Etaamb.openjustice.be
Vacante Bettreking
gepubliceerd op 28 april 2021

Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie . - Vacature van Werkleider (klasse SW2) van de wetenschappelijke loopbaan - Vacaturenummer HRM S 2705 (Synergieën tussen atmosferische gegevens" (D32)) Sommige woorden in de functie(...) 1. POSITIE VAN DE FUNCTIE BINNEN DE INSTELLING. ? Het gaat om een voltijdse betrekking van een s(...)

bron
programmatorische federale overheidsdienst wetenschapsbeleid
numac
2021041278
pub.
28/04/2021
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

PROGRAMMATORISCHE FEDERALE OVERHEIDSDIENST WETENSCHAPSBELEID


Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA). - Vacature van Werkleider (klasse SW2) van de wetenschappelijke loopbaan - Vacaturenummer HRM S 2705 (Synergieën tussen atmosferische gegevens" (D32)) Sommige woorden in de functiebeschrijving staan in de mannelijke vorm voor een betere leesbaarheid. De functie is zowel voor vrouwen als voor mannen toegankelijk. 1. POSITIE VAN DE FUNCTIE BINNEN DE INSTELLING. ? Het gaat om een voltijdse betrekking van een statutair wetenschappelijk personeelslid. ? Titel en klasse van de wetenschappelijke loopbaan: Werkleider (klasse SW2). ? Activiteitengroep van de wetenschappelijke loopbaan waartoe de betrekking behoort: activiteitengroep I "wetenschappelijk onderzoek en experimentele ontwikkeling".

De betrekking zal uitgeoefend worden binnen de onderzoeksgroep `Synergieën tussen atmosferische gegevens' (D32) van de wetenschappelijke divisie `Reactieve gassen in de atmosfeer' van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA). 2. TAALREGIME. Deze betrekking is toegankelijk voor kandidaten die kunnen ingedeeld worden bij de Nederlandse of Franse taalrol, bij toepassing van de regels hiertoe bepaald door de wetten op het gebruik van talen in bestuurszaken. 3. FUNCTIECONTEXT. Deze functie voor een senior wetenschappelijk medewerker heeft als doel het uitvoeren van onderzoek en wetenschappelijke dienstverlenende activiteiten binnen het team « Synergieën tussen atmosferische gegevens ». In het algemeen bevinden de activiteiten van dit team zich in het gebied van de chemie en de fysica van de aardse atmosfeer, met bijzondere aandacht voor de samenstelling van de neutrale atmosfeer en de bronnen, de verliezen, de reservoirs en het transport van de bestanddelen ervan. De activiteiten dragen bij aan de thema's bescherming van de stratosferische ozonlaag, luchtkwaliteit van mondiale tot regionale schaal en het verband tussen veranderingen in de samenstelling van de atmosfeer en veranderingen in het klimaat.

Meer technisch is het team gespecialiseerd in de geïntegreerde exploitatie van gegevens over de globale atmosferische samenstelling, verkregen uit verschillende meetmethodes (spectrometrie, radiometrie, lidar, elektrochemie...), complementaire platforms (satellieten in een verschuivende omloopbaan en geostationaire satellieten, sondeerballonnen, netwerken van teledetectiestations) en verschillende waarnemingsgeometrieën (horizon, zonne-en ster-occultatie, nadir en zenith, in situ metingen ...) in verschillende spectrale domeinen. De activiteiten omvatten de uitwerking, ontwikkeling en uitvoering van strategieën, methodologieën, protocollen, databanken, digitale simulatoren en analysesystemen die nodig zijn voor de exploratie en exploitatie van synergieën tussen complementaire gegevens. De resultaten worden verspreid via wetenschappelijke en technische publicaties en worden toegepast in het kader van nationale en internationale organisaties en programma's, bijvoorbeeld in het kader van de Europese Copernicus diensten en milieuovereenkomsten zoals het Verdrag van Wenen en het Protocol van Montreal.

