Etaamb.openjustice.be
Besluit Van De Waalse Regering van 25 februari 1999
gepubliceerd op 09 april 1999

Besluit van de Waalse Regering inzake de verhuur van de sociale woningen die beheerd worden door de « Société wallonne du Logement » of door de openbare huisvestingsmaatschappijen

bron
ministerie van het waalse gewest
numac
1999027276
pub.
09/04/1999
prom.
25/02/1999
ELI
eli/besluit/1999/02/25/1999027276/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

25 FEBRUARI 1999. - Besluit van de Waalse Regering inzake de verhuur van de sociale woningen die beheerd worden door de « Société wallonne du Logement » (Waalse Huisvestingsmaatschappij) of door de openbare huisvestingsmaatschappijen


De Waalse Regering, Gelet op het Waalse Huisvestingswetboek, inzonderheid op de artikelen 61 en 94;

Gelet op het advies van de « Société wallonne du Logement »;

Gelet op de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973, inzonderheid op artikel 3, § 1, gewijzigd bij de wetten van 4 juli 1989 en 4 augustus 1996;

Gelet op de dringende noodzakelijkheid, gegrond op de inwerkingtreding van de Waalse Huisvestingscode op 1 maart 1999, waarbij de uitvoeringsbesluiten van de voormalige Huisvestingscode vóór deze datum verplicht aangepast moeten worden aan de nieuwe decretale bepalingen;

Overwegende dat de aanpassing van de verschillende informatiesystemen per 1 maart 1999 doorgevoerd moet zijn;

Overwegende dat de bepalingen van de Code omwille van de rechtszekerheid en de continuïteit van de diensten bijgevolg dringend aangenomen moeten worden;

Op de voordracht van de Minister van Sociale Actie, Huisvesting en Gezondheid, Besluit : TITEL I. - Begripsomschrijvingen

Artikel 1.§ 1. Voor de toepassing van dit besluit moet worden verstaan onder : 1° Minister : de Minister van Huisvesting;2° bestuur : het Directoraat-generaal Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Patrimonium van het Waalse Gewest;3° Waalse Huisvestingsmaatschappij : de « Société wallonne du Logement »;4° maatschappij : openbare huisvestingsmaatschapij;5° huurder : de persoon of de personen die een huurcontract hebben afgesloten met de maatschappij;6° kostprijs : het totaalbedrag van de uitgaven die door de maatschappij als dusdanig in rekening zijn gebracht voor de aankoop, de bouw of de renovatie van de woning, met inbegrip van de subsidies die toegekend zijn om werken uit te voeren of het bedrag dat door de Waalse Huisvestingsmaatschappij is bepaald;7° geactualiseerde kostprijs : de geactualiseerde kostprijs is gelijk aan de kostprijs van de woning, vermenigvuldigd met de betreffende actualiseringscoëfficiënt zoals die blijkt uit de tabel opgenomen in bijlage 2 van dit besluit. Bedoelde coëfficiënten zijn verbonden aan de algemene index van de huurprijzen van mei 1997. Zij veranderen jaarlijks op 1 januari naar gelang van de algemene index van de huurprijzen die geldig is in de maand mei vóór de aanpassing en voor het eerst op 1 januari 1999; 8° basishuurprijs : de basishuurprijs is gelijk aan de geactualiseerde kostprijs van de woning, vermenigvuldigd met een coëfficiënt die tussen 2 en 10 % schommelt.Bedoelde coëfficiënt wordt bepaald door de maatschappij overeenkomstig de regels die vastgesteld worden door de Minister nadat de Waalse Huisvestingsmaatschappij advies heeft uitgebracht.

Jaarlijks wordt de basishuurprijs aangepast naar gelang van de geactualiseerde kostprijs van de woningen.

Wanneer met het oog op energiebesparing werken worden uitgevoerd die bepaald zijn door de Minister nadat de Waalse Huisvestingsmaatschappij advies heeft uitgebracht, wordt gedurende tien jaar vanaf de datum van 1 januari van het jaar dat volgt op de voorlopige oplevering van die werken de basishuurprijs zoals bepaald in vorig lid met een bedrag verhoogd dat gelijk is aan 5 % van de kostprijs van bedoelde investering.

