Etaamb.openjustice.be
Decreet van 20 december 2001
gepubliceerd op 03 oktober 2002

Decreet houdende de algemene uitgavenbegroting van de Franse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2002

bron
ministerie van de franse gemeenschap
numac
2002029435
pub.
03/10/2002
prom.
20/12/2001
ELI
eli/decreet/2001/12/20/2002029435/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

20 DECEMBER 2001. - Decreet houdende de algemene uitgavenbegroting van de Franse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2002 (1)


De Raad van de Franse Gemeenschap heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt : HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen

Artikel 1.Er worden niet-gesplitste kredieten en gesplitste kredieten bestemd voor het dekken van de uitgaven van de Franse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2002 geopend overeenkomstig de programma's opgesomd in de lijst van de programma's en in de begrotingstabel waarbij de kredieten met betrekking tot de programma's over basisallocaties worden verdeeld, gevoegd bij dit decreet; de begrotingstabel, waarvan een samenvatting hierna vermeld wordt, geeft de raming aan van de uitgaven die in 2002 aan te rekenen zijn ten laste van de variabele kredieten.

Samenvattende tabel Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Die kredieten worden over basisallocaties verdeeld in de bij dit decreet gevoegde begrotingstabel.

In de artikelen van dit decreet worden de volgende afkortingen gebruikt : « O.A. » voor « organisatie-afdeling »; « B.A. » voor « basisallocatie ».

Art. 2.De vergoedingen wegens begrafeniskosten, alsook de geboortetoelagen kunnen worden uitbetaald op dezelfde wijze als de bezoldigingen van de begunstigden.

Art. 3.Gedurende het begrotingsjaar 2002 worden de verrichtingen van de diensten met afzonderlijk beheer van de PMS-centra en van de schoolinstellingen en de fondsen voor schoolgebouwen geraamd op de bedragen vermeld in hun bij dit decreet gevoegde respectievelijke begrotingen.

Art. 4.De wijze van beschikking over het tegoed dat vermeld wordt voor de fondsen en de wijze van betaling van de uitgaven van de diensten met afzonderlijk beheer worden naast het nummer van het artikel of van de littera die betrekking hebben op elk ervan aangegeven.

De fondsen waarvan de uitgaven voor voorafgaand visum aan het Rekenhof worden voorgelegd, worden door het teken A aangegeven.

De fondsen en rekeningen waarover door toedoen van de Regering wordt beschikt, worden door het teken B aangegeven.

De fondsen en rekeningen waarover rechtstreeks wordt beschikt door de rekenplichtigen die de ontvangsten geboekt hebben, worden door het teken C aangegeven.

Artikel 45 van de op 17 juli 1991 gecoördineerde wetten op de Rijkscomptabiliteit is niet van toepassing voor het begrotingsjaar 2002 wat de begrotingsfondsen betreft die in de afzonderlijke sectie van de begrotingstabel voorkomen.

Art. 5.De gesubsidieerde contractuelen en het personeel dat ressorteert onder het Interdepartementaal Begrotingsfonds worden betaald op de daartoe geopende veranderlijke kredieten van de begrotingstabel, gestijfd door de bijdrage van het Waalse Gewest en het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest.

Ingeval de rekening van deze basisallocaties debet staat, kunnen thesaurievoorschotten toegekend worden binnen de perken van de door de betrokken Gewesten toegekende bedragen.

Art. 6.De debetrente die voortvloeit uit het beheer van de thesaurie op korte termijn, de op termijn te betalen bedragen in het kader van de uitgifte van thesauriebewijzen alsook de op termijn te betalen bedragen in het kader van het gebruik van afgeleide produkten met de kassier, kan door de kassier van ambtswege op de overeenkomstige rekeningen worden ontvangen en wordt geregulariseerd ten laste van de algemene uitgavenbegroting.

Art. 7.De dotaties die bepaald zijn ten voordele van het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschapscommissie bij toepassing van het decreet II van 19 juli 1993 tot toekenning van de uitoefening van sommige bevoegdheden van de Franse Gemeenschap aan het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschapscommissie, kunnen worden uitbetaald in schijven van maandvoorschotten, volgens de procedure van de vaste uitgaven.

Art. 8.De uitgaven met betrekking tot de dienst en de terugbetaling van de schuld van de Franse Gemeenschap alsook de huurgelden betaald aan de overheidsbedrijven voor beheer van de schoolgebouwen kunnen worden verricht volgens de procedure van de vaste uitgaven.

Art. 9.De kredieten voor de programma's die betrekking hebben op de werkingskosten van de administraties en de ministeriële kabinetten behelzen : 1° De bezoldigingen en allerlei vergoedingen van het actief en in disponibiliteit gesteld personeel, de bezoldigingen of lonen van het hulppersoneel, de toelagen voor een hoger ambt en een bijzonder ambt, de vergoedingen voor opzeggingstermijn en arbeidsongevallen - met inbegrip van de uitkering van deze vergoedingen aan leden van de familie van het slachtoffer in geval van overlijden - alsook de verminderde bezoldigingen of lonen van het tijdelijk of hulppersoneel; deze uitgaven kunnen worden verricht volgens de procedure van de vaste uitgaven. 2° De bestendige uitgaven voor de aankoop van niet-duurzame goederen en voor diensten : - Erelonen van advocaten en artsen - Gerechtskosten inzake burgerlijke, administratieve en strafzaken - Presentiegelden, reis- en verblijfkosten van niet tot de administraties van de Franse Gemeenschap behorende personen - Bezoldigingen van niet tot de Administratie behorende deskundigen en prestaties van derden; - Verbruiksuitgaven met betrekking tot het bezetten van de lokalen - met inbegrip van de uitgaven voor energieverbruik « stookolie, gas, benzine, elektriciteit, kolen » - en uitgaven voor onderhoud - Bureaukosten, huur van informatica-uitrusting, vervoer, belastingen, retributies, publicaties van het departement, beroepsopleiding, kleding en andere kleine bestuursuitgaven; - Allerhande vergoedingen aan het personeel van de Franse Gemeenschap voor werkelijke lasten en materiële schade, de reiskosten betreffende de dienstreizen en de verzekeringspremies van de afgevaardigden van het departement die zich naar het buitenland begeven, de bijdrage van de Franse Gemeenschap in de prijs van de sociale abonnementen. 3° De uitzonderlijke uitgaven voor aankoop van niet-duurzame goederen en voor diensten, waaronder werken en leveringen voor de inrichting van nieuwe lokalen en de verhuiskosten.4° De huur van onroerende goederen van de verschillende diensten van het departement, met inbegrip van de huurgelden, de bezoldigingen en vergoedingen verschuldigd aan de Regie der Gebouwen.5° De andere uitgaven met betrekking tot de werking van de diensten waarvan de gedetailleerde omschrijving in het verantwoordingsprogramma wordt weergegeven.6° De vergoedingen aan derden die het slachtoffer werden van ongevallen waarvoor de Franse Gemeenschap aansprakelijk is alsook de verschillende procedurekosten in verband met deze ongevallen.7° De uitgaven voor de aankoop van duurzame roerende goederen : machines, meubilair, materieel en vervoermiddelen te land.8° het geld voor auteursrechten.

