Etaamb.openjustice.be
Besluit Van De Franse Gemeenschapscommissie van 14 mei 2009
gepubliceerd op 09 juli 2009

Besluit 2009/520 van het College van de Franse Gemeenschapscommissie tot vaststelling van het barema van de begunstigden en het statuut van de gezins-, bejaarden- en huishoudhelpers in de diensten voor thuishulp

bron
franse gemeenschapscommissie van het brussels hoofdstedelijk gewest
numac
2009031383
pub.
09/07/2009
prom.
14/05/2009
ELI
eli/besluit/2009/05/14/2009031383/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

14 MEI 2009. - Besluit 2009/520 van het College van de Franse Gemeenschapscommissie tot vaststelling van het barema van de begunstigden en het statuut van de gezins-, bejaarden- en huishoudhelpers in de diensten voor thuishulp


Het College, Gelet op het decreet van 5 maart 2009 betreffende het aanbod van ambulante diensten in de domeinen van de sociale actie, het gezin en de gezondheid dat het decreet opheft van de Franse gemeenschapscommissie van 27 mei 1999 betreffende de erkenning en de subsidiëring van de diensten voor thuishulp;

Gelet op het besluit van het College van de Franse Gemeenschapscommissie van 27 april 2000 betreffende de erkenning en de subsidiëring van de diensten voor thuishulp dat volgende bijlagen bevat : bijlage I - Statuut van de gezins-, bejaarden- en huishoudhelpers en bijlage V - Barema van de begunstigden;

Overwegende dat het besluit van het College van de Franse Gemeenschapscommissie houdende de toepassing van het decreet van 5 maart betreffende het aanbod van ambulante diensten in de domeinen van de sociale actie, het gezin en de gezondheid het besluit zal opheffen van de Franse gemeenschapscommissie van 27 april 2000 betreffende de erkenning en de subsidiëring van de diensten voor thuishulp;

Overwegende dat het aangewezen is om het barema vast te stellen van de begunstigden in de diensten voor thuishulp, aangezien de bijdrage van de begunstigden afgetrokken wordt van de jaarlijkse subsidie in de diensten voor thuishulp;

Overwegende dat het aangewezen is om het statuut van de gezins-, bejaarden- en huishoudhelpers te preciseren voor de opdrachten van openbare dienst voorzien in het decreet van 5 maart 2009;

Op voorstel van de Minister, Lid van het College belast met de Sociale Actie, het Gezin en de Sport, Besluit :

Artikel 1.Dit besluit regelt een aangelegenheid bedoeld in artikel 128 van de Grondwet krachtens artikel 138 van de Grondwet.

Art. 2.Het statuut van de gezins-, bejaarden- en huishoudhelpers wordt vastgesteld in bijlage I. A en I. B van dit besluit.

Art. 3.Het barema van de begunstigden is vastgesteld in bijlage II van dit besluit.

Art. 4.Dit besluit treedt in werking op 31 december 2009.

Art. 5.Het Lid van het College, bevoegd voor de Sociale Actie, het Gezin en de Sport wordt belast met de uitvoering van dit besluit.

Brussel, 14 mei 2009.

Voor het College : Het Lid van het College belast met de Sociale Actie, het Gezin en de Sport, E. KIR De Voorzitter van het College, B. CEREXHE

Bijlage I A. STATUUT VAN DE GEZINS- OF BEJAARDENHELPER I. Definitie : De gezinshulp alsook de bejaardenhulp zijn polyvalente beroepslui.

De gezinshulp of de bejaardenhulp helpen en begeleiden de begunstigden bij het uitvoeren van hun dagelijkse handelingen.

Hij wijst met name op de gevaren die de begunstigde of zijn entourage bedreigen.

Hij overlegt met de begunstigde en zijn collega's en werkt samen met alle medisch-sociale actoren die zich bezighouden met de begunstigde.

II. Functie van gezins-of bejaardenhelper : De gezins- of bejaardenhelper voert zijn functie uit bij een dienst voor thuishulp, onder de verantwoordelijkheid van een teamverantwoordelijke.

