gepubliceerd op 17 februari 2004
Decreet betreffende het activeren van risicokapitaal in Vlaanderen
19 DECEMBER 2003. - Decreet betreffende het activeren van risicokapitaal in Vlaanderen (1)
Het Vlaams Parlement heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volg : decreet betreffende het activeren van risicokapitaal in Vlaanderen. HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen
Artikel 1.Dit decreet regelt een gewestaangelegenheid.
Art. 2.In dit decreet wordt verstaan onder : 1° ARKimedes Management NV : de naamloze vennootschap die wordt opgericht zoals omschreven in artikel 3;2° ARKimedes-fonds : een entiteit die op initiatief van ARKimedes Management NV kan worden opgericht met het oog op het toekennen van hefboomleningen of het nemen van kapitaalparticipaties;3° ARK-investering : een investering door een ARKIV die voldoet aan de in artikel 15 gestelde voorwaarden;4° ARKIV : elke risicokapitaalverschaffer die erkend is overeenkomstig artikel 12;5° belastingkrediet : een belastingvoordeel krachtens artikel 6, § 2, eerste lid, 4°, van de bijzondere wet van 16 januari 1989 betreffende de financiering van de gemeenschappen en de gewesten;6° decreet betreffende de Vlaamse investeringsmaatschappijen : het decreet van 13 juli 1994 betreffende de Vlaamse investeringsmaatschappijen, het Limburgfonds en de permanente werkgroep Limburg;7° doelonderneming : elke onderneming die aan de voorwaarden voldoet zoals bepaald in artikel 16;8° hefboomlening : een lening die overeenkomstig artikel 29 door een ARKimedes-fonds aan een ARKIV toegekend wordt binnen de grenzen van haar trekkingsrechten;9° kapitaalparticipatie : een investering door een ARKimedes-fonds in het kapitaal van een ARKIV;10° privaat kapitaal : het door andere partijen dan een ARKimedes-fonds volgestorte of toegezegde kapitaal van een ARKIV;11° risicokapitaalverschaffer : elke publiek- of privaatrechtelijke rechtspersoon, ongeacht zijn nationaliteit, opgericht in de vorm van een vennootschap waarvan zowel het maatschappelijk doel als de reëel uitgevoerde activiteiten in hoofdzaak betrekking hebben op het verstrekken van risicokapitaal aan andere ondernemingen dan met haar verbonden vennootschappen als bedoeld in artikel 11 van het Wetboek van Vennootschappen;12° trekkingsrechten : de rechten die een ARKIV heeft om hefboomleningen te verkrijgen van een ARKimedes-fonds. HOOFDSTUK II. - ARKimedes Management NV
Art. 3.§ 1. Participatiemaatschappij Vlaanderen NV richt een gespecialiseerde dochteronderneming op die de naam "ARKimedes Management NV" draagt. § 2. Participatiemaatschappij Vlaanderen NV heeft het recht om de naam van ARKimedes Management NV te wijzigen.
Art. 4.ARKimedes Management NV heeft als doel : 1° oprichten en beheren van ARKimedes-fondsen;2° ARKIV's erkennen en er toezicht op houden;3° de opdrachten uitvoeren, vastgesteld overeenkomstig artikel 5, § 2, van dit decreet.
Art. 5.§ 1. Voor wat niet uitdrukkelijk anders geregeld is in dit decreet, is ARKimedes Management NV onderworpen aan de bepalingen van het decreet betreffende de Vlaamse investeringsmaatschappijen. § 2. In afwijking van artikel 10, § 3 en § 4, van het decreet betreffende de Vlaamse investeringsmaatschappijen, worden de opdrachten, financiering, financiële doelstellingen en rapporteringsverplichtingen van ARKimedes Management NV geregeld in een overeenkomst tussen ARKimedes Management NV en Participatiemaatschappij Vlaanderen NV. § 3. In afwijking van artikel 12, § 1, van het decreet betreffende de Vlaamse investeringsmaatschappijen, staat ARKimedes Management NV niet onder de controle van de Vlaamse regering door toedoen van een regeringscommissaris, maar onder de controle van Participatiemaatschappij Vlaanderen NV. § 4. De raad van bestuur van ARKimedes-Management NV brengt periodiek verslag uit aan de raad van bestuur van Participatiemaatschappij Vlaanderen NV over haar activiteiten en over de uitvoering van de in artikel 5, § 2, bedoelde overeenkomst tussen ARKimedes Management NV en Participatiemaatschappij Vlaanderen NV.
