen worden met een meerderheid van vier vijfde der stemmen. Indien de tweederden der leden niet aanwezig of vertegenwoordigd zijn op de eerste vergadering, mag een tweede vergadering samengeroepen worden ten minste vijftien dagen na de eerste vergadering die kan beraadslagen welk ook het aantal aanwezige leden zij.

Wanneer de vereniging meer dan vijfhonderd leden telt, beraadslaagt de algemene vergadering geldig over de wijzigingen in de statuten onder dezelfde voorwaarden, met dien verstande dat zij niet moet voldoen aan het aanwezigheidsquorum van twee derde van de leden.

De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de Raad van Bestuur. Bij afwezigheid van de voorzitter van de Raad, wordt het voorzitterschap waargenomen door de oudste ondervoorzitter van de Raad. Bij afwezigheid van de voorzitter en van de ondervoorzitter(s) wordt de algemene vergadering voorgezeten door de oudste aanwezige bestuurder. De algemene vergadering beraadslaagt over de voorstellen die haar door de Raad van Bestuur of door de leden gedaan worden en die op de agenda ingeschreven zijn.

Elk voorstel, ondertekend door ten minste één twintigste van de leden ingeschreven in het register der leden, moet op de agenda gebracht worden.

Er mogen evenwel beslissingen buiten de agenda getroffen worden, op voorwaarde dat er geen gebruik werd gemaakt van de hoger in dit artikel vermelde vrijstelling tot oproeping en op voorwaarde dat zij slechts op kwesties van administratief bestuur van de vereniging betrekking hebben en er geen beroep tegen aangetekend wordt tijdens de volgende vergadering.

De beslissingen van de algemene vergadering worden opgenomen in notulen die bewaard worden in een notulenregister dat, behoudens indien de vereniging een commissaris heeft benoemd, ter inzage zal liggen van de leden overeenkomstig de VZW-wet en haar uitvoeringsbesluiten. Afschriften of uittreksels, voor echt verklaard door de voorzitter of twee bestuurders, kunnen aan belanghebbende derden bezorgd worden. HOOFDSTUK V. - Financiële bepalingen

Art. 20.De inkomsten van de vereniging bestaan uit : 1° bedragen die haar toekomen bij toepassing van de wetgeving op de sociale zekerheid;2° toelagen, giften of alle andere bedragen die zij zou kunnen genieten hetzij krachtens deze wetgeving, hetzij uit hoofde van om het even welke andere titel;3° bijdragen die de vereniging, eventueel, bij beslissing van de Raad van Bestuur van haar leden zou kunnen vragen om de administratiekosten te dekken, volgens artikel 94, § 8 van de samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders.

Art. 21.De vereniging stelt een reservefonds, een thesauriefonds voor de betaling van de gezinsbijslag, een beheersrekening voor administratiekosten en een administratieve reserve samen, en het wendt die aan volgens de richtlijnen voorzien in de samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders en haar uitvoeringsbesluiten.

Art. 22.Elk lid is verplicht aan de vereniging de inlichtingen te verstrekken die zij nodig heeft om haar opdracht te vervullen en eventueel al de rechtvaardigende en al de boekhoudkundige stukken, die het mogelijk maken de juistheid van zijn verklaringen vast te stellen, ter beschikking van haar afgevaardigden te houden.

Indien het lid de nodige inlichtingen niet verstrekt, kan de vereniging deze ter plaatse inwinnen op kosten van het in gebreke zijnde lid.

Art. 23.Elke bedrieglijke verklaring geeft aanleiding tot de toepassing van de sancties bepaald bij het reglement waarvan sprake in artikel 24 van de samengeordende wetten betreffende de kinderbijslag voor loonarbeiders.

Bovendien kan het lid dat bedrog pleegt uit de vereniging gesloten worden, onverminderd de verplichting de onbetaald gebleven bijdragen en boeten te betalen.

Art. 24.De bijdragen dienen betaald te worden binnen de bij de wet en de reglementen bepaalde termijnen.

Zo het lid nalaat binnen de gestelde termijnen de nodige inlichtingen te verstrekken voor de berekening van zijn bijdrage, kan de vereniging van ambtswege en op kosten van het in gebreke zijnde lid de nodige inlichtingenstaat doen opmaken.

Het in gebreke gebleven lid moet de bij de samengeordende wetten en de reglementen bepaalde verhogingen, verwijlintresten en boeten betalen.

Art. 25.Het maatschappelijk boekjaar begint op 1 januari en eindigt op 31 december van elk jaar.

De Raad van Bestuur stelt elk jaar de jaarrekening van het voorbije boekjaar op en legt deze samen met een voorstel van begroting voor het komende boekjaar binnen zes maanden na afsluiting van het boekjaar ter goedkeuring voor aan de jaarlijkse algemene vergadering. De jaarlijkse algemene vergadering zal zich uitspreken over de kwijting te verlenen aan de bestuurders en desgevallend de commissaris(sen) wat de uitoefening van hun mandaat betreft.

De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig het bepaalde in artikel 17 van de VZW-wet en haar uitvoeringsbesluiten.

De jaarrekening wordt neergelegd in het dossier gehouden op de griffie van de rechtbank van koophandel overeenkomstig het bepaalde in artikel 26novies VZW-wet. Voor zover vereist wordt de jaarrekening tevens neergelegd bij de Nationale Bank overeenkomstig het bepaalde in artikel 17, § 6 van de VZW-wet en de desbetreffende uitvoeringsbesluiten. HOOFDSTUK VI. - Ontbinding, vereffening, samensmelting

Art. 26.De algemene vergadering kan de ontbinding van de vereniging slechts uitspreken, indien het voorstel hiertoe uitdrukkelijk werd vermeld in de oproeping en twee derde van haar leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn. Is deze laatste voorwaarde niet vervuld, dan kan een tweede vergadering ten minste vijftien dagen na de eerste vergadering samengeroepen worden die geldig beraadslaagt welk ook het aantal aanwezige leden zij.

Geen beslissing is aangenomen tenzij zij gestemd is met een meerderheid van vier vijfde der aanwezige of vertegenwoordigde leden.

De algemene vergadering bepaalt terzelfdertijd de vereffening die onder de controle van de Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers moet gebeuren. Zij benoemt een of meer vereffenaars die hun opdracht in bestendige samenwerking met genoemde Rijksdienst uitvoeren, zij stelt hun bevoegdheden vast en bepaalt eventueel hun bezoldigingen.

Vanaf de beslissing tot ontbinding vermeldt de vereniging in al haar stukken dat zij « VZW in vereffening » is overeenkomstig artikel 23 van de VZW-wet.

Het vermogen van de vereniging zal worden besteed aan een bedrijfsdoel dat nauw aansluit bij het doel van de vereniging.

Art. 27.Tot de samensmelting met een ander vereniging kan door de algemene vergadering besloten worden onder dezelfde voorwaarden als die bepaald voor de ontbinding van de vereniging. HOOFDSTUK VII. - Slotbepalingen

Art. 28.Voor alle bepalingen die niet voorzien werden in onderhavige statuten, dienen de VZW-wet en haar uitvoeringsbesluiten in acht genomen te worden.

Gezien om te worden gevoegd bij ons besluit van 2 juni 2012.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Mevr. L. ONKELINX De Staatssecretaris voor Sociale Zaken, Gezinnen en Personen met een Handicap, belast met Beroepsrisico's, Ph. COURARD

^