Etaamb.openjustice.be
Besluit Van De Vlaamse Regering van 30 april 2004
gepubliceerd op 11 juni 2004

Besluit van de Vlaamse regering tot vaststelling van de statuten van de Vlaamse Vervoermaatschappij - De Lijn

bron
ministerie van de vlaamse gemeenschap
numac
2004035907
pub.
11/06/2004
prom.
30/04/2004
ELI
eli/besluit/2004/04/30/2004035907/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

30 APRIL 2004. - Besluit van de Vlaamse regering tot vaststelling van de statuten van de Vlaamse Vervoermaatschappij - De Lijn


De Vlaamse regering, Gelet op het decreet van 2 april 2004 betreffende het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaamse Vervoermaatschappij - De Lijn, inzonderheid op artikel 2;

Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 8 maart 2004;

Op voorstel van de Vlaamse minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Energie; Na beraadslaging, Besluit :

Artikel 1.De Vlaamse regering keurt de wijzigingen van de statuten van de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn, gevoegd als bijlage I bij dit besluit, goed.

Art. 2.De Vlaamse regering stelt de statuten van de Vlaamse Vervoermaatschappij - De Lijn, gevoegd als bijlage II bij dit besluit, vast.

Art. 3.Het besluit van 24 oktober 1990 van de Vlaamse Executieve houdende goedkeuring van de statuten van de Vlaamse Vervoermaatschappij wordt opgeheven.

Art. 4.Dit besluit treedt in werking op de datum van inwerkingtreding van het decreet van 2 april 2004 betreffende het publiekrechtelijk vormgeving extern verzelfstandigd agentschap Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn.

Art. 5.De Vlaamse minister, bevoegd voor het Vervoer, is belast met de uitvoering van dit besluit.

Brussel, 30 april 2004.

De minister-president van de Vlaamse regering, B.SOMERS De Vlaamse minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Energie, G. BOSSUYT

Bijlage I

Artikel 1.In het opschrift van de statuten van de Vlaamse Vervoermaatschappij, zoals goedgekeurd door de Vlaamse regering op 24 oktober 1990, worden de woorden "Vlaamse Vervoermaatschappij" vervangen door "Vlaamse Vervoermaatschappij - De Lijn" en de woorden "Hoofdstuk l. - Oprichting" vervangen door de woorden "Hoofdstuk l. - Algemene bepaling".

Art. 2.Artikel 1 van dezelfde statuten wordt vervangen door wat volgt : "Onderhavige statuten van de Vlaamse Vervoermaatschappij - De Lijn, afgekort VVM - De Lijn, hierna te noemen "de Maatschappij", worden vastgesteld overeenkomstig artikel 2, vierde lid, van het decreet van 2 april 2004 betreffende het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaamse Vervoermaatschappij - De Lijn."

Art. 3.In artikel 4, derde lid, van dezelfde statuten worden de woorden "De andere aanwezige leden van de raad van bestuur vullen het bureau aan" vervangen door de woorden "Samen met de andere aanwezige leden van de raad van bestuur vormen zij het bureau".

Art. 4.In artikel 5, tweede lid, van dezelfde statuten : 1 ° wordt het woord "commissaris-revisor" vervangen door het woord commissaris"; 2° worden tussen het woord "jaarrekeningen," en het woord "en" de woorden "benoemt de commissaris" ingevoegd;3° worden de woorden "ontlasting aan de raad van bestuur en aan de commissarisrevisor" vervangen door de woorden "kwijting voor de uitoefening van hun mandaat aan de raad van bestuur en aan de commissaris".

Art. 5.Artikel 8, 9, 10 en 11 van dezelfde statuten worden opgeheven.

Art. 6.In artikel 12 van dezelfde statuten worden de woorden ", ontslagnemingen, schorsingen of afzettingen" vervangen door de woorden "en ontslagen".

Art. 7.Artikel 13 van dezelfde statuten wordt vervangen door wat volgt : "De voorzitter, de ondervoorzitter en de bestuurders houden op van de raad van bestuur deel uit te maken op de gewone algemene vergadering die volgt op hun vijfenzestigste verjaardag."

Art. 8.Aan artikel 16 van dezelfde statuten wordt een nieuw vierde en een vijfde lid toegevoegd, luidend : "In gevallen van hoogdringendheid kunnen beslissingen genomen worden gezamenlijk door de voorzitter, of bij verhindering de ondervoorzitter, en een bestuurder, onder voorbehoud van bekrachtiging door de Raad van Bestuur in zijn eerstvolgende vergadering.

