gepubliceerd op 18 november 2021
Benoeming van een griffier Als gevolg van de pensionering van de Nederlandstalige griffier dient de Kamer van volksvertegenwoordigers, met toepassing van artikel 1 van de wet van 29 oktober 1846 op de inrichting van het Rek(...) Benoemingsvoorwaarden De kandidaten moeten Belg zijn en ten minste vijfentwintig jaar oud. Me(...)
WETGEVENDE KAMERS, KAMER VAN VOLKSVERTEGENWOORDIGERS
Benoeming van een griffier (Nederlandse taalrol) Als gevolg van de pensionering van de Nederlandstalige griffier dient de Kamer van volksvertegenwoordigers, met toepassing van artikel 1 van de wet van 29 oktober 1846 op de inrichting van het Rekenhof, over te gaan tot de benoeming van een nieuwe griffier in de Nederlandse Kamer.
Benoemingsvoorwaarden De kandidaten moeten Belg zijn en ten minste vijfentwintig jaar oud.
Met uitzondering van de personeelsleden van het Rekenhof die op 1 januari 1990 een graad van niveau 1 (equivalent niveau A) voeren, moeten de kandidaten houder zijn van één van de titels van hoger onderwijs die in aanmerking worden genomen voor toegang tot niveau A in de Rijksbesturen.
Bevoegdheden De bevoegdheden en het ambt van griffier worden beschreven in: - de wet van 29 oktober 1846 op de inrichting van het Rekenhof; - het reglement van orde van het Rekenhof dat op 5 februari 1998 door de Kamer van volksvertegenwoordigers werd goedgekeurd; - het statuut van het personeel van het Rekenhof.
De taakomschrijving van griffier bij het Rekenhof ziet er als volgt uit: Als lid van het college is de griffier, net zoals de overige leden van het Rekenhof, gemachtigd de ordonnanties in verband met begrotings-, vermogens- of thesaurieverrichtingen te viseren.
Hij woont de algemene vergaderingen bij en de vergaderingen van de kamer waarvan hij deel uitmaakt en stelt de notulen ervan op. Hij is niet stemgerechtigd.
Hij staat de voorzitters bij voor de voorbereiding van de vergaderingen van het Rekenhof en voor de goede uitvoering van de beslissingen van het college.
Hij voert alle bijkomende taken uit die hem worden opgedragen door de algemene vergadering en de kamer waarvan hij deel uitmaakt.
Hij ondertekent mede alle brieven van de kamer waarvan hij deel uitmaakt en staat in voor de verzending ervan.
De griffier vervangt de hoofdgriffier als deze afwezig is.
Als verantwoordelijke voor het beheer van de griffie is de griffier ermee belast: 1. wat de jurisdictionele opdracht van het Rekenhof betreft: - op materieel vlak de procedure te organiseren voor de dagvaarding en de berechting van de rekenplichtigen die voor de kamer waarvan hij deel uitmaakt, moeten verschijnen en erop te zien dat de regels worden geëerbiedigd; - de notulen van elke jurisdictionele zitting op te stellen; - een afschrift te maken van de arresten die werden gewezen door de kamer waarvan hij deel uitmaakt. 2. het beheer te verzekeren van de griffiediensten van de mandatenlijsten en vermogensaangiften;3. wat het eigen archief betreft: - erover te waken dat het behoorlijk wordt bijgehouden; - op vordering van de rechter de stukken mee te delen die in het archief zijn opgeslagen of een afschrift ervan over te zenden.
Als verantwoordelijke voor het beheer van het personeel van het Rekenhof moet de griffier inzonderheid: - de aanwerving van de personeelsleden organiseren; - aan de algemene vergadering of aan de kamer waarvan hij deel uitmaakt, afhankelijk van het geval, alle voorstellen voorleggen in verband met het personeel (wijziging van het administratief en geldelijk statuut, benoemingen, bevorderingen, opdrachten, verloven...), de organisatie van het werk van de diensten (verdeling van het personeel, dienstaanwijzingen, mutaties...); - toezicht uitoefenen op het werk en het gedrag van de personeelsleden en hierover verslag uitbrengen aan de kamer waarvan hij deel uitmaakt; - maandelijks aan de eerste voorzitter en aan de voorzitter een analytische lijst overhandigen met de zaken die nog hangende zijn.
Als bewaarder van het statuut van het personeel en als orgaan belast met de uitvoering ervan heeft de griffier tot taak: - in te staan voor het dagelijks beheer van het personeel; - te controleren dat het statuut goed uitgevoerd wordt en dat de administratieve formatie wordt geëerbiedigd; - de opvolging van de administratieve en geldelijke toestand van elk personeelslid te verzekeren; - de opleiding en stages voor het personeel, en de procedure voor hun evaluatie te organiseren, en er via een individuele opvolging voor te zorgen dat deze coherent en pertinent zijn; - de tuchtprocedures te organiseren; - op te treden als voorzitter van de Commissie voor Overleg met de Vakverenigingen en naar aanleiding daarvan op te treden als tussenpersoon tussen het personeel en het college.
Kandidaatstelling De kandidaturen, met curriculum vitae en de documenten die het bewijs leveren dat de benoemingsvoorwaarden vervuld zijn (kopie van de identiteitskaart en van het diploma), dienen uiterlijk 30 dagen na deze bekendmaking bij een aangetekende zending tegen ontvangstbewijs toe te komen bij de voorzitster van de Kamer van volksvertegenwoordigers, Paleis der Natie, 1008 Brussel.
Bijkomende inlichtingen kunnen worden bekomen op het Secretariaat-generaal van de Kamer van volksvertegenwoordigers, te 1008 Brussel, tel.: 02/549 84 21, e-mail: secretariaat.generaal@dekamer.be De persoonsgegevens van de kandidaten worden verwerkt overeenkomstig de privacyverklaring vermeld op de website van de Kamer.
Zie: www.dekamer.be/kvvcr/pdf_sections/declconf/Privacyverklaring_ benoemingen_NL.pdf.