Art. 10.Het saldo van de veranderlijke kredieten uitgetrokken op het programma 2 « Acties van het Europees Sociaal Fonds » in de organisatie-afdeling 14 wordt gestort op de dienst met afzonderlijk beheer « Agentschap Europees Sociaal Fonds » opgericht door het samenwerkingsakkoord van 2 september 1998, goedgekeurd bij het decreet van 5 mei 1999, op de datum waarop de toepassingsbesluiten van dat decreet in werking treden.

Art. 11.De kredieten van de basisallocaties 01.05.02 van de O.A. 11, 01.02.20 van de O.A. 40 en 01.01.07 van de O.A. 17 kunnen bij besluit van de Regering over de verschillende betrokken basisallocaties worden verdeeld.

Art. 12.De verrichtingen inzake uitgaven voor aflossing van de schuld van de Franse Gemeenschap kunnen als thesaurieverrichtingen worden beschouwd.

In dat geval heeft de verrichte aflossing niet tot gevolg dat het leningsvermogen van de Franse Gemeenschap in die mate wordt verhoogd.

Art. 13.Bij toepassing van artikel 15 van de wetten op de Rijkscomptabiliteit, gecoördineerd door het koninklijk besluit van 17 juli 1991, kunnen basisallocaties worden herverdeeld, om uitsluitend achterstallige schuldvorderingen te dekken.

Art. 14.De vastlegging en de ordonnancering van de uitgaven met betrekking tot de bezoldigingen en de weddetoelagen van de maand december 2001, aan te rekenen op de begroting 2002, kunnen worden verricht vanaf de datum van de goedkeuring van deze begroting door het Parlement, met het oog op de uitbetaling ervan op het begin van de maand januari 2002.

Art. 15.Het veranderlijk krediet waardoor het nodige vormingsmateriaal kan verkregen worden, opgenomen in de basisallocatie 60.01.56 van de O.A. 56, kan debet staan ten belope van bedragen betaald door de FOREM of de BGDA in het kader van de overeenkomsten met het Onderwijs voor Sociale Promotie. De controleur der vastleggingen moet controleren dat het maximumbedrag van die thesaurievoorschotten niet wordt overschreden.

Art. 16.De Minister tot wiens bevoegdheid het medisch schooltoezicht behoort, wordt ertoe gemachtigd voorschotten toe te staan inzake medisch schooltoezicht volgens het tijdschema en de nadere regels die door hem te bepalen zijn.

Art. 17.De rekenplichtige van de rekening van het veranderlijk krediet 12.33.01 van de organisatie-afdeling 26 (Sportfonds - Activiteiten) wordt ertoe gemachtigd de rekening van het veranderlijk krediet 11.05.01 van de organisatie-afdeling 26 (Sportfonds - Bezoldigingen) te stijven naargelang van zijn beschikbare geldmiddelen.

Art. 18.Er kunnen thesaurievoorschotten worden toegekend aan het veranderlijk krediet 11.05.11 van de organisatie-afdeling 26, ten belope van een bedrag dat gelijk is aan ten hoogste twee vijfde van de jaarlijkse uitgaven met betrekking tot het personeel, vermeerderd met de vaste schuldvorderingen van de Franse Gemeenschap op de Nationale Loterij en met het deel van de dotatie van de Nationale Loterij bestemd door de Regering ten gunste van het Sportfonds.

Art. 19.In afwijking van artikel 14, lid 1, van de wet van 29 oktober 1846 op de inrichting van het Rekenhof, kunnen de bij artikel 20 bedoelde geldvoorschotten aangewend worden voor de uitbetaling van de bezoldigingen, toelagen en vergoedingen van alle aard ten gunste van het door de Gemeenschap bezoldigde personeel, alsook van de schuldvorderingen die voortvloeien uit overeenkomsten van niet meer dan 5.000 euro B.T.W. niet inbegrepen, met inbegrip van de aankoop van kunstwerken, en van de hulpgelden en toelagen met een sociaal karakter, en van de subsidies van minder dan 3.100 euro.

Art. 20.In afwijking van artikel 15 van de wet van 29 oktober 1846 op de inrichting van het Rekenhof : Kunnen geldvoorschotten tot een maximumbedrag van 375.000 euro worden verleend aan de buitengewone rekenplichtigen.

Kunnen geldvoorschotten tot een maximumbedrag van 625.000 euro worden verleend aan de buitengewone rekenplichtigen van de Infrastructuur, de Gezondheid, de Permanente Opvoeding en het Leerplichtonderwijs.

Kunnen geldvoorschotten tot een maximumbedrag van 875.000 euro worden verleend aan de buitengewone rekenplichtige van de Hulpverlening aan de Jeugd.

Kunnen geldvoorschotten tot een maximumbedrag van 1.250.000 euro worden verleend aan de buitengewone rekenplichtigen van het Secretariaat-Generaal en van Sport.

Kunnen die maximumbedragen worden aangepast bij beslissing van de Regering van de Franse Gemeenschap.

Art. 21.De buitengewone rekenplichtige voor de Audiovisuele Sector en de Sector Multimedia wordt ertoe gemachtigd betalingen te verrichten naar aanleiding van opdrachten in het buitenland in het kader van internationale festivals en overeenkomsten, binnen de perken van 12.500 euro.

