Etaamb.openjustice.be
Wet
gepubliceerd op 18 juni 2013

Raadpleging van het publiek over het ontwerp voor een tweede nationaal implementatieplan van het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen Context van de raadpleging Overeenkomstig artikel 14 van de wet van De raadpleging van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het m(...)

bron
federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu
numac
2013024218
pub.
18/06/2013
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU


Raadpleging van het publiek over het ontwerp voor een tweede nationaal implementatieplan van het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen Context van de raadpleging Overeenkomstig artikel 14 van de wet van 13 februari 2006Relevante gevonden documenten type wet prom. 13/02/2006 pub. 10/03/2006 numac 2006022171 bron federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu Wet betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu sluiten betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu zal van woensdag 3 juli 2013 tot en met donderdag 3 oktober 2013 een raadpleging van het publiek plaatsvinden over het ontwerp voor een tweede nationaal implementatieplan van het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen.

De raadpleging van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu is een verplichting die is opgelegd door het Verdrag betreffende de toegang tot informatie, de inspraak bij besluitvorming en de toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden, doorgaans het Verdrag van Aarhus genaamd.

Door het publiek inspraak te geven bij de besluitvorming, komt de overheid te weten wat er bij de mensen over een bepaald milieuprobleem leeft en kan het vóór de goedkeuring van de betrokken akte hiermee rekening houden.

Deze raadpleging wordt georganiseerd in het kader van de implementatie van het deel « Inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu » van de wet van 13 februari 2006Relevante gevonden documenten type wet prom. 13/02/2006 pub. 10/03/2006 numac 2006022171 bron federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu Wet betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu sluiten, met uitsluiting van het deel met betrekking tot de beoordeling van de gevolgen voor het milieu. Het ontwerp voor een tweede nationaal implementatieplan van het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen moet niet het voorwerp uitmaken van een dergelijke beoordeling omdat het niet binnen het toepassingsgebied van dit aspect van de wet valt. De inhoudsanalyse van dit ontwerp van plan maakt het immers niet mogelijk om het te beschouwen als een plan dat het kader voor implementatie van latere projecten bepaalt.

Het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen (POP's) van 22-23 mei 2001 verplicht de Partijen ertoe de opzettelijkeproductie en het gebruik van bepaalde chemische producten stop te zetten of te beperken en vrijgekomen producten afkomstig van de onopzettelijke productie van andere producten te beperken of te elimineren.

Na bekrachtiging van het Verdrag van Stockholm op 25 mei 2006 heeft België een Nationaal Implementatieplan uitgewerkt teneinde zijn verplichtingen ten opzichte van dit Verdrag van Stockholm overeenkomstig artikel 7, § 1, a) van het Verdrag van Stockholm na te komen. Lid c) van diezelfde paragraaf bepaalt dat iedere Partij haar uitvoeringsplan regelmatig herziet en actualiseert waar nodig en dit op een wijze die bij besluit door de Conferentie van de Partijen nader wordt bepaald.

De richtsnoeren voor het onderzoeken en het bijwerken van de nationale uitvoeringsplannen zijn gepreciseerd in de bijlage van het besluit SC-1/12 van de Conferentie van de Partijen. Volgens paragraaf 7 van die bijlage moeten de Partijen, in geval van wijzigingen van de verplichtingen van het Verdrag van Stockholm die voortvloeien uit wijzigingen van dat verdrag of van de bijlagen ervan, hun nationale uitvoeringsplan onderzoeken en bijwerken, en binnen een termijn van twee jaar vanaf de inwerkingtreding van een wijziging, hun bijgewerkt plan aan de Conferentie van de Partijen voorleggen overeenkomstig lid b van paragraaf 1 van artikel 7 van het Verdrag.

In mei 2009 werd het Verdrag van Stockholm gewijzigd om negen nieuwe chemische stoffen op te nemen in zijn bijlagen A, B en C. Overeenkomstig paragraaf 4 van Artikel 21 van het Verdrag werden de wijzigingen door de depositaris aan alle Partijen toegezonden op 26 augustus 2009, en die wijzigingen zijn op 26 augustus 2010 voor de meeste Partijen, waaronder België, in werking getreden, waardoor het noodzakelijk werd om het nationale implementatieplan te herzien en bij te werken.

Het Verdrag van Stockholm betreft zogenaamd « gemengde » bevoegdheden, dit wil zeggen dat zowel de federale als de gewestelijke overheden bevoegd zijn om beslissingen te nemen in de materies bedoeld in het Verdrag van Stockholm. Bijgevolg is de uitwerking van het tweede nationale implementatieplan van het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen het resultaat van de samenwerking van de gewestelijke en federale overheden.

Het implementatieplan is een raamdocument dat is opgesteld in nauwe samenwerking met alle belanghebbenden en dat ertoe strekt de gewestelijke en federale actieplannen beter te integreren en af te stemmen.