Het totaalbedrag van de basishuurprijzen moet gelijk zijn aan 6 % van de geactualiseerde kostprijs van alle woningen van de maatschappij; 9° geproportioneerde woning : de woning is geproportioneerd indien het uit een aantal kamers bestaat dat vastgesteld is overeenkomstig de gezinssamenstelling, d.i. : a) één slaapkamer per alleenstaande persoon;b) één slaapkamer per echtpaar of per paar samengesteld uit personen die ongehuwd samenwonen;c) één bijkomende slaapkamer per echtpaar of per paar samengesteld uit personen die ongehuwd samenwonen, en waarvan ieder lid ten minste 35 jaar is;d) twee slaapkamers per echtpaar of per paar samengesteld uit personen die ongehuwd samenwonen, indien één der leden gehandicapt is of in gelijksoortige specifieke gevallen, na met redenen omkleed verzoek van de maatschappij;e) één slaapkamer per gehandicapt kind;f) één slaapkamer voor twee kinderen van hetzelfde geslacht en jonger dan 10 jaar;g) twee slaapkamers voor kinderen van verschillend geslacht en waarvan één ouder is dan 6 jaar. § 2. Voor de toepassing van dit besluit zijn de tuin, de aanhorigheden en de garage die deel uitmaken van de woning inbegrepen.

TITEL II. - Toepassingsgebied

Art. 2.§ 1. Dit besluit is van toepassing op de verhuur van sociale woningen die beheerd worden door de Waalse Huisvestingsmaatschappij of de maatschappijen.

Dit besluit is niet van toepassing op de verhuur van panden of delen van panden die gebruikt worden voor handelsdoeleinden, voor de openbare dienst, voor sociale of collectieve doeleinden en is evenmin van toepassing op de woning van de conciërges, de verhuur van garages en parkeerplaatsen. § 2. Het gezin moet een gezin zijn met een bescheiden inkomen : 1° bij het indienen van de aanvraag voor het betrekken van een dergelijke woning;2° bij het bevestigen van bedoelde aanvraag;3° bij het toewijzen van de woning. TITEL III. - Aanvraag en toewijzing van een woning HOOFDSTUK I. - Aanvraagprocedure

Art. 3.§ 1. Van elke aanvraag die haar worden toegezonden, meldt de maatschappij ontvangst. Behandeld worden enkel de aanvragen waarin alle gegevens worden vermeld die nodig zijn om de toelaatbaarheid van de aanvraag en, in voorkomend geval, de voorrang van de gegadigde te bepalen en die ingediend worden op de wijze die door de maatschappij is bepaald volgens de regels die de Minister heeft vastgesteld nadat de Waalse Huisvestingsmaatschappij advies terzake heeft uitgebracht.

Door de Minister worden eveneens de procedureregels bepaald die worden toegepast wanneer gegadigden hun aanvraag onvolledig ingevuld of niet behoorlijk indienen.

Volledig ingevulde en behoorlijk ingediende aanvragen worden behandeld in de volgorde bepaald door hun indiening en binnen dertig dagen na indiening.

De belangstellenden worden er in kennis van gesteld of de aanvraag toelaatbaar wordt verklaard dan wel wegens niet-vervulling van de toelaatbaarheidsvoorwaarden geweigerd wordt. De aanvraag wordt op de datum van diens indiening ingeschreven in het aanvraagregister waarvan de vorm bij ministerieel besluit wordt bepaald nadat de Waalse Huisvestingsmaatschappij advies terzake heeft uitgebracht. § 2. Jaarlijks dient elke toegelaten aanvraag bevestigd te worden op de wijze en volgens de procedure die door de maatschappij worden vastgelegd krachtens de algemene regels die bepaald worden bij ministerieel besluit nadat de Waalse Huisvestingsmaatschappij haar advies terzake heeft uitgebracht.