Iedere bestuurder kan schriftelijk, onder welke vorm ook, een andere bestuurder afvaardigen om hem te vertegenwoordigen op een welbepaalde vergadering van de raad van bestuur en om voor hem en in zijn plaats te stemmen. In dit geval wordt de lastgever geacht aanwezig te zijn.

Iedere bestuurder kan per vergadering ten hoogste één andere bestuurder vertegenwoordigen. De volmacht wordt bij de notulen van de vergadering gevoegd."

Art. 9.In artikel 19, 2° en 3° van dezelfde statuten worden de woorden "van het decreet van 31 juli 1990 tot oprichting van de Vlaamse Vervoermaatschappij" telkens vervangen door de woorden "van het decreet van 2 april 2004 betreffende het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn".

Artikel 19, 4° van dezelfde statuten wordt vervangen door wat volgt : "4° bepaalt het aantal, de bevoegdheden, de werking en de grenzen van het werkingsgebied van de exploitatie-entiteiten".

In artikel 19, 10°, van dezelfde statuten worden de woorden "tien miljoen frank" vervangen door de woorden "tweehonderdvijftigduizend euro", de woorden "zes miljoen frank" door "honderdvijftigduizend euro" en de woorden "drie miljoen frank" door "vijfenzeventigduizend euro".

Artikel 19, 12°, van dezelfde statuten wordt vervangen door wat volgt : "12° stelt het administratief en geldelijke statuut van het personeel alsmede de personeelsformatie van de maatschappij vast".

Artikel 19, 15°, van dezelfde statuten wordt opgeheven.

Art. 10.In artikel 20 van dezelfde statuten worden de woorden "tot en met 15°" vervangen door "tot en met 14°".

Art. 11.Artikel 21 van dezelfde statuten wordt vervangen door wat volgt : "De raad van bestuur richt een auditcomité op en bepaalt de samenstelling, de bevoegdheden en de werking hiervan."

Art. 12.Artikel 23 van dezelfde statuten wordt opgeheven.

Art. 13.In artikel 24, 2°, van dezelfde statuten : 1° worden de woorden "en onverminderd de bepalingen van artikel 31, 5°" geschrapt;2° worden de woorden "tien miljoen frank" vervangen door de woorden "tweehonderdvijftigduizend euro", de woorden "zes miljoen frank" door "honderdvijftigduizend euro" en de woorden "drie miljoen frank" door "vijfenzeventigduizend euro". In artikel 24, 5°, van dezelfde statuten worden de woorden "en van de bevoegdheden toegekend aan de exploitatie-entiteiten krachtens artikel 20, 3° van het decreet van 31 juli 1990 tot oprichting van de Vlaamse Vervoermaatschappij" geschrapt.

Art. 14.In artikel 26 van dezelfde statuten worden de woorden ", en dit onverminderd de bepalingen van artikel 31, 2° en 5°" geschrapt.

Art. 15.Artikel 27 van dezelfde statuten wordt opgeheven.

Art. 16.Het opschrift van dezelfde statuten "Hoofdstuk IV. - De exploitatie-entiteiten" en artikel 29, 30, 31, 32 en 33 worden opgeheven.

Art. 17.Er wordt een nieuw Hoofdstuk IV toegevoegd dat luidt als volgt : "Hoofdstuk IV. - De commissaris".

Art. 18.Er wordt aan dezelfde statuten een nieuw artikel 34 toegevoegd, luidend : "De controle op de financiële toestand, op de jaarrekening en op de regelmatigheid van de verrichtingen weer te geven in de jaarrekening, wordt aan een commissaris opgedragen. Deze wordt benoemd door de algemene vergadering uit de leden van het Instituut der Bedrijfsrevisoren." Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van De Vlaamse regering van 30 april 2004 tot vaststelling van de statuten van de Vlaamse Vervoermaatschappij - De Lijn.

De minister-president van de Vlaamse regering, B. SOMERS De Vlaamse minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Energie, G. BOSSUYT

Bijlage II De statuten van de Vlaamse Vervoermaatschappij - De Lijn HOOFDSTUK I. - Algemene bepaling

Artikel 1.Onderhavige statuten van de Vlaamse Vervoermaatschappij - De Lijn, afgekort VVM - De Lijn, hierna te noemen "de Maatschappij", worden vastgesteld overeenkomstig artikel 2, vierde lid, van het decreet van 2 april 2004 betreffende het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaamse Vervoermaatschappij - De Lijn. HOOFDSTUK II. - Bestuursorganen van de Maatschappij Afdeling 1. - De algemene vergadering

Art. 2.De algemene vergadering wordt gehouden op de plaats door de raad van bestuur in de uitnodigingen aangeduid.