Art. 6.De leden van de raad van bestuur van ARKimedes Management NV kunnen geen bestuurder, directeur, zaakvoerder, gevolmachtigde of aangestelde zijn van een ARKIV of van haar beheerder.
De Vlaamse regering kan aanvullende onverenigbaarheden en andere voorwaarden vaststellen om belangenconflicten te voorkomen.
Art. 7.ARKimedes Management NV kan de kandidaatARKIV's, de ARKIV's of hun beheerders alle inlichtingen vragen die het nuttig acht voor de uitoefening van zijn opdracht. De betrokken persoon of onderneming verstrekt die informatie binnen de termijn en in de vorm door ARKimedes Management NV bepaald.
ARKimedes Management NV kan de ARKIV bovendien opleggen dat de commissaris van de ARKIV, op kosten van laatstgenoemde, een rapport opstelt dat betrekking heeft op de controles die ARKimedes Management NV specificeert, onder meer met betrekking tot de financiële situatie van de ARKIV, de portefeuillesituatie, de waardering van de activa of van bepaalde investeringen, of bepaalde verrichtingen.
Art. 8.De leden van de raad van bestuur en de personen, belast met het dagelijkse beheer van ARKimedes Management NV, alsmede de personen die meewerken aan de uitvoering van de opdrachten van ARKimedes Management NV, zijn gebonden door het beroepsgeheim en mogen de vertrouwelijke gegevens waarvan zij kennis hebben gekregen op grond van hun functie, niet bekendmaken.
Het bepaalde in het eerste lid is niet van toepassing op mededelingen door de betrokken personen : 1° van niet-nominatieve gegevens die de Vlaamse regering onder meer toelaten haar verslag over de stand en de vooruitzichten van de toepassing van dit decreet op te stellen overeenkomstig artikel 34;2° aan de gerechtelijke autoriteiten bij vastgestelde overtredingen die strafbaar worden gesteld overeenkomstig artikel 33;3° bij oproepen om in rechte te getuigen in strafzaken;4° aan de Cel voor Financiële Informatieverwerking;5° aan Participatiemaatschappij Vlaanderen NV in uitvoering van artikel 5, § 4. HOOFDSTUK III. - ARKIV's
Art. 9.De Vlaamse regering bepaalt de voorwaarden waaraan risicokapitaalverschaffers moeten voldoen om erkend te worden als ARKIV Die voorwaarden kunnen verband houden met : 1° de rechtsvorm en de vestigingsplaats;2° de duur;3° de beroepskwalificaties van de beheerders;4° het minimum privaat kapitaal en het aandeelhouderschap;5° het bedrijfsplan;6° het beleggingsbeleid;7° de boekhoudkundige en administratieve organisatie met inbegrip van de toegepaste waarderingsregels;8° de controle.
Art. 10.De risicokapitaalverschaffers die een erkenning als ARKIV willen verkrijgen, dienen daarvoor een aanvraagdossier in bij ARKimedes Management NV. Bij het indienen van hun aanvraagdossier geven de risicokapitaalverschaffers aan of ze een kapitaalparticipatie of trekkingsrechten wensen. Eenzelfde risicokapitaalverschaffer kan alleen erkend worden met het oog op een kapitaalparticipatie of op trekkingsrechten.
De Vlaamse regering bepaalt de inhoud van het aanvraagdossier en de wijze waarop het ingediend moet worden bij ARKimedes Management NV.
Art. 11.§ 1. Risicokapitaalverschaffers of hun beheerders die op het ogenblik van de aanvraag niet voldoen aan alle kwalificatievereisten, kunnen een aanvraag voor een erkenningsbelofte indienen.