Aanvragen die niet bevestigd worden binnen de vastgelegde termijn, worden geschrapt.

Aanvragen die sinds minstens zes maanden toegelaten zijn, hoeven niet te worden bevestigd. § 3. De aanvraag die ingediend wordt door een gezin dat een woning heeft geweigerd, wordt geschrapt, behoudens gemotiveerde afwijking die toegestaan wordt door de raad van bestuur en het toekenningscomité.

Art. 4.Het gezin moet alle gegevens die nodig zijn voor het onderzoeken van de toelaatbaarheidsvoorwaarden overmaken binnen één maand nadat het daarom verzocht is.

Het gezin moet de maatschappij ook de schriftelijke toestemming geven om alle documenten op te vragen die nodig zijn voor het onderzoeken van de toelaatbaarheidsvoorwaarden.

Art. 5.Bij weigering om de toestemming bedoeld in artikel 4 te verlenen en bij onjuiste en onvolledige verklaringen van een gezinslid mag de maatschappij de aanvraag van de gegadigden schrappen.

Art. 6.Gezinnen die hun aanvraag geweigerd zien, hebben het recht om een beroep in te dienen bij de Waalse Huisvestingsmaatschappij.

De wijze waarop het beroep moet worden ingediend, wordt door de Minister vastgesteld nadat de Waalse Huisvestingsmaatschappij advies terzake heeft uitgebracht.

De aanvraag die na de behandeling van het beroep ontvankelijk wordt verklaard bij beslissing van de raad van bestuur van de Waalse Huisvestingsmaatschappij, wordt ingeschreven in het aanvraagregister bij een in de rand aangebrachte aantekening, naast de datum van de ontvangst van de aanvraag.

Indien de raad van bestuur van de Waalse Huisvestingsmaatschappij van mening is dat het gezin persoonlijk aanspraak had mogen maken op de toewijzing van een woning, krijgt dat gezin de eerste leegstaande woning toegewezen die conform is aan de gezinssamenstelling. HOOFDSTUK II. - Voorrangsregeling

Art. 7.Gegadigden krijgen voorrangspunten die hen als volgt worden toegekend : Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld Aan bovenbedoelde criteria worden per jaar anciënniteit dat de aanvraag verworven heeft, twee punten toegevoegd overeenkomstig artikel 3.

Voor hetzelfde gezin mogen punten met dezelfde waarde niet worden opgeteld, tenzij het om punten met waarde « twee » gaat. Eénzelfde gezinslid mag evenwel niet meer dan één keer de waarde « twee » krijgen, behalve bij de optelling van de punten m.b.t. de anciënniteit.

Punten met een verschillende waarde worden opgeteld. HOOFDSTUK III. - Toewijzing

Art. 8.De woning wordt toegewezen door de raad van bestuur van de maatschappij of door een beperkt comité, bestaande uit enerzijds minstens drie leden van de raad van bestuur door wie ze aangewezen worden en anderzijds uit de commissaris van de Waalse Huisvestingsmaatschappij, die niet stemgerechtigd is.

De toewijzing wordt met redenen omkleed in de vorm die bepaald is door de Waalse Huisvestingsmaatschappij.

Art. 9.De leegstaande aangepaste woning wordt bij voorrang toegewezen aan een gezin waarvan minstens één lid gehandicapt is.

Art. 10.Onverminderd de toepassing van artikel 6 wordt de eerste leegstaande geproportioneerde woning bij voorrang toegewezen aan de huurder die wegens de criteria bedoeld in artikel 1, 9° of volgens de inkomsten van zijn gezin bij dezelfde maatschappij een aanvraag heeft ingediend om een niet-geproportioneerde woning te mogen verlaten voor een andere.

Art. 11.In de loop van hetzelfde jaar worden minstens twee derde van de leegstaande woningen toegewezen aan de gezinnen die in een precaire toestand verkeren en hoogstens één derde aan de gezinnen met een bescheiden inkomen.