De uitnodiging vermeldt de door de raad van bestuur vastgestelde agenda en wordt door de voorzitter of de ondervoorzitter samen met de bijhorende documenten aan de aandeelhouders gezonden, ten minste acht werkdagen vóór de vergadering.

Aandeelhouders kunnen tot vóór de aanvang van de vergadering schriftelijke voorstellen van agendapunten indienen bij de voorzitter.

De vergadering beslist bij eenvoudige meerderheid van stemmen over de toevoeging van deze punten aan de agenda.

Art. 3.De algemene vergadering bestaat uit de eigenaars van de maatschappelijke aandelen.

De rechtspersonen, eigenaars van maatschappelijke aandelen, worden ieder door één enkele afgevaardigde vertegenwoordigd.

De aandeelhouders hebben zoveel stemmen als zij aandelen bezitten.

Een aanwezigheidslijst van de aandeelhouders en het aantal aandelen dat zij vertegenwoordigen, wordt door ieder van hen bij de aanvang van de vergadering ondertekend.

De algemene vergadering is regelmatig samengesteld wanneer minstens de helft van de maatschappelijke aandelen vertegenwoordigd zijn. Haar beslissingen binden al de aandeelhouders.

Art. 4.De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur of, in geval deze verhinderd is, door de ondervoorzitter.

In geval van verhindering van de voorzitter en van de ondervoorzitter, wordt het voorzitterschap van de algemene vergadering waargenomen door de oudste in leeftijd van de aanwezige bestuurders.

De voorzitter kiest zijn secretaris. Samen met de andere aanwezige leden van de raad van bestuur vormen zij het bureau.

In geval van stemming worden aan het bureau twee aandeelhouders als stemopnemers toegevoegd.

De beslissingen worden bij meerderheid van stemmen genomen. Bij staking van stemmen wordt elk voorstel waarover wordt gestemd, verworpen.

De geheime stemming kan gevraagd worden door tien aandeelhouders.

Wanneer er over personen gestemd wordt is de stemming van rechtswege geheim.

Art. 5.De gewone algemene vergadering komt van rechtswege eik jaar bijeen de laatste dinsdag van de maand mei, om 14 uur.

De gewone algemene vergadering krijgt mededeling van het verslag van de raad van bestuur, alsmede van het verslag van de commissaris. Zij doet uitspraak over deze verslagen en over de jaarrekeningen, benoemt de commissaris en verleent bij een bijzondere stemming kwijting voor de uitoefening van hun mandaat aan de raad van bestuur en aan de commissaris. Zij verleent advies over voorgestelde wijzigingen aan de statuten. In voorkomend geval spreekt zij zich uit over de andere op de agenda geplaatste punten.

Art. 6.De raad van bestuur kan beslissen buitengewone algemene vergaderingen bijeen te roepen. De raad van bestuur is ertoe gehouden een buitengewone algemene vergadering binnen de dertig dagen bijeen te roepen op verzoek van de Vlaamse regering. Het verzoek vermeldt de op de agenda te plaatsen onderwerpen.

Art. 7.De notulen van de gewone en van de buitengewone algemene vergadering worden ondertekend door de leden van het bureau. Afdeling 2. - De raad van bestuur

Art 12. De benoemingen en ontslagen van bestuurders worden in het Belgisch Staatsblad bekendgemaakt.

Art. 13.De voorzitter, de ondervoorzitter en de bestuurders houden op van de raad van bestuur deel uit te maken op de gewone algemene vergadering die volgt op hun vijfenzestigste verjaardag.

Art. 14.In geval van verhindering van de voorzitter worden de vergaderingen van de raad van bestuur voorgezeten door de ondervoorzitter of, in geval van verhindering, door de oudste in leeftijd van de aanwezige bestuurders.

Art. 15.De raad van bestuur vergadert minstens tienmaal per jaar; hij wordt bijeengeroepen door de voorzitter of in geval van verhindering door de ondervoorzitter.

Daarbuiten roept de voorzitter, of in geval van verhindering de ondervoorzitter, de raad van bestuur samen indien hij van oordeel is dat het belang van de Maatschappij dit vereist, of indien twee bestuurders daarom verzoeken.

De uitnodiging vermeldt de door de voorzitter of de ondervoorzitter bepaalde agenda. Zij wordt ten minste acht werkdagen vóór de vergadering samen met de bijhorende documenten toegestuurd.