Art. 22.De buitengewone rekenplichtige van de Algemene Directie Verplicht Onderwijs wordt ertoe gemachtigd door middel van de geldvoorschotten de tegemoetkoming van de Franse Gemeenschap te betalen in de pensionkosten van de kinderen wier ouders geen vaste verblijfplaats hebben en die door hun ouders ofwel aan een internaat van het gesubsidieerd officieel onderwijs, ofwel aan een internaat van het gesubsidieerd vrij onderwijs worden toevertrouwd. Bovendien wordt hij ertoe gemachtigd die tegemoetkoming in de vorm van driemaandelijkse voorschotten te betalen.

De buitengewone rekenplichtige van de Algemene Directie Niet Verplicht Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek wordt ertoe gemachtigd door middel van de geldvoorschotten de reisbeurzen en de prijzen in specie te betalen aan geslaagden voor universitaire vergelijkende examens.

Bovendien wordt hij ertoe gemachtigd op dezelfde wijze de reiskosten te betalen van de personen die van of naar het buitenland reizen.

Art. 23.Elke vastlegging in het kader van de opening van een kredietlijn voor de verwezenlijking van een meerjarenprogramma voor grote investeringen wordt voor visum voorgelegd aan de controleur der vastleggingen en aan het Rekenhof.

Art. 24.De kredietlijn toegestaan bij artikel 19 van het bepalend gedeelte van het decreet van 21 december 1992 houdende de algemene uitgavenbegroting van de Franse Gemeenschap voor 1993 wordt verlengd tot 31 december 2002.

Het toepassingsgebied van die kredietlijn wordt uitgebreid tot de « Société publique d'Administration des Bâtiments scolaires de Liège », bij wijze van uitzonderlijke maatregel, uitsluitend voor het « Conservatoire Royal de Musique de Liège », gelegen 14 rue Forgeur te Luik.

Art. 25.Onverminderd de regels inzake bevoegdheidsdelegaties en de bepalingen van het besluit van de Regering van 11 december 1995 betreffende de administratieve en begrotingscontrole, kunnen de uitgaven die betrekking hebben op de werkings- en uitrustingskosten voor scholen, psycho-medisch-sociale centra alsook voor kabinetten voor consultatie en medisch schooltoezicht gevestigd op het grondgebied van de Bondsrepubliek Duitsland en die ter plaatse gedaan moeten worden door de diensten die onder Landsverdediging ressorteren, worden verricht overeenkomstig de regels die in de Bondsrepubliek Duitsland gelden, en kunnen worden geregeld door middel van bevelen tot kredietopening, ongeacht hun bedrag, voor een buitengewone rekenplichtige die door de minister van Landsverdediging wordt aangesteld met de instemming van de Regering van de Franse Gemeenschap, waaraan hij de rekening van de aanwending van de geldvoorschotten overzendt.

Art. 26.In afwijking van artikel 34 van de wetten op de Rijkscomptabiliteit, gecoördineerd op 17 juli 1991, mogen de batige saldo's van de bevelen tot kredietopening, uitgegeven ten laste van vroegere budgettaire dienstjaren, toegestaan ten gunste van de buitengewone rekenplichtige aangesteld ten einde de uitgaven te verrichten die betrekking hebben op de werkings- en uitrustingskosten van de op het grondgebied van de Bondsrepubliek Duitsland gevestigde scholen en kabinetten voor raadpleging en medisch schooltoezicht, dienen voor vastleggingen en uitgaven betreffende het begrotingsjaar 2001.

Art. 27.In afwijking van artikel 143, 1e lid, van de op 17 juli 1991 gecoördineerde wetten op de Rijkscomptabiliteit, kunnen de bevoegde Ministers de verantwoordelijken voor het financieel beheer van de scholen en psycho-medisch-sociale centra van de Franse Gemeenschap, van de openluchtcentra, van het centrum voor zelfopleiding en voortgezette opleiding en van het technisch en pedagogisch centrum, met afzonderlijk beheer, ertoe machtigen, de roerende goederen waarover ze beschikken, te verkopen indien ze niet meer gebruikt kunnen worden.

Art. 28.De niet-gesplitste kredieten in verband met de basisallocaties 22.22.14, 71.01.14 en 71.02.14 van O.A. 13, 21.01.21 en 63.26.21 van O.A. 15, 33.06.31 van de O.A. 16 en 11.03.20, 43.01 43 en 44.01.44 van de O.A. 56 kunnen uitgaven dekken die betrekking hebben op vorige begrotingsjaren.

Art. 29.De uitgaven in verband met de studietoelagen en de studieleningen die op de organisatie-afdeling 47 worden aangerekend, kunnen als vaste uitgaven vereffend worden.

Art. 30.De weddetoelagen van de leden van het personeel van het basisonderwijs, secundair onderwijs, niet-universitair hoger onderwijs, buitengewoon onderwijs, onderwijs voor sociale promotie en kunstonderwijs en van de psycho-medisch-sociale centra, kunnen als vaste uitgaven vereffend worden.

Art. 31.De basisallocaties in verband met de uitbetaling van de bezoldigingen en weddetoelagen, vermeld in hoofdstuk I en in hoofdstuk III van de begrotingstabel, kunnen aangewend worden voor de betaling van voorschotten aan de Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers betreffende de kinderbijslag die aan het onderwijzend personeel verschuldigd is en de daarmee verband houdende kosten.

De uitgaven bedoeld in vorig lid kunnen als vaste uitgaven vereffend worden.

Art. 32.De uitgaven voor de stagemeesters in het basisonderwijs mogen aangerekend worden op de basisallocaties van organisatie-afdeling 51 betreffende de wedden en weddetoelagen van de betrokken netten.

Deze uitgaven kunnen als vaste uitgaven vereffend worden.

Art. 33.De terugbetaling in verband met de geschillen inzake de specifieke inschrijvingsrechten, betaald door de leerlingen en studenten bedoeld in de artikelen 58 en volgende van de wet van 21 juni 1985 betreffende het onderwijs, kunnen aangerekend worden op de basisallocaties betreffende de dotaties of werkingstoelagen voor de inrichtingen die voormelde leerlingen en studenten bezoeken.

