Etaamb.openjustice.be
Vacante Bettreking
gepubliceerd op 01 augustus 2022

Koninklijk Museum voor Midden-Afrika . - Vacature van Werkleider (klasse SW2) van de wetenschappelijke loopbaan. - Vacaturenummer HRM S 1560 (department Aardwetenschappen). 1. POSITIE VAN DE FUNCTIE BINNEN DE INSTELLING. ? Het gaat om (...) ? Titel en klasse van de wetenschappelijke loopbaan: Werkleider (klasse SW2). ? Activiteitengroe(...)

bron
programmatorische federale overheidsdienst wetenschapsbeleid
numac
2022032637
pub.
01/08/2022
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

PROGRAMMATORISCHE FEDERALE OVERHEIDSDIENST WETENSCHAPSBELEID


Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA). - Vacature van Werkleider (klasse SW2) van de wetenschappelijke loopbaan. - Vacaturenummer HRM S 1560 (department Aardwetenschappen). 1. POSITIE VAN DE FUNCTIE BINNEN DE INSTELLING. ? Het gaat om een voltijdse betrekking van een statutair wetenschappelijk personeelslid. ? Titel en klasse van de wetenschappelijke loopbaan: Werkleider (klasse SW2). ? Activiteitengroep van de wetenschappelijke loopbaan waartoe de betrekking behoort: activiteitengroep I "wetenschappelijk onderzoek en experimentele ontwikkeling". ? De betrekking zal uitgeoefend worden binnen het department Aardwetenschappen van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika. 2. TAALREGIME. Deze betrekking is toegankelijk voor kandidaten die kunnen ingedeeld worden bij de Nederlandse of Franse taalrol, bij toepassing van de regels hiertoe bepaald door de wetten op het gebruik van talen in bestuurszaken. 3. FUNCTIECONTEXT. 3.1 Opdracht van het KMMA Het KMMA wil een wereldcentrum zijn voor onderzoek en voor verspreiding van kennis, gewijd aan het verleden en het heden van de samenlevingen en hun natuurlijke omgeving in Afrika, en in het bijzonder in Centraal-Afrika, om belangstelling te stimuleren en te zorgen voor een beter begrip van dit deel van de wereld door het grote publiek en de wetenschappelijke gemeenschap, en om, via partnerschappen, aanzienlijk bij te dragen tot de duurzame ontwikkeling ervan.

De belangrijkste taken van deze Afrikaans georiënteerde instelling zijn dus de verwerving en het beheer van collecties, wetenschappelijk onderzoek, de valorisatie van de resultaten daarvan, de verspreiding van kennis en de presentatie van een deel van de collecties aan het grote publiek.

Het KMMA is een centrum van kennis en informatie over Afrika en in het bijzonder Centraal-Afrika, in een historische, hedendaagse en globale context. Het museum stelt unieke collecties tentoon. Het is een plaats van herinnering aan het koloniale verleden en is een dynamisch platform voor uitwisseling en dialoog tussen culturen en generaties.

De wetenschappelijk instelling is onderverdeeld in drie afdelingen : Culturele antropologie en geschiedenis Aardwetenschappen Biologie 3.2 De kandidatuur Het departement Aardwetenschappen van het KMMA is op zoek naar een getalenteerd persoon voor de functie van werkleider. Wij verwelkomen aanvragen van wetenschappers die onderzoek ontwikkelen op het gebied van Aardwetenschappen en die een aanvulling kunnen vormen op de huidige activiteiten van het departement.

Deze functie biedt een boeiende kans om een belangrijke bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van internationaal toponderzoek over Afrika en tegelijkertijd bij te dragen aan de kerntaken van een gerenommeerde instelling.

Het KMMA streeft ernaar al zijn onderzoekers en onderzoeksters in staat te stellen hun potentieel ten volle te ontwikkelen.

Wij promoten en handhaven een inclusieve en ondersteunende omgeving om ervoor te zorgen dat alle collega's zich kunnen ontplooien.

