Etaamb.openjustice.be
Vacante Bettreking
gepubliceerd op 11 mei 2012

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen . - Vacature (m/v) van eerstaanwezend assistent in proefperiode (wetenschappelijk personeel, klasse SW2). - Vacaturenummer HRM S1356 (specialiteit : oceanografie) 1. Positie van de fun(...) Het gaat om een voltijdse betrekking van statutair wetenschappelijk personeelslid. Titel en klas(...)

bron
programmatorische federale overheidsdienst wetenschapsbeleid
numac
2012021077
pub.
11/05/2012
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

PROGRAMMATORISCHE FEDERALE OVERHEIDSDIENST WETENSCHAPSBELEID


Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN). - Vacature (m/v) van eerstaanwezend assistent in proefperiode (wetenschappelijk personeel, klasse SW2). - Vacaturenummer HRM S1356 (specialiteit : oceanografie) 1. Positie van de functie binnen de instelling. Het gaat om een voltijdse betrekking van statutair wetenschappelijk personeelslid.

Titel en klasse van de wetenschappelijke loopbaan : eerstaanwezend assistent in proefperiode (klasse SW2).

Activiteitengroep van de wetenschappelijke loopbaan waartoe de betrekking behoort : activiteitengroep I « Wetenschappelijk onderzoek en experimentele ontwikkeling ».

De betrekking zal uitgeoefend worden binnen de Operationele Directie « Natuurlijk Milieu » van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. 2. Taalregime. Deze betrekking is toegankelijk voor kandidaten die kunnen ingedeeld worden bij de Nederlandse of de Franse taalrol bij toepassing van de regels hiertoe bepaald door de wetten op het gebruik van talen in bestuurszaken. 3. Functiecontext. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) is een wetenschappelijke instelling van de Belgische Federale Overheid.

Het maakt deel uit van de Programmatorische Federale Overheidsdienst (POD) Wetenschapsbeleid.

Het ontwikkelt belangrijke onderzoeksactiviteiten op het gebied van natuurwetenschappen, in hoofdzaak gericht op evolutie, diversiteit en ecosystemen. Het beheert de nationale verzamelingen en breidt die uit.

Het voert opdrachten uit in verband met dienstverlening aan overheidsinstellingen, onder andere voor het toepassen van gewestelijke, federale en internationale verdragen en wetgeving. Via het Museum voor Natuurwetenschappen vult het een missie in van sensibilisering op gebied van natuurwetenschappen en milieubescherming.

Het Instituut is opgedeeld in vier Operationele Directies (OD) : Taxonomie en Fylogenie, Natuurlijk Milieu, Aarde en Geschiedenis van het Leven, en Publiek, alsook een Ondersteunende Directie.

Het onderzoek van de OD Natuurlijk Milieu betreft de studie van biotische en abiotische componenten van de natuurlijke milieus en van de interacties van de systemen die er deel van uitmaken. Voor het mariene milieu volgt het gevoerde onderzoek daarnaast een systeemgeoriënteerde benadering, vaak gesteund door modellering en met een belangrijke fysische component. 4. Inhoud van de functie. 4.1. Doelstellingen van de functie ten aanzien van de opdrachten van de instelling.

De gekozen kandidaat/kandidate zal werken in het kader van de OD « Natuurlijk Milieu ». Hij/zij oefent op prioritaire wijze onderzoeksactiviteiten en experimentele ontwikkeling uit.

Beschrijving van de taken : - deelname aan de uitvoering en verwerking van metingen op zee; - ontwikkeling van modellen; - concept uitwerken en inwerkingstelling van onderzoeksprojecten op nationaal en internationaal niveau.

Deze onderzoeken zullen georiënteerd worden naar een wetenschappelijke ondersteuning van het beheer van het mariene ecosysteem. 4.2. Resultaatsgebieden. 4.2.1. Kernresultaatsgebieden : onderzoeksactiviteiten en experimentele ontwikkeling (80 % van het tijdsgebruik).