In elke categorie wordt de leegstaande geproportioneerde woning toegewezen aan het gezin dat het grootste aantal voorrangpunten telt Bij gelijk puntenaantal wordt de woning eerst toegewezen aan het gezin waarvan de hoofdverblijfplaats gevestigd is op het grondgebied van een gemeente die deelneemt in het kapitaal van de betrokken maatschappij en, vervolgens, aan het gezin dat het langst ingeschreven is in het aanvraagregister.

Art. 12.In uitzonderlijke gevallen en na een met redenen omklede beslissing die getroffen is op grond van het eensluidend advies van de commissaris van de Waalse Huisvestingsmaatschappij, kan de raad van bestuur van de maatschappij afwijken van artikel 1, 9°, en van artikel 11, tweede en derde lid.

De raad van bestuur van de maatschappij kan op grond van een met redenen omklede beslissing van de Waalse Huisvestingsmaatschappij afwijken van artikel 11, eerste lid.

Art. 13.Gezinnen waarvan de aanvraag toegelaten werd en die van mening zijn dat de woning niet werd toegewezen overeenkomstig artikel 1, 9°, en artikelen 7 tot en met 12, hebben het recht om bij de Waalse Huisvestingsmaatschappij een beroep in te dienen. De wijze waarop bedoeld beroep wordt ingediend, wordt door de Minister vastgelegd nadat de Waalse Huisvestingsmaatschappij advies terzake heeft uitgebracht.

Indien de raad van bestuur van de Waalse Huisvestingsmaatschappij van mening is dat het gegadigde gezin persoonlijk een woning toegewezen had kunnen krijgen, krijgt dat gezin de eerste leegstaande geproportioneerde woning toegewezen.

TITEL IV. - Verhuur HOOFDSTUK I. - Algemeen

Art. 14.De maatschappij biedt haar woningen te huur aan op grond van een huurcontractmodel dat bij ministerieel besluit wordt vastgelegd nadat de Waalse Huisvestingsmaatschappij haar advies terzake heeft uitgebracht.

Het huurcontractmodel moet : 1° van onbeperkte duur zijn met de mogelijkheid voor alle partijen om te allen tijde het contract op te zeggen mits een vooropzeg van drie maanden;2° ondergeschikt zijn aan de dienstovereenkomst die in voorkomend geval afgesloten is met een cel voor hulp in het dagelijks leven;3° de huurder verplichten om persoonlijk en werkelijk de woning te betrekken en er zijn woonplaats van te maken;4° het de huurder onmogelijk maken om het genot ervan aan wie ook over te dragen ongeacht de reden, zelfs bij een sterfgeval;5° de huurder verplichten om elke wijziging in diens gezinssamenstelling aan de maatschappij mee te delen;6° de huurder verplichten om elke wijziging in diens levensomstandigheden mee te delen die van invloed zouden kunnen zijn op de berekening van diens huishuur;7° de huurder verplichten om elk voorstel te aanvaarden om zijn woning voor een andere in te ruilen die beter overeenstemt met diens gezinssamenstelling of die aangepast is, overeenkomstig artikel 16;8° de maatschappij in staat stellen om in aanwezigheid van een afgevaardigde van de Waalse Huisvestingsmaatschappij een als tegensprekelijk geldende plaatsbeschrijving op te stellen indien de huurder die de woning verlaat daar behoorlijk voor opgeroepen is, maar herhaaldelijk wegblijft. Clausules die strijdig zijn met de bepalingen van het huurcontractmodel bedoeld in het tweede lid zijn niet tegen de huurder inroepbaar.

Art. 15.§ 1. Voor elke woning int de maatschappij een maandelijkse huur. De maandelijkse huur is verschuldigd zodra de huurceel ingaat en moet betaald worden vóór de tiende van elke maand. § 2. Retributies, verbruik en kosten die de bewoners als lasten aangerekend kunnen worden : - als tegenprestatie van de diensten die ze genieten; - wegens het gebruik van de voorzieningen van de woning; - wegens het gebruik van de collectieve uitrustingen en het benutten van de gemeenschappelijke delen van het gebouw worden niet door de huurprijs gedekt. § 3. Het gezin moet alle gegevens die nodig zijn voor het berekenen van de huurprijs overmaken binnen één maand nadat het daarom verzocht is.