De Vlaamse regering bepaalt de voorwaarden waaraan risicokapitaalverschaffers of hun beheerders moeten voldoen om een erkenningsbelofte te krijgen. § 2. Een erkenningsbelofte is een voorwaardelijke erkenning die slechts recht geeft op een kapitaalparticipatie of trekkingsrechten nadat alle voorwaarden voor erkenning overeenkomstig artikel 9 zijn vervuld. Bij de toekenning van de erkenningsbelofte geeft ARKimedes Management NV aan welke voorwaarden nog niet vervuld zijn. § 3. Risicokapitaalverschaffers of hun beheerders met een erkenningsbelofte hebben het recht om tijdens de voorbereiding van hun oprichting of financiering of tijdens het samenstellen van hun beheersteam melding te maken van hun erkenningsbelofte. § 4. Een erkenningsbelofte kan toegekend worden voor een periode van maximaal 12 maanden.
Art. 12.ARKimedes Management NV is bevoegd om risicokapitaal-verschaffers te erkennen als ARKIV, om risicokapitaalverschaffers of hun beheerders een erkenningsbelofte toe te staan of om de erkenning of de erkenningsbelofte te weigeren.
De Vlaamse regering bepaalt de procedure en de termijn waarbinnen ARKimedes Management NV zich moet uitspreken over een aanvraag tot erkenning of voor een erkenningsbelofte.
Behoudens voorafgaande schriftelijke goedkeuring van ARKimedes Management NV zijn de erkenning als ARKIV en de erkenningsbelofte niet overdraagbaar.
Art. 13.De Vlaamse regering bepaalt de verplichtingen, de verbodsbepalingen en de onverenigbaarheden die gelden voor ARKIV's, inzonderheid voor het beheer, de beheersvergoedingen, het aandeelhouderschap, de spreiding van de portefeuille, en de rapporteringsvereisten.
Art. 14.§ 1. Als ARKimedes Management NV vaststelt dat een ARKIV de voortdurende verplichtingen die van toepassing zijn op ARKIV's niet nakomt, stelt het de betrokken ARKIV hiervan in kennis met een aangetekende brief en legt het een hersteltermijn op.
Als de betrokken ARKIV de inbreuk op de voortdurende verplichtingen niet binnen de hersteltermijn heeft rechtgezet of beëindigd, kan ARKimedes Management NV bij gemotiveerde beslissing : 1° de toegekende trekkingsrechten opschorten voor de duur van de inbreuk op de voortdurende verplichtingen;2° de toegekende trekkingsrechten geheel of gedeeltelijk herroepen;3° de erkenning van de ARKIV intrekken, met als automatisch gevolg de beëindiging van de trekkingsrechten en de onmiddellijke opeisbaarheid van de toegekende hefboomleningen. § 2. Dit artikel is van toepassing onverminderd eventuele strafrechtelijke vervolging als bedoeld in artikel 33 en onverminderd de contractuele of vennootschapsrechtelijke rechten van ARKimedes Management NV of de ARKimedes-fondsen bij het nemen van een kapitaalparticipatie of het toekennen van trekkingsrechten of hefboomleningen. HOOFDSTUK IV. - ARK-investeringen
Art. 15.Een investering is een ARK-investering als : 1° het een investering in een doelonderneming betreft;2° de investering gebeurt door middel van een nieuwe inbreng van geld in een doelonderneming, hetzij via inschrijving op een kapitaalverhoging, hetzij via inschrijving op een lening met opties of warranten of een in kapitaal converteerbare lening, hetzij via inschrijving op of de uitoefening van opties of warranten;3° de doelonderneming de financiële middelen die ze krijgt van de ARKIV, aanwendt om in het Vlaamse Gewest investeringen uit te voeren, of er werkgelegenheid of toegevoegde waarde te creëren;4° de investering een door de Vlaamse regering nader te bepalen maximumbedrag niet overschrijdt. De Vlaamse regering is bevoegd om aanvullende voorwaarden op te leggen waaraan ARK-investeringen moeten voldoen. HOOFDSTUK V. - Doelondernemingen Afdeling I. - Algemene bepalingen
Art. 16.Een doelonderneming is elke onderneming die cumulatief aan de volgende voorwaarden voldoet : 1° de onderneming is een handelsvennootschap of een burgerlijke vennootschap, die de rechtsvorm van een handelsvennootschap heeft aangenomen en die beschikt over een exploitatiezetel in het Vlaamse Gewest, of die zich ertoe verbindt in het Vlaamse Gewest een exploitatiezetel te vestigen;2° de onderneming stelt minder dan 250 werknemers te werk;3° de onderneming heeft een jaaromzet van maximaal 40 miljoen euro, of een jaarlijks balanstotaal van maximaal 27 miljoen euro;4° de onderneming beantwoordt aan het zelfstandigheidscriterium zoals bepaald in artikel 17. Afdeling II. - Zelfstandigheidscriterium
Art. 17.§ 1. Om te voldoen aan het zelfstandigheidscriterium, bepaald in artikel 16, 4°, mag de onderneming niet voor 25 % of meer van het kapitaal of van de stemrechten in handen zijn van een grote onderneming of van verscheidene grote ondernemingen samen.
