gepubliceerd op 05 december 2008
Besluit van de Regering tot vaststelling van het model van huishoudelijk reglement voor de kerkraden
13 NOVEMBER 2008. - Besluit van de Regering tot vaststelling van het model van huishoudelijk reglement voor de kerkraden
De Regering van de Duitstalige Gemeenschap, Gelet op het decreet van 19 mei 2008 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten, inzonderheid op artikel 14;
Gelet op het akkoord van de Minister-President, bevoegd inzake Begroting, gegeven op 17 juli 2008;
Gelet op het advies van de Inspecteur van Financiën, gegeven op 11 juni 2008;
Gelet op het advies van de Raad van State nr. 45.138/2, gegeven op 17 september 2008, met toepassing van artikel 84, lid 1, 1°, van de gecoördineerde wetten op de Raad van State;
Gelet op het advies van de bisschop van Luik, gegeven op 1 oktober 2008;
Gelet dat het advies van de voorzitter van de synode als gegeven geld in aanwending van artikel 8 van het decreet van 21 maart 2005;
Op de voordracht van de Minister bevoegd inzake Lokale Besturen, Besluit :
Artikel 1.De katholieke kerkraden en de raden van de protestantse kerkbesturen stellen een huishoudelijk reglement op dat met het model opgenomen in de bijlage bij dit besluit overeenstemt.
Art. 2.Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2009.
Art. 3.De Minister bevoegd inzake Lokale Besturen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.
Eupen, 13 november 2008.
Voor de Regering van de Duitstalige Gemeenschap : De Minister-President, Minister van Lokale Besturen, K.-H. LAMBERTZ
Bijlage Huishoudelijk reglement van de kerkraad . . . . .
Gemeente . . . . .
Artikel 1 - Zetel De zetel van de kerkfabriek [..... NAAM.........................] is gevestigd in de pastorie [......... ADRES .........] OF [............... ADRES........................] Het correspondentieadres van de kerkfabriek is [........ bij de zetel of een andere naam met adres....................................................] Artikel 2 - Materiele bevoegdheid De kerkfabriek is bevoegd voor het onderhoud en het behoud van volgende kerken en kapellen : ............... ............... ...............
Bovendien is de kerkfabriek gelast met het beheer van volgende onroerende goederen : ............... ............... ...............
Artikel 3 - Aantal raadsleden Buiten de leden van rechtswege telt de kerkraad [5 - 6 - 7 - 8 - 9] gekozen leden.
Artikel 4 - Vertegenwoordiging bij voorlopige afwezigheid Als een lid vermoedelijk zijn mandaat tijdens een langer termijn niet kan uitoefenen, wordt er in de volgende vertegenwoordigingen voorzien : Het ambt als voorzitter wordt door [.............. de penningmeester, de secretaris, het oudste of het jongste lid van de raad..................] waargenomen Het ambt als secretaris wordt door [............................................] waargenomen Het ambt als penningmeester wordt door [..........................................] waargenomen Artikel 5 - Oproeping tot de zittingen Bij afwezigheid van de voorzitter roept [............ de secretaris, de penningmeester, het oudste of het jongste lid van de raad..................] de zittingen op en leidt deze.
De raad moet worden bijeengeroepen, als [ ...... ten minste twee leden....] erom verzoeken. [Het verzoek is met redenen omkleed en bevat een agendavoorstel.] De oproeping geschiedt [.... per post, per fax of e-mail.....] ten minste [.......] dagen vóór de zitting. De oproeping bevat in elk geval een agendavoorstel en, zo mogelijk, de notulen van de laatste zitting alsmede alle voor de besluitvorming nuttige documenten.
Bij dringende noodzaak kan een oproeping tot een zitting per telefoon geschieden.
De raad kan bijkomende agendapunten, die niet in de dagorde waren voorzien, slechts behandelen en erover stemmen, als een meerderheid van [........] stemgerechtigde leden ertoe heeft besloten.
De oproeping tot de zitting waarbij over de rekening en verantwoording, de begroting, het meerjarenplan of de wijziging van het huishoudelijk reglement zal worden besloten, moet schriftelijk geschieden.