Het gezin moet de maatschappij ook de schriftelijke toestemming geven om alle documenten op te vragen die nodig zijn voor het onderzoeken van de toelaatbaarheidsvoorwaarden en de berekening van de huurprijs. § 4. De huurder moet de maatschappij onverwijld in kennis stellen van iedere wijziging in diens gezin en van iedere stijging of daling met 15 % of meer van de inkomsten van het gezin ten opzichte van de inkomsten waarmee rekening gehouden werd voor de berekening van de laatste huurprijs die vastgesteld werd overeenkomstig artikel 21.

Alle drie maanden moet de huurder het bewijs leveren dat zijn inkomsten daalden; als hij in gebreke blijft, geldt onmiddellijk de voormalige huurprijs.

Art. 16.Onverminderd artikel 27 moet de huurder die een niet-geproportioneerde woning huurt met minstens twee overtollige kamers en die van de maatschappij het voorstel krijgt om een geproportioneerde woning gelegen in dezelfde gemeente te betrekken, binnen een termijn van drie maanden zijn intrek nemen in bedoelde woning, waarbij bedoelde termijn ingaat de eerste dag van de maand die volgt op de bij aangetekend schrijven toegezonden kennisgeving van het door de maatschappij gemaakte voorstel.

Art. 17.§ 1. Door de maatschappij wordt aan de huurder een huurberekeningsfiche overgemaakt die opgesteld is volgens het model in bijlage 3. § 2. De huurder of de door hem aangewezen vertegenwoordiger kan éénmaal per jaar en op de wijze bepaald door de Minister op de zetel van de maatschappij kennis nemen van alle bestanddelen voor de berekening van de lasten en retributies die hem worden aangerekend.

Desgewenst mag hij bijgestaan worden door een door hem gekozen persoon.

Art. 18.Indien geweigerd wordt om de toestemmingen bedoeld in artikel 15, § 3, te verlenen of de inlichtingen te verstrekken die nodig zijn om de huurprijs vast te stellen nadat de maatschappij het gezinslid bij aangetekend schrijven reeds aangemaand heeft, indien een gezinslid een onjuiste of onvolledige verklaring aflegt, indien de toestemmingen bedoeld in artikel 15, § 3, worden ingetrokken of indien verzuimd wordt de kennisgeving voorzien in artikel 15, § 4, te verrichten, mag de maatschappij de maximumhuurprijs bedoeld in artikel 26 aanrekenen of de huurceel opzeggen, mits vooropzeg volgens de wettelijk vereiste vorm en onverminderd de verplichting om het huurverschil die de huurder onrechtmatig genoten heeft, te betalen.

De beslissing om deze bepalingen toe te passen wordt door de maatschappij getroffen nadat de commissaris van de Waalse Huisvestingsmaatschappij advies terzake heeft uitgebracht.

Art. 19.De huurder die vindt dat hij in zijn rechten verkort is ten gevolge van een beslissing van de maatschappij, mag bij aangetekend schrijven een bezwaar indienen op de zetel van de maatschappij, binnen één maand volgend op de kennisgeving van bedoelde beslissing.

Nadat de commissaris van de Waalse Huisvestingsmaatschappij advies heeft uitgebracht, moet de maatschappij zich bij gemotiveerde beslissing uitspreken over het bezwaar binnen één maand na indiening ervan en zijn beslissing bij aangetekend schrijven meedelen aan de huurder. HOOFDSTUK II. - Vaststelling van de huurprijs

Art. 20.§ 1. Jaarlijks wordt de huurprijs overeenkomstig artikel 21 aangepast, rekening houdend met inkomsten genoten door de gezinsleden die de woning bewonen, met de coëfficiënt x bepaald door de maatschappij en met de basishuurprijs.

De aldus gewijzigde huurprijs is van toepassing op 1 januari. § 2. Er wordt een nieuwe huurprijs vastgesteld wanneer de huurder een andere woning van de maatschappij wordt toegewezen.

