Etaamb.openjustice.be
Wet van 06 december 1994
gepubliceerd op 29 maart 2002

Wet houdende instemming met het Protocol inzake toetreding van de Helleense Republiek tot de Westeuropese Unie, en Bijlage, gedaan te Rome op 20 november 1992

bron
ministerie van buitenlandse zaken, buitenlandse handel en internationale samenwerking
numac
2002015019
pub.
29/03/2002
prom.
06/12/1994
ELI
eli/wet/1994/12/06/2002015019/staatsblad
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
links
Raad van State (chrono)
Document Qrcode

MINISTERIE VAN BUITENLANDSE ZAKEN, BUITENLANDSE HANDEL EN INTERNATIONALE SAMENWERKING


6 DECEMBER 1994. - Wet houdende instemming met het Protocol inzake toetreding van de Helleense Republiek tot de Westeuropese Unie, en Bijlage, gedaan te Rome op 20 november 1992


ALBERT II, Koning der Belgen, (Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

De Kamers hebben aangenomen en Wij bekrachtigen hetgeen volgt : Enig artikel. Het Protocol inzake toetreding van de Helleense republiek tot de Westeuropese Uie, en Bijlage, gedaan te Rome op 20 november 1992, zullen volkomen uitwerking hebben.

Brussel, 21 juni 1994.

Kondigen deze wet af, bevelen dat zij met 's Lands zegel zal worden bekleed en door het Belgisch Staatsblad zal worden bekendgemaakt.

Gegeven te Brussel, 6 december 1994.

ALBERT Van Koningswege : De Minister van Buitenlandse Zaken, F. VAN DEN BROUCKE De Minister van Landsverdediging, L. DELCROIX Gezien en met 's Lands zegel gezegeld : De Minister van Justitie, M. WATHELET

Protocol inzake toetreding van de Helleense Republiek tot de Westeuropese Unie, met een bijlage De Hoge Vedragsluitende Partijen bij het Verdrag van economische, sociale en culturele samenwerking en collectieve zelfverdediging, ondertekend te Brussel op 17 maart 1948, zoals gewijzigd en aangevuld bij het Protocol ondertekend te Parijs op 23 oktober 1954 en de andere Protocollen en bijlagen die daarvan een integrerend deel uitmaken, hierna te nomen « het Verdrag », enerzijds, en de Helleense Republiek anderzijds.

Bevestigend de lotsverbondenheid van hun landen en in overeenstemming met de op 7 februari 1992 in Maastricht in het Verdrag betreffende de Europese Unie aangegane verplichting om een Europese unie op te richten.

Ervan overtuigd dat de opbouw van een geïntegreerd Europa onvolledig blijft zolang deze niet mede de ontwikkeling van een europese veiligheids- en defensie-identiteit omvat.

Vastbesloten de rol van de WEU te versterken in het vooruitzicht op langere termijn van een gemeenschappelijk defensiebeleid binnen de Europese Unie dat uiteindelijk zou kunnen leiden tot een gemeenschappelijke defensie die verenigbaar is met die van het Atlantisch Bondgenootschap.

Nota nemend van het feit dat de Helleense Republiek, die het Europese eenwordingsproces volledig is toegedaan en lid van het Atlantisch Bondgenootschap, formeel te kennen heeft gegeven dat zij bereid is toe te treden tot het Verdrag.

Nota nemend van het feit dat de Helleense Republiek de overeenkomsten, besluiten en regelingen aanvaardt die zijn aangenomen in overeenstemming met het Verdrag en de Verklaringen, te beginnen met de verklaring van Rome van 27 oktober 1984.

Nota nemend van het feit dat de Helleense Republiek zich ertoe verbindt de Westeuropese Unie te ontwikkelen als de defensiecomponent van de Europese Unie en als middel om de Europese pijler van het Atlantisch Bondgenootschap te versterken overeenkomstig de verplichting die op 10 december 1991 is aangegaan in de verklaring over de rol van de WEU en haar betrekkingen tot de Europese Unie en het Atlantisch Bondgenootschap, die is gehecht aan het Verdrag betreffende de Europese Unie, en dat zij de Petersbergverklaring volledig aanvaardt, in het bijzonder deel III daarvan, die op 19 juni 1992 is gepubliceerd.