Art. 34.De in 2001 toegekende toelagen ten laste van de basisallocatie 33.01.02 van organisatie-afdeling 44 mogen uitgaven in verband met het begrotingsjaar 2002 dekken.

Art. 35.Het veranderlijk krediet bestemd voor de financiering van activiteiten door de Europese Unie, opgenomen in basisallocatie 12.72.12 van de O.A. 14 kan debet staan tot beloop van 40 % van de geraamde ontvangst. De controleur der vastleggingen moet controleren dat het maximumbedrag van die thesaurievoorschotten niet wordt overschreden.

Art. 36.De personeelsleden die contractueel worden geworven binnen het kader van het doorstromingsprogramma bedoeld bij artikel 14 van het decreet van 30 juni 1998 dat erop gericht is alle leerlingen gelijke kansen op sociale emancipatie te geven, inzonderheid door de invoering van maatregelen voor positieve discriminatie, worden inzonderheid bezoldigd door toedoen van een veranderlijk krediet, dat gestijfd wordt door het Waalse Gewest, het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest, en door de betrokken schoolinrichtingen. Het veranderlijk krediet wordt vermeld op basisallocatie 01.06.90 van de O.A. 40.

Ingeval de rekening van die basisallocatie debet staat, kunnen geldvoorschotten met de instemming van de minister van Begroting worden toegekend binnen de perken van de maximumbedragen die nog te ontvangen zijn van de overheid en van de betrokken schoolinrichtingen.

De controleur der vastleggingen moet controleren dat het maximumbedrag van die thesaurievoorschotten niet wordt overschreden.

Art. 37.De wedden en weddetoelagen van de personeelsleden die werken in het kader van de schoolbemiddeling en die bedoeld zijn bij basisallocatie 01.01.90 van organisatie-afdeling 52, kunnen worden vereffend volgens de procedure van de vaste uitgaven.

Art. 38.Het veranderlijk krediet vermeld in B.A. 01.08.90 van O.A. 52 kan debet staan en aanleiding geven tot thesaurievoorschotten ten belope van de bedragen die door de federale Regering worden toegekend door toedoen van het Impulsfonds voor het migrantenbeleid.

Art. 39.Met de instemming van de Minister van Begroting kunnen thesaurievoorschotten worden toegestaan op de veranderlijke kredieten 30.01.80 van O.A. 40, 11.04.60, 41.24.52, 43.24.52, 43.24.54 en 44.24.55 van O.A. 56, ten belope van de bedragen toegekend door institutionele overeenkomsten (Europees Sociaal Fonds, Forem, BGDA, Waals Gewest, Federale Staat).

De controleur der vastleggingen moet controleren dat het maximumbedrag van die thesaurievoorschotten niet wordt overschreden.

Art. 40.Binnen de perken van de betrokken basisallocaties kunnen volgende subsidies worden toegekend : O.A. 11 - Algemene Zaken van het Secretariaat-generaal Programma 3 - Informatie, bevordering, uitstraling van de Franse taal en cultuur en van de Franse Gemeenschap - Toelagen aan verenigingen of instellingen die activiteiten ontwikkelen inzake informatie, bevordering, uitstraling van de Franse taal, de Franse cultuur, de Franse Gemeenschap, de democratie en de rechten van de mens. - Toelagen toegekend in het kader van gelijke kansen voor mannen en vrouwen. - Toelagen voor allerlei manifestaties. - O.A. 14 - Internationale betrekkingen en Acties van het Europees Sociaal Fonds Programma 1 - Internationale Betrekkingen - Toelagen aan instellingen die acties voeren met betrekking tot aangelegenheden die tot de bevoegdheid van de Franse Gemeenschap behoren.

Programma 3 - Medewerking aan de internationale instellingen - diverse initiatieven in de onderwijssector - Diverse tegemoetkomingen, subsidies en bijdragen in het kader van de medewerking tussen het Departement en diverse internationale instellingen - Toelage aan de VZW « Carrefour, Economie, Technologie, Enseignement », - Toelage aan het Erasmusagentschap.

O.A. 15 - Infrastructuur voor gezondheid, sociale zaken, cultuur en sport Programma 2 - Leningslasten, investeringen en toelagen voor cultuurinvesteringen - Toelagen voor de bescherming en de herwaardering van de architectuur.

O.A. 16 - Gezondheid Programma 1 - Allerlei tegemoetkomingen - Toelage aan de « Académie royale de Médecine de Belgique ».

Programma 2 - Preventieve geneeskunde - Toelagen voor acties inzake preventie en bestrijding van verschillende vormen van toxicomanie; - Tegemoetkomingen in de opsporing en profylaxe inzake kanker in de centra voor kankerbestrijding (U.L.B.-U.C.L.-U.L.G.) en de regionale centra die onder hun toezicht werken; - Toelagen aan instellingen voor gezondheidsopvoeding en ziektebestrijding; - Toelagen aan de confederatie van de bonden voor geestelijke gezondheidszorg; - Uitrustingstoelagen toegekend aan instellingen die werken in het kader van gezondheidsopvoeding, preventie en opsporing.

O.A. 17 - Hulpverlening aan de Jeugd Programma 1 - Jongeren in gevaar en jonge delinquenten - Toelagen voor acties bestemd voor kansarme jongeren in het kader van de actie « Zomer-jongeren »; - Cofinanciering, naar rata van een derde, van projecten « werking en personeel » en van projecten « Infrastructuren » die in aanmerking komen in het kader van het Impulsfonds voor het migrantenbeleid; - Tegemoetkomingen in de alternatieve en vernieuwende acties in de sector Hulpverlening aan de Jeugd; - Toelagen aan de dienst « Ecoute-Enfants »; - Toelagen voor onderzoek op het gebied van hulpverlening aan de jeugd.

O.A. 19 - Kind Programma 1 - « Office de la Naissance et de l'Enfance » - Toelagen uitgekeerd in het kader van de vakantiecentra; - Bijkomende toelagen aan de ONE - Toelagen in verband met een nieuw opvangbeleid;

Programma 2 - Beleid en opvang - Toelagen uitgekeerd in het kader van het kinderbeleid; - Toelagen vanwege de Regering met betrekking tot de kinderopvang; - Toelagen voor uitrusting in het kader van het kinderbeleid.