De nieuwe huurprijs is van toepassing op de dag waarop de woning voor een andere wordt ingeruild. § 3. Er wordt een nieuwe huurprijs vastgesteld overeenkomstig artikel 21 wanneer : 1° het gezin dat de woning betrekt een wijziging ondergaat;2° het totaalbedrag van de op jaarbasis berekende gezinsinkomsten met minstens 15 % steeg of daalde ten opzichte van de inkomsten waarmee rekening werd gehouden voor de berekening van de laatst vastgestelde huurprijs. De nieuwe huurprijs wordt op de eerste dag van de maand die op de kennisgeving volgt, toegepast ofwel door de huurder, indien het om een inkomstendaling gaat, ofwel door de maatschappij, indien het om een inkomstenstijging gaat.

Art. 21.§ 1. De maandelijkse huur (L) is gelijk aan de uitkomst van de formule toegepast zoals volgt : L = 0,4 LB + x RA/12, waarbij LB de maandelijkse basishuurprijs vormt;

RA : het jaarinkomen van het gezin zoals bepaald in artikel 22 vertegenwoordigt;

X : de coëfficiënt is die afhangt van het jaarinkomen RA en die vastgesteld wordt door de maatschappij voor alle huurders overeenkomstig de methode omschreven in bijlage 1.

Art. 22.§ 1. Voor de toepassing van artikel 21 worden door de maatschappij de netto-inkomsten opgeteld zoals bepaald bij het Wetboek van de belastingen op de inkomsten van de natuurlijke personen die ontvangen werden door de gezinsleden die de woning betrekken, verminderd met de aftrekbare uitgaven bedoeld in artikel 104, 1° en 2°, van bedoeld Wetboek. § 2. De inkomsten van de met de huurders verwante personen die hierna opgesomd worden, worden slechts ten belope van 50 % in rekening gebracht : - het ongehuwde kind ouder dan 18 jaar en jonger dan 25 jaar; - de gepensioneerde bloedverwant in opgaande lijn; - de gehandicapte bloedverwant in opgaande lijn, de gehandicapte nakomeling en de gehandicapte collateraal.

Inkomsten van ongehuwde kinderen jonger dan 18 jaar worden niet in rekening gebracht.

Bij de berekening van de huurprijs en de aanpassing ervan wordt rekening gehouden met de inkomsten ontvangen door het gezin in de loop van het voorlaatste jaar vóór het jaar dat voorafgaat aan het jaar waarin elke verrichting plaatsvond. Indien die inkomsten evenwel met meer dan 15 % verschillen van de op jaarbasis berekende inkomsten van het lopende jaar, worden die laatste inkomsten in rekening gebracht.

Art. 23.De minimuminkomsten die de maatschappij in rekening brengt bij de berekening dan wel aanpassing van de huurprijs mogen niet lager zijn dan de bedragen bepaald door de Minister. Die bedragen worden jaarlijks op 1 januari aangepast op voorstel van de Waalse Huisvestingsmaatschappij.

Art. 24.§ 1. Een aftrek van 210 frank per kind ten laste wordt toegepast op de huurprijs die berekend wordt overeenkomstig artikel 21.

Dat bedrag is verbonden aan de index van de consumptieprijzen van de maand mei 1998.

Dat bedrag wordt jaarlijks op 1 januari aangepast naar gelang van de index van de maand mei van het jaar daarvoor.

Het bedrag dat uit deze aanpassing voortvloeit, wordt naar de tientallen frank afgerond. § 2. Het gehandicapte of het weeskind telt voor twee kinderen ten laste. De volwassen gehandicapte persoon telt voor één kind ten laste. § 3. De Minister bepaalt de wijze waarop het Gewest die aftrek ten laste neemt.

Art. 25.De huurprijs die berekend wordt overeenkomstig de artikelen 21, 22 en 24, mag niet minder bedragen dan 12 % van de minimuminkomsten bedoeld in artikel 23.