Beschrijving van de activiteiten : - het cohesieve sedimenttransport in de Belgische kustzones te bestuderen met behulp van in situ metingen, numerieke modellen en remote sensing data; - de continue ontwikkeling van cohesieve sedimenttransportmodellen, meer bepaald flocculatie- en bodemmodellen; - de exploitatie van deze middelen om het mariene ecosysteem en in het bijzonder de cohesieve sedimentdynamica beter te begrijpen alsook met het oog op het evalueren en monitoren van effecten van menselijke ingrepen, meer bepaald bagger- en stortactiviteiten, inplanting windmolenparken, aggregaatextracties en havenuitbreidingen; - de publicatie van deze wetenschappelijke onderzoeken alsook de communicatie ervan tijdens wetenschappelijke colloquia; - de opstelling en uitvoering van onderzoeksprojecten op nationaal en/of internationaal niveau; - de communicatie van deze wetenschappelijke onderzoeken naar instellingen en openbare organisaties betrokken bij de internationale conventies zoals de OSPAR conventie en de Europese mariene kaderrichtlijn. 4.2.2. Bijkomende resultaatsgebieden : wetenschappelijke dienstverlening (20 % van het tijdsgebruik).

Beschrijving van de activiteiten : - het organiseren van metingen en het ontwikkelen van nieuwe meetstrategieën met als doel het verwerven van in situ data van het cohesieve sedimenttransport en het verwerken en interpreteren van deze meetdata; - hij/zij zal ook bijdragen aan de doelstellingen en de goede werking van de OD en de instelling. 5. Competentieprofiel. 5.1. Vereiste diploma's en opleidingen.

De kandidaat/kandidate moet houder zijn van een doctoraatsdiploma in de wetenschappen, behaald na de openbare verdediging van een verhandeling die verband houdt met de uit te voeren functie. 5.2. Vereiste technische kundigheden.

Opdat de kandidatuur ontvankelijk verklaard kan worden, moet de kandidaat/kandidate een grondige ervaring kunnen aantonen in meerdere van de volgende punten : - grondige kennis van de sedimentdynamica in het Belgische deel van de Noordzee; - de analyse en interpretatie van sedimenttransportmetingen en in de ontwikkeling van numerieke modellen; - ervaring in het plannen, coördineren, leiden en uitvoeren van multidisciplinaire oceanografische meetcampagnes; - ervaring met de interpretatie van in situ metingen en satellietdata met betrekking tot sedimentdynamica en het gebruik ervan voor de validatie van modellen; - ervaring met het kwantificeren, optimaliseren en minimaliseren van de effecten van menselijke activiteiten op het mariene milieu (dispersie van baggerspecie, havenuitbreiding, bouw van windmolen parken,...) door het gebruik van zowel resultaten van numerieke modellen als terreinproeven; - ervaring met het ontwikkelen van indicatoren met het oog op het beoordelen van de huidige milieutoestand teneinde te komen tot een goede milieutoestand; - uitwerken van nieuwe technieken en methodes in oceanografische monitoring; - publicaties in internationale wetenschappelijke tijdschriften (met IF) alsook de communicatie ervan tijdens wetenschappelijke colloquia kunnen aantonen. 5.3. Bijkomende gewenste technische kundigheden.

De kandidaturen die bovendien verschillende van de hierna vermelde kenmerken bevatten, worden prioritair gerangschikt : - samenwerking met universiteiten (begeleiding van studenten, lesgeven) en onderzoeksinstellingen in België en in het buitenland; - ervaring met onderzoeken in het kader van internationale samenwerking. - beheren van onderzoeksprojecten als promotor en/of leider van een werkpakket; - rapportering van onderzoeksresultaten binnen de vereiste termijn; - initiatie, onderhandeling en het uitvoeren van multidisciplinaire onderzoeksprojecten; - bovendien zijn een goede kennis van het Engels en voldoende beheersing van de tweede landstaal pluspunten. 5.4. Generieke competenties.

