Etaamb.openjustice.be
Document van 27 augustus 2020
gepubliceerd op 31 maart 2021

Besluit van de Regering tot wijziging van het besluit van de Regering van 13 december 2018 betreffende beroepsopleidingen voor werkzoekenden

bron
ministerie van de duitstalige gemeenschap
numac
2020205409
pub.
31/03/2021
prom.
27/08/2020
ELI
eli/besluit/2020/08/27/2020205409/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

27 AUGUSTUS 2020. - Besluit van de Regering tot wijziging van het besluit van de Regering van 13 december 2018 betreffende beroepsopleidingen voor werkzoekenden


De Regering van de Duitstalige Gemeenschap, Gelet op het decreet van 17 januari 2000Relevante gevonden documenten type decreet prom. 17/01/2000 pub. 24/03/2000 numac 2000033021 bron ministerie van de duitstalige gemeenschap Decreet tot oprichting van een dienst voor arbeidsbemiddeling in de Duitstalige Gemeenschap sluiten tot oprichting van een dienst voor arbeidsbemiddeling in de Duitstalige Gemeenschap, artikel 2, § 1, 2° en 6°, gewijzigd bij het decreet van 25 april 2016, artikel 2, § 2, eerste lid, en artikel 2, § 5, gewijzigd bij het decreet van 25 juni 2007; Gelet op het besluit van de Regering van 13 december 2018 betreffende beroepsopleidingen voor werkzoekenden;

Gelet op het advies van de inspecteur van Financiën, gegeven op 27 mei 2020;

Gelet op de akkoordbevinding van de Minister-President, bevoegd voor Begroting, d.d. 29 mei 2020;

Gelet op advies 67.611/4 van de Raad van State, gegeven op 6 juli 2020, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;

Gelet op het gelijkluidend advies van de federale Ministerraad van 10 juli 2020;

Gelet op advies nr. 63/2020 van de Gegevensbeschermingsautoriteit, gegeven op 10 juli 2020;

Overwegende het advies van de Sociaal-Economische Raad van de Duitstalige Gemeenschap, gegeven op 18 mei 2020;

Op de voordracht van de Minister van Werkgelegenheid;

Na beraadslaging, Besluit :

Artikel 1.In artikel 2, derde lid, van het besluit van de Regering van 13 december 2018 betreffende beroepsopleidingen voor werkzoekenden wordt de eerste zin aangevuld met de woorden "en die als kernactiviteit onder meer de organisatie van opleidingen en voortgezette opleidingen heeft".

Art. 2.In artikel 3, § 1, tweede lid, van hetzelfde besluit van de Regering worden de woorden "artikel 4, § 1, eerste lid," vervangen door de woorden "artikel 4".

Art. 3.Artikel 4, § § 1 en 2, van hetzelfde besluit van de Regering wordt vervangen als volgt: " § 1 - Niet-werkende werkzoekenden en uitkeringsgerechtigde volledige werklozen kunnen toegelaten worden tot een beroepsopleiding die overeenkomstig artikel 3 erkend is of door de Dienst voor arbeidsbemiddeling georganiseerd wordt.

De Dienst voor arbeidsbemiddeling beveelt de niet-werkende werkzoekende resp. uitkeringsgerechtigde volledige werkloze aan om aan een door de Dienst voor arbeidsbemiddeling georganiseerde of erkende beroepsopleiding deel te nemen en kan hem verplichten deel te nemen.

De niet-werkende werkzoekende of uitkeringsgerechtigde volledige werkloze kan ofwel op eigen initiatief een volledig ingevulde, gedateerde en ondertekende aanvraag tot toelating tot een beroepsopleiding indienen bij de Dienst voor arbeidsbemiddeling, ofwel die aanvraag samen met een adviseur van de Dienst voor arbeidsbemiddeling invullen. Die aanvraag bevat de volgende gegevens: 1° als hij de aanvraag op eigen initiatief indient: een motivatiebrief waaruit blijkt dat de beroepsopleiding in zijn inschakelingstraject past en arbeidsmarktrelevant is;2° een uitvoerig programma van de beroepsopleiding;3° nauwkeurige vermelding van het begin en het einde van de beroepsopleiding, alsook over de opleidingsdagen, opleidingsuren en de opleidingsplaats. § 2 - Werknemers, zelfstandigen, werkgevers en statutaire personeelsleden kunnen toegelaten worden tot een beroepsopleiding die door de Dienst voor arbeidsbemiddeling georganiseerd wordt.