Onderzoekers en onderzoeksters worden gestimuleerd om werk en onderzoeksresultaten te publiceren in tijdschriften van internationaal hoogstaand niveau, waarbij de nadruk ligt op kwaliteit eerder dan op kwantiteit. 4. INHOUD VAN DE FUNCTIE. 4.1. Doelstellingen van de functie ten aanzien van de opdrachten van de instelling.

De succesvolle kandidaat of kandidate zal : ? Onderzoek verrichten in het domein van de aardwetenschappen in Afrika ten zuiden van de Sahara en bijdragen tot de verbetering van de huidige kennis, voornamelijk voor regio's waar het departement actief is. Dit onderzoek moet een aanvulling vormen op de onderzoeksthema's die reeds in het departement behandeld worden, ? Onderzoek doen op basis van veldwerk, veldgegevens en/of KMMA-collecties, ? Bijdragen tot en ontwikkelen van wetenschappelijke samenwerking met Afrikaanse instellingen, ? Bijdragen tot het vergroten van de toegankelijkheid, voor een breed publiek, van de collecties van het KMMA of van afgeleide wetenschappelijke informatie. 4.2. Resultaatgebieden.

De aangeworven kandidaat of kandidate zal : ? De resultaten van zijn/haar onderzoek publiceren in toonaangevende internationale tijdschriften met collegiale toetsing, ? Bijdragen tot het wetenschappelijk beheer van het departement en haar collecties, met inbegrip van gesteenten, mineralen, fossielen, geologische archieven en cartografische documenten (kaarten en luchtfoto's), ? Bijdragen in zijn competentiedomein tot de tentoonstellingen georganiseerd door het KMMA, ? Bijwerken en ontwikkelen van databanken betreffende zijn/haar vakgebied en ervoor zorgen dat deze bijdragen tot de wetenschappelijke ontwikkeling en de zichtbaarheid van het departement, ? Deelnemen aan de capaciteitsopbouw van Afrikaanse universiteiten, musea en wetenschappelijke instellingen. 5. COMPETENTIEPROFIEL. 5.1. Vereiste diploma's en opleidingen.

De kandidaat of kandidate dient houder te zijn van volgend(e) diploma('s): De kandidaat of kandidate moet een doctoraat in de geologie/aardwetenschappen hebben. 5.2. Technische kundigheden (kennis, specialisaties, ervaring(en), ...). 5.2.1. Vereiste competenties, specialiteit(en) en ervaring(en) waaraan de kandidaten dienen te voldoen om weerhouden te worden (toelatingscriteria).

De succesvolle kandidaat of kandidate moet : ? Aantonen van uitmuntendheid in onderzoek in één van de volgende gebieden: o Geodynamica en geologie van metamorfe gesteenten met vaardigheden op het gebied van petrologie, mineralogie en geochemie of geochronologie, o Geofysica met vaardigheden op het gebied van geodesie, en/of prospectiemethoden, en/of seismologie, en/of numerieke modellering, o Geomatica toegepast op geologie of geomorfologie. ? Gepubliceerd hebben in internationale tijdschriften op een of meer van de bovengenoemde gebieden, ? Aantoonbare ervaring hebben met de ontwikkeling van projectgeoriënteerd onderzoek (fondsenwerving, schrijven, indienen en beheer), ? Bereid zijn wetenschappelijk onderzoek te verrichten in Afrika ten zuiden van de Sahara en internationale samenwerkingsverbanden aan te gaan, met name met Afrikaanse partners. 5.2.2. Bijkomende gewenste ervaring(en), kennis en bekwaamheden die tot aanbeveling strekken (bijkomende rangschikkingscriteria). ? Kennis van de geologie van Afrika, haar milieuproblemen en maatschappelijke uitdagingen in relatie tot de Aardwetenschappen, ? Vertrouwdheid met de problematiek van duurzame ontwikkeling in Afrika, ? Ervaring met de ontwikkeling en het beheer van databanken, digitalisering en verwerking van digitale informatie, ? Ervaring met aardwetenschappelijk veldwerk in uitdagende terreincondities, ? Ervaring hebben met technische analyse in een van de drie bovengenoemde gebieden en bereid zijn bij te dragen tot de technische ontwikkeling en onderhoud van de laboratoria van het departement. 5.2.3. Bijkomende troeven.

