gepubliceerd op 21 december 2023
Vacante betrekkingen van administrateur-generaal en adjunct-administrateur-generaal van de Veiligheid van de Staat. - Oproep tot kandidaten Er wordt de geïnteresseerden ter kennis gebracht dat de betrekkingen van administrateur-generaal en adjun I. De functies van de administrateur-generaal bij de Veiligheid van de Staat De administrateur-g(...)
FEDERALE OVERHEIDSDIENST JUSTITIE
Vacante betrekkingen van administrateur-generaal en adjunct-administrateur-generaal van de Veiligheid van de Staat. - Oproep tot kandidaten Er wordt de geïnteresseerden ter kennis gebracht dat de betrekkingen van administrateur-generaal en adjunct-administrateur-generaal van de Veiligheid van de Staat vacant zijn vanaf respectievelijk 1 april 2024 en 1 juni 2024 en bij mandaat worden verleend.
I. De functies van de administrateur-generaal bij de Veiligheid van de Staat De administrateur-generaal en de adjunct-administrateur-generaal hebben de leiding van de Veiligheid van de Staat, onder het rechtstreeks gezag van de Minister van Justitie.
De Veiligheid van de Staat heeft als doelstellingen: 1. het inwinnen, analyseren en verwerken van inlichtingen die betrekking hebben op elke activiteit die de inwendige veiligheid van de Staat en het voortbestaan van de democratische en grondwettelijke orde, de uitwendige veiligheid van de Staat en de internationale betrekkingen, het wetenschappelijk of economisch potentieel of elk ander fundamenteel belang van het land bedreigt of zou kunnen bedreigen;2. het uitvoeren van de veiligheidsonderzoeken;3. het inwinnen, analyseren en verwerken van inlichtingen die betrekking hebben op de activiteiten van buitenlandse inlichtingendiensten op Belgisch grondgebied ;4. het uitvoeren van alle andere opdrachten die haar door of krachtens de wet worden toevertrouwd. De administrateur-generaal en de adjunct-administrateur-generaal worden door de Koning op voordracht van de Minister van Justitie aangewezen voor een termijn van vijf jaar.
Hun mandaat is éénmaal hernieuwbaar met een termijn van vijf jaar.
II. Aanstellingsvoorwaarden voor de functies van de administrateurs-generaal 1) Om aangesteld te worden tot administrateur-generaal van de Veiligheid van de Staat, moet betrokkene : 1° Belg zijn;2° de burgerlijke en politieke rechten genieten;3° houder zijn van een diploma van doctor, licentiaat of master in de rechten, uitgereikt door een universiteit van de Europese Unie;4° ten minste vijfendertig jaar zijn;5° gedurende minstens tien jaar gerechtelijke, academische of administratieve functies in België hebben uitgeoefend, of over zes jaar managementervaring beschikking in het domein van de veiligheid;6° een grondige kennis bezitten van het Nederlands en het Frans, evenals een voldoende kennis van het Duits en het Engels;7° blijk geven van voldoende ervaring in het behandelen van dossiers op het gebied van georganiseerde misdaad, spionage en terrorisme;8° ervaring hebben op het gebied van internationale betrekkingen;9° titularis zijn van een veiligheidsmachtiging van het niveau zeer geheim, in de zin van de wet van 11 december 1998Relevante gevonden documenten type wet prom. 11/12/1998 pub. 07/05/1999 numac 1999007004 bron ministerie van landsverdediging Wet betreffende de classificatie en de veiligheidsmachtigingen sluiten betreffende de classificatie en de veiligheidsmachtigingen, veiligheidsattesten en veiligheidsadviezen.2) Om aangesteld te worden tot adjunct-administrateur-generaal van de Veiligheid van de Staat, moet betrokkene: 1° Belg zijn;2° de burgerlijke en politieke rechten genieten;3° houder zijn van een diploma van doctor, licentiaat of master, uitgereikt door een universiteit van de Europese Unie;4° minstens 30 jaar oud zijn;5° gedurende minstens zes jaar gerechtelijke, academische of administratieve functies in België hebben uitgeoefend, of over vier jaar managementervaring beschikken in het domein de veiligheid 6° een grondige kennis bezitten van het Nederlands en het Frans, evenals een voldoende kennis van het Duits en het Engels;7° blijk geven van voldoende ervaring in het behandelen van dossiers op het gebied van georganiseerde misdaad, spionage en terrorisme;8° ervaring hebben op het gebied van internationale betrekkingen 9° titularis zijn van een veiligheidsmachtiging van het niveau zeer geheim, in de zin van de wet van 11 december 1998Relevante gevonden documenten type wet prom. 11/12/1998 pub. 07/05/1999 numac 1999007004 bron ministerie van landsverdediging Wet betreffende de classificatie en de veiligheidsmachtigingen sluiten betreffende de classificatie en de veiligheidsmachtigingen, veiligheidsattesten en veiligheidsadviezen. De bovenvermelde voorwaarden moeten vervuld zijn op het ogenblik van het afsluiten van de termijn van kandidatuurstelling, met uitzondering van de voorwaarden bedoeld in 6° en 9°. Aan de voorwaarde vermeld onder 9°, moet ten laatste voldaan zijn op de dag van de indiensttreding.