Voor de toepassing van het bepaalde in het eerste lid wordt als grote onderneming beschouwd elke onderneming die aan minstens één van de voorwaarden, gesteld in artikel 16, 2°, 3° en 4°, niet voldoet. § 2. De drempelwaarde in § 1, eerste lid, mag overschreden worden in de volgende twee gevallen : 1° als de onderneming in handen is van openbare participatiemaatschappijen, van risicokapitaalverschaffers of van institutionele beleggers, mits die individueel noch gezamenlijk in enig opzicht zeggenschap over de onderneming hebben;2° als het wegens de spreiding van het kapitaal onmogelijk is te weten in welke handen het kapitaal is, en de onderneming verklaart dat ze redelijkerwijs mag aannemen niet voor 25 % of meer in handen te zijn van een grote onderneming of van verscheidene grote ondernemingen samen. Afdeling III. - Omzet en balanstotaal
Art. 18.§ 1. Bij de berekening van de drempelwaarden, bepaald in artikel 16, 3°, worden de relevante cijfers samengeteld van de onderneming in kwestie en die van alle ondernemingen waarvan ze rechtstreeks of onrechtstreeks 25 % of meer van het kapitaal of van de stemrechten in handen heeft. § 2. De voor de omzet en het balanstotaal te hanteren drempels zijn die welke betrekking hebben op het laatste afgesloten boekjaar van twaalf maanden. Bij recent opgerichte ondernemingen waarvan de jaarrekening nog niet is afgesloten, moeten de in aanmerking te nemen bedragen worden bepaald door middel van een in de loop van het boekjaar te goeder trouw gemaakte schatting. § 3. Als artikel 17, § 2, 2°, van toepassing is en de onderneming in kwestie de bedoelde verklaring uitreikt, dan worden voor de toepassing van dit artikel enkel de relevante cijfers van de onderneming in kwestie in aanmerking genomen. Afdeling IV . -Tewerkstelling
Art. 19.Het aantal werknemers, bepaald in artikel 16, 2°, komt overeen met het aantal jaar-arbeidseenheden (JAE), namelijk het aantal gedurende een jaar voltijds werkende werknemers, waarbij deeltijdwerkers en seizoenarbeiders in fracties van JAE worden uitgedrukt. Het in aanmerking te nemen referentiejaar is het laatste afgesloten boekjaar. Afdeling V . - Overgangsregelingen
Art. 20.Als ondernemingen bij het afsluiten van het laatste boekjaar, zoals bepaald in artikelen 18, § 2, en 19, zich onder of boven de aangegeven drempels bevinden, verkrijgen of verliezen ze respectievelijk de hoedanigheid van doelonderneming alleen als de omstandigheid zich gedurende twee opeenvolgende boekjaren heeft voorgedaan.
Art. 21.De Vlaamse regering bepaalt wat de gevolgen zijn voor de ARKIV's indien een portefeuilleonderneming de hoedanigheid van doelonderneming verliest. Ze kan ARKIV's toestaan de investering verder aan te houden en aanvullende investeringen uit te voeren, die vooralsnog als ARK-investering zullen gelden. Afdeling VI. - Uitsluitingen
Art. 22.De volgende ondernemingen kunnen in geen geval beschouwd worden als doelonderneming : 1° ARKIV's;2° ondernemingen waarvan de activiteiten strijdig zijn met het algemeen belang of de openbare orde;3° ondernemingen die actief zijn in door overcapaciteit getroffen segmenten van de vervoer-, landbouw-, visserij- en aquacultuursectoren, alsook van de scheepsbouw- en EGKS-sectoren. HOOFDSTUK VI. - Kapitaalparticipaties
Art. 23.De erkenning als ARKIV van een risicokapitaalverschaffer die een kapitaalparticipatie wenst, houdt de goedkeuring in van een kapitaalparticipatie in die ARKIV.