De huishoudelijke hulp moet tussenkomen bij gezinnen, bejaarden, zieken en andersvaliden in moeilijkheden om alle dagelijkse levenshandelingen te vervullen.

Hij moet ervoor te zorgen dat de personen thuis kunnen blijven en hen levenskwaliteit garanderen.

De gezins- of bejaardenhulp maakt deel uit van de sociale dienstverlening. Hij wordt aangeworven door een erkende dienst voor thuishulp en werkt onder de verantwoordelijkheid en de controle ervan.

De opdracht van de huishoudelijke- of bejaardenhulp wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met het gezin en/of de omgeving.

De gezins-of bejaardenhulp kan bijdragen tot een inschakeling in het sociaal leven en speelt een belangrijke preventieve rol.

De gezins-of bejaardenhelper werkt : - Op individueel vlak : ten opzichte van de persoon die wordt geholpen; - Op collectief vlak : ten opzichte van het gezin en de omgeving van de persoon; - Op preventief vlak : in zijn educatieve opdracht, door zijn observatie, door zijn vermogen om risicovolle situaties op te sporen en te vermelden; - Op curatief vlak : in zijn educatieve en sanitaire opdracht, als rationele en maatschappelijke bijstand in het dagelijks leven.

De vraag om hulp kan een ondersteunende, ontlastende en/of vervangende functie hebben. Ze is bovendien tijdelijk.

Binnen een globale tenlasteneming dekt de vraag om hulp meer bepaald vier gebieden. Deze kunnen van elkaar onderscheiden worden, maar zijn niet altijd van elkaar te scheiden. Ze worden vaak tegelijk verricht.

Het betreft : a) persoonlijke zorgen;b) huishoudelijke hulp;c) algemene psychosociale hulp;d) algemene pedagogische en sociaal-educatieve hulp. A. Persoonlijke zorgen : De helper vervult een assisterende en ondersteunende rol bij de basis zorgverlening. Deze zorgen zijn doorgaans ondersteunend bij handelingen in het dagelijks leven van de betrokkene. 1° Bijstand bij alledaagse handelingen : a) helpen bij het bewegen en bij verplaatsingen b) helpen bij het aan- en uitkleden c) hygiëne : - dagelijkse wasbeurt; - intiem toilet; - bad. d) bijzondere hygiëne : - haarverzorging; - nagelverzorging; - tanden/gebit poetsen; - mondhygiëne; - scheren; - schminken. 2° Hygiënisch onderhoud en opmaak van slaapkamer en bed.3° Beperkte en elementaire zorgen (verzorging van huidirritatie), thuisbereiding van medicijnen (indien de bejaarde over een medisch voorschrift beschikt).4° Hygiënetaken (schoonmaak en desinfectering van het gebruikt materiaal).5° Hulp bij het eten en drinken.6° Hulp bij het naar het toilet gaan : - gebruik van een urinaal/ondersteek; - zorgen bij incontinentie; - vernieuwen van plastic zakje bij kunstanus. 7° Bijstand bij het aanbrengen en het verwijderen van : - prothesen; - steunkousen; - bedkruik of ijszak. 8° Instaan voor het comfort van de begunstigde.9° Instaan voor diens lichamelijke veiligheid.10° Eerste hulp, ongeacht de ernst van de toestand.11° Algemene gezondheidsopvoeding.12° Waar het noodzakelijk en wenselijk is, wordt voor persoonlijke zorgen met enige andere zorgenverstrekker overleg en intensieve samenwerking opgezet. B. Huishoudelijke hulp en diensten : - boodschappen; - klaarmaken en verdelen van maaltijden; - was- en strijkwerkzaamheden; - verstelwerk; - courant onderhoud van de woning en de bewoonde vertrekken; - hulp bij verplaatsingen buitenshuis en binnenhuis.

Dit is geen beperkende lijst.