Herinnerend aan de op 30 juni 1992 door de Duitse Minister van Buitenlandse Zaken en fungerend Voorzitter van de Raad van Westeuropese Unie aan de Helleense Republiek gerichte uitnodiging om besprekingen aan te gaan met het oog op haar mogelijke toetreding tot het Verdrag.

Nota nemend van de bevredigende afloop van de besprekingen die op deze uitnodiging zijn gevolgd.

Nota nemend van de op 20 november 1992 aan de Helleense Republiek gerichte uitnodiging om toe te treden tot het Verdrag.

Overwegende dat de uitbreiding van de Westeuropese Unie met de Helleense Republiek een belangrijke stap vormt in de ontwikkeling van de Europese veiligheids- en defensie-identiteit.

Zijn het volgende overeengekomen : Artikel I Bij dit Protocol treedt de Helleense Republiek toe tot het Verdrag.

Artikel II Door haar toetreding tot het Verdrag wordt de Helleense Republiek Partij bij de tussen de Lidstaten gesloten overeenkomsten, welke in een bijlage bij dit Protocol zijn genoemd.

Artikel III Elke Staat die heeft ondertekend stelt de Belgische Regering in kennis van de aanvaarding, goedkeuring of bekrachtiging van dit Protocol, dat in werking treedt op de dag van ontvangst van de laatste van deze kennisgevingen. De Belgische Regering doet de Staten die hebben ondertekend mededeling van elk van deze kennisgevingen en van de inwerkingtreding van dit Protocol.

Ten blijke waarvan de ondergekenden, daartoe naar behoren gemachtigd, dit Protocol hebben ondertekend.

Gedaan te Rome, op 20 november 1992, in de Franse en de Engelse taal, zijnde beide teksten gelijkelijk gezaghebbend, in een enkel exemplaar dat zal worden nedergelegd in de archieven van de Belgische Regering en waarvan een voor eensluidend gewaarmerkt afschrift door deze Regering zal worden toegezonden aan alle andere staten die hebben ondertekend.

Voor de Regering van het Koninklijk België : W. CLAES Voor de Regering van de Franse Republiek, R. DUMAS Voor de Regering van de Federale Republiek Duitsland, K. KINKEL Voor de Regering van de Helleense Republiek, M. PAPACONSTANTINOU Voor de Regering van de Italiaanse Republiek, E. COLOMBO Voor de Regering van het Groot-Hertogdom Luxemburg, J. F. POOS Voor de Regering van het Koninklijk der Nederlanden, H. VAN DEN BROEK Voor de Regering van de Portugese Republiek, J. M. DURAO BARROSO Voor de Regering van het Koninklijk Spanje, J. SOLANA Voor de Regering van Groot-Brittannië en Noord-Ierland D. HURD

Bijlage Ter uitvoering van het Verdrag tussen de Lidstaten gesloten Overeenkomsten : 1. Verdrag noppens de rechtspositie van de Westeuropese Unie, van de nationale vertegenwoordigers bij haar organen en van haar internationale staf, ondertekend te Parijs op 11 mei 1955.2. Overeenkomst ter uitvoering van artikel V van Protocol II bij het Verdrag, ondertekend te Parijs op 14 december 1957. Lijst der gebonden staten Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld _______ Nota's Zitting 1993-1994.

Senaat : Documenten - Ontwerp van wet ingediend op 30 mei 1994 (1095/1) Verslag - Tekst aangenomen door de Commissie.

Parlementaire handelingen - Bespreking, vergadering van 21 juni 1994 Stemming, vergadering van 21 juni 1994 Kamer : Documenten - Tekst overgezonden door de Senaat, nr. 1512/1 - Tekst aangenomen in plenaire vergadering en aan de Koning ter bekrachtiging voorgelegd 1512/2.

Parlementaire handelingen - Bespreking, vergadering van 1 juli 1994 Stemming, vergadering van 1 juli 1994

^