O.A. 20.- Algemene Zaken van Cultuur Programma 1 - Diverse initiatieven en tegemoetkomingen - Toelagen voor steun aan de culturele verenigingen bij de Belgische Strijdkrachten in Duitsland; - Toelage voor projecten buiten de traditionele categorieën met betrekking tot verschillende domeinen in de vorm van uitzonderlijke evenementen; - Subsidies voor wetenschappelijk onderzoek en wetenschappelijke studies op sociaal-cultureel gebied; - Inrichtings- en uitrustingstoelagen voor de culturele verenigingen en instellingen; - Tegemoetkomingen ten gunste van ondernemingen die bijdragen tot de kennis, de bevordering en de culturele productie van de Franse Gemeenschap; - Bijdrage in de subsidiëring van de activiteiten gevoerd in het kader van het Impulsfonds voor het migrantenbeleid.

Programma 2 - Culturele centra - Toelage voor het Cultureel Centrum van de Franse Gemeenschap « Le Botanique »; - Toelage aan het « Palais des Beaux-Arts de Charleroi »; - Toelagen aan de « Halles de Schaerbeek » - Europees cultureel centrum van de Franse Gemeenschap; - Toelage voor de werkings- en bezoldigingskosten voor het personeel van de Vereniging van de culturele centra.

Programma 3 - Franse Gemeenschapscommissie (C.O.C.O.F.) - Dotatie aan de Franse Gemeenschapscommissie voor de culturele aangelegenheden.

O.A. 21.- Podiumkunsten Programma 1 - Diverse initiatieven en tegemoetkomingen - Toelagen aan filantropische instellingen die zich met kunstenaars bezighouden; - Beurzen aan toneelkunstenaars, musici, dansers; - Toelage aan het « Maison du spectacle »; - Toelage aan de instellingen en vaste plaatsen voor kunst- en cultuurverspreiding.

Programma 2 - Toneel - Toelagen aan de theaters, aan de festivals voor toneelkunst en aan de verenigingen voor toneelbevordering of -onderzoek.

Programma 3 - Muziek - Toelage aan de « Opéra royal de Wallonie »; - Toelage aan het « Orchestre philharmonique de Liège »; - Toelagen van alle aard inzake muziek, voor de professionele en niet-professionele muziekactiviteiten; - Toelagen voor opera, orkesten, festivals en instellingen voor muziekbevordering.

Programma 4 - Danskunst - Toelage aan het « Centre chorégraphique de la Communauté française »; - Toelagen voor dans, festivals en aan instellingen voor bevordering van danskunst.

O.A. 22 - Boek Programma 1 - Openbare lectuurvoorziening - Toelagen ter ondersteuning van programma's inzake bevordering en animatie in het kader van de openbare lectuurvoorziening; - Toelagen aan de verenigingen en instellingen voor bevordering van lectuur;

Programma 2 - Franse letteren en bevordering van het boek - Toelage aan de « Académie royale de langue et de littérature françaises »; - Toelage aan het Nationaal Fonds voor de letterkunde; - Toelagen aan de « Archives et musée de la littérature »; - Literaire beurzen toegekend aan schrijvers en literaire vertalers; - Literaire prijzen van de Franse Gemeenschap; - Steun aan literaire uitgevers van de Franse Gemeenschap voor collecties inzake patrimonium en hedendaagse creatie; - Steun aan uitgevers inzake dichtkunst en toneelkunst; - Steun voor editoriale initiatieven die de specificiteit van de verhouding tekst-beeld herwaarderen; - Subsidies aan de verenigingen voor bevordering en verspreiding van Franstalige Belgische auteurs; - Toelagen aan instellingen voor bevordering van dichtkunst; - Toelagen aan literaire tijdschriften; - Steun voor de vertaling van Franstalige Belgische auteurs; - Steun aan uitgevers en boekhandelaars van de Franse Gemeenschap alsook aan hun representatieve instellingen.

Programma 3 - Endogene regionale talen - Steun aan literaire tijdschriften en publicaties van hoog niveau die kunnen bijdragen tot het behoud van de Waalse talen; - Steun voor opname van de Waalse talen; - Prijzen voor dialectliteratuur.

Programma 4 - Franse taal - Toelagen voor de bevordering en de coördinatie van de initiatieven die bijdragen tot de bescherming, de luister en de verrijking van de Franse taal; - Steun aan wetenschappelijke of didactische publicaties op het gebied van de Franse taal of de francofonie; - Steun voor onderzoek inzake Franse taal;

Artikel 41.Steun aan Franstalige wetenschappelijke publicaties.

Programma 5 - Informatica - Toelagen bestemd voor het programma betreffende de informatica-uitrusting van de erkende bibliotheken.

Programma 6 - Centra voor documentatie en privé-archieven - Toelagen aan documentatiecentra, centra voor privé-archieven en aan het Mundaneum.

O.A. 23. Jeugd en permanente opvoeding Programma 2 - Jeugd - Buitengewone toelagen aan de jeugdorganisaties, de jeugdcentra en verschillende verenigingen; - Toelagen voor activiteiten in het kader van de acties « Zomer-jongeren » en « Winter-jongeren »; - Toelagen aan de centra en verenigingen die projecten ontwikkelen inzake creatie in kansarme milieus; - Toelagen aan jeugdverenigingen die op het gebied van alfabetisering werkzaam zijn. - Toelage aan « Carte J ».

Programma 3 - Permanente opvoeding - Toelagen en steun aan buitengewone activiteiten van de instellingen voor permanente opvoeding; - Toelagen aan verenigingen voor permanente opvoeding; - Toelagen aan de centra voor expressie en creativiteit; - Toelagen aan initiatieven voor permanente opvoeding op het gebied van alfabetisering.

Programma 4 - Sociaal-culturele activiteiten - Toelagen bestemd voor het bevorderen van de acties inzake vorming van kaderpersoneel of animators van de culturele organisaties en instellingen.