Er wordt verwacht van de kandidaat/kandidate dat hij/zij : - zich integreert binnen het bestaande team; - op zelfstandige wijze kan werken; - het beheer en de verantwoordelijkheid kan nemen voor de operationele activiteiten en voor bestaande en toekomstige onderzoeksprojecten; - blijk zal geven van een geest van synthese en innovatie in het beheer van de informatie; - bekwaam moet zijn om een team te leiden dat samengesteld is uit wetenschappelijke personeelsleden en technici (informatici), door het definiëren van de prioriteiten, de organisatie van de taken en het motiveren van het personeel, in het bijzonder door het aan te sturen en door het bevorderen van hun professionele ontwikkeling; - de geest van servicegericht handelen en adviseren zal bevorderen voor wat de interpersoonlijke relaties betreft. 5.5. Vereisten waaraan moet worden voldaan voor een werving in de klasse SW2. ? Minstens vier jaar wetenschappelijke ervaring bezitten die als wetenschappelijke anciënniteit kan worden gevaloriseerd in de zin van het statuut (art. 7, §§ 2 - 3, van het koninklijk besluit van 25 februari 2008Relevante gevonden documenten type koninklijk besluit prom. 25/02/2008 pub. 07/04/2008 numac 2008021029 bron programmatorische federale overheidsdienst wetenschapsbeleid Koninklijk besluit tot vaststelling van het statuut van het wetenschappelijk personeel van de federale wetenschappelijke instellingen type koninklijk besluit prom. 25/02/2008 pub. 07/04/2008 numac 2008021028 bron programmatorische federale overheidsdienst wetenschapsbeleid Koninklijk besluit tot vaststelling van het geldelijke statuut van het wetenschappelijk personeel van de federale wetenschappelijke instellingen sluiten tot vaststelling van het statuut van het wetenschappelijk personeel van de federale wetenschappelijke instellingen). 6. Arbeidsvoorwaarden. 6.1. Duur van de proefperiode - Bezoldiging.

De gekozen kandidaat/kandidate wordt aangeworven als wetenschappelijk personeelslid in proefperiode met de titel van eerstaanwezend assistent en met de daaraan verbonden weddenschaal SW21.

Minimumbezoldiging (brutobedragen rekening gehouden met de huidige index en met een anciënniteit van vier jaar, reglementaire toeslagen niet inbegrepen) : bruto 54.119,21 € per jaar (4.509,93 € per maand).

De normale tijdsduur van de proefperiode bedraagt één jaar. 6.2. Andere voordelen. ? U kan genieten van de terugbetaling van de kosten wat betreft het woon-werkverkeer via het openbaar vervoer; ? het KBIN hanteert een systeem van vlottende werkuren. 7. Toelaatbaarheids- en deelnemingsvoorwaarden. 7.1. De gekozen kandidaat/kandidate moet op de datum van zijn/haar indiensttreding volgende voorwaarden vervullen : ? Belg zijn of burger van een staat die deel uitmaakt van de Europese Economische Ruimte of de Zwitserse Confederatie; ? de burgerlijke en politieke rechten genieten; ? aan de dienstplichtwetten voldaan hebben; ? een gedrag hebben dat beantwoordt aan de eisen van het gesolliciteerd ambt. 7.2. Uiterlijk op de dag waarop de termijn eindigt voor het indienen der kandidaturen, moeten volgende voorwaarden vervuld zijn : ? de vereiste diploma's bezitten (zie punt 5.1 hierboven). ? de vereiste technische kundigheden bezitten (zie punt 5.2 hierboven) en deze bewijzen; ? de vereiste generieke competenties bezitten (zie punt 5.4 hierboven) en deze bewijzen;

Opdat een aanwerving in de klasse SW2 zou kunnen worden overwogen, dienen op dezelfde datum tevens de voorwaarden te zijn vervuld, bedoeld onder punt 5.5 hierboven. 7.3. In de beide hierna vermelde gevallen geldt volgend voorbehoud voor deelname aan de selectieprocedure. 7.3.1. Het vereiste diploma werd behaald in een ander land dan België.

