Etaamb.openjustice.be
Wet van 15 mei 2007
gepubliceerd op 21 juni 2007

Wet betreffende de consumentenakkoorden

bron
federale overheidsdienst economie, k.m.o., middenstand en energie
numac
2007011258
pub.
21/06/2007
prom.
15/05/2007
ELI
eli/wet/2007/05/15/2007011258/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

15 MEI 2007. - Wet betreffende de consumentenakkoorden (1)


ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

De Kamers hebben aangenomen en Wij bekrachtigen, hetgeen volgt :

Artikel 1.Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet.

Art. 2.In de wet van 14 juli 1991 betreffende de handelspraktijken en de voorlichting en bescherming van de consument wordt een hoofdstuk 7bis ingevoegd, dat de artikelen 94quinquies tot 94decies omvat, met als opschrift : « Hoofdstuk 7bis. Consumentenakkoorden ».

Art. 3.In dezelfde wet wordt een artikel 94quinquies ingevoegd, luidende : « Art.94quinquies. § 1. Het consumentenakkoord is een akkoord dat afgesloten wordt binnen de Raad voor het Verbruik tussen de consumentenorganisaties en anderzijds de beroepsorganisaties. Het regelt de relaties tussen verkopers en consumenten voor wat betreft producten of diensten of categorieën van producten of diensten.

De consumentenakkoorden kunnen betrekking hebben op de algemene contractuele voorwaarden die aan de consumenten zullen worden voorgesteld, de voorlichting die hen zal worden gegeven, de wijzen van handelspromotie, de elementen betreffende kwaliteit, conformiteit en veiligheid van producten en diensten en de wijzen van regeling van consumentengeschillen. § 2. Het consumentenakkoord bepaalt zijn toepassingsgebied, zijn datum van inwerkingtreding en zijn duur.

Het consumentenakkoord is niet van toepassing op de lopende overeenkomsten behoudens andersluidende bepaling en voor zover het gunstiger is voor de consument.

Het akkoord bepaalt de informatiemodaliteiten zowel ten opzichte van de verkopers als ten opzichte van de consumenten. § 3. Het consumentenakkoord voorziet de eventuele modaliteiten voor zijn herziening en zijn verlenging.

Het voorziet tevens de voorwaarden tot opzegging door het geheel of een gedeelte van de ondertekenaars of toetreders, alsmede in de duur van de vooropzeg die niet minder dan zes maanden mag bedragen. ».

Art. 4.In dezelfde wet wordt een artikel 94sexies ingevoegd, luidende : «

Art. 94sexies.Het onderhandelen over en het ondertekenen van de consumentenakkoorden gebeurt binnen de Raad voor het Verbruik.

De vraag om een consumentenakkoord te onderhandelen gaat uit van een lid van de Raad voor het Verbruik, of van een lid van de regering.

Indien de vraag op een sector slaat die niet vertegenwoordigd is binnen de Raad voor het Verbruik, worden de bedrijven van de sector of hun vertegenwoordigers uitgenodigd.

Het akkoord kan niet worden afgesloten zonder hun goedkeuring.

Er moet binnen de Raad voor het Verbruik een unaniem standpunt bestaan over het akkoord, zowel om de onderhandelingen aan te vatten als om een akkoord te sluiten.

Een specifieke cel wordt opgericht binnen het secretariaat van de Raad voor het Verbruik om het secretariaat van de consumentenakkoorden waar te nemen en om een register van deze bij te houden.

Een huishoudelijk reglement legt de te volgen procedure vast, alsook het aanwezigheidsquorum binnen elke groep van de Raad voor het Verbruik om unanieme beslissingen te nemen. Het reglement moet worden goedgekeurd door de Koning, bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad. ».

Art. 5.In dezelfde wet wordt een artikel 94septies ingevoegd, luidende : «

Art. 94septies.De algemene contractuele voorwaarden die in de consumentenakkoorden zijn vastgesteld, moeten vooraf voor advies worden voorgelegd aan de Commissie voor Onrechtmatige Bedingen, die binnen de drie maanden advies moet uitbrengen. Eenmaal deze termijn is verstreken, kan het akkoord worden afgesloten. ».

Art. 6.In dezelfde wet wordt een artikel 94octies ingevoegd, luidende : «

Art. 94octies.Het consumentenakkoord wordt door de minister overgemaakt aan de Regering.

Behoudens bezwaar door een lid van de Regering binnen een termijn van 15 dagen, wordt het akkoord bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad.

Ingeval van bezwaar van een lid wordt het akkoord geagendeerd op de eerstvolgende Ministerraad.

Bij gebrek aan bekrachtiging door de Ministerraad, komt het akkoord te vervallen.

Elke wijziging, verlenging of opzegging van een consumentenakkoord wordt voorgelegd aan de Ministerraad, waarna deze wordt bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad. »

Art. 7.In dezelfde wet wordt een artikel 94novies ingevoegd, luidende : «

Art. 94novies.De ondertekenaars en toetreders van een consumentenakkoord waken over de naleving van de toepassing ervan.

Het akkoord voorziet in de wijze waarop de klachten van de consumenten worden behandeld.

Het niet naleven van een consumentenakkoord door een verkoper wordt beschouwd als een daad die strijdig is met de eerlijke gebruiken in de zin van artikelen 93 en 94. ».

Art. 8.In dezelfde wet wordt een artikel 94decies ingevoegd, luidende : «

Art. 94decies.De Koning kan, bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad, op eenparig advies van de Raad voor het Verbruik aan een hele sector de toepassing opleggen van een consumentenakkoord waarvan het toepassingsgebied nationaal is. ».

Art. 9.Artikel 102, eerste lid, van dezelfde wet wordt aangevuld als volgt : « 9. van de besluiten genomen in uitvoering van artikel 94decies. ».

Art. 10.Drie jaar na de inwerkingtreding van deze wet, wordt door de minister een evaluatieverslag overhandigd aan de regering en aan de Kamer van volksvertegenwoordigers.

Kondigen deze wet af, bevelen dat zij met 's Lands zegel zal worden bekleed en door het Belgisch Staatsblad zal worden bekendgemaakt.

Gegeven te Brussel, 15 mei 2007.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Consumentenzaken, Mevr. F. VAN DEN BOSSCHE Met 's Lands zegel gezegeld : De Minister van Justitie, Mevr. L. ONKELINX _______ Nota's (1) Stukken van de Kamer van volksvertegenwoordigers : 51-2940 - 2006/2007 : Nr.1 : Wetsontwerp.

Nr. 2 : Verslag.

Nr. 3 : Tekst verbeterd door de commissie.

Nr. 4 : Tekst aangenomen in plenaire vergadering en overgezonden aan de Senaat.

Integraal Verslag : 29 maart 2007.

Stukken van de Senaat : 3-2359 - 2006/2007 : Nr. 1 : Ontwerp geëvoceerd door de Senaat.

Nr. 2 : Verslag.

Nr. 3 : Beslissing om niet te amenderen.

Handelingen van de Senaat : 19 april 2007.

^