De in het eerste lid vermelde persoon dient bij de Dienst voor arbeidsbemiddeling een aanvraag in om toegelaten te worden tot een beroepsopleiding die door de Dienst voor arbeidsbemiddeling georganiseerd wordt. Die aanvraag bevat de volgende gegevens: 1° naam, adres, rechtsvorm en contactpersoon van de werkgever;2° benaming en beschrijving van de opleiding;3° beschrijving van de inhoud van het programma, de opleidingsplaats en de opleidingstijden; 4° naam en woonplaats van de aanvrager."

Art. 4.In artikel 5 van hetzelfde besluit van de Regering worden de volgende wijzigingen aangebracht: 1° in het eerste lid worden de woorden "artikel 4" vervangen door de woorden "artikel 4, § 1,";2° het tweede lid wordt aangevuld met bepalingen onder 6° en 7°, luidende: "6° stageovereenkomsten die gesloten worden in het kader van een bedrijfsstage in de zin van artikel 33; 7° overeenkomsten die gesloten worden in het kader van een Europees programma in de zin van artikel 34."

Art. 5.In de inleidende zin van artikel 6 van hetzelfde besluit van de Regering worden de woorden "artikel 4" vervangen door de woorden "artikel 4, § 1".

Art. 6.Artikel 7, § 3, van hetzelfde besluit van de Regering wordt aangevuld met een tweede lid, luidende: "In afwijking van het eerste lid kan de Dienst voor arbeidsbemiddeling de aanvrager ook tot een reeds aangevangen beroepsopleiding toelaten op grond van zijn bekwaamheid, zijn beroepsverleden en zijn persoonlijke situatie."

Art. 7.In artikel 8 van hetzelfde besluit van de Regering worden de volgende wijzigingen aangebracht: 1° in het eerste lid worden de woorden "gesloten wordt" vervangen door de woorden "of met toepassing van artikel 7, § 3, tweede lid, na het begin van de beroepsopleiding gesloten wordt";2° in het tweede lid worden de woorden "artikel 4" vervangen door de woorden "artikel 4, § 2,".

Art. 8.Artikel 10 van hetzelfde besluit van de Regering wordt aangevuld met een derde lid, luidende: "Voor de toepassing van het tweede lid, 4°, wordt ervan uitgegaan dat de werkzoekende voor het semester resp. het studiejaar aan een hogeschool of een universiteit geslaagd is, als hij minstens 14 ECTS resp. 27 ECTS heeft gehaald."

Art. 9.(Geldt alleen voor het Duits).

Art. 10.Artikel 12, eerste lid, van hetzelfde besluit van de Regering wordt vervangen als volgt: "Als de cursist wegens ziekte, wegens een ongeval of wegens overmacht niet aan de opleiding kan deelnemen, wordt de overeenkomst geschorst.

In geval van ziekte of een ongeval dient de cursist een medisch attest in."

Art. 11.In artikel 15 van hetzelfde besluit van de Regering worden de volgende wijzigingen aangebracht: 1° paragraaf 1, tweede lid, wordt vervangen als volgt: "Een voltijdse beroepsopleiding omvat 35 opleidingsuren per week of 60 ECTS-punten per studiejaar, resp.30 ECTS-punten per semester. Een opleidingsuur omvat minstens 45 minuten." 2° paragraaf 2 wordt vervangen als volgt: " § 2 - Als de wekelijkse duur van de beroepsopleiding minder dan 35 uren per week omvat of als het studiejaar minder dan 60 ECTS-punten resp.het semester minder dan 30 ECTS-punten omvat, wordt de in paragraaf 1 bedoelde premie betaald in verhouding tot de opleidingstijd." 3° paragraaf 4 wordt vervangen als volgt: " § 4 - Voor niet-werkende werkzoekenden en uitkeringsgerechtigde volledige werklozen die een voorbereidende maatregel en/of integratiemaatregel in de zin van artikel 20 volgen, wordt de maandelijkse premie in verhouding tot de werkelijke aanwezigheid betaald. De maandelijkse premie stemt overeen met het resultaat dat bekomen wordt door de desbetreffende premie te vermenigvuldigen met een breuk waarvan de noemer gelijk is aan het aantal werkdagen van de maand naargelang van het toe te passen beroepsopleidingsstelsel en de teller gelijk is aan het aantal werkelijke of daarmee gelijkgestelde beroepsopleidingsdagen.