Art. 26.De jaarlijkse huurprijs die berekend wordt overeenkomstig de artikelen 21 tot en met 23 en zonder rekening te houden met de aftrekken bedoeld in artikel 24, mag niet meer bedragen dan 20 % van de gezinsinkomsten of, na die aftrekken, dan de normale huurwaarde voor zover de gezinsinkomsten gedurende minstens drie jaar de inkomsten van een gezin met een bescheiden inkomen met niet meer dan 20 % overschrijden.

De jaarlijkse huurprijs die geldt voor een gezin waarvan de inkomsten sinds minstens drie jaar de inkomsten van een gezin met een bescheiden inkomen overschrijden, is niet beperkt door de normale huurwaarde.

Vorig lid is evenwel niet van toepassing indien de huurder of zijn samenwonend echtgenote of de persoon met wie hij ongehuwd samenleeft, de leeftijd van 50 jaar bereikt op de datum van 1 januari van het jaar waarin de huurprijs zou moeten worden aangepast krachtens dezelfde paragraaf en indien hij op diezelfde datum de woning sinds minstens tien jaar betrekt.

Art. 27.Na afloop van de termijn waarvan sprake in artikel 16 betaalt de huurder wiens gezin geen enkel gehandicapte persoon telt, bovenop de huurprijs, die berekend is overeenkomstig de artikelen 21 tot en met 26, een supplement van 1 000 frank per maand per overtollige kamer, waarbij de eerste overtollige kamer van dat supplement vrijgesteld is.

Art. 28.Het besluit van de Waalse Regering van 13 juni 1991 inzake de sociale woningen die beheerd worden door de « Société régionale wallonne du Logement » of door de door haar erkende maatschappijen, wordt opgeheven.

Art. 29.De Minister van Huisvesting is belast met de uitvoering van dit besluit.

Namen, 25 februari 1999.

De Minister-President van de Waalse Regering, belast met Economie, KMO's, Externe Betrekkingen en Toerisme, R. COLLIGNON De Minister van Sociale Actie, Huisvesting en Gezondheid, W. TAMINIAUX

Bijlage 1 Berekening van de coëfficiënt x Om de waarde van x te bepalen naar gelang van het jaarlijks inkomen (RA), kiest de maatschappij jaarlijks twee waarden uit voor x : - x1, die begrepen moet zijn tussen twee waarden die bereikt kunnen worden : minimum 0,035 en maximum 0,060; - x2, die begrepen moet zijn tussen twee waarden die bereikt kunnen worden : minimum 0,090 en maximum 0,120.

Naar gelang van RA wordt de x-waarde dan bepaald door middel van de volgende formules : Indien RA kleiner is dan of gelijk is aan 300.000, x = x1.

Indien RA groter is dan 300.000 en kleiner dan 600.000, x = x1 + (x2 B x1) (RA - B300.000)/300.000.

Indien RA gelijk is aan of groter is dan 600.000, x = x2.

Indien maatschappijen fuseren, kan de Waalse Huisvestingsmaatschappij de maatschappij die uit de fusie voortvloeit ertoe machtigen verschillende waarden x1 en x2 bij wijze van overgangsmaatregel vastleggen voor het vermogen van de gefuseerde maatschappijen.

Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de Waalse Regering inzake de verhuur van de sociale woningen die beheerd worden door de « Société wallonne du Logement » (Waalse Huisvestingsmaatschappij) of door de openbare huisvestingsmaatschappijen.

Namen, 25 februari 1999.

De Minister-President van de Waalse Regering, belast met Economie, KMO's, Externe Betrekkingen en Toerisme, R. COLLIGNON De Minister van Sociale Actie, Huisvesting en Gezondheid, W. TAMINIAUX

Bijlage 2 Tabel van de actualiseringscoëfficiënten voor de berekening van de geactualiseerde kostprijs Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld _______ Nota's (1) Jaar waarin het gebouw voor het eerst betrokken wordt of, indien dat jaartal niet met zekerheid gekend is, het jaartal waarin de voorlopige oplevering van de werken door de voormalige Nationale Huisvestingsmaatschappij of door de Waalse Huisvestingsmaatschappij plaatsvond.(2) Coëfficient voor de berekening van de geactualiseerde kostprijs van de woningen. Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de Waalse Regering van 25 februari 1999 inzake de verhuur van de sociale woningen die beheerd worden door de « Société wallonne du Logement » (Waalse Huisvestingsmaatschappij) of door de openbare huisvestingsmaatschappijen.