In deze context bestrijkt de te bekleden functie vaardigheden op verschillende vlakken: 1. een goede algemene kennis van de chemische en fysische processen die de samenstelling van de troposfeer tot de mesosfeer bepalen;2. inzicht in de principes, complementariteiten en potentiële synergieën van atmosferische teledetectiemethodes vanaf satellieten, in het spectrale bereik van ultraviolet tot microgolven en in verschillende waarnemingsgeometrieën (horizon, occultatie, nadir);3. een goed begrip van de technieken voor het meten van de verticale distributie van atmosferische sporengassen die in observatienetwerken op de grond worden gebruikt;4. kennis van de metrologie die wordt toegepast op atmosferische teledetectiegegevens, met inbegrip van methoden voor het schatten van tendensen en het afleiden van onzekerheidsbudgetten;5. een goede algemene kennis van onderzoek in verband met atmosferische monitoring, met inbegrip van nationale en internationale onderzoeksprogramma's, belangrijke milieuprotocollen en-voorschriften en de evaluatie-en rapportagemechanismen daarvan. De functie vereist daarom veelzijdigheid in kennis van atmosferische meetmethoden, metrologie en signaalverwerking, alsmede een capaciteit voor coördinatie en deelname aan internationale activiteiten in het kader van milieu- en ruimtevaartprogramma's. 4. INHOUD VAN DE FUNCTIE. 4.1. Doelstellingen van de functie ten aanzien van de opdrachten van de instelling.

De werknemer zal op zijn minst zorgen voor: ? een rol als wetenschappelijk coördinator voor nationale en internationale onderzoeks- en/of wetenschappelijke dienstprojecten die verband houden met de doelstellingen van de functie; ? onderzoeksactiviteiten die zowel in deze projecten als in de doelstellingen van het team zijn opgenomen; ? consultatieve deelname aan de activiteiten van andere teamleden; ? actieve en gezamenlijke deelname aan de activiteiten met betrekking tot satellietconstellaties met verschillende waarnemingsgeometrieën (horizon, occultatie, nadir); ? actieve en gezamenlijke deelname aan de activiteiten met betrekking tot observatienetwerken voor troposferische, stratosferische en mesosferische samenstelling; ? taken om nieuwe methoden en instrumenten te verkennen voor het verwerken, analyseren en synergetisch koppelen van observatiegegevens; ? een reflectie ter ondersteuning van de permanente ontwikkeling van de strategie van het team, met onder meer als doel de verworven expertise en de ontwikkelde instrumenten te bestendigen en te verbeteren; ? voor de taken en verantwoordelijkheden in kwestie, een representatieve rol voor het BIRA ten opzichte van BELSPO, ESA, EUMETSAT, Copernicus, diensten en de onderliggende projecten; ? het opzetten van netwerken en het zoeken naar nationale en internationale samenwerkingsverbanden voor nieuwe projecten die het topniveau van het team in het bijzonder en van het BIRA in het algemeen op peil helpen houden.

Hij zal de publicatie van de resultaten van het team in de passende media aanmoedigen en zal deelnemen aan de verspreiding ervan op internationaal niveau en onder het grote publiek en de media. 5. COMPETENTIEPROFIEL. 5.1. Vereiste diploma's en opleidingen.

De kandidaat dient houder te zijn van volgend(e) diploma('s): Kandidaten dienen houder te zijn van een diploma van Doctor in de Wetenschappen of van Doctor in de Ingenieurswetenschappen, of van Doctor in de toegepaste biologische wetenschappen of bio-ingenieurswetenschappen. 5.2. Technische kundigheden (kennis, specialisaties, ervaring(en), ...). 5.2.1. Vereiste competenties, specialiteit(en) en ervaring(en) waaraan de kandidaten dienen te voldoen om weerhouden te worden (toelatingscriteria). 1. Een goede algemene kennis van de fysico-chemie van de troposfeer en de stratosfeer hebben, van de belangrijkste milieukwesties die ermee verband houden, en van de technieken voor het meten van de samenstelling ervan zoals die door satellieten en observatienetwerken worden gebruikt.2. Over uitgebreide vaardigheden beschikken in tenminste drie van de vijf bevoegdheidsgebieden van de bovengenoemde functiedoelstellingen.3. Een hoog competentieniveau kunnen aantonen op het gebied van: 1) het schrijven van wetenschappelijke artikels, 2) internationale coördinatie van wetenschappelijke projecten, waaronder het opstellen van onderzoeksvoorstellen bij instanties zoals het Belgisch Wetenschapsbeleid en ESA, en 3) de mondelinge voordracht van wetenschappelijke resultaten. Deze competenties zullen geëvalueerd worden o.b.v. gerealiseerd werk (voordrachten en publicaties) en projecten gerealiseerd door de kandidaat. 5.2.2. Bijkomende gewenste ervaring(en), kennis en bekwaamheden die tot aanbeveling strekken (bijkomende rangschikkingscriteria). ? Aantoonbare sterke groeps-en projectmanagementvaardigheden hebben; ? Ervaring hebben in het begeleiden van andere wetenschappers en ingenieurs. 5.2.3. Bijkomende troeven.

