Etaamb.openjustice.be
Besluit Van De Regering Van De Franse Gemeenschap van 21 juni 2004
gepubliceerd op 08 september 2004

Besluit van de Regering van de Franse Gemeenschap tot vaststelling van de nadere regels voor het Hulpfonds voor creatie op radio

bron
ministerie van de franse gemeenschap
numac
2004202380
pub.
08/09/2004
prom.
21/06/2004
ELI
eli/besluit/2004/06/21/2004202380/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

21 JUNI 2004. - Besluit van de Regering van de Franse Gemeenschap tot vaststelling van de nadere regels voor het Hulpfonds voor creatie op radio


De Regering van de Franse Gemeenschap, Gelet op het decreet van 27 oktober 1997 houdende aanwijzing van de begrotingsfondsen vermeld in de algemene uitgavenbegroting van de Franse Gemeenschap, zoals gewijzigd;

Gelet op het decreet van 27 februari 2003 betreffende de radio-omroep, inzonderheid op artikel 162, § 2;

Gelet op het advies van de Inspecteur van Financiën, gegeven op 2 september 2003;

Gelet op het advies van de Hoge Raad voor de Audiovisuele sector, gegeven op 8 oktober 2003;

Gelet op de akkoordbevinding van de Minister van Begroting van 31 maart 2004;

Gelet op het advies nr. 36.994/4 van de Raad van State, gegeven op 17 mei 2004, met toepassing van artikel 84, § 1, 1° van de gecoördineerde wetten op de Raad van State;

Op de voordracht van de Minister van Kunsten, Letteren en van de Audiovisuele Sector;

Na beraadslaging van 9 juni 2004, Besluit :

Artikel 1.Er wordt een Adviescommissie voor creatie op radio opgericht, hierna "de Commissie" genoemd, die tot doel heeft de Minister van de Audiovisuele sector een advies over de projecten van de uitzendingen voor creatie op radio uit te brengen met het oog op een tegemoetkoming van het Steunfonds voor creatie op radio.

Art. 2.De Commissie is samengesteld uit acht leden die door de Regering worden aangesteld. Hun mandaat duurt 4 jaar en is één keer hernieuwbaar. De Regering stelt een voorzitter en een ondervoorzitter binnen de Commissie aan. De 8 leden van de commissie worden aangesteld met inachtneming van de wet van 16 juli 1973 waarbij de bescherming van de ideologische en filosofische strekkingen gewaarborgd wordt.

De leden worden gekozen onder de personen die behoren tot de volgende categorieën : de auteursvennootschappen; de verenigingen voor permanente opvoeding, actief op het gebied van de audiovisuele sector; de leerkrachten in verspreidingskunsten en communicatiekunsten; de audiovisuele beroepen in het algemeen; de private klankradio-omroepdiensten.

Elke bovenvermelde categorie telt ten minste een lid in de commissie.

Bovendien is de secretaris-generaal van het Ministerie van de Franse Gemeenschap van rechtswege stemgerechtigd. Hij kan zich laten vervangen.

De Regering stelt acht plaatsvervangers aan onder dezelfde categorieën. De plaatsvervangers worden opgeroepen om elk lid te vervangen dat niet kan zetelen in een vergadering van de commissie.

Twee afgevaardigden van de Regering wonen de werkzaamheden van de Commissie bij met raadgevende stem.

Het secretariaat van de commissie wordt waargenomen door de Algemene Dienst voor de Audiovisuele sector en voor de Multimedia van het Ministerie van de Franse Gemeenschap.

Art. 3.Wanneer een lid weet dat er omtrent zichzelf een mogelijkheid bestaat om een belangenconflict te zien ontstaan in verband met het onderwerp voorgelegd aan de beraadslaging van de Commissie dan onthoudt het zich ervan aan de debatten en de beraadslaging deel te nemen. De niet-naleving van deze maatregel rechtvaardigt de afzetting van een lid door de Regering.

Art. 4.In geval van ontslagneming of afzetting van een lid vervangt de Regering het binnen de zes maanden.

Art. 5.De commissie vergadert ten minste twee keer per jaar.

Ze beraadslaagt en beslist geldig slechts als ten minste de helft van haar leden aanwezig is. De beraadslagingen worden bij meerderheid van de aanwezige leden genomen. Bij staking van stemmen wordt de stem van de voorzitter beslissend.