O.A. 24 - Patrimonium en beeldende kunsten Programma 1 - Diverse uitgaven en toelagen - Toelagen met betrekking tot tentoonstellingen, publicaties, activiteiten van verenigingen voor de bescherming en herwaardering van het cultureel patrimonium; - Toelagen aan de Franstalige opvoedende diensten van de nationale musea van België; - Toelagen aan musea; - Toelagen voor activiteiten ten gunste van beeldende kunsten; - Toelagen en beurzen aan verenigingen of personen voor de bevordering van beeldende kunsten; - Toelagen aan verenigingen of instellingen die op het gebied van creatieambacht en design werkzaam zijn; - Toelagen inzake etnologie en folklore; - Steun aan kunstenaars.

O.A. 25 - Audiovisuele sector en multimedia Programma 1 - Diverse initiatieven en tegemoetkomingen - Tegemoetkoming in de aankoop van materieel door de instellingen of verenigingen op het gebied van de audiovisuele sector.

Programma 2 - Film en video - Toelagen op het gebied van de audiovisuele sector.

Programma 3 - Radio en Televisie - Toelage aan de R.T.B.F.; - Toelage aan de R.T.B.F. voor haar aandeel in de financiering van TV 5.

Programma 4 - Pers - Toelage aan de Beroepsvereniging der Belgische Pers (Pershuis); - Toelage aan de Algemene Vereniging der Belgische Beroepsjournalisten - O.A. 26 - Sport Programma 3 - Diverse toelagen - Toelage voor de deelneming van Franstalige atleten aan de Olympische Spelen; - Toelage aan de V.Z.W. « Jeunesses maritimes »; - Toelage aan de V.Z.W. « Clearing House »; - Toelage voor het beheer van de sportcentra; - Toelagen aan de sportfederaties; - Toelagen aan de organisatoren van programma's voor sportontwikkeling.

O.A. 40 - Gemeenschappelijke diensten, Algemene Zaken, Onderzoek op het gebied van Onderwijs, (Netoverschrijdende) sturing van het Onderwijs en oriëntatie - Internationale Betrekkingen Programma 1 - Bestaansmiddelen bestuur - Onderwijspersoneel - Toelagen en subsidies in het kader van de sociale actie van het Departement ten gunste van het Personeel van het Onderwijs.

Programma 4 - Onderzoek op het gebied van Onderwijs, netoverschrijdende sturing.- Stichtingen, dotaties, legaten en prijzen.- Diversen. - Toelagen voor publicaties van pedagogische aard. - Toelagen aan de dienst voor experimentele pedagogie van de « Université de Liège ». - Toelagen voor het collectief fundamenteel wetenschappelijk onderzoek bestemd voor het onderzoek op het gebied van onderwijs (ministerieel initiatief). - Kosten voor onderzoek, enquêtes, studiekosten en uitgaven van alle aard in verband met het beleid inzake Onderwijs.

Programma 5.- Medewerking met verschillende instellingen en inrichtingen inzake onderwijs - Diversen. - Toelagen aan verschillende verenigingen en instellingen die op het gebied van onderwijs werkzaam zijn. - Toelagen aan de ouderverenigingen.

Programma 7 - Medewerking met internationale instellingen - Diverse initiatieven op het gebied van onderwijs - Diverse tegemoetkomingen, toelagen en bijdragen in het kader van de medewerking tussen het Departement en verschillende internationale instellingen. - Toelage aan de V.Z.W. « Carrefour, Economie, Technologie, Enseignement ». - Toelage aan het « Agence Erasme ».

Programma 9 - Bestrijding van falen op school - Diverse tegemoetkomingen voor bestrijding van falen op school. - Financiering van acties of opleiding en sociale integratie en wederinschakeling in het arbeidsproces. - Uitgaven van alle aard in verband met de acties die in de scholen worden gevoerd in het kader van de « Z.E.P. » (prioritaire onderwijszones) en van het Impulsfonds voor het migrantenbeleid. - Uitgaven van alle aard in verband met de acties die in de scholen worden gevoerd in het kader van de « Z.E.P. » , van het Impulsfonds voor het migrantenbeleid en van pedagogische experimenten die worden gevoerd op multicultureel gebied.

O.A. 44 - Schoolgebouwen Programma 0 - Werking van de Fondsen voor Schoolgebouwen en van de instellingen die in de plaats treden van het Nationaal Waarborgfonds - Subsidies bestemd voor dringende werken inzake herstelling van lokalen van schoolgebouwen. - Toelagen aan immobiliënmaatschappijen opgericht bij het decreet van 5 juli 1993.

O.A. 45 - Wetenschappelijk onderzoek Programma 1 - Toelagen aan V.Z.W.'s of aan daarmee gelijkgestelde verenigingen - Toelagen voor de financiering van congressen en colloquia in België die door Franstalige instellingen worden georganiseerd. - Toelagen aan het « Institut Historique Belge de Rome », aan de « Ecole française d'Athènes » en aan de onderzoeksstations in het buitenland. - Toelagen voor intekening op bepaalde werken en financiering van periodieke wetenschappelijke tijdschriften. - Toelagen aan verschillende wetenschappelijke en universitaire verenigingen. - Toelagen voor de aanmoediging van de wetenschappelijke samenwerking van laboratoria, diensten en afdelingen van Franstalige Belgische instellingen en buitenlandse instellingen.

Programma 2 - Diverse toelagen - Toelagen voor het collectief fundamenteel wetenschappelijk onderzoek - Ministerieel initiatief. - Toelagen voor het collectief fundamenteel wetenschappelijk onderzoek - Initiatieven van vorsers.