Een goede kennis van het Engels (geschreven en gesproken) is een belangrijke troef.

Een bijkomende troef is een minimale kennis van de andere officiële taal dan die waarin de kandidaat aangesteld zal worden. 5.3.Generieke competenties (gedragscompetenties, vaardigheden, ...). 1°. Omgaan met informatie : ? Vernieuwen ? Geïnteresseerd zijn in de verspreiding van resultaten en hun vulgarisering 2°. Omgaan met taken: ? beslissen en verantwoordelijkheid nemen voor genomen beslissingen ? betrokken zijn bij managementtaken (financieel, administratief en qua rapportering) ? deelnemen aan de ontwikkeling van een wetenschappelijke strategie en een lange-termijn visie ontwikkelen 3°. Omgaan met relaties: ? in team werken (sleutelcompetentie) en expertise delen met collega's ? servicegericht handelen (sleutelcompetentie); luisteren,naar behoeften van team, partners en mogelijke gebruikers van de dienst. ? adviseren ? proactieve attitude hebben wat betreft interne en externe samenwerkingen 4°. Persoonlijk functioneren : ? betrouwbaarheid tonen (sleutelcompetentie). ? Inzet tonen ? resultaatgerichtheid tonen ? zichzelf ontwikkelen (sleutelcompetentie); initiatief nemen om kennis te verwerven, de evoluties opvolgen, zelfkennis hebben over eigen competenties (sterktes en zwaktes) ? in staat zijn om zelfstandig te werken en een multidisciplinair wetenschappelijk team te leiden ? een rol kunnen spelen in het zoeken en bekomen van onderzoeksprojecten voor het team 5.4. Vereisten waaraan moet worden voldaan voor een werving in de klasse SW2. ? Minstens 4 jaar wetenschappelijke ervaring bezitten die als wetenschappelijke anciënniteit kan worden gevaloriseerd in de zin van het statuut (art. 7, § 2 - 3, van het koninklijk besluit van 25 februari 2008Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 25/02/2008 pub. 07/04/2008 numac 2008021029 bron programmatorische federale overheidsdienst wetenschapsbeleid Koninklijk besluit tot vaststelling van het statuut van het wetenschappelijk personeel van de federale wetenschappelijke instellingen type koninklijk besluit prom. 25/02/2008 pub. 07/04/2008 numac 2008021028 bron programmatorische federale overheidsdienst wetenschapsbeleid Koninklijk besluit tot vaststelling van het geldelijke statuut van het wetenschappelijk personeel van de federale wetenschappelijke instellingen sluiten tot vaststelling van het statuut van het wetenschappelijk personeel van de federale wetenschappelijke instellingen). ? Houder zijn van een diploma van doctor behaald na verdediging in het openbaar van een verhandeling die verband houdt met de uit te oefenen functie. 6. ARBEIDSVOORWAARDEN. 6.1. Bezoldiging - loopbaan.

De gekozen kandidaat wordt aangeworven als Werkleider (klasse SW2) met de daaraan verbonden weddenschaal SW21.