De kandidaat of kandidate moet een van de landstalen (FR, NL) beheersen; kennis van de tweede landstaal is een pluspunt. Een goede kennis van het Engels is vereist. 5.3. Generieke competenties (gedragscompetenties, vaardigheden, ...).

Vaardigheden : ? Vermogen om in een multidisciplinair team te werken ? Blijk geven van de bereidheid om projecten te ontwikkelen en uit te voeren in samenwerking met Afrikaanse instellingen.

Gedragsvaardigheden: ? Innovatieve en creatieve ideeën aanbrengen, ? Beslissingen nemen op basis van (on)volledige informatie, en gerichte acties opzetten om beslissingen uit te voeren, ? Begeleiden of superviseren van jonge onderzoekers en onderzoeksters, optreden als rolmodel en hen ondersteunen bij hun dagelijkse werkzaamheden, ? Bevorderen en verbeteren van de teamgeest door op constructieve wijze meningen te delen, conflicten te vermijden en dialoog te bevorderen, ? Interne en externe gebruikers op transparante, eerlijke en objectieve wijze bijstaan, persoonlijke dienstverlening verzorgen en constructieve contacten onderhouden, ? Gesprekspartners adviseren en een vertrouwensrelatie met hen ontwikkelen op basis van deskundigheid, ? Integer handelen, overeenkomstig de verwachtingen van de instelling, vertrouwelijkheid en verbintenissen respecteren en elke vorm van partijdigheid vermijden, ? De eigen ontwikkeling actief plannen en sturen in overeenstemming met de eigen mogelijkheden, interesses en ambitie, waarbij het eigen functioneren kritisch in vraag wordt gesteld en men zich voortdurend verrijkt met nieuwe ideeën en benaderingen, vaardigheden en kennis. 5.4. Vereisten waaraan moet worden voldaan voor een werving in de klasse SW2. ? Minstens 4 jaar wetenschappelijke ervaring bezitten die als wetenschappelijke anciënniteit kan worden gevaloriseerd in de zin van het statuut (art. 7, § 2 - 3, van het koninklijk besluit van 25 februari 2008Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 25/02/2008 pub. 07/04/2008 numac 2008021029 bron programmatorische federale overheidsdienst wetenschapsbeleid Koninklijk besluit tot vaststelling van het statuut van het wetenschappelijk personeel van de federale wetenschappelijke instellingen type koninklijk besluit prom. 25/02/2008 pub. 07/04/2008 numac 2008021028 bron programmatorische federale overheidsdienst wetenschapsbeleid Koninklijk besluit tot vaststelling van het geldelijke statuut van het wetenschappelijk personeel van de federale wetenschappelijke instellingen sluiten tot vaststelling van het statuut van het wetenschappelijk personeel van de federale wetenschappelijke instellingen). ? Houder zijn van een diploma van doctor behaald na een openbare verdediging van een verhandeling. Het onderwerp van het doctoraat moet verband houden met de opdrachten van de instelling 6. ARBEIDSVOORWAARDEN. 6.1. Bezoldiging - loopbaan.

De gekozen kandidaat of kandidate wordt aangeworven als Werkleider (klasse SW2) met de daaraan verbonden weddenschaal SW21.Minimumbezoldiging (brutobedragen aangepast aan de huidige index, reglementaire toelagen niet inbegrepen): SW21 (4 jaar anciënniteit): 64.676.04 € per jaar (5.389.69 € € per maand) De normale tijdsduur van de proefperiode bedraagt één jaar. 6.2. Andere voordelen. ? Een interessante vakantieregeling. ? Gratis woon-werkverkeer met het openbaar vervoer of fietsvergoeding. ? Een aangenaam werkkader in een dynamische werkomgeving met aandacht voor gelijke kansen en diversiteit. 7. TOELAATBAARHEIDS- EN DEELNEMINGSVOORWAARDEN. 7.1. De gekozen kandidaat of kandidate moet op de datum van indiensttreding volgende voorwaarden vervullen: ? Belg zijn of burger van een staat die deel uitmaakt van de Europese Economische Ruimte of de Zwitserse Confederatie; ? de burgerlijke en politieke rechten genieten; ? aan de dienstplichtwetten voldaan hebben; ? een gedrag hebben dat beantwoordt aan de eisen van het gesolliciteerd ambt. 7.2. Uiterlijk op de dag waarop de termijn eindigt voor het indienen der kandidaturen, moeten volgende voorwaarden vervuld zijn: ? houder zijn van het/de vereiste diploma('s) (zie punt 5.1 hierboven); ? voldoen aan de vereiste technische bekwaamheden (zie punt 5.2.1 hierboven) en deze bewijzen. ? voldoen aan de vereiste generieke competenties (zie punt 5.3. hierboven). ? beantwoorden aan de vereiste algemene competenties (zie punt 5.4 hierboven) 7.3. In de beide hierna vermelde gevallen geldt volgend voorbehoud voor deelname aan de selectieprocedure. 7.3.1. Het vereiste diploma werd behaald in een ander land dan België.