III. De functieprofielen Voor meer informatie i.v.m. het functieprofiel kan u terecht op de website www.vsse.be onder de rubriek "Jobs".
IV. Het statuut van de administrateurs-generaal en hun verloning Het statuut van de administrateur-generaal en dat van zijn adjunct zijn vastgelegd in het koninklijk besluit van 14 januari 1994 (gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 28 januari 1994), gewijzigd door de koninklijke besluiten van 5 maart 2006 en van 29 januari 2014 (gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 7 maart 2006 en van 4 februari 2014).
De wedde verbonden aan de graad van administrateur-generaal van de Veiligheid van de Staat bedraagt : 87.385,33 (salarisband 5) op bruto jaarbasis (spilindex 138,01).
De wedde verbonden aan de graad van adjunct-administrateur-generaal van de Veiligheid van de Staat bedraagt : 73.185,81 (salarisband 4) op bruto jaarbasis (spilindex 138,01).
V. Het indienen van de kandidaturen Op straffe van nietigheid moeten geïnteresseerden hun kandidatuur uiterlijk op 15 januari 2024 om 12u per mail versturen naar de volgende e-mailadressen: - selectionag@vsse.be voor de functie van administrateur-generaal; - selectionaga@vsse.be voor de functie van adjunct- administrateur-generaal.
Laattijdige kandidaturen en kandidaturen die niet elektronisch op het correcte e-mailadres worden overgemaakt, worden niet aanvaard.
Het kandidaatsdossier is samengesteld uit : - een curriculum vitae met onder meer een bewijs van jaren nuttige ervaring; - een motivatiebrief; - een kopie van het diploma dat toegang geeft tot het ambt en eventuele bijkomende diploma's (vb. master na master); - eventuele taalcertificaten.
VI. Selectieprocedure Een selectiecomité zal overgaan tot een eerste evaluatie van de kandidaturen. Het selectiecomité is belast met het opmaken van een geheel van criteria om de kwaliteit van de kandidaturen te beoordelen, het organiseren van selectiegesprekken met de kandidaten en een verslag over te maken aan de Minister van Justitie.
Het selectiecomité controleert de ontvankelijkheid van de kandidaturen.
De kandidaten die voldoen aan de aanstellingsvoorwaarden, met uitzondering van deze betreffende de taal, worden toegelaten tot de selectieprocedure.
De selectieprocedure bestaat uit de volgende drie onderdelen: I. Verplichte, niet eliminerende taaltesten: 1. Kennis van het Frans: de grondige kennis wordt aangetoond door de resultaten van een taaltest die overeenstemt met de volgende niveaus van het Europees referentiekader: lezen en luisteren: niveau C1, spreken en schrijven: niveau B2 Kandidaten die houder zijn van één van volgende taalcertificaten, georganiseerd door de FOD BOSA krijgen een vrijstelling voor deelname aan deze taaltest: art.12, art. 13, art. 14, art. 7 niveau 1/A, art. 7 niveau 2+/B, of art. 9 § 2 voldoende kennis bestuurszaken.
Kandidaten die een master-na-master of over een tweede master in de andere landstaal beschikken, kunnen een vrijstelling bekomen voor deze taaltest. 2. Kennis van het Engels: de voldoende kennis wordt aangetoond door de resultaten van een taaltest die overeenstemt met het volgende niveau van het Europees referentiekader: spreken: niveau B2.3. Kennis van het Duits: de voldoende kennis wordt aangetoond door de resultaten van taaltest die overeenstemt met het volgende niveau van het Europees referentiekader: lezen en luisteren: niveau B2. Kandidaten die houder zijn van één van volgende taalcertificaten, georganiseerd door de FOD BOSA krijgen een vrijstelling voor deelname aan deze taaltest: art. 7 niveau 1/A bestuurszaken.
Deze taaltesten zijn niet eliminerend; het resultaat wordt meegenomen in de eindbeoordeling van de kandidaten.
II. Verplichte, niet eliminerende persoonlijkheidstest Deze test is niet eliminerend; het resultaat wordt meegenomen in de eindbeoordeling van de kandidaten.
III. Een interview waarin de volgende zaken aan bod komen: - Motivatie; - Visie op de functie; - Strategische visie en beleid inzake inlichtingen en veiligheid.
De selectieprocedure resulteert in een rangschikking van de kandidaten volgens : - Zeer geschikt; - Geschikt; - Minder geschikt.