C. Algemene psychosociale hulp : Bij het verrichten van de taken dient men zich steeds te richten naar de persoon, diens omgeving, innerlijk leven, verleden, voorgeschiedenis, huidige toestand, zorgen en problemen.

De helper kan genoodzaakt zijn en wordt hiertoe opgeleid om : - aandachtig te luisteren; - psychosociale problemen zoals een rouwproces, eenzaamheid, depressie, stress, pedagogische problemen te herkennen en te begrijpen; - moeilijkheden te identificeren; - door aanwezigheid, dialoog en het in stand houden van de zelfstandigheid steun te verlenen; - bijstand te verlenen voor administratieve procedures; - te verwijzen naar gespecialiseerde diensten en instellingen; - bijstand te verlenen bij palliatieve zorgverstrekking.

Dit is geen beperkende lijst.

D. Algemene pedagogische en sociaal-educatieve hulp : Algemene pedagogische en sociaal-educatieve hulp heeft onder meer betrekking op de volgende gebieden : - zorgen verstrekt aan kinderen en met het oog op hun opvoeding; - advies over levenshygiëne; - problemen met mobiliteit, functionele heraanpassing, instemming met de behandeling; - evaluatie en stimulering van mogelijkheden die de persoon zelfstandig zijn dagelijks leven laten beheren.

Dit is geen beperkende lijst.

III. Samenwerking en overleg met het begeleidingspersoneel : De gezins- of bejaardenhelper werkt in een team. Hij beoefent zijn functie in nauwe samenwerking met de teamverantwoordelijke die hem dient te begeleiden.

In het belang van de begunstigde wordt naar samenwerking gestreefd met andere sociale werkers.

Door de tijd die de gezins- of bejaardenhelper bij de gezinnen doorbrengt, is deze een belangrijke tussenpersoon voor alle gezondheids-, maatschappelijke en medische instanties (bij voorbeeld : verplegers, kinesitherapeuten, diëtisten, gezins-, bejaarden en huishoudhelpers, logopedisten...).

Met zijn opmerkingen en informatie kan hij een belangrijke rol spelen in de coördinatievergaderingen. Zo kan de efficiëntie van de helper geoptimaliseerd worden en worden beslist over de te volgen benadering in zwaardere of complexere toestanden.

B. STATUUT VAN DE HUISHOUDHELPER I. Definitie : De huishoudelijke hulp heeft tot opdracht, het lopend onderhoud te verzorgen van de bewoonde kamers van de woning van de begunstigde, in aanwezigheid van deze laatste.

Hij werkt in overleg met zijn collega's en de begunstigde. Hij verwittigt de dienst over elke evolutie die hij vaststelt bij de begunstigde.

II. Functie van de huishoudelijke hulp : De huishoudelijke hulp oefent zijn functie uit bij een dienst voor thuishulp, onder de verantwoordelijkheid van een teamverantwoordelijke.

De huishoudelijke hulp moet tussenkomen bij gezinnen, bejaarden, zieken en andersvaliden in moeilijkheden om het lopend onderhoud te verzorgen van de bewoonde kamers van de woning.

Hij kan eveneens de was en de strijk van de begunstigde doen in de woning van deze laatste. Deze taken mogen enkel worden verricht door de huishoudelijke hulp indien de toestand van de begunstigde geen gezinshulp vereist.

De huishoudelijke hulp maakt deel uit van de sociale dienstverlening.

Hij wordt aangeworven door een dienst voor thuishulp en werkt onder de verantwoordelijkheid en de controle ervan. De opdracht van de huishoudelijke hulp wordt uitgeoefend in nauwe samenwerking met het gezin en/of de omgeving.

De huishoudelijke hulp luistert naar de begunstigde en maakt zijn opmerkingen over aan de teamverantwoordelijke.

De huishoudelijke hulp moet het akkoord hebben van de teamverantwoordelijke om initiatieven te nemen die buiten zijn opdracht vallen.