Art. 24.Een kapitaalparticipatie is alleen mogelijk als de ARKIV in kwestie er zich bij haar erkenningsaanvraag toe verbonden heeft geen andere investeringen dan ARK-investeringen uit te voeren.
Art. 25.De kapitaalparticipatie wordt genomen bij de oprichting of binnen twee jaar na de oprichting van de ARKIV. Als de kapitaalparticipatie genomen wordt naar aanleiding van een kapitaalverhoging binnen twee jaar na de oprichting, kan dat uitsluitend als gelijktijdig minstens één onafhankelijke investeerder meer dan 25 % van de kapitaalverhoging onderschrijft onder dezelfde voorwaarden en waardering of als een onafhankelijk expert vooraf een advies heeft uitgebracht waaruit blijkt dat de voorgestelde waardering marktconform is.
Art. 26.Het bedrag van de kapitaalparticipatie wordt door ARKimedes Management NV bepaald. Het maximumbedrag van een kapitaalparticipatie in één ARKIV moet lager zijn dan een door de Vlaamse regering vast te leggen percentage van het privaat kapitaal van de ARKIV in kwestie. De Vlaamse regering kan ook een absoluut maximumbedrag voor de kapitaalparticipatie per ARKIV vastleggen.
In geen geval kan een kapitaalparticipatie tot gevolg hebben dat een ARKimedes-fonds rechtstreeks of ARKimedes Management NV als beheerder de exclusieve controle verwerft over een ARKIV. Voor de toepassing van dit artikel wordt exclusieve controle gedefinieerd zoals in artikel 8 van het Wetboek van Vennootschappen. HOOFDSTUK VII. - Trekkingsrechten en hefboomleningen
Art. 27.ARKimedes Management NV kent trekkingsrechten toe aan ARKIV's die aan de gestelde voorwaarden voldoen. Trekkingsrechten kunnen alleen uitgeoefend worden met het oog op het uitvoeren van ARK-investeringen.
Art. 28.Trekkingsrechten hebben een geldigheidsduur van één jaar en worden toegestaan ten belope van maximaal een door de Vlaamse regering vast te leggen percentage van het private kapitaal, verminderd met het bedrag van de uitstaande hefboomleningen aan de ARKIV in kwestie. De Vlaamse regering kan ook een absoluut maximumbedrag voor de trekkingsrechten per ARKIV vastleggen.
Elk jaar kunnen ARKIV's die aan de gestelde voorwaarden voldoen, nieuwe trekkingsrechten verkrijgen.
Art. 29.Binnen de grenzen van haar trekkingsrechten heeft elke ARKIV die aan de gestelde voorwaarden voldoet, recht op een of meer hefboomleningen ten belope van maximaal een door de Vlaamse regering vast te leggen percentage van de vaststaande verbintenissen om ARK-investeringen uit te voeren. De Vlaamse regering kan een maximumbedrag van uitstaande hefboomleningen per ARKIV vaststellen.
Art. 30.Bij de toekenning van trekkingsrechten en bij elke individuele hefboomlening wordt een schriftelijke overeenkomst met de ARKIV in kwestie afgesloten waarin in ieder geval het bedrag van de vergoeding voor de trekkingsrechten, de interest op de hefboomleningen en de eventuele zekerheden vastgelegd worden. HOOFDSTUK VIII. - Fiscale en financiële bepalingen Afdeling I. - Belastingkrediet
Art. 31.l. Als ARKimedes Management NV een of meer ARKimedes-fondsen opricht, en als ARKimedes Management NV beslist aan het publiek de mogelijkheid te geven om in te schrijven op een publieke uitgifte van aandelen of rechten van deelneming door die ARKimedes-fondsen, wordt een hieronder omschreven belastingkrediet toegekend. § 2. Er wordt aan de belastingplichtigen die aan de personenbelasting onderworpen zijn, een belastingkrediet verleend voor de bedragen die besteed zijn aan de inschrijving op aandelen of rechten van deelneming in ARKimedes-fondsen.