De in het eerste lid vermelde werkzoekende dient bij de Dienst voor arbeidsbemiddeling maandelijks een aanwezigheidslijst in die wordt opgesteld door de opleidingsoperator.

Indien de niet-werkende werkzoekende of de uitkeringsgerechtigde volledige werkloze meer dan 20 % van de maandelijkse opleidingstijd van de voorbereidende maatregel of integratiemaatregel ongewettigd afwezig is, ontvangt hij voor die maand geen premie."

Art. 12.In artikel 18 van hetzelfde besluit van de Regering worden de volgende wijzigingen aangebracht: 1° de bepaling onder 1° wordt vervangen als volgt: "1° en tijdens de beroepsopleiding nog geen opleidingsuitkering of beroepsinkomen ontvangen;" 2° het artikel wordt aangevuld met een tweede lid, luidende: "Het eerste lid, 1°, is niet van toepassing op werkzoekenden die deelnemen aan een outplacement in de zin van artikel 1, 10°, van het koninklijk besluit van 9 maart 2006Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 09/03/2006 pub. 31/03/2006 numac 2006200961 bron federale overheidsdienst werkgelegenheid, arbeid en sociaal overleg Koninklijk besluit betreffende het activerend beleid bij herstructureringen sluiten betreffende het activerend beleid bij herstructureringen of aan een outplacementbegeleiding in de zin van artikel 11/2 van de wet van 5 september 2001 tot de verbetering van de werkgelegenheidsgraad van de werknemers."

Art. 13.Artikel 19, 2°, van hetzelfde besluit van de Regering wordt vervangen als volgt: "2° en tijdens de beroepsopleiding nog geen opleidingsuitkering of beroepsinkomen ontvangen;"

Art. 14.In artikel 20, eerste lid, 2°, van hetzelfde besluit van de Regering worden de woorden "van een andere openbare instelling of een" vervangen door het woord "of".

Art. 15.In hoofdstuk 3, afdeling 2, van hetzelfde besluit van de Regering wordt een artikel 20.1 ingevoegd, luidende: "Art. 20.1 - Tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen en wegens overmacht Met behoud van de toepassing van artikel 6 kent de Dienst voor arbeidsbemiddeling een premie en een reiskostenvergoeding toe aan werknemers die tijdens een tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen zoals bepaald in de artikelen 51 en 77/1 tot 77/7 van de wet van 3 juli 1978Relevante gevonden documenten type wet prom. 03/07/1978 pub. 03/07/2008 numac 2008000527 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de arbeidsovereenkomsten type wet prom. 03/07/1978 pub. 12/03/2009 numac 2009000158 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Wet betreffende de arbeidsovereenkomsten sluiten betreffende de arbeidsovereenkomsten of tijdens een tijdelijke werkloosheid wegens overmacht zoals bepaald in artikel 26 van dezelfde wet deelnemen aan een beroepsopleiding die door de Dienst voor arbeidsbemiddeling georganiseerd of erkend wordt."

Art. 16.In artikel 21 van hetzelfde besluit van de Regering worden de volgende wijzigingen aangebracht: 1° vóór het eerste lid wordt het volgende lid ingevoegd: "Overeenkomstig de Arbeidsongevallen wet van 10 april 1971Relevante gevonden documenten type wet prom. 10/04/1971 pub. 23/03/2018 numac 2018030615 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Arbeidsongevallenwet type wet prom. 10/04/1971 pub. 17/10/2014 numac 2014000710 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Arbeidsongevallenwet sluiten sluit de Dienst voor arbeidsbemiddeling een verzekeringspolis voor de niet-werkende werkzoekenden en de uitkeringsgerechtigde volledige werklozen met wie ze de in artikel 5 vermelde beroepsopleidingsovereenkomst sluit." 2° in het derde lid, dat het vierde lid wordt, worden de woorden "het eerste en het tweede lid" vervangen door de woorden "het eerste tot het derde lid";voorts wordt het nieuwe vierde lid aangevuld met bepalingen onder 6° en 7°, luidende: "6° stages in de zin van artikel 33; 7° maatregelen in het kader van een Europees programma in de zin van artikel 34." 3° in het vierde lid, dat het vijfde lid wordt, worden de woorden "het eerste tot het derde lid" vervangen door de woorden "het eerste tot het vierde lid".