Art. 6.De Commissie stelt haar huishoudelijk reglement vast en bepaalt de voorstellingswijze van de projecten die haar worden gericht. Het huishoudelijk reglement bepaalt inzonderheid de methodologische principes en de algemene behoordelingscriteria van projecten van radio-uitzendingen. Het huishoudelijk reglement zal het mogelijk moeten maken de minderheidsnota's in de adviezen van de commissie in te voegen.

Dat reglement wordt door de Regering goedgekeurd.

Art. 7.De projecten van uitzendingen voor creatie op radio worden in vijftien exemplaren aan de commissie overgebracht.

De commissie houdt rekening met de projecten van de private klankradio-omroepdiensten of de onafhankelijke producenten- auteurs van projecten die verblijven of die vast gevestigd zijn in de Franse Gemeenschap.

Voor de toepassing van dit artikel wordt verstaan onder "onafhankelijke producent-auteur van project" : elke natuurlijke persoon die geen personeelslid is van de RTBF of van een netwerk erkend krachtens de artikelen 103 of 109 van het decreet van 27 februari 2003 betreffende de radio-omroep, wanneer ze te werk gaat in het kader van haar ambt van personeelslid van deze instellingen, of elke rechtspersoon die zich juridisch onderscheidt van een dienstenuitgever en die niet rechtstreeks of onrechtstreeks wordt gecontroleerd door de RTBF of door een netradio zoals hierboven vermeld.

Deze projecten moeten het cultureel of artistiek patrimonium van de Franse Gemeenschap herwaarderen.

De commissie beoordeelt de projecten rekening houdend met de volgende verschillende elementen : van het originele karakter; van de kwaliteit van de radio-schrijftechniek in alle gebieden van cultureel belang en inzonderheid de informatie, de fictie en de muziek alsook de permanente opvoeding; van het aantal uitgevers die zich ertoe verbinden het project uit te zenden alsook van het aantal uitzendingen en van de zendtijd die deze voorstellen.

De aanvrager voegt aan zijn verzoek een ontwerp van productiebegroting en een uitzendplan van de geplande uitzending, met de verbintenis van ten minste een private klankradio-omroepdienst van de Franse Gemeenschap om de eerste uitzending van het programma.

Art. 8.Na advies van de commissie kiest de Minister van de Audiovisuele sector de projecten van uitzendingen voor creatie op radio uit die gesteund moeten worden en bepaalt de bedragen toegekend aan ieder van hen. Het totaal bedrag van de hulp verleend aan eenzelfde auteur van project en/of private dienst kan niet 100.000 euro over een periode van drie jaar overschrijden.

De beslissing van de Minister wordt genomen op basis van de beoordelingselementen bedoeld in artikel 7. De gesteunde projecten moeten uitgezonden worden binnen de zes maanden volgend op de procedure tot uitbetaling van de subsidies.

Art. 9.De betalingswijzen voor de hulp toegekend aan de projecten van uitzendingen voor creatie op radio zijn de volgende : een eerste gedeelte dat 75 % van de hulp vertegenwoordigt, wordt uitbetaald binnen een termijn van 4 weken volgend op de boekhoudkundige verbintenis het saldo wordt uitbetaald op voorstelling van de rekeningen van productie en van eindproduct voor de uitzendingen.

Art. 10.De commissie stelt elk jaar een activiteitenverslag op dat een samenvatting voorstelt van de uitgebrachte adviezen en van de gesteunde projecten. Dit verslag wordt overgebracht aan de Minister van de Audiovisuele sector alsook aan de Secretaris-generaal van het Ministerie van de Franse Gemeenschap. Dit verslag wordt ter beschikking van het publiek gesteld.

Art. 11.Het besluit van de Executieve van de Franse Gemeenschap van 18 december 1991 houdende bepaling van de modaliteiten met betrekking tot het Steunfonds voor creatie op radio, gewijzigd bij het besluit van 5 februari 1999, wordt opgeheven.

Art. 12.Dit besluit treedt in werking de dag waarop het in het Belgisch Staatsblad wordt bekendgemaakt.

Art. 13.De Minister tot wiens bevoegdheid de Audiovisuele sector behoort, wordt belast met de uitvoering van dit besluit.

Brussel, 21 juni 2004.

Vanwege de Regering van de Franse Gemeenschap : De Minister van Kunsten, Letteren en van de Audiovisuele Sector, O. CHASTEL

^