Deze bestedingen worden alleen in aanmerking genomen ten belope van nettobedragen, exclusief commissies en taksen, en ten belope van maximaal 2 500 euro per belastbaar tijdperk en per belastingplichtige.
Als de economische omstandigheden dat rechtvaardigen, kan de Vlaamse regering het in § 2, tweede lid, vermelde maximumbedrag van in aanmerking te nemen bestedingen wijzigen. Een aldus bepaald maximumbedrag kan geen wijzigingen aanbrengen aan het maximumbedrag voor bestedingen die gedaan zijn in eerdere belastbare tijdperken.
De Vlaamse regering zal bij het Vlaams Parlement een ontwerp van decreet indienen tot bekrachtiging van de beslissingen die werden genomen ter uitvoering van § 2, derde lid. Het ontwerp van decreet moet bekrachtigd worden binnen een termijn van twee maanden na de inwerkingtreding van de beslissingen. Ingeval de bekrachtiging niet gebeurd is binnen de vastgestelde termijn, worden de beslissingen geacht nooit uitwerking te hebben gehad. § 3. Het belastingkrediet wordt berekend tegen een tarief van 8,75 %.
Als de economische omstandigheden dat rechtvaardigen, kan de Vlaamse regering het tarief van het belastingkrediet wijzigen. Een aldus gewijzigd tarief kan geen wijzigingen aanbrengen aan het in aanmerking te nemen tarief van belastingkrediet voor bestedingen die gedaan zijn in eerdere belastbare tijdperken.
De Vlaamse regering zal bij het Vlaams Parlement een ontwerp van decreet indienen tot bekrachtiging van de beslissingen die werden genomen ter uitvoering van § 3, tweede lid. Het ontwerp van decreet moet bekrachtigd worden binnen een termijn van twee maanden na de inwerkingtreding van de beslissingen. Ingeval de bekrachtiging niet gebeurd is binnen de vastgestelde termijn, worden de beslissingen geacht nooit uitwerking te hebben gehad. § 4. Het belastingkrediet wordt verleend voor vier opeenvolgende aanslagjaren, te beginnen met het aanslagjaar verbonden aan het belastbare tijdperk waarin de besteding is gebeurd. Het belastingkrediet wordt alleen verleend als de belastingplichtige per aanslagjaar het bewijs levert dat hij die aandelen of rechten van deelneming vanaf de oorspronkelijke verkrijging tot op het einde van het belastbare tijdperk ononderbroken in eigendom heeft gehouden. § 5. Bij vervreemding van een zakelijk recht over een aandeel of recht van deelneming vervalt het recht op belastingkrediet vanaf het aanslagjaar, verbonden aan het belastbare tijdperk waarin de vervreemding plaatsvond. Belastingkredieten die toegekend zijn in vorige aanslagjaren, blijven evenwel onaangetast.
Het recht op belastingkrediet vervalt niet als de overdracht van het zakelijk recht te wijten is aan het overlijden van de belastingplichtige. In dat geval zijn de bepalingen van dit artikel vanaf het jaar van overlijden van toepassing op de verkrijger van de effecten voor de nog resterende periode van de vier aanslagjaren en in de verhouding waarin hij die effecten heeft verkregen.
De beperking van § 2, tweede lid, verlaagd in verhouding tot de verkrijging, wordt afzonderlijk toegepast, onafhankelijk van het recht op belastingkrediet voor andere bestedingen. § 6. Het belastingkrediet wordt niet toegekend in de aanslagjaren waarin de belastingplichtige geen inwoner is van het Vlaamse Gewest.