Minimumbezoldiging (brutobedragen aangepast aan de huidige index, reglementaire toelagen niet inbegrepen): SW21 (4 jaar anciënniteit): 59.751,12 € per jaar (4.979,26 € per maand) De normale tijdsduur van de proefperiode bedraagt één jaar. 6.2. Andere voordelen. ? Mogelijkheid tot het verwerven van een tweetaligheidspremie fr-nl ? Voordelige hospitalisatieverzekering ? Gratis woon-werkverkeer met het openbaar vervoer ? Voordelen en interessante aanbiedingen via de FED+kaart ? Mogelijkheid voor een fietsvergoeding ? Allerlei sociale voordelen ? Kinderopvang tijdens de zomerschoolvakantie ? Glijdende werkuren in een 38-uren week 7. TOELAATBAARHEIDS- EN DEELNEMINGSVOORWAARDEN. 7.1. De gekozen kandidaat moet op de datum van zijn indiensttreding volgende voorwaarden vervullen: ? Belg zijn of burger van een staat die deel uitmaakt van de Europese Economische Ruimte of de Zwitserse Confederatie; ? de burgerlijke en politieke rechten genieten; ? aan de dienstplichtwetten voldaan hebben; ? een gedrag hebben dat beantwoordt aan de eisen van het gesolliciteerd ambt. 7.2. Uiterlijk op de dag waarop de termijn eindigt voor het indienen der kandidaturen, moeten volgende voorwaarden vervuld zijn: ? houder zijn van het/de vereiste diploma('s) (zie punt 5.1 hierboven); ? voldoen aan de vereiste technische bekwaamheden (zie punt 5.2.1 hierboven) en deze bewijzen. ? voldoen aan de vereiste generieke competenties (zie punt 5.3. hierboven). ? beantwoorden aan de vereiste algemene competenties (zie punt 5.4 hierboven) 7.3. In de beide hierna vermelde gevallen geldt volgend voorbehoud voor deelname aan de selectieprocedure. 7.3.1. Het vereiste diploma werd behaald in een ander land dan België.

In dit geval zal de voorzitter van de jury van de wetenschappelijke instelling vooraf nagaan of het door de kandidaat voorgelegde diploma kan worden aanvaard bij toepassing van de bepalingen van de richtlijnen 89/48/EEG of 92/51/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen.

Daarom dient de betrokken kandidaat aan zijn kandidatuur, behalve een kopie van het voorgelegde diploma, volgende bescheiden en inlichtingen toe te voegen, nodig voor bedoeld onderzoek: ? een vertaling van het diploma indien dit niet werd uitgereikt in het Nederlands, Frans, Duits of Engels (vertaling in het Nederlands voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Nederlandse taalrol; vertaling in het Frans voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Franse taalrol); ? een verklaring waarmee de onderwijsinrichting, die het diploma heeft uitgereikt, volgende inlichtingen verstrekt (voor zover deze inlichtingen niet voorkomen in het diploma zelf): 1. het aantal studiejaren dat normalerwijze vereist is voor het behalen van het diploma;2. moest een verhandeling worden ingediend voor het behalen van het diploma ? 3.de verworven kennis en bekwaamheden die aan de basis liggen van het uitreiken van bedoeld diploma; ? een vertaling van deze verklaring indien deze niet werd uitgereikt in het Nederlands, Frans, Duits of Engels (vertaling in het Nederlands voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Nederlandse taalrol; vertaling in het Frans voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Franse taalrol). 7.3.2. Het vereiste diploma werd behaald in een andere taal dan het Nederlands of het Frans. ? De taal waarin de studies werden gedaan, die hebben geleid tot het behalen van het vereiste diploma, bepaalt in principe de taalrol waarbij de kandidaat moet worden ingedeeld bij toepassing van de wetten op het gebruik van de talen in bestuurszaken. ? Wanneer een diploma van doctor vereist is, dat werd behaald na verdediging in het openbaar van een proefschrift (of wanneer de kandidaat een dergelijk diploma voorlegt om aan de diplomavereisten te voldoen), wordt de taalrol dan ook bepaald door de taal waarin de studiecyclus werd gevolgd die heeft geleid tot het universitair einddiploma dat toegang gaf tot het doctoraat. ? In de gevallen waarin deze studies werden gedaan in een andere taal dan het Nederlands of het Frans, dient de betrokken kandidaat daarom in het bezit te zijn van een bewijs van taalkennis, afgeleverd door SELOR, het Selectiebureau van de Federale Overheid, Simon Bolivarlaan 30, 1000 Brussel (Tel.: +32-(0)800 505 54; e-mail: taal@selor.be). Uit dit bewijs moet blijken dat de betrokkene geslaagd is in het taalexamen dat met betrekking tot het vaststellen van het taalregime in de plaats komt van het opgelegde diploma: - taaltest Nederlands - artikel 7, voor een functie van niveau 1/A, indien de kandidaat wenst te worden ingedeeld bij de Nederlandse taalrol; 7.3.3 Als je al contractueel of statutair bent in het openbaar ambt Bij zijn eerste aanwerving als statutair of bij zijn eerste indienstneming als contractueel in het openbaar ambt, wordt ieder personeelslid op een taalrol ingeschreven, te weten de Nederlandse of de Franse taalrol, wat onveranderlijk blijft. De overgang van de ene rol naar de andere is verboden, behoudens klaarblijkelijke vergissing bij de indeling.