In dit geval zal de voorzitter van de jury van het KBIN vooraf nagaan of het door de kandidaat/kandidate voorgelegde diploma kan worden aanvaard bij toepassing van de bepalingen van de Richtlijnen 89/48/EEG of 92/51/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen.

Daarom dient de betrokken kandidaat/kandidate aan zijn/haar kandidatuur, behalve een kopie van het voorgelegde diploma, volgende documenten en inlichtingen toe te voegen, nodig voor bedoeld onderzoek : ? een vertaling van het diploma indien dit niet werd uitgereikt in het Nederlands, Frans, Duits of Engels (vertaling in het Nederlands voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Nederlandse taalrol; vertaling in het Frans voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Franse taalrol); ? een verklaring waarmee de onderwijsinrichting, die het diploma heeft uitgereikt, volgende inlichtingen verstrekt (voor zover deze inlichtingen niet voorkomen in het diploma zelf) : 1. het aantal studiejaren dat normalerwijze vereist is voor het behalen van het diploma;2. moest een verhandeling worden ingediend voor het behalen van het diploma ?;3. de verworven kennis en bekwaamheden die aan de basis liggen van het uitreiken van bedoeld diploma; ? een vertaling van deze verklaring indien deze niet werd uitgereikt in het Nederlands, Frans, Duits of Engels (vertaling in het Nederlands voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Nederlandse taalrol; vertaling in het Frans voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Franse taalrol). 7.3.2. Het vereiste diploma werd behaald in een andere taal dan het Nederlands of het Frans. ? De taal waarin de studies werden gedaan, die hebben geleid tot het behalen van het vereiste diploma, bepaalt in principe de taalrol waarbij de kandidaat/kandidate moet worden ingedeeld bij toepassing van de wetten op het gebruik van de talen in bestuurszaken. ? Wanneer een diploma van doctor vereist is, dat werd behaald na verdediging in het openbaar van een proefschrift, of wanneer een dergelijk diploma wordt voorgelegd om te voldoen aan de diplomavereisten, wordt de taalrol dan ook bepaald door de taal waarin de studiecyclus werd gevolgd die heeft geleid tot het universitair einddiploma dat toegang gaf tot het doctoraat. ? In de gevallen waarin deze studies werden gedaan in een andere taal dan het Nederlands of het Frans, dient de betrokken kandidaat/kandidate daarom in het bezit te zijn van een bewijs van taalkennis, afgeleverd door SELOR, het Selectiebureau van de Federale Overheid (voorheen : Vast Wervingssecretariaat), Bisschoffsheimlaan 15, 1000 Brussel (tel. : +32-(0)800 505 54; e-mail : taal@selor.be).

Uit dit bewijs moet blijken dat de betrokkene geslaagd is in het taalexamen dat met betrekking tot het vaststellen van het taalregime in de plaats komt van het opgelegde diploma : - taaltest Nederlands - artikel 7, voor een functie van niveau 1/A, indien de kandidaat/kandidate wenst te worden ingedeeld bij de Nederlandse taalrol; - taaltest Frans - artikel 7, voor een functie van niveau 1/A, indien de kandidaat/kandidate wenst te worden ingedeeld bij de Franse taalrol. 8. Bijkomende inlichtingen. Meer informatie omtrent de inhoud van deze betrekking kan worden bekomen bij Mevr. Anouk Schoeters, verantwoordelijke voor de Personeelsdienst van het KBIN (tel. : 02 627 42 59; e-mail : Anouk.Schoeters@natuurwetenschappen.be), die zal instaan voor de dispatching. 9. Selectieprocedure. ? De jury van het KBIN bepaalt wie van de kandidaten (m/v), die een ontvankelijke kandidatuur hebben ingediend, het meest geschikt worden geacht voor de betrekking (maximum vijf kandidaten kunnen aldus worden geselecteerd). ? Indien de jury het noodzakelijk acht, kan hij de kandidaten (m/v) vragen om eender welke bijkomende proef af te leggen die de jury bepaalt om hun geschiktheid voor de te begeven functie te beoordelen. ? De kandidaten (m/v) die aldus in aanmerking worden genomen, zullen vervolgens uitgenodigd worden om voor de jury te verschijnen voor een hoorzitting met het oog op de vaststelling van de rangschikking der kandidaten. ? Deze rangschikking wordt pas definitief nadat ze werd meegedeeld aan de betrokken kandidaten (m/v) die daarbij de mogelijkheid hebben erover klacht in te dienen en te vragen om door de jury te worden gehoord. 10. Sollicitatieprocedure. 10.1. De kandidaturen moeten worden ingediend binnen 30 kalenderdagen volgend op de datum waarop deze vacature wordt bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad, dus ten laatste op 10 juni 2012.