Een overeenkomst met de begunstigde en de teamverantwoordelijke bepaalt het geheel van de taken die noodzakelijk zijn om aan de noden van de begunstigde te voldoen, in functie van de beroepsbekwaamheden van de huishoudelijke hulp en de regels van de dienst.

De huishoudelijke hulp mag niet ingaan op alle vragen van de begunstigde. Zo mag hij in het bijzonder niets ondernemen dat raakt aan het lichaam van de begunstigde (wassen, pedicure...) noch wat betreft het geld van de begunstigde (administratieve formaliteiten, documenten...).

De teamverantwoordelijke bepaalt de prioriteiten in overleg met de begunstigde en de huishoudelijke hulp. De tussenkomst zal regelmatig worden geëvalueerd, herzien en aangepast in functie van de noden.

III. Samenwerking met het omkaderingspersoneel : De huishoudelijke hulp integreert zich in een team. Hij oefent zijn functie uit in nauw overleg met de teamverantwoordelijke die belast is met zijn omkadering.

In het belang van de begunstigde wordt naar vormen van samenwerking gezocht met de andere sociale interveniënten.

Omwille van de tijd die hij aanwezig is bij de gezinnen vormt de huishoudelijke hulp een bevoorrecht aanspreekpersoon voor het geheel van de sanitaire, sociale en medische interveniënten (bijvoorbeeld : verplegers, kinesitherapeuten, diëtisten, gezins-, senioren- en huishoudelijke hulp, logopedisten...).

Dankzij zijn opmerkingen en informatie wordt hij ertoe gebracht om een belangrijke rol te vervullen tijdens de coördinatievergaderingen. Deze laten toe om de doeltreffendheid van de hulpverlening te optimaliseren en om de koers te bepalen die moet worden gevolgd in moeilijkere of meer ingewikkelde situaties.

Gezien om te worden toegevoegd aan het besluit van het College van de Franse Gemeenschapscommissie tot vaststelling van het barema van de begunstigden en het statuut van de gezins-, bejaarden- en huishoudhelpers in de diensten voor thuishulp 2009/520.

Brussel, 14 mei 2009.

Voor het College : Het Lid van het College belast met de Sociale Actie, het Gezin en de Sport, E. KIR De Voorzitter van het College, B. CEREXHE