Een inwoner van het Vlaamse Gewest is elke natuurlijke persoon die op 1 januari van het jaar waarnaar het aanslagjaar genoemd wordt, zijn woonplaats, in de zin van artikel 2 van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen, in het Vlaamse Gewest gevestigd heeft. § 7. Het belastingkrediet wordt met de personenbelasting verrekend na aftrek van de overige verrekenbare en niet-terugbetaalbare bestanddelen en inzonderheid na de onroerende voorheffing, bedoeld in artikel 277 van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992, het forfaitaire gedeelte van buitenlandse belasting en de belastingkredieten, bedoeld in artikelen 134, § 3, en 285 tot en met 289ter van het Wetboek van de Inkomstenbelastingen 1992. Het eventuele overschot wordt niet terugbetaald en is niet overdraagbaar. § 8. De Vlaamse regering legt de uitvoeringsbepalingen vast voor het verrichten van de bestedingen, bedoeld in § 2, en bepaalt na overleg met de federale minister van Financiën, welke bewijsstukken overeenkomstig § 4 moeten worden voorgelegd. Afdeling II. - Gewestwaarborg
Art. 32.§ 1. De Vlaamse regering kan, binnen de machtiging verleend in het decreet houdende de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap, beslissen om een gewestwaarborg te verschaffen om de verwezenlijking van de doelstellingen van dit decreet te bevorderen. § 2. Een gewestwaarborg kan alleen verleend worden 1° in het kader van een publieke plaatsing van aandelen of rechten van deelneming in een ARKimedes-fonds;2° voor het aangaan van leningen door een ARKimedes-fonds. § 3. Een gewestwaarborg, verleend in het kader van een publieke plaatsing van aandelen of rechten van deelneming in een ARKimedes-fonds, kan betrekking hebben op maximaal 90 % van de totale uitgifteprijs van de publiek geplaatste aandelen of rechten van deelneming in het betreffende ARKimedes-fonds. De Vlaamse regering bepaalt het precieze percentage en de regels volgens dewelke de waarborg wordt verleend. § 4. Een gewestwaarborg, verleend voor leningen aangegaan door een ARKimedes-fonds, kan betrekking hebben op maximaal 100 % van de hoofdsom en de contractueel verschuldigde interesten. De Vlaamse regering bepaalt het precieze percentage en de regels volgens dewelke de waarborg wordt verleend. HOOFDSTUK IX. - Strafbepalingen
Art. 33.De volgende personen worden gestraft met een gevangenisstraf van acht dagen tot drie jaar en met een geldboete van 25 euro tot 10.000 euro 1° personen die bewust onjuiste, onvolledige of ontijdige informatie verstrekken aan ARKimedes Management NV, op het ogenblik van de aanvraag tot erkenningsbelofte of erkenning, of nadat de erkenning werd toegekend;2° personen die met bedrieglijk opzet de bepalingen van dit decreet of de uitvoeringsbesluiten ervan overtreden met het oog op de verduistering of het zich toe-eigenen van de middelen die aan ARKIV's ter beschikking worden gesteld in de vorm van kapitaalparticipaties of hefboomleningen, of die in het algemeen met bedrieglijk opzet dergelijke middelen afwenden van het doel waarvoor ze ter beschikking worden gesteld. De bepalingen van Boek 1 van het Strafwetboek zijn van toepassing op de overtredingen in dit artikel. HOOFDSTUK X. - Slotbepalingen
Art. 34.De Vlaamse regering legt ieder jaar een verslag voor aan het Vlaams Parlement over de stand en de vooruitzichten van de toepassing van dit decreet.
Art. 35.Dit decreet wordt aangehaald als het ARK-decreet.
Art. 36.Er kan op basis van dit decreet alleen steun in de zin van artikel 87, lid 1, van het EG-Verdrag toegekend worden na de inwerkingtreding van de desbetreffende uitvoeringsbesluiten.
Art. 37.De Vlaamse regering bepaalt de inwerkingtreding van dit decreet.
Kondigen dit decreet af, bevelen dat het in het Belgisch Staatsblad zal worden bekendgemaakt.
Brussel, 19 december 2003.
De minister-president van de Vlaamse regering, B. SOMERS De Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Ruimtelijke Ordening, Wetenschappen en Technologische Innovatie, D. VAN MECHELEN De Vlaamse minister van Economie, Buitenlands Beleid en E-government, P. CEYSENS _______ Nota (1) Zitting 2003-2004. Stukken. - Ontwerp van decreet : 1863, nr. 1. - Amendement : 1863, nr. 2. - Verslag : 1863, nr.3. - Amendement : 1863, nr. 4. - Tekst aangenomen door de plenaire vergadering : 1863, nr. 5.
Handelingen . - Bespreking en aanneming : Vergaderingen van 18 december 2003.