Ze moeten worden ingediend bij aangetekende brief gericht aan de Stafdienst Personeel & Organisatie van de Federale Programmatorische Overheidsdienst (POD) Wetenschapsbeleid, Louizalaan 231, 1050 Brussel. 10.2. In de kandidatuur dient uitdrukkelijk te worden gepreciseerd : ? de gesolliciteerde betrekking; ? het adres waar de kandidaat/kandidate de aangetekende brief zal kunnen in ontvangst nemen waarmede hem/haar kennis zal worden gegeven van zijn/haar plaats in de rangschikking der kandidaten; elke wijziging van dit adres dient onmiddellijk te worden meegedeeld. 10.3. Aan de kandidatuur toe te voegen documenten : ? een volledig en waarheidsgetrouw curriculum vitae, met een duidelijke omschrijving van de ervaringen en activiteiten relevant ten aanzien van de gevraagde competenties in punt 5.2 en 5.4; ? indien reeds wetenschappelijke activiteiten werden verricht : attesten om deze te wettigen (attesten afgeleverd door de werkgevers, de autoriteiten die beurzen toekenden,...); voor meer informatie betreffende de te verstrekken inlichtingen : zie de nota betreffende de toekenning van de wetenschappelijke anciënniteit die kan worden geraadpleegd op de website van de POD Wetenschapsbeleid (www.belspo.be, rubriek « Vacatureberichten » - Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen) en die eveneens kan worden bekomen bij de Stafdienst P & O van de POD Wetenschapsbeleid (tel. : 02-238 34 19 of 02-238 35 68); ? een kopie van het/de vereiste diploma('s); ? indien de kandidaat/kandidate een doctorsdiploma voorlegt om aan de diplomavereisten te voldoen, dient hij/zij aan zijn/haar kandidatuur eveneens een kopie toe te voegen van het diploma dat werd behaald bij het afsluiten van de universitaire studiecyclus welke toegang gaf tot het doctoraat; ? indien deze diploma's, of één ervan, werden uitgereikt in een andere taal dan het Nederlands, Frans, Duits of Engels dient daarvan tevens een vertaling te worden gevoegd bij het voorgelegde dossier (vertaling in het Nederlands voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Nederlandse taalrol; vertaling in het Frans voor de kandidaten die kunnen worden ingedeeld bij de Franse taalrol); ? een lijst van de eventueel gepubliceerde wetenschappelijke werken; ? de documenten en inlichtingen hierboven bedoeld onder punt 7.3.1, indien het/de vereiste diploma('s), behaald door de kandidaat/kandidate, werd(en) uitgereikt door een andere dan een Belgische instelling; ? het bewijs van taalkennis bedoeld onder punt 7.3.2, ingeval dit bewijs noodzakelijk is of wanneer de kandidaat wenst dat zijn/haar indeling bij een taalrol gebeurt op basis van dat bewijs. 10.4. Er zal geen rekening worden gehouden met kandidaturen die niet werden ingediend overeenkomstig de hierboven bepaalde sollicitatieprocedure.

^