Art. 17.Artikel 23 van hetzelfde besluit van de Regering wordt vervangen als volgt: "Art. 23 - Algemene vrijstellingsvoorwaarden § 1 - Met behoud van de toepassing van artikel 6, 2°, en met behoud van de toepassing van de bijzondere toelatingsvoorwaarden bepaald in afdeling 2 wordt de vrijstelling toegekend voor de duur van de beroepsopleiding als: 1° de beroepsopleiding: a) minstens vier weken en minstens twintig uur per week, of;b) minstens 27 ECTS-punten per studiejaar of 14 ECTS-punten per semester bedraagt;2° de beroepsopleiding hoofdzakelijk van maandag tot vrijdag en van 8 uur tot 17 uur plaatsvindt;3° de uitkeringsgerechtigde volledige werkloze zich ertoe verplicht tijdens de vrijstelling ingeschreven te zijn bij de Dienst voor arbeidsbemiddeling. In afwijking van het eerste lid, 1°, a), verleent de Dienst voor arbeidsbemiddeling ook een vrijstelling als de daar vermelde drempelwaarden niet bereikt worden, maar de uitkeringsgerechtigde volledige werkloze deelneemt aan een voorbereidende maatregel of een integratiemaatregel in de zin van artikel 20 of aan een opleiding van de Dienst voor zelfbeschikkend leven overeenkomstig artikel 30.

De Dienst voor arbeidsbemiddeling kan, in afwijking van het eerste lid, 1°, een vrijstelling toekennen, als het beroepsopleidingsjaar waarin het vastgestelde aantal uren of ECTS-punten niet bereikt wordt, het laatste jaar van de beroepsopleiding is. § 2 - De uitkeringsgerechtigde volledige werkloze kan met behoud van zijn werkloosheidsuitkering toestemming krijgen van de Dienst voor arbeidsbemiddeling om zonder vrijstelling aan een beroepsopleiding deel te nemen. De uitkeringsgerechtigde volledige werkloze blijft voldoen aan de verplichting om beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt vermeld in artikel 56 van het besluit van 25 november 1991."

Art. 18.In artikel 26 van hetzelfde besluit van de Regering worden de woorden "van een andere gewestelijke overheid" vervangen door de woorden "van de dienst voor arbeidsbemiddeling van een andere deelstaat of de RVA".

Art. 19.Artikel 27, tweede lid, van hetzelfde besluit van de Regering wordt vervangen als volgt: "Als kwalificatiemaatregel in de zin van het eerste lid geldt elke opleidingsmaatregel die niet leidt tot het verkrijgen van een diploma.

Bij die maatregel kan het niet gaan om een voorbereidende maatregel of een integratiemaatregel, studies met een volledig leerplan, een duale opleiding, een opleidingssteun van de Dienst voor zelfbeschikkend leven, een activiteitencoöperatie, een 'opleiding door werk', noch om een stage in de zin van artikel 33, noch om maatregelen in het kader van Europese programma's in de zin van artikel 34."

Art. 20.Artikel 28 van hetzelfde besluit van de Regering wordt vervangen als volgt: "Art. 28 - Studies met volledig leerplan § 1 - De uitkeringsgerechtigde volledige werkloze kan vrijgesteld worden, als het bij de beroepsopleiding gaat om studies met volledig leerplan in een erkende onderwijsinstelling.