Art. 16.De raad van bestuur beraadslaagt slechts geldig zo ten minste de helft van zijn leden aanwezig is.

De beslissingen worden genomen bij eenvoudige meerderheid van stemmen.

Elke bestuurder beschikt over één stem, met dien verstande dat in geval van staking van stemmen de stem van de voorzitter beslissend is.

In gevallen van hoogdringendheid kunnen beslissingen genomen worden gezamenlijk door de voorzitter, of bij verhindering de ondervoorzitter, en een bestuurder, onder voorbehoud van bekrachtiging door de Raad van Bestuur in zijn eerstvolgende vergadering.

Iedere bestuurder kan schriftelijk, onder welke vorm ook, een andere bestuurder afvaardigen om hem te vertegenwoordigen op een welbepaalde vergadering van de raad van bestuur en om voor hem en in zijn plaats te stemmen. In dat geval wordt de lastgever geacht aanwezig te zijn.

Iedere bestuurder kan per vergadering ten hoogste één andere bestuurder vertegenwoordigen. De volmacht wordt bij de notulen van de vergadering gevoegd.

Art. 17.Indien tijdens een vergadering de raad van bestuur niet in voldoende aantal is om geldig te beraadslagen kan hij, na een nieuwe uitnodiging, geldig beraadslagen over de zaken die voor de tweede maal op de agenda staan, om het even hoeveel leden aanwezig zijn.

Art. 18.De notulen van de raad van bestuur worden in een op de zetel van de Maatschappij gehouden bijzonder register ingeschreven. Zij worden ondertekend door ten minste de helft der leden van de raad die aan de beraadslagingen hebben deelgenomen.

De afschriften of uittreksels van de notulen worden ondertekend door ten minste twee bestuurders.

Art. 19.De raad van bestuur : 1° stelt de exploitatiebegroting van de Maatschappij vast;2° benoemt de personeelsleden van het hoogste niveau, zoals bepaald in artikel 28 van het decreet van 2 april 2004 betreffende het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn.3° bepaalt de bevoegdheden van de directeur-generaal, de adjunct-directeurgeneraal en de directeuren, onverminderd de bepalingen van het decreet van 2 april 2004 betreffende het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaamse Vervoermaatschappij - De Lijn;4° bepaalt het aantal, de bevoegdheden, de werking en de grenzen van het werkingsgebied van de exploitatie-entiteiten;5° beslist over de verwerving en de vervreemding van onroerende goederen;de inbezitstelling van de goederen heeft in voorkomend geval plaats ten verzoeke en op kosten van de Maatschappij, zoals voor de van openbaar nut verklaarde werken; 6° sluit de jaarrekeningen van de Maatschappij af en legt ze, met zijn verslag, aan de algemene vergadering voor;7° stelt het investeringsprogramma, alsmede de financieringsplannen op;8° geeft advies over het investeringsprogramma inzake infrastructuren van het gemeenschappelijk vervoer die moeten gerealiseerd worden door of voor rekening van het Vlaamse Gewest en die door laatstgenoemde gefinancierd worden;9° sluit met de Vlaamse regering een beheersovereenkomst af; 10° doet de bestellingen en sluit overeenkomsten af die de Maatschappij verbinden bij openbare aanbesteding of algemene offerteaanvraag voor een bedrag van meer dan tweehonderd vijftigduizend euro (250.000 euro), bij beperkte aanbesteding of beperkte offerteaanvraag voor een bedrag van meer dan honderd vijftigduizend euro (150.000 euro) en bij onderhandse opdracht voor een bedrag van meer dan vijfenzeventigduizend euro (75.000 euro); 11° machtigt de leningen en aanvragen voor kredietopneming;12° stelt het administratief en geldelijke statuut van het personeel alsmede de personeelsformatie van de maatschappij vast;13° keurt de ontwerpen van collectieve arbeidsovereenkomsten goed;14° roept de algemene vergadering bijeen en stelt de agenda vast, onverminderd de bepalingen van artikel 2; Deze opsomming is niet beperkend.

Art. 20.De raad van bestuur kan bevoegdheden delegeren aan de directeur-generaal, de adjunct-directeur-generaal en aan de directeuren, met uitzondering van vermeld in artikel 19, 1° tot en met 14°.

Art. 21.De raad van bestuur richt een auditcomité op en bepaalt de samenstelling, de bevoegdheden en de werking hiervan.

Art. 22.De raad van bestuur bepaalt, bij een huishoudelijk reglement, op welke wijze hij zijn bevoegdheden uitoefent, onder inachtneming van deze statuten. Afdeling 3. - De directeur-generaal en de adjunct-directeur-generaal

Art. 24.Onverminderd de bepaling van artikel 20 is de directeur-generaal verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur.