Van taalrol veranderen is niet mogelijk met een taalcertificaat dat het vereiste diploma kan vervangen dat de taalrol vastlegt. 8. BIJKOMENDE INLICHTINGEN. Meer informatie over de inhoud van deze betrekking kan worden bekomen bij Dr. Jean-Christopher Lambert (Email: jean-christopher.lambert@aeronomie.be). 9. SELECTIEPROCEDURE. ? De jury van de wetenschappelijke instelling bepaalt wie van de kandidaten, die een ontvankelijke kandidatuur hebben ingediend, het meest geschikt worden geacht voor de betrekking (maximum 5 kandidaten kunnen aldus worden geselecteerd). ? Indien de jury het noodzakelijk acht, kan hij de kandidaten vragen om eender welke bijkomende proef af te leggen die de jury bepaalt om hun geschiktheid voor de te begeven functie te beoordelen. ? De kandidaten die aldus in aanmerking worden genomen, zullen vervolgens uitgenodigd worden om voor de jury te verschijnen voor een hoorzitting met het oog op de vaststelling van de rangschikking der kandidaten. ? Deze rangschikking wordt pas definitief nadat ze werd meegedeeld aan de betrokken kandidaten die daarbij de mogelijkheid hebben erover klacht in te dienen en te vragen om door de jury te worden gehoord. 10. SOLLICITATIEPROCEDURE. 10.1. De kandidaturen moeten worden ingediend binnen 30 kalenderdagen volgend op de datum van bekendmaking van deze vacature in het Belgisch Staatsblad.

Ze moeten worden ingediend bij aangetekende brief gericht aan: Stafdienst Personeel & Organisatie, cel "werving en selecties" van de POD Wetenschapsbeleid, Simon Bolivarlaan 30, bus 7, 1000 Brussel. 10.2. In de kandidatuur dient uitdrukkelijk te worden gepreciseerd: ? de gesolliciteerde betrekking; ? het correspondentieadres; elke wijziging van dit adres dient onmiddellijk te worden meegedeeld. 10.3. Aan de kandidatuur toe te voegen bescheiden: ? een volledig en waarheidsgetrouw curriculum vitae; ? indien reeds wetenschappelijke activiteiten werden verricht: attesten om deze te wettigen (attesten afgeleverd door de werkgevers, de autoriteiten die beurzen toekenden, ...); voor meer informatie betreffende de te verstrekken inlichtingen: zie de nota betreffende de toekenning van de wetenschappelijke anciënniteit die kan worden geraadpleegd op de website van de POD Wetenschapsbeleid (www.belspo.be, rubriek "Vacatureberichten"). De nota kan ook via mail aangevraagd worden op het adres selections-selecties@belspo.be; ? een kopie van het/de vereiste diploma's; ? indien een diploma van doctor, behaald na verdediging in het openbaar van een proefschrift, wordt voorgelegd om te voldoen aan de diplomavereisten, dient bovendien een kopie te worden toegevoegd van het diploma dat werd behaald bij het afsluiten van de studiecyclus welke toegang gaf tot het doctoraat; ? indien deze diploma's, of één ervan, werden uitgereikt in een andere taal dan het Nederlands, Frans, Duits of Engels dient daarvan bij het voorgelegde dossier tevens een vertaling te worden toegevoegd; ? een lijst van de eventueel gepubliceerde wetenschappelijke werken; ? de bescheiden en inlichtingen hierboven bedoeld onder punt 7.3.1., indien het/de vereiste diploma(`s), behaald door de kandidaat, werd(en) uitgereikt door een andere dan een Belgische instelling; ? het bewijs van taalkennis bedoeld onder punt 7.3.2., ingeval dit bewijs noodzakelijk is of wanneer de kandidaat wenst dat zijn indeling bij een taalrol gebeurt op basis van dat bewijs. 10.4. Zijn onontvankelijk: de kandidaturen die bovenstaande sollicitatieprocedure niet respecteren.

^