Het voorliggende ontwerp voor een tweede implementatieplan geeft een geactualiseerd overzicht van de programma's en acties op federaal en regionaal vlak ten aanzien van een vermindering van persistente organische verontreinigende stoffen.

Bekendmaking De maatregelen om aan het ontwerp voor een tweede implementatieplan een zo ruim mogelijke ruchtbaarheid te geven en om de bevolking hierover te raadplegen, zijn vastgelegd in artikel 14 van de voornoemde wet van 13 februari 2006Relevante gevonden documenten type wet prom. 13/02/2006 pub. 10/03/2006 numac 2006022171 bron federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu Wet betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu sluiten. Concreet zal de informatie over het houden van een raadpleging op volgende manieren bekend worden gemaakt : - door een bericht in het Belgisch Staatsblad; - via de federale portaalsite www.belgium.be; - via de nationale portaalsite www.aarhus.be; - via de portaalsite van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (www.consult-leefmilieu.be voor het Nederlands en www.consult-environnement.be voor het Frans); - via de site van het Waals Gewest : http://environnement.wallonie.be; - via de site van het Departement, Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse Overheid : http://www.lne.be; - via de site van het Brussels Instituut voor Milieubeheer : http://www.leefmilieubrussel.be De raadpleging van het publiek Gedurende de raadpleging die aanvangt op woensdag 3 juli 2013 en eindigt op donderdag 3 oktober2013, kan het ontwerp voor een nationaal implementatieplan van het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen via het internet worden ingekeken op de portaalsite van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu : http://consult-environnement.be voor het Frans en http://consult-leefmilieu.be voor het Nederlands.

Een papieren versie van het tweede nationale implementatieplan van het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen zal gedurende dezelfde periode op aanvraag beschikbaar zijn.

De aanvraag kan per post verstuurd worden naar het Directoraat-generaal Leefmilieu van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu met op de omslag de vermelding « raadpleging POP's » (adres : EUROSTATION, Victor Hortaplein 40, bus 10, te 1060 Brussel).

Iedereen die opmerkingen heeft met betrekking tot het ontwerp wordt verzocht die mee te delen aan de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Deze Federale Overheidsdienst zal instaan voor het bundelen van de ontvangen opmerkingen en voor het verspreiden ervan onder de bevoegde overheden. De opmerkingen moeten uiterlijk tegen donderdag 3 oktober 2013 : - bij voorkeur per e-mail, met de vermelding « raadpleging POP's » (e-mail adres : popsconsultation@environment.belgium.be); - of per post, met op de omslag de vermelding « raadpleging POP's » (adres : EUROSTATION, Victor Hortaplein 40, bus 10, te 1060 Brussel).

De opmerkingen moeten duidelijk verwijzen naar de titel of het specifieke onderdeel van het ontwerp waarop ze betrekking hebben.

Opvolging Overeenkomstig artikel 15 van de wet van 13 februari 2006Relevante gevonden documenten type wet prom. 13/02/2006 pub. 10/03/2006 numac 2006022171 bron federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu Wet betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu sluiten betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu zullen de federale en gewestelijke overheden na afloop van de raadpleging van het publiek de ontvangen opmerkingen en adviezen onderzoeken en er rekening mee houden en het ontwerp voor een implementatieplan omvormen tot een nationaal implementatieplan van het Verdrag van Stockholm dat ter goedkeuring zal worden voorgelegd aan de Interministeriële Conferentie Leefmilieu.

Overeenkomstig artikel 16 van de wet van 13 februari 2006Relevante gevonden documenten type wet prom. 13/02/2006 pub. 10/03/2006 numac 2006022171 bron federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu Wet betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu sluiten betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's en de inspraak van het publiek bij de uitwerking van de plannen en programma's in verband met het milieu zullen het Directoraat-generaal Leefmilieu van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het Waals Gewest en het Vlaams Gewest een gemeenschappelijke verklaring opstellen die samenvat hoe rekening werd gehouden met de inspraak van het publiek in uitvoering van artikel 14.

Na goedkeuring door de Interministeriële Conferentie Leefmilieu zullen het tweede nationale implementatieplan van het Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen en de voornoemde verklaring worden bekendgemaakt bij uittreksel in het Belgisch Staatsblad en worden bezorgd aan het secretariaat van de Conferentie van de Partijen bij het Verdrag van Stockholm.

Het plan en de verklaring zullen eveneens integraal beschikbaar zijn op de portaalsite van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu www.consult-leefmilieu.be/www.consult-environnement.be en via www.belgium.be, alsook op de sites van de Ministeries van leefmilieu van de Gewesten, met name : - http://environnement.wallonie.be voor het Waals Gewest; - http://www.lne.be voor het Vlaams Gewest; - http://www.leefmilieubrussel.be voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

^