Inzonderheid : 1° voert hij de beslissingen van de bestuursorganen uit; 2° mits kennisgeving aan de raad van bestuur, doet hij de bestellingen en sluit hij overeenkomsten af die de Maatschappij verbinden bij openbare aanbesteding of algemene offerteaanvraag voor een bedrag van ten hoogste tweehonderdvijftigduizend euro (250.000 euro), bij beperkte aanbesteding of beperkte offerteaanvraag voor een bedrag van ten hoogste honderdvijftigduizend euro (150.000 euro) en bij onderhandse opdracht voor een bedrag van ten hoogste vijfenzeventigduizend euro (75.000 euro); 3° ontvangt hij, samen met een door de raad van bestuur aangewezen personeelslid, alle aan de Maatschappij verschuldigde sommen, beslist over de plaatsing van de beschikbare geldmiddelen, beschikt over de geldmiddelen die de Maatschappij in deposito of op lopende rekeningen heeft en tekent alle boekhoudkundige stukken;4° beantwoordt hij elke vraag om inlichtingen die uitgaat van de bestuurs- of toezichtsorganen of van de voogdijoverheid, met betrekking tot het algemeen beleid van de Maatschappij;5° is hij bevoegd voor de personeelsaangelegenheden, mits de regels vastgelegd door de raad van bestuur worden geëerbiedigd en met uitzondering van de bevoegdheden toegekend aan de raad van bestuur krachtens artikel 19, 2° van deze statuten. De directeur-generaal kan aan de adjunct-directeur-generaal of aan een directeur die hij aanwijst de bevoegdheden overdragen die hij nodig mocht achten voor de goede gang van de diensten die hem opgedragen zijn; hij deelt dit mee aan de raad van bestuur en aan de raad van directeuren.

Art. 25.De adjunct-directeur-generaal vervangt de directeur-generaal bij diens afwezigheid.

Art. 26.Voor al de handelingen van de Maatschappij, buiten die welke tot het dagelijks bestuur behoren, is de Maatschappij geldig tegenover derden verbonden door de gezamenlijke handtekening van de voorzitter van de raad van bestuur, of in geval van verhindering van deze laatste, door die van de ondervoorzitter, en die van de directeur-generaal, of in geval van verhindering van deze laatste, door die van de adjunct-directeur-generaal.

De daden van dagelijks bestuur worden binnen door deze statuten vastgestelde grenzen ondertekend door de directeur-generaal die daartoe de bevoegdheden kan delegeren die hij nuttig mocht achten overeenkomstig de bepalingen van artikel 24. HOOFDSTUK III. - De raad van directeuren

Art. 28.De raad van directeuren : 1° staat de directeur-generaal bij in het uitvoeren van de beslissingen genomen door de raad van bestuur;2° bereidt de documenten voor die aan de bestuursorganen worden voorgelegd;3° licht de bestuursorganen in over de exploitatie van de Maatschappij;4° verleent advies over : - het vervoerbeleid; - de coördinatie tussen de exploitatie-entiteiten; - de coördinatie en de samenwerkingsakkoorden tussen de Maatschappij en andere vervoermaatschappijen; - de voorstelling en coördinatie van de tarieven; - de verdeling, coördinatie en controle van de toelagen; - de programmatie voor de investeringen voor infrastructuur; - de aankopen van het rollend materieel en van de uitrustingsgoederen; - de marketing en het commercieel beleid; - het verwerven en vervreemden van onroerende goederen; - het administratief en het geldelijk statuut van het personeel en de personeelsformatie; - de samenwerkingsakkoorden met de gewestelijke, nationale en internationale instellingen; - het financieel beleid.

Deze opsomming is niet beperkend. HOOFDSTUK IV. - De commissaris

Art. 34.De controle op de financiële toestand, op de jaarrekening en op de regelmatigheid van de verrichtingen weer te geven in de jaarrekening, wordt aan een commissaris opgedragen. Deze wordt benoemd door de algemene vergadering uit de leden van het Instituut der Bedrijfsrevisoren.

Gezien om gevoegd te worden bij het besluit van De Vlaamse regering van 30 april 2004 tot vaststelling van de statuten van de Vlaamse Vervoermaatschappij - De Lijn.

De minister-president van de Vlaamse regering, B. SOMERS De Vlaamse minister van Mobiliteit, Openbare Werk en Energie, G. BOSSUYT

^