Programma 3 - Wetenschappelijk onderzoek - Personeels- en werkingsuitgaven ten gevolge van de Belgische deelneming aan internationale activiteiten inzake wetenschapsbeleid. - Toelagen voor de financiering van congressen en colloquia die door Franstalige instellingen worden georganiseerd (pro memorie). - Toelage aan het « Aquarium Dubuisson ». - Toelagen voor financiering van de prijzen en beurzen en deelneming aan wetenschappelijke activiteiten en manifestaties. - Toelagen voor studies en acties inzake verspreiding van wetenschappelijke kennis. - Toelagen aan de ouder- en studentenverenigingen. - Toelagen aan jonge vorsers en universiteitsstudenten - Groepsreizen in het buitenland. - Toelagen aan de hoogleraars en leden van het academisch personeel voor wetenschappelijke opdrachten in het buitenland. - Toelagen aan het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek in het kader van het expansieplan. - Subsidies voor het medisch onderzoek (FGWO). - Toelage aan het IISN (Interuniversitair instituut voor kernwetenschappen). - Toelagen aan de erkende centra voor menselijke genetica. - Toelagen aan het FRIA (Fonds voor opleiding tot het onderzoek in nijverheid en landbouw). - Toelagen voor overlegde programma's voor fundamenteel onderzoek en voor wetenschappelijk werk van algemeen nut in het kader van een nationaal programma voor vakgebieden die uitzonderlijk belangrijk zijn voor de wetenschappelijke, culturele en sociaal-economische ontwikkeling van de natie. - Toelagen voor de financiering van speciale onderzoeksfondsen in de universitaire instellingen.

O.A. 46.- « Académie royale des Sciences, des Lettres et des Beaux-Arts de Belgique ».

Programma 2 - Diverse toelagen - Diverse toelagen voor financiering van de prijzen, wedstrijden, opdrachten in het buitenland, kosten voor colloquia.

O.A. 50 - Pedagogische zaken en sturing van het onderwijs van de Franse Gemeenschap Programma 2 - Sturing - Structuren - Programma's - Activiteiten inzake Vorming, Onderzoek en Informatie - Inrichtingen van de Franse Gemeenschap - Toelage aan de V.Z.W. « Sport, Culture, Ecole et Solidarité (S.C.E.S.) » te Brussel. - Toelage aan de V.Z.W. - Sportfederatie van het Gemeenschapsonderwijs.

O.A. 51. - Basisonderwijs Programma 7 - Werking van de lagere scholen - Toelagen aan instellingen met als doel het onderwijs in de Franse taal - Toelagen voor de organisatie van het onderwijs in de Franse taal in het basisonderwijs. - Toelagen voor de vorming en de bijscholing in het basisonderwijs.

Programma 8 - Bestrijding van falen op school - Diverse toelagen - Financiering van acties ter bestrijding van falen op school en tot verbetering van het aanleren van basisvaardigheden in het basisonderwijs (betaling personeel - werkingskosten). - Toelagen voor projecten betreffende het basisonderwijs, met inbegrip van onderzoek.

Programma 9 - Positieve discriminatie en bevordering van het welslagen op school. - Toelagen voor de netoverschrijdende voortgezette vorming; - Toelagen voor de vorming van het onderwijzend personeel.

O.A. 52 - Secundair Onderwijs Programma 9 - Bestrijding van falen op school - Diversen - Financiering van acties ter bestrijding van falen op school, van initiatieven om het hoofd te bieden aan het probleem van geweld op school en voor maatregelen met het oog op positieve discriminatie. - Financiering van acties voor de betrekkingen tussen scholen, media en toneel, alsook voor de informatie met het oog op solidariteit en democratie en opleiding van afgevaardigden van de leerlingen. - Financiering van acties inzake vorming en sociale integratie en wederinschakeling in het arbeidsproces.

O.A. 54 - Universitair onderwijs Programma 1 - Universiteiten van de Franse Gemeenschap - Toelagen aan het « Centre hospitalier universitaire de Liège » voor het dekken van uitzonderlijke lasten en om bij te dragen in de kapitaalvorming.

Programma 2 - Vrije universiteiten - Toelage aan het « Institut universitaire d'études du Judaïsme Martin Büber » (Universitair Instituut Martin Büber voor studie van het jodendom).

Programma 3 - Diverse toelagen - Toelagen aan het « Centre interuniversitaire de Formation permanente à Charleroi », aan het « Centre universitaire de Charleroi » en aan het « Institut polytechnique de Charleroi ».

Programma 4 - Universitair Onderwijs - Toelagen aan de « Conseil interuniverstaire de la Communauté française » - Toelagen ter bevordering van het universitair hoger onderwijs. - Toelagen voor werkingskosten « Centre de Recherches métallurgiques ». - Toelage voor het « Collège interuniversitaire d'Etudes doctorales dans les sciences du Management ».

O.A. 55 - Niet-universitair hoger onderwijs en Hogescholen Programma 8 - Hogescholen en niet-universitair hoger onderwijs - Toelagen ter bevordering van de ontwikkeling van het hoger onderwijs. - Toelagen en dotaties aan de documentatiecentra voor media-opvoeding.

O.A. 57 - Kunstonderwijs Programma 2 - Diverse initiatieven en toelagen - Toelagen voor de werkingskosten van de « Académie d'été de Wallonie ». - Toelagen aan diverse verenigingen die op het gebied van kunstonderwijs werkzaam zijn - Gemeenschapsonderwijs.

Programma 4 - Werking van de inrichtingen voor hoger onderwijs - Toelagen aan diverse verenigingen die op het gebied van kunstonderwijs werkzaam zijn - Gesubsidieerd officieel onderwijs - Gesubsidieerd vrij onderwijs.

Programma 8 - Werking van de inrichtingen met beperkt leerplan - Toelagen voor pedagogische experimenten in de gesubsidieerde officiële en gesubsidieerde vrije inrichtingen voor onderwijs met beperkt leerplan.

O.A. 58. - Afstandsonderwijs Programma 0 - Bestaansmiddelen - Onderwijs en onderzoek - Diverse toelagen in verband met de verwezenlijking van cursussen.

Art. 41.Er kunnen thesaurievoorschotten worden toegestaan op de variabele kredieten 11.07.01 en 11.08.01 van de organisatie-afdeling 11, ten belope van een bedrag gelijk aan de helft van de toegelaten totale jaarlijkse uitgaven.

Art. 42.De begunstigden van het geld uit de Nationale Loterij ontvangen hun respectieve dotaties op het veranderlijk krediet 01.01.36 van de organisatie-afdeling 11 (Fonds Nationale Loterij) op grond van een door de Regering besliste verdeling. Dit daartoe opgerichte begrotingsfonds wordt gestijfd door de dotaties en voorschotten van de Nationale Loterij.

