Etaamb.openjustice.be
Vacante Bettreking
gepubliceerd op 15 september 2006

Oproep tot kandidaten voor het lidmaatschap van de Commissie voor de Modernisering van de Rechterlijke Orde De Commissie voor de Modernisering van de Rechterlijke Orde, ingesteld bij de wet van 20 juli 2006 Het is essentieel om een efficiëntere en snellere Justitie ten dienste te stellen van de burger. Da(...)

bron
federale overheidsdienst justitie
numac
2006009696
pub.
15/09/2006
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

FEDERALE OVERHEIDSDIENST JUSTITIE


Oproep tot kandidaten voor het lidmaatschap van de Commissie voor de Modernisering van de Rechterlijke Orde De Commissie voor de Modernisering van de Rechterlijke Orde, ingesteld bij de wet van 20 juli 2006 (Belgisch Staatsblad van 1 september 2006), vormt de eerste fase van het "Themisplan", het hervormingplan waarvan de fundamentele beginselen opgenomen zijn in de oprichtingsnota die goedgekeurd werd door de Ministerraad op 10 maart 2006.

Het is essentieel om een efficiëntere en snellere Justitie ten dienste te stellen van de burger. Dat is de doelstelling van deze hervorming, die een betere werking van Justitie beoogt via een reorganisatie van de beheersstructuur van de Rechterlijke Orde, die sinds 1830 nog amper evolueerde. De integrale nota kan worden geconsulteerd op de website van de FOD Justitie - www.just.fgov.be (klikken op "Themisplan" op de homepage).

Die fundamentele beginselen zijn : - ruime decentralisatie van het beheer inzake personeel, begroting, materieel en gerechtskosten; - responsabilisering van de gerechtelijke overheden op het niveau van de arrondissementen en de ressorten; - dienst voor bijstand bij het beheer, versterking van de rationalisering van het gebruik van beschikbare personele, materiële en financiële middelen en instelling van een controle.

Opdrachten van de Commissie De Commissie heeft een belangrijke opdracht die eruit bestaat een algemene denkoefening te houden over de modernisering van het beheer van de Rechterlijke Orde en ondersteuning te bieden aan de lokale en regionale gerechtelijke overheden.

Via de opdracht die de Commissie toevertrouwd kreeg, werd haar gevraagd zich te buigen over alle vragen die aan de rechterlijke organisatie gesteld worden en die verband houden met het beheer en de financiering ervan.

Naast haar algemene opdracht is de Commissie ook belast met meer bijzondere taken die toegespitst zijn op de Rechterlijke Orde, haar organen, haar gerechtelijke functies. Een denkoefening is noodzakelijk om de coherentie binnen het geheel veilig te stellen en om die reden is de Commissie dan ook belast met het uitwerken van projecten van harmonisering, zelfs experimentele projecten. Die bijzondere opdrachten houden rechtstreeks verband met het "Themisplan".

De wettelijke opdrachten zijn de volgende : 1° een algemene reflectie te leiden over de modernisering van het beheer van de Rechterlijke Orde;2° een reflectie te organiseren en te leiden over de structuren van de beheersorganen van de rechterlijke macht en de gerechtelijke ambten;3° projecten uit te werken voor de harmonisering, de verbetering en de modernisering van het beheer van de Rechterlijke Orde;4° experimentele projecten uit te denken inzake het beheer van de Rechterlijke Orde die op het federale of lokale niveau worden uitgewerkt en de ontwikkeling hiervan te ondersteunen;5° de experimenten te begeleiden van bevoegdheidsoverdrachten naar de rechtscolleges in het kader van een administratieve decentralisering;6° een methodologische ondersteuning te bieden aan de uitvoering van de experimentele projecten inzake het beheer van de Rechterlijke Orde;7° methodes voor te stellen om het gebruik van de middelen te optimaliseren die bestemd zijn voor de werking van het gerechtelijk apparaat;8° een netwerk op te richten en te leiden voor de uitwisseling van inlichtingen tussen de centrale administratie van de Federale Overheidsdienst Justitie en de korpschefs. Samenstelling van de Commissie De Commissie bestaat uit een voorzitter en een ondervoorzitter die door de Koning worden benoemd bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad, voor een hernieuwbare termijn van zes jaar.

De voorzitter en de ondervoorzitter behoren tot een verschillende taalrol; het zijn magistraten, de ene van de zetel, de andere van het openbaar ministerie.

Ze worden gekozen uit personen die verantwoordelijke functies hebben uitgeoefend met betrekking tot het beheer van de Rechterlijke Orde.

Naast de voorzitter en de ondervoorzitter telt de Commissie zes leden die door de Koning worden benoemd bij een besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad, voor een hernieuwbare termijn van zes jaar.

Onder deze leden : - beschikken twee leden over de hoedanigheid van magistraat, de ene van de zetel, de andere van het openbaar ministerie; - twee hebben de hoedanigheid van lid van het personeel van de Rechterlijke Orde; - twee leden zijn ambtenaren van niveau A van een federale overheidsdienst, minstens één van die twee is afkomstig van de Federale Overheidsdienst Justitie.

De voorzitter, de ondervoorzitter en de twee leden-magistraten worden voor deze opdracht van rechtswege door hun rechtscollege gedetacheerd.

Zij mogen tijdens hun mandaat geen andere beroepswerkzaamheden verrichten, tenzij zij daartoe door de Minister van Justitie gemachtigd zijn.

Er wordt aan de ambtenaren van de federale overheid verlof toegekend voor een opdracht van algemeen nut, in overeenstemming met artikel 102, § 2, van het koninklijk besluit van 19 november 1998 betreffende de verloven en afwezigheden toegestaan aan de personeelsleden van de rijksbesturen.

De Commissie is samengesteld uit een gelijk aantal Nederlandstalige en Franstalige leden.

Alle leden beschikken over een grondige ervaring die nuttig is voor het uitoefenen van de bevoegdheden van de Commissie.

Ze oefenen hun functie voltijds uit.

De voorzitter en de ondervoorzitter hebben recht op dezelfde bezoldiging als die van de eerste advocaat-generaal bij het Hof van Cassatie, evenals op de daaraan verbonden verhogingen en voordelen.

De leden van de Commissie ontvangen een maandelijkse weddenbijslag van 400,00 euro. Dit bedrag is gekoppeld aan het spilindexcijfer 138,01.

Ze genieten vergoedingen voor verblijfs- en reiskosten overeenkomstig de bepalingen die van toepassing zijn op het personeel van de federale overheidsdiensten.

Indiening van de kandidaturen De kandidaten voor een mandaat van voorzitter, ondervoorzitter of lid van de Commissie voor de Modernisering van de Rechterlijke Orde moeten hun kandidatuur uiterlijk op 15 oktober 2006 bij aangetekende brief bezorgen aan de FOD Justitie, ter attentie van de heer Alain Bourlet, Voorzitter van het Directiecomité, Waterloolaan 115, te 1000 Brussel.

De kandidaten moeten bij hun kandidatuur een curriculum vitae voegen, evenals een brief waarin zij hun curriculum toelichten en hun motivatie uiteenzetten.

^