Elk lid heeft het recht de zittingen bij te wonen en eraan deel te nemen. Alle leden hebben gelijk stemrecht en ieder van hen beschikt over één stem. [Een lid kan zich door een ander laten vertegenwoordigen.] Artikel 6 - Stemmodaliteiten Behalve in de gevallen, waar het decreet in een geheim stemming voorziet, stemt de Raad af [.... per handteken ..... stembriefje .......... bij stemming.....] [Eventueel bijzondere modaliteiten voorzien m.b.t. aanstelling van personeel - wijziging van het huishoudelijk reglement...] Artikel 7 - Notulen De secretaris houdt een aanwezigheidslijst bij die door de aanwezige leden ondertekend wordt. De secretaris stelt notulen op van elke zitting en legt ze bij de volgende zitting ter goedkeuring voor. De goedgekeurde notulen worden door de secretaris en de voorzitter ondertekend.
De notulen moeten volgende gegevens vermelden : - de plaats en het tijdstip van de vergadering; - de naam van de aanwezige leden, de vertegenwoordigde leden en van de al dan niet geëxcuseerde leden; - de agenda; - de genomen beslissingen; - de uitslag van de stemming.
De secretaris bewaart de notulen.
Artikel 8 - Uitvoering van de beslissingen [Eventueel : Delegatie van bepaalde opdrachten of taken aan andere leden dan de voorzitter OF : ter gelegenheid van elke beraadslaging kan de voorzitter een bijzondere opdracht aan een bepaald lid toevertrouwen. Dit wordt in de notulen van de zitting vastgesteld.] Artikel 9 - Vertegenwoordiging in rechte [Als deze taak niet door de president wordt vervuld : [........ VERMELDING VAN HET LID/AMBT...................] treedt als verweerder in rechte op bij elke tegen de kerkfabriek ingestelde rechtsvordering. Hij stelt de vorderingen in kort geding en de bezitsvorderingen in; hij verricht alle handelingen tot bewaring van recht of tot stuiting van verjaring en van verval. Alle andere rechtsvorderingen waarbij de kerkfabriek als eiser optreedt, mogen pas door de [........ VERMELDING VAN HET LID/AMBT...................] worden ingesteld nadat de raad erin heeft toegestemd.
Artikel 10 - Inventarissen [Indien de inventarissen van de kerkfabriek niet door de secretaris worden bijgehouden : De inventarissen van de kerkfabriek worden door [..... delegatie..................] bijgehouden.
Artikel 11 - Archief [Indien het archief van de kerkfabriek niet door de secretaris wordt bijgehouden : Het archief van de kerkfabriek wordt door [..... delegatie..................] bijgehouden.
Het wordt [bij de zetel van de kerkfabriek of [..........................................................] bewaard.
Artikel 12 - [EVENTUELE beperking van de bevoegdheden van de penningmeester] Eventueel voorzien in een beperking van de bevoegdheden van de penningmeester : uitgaven tot een bedrag van xxx EUR, fondsenbeheer : rekening van een bepaalde aard, slechts voor 6 maanden,..........
Artikel 13 - Overheidsopdrachten [Indien niet de raad de procedure inleidt voor de gunning van een overheidsopdracht en de opdracht gunt : Het gemeentecollege van...................................... leidt de procedure in voor de gunning van een overheidsopdracht en gunt de opdracht.
OF : Voor bepaalde overheidsopdrachten kan de raad beslissen dat het gemeentecollege van...................................... de procedure voor de gunning van een overheidsopdracht inleidt en de opdracht gunt.] Artikel 14 - Slotbepaling Alles wat door voorliggend reglement niet geregeld is, wordt door het decreet van 19 mei 2008 betreffende de materiële organisatie en de werking van de erkende erediensten geregeld.
Zitting van de kerkfabriek van ........................................................
Waren aanwezig : De voorzitter De secretaris De leden Aan de Regering toegezonden op : Door de Regering ontvangen op : Aan het bisdom/de centrale raad toegezonden op : Advies van het bisdom/de centrale raad : Door de Regering ontvangen op : Bij besluit van................................... goedgekeurd.
Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van 13 november 2008 tot vaststelling van het model van huishoudelijk reglement voor de kerkraden.
Eupen, 13 november 2008.
Voor de Regering van de Duitstalige Gemeenschap : De Minister-President, Minister van Lokale Besturen, K.-H. LAMBERTZ