Art. 43.De Regering wordt ertoe gemachtigd alle noodzakelijke maatregelen te treffen voor de verdeling van de bestemde ontvangsten van het begrotingsfonds Nationale Loterij over de begunstigden, met inbegrip van het Sportfonds - Activiteiten (variabel krediet 12.33.11 van de organisatie - afdeling 26).

Art. 44.De rekenplichtige van de rekening voor het veranderlijk krediet 01.01.36 van de organisatie-afdeling 11 (Fonds Nationale Loterij) wordt ertoe gemachtigd de rekening voor het veranderlijk krediet 12.33.11 van de organisatie-afdeling 26 (Sportfonds - Activiteiten) volgens de door de Regering besliste verdeling te stijven.

Art. 45.Het veranderlijk krediet, waarmee de scholen van het technisch en beroepsonderwijs een pedagogische uitrusting kunnen aanschaffen, zoals bepaald in het samenwerkingsakkoord van 4 juli 2000 tussen de Franse Gemeenschap en het Waalse Gewest, en ingeschreven in BA 01.02.94 van OA 52, kan debet staan tot beloop van het bedrag van de schuldvordering van de Franse Gemeenschap op het Waalse Gewest.

De controleur der vastleggingen moet controleren dat het maximumbedrag van die thesaurievoorschotten niet wordt overschreden.

Art. 46.Het in BA 01.04.91 van OA 52 ingeschreven veranderlijk krediet dat de scholen de mogelijkheid verschaft om taalbadexperimenten te voeren, zoals bepaald in het samenwerkingsakkoord van 4 juli 2000 tussen de Franse Gemeenschap en het Waalse Gewest, kan debet staan tot beloop van het bedrag van de schuldvordering van de Franse Gemeenschap op het Waalse Gewest.

De controleur der vastleggingen moet controleren dat het maximumbedrag van die thesaurievoorschotten niet wordt overschreden. HOOFDSTUK II. - Afzonderlijke sectie

Art. 47.Artikel 66.48 B « Fonds voor scholing van landbouwers » ontvangt de steungelden van het EOGFL voor de financiering van de beroepsopleiding van de personen die in de landbouw werkzaam zijn. HOOFDSTUK III. - Instellingen van openbaar nut

Art. 48.Voor het begrotingsjaar 2002 worden goedgekeurd en bij dit decreet gevoegd : - de begroting van het Commissariaat-Generaal voor Internationale Betrekkingen van de Franse Gemeenschap van België; - de begroting van de Dienst voor heffing van het kijk- en luistergeld van de Franse Gemeenschap; - de begroting van de Dienst voor heffing van het kijk- en luistergeld op het grondgebied van het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad; - de begroting van het Egalisatiefonds voor de begrotingen van de Franse Gemeenschap. HOOFDSTUK IV. - Diensten met afzonderlijk beheer

Art. 49.- Goedgekeurd worden : - de begroting van het « Centre du Cinéma et de l'Audiovisuel » (Centrum voor de Film en de Audiovisuele Sector van de Franse Gemeenschap); - de samengevoegde begrotingen van de gemeenschapsdiensten met afzonderlijk beheer voor het onderwijs van de Gemeenschap (verplicht onderwijs); - de samengevoegde begroting van de Hogescholen van de Franse Gemeenschap; - de samengevoegde begrotingen van de gemeenschapsdiensten met afzonderlijk beheer voor de PMS-centra voor het onderwijs van de Gemeenschap; - de begroting van het Fonds voor Schoolgebouwen van het Gemeenschapsonderwijs; - de begroting van het Fonds voor Schoolgebouwen van het gesubsidieerd officieel onderwijs; - de begroting van het Waarborgfonds voor Schoolgebouwen; - de begroting van het Waarnemingscentrum voor het Cultuurbeleid; - De begroting van het Bedrijfsfonds van de experimentele hoeve van de « Faculté des sciences agronomiques de Gembloux »; - De begroting van het technisch en pedagogisch centrum van het Gemeenschapsonderwijs - Frameries; - De begroting van het « Centre d'auto-formation et de formation continuée » - Tihange. - de begrotingen van de instellingen voor hoger kunstonderwijs van de Franse Gemeenschap en van de koninklijke conservatoria; - de samengevoegde begroting van de instellingen van het onderwijs voor sociale promotie van de Franse Gemeenschap; - de begrotingen van de autonome internaten van het hoger onderwijs van de Franse Gemeenschap; - de begroting van het Hoger Instituut voor Architectuur « LA CAMBRE »; - de begrotingen van de recreatie- en openluchtcentra van de Franse Gemeenschap;

Kondigen dit decreet af, bevelen dat het in het Belgisch Staatsblad zal worden bekendgemaakt.

Gegeven te Brussel, 20 december 2001.

De Minister-President van de Regering van de Franse Gemeenschap, belast met de Internationale Betrekkingen, H. HASQUIN De Minister van Cultuur, Begroting, Ambtenarenzaken, Jeugd en Sport, R. DEMOTTE De Minister van Kinderwelzijn, belast met het Basisonderwijs, de Opvang en de Opdrachten toegewezen aan de « O.N.E. », J.-M. NOLLET De Minister van Secundair Onderwijs en Buitengewoon Onderwijs, P. HAZETTE De Minister van Hoger Onderwijs, Onderwijs voor Sociale Promotie en Wetenschappelijk Onderzoek, F. DUPUIS De Minister van Kunsten en Letteren en van de Audiovisuele Sector, R. MILLER De Minister van Hulpverlening aan de Jeugd en Gezondheid, N. MARECHAL _______ Nota's Zitting 2001-2002 Stukken van de Raad.- Ontwerp van decreet, nr. 212-1 - Algemene toelichting, nr. 212-1 (bijlage 1) - Verantwoordingsprogramma's, nrs 212-1 (bijlagen 2 en 3) - Bijlage bij de verantwoordingsprogramma's, nrs 212-1 (bijlage 4) - Begroting van de ONE voor het jaar 2002, nr. 212-1 (bijlage 5) - Commissieamendementen, nr. 212-2 - Adviezen van de commissies, nrs 212 - 3 tot 6 - Verslag, nr. 212 - 7.

Integrale verslagen - Bespreking. Vergaderingen van 11 en 17 december 2001 - Aanneming. Vergadering van 18 december 2001.

Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld

^