Als studies met volledig leerplan worden beschouwd: 1° hoger secundair onderwijs in het gewoon onderwijs, voor zover de duur van de beroepsopleiding minstens vier weken en gemiddeld twintig uur per week bedraagt;2° hoger onderwijs dat georganiseerd, erkend of gesubsidieerd wordt door een gemeenschap of in een andere Staat, voor zover het minstens 27 ECTS-punten per studiejaar of 14 ECTS-punten per semester omvat;3° cursussen in het kader van de voortgezette schoolopleiding in de zin van hoofdstuk 1, afdeling 4, van het programmadecreet 1997 van 20 mei 1997 of gelijkwaardige cursussen van een andere deelentiteit, voor zover de beroepsopleiding minstens vier weken en gemiddeld twintig uur per week duurt. § 2 - Als het bij de beroepsopleiding gaat om studies met volledig leerplan die hoogstens voorbereiden op het verkrijgen van een eindgetuigschrift van het hoger secundair onderwijs of, naargelang van het geval, op het verkrijgen van een gelijkwaardig eindgetuigschrift, wordt een vrijstelling toegekend, als: 1° de uitkeringsgerechtigde volledige werkloze ingeschreven is als regelmatige leerling.De vrijstelling wordt niet toegekend als hij ingeschreven is als vrije leerling; 2° de uitkeringsgerechtigde volledige werkloze zijn laatste opleiding aan een school al minstens één jaar beëindigd heeft op de dag dat hij de studies met volledig leerplan begint. § 3 - Als het bij de beroepsopleiding gaat om studies met volledig leerplan die tot een diploma van het hoger onderwijs of een universitair diploma of een gelijkwaardig diploma leiden, wordt een vrijstelling toegekend, als: 1° de uitkeringsgerechtigde volledige werkloze ingeschreven is als regelmatige leerling.De vrijstelling wordt niet toegekend als hij ingeschreven is als vrije leerling; 2° de studies met volledig leerplan hetzelfde of een hoger niveau hebben als de reeds met succes afgesloten studies;3° de uitkeringsgerechtigde volledige werkloze geen getuigschrift van het hoger onderwijs heeft;4° de uitkeringsgerechtigde volledige werkloze zijn laatste opleiding aan een school en/of in het kader van een leertijd al minstens twee jaar beëindigd heeft op de dag dat hij de studies met volledig leerplan begint;5° de duur van de uitkeringsgerechtigde werkloosheid minstens overeenstemt met één van de volgende periodes: a) één dag binnen de laatste drie maanden, als de studies met volledig leerplan voorbereiden op een knelpuntberoep;b) drie maanden, namelijk minstens 78 uitkeringen ontvangen hebben als uitkeringsgerechtigde volledige werkloze tijdens de laatste twee jaar voor het begin van de vrijstelling, als de uitkeringsgerechtigde volledige werkloze hoogstens 25 jaar oud is;c) twaalf maanden, namelijk minstens 312 uitkeringen ontvangen hebben als uitkeringsgerechtigde volledige werkloze tijdens de laatste twee jaar voor het begin van de vrijstelling, als de studies niet voorbereiden op een knelpuntberoep. De Dienst voor arbeidsbemiddeling kent een afwijking toe van de voorwaarden vermeld in het eerste lid, 2° en 3°, als het reeds behaalde diploma ontoereikende kansen op de arbeidsmarkt biedt.

In afwijking van het eerste lid, 4° en 5°, kent de Dienst voor arbeidsbemiddeling ook een vrijstelling toe als de daar vermelde voorwaarden niet vervuld zijn, maar de uitkeringsgerechtigde volledige werkloze reeds tijdens zijn met de Dienst voor arbeidsbemiddeling afgesproken inschakelingstraject een eindgetuigschrift van het hoger secundair onderwijs heeft behaald en onmiddellijk daarna een vrijstelling voor studies met volledig leerplan aan een hogeschool of universiteit aanvraagt.

Op voorstel van de Dienst voor arbeidsbemiddeling maakt de Minister jaarlijks een lijst op van de beroepen waarvoor een tekort aan vakkrachten in de zin van het eerste lid, 5°, a) en c), kan worden vastgesteld."