Namen, 25 februari 1999.

De Minister-President van de Waalse Regering, belast met Economie, KMO's, Externe Betrekkingen en Toerisme, R. COLLIGNON De Minister van Sociale Actie, Huisvesting en Gezondheid, W. TAMINIAUX

Bijlage 3 Technische fiche ter berekening van de huurprijs Berekeningsfiche gevoegd bij het besluit van de Waalse Regering inzake de verhuur van de sociale woningen die beheerd worden door de « Société wallonne du Logement » (Waalse Huisvestingsmaatschappij) of door de openbare huisvestingsmaatschappijen.

Periode : van 1 januari tot en met 31 december 19..

Maatschappij : . . . . .

Huurder : . . . . .

Adres : . . . . .

I. GEZIN * Inkomen van bedoeld gezin : tegen 100 % (1) : . . . . . tegen 50 % (2) : . . . . .

Totaal : het gezinsinkomen is RA = . . . . . * Aantal kinderen ten laste : * Minimuminkomen dat in rekening moet worden gebracht en beantwoordt aan de gezinstoestand (RM) = . . . . .

II. WONING * Normale huurwaarde (VLN) = . . . . . * Basishuurprijs (LB) = . . . . . * Aanvankelijke huurprijs (Lb) = . . . . . * Aanvulling bij de aanvankelijke huurprijs (cl) = . . . . .

Uitgevoerde werken voor energiebesparing in 19.... : . . . . .

Basishuurprijs (LB) = Lb + cl = . . . . .

III. PARAMETERS VAN DE MAATSCHAPPIJ x1 = . . . . . x2 = . . . . .

Coëfficiënt van het inkomen : x = . . . . .

IV. BEREKENING HUISHUUR A. Aandeel woning (PL) : 0,40 LB = . . . . .

Aandeel inkomsten (PR) : x.RA/12 = . . . . .

Theoretische maandelijkse huurprijs (Lt) : PL + PR = . . . . .

B. Vermindering van de huurprijs naar gelang van het inkomen : (20 % RA) dan LT = . . . . .

C. Korting indien kind(eren) ten laste . . . . .

Totaal = . . . . .

D. Berekening van de maandelijkse huurprijs (LR) LR = Lt - Korting indien kind(eren) ten laste LR = . . . . . * beperkt tot normale huurwaarde LR = . . . . . * Toepassing maandelijkse minimumhuurprijs LR = 12 % Rm = . . . . . * afschaffing plafond maandelijkse huurprijs (art. 19, §§ 2, 3 en 4) LR = % RA = . . . . .

Maandelijkse huurprijs (LR) = . . . . .

V. ANDERE BESTANDDELEN VAN DE HUURPRIJS, DE LASTEN EN DE RETRIBUTIES 1. Garage of parkeerruimte = .. . . .

Andere = . . . . . 2. Retributies = .. . . .

Huurlasten = . . . . .

VI. MAANDELIJKS TE BETALEN TOTAALBEDRAG Totaal = maandelijkse huurprijs + garage of parkeerruimte + andere + retributies + huurlasten.

Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van de Waalse Regering van 25 februari 1999 inzake de verhuur van de sociale woningen die beheerd worden door de « Société wallonne du Logement » (Waalse Huisvestingsmaatschappij) of door de openbare huisvestingsmaatschappijen.

Namen, 25 februari 1999.

De Minister-President van de Waalse Regering, belast met Economie, Kmo's, Externe Betrekkingen en Toerisme, R. COLLIGNON De Minister van Sociale Actie, Huisvesting en Gezondheid, W. TAMINIAUX

^