Bijlage II Barema van de begunstigden

PRIJS

CODE 1

CODE 2

CODE 3

CODE 4

CODE 5

CODE 6

CODE 7

CODE 8

0,66

460,27

533,55

606,84

688,93

762,22

844,30

917,59

990,89

0,72

489,57

568,73

647,88

732,90

812,06

897,07

976,22

1.055,38

0,78

518,90

603,90

688,93

776,88

861,89

948,45

1.034,87

1.119,87

0,83

548,21

639,08

729,97

820,84

911,73

1.002,61

1.093,50

1.184,37

0,89

571,66

668,41

762,22

856,02

952,78

1.046,59

1.140,40

1.237,14

0,95

595,12

697,73

794,47

891,21

993,82

1.090,56

1.187,30

1.289,90

1,00

618,57

727,04

826,71

926,39

1.034,87

1.134,53

1.234,20

1.342,68

1,06

642,02

756,36

858,96

961,56

1.075,89

1.178,50

1.281,11

1.395,44

1,11

671,33

779,80

891,21

1.002,61

1.114,01

1.222,48

1.333,88

1.445,29

1,17

691,86

803,26

917,59

1.031,93

1.146,26

1.257,66

1.371,99

1.486,32

1,23

712,38

826,71

943,98

1.061,24

1.178,50

1.292,83

1.410,10

1.527,37

1,28

732,90

850,17

970,36

1.090,56

1.210,76

1.328,02

1.448,21

1.568,40

1,34

753,42

873,62

996,74

1.119,87

1.243,01

1.363,20

1.486,32

1.609,45

1,40

768,08

894,14

1.020,20

1.146,26

1.272,31

1.398,38

1.527,37

1.653,43

1,45

782,74

911,73

1.040,72

1.169,72

1.298,70

1.427,68

1.559,62

1.688,61

1,51

797,44

929,32

1.061,24

1.193,16

1.325,09

1.457,01

1.591,86

1.723,78

1,57

812,06

946,91

1.081,77

1.216,62

1.351,47

1.486,32

1.624,10

1.758,97

1,62

826,71

964,50

1.102,29

1.240,07

1.377,86

1.515,64

1.656,35

1.794,14

1,68

847,23

987,96

1.128,68

1.266,46

1.407,16

1.547,89

1.685,67

1.826,39

1,73

861,89

1.002,61

1.146,26

1.286,98

1.430,62

1.574,28

1.712,06

1.855,71

1,79

876,56

1.017,26

1.163,84

1.307,50

1.454,07

1.600,66

1.738,44

1.885,03

1,85

891,21

1.031,93

1.181,44

1.328,02

1.477,53

1.627,04

1.764,82

1.914,34

1,90

905,87

1.046,59

1.199,02

1.348,53

1.500,98

1.653,43

1.791,21

1.943,65

1,96

917,59

1.067,11

1.219,55

1.369,07

1.521,50

1.673,95

1.823,46

1.975,91

2,00

929,32

1.081,77

1.234,20

1.386,65

1.542,02

1.694,47

1.846,91

2.002,28

2,06

941,04

1.096,41

1.248,87

1.404,25

1.562,55

1.714,99

1.870,37

2.028,67

2,12

952,78

1.111,08

1.263,53

1.421,83

1.583,07

1.735,52

1.893,82

2.055,06

2,17

964,50

1.125,74

1.278,19

1.439,42

1.603,58

1.756,04

1.917,28

2.081,43

2,23

976,22

1.137,46

1.298,70

1.459,95

1.621,19

1.782,43

1.943,65

2.104,89

2,29

987,96

1.149,20

1.313,35

1.477,53

1.638,77

1.802,94

1.964,18

2.128,34

2,34

999,68

1.160,92

1.328,02

1.495,12

1.656,35

1.823,46

1.984,70

2.151,80

2,40

1.011,41

1.172,64

1.342,68

1.512,71

1.673,95

1.843,98

2.005,22

2.175,26

2,46

1.023,13

1.184,37

1.353,87

1.530,30

1.691,53

1.864,50

2.025,74

2.198,70

2,51

1.031,93

1.201,96

1.371,99

1.542,02

1.712,06

1.882,09

2.052,13

2.222,16

2,57

1.040,72

1.213,68

1.383,72

1.556,68

1.726,71

1.899,67

2.069,71

2.242,68

2,62

1.049,51

1.225,41

1.395,44

1.571,34

1.741,38

1.917,28

2.087,31

2.263,20

2,68

1.058,31

1.237,14

1.407,16

1.586,00

1.756,04

1.934,86

2.104,89

2.283,72

2,74

1.067,11

1.248,87

1.418,90

1.600,66

1.770,69

1.952,46

2.122,48

2.304,24

2,79

1.078,83

1.257,66

1.433,55

1.612,38

1.791,21

1.970,04

2.145,94

2.324,76

2,93

1.102,29

1.284,05

1.465,81

1.647,56

1.829,32

2.011,09

2.192,85

2.374,60

3,07

1.122,81