In dit geval zal de voorzitter van de jury van de wetenschappelijke instelling vooraf nagaan of het door de kandidaat of kandidate voorgelegde diploma kan worden aanvaard bij toepassing van de bepalingen van de richtlijnen 89/48/EEG of 92/51/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen.

Daarom dient de betrokken kandidaat kandidate aan zijn of haar kandidatuur, behalve een kopie van het voorgelegde diploma, volgende bescheiden en inlichtingen toe te voegen, nodig voor bedoeld onderzoek: ? een vertaling van het diploma indien dit niet werd uitgereikt in het Nederlands, Frans, Duits of Engels (vertaling in het Nederlands voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Nederlandse taalrol; vertaling in het Frans voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Franse taalrol); ? een verklaring waarmee de onderwijsinrichting, die het diploma heeft uitgereikt, volgende inlichtingen verstrekt (voor zover deze inlichtingen niet voorkomen in het diploma zelf): 1. het aantal studiejaren dat normalerwijze vereist is voor het behalen van het diploma;2. moest een verhandeling worden ingediend voor het behalen van het diploma ? 3.de verworven kennis en bekwaamheden die aan de basis liggen van het uitreiken van bedoeld diploma; ? een vertaling van deze verklaring indien deze niet werd uitgereikt in het Nederlands, Frans, Duits of Engels (vertaling in het Nederlands voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Nederlandse taalrol; vertaling in het Frans voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Franse taalrol). 7.3.2. Het vereiste diploma werd behaald in een andere taal dan het Nederlands of het Frans. ? De taal waarin de studies werden gedaan, die hebben geleid tot het behalen van het vereiste diploma, bepaalt in principe de taalrol waarbij de kandidaat of kandidate moet worden ingedeeld bij toepassing van de wetten op het gebruik van de talen in bestuurszaken. ? Wanneer een diploma van doctor vereist is, dat werd behaald na verdediging in het openbaar van een proefschrift (of wanneer de kandidaat of kandidate een dergelijk diploma voorlegt om aan de diplomavereisten te voldoen), wordt de taalrol dan ook bepaald door de taal waarin de studiecyclus werd gevolgd die heeft geleid tot het universitair einddiploma dat toegang gaf tot het doctoraat. ? In de gevallen waarin deze studies werden gedaan in een andere taal dan het Nederlands of het Frans, dient de betrokken kandidaat of kandidate daarom in het bezit te zijn van een bewijs van taalkennis, afgeleverd door SELOR, het Selectiebureau van de Federale Overheid, Simon Bolivarlaan 30, 1000 Brussel (www.selor.be/nl/contact). Uit dit bewijs moet blijken dat de betrokkene geslaagd is in het taalexamen dat met betrekking tot het vaststellen van het taalregime in de plaats komt van het opgelegde diploma: -taaltest Nederlands - artikel 7, voor een functie van niveau 1/A, indien de kandidaat of kandidate wenst te worden ingedeeld bij de Nederlandse taalrol 7.3.3 Als je al contractueel of statutair bent in het openbaar ambt Bij zijn eerste aanwerving als statutair of bij zijn eerste indienstneming als contractueel in het openbaar ambt, wordt ieder personeelslid op een taalrol ingeschreven, te weten de Nederlandse of de Franse taalrol, wat onveranderlijk blijft. De overgang van de ene rol naar de andere is verboden, behoudens klaarblijkelijke vergissing bij de indeling.