Art. 21.Artikel 29 van hetzelfde besluit van de Regering wordt aangevuld met een derde lid, luidende: "In afwijking van het tweede lid, 1°, kent de Dienst voor arbeidsbemiddeling een vrijstelling toe als de daar vermelde voorwaarde niet vervuld is, maar de uitkeringsgerechtigde volledige werkloze reeds tijdens zijn met de Dienst voor arbeidsbemiddeling afgesproken inschakelingstraject een eindgetuigschrift van het hoger secundair onderwijs heeft behaald en onmiddellijk daarna een vrijstelling voor een duale opleiding aanvraagt."

Art. 22.Het opschrift van hoofdstuk 4, afdeling 3, van hetzelfde besluit van de Regering wordt opgeheven en de artikelen 33 en 34 worden opgenomen in afdeling 2.

Art. 23.Artikel 33 van hetzelfde besluit van de Regering wordt vervangen als volgt: "Art. 33 - Bedrijfsstage De uitkeringsgerechtigde volledige werkloze kan vrijgesteld worden, als het bij de beroepsopleiding om een stage gaat.

Onder stage in de zin van het eerste lid wordt verstaan: elke in de tijd beperkte activiteit tijdens welke de werkgever de stagiair op de werkplek beroepsrelevante kennis bijbrengt via praktische toepassing.

De vrijstelling wordt toegekend als: 1° de voorwaarden bepaald in artikel 7 vervuld zijn;2° de stage niet meer dan drie maanden per kalenderjaar duurt;3° een stageovereenkomst gesloten werd;4° er een opleidingsprogramma bestaat;5° de stage begeleid wordt door een stagebegeleider; 6° de maandelijkse stagevergoeding niet meer dan 1.350 euro bedraagt; 7° de werkgever de stagiair tegen ongevallen tijdens de stage en op weg van een naar de stageplaats verzekert. De Minister kan het bedrag vermeld in het derde lid, 6°, wijzigen."

Art. 24.Artikel 34 van hetzelfde besluit van de Regering wordt vervangen als volgt: "Art. 34 - Europese programma's De uitkeringsgerechtigde volledige werkloze kan vrijgesteld worden, als het bij de beroepsopleiding om een opleidingsinitiatief in het kader van het Europees Solidariteitskorps of Erasmus+ gaat."

Art. 25.In artikel 38 van hetzelfde besluit van de Regering wordt tussen het eerste lid en het tweede lid, dat het derde lid wordt, het volgende tweede lid ingevoegd, luidende: "Het belastbare loon vermeld in het eerste lid, 1°, stemt minstens overeen met het op één na laagste loonniveau dat in een collectieve arbeidsovereenkomst van het paritaire comité werd vastgelegd voor de overeenkomstig artikel 37, 4°, te bekleden betrekking waarin de stagiair overeenkomstig artikel 40 in aansluiting op de individuele beroepsopleiding in een onderneming wordt aangesteld. Als er geen minimumloon door een paritair comité werd vastgelegd, wordt het belastbare loon berekend op basis van een bedrag dat overeenstemt het gemiddelde gewaarborgd maandelijks minimuminkomen, verhoogd met 15 % ."

Art. 26.Artikel 41, eerste lid, van hetzelfde besluit van de Regering wordt vervangen als volgt: "De werkgever sluit een verzekeringspolis tegen ongevallen tijdens de beroepsopleiding en op de weg van en naar de opleidingsplaats voor de niet-werkende werkzoekenden en uitkeringsgerechtigde volledige werklozen en dit overeenkomstig de Arbeidsongevallen wet van 10 april 1971Relevante gevonden documenten type wet prom. 10/04/1971 pub. 23/03/2018 numac 2018030615 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Arbeidsongevallenwet type wet prom. 10/04/1971 pub. 17/10/2014 numac 2014000710 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Arbeidsongevallenwet sluiten of de wet van 3 juli 1967 betreffende de preventie van of de schadevergoeding voor arbeidsongevallen, voor ongevallen op de weg naar en van het werk en voor beroepsziekten in de overheidssector en de uitvoeringsbesluiten van die wetten, naargelang welke van de voormelde wetten op de werkgever van toepassing is."