1.307,50

1.492,19

1.679,81

1.864,50

2.049,19

2.233,89

2.418,57

3,21

1.143,32

1.330,95

1.521,50

1.709,13

1.896,76

2.087,31

2.274,94

2.462,55

3,34

1.163,84

1.354,40

1.547,89

1.738,44

1.931,93

2.122,48

2.313,03

2.506,52

3,49

1.181,44

1.377,86

1.571,34

1.767,76

1.961,24

2.157,66

2.351,15

2.547,57

3,63

1.199,02

1.398,38

1.594,80

1.794,14

1.993,49

2.189,91

2.389,27

2.585,68

3,77

1.216,62

1.418,90

1.618,25

1.820,52

2.019,43

2.222,60

2.424,45

2.623,79

3,91

1.234,20

1.439,42

1.641,71

1.846,91

2.049,19

2.254,40

2.456,69

2.661,90

4,04

1.251,79

1.457,01

1.662,23

1.870,37

2.075,58

2.283,72

2.488,94

2.697,08

4,19

1.266,46

1.474,59

1.685,67

1.893,82

2.101,96

2.313,03

2.521,18

2.729,32

4,32

1.281,11

1.492,19

1.706,19

1.917,28

2.128,34

2.339,42

2.550,51

2.761,58

4,47

1.295,77

1.509,77

1.723,78

1.937,80

2.151,80

2.365,81

2.579,82

2.793,82

4,61

1.310,44

1.527,37

1.744,30

1.961,24

2.195,76

2.392,18

2.609,12

2.826,06

4,74

1.325,09

1.544,95

1.761,89

1.981,76

2.198,70

2.418,57

2.638,45

2.855,39

4,89

1.339,74

1.559,62

1.779,49

2.002,28

2.222,16

2.442,03

2.664,84

2.884,69

5,02

1.351,47

1.574,28

1.797,08

2.019,88

2.245,61

2.468,42

2.691,21

2.914,02

5,17

1.366,13

1.588,92

1.814,67

2.040,40

2.266,13

2.491,88

2.717,60

2.940,40

5,30

1.377,86

1.603,58

1.832,25

2.057,98

2.286,66

2.512,39

2.741,06

2.969,72

5,44

1.389,58

1.618,25

1.846,91

2.078,51

2.307,18

2.535,84

2.764,51

2.996,11

5,59

1.401,31

1.632,91

1.864,50

2.096,09

2.327,70

2.556,36

2.787,96

3.019,56

5,72

1.413,04

1.647,56

1.879,15

2.113,70

2.345,28

2.579,82

2.811,41

3.045,93

5,87

1.424,77

1.659,29

1.893,82

2.128,34

2.365,81

2.600,33

2.834,87

3.069,39

6,00

1.436,49

1.673,95

1.908,48

2.145,94

2.383,40

2.620,85

2.858,32

3.092,84

6,14

1.445,29

1.685,67

1.923,13

2.163,52

2.400,99

2.638,45

2.878,84

3.116,30

6,28

1.457,01

1.697,40

1.937,80

2.178,08

2.418,57

2.658,97

2.899,36

3.139,76

6,42

1.468,73

1.709,13

1.952,46

2.192,85

2.436,16

2.679,49

2.919,88

3.163,20

6,57

1.477,53

1.720,86

1.964,18

2.207,50

2.453,75

2.697,08

2.940,40

3.183,72

6,70

1.486,32

1.732,58

1.978,83

2.225,09

2.468,42

2.714,67

2.960,93

3.204,24

6,84

1.498,05

1.744,30

1.990,56

2.239,75

2.486,00

2.732,26

2.978,51

3.227,69

6,98

1.506,86

1.756,04

2.005,22

2.251,48

2.500,66

2.749,84

2.999,03

3.248,22


De bedragen van de inkomsten en van de bijdragen zijn gekoppeld aan de index van de consumptieprijzen van het Rijk overeenkomstig de bepalingen vastgesteld door de Wet van 2 augustus 1971, houdende inrichting van een stelsel waarbij de wedden, lonen, pensioenen, toelagen en tegemoetkomingen ten laste van de openbare schatkist aan het indexcijfer van de consumptieprijzen worden gekoppeld.

Ze zijn vastgesteld op 31 december 2009. De bedragen worden steeds aangepast bij de aanvang van een trimester.

Gezien om te worden toegevoegd aan het besluit van het College van de Franse Gemeenschapscommissie tot vaststelling van het barema van de begunstigden en het statuut van de gezins-, bejaarden- en huishoudhelpers in de diensten voor thuishulp 2009/520 Brussel, 14 mei 2009.

Voor het College : Het Lid van het College belast met de Sociale Actie, het Gezin en de Sport, E. KIR De Voorzitter van het College, B. CEREXHE

^