Van taalrol veranderen is niet mogelijk met een taalcertificaat dat het vereiste diploma kan vervangen dat de taalrol vastlegt. 8. BIJKOMENDE INLICHTINGEN. Meer informatie over de inhoud van deze betrekking kan worden bekomen bij Francois Kervyn, +3227695433, francois.kervyn@africamuseum.be 9. SELECTIEPROCEDURE. ? De jury van de wetenschappelijke instelling bepaalt wie van de kandidaten, die een ontvankelijke kandidatuur hebben ingediend, het meest geschikt worden geacht voor de betrekking (maximum 5 kandidaten kunnen aldus worden geselecteerd). ? Indien de jury het noodzakelijk acht, kan hij de kandidaten vragen om eender welke bijkomende proef af te leggen die de jury bepaalt om hun geschiktheid voor de te begeven functie te beoordelen. ? De kandidaten die aldus in aanmerking worden genomen, zullen vervolgens uitgenodigd worden om voor de jury te verschijnen voor een hoorzitting met het oog op de vaststelling van de rangschikking der kandidaten. ? Deze rangschikking wordt pas definitief nadat ze werd meegedeeld aan de betrokken kandidaten die daarbij de mogelijkheid hebben erover klacht in te dienen en te vragen om door de jury te worden gehoord. 10. SOLLICITATIEPROCEDURE. 10.1. De kandidaturen moeten worden ingediend binnen 40 kalenderdagen volgend op de datum van bekendmaking van deze vacature in het Belgisch Staatsblad.

Ze moeten worden ingediend bij aangetekende brief gericht aan: Diane Géronnez, Stafdienst Personeel & Organisatie, cel "werving en selecties" van de POD Wetenschapsbeleid, Simon Bolivarlaan 30 bus 7, 1000 Brussel. 10.2. In de kandidatuur dient uitdrukkelijk te worden gepreciseerd: ? de gesolliciteerde betrekking; ? het correspondentieadres; elke wijziging van dit adres dient onmiddellijk te worden meegedeeld. 10.3. Aan de kandidatuur toe te voegen bescheiden: ? een volledig en waarheidsgetrouw curriculum vitae; indien reeds wetenschappelijke activiteiten werden verricht: attesten om deze te wettigen (attesten afgeleverd door de werkgevers, de autoriteiten die beurzen toekenden, ...); voor meer informatie betreffende de te verstrekken inlichtingen: zie de nota betreffende de toekenning van de wetenschappelijke anciënniteit die kan worden geraadpleegd op de website van de POD Wetenschapsbeleid http://www.belspo.be/belspo/organisation/job_nl.stm. De nota kan ook via mail aangevraagd worden op het adres selections-selecties@belspo.be ; ? een kopie van het/ de vereiste diploma's; ? indien een diploma van doctor, behaald na verdediging in het openbaar van een proefschrift, wordt voorgelegd om te voldoen aan de diplomavereisten, dient bovendien een kopie te worden toegevoegd van het diploma dat werd behaald bij het afsluiten van de studiecyclus welke toegang gaf tot het doctoraat; ? indien deze diploma's, of één ervan, werden uitgereikt in een andere taal dan het Nederlands, Frans, Duits of Engels dient daarvan bij het voorgelegde dossier tevens een vertaling te worden toegevoegd; ? een lijst van de eventueel gepubliceerde wetenschappelijke werken; ? de bescheiden en inlichtingen hierboven bedoeld onder punt 7.3.1., indien het/ de vereiste diploma(`s), behaald door de kandidaat of kandidate, werd(en) uitgereikt door een andere dan een Belgische instelling; ? het bewijs van taalkennis bedoeld onder punt 7.3.2., ingeval dit bewijs noodzakelijk is of wanneer de kandidaat of kandidate wenst dat zijn of haar indeling bij een taalrol gebeurt op basis van dat bewijs. 10.4. Zijn onontvankelijk: de kandidaturen die bovenstaande sollicitatieprocedure niet respecteren.

^