Art. 27.Artikel 45, eerste lid, van hetzelfde besluit van de Regering wordt vervangen als volgt: "De werkgever sluit een verzekeringspolis tegen ongevallen tijdens de beroepsopleiding en op de weg van en naar de opleidingsplaats voor de stagiairs en dit overeenkomstig de Arbeidsongevallen wet van 10 april 1971Relevante gevonden documenten type wet prom. 10/04/1971 pub. 23/03/2018 numac 2018030615 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Arbeidsongevallenwet type wet prom. 10/04/1971 pub. 17/10/2014 numac 2014000710 bron federale overheidsdienst binnenlandse zaken Arbeidsongevallenwet sluiten of de wet van 3 juli 1967 betreffende de preventie van of de schadevergoeding voor arbeidsongevallen, voor ongevallen op de weg naar en van het werk en voor beroepsziekten in de overheidssector en de uitvoeringsbesluiten van die wetten, naargelang welke van de voormelde wetten op de werkgever van toepassing is."

Art. 28.(Geldt alleen voor het Duits).

Art. 29.In hetzelfde besluit van de Regering wordt een hoofdstuk 6.1 ingevoegd, dat de artikelen 50.1 tot 50.5 bevat, luidende: "HOOFDSTUK 6.1 - VERTROUWELIJKHEID EN BESCHERMING VAN PERSOONSGEGEVENS Art. 50.1 - Vertrouwelijkheid Met behoud van de toepassing van andersluidende wettelijke of decretale bepalingen is de Dienst voor arbeidsbemiddeling ertoe verplicht de gegevens die hem in de uitoefening van zijn opdracht worden toevertrouwd, vertrouwelijk te behandelen.

Art. 50.2 - Verwerking van persoonsgegevens § 1 - Met behoud van de toepassing van artikel 50.3 is de Dienst voor arbeidsbemiddeling verantwoordelijk voor de verwerking van de persoonsgegevens vermeld in artikel 50.4 in de zin van de Algemene Verordening Gegevensbescherming. De Dienst voor arbeidsbemiddeling geldt als verwerkingsverantwoordelijke in de zin van artikel 4, punt 7, van de Algemene Verordening Gegevensbescherming voor de verwerking van die gegevens. § 2 - De Dienst voor arbeidsbemiddeling verwerkt persoonsgegevens van niet-werkende werkzoekenden, uitkeringsgerechtigde volledig werklozen, werknemers, zelfstandigen, werkgevers en statutaire personeelsleden met het oog op toelating tot een beroepsopleiding.

De Dienst voor arbeidsbemiddeling verwerkt persoonsgegevens van niet-werkende werkzoekenden en uitkeringsgerechtigde volledig werklozen met het oog op: 1° het sluiten van een beroepsopleidingsovereenkomst;2° het toekennen van een premie, reiskostenvergoeding en verzekering;3° het toelaten tot een individuele beroepsopleiding in een onderneming;4° het sluiten van een overeenkomst over de individuele beroepsopleiding in een onderneming;5° het controleren van de naleving van de voorwaarden voor toelating tot een beroepsopleiding of tot een individuele beroepsopleiding;6° het controleren van de naleving van de voorwaarden voor de toekenning van de premie, reiskostenvergoeding en verzekering, alsook van de voorwaarden van de beroepsopleidingsovereenkomst. De Dienst voor arbeidsbemiddeling verwerkt persoonsgegevens van uitkeringsgerechtigde volledig werklozen met het oog op hun vrijstelling van de verplichting om beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt, vermeld in artikel 56 van het besluit van 25 november 1991.

De Dienst voor arbeidsbemiddeling verwerkt persoonsgegevens van niet-werkende werkzoekenden met het oog op hun toelating tot een instapstage.

De Dienst voor arbeidsbemiddeling verwerkt persoonsgegevens van werkgevers en opleidingsoperatoren met het oog op: 1° het erkennen van de beroepsopleiding;2° het controleren van de naleving van de voorwaarden voor de erkenning van de beroepsopleiding;3° het sluiten van een overeenkomst over de individuele beroepsopleiding in een onderneming;4° het sluiten van een overeenkomst over de instapstage. De Dienst voor arbeidsbemiddeling mag de verzamelde gegevens niet voor andere doeleinden dan voor de uitvoering van zijn wettelijke, decretale of de bij dit besluit vastgelegde opdrachten gebruiken. § 3 - De verwerking van persoonsgegevens geschiedt met inachtneming van de toepasselijke regelgeving over de bescherming bij de verwerking van persoonsgegevens.

Art. 50.3 - Verwerking van gezondheidsgegevens De verwerking van gegevens over de gezondheid van de betrokken personen geschiedt onder de verantwoordelijkheid van een beroepsbeoefenaar uit de gezondheidszorg die overeenkomstig artikel 458 van het Strafwetboek gebonden is aan het beroepsgeheim.

Met behoud van de toepassing van andersluidende wettelijke of decretale bepalingen zijn de Dienst voor arbeidsbemiddeling en de personen die bij de uitvoering van dit besluit betrokken zijn, ertoe verplicht de gezondheidsgegevens die hun in de uitoefening van hun opdracht worden toevertrouwd, vertrouwelijk te behandelen. Bovendien zijn ze verplicht tot geheimhouding.

Art. 50.4 - Verwerkte gegevens De Regering kan alle overeenkomstig artikel 50.1 toereikende, ter zake dienende en niet overmatige persoonsgegevens verwerken: 1° met betrekking tot werknemers, zelfstandigen, werkgevers en statutaire personeelsleden: a) voornaam en familienaam;b) geboortedatum en geslacht;c) rijksregisternummer;d) adres;e) arbeidsrelatie;2° met betrekking tot de niet-werkende werkzoekenden en de uitkeringsgerechtigde volledig werklozen: a) de gegevens vermeld in 1°, a) tot d);b) vermelding of het om een niet-werkende werkzoekende of een uitkeringsgerechtigde volledig werkloze gaat;c) gegevens over reeds voltooide of nog aan de gang zijnde opleidingen, stages, voorbereidende maatregelen, integratiemaatregelen en kwalificatiemaatregelen, alsook gegevens over de beroepservaring;d) huidige beroepssituatie;e) geschiktheid voor het beroep;f) gegevens over de lichamelijke en geestelijke gezondheid;g) benaming van de beroepsopleiding;h) gegevens over de deelneming aan de beroepsopleiding;i) resultaat van de beroepsopleiding;j) gegevens over een strafrechtelijke veroordeling op grond van de artikelen 232 tot 235 van het Sociaal Strafwetboek, voor zover ze verband houden met de toelating tot de beroepsopleiding;k) vermelding of vrijstelling werd verleend door een bemiddelingsdienst van een andere deelstaat of door de RVA;l) rekeningnummer;3° met betrekking tot de werkgever, resp.de opleidingsoperator: a) naam en voornaam, resp.benaming en ondernemingsnummer; b) rechtsvorm;c) woonplaats of zetel;d) plaats van de beroepsopleiding;e) naam en voornaam van de contactpersoon;f) naam, voornaam en functie van de bevoegde begeleider resp. opleider; g) gegevens over de collectieve arbeidsovereenkomst waaronder de werkgever resp.de opleidingsoperator valt.

Art. 50.5 - Duur van de gegevensverwerking De gegevens mogen tot hoogstens 10 jaar na ontvangst van de aanvraag in een vorm bewaard worden die de mogelijkheid biedt de betrokken personen te identificeren. Met behoud van de toepassing van de bepalingen betreffende het archiefwezen worden ze uiterlijk na het verstrijken van die termijn vernietigd."

Art. 30.In hetzelfde besluit van de Regering wordt een artikel 57.1 ingevoegd, luidende: "Art. 57.1 - Overgangsbepaling Alle premies, met inbegrip van de premies die vóór 1 september 2020 werden goedgekeurd, vallen vanaf die datum onder de toepassing van artikel 15, zoals dat artikel geldt op 1 september 2020."

Art. 31.Dit besluit treedt in werking op 1 september 2020.

Art. 32.De minister bevoegd voor Werkgelegenheid is belast met de uitvoering van dit besluit.

Eupen, 27 augustus 2020.

Voor de Regering van de Duitstalige Gemeenschap : De Minister-President, Minister van Lokale Besturen en Financiën, O. PAASCH De Minister van Cultuur en Sport, Werkgelegenheid en Media, I. WEYKMANS

^