Etaamb.openjustice.be
Omzendbrief
gepubliceerd op 19 november 2020

Ministeriële omzendbrief. - Inhoud en modaliteiten van het bevorderingsexamen van een procedure tot de graad van luitenant Deze omzendbrief is bestemd voor de Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp De directieraad van de DBDMH heeft op 21 april 2020 beslist om een bevorderingsprocedure te lancere(...)

bron
brussels hoofdstedelijk gewest
numac
2020043647
pub.
19/11/2020
prom.
--
staatsblad
https://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body(...)
Document Qrcode

BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST


Ministeriële omzendbrief. - Inhoud en modaliteiten van het bevorderingsexamen van een procedure tot de graad van luitenant Deze omzendbrief is bestemd voor de Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (hierna "DBDMH").

De directieraad van de DBDMH heeft op 21 april 2020 beslist om een bevorderingsprocedure te lanceren tot de graad van luitenant in uitvoering van het personeelsplan van de DBDMH van 21 maart 2019.

In toepassing van artikel 58 van het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 24 augustus 2017 houdende het administratief statuut en de bezoldigingsregeling van de operationele personeelsleden van de DBDMH, bepaalt de functioneel bevoegde minister de inhoud en de modaliteiten van deze bevorderingsproeven zolang de minister van Binnenlandse Zaken de inhoud van de bevorderingsproeven van het federaal statuut zelf niet heeft vastgelegd.

Het bevorderingsexamen, dat bestaat uit bekwaamheidstests, heeft tot doel om de technische en gedragsmatige capaciteiten van de kandidaat te beoordelen in relatie tot de functies die moeten worden uitgevoerd door de personeelsleden die houder zijn van de graad van luitenant.

De bevorderingstest bestaat uit vier delen: 1ste deel : Synthese-oefening Het eerste deel is een samenvatting van een artikel van technische of wetenschappelijke aard met betrekking tot preventie.

De test is bedoeld om het vermogen van de kandidaat te beoordelen om complexe en technische informatie te begrijpen en om een zin van synthese aan te tonen.

De test duurt 60 minuten en wordt geëvalueerd op 25 punten. 2de deel : Voorbereiding en presentatie van een operationeel dossier Het tweede deel bestaat uit het opstellen van een schriftelijk dossier voor de presentatie van een project ter verbetering van de operationele interventieprocedures.

De procedure moet door de kandidaat worden gekozen uit een vooraf door de organisatoren van de test opgestelde lijst van onderwerpen.

De kandidaat zal gevraagd worden om zijn/haar voorgestelde verbetering van de operationele interventieprocedure te verdedigen voor de examenjury tijdens een presentatie van maximaal 10 minuten, gevolgd door een vraag- en antwoordsessie over de presentatie.

De test heeft tot doel te evalueren in hoeverre de kandidaat in staat is de verschillende aspecten van de operationele werking te evalueren evenals de verschillende elementen van projectbeheer (planning, samenstelling van het team, uitvoering, follow-up, reporting, ...).

De test duurt 20 minuten en wordt geëvalueerd op 25 punten. 3de deel : Operationele bekwaamheidstest Het derde deel bestaat uit een mondeling onderhoud zonder voorbereiding in de vorm van vragen/antwoorden waarbij de kandidaat wordt onderworpen aan een simulatie van een interventie van niveau 2.

Afhankelijk van het type scenario, kunnen aan de kandidaat hulpmiddelen worden voorgesteld om de simulatie uit te voeren.

Het scenario van de interventie wordt op de dag van de test uitgeloot wanneer het door de jury wordt ontvangen.

Het doel van de test is het beoordelen van het vermogen van de kandidaat om de rol van een luitenant in een operationele interventie te vervullen.

De test duurt 30 minuten en wordt geëvalueerd op 25 punten. 4de deel : Onderhoud "administratief beheer " Het vierde deel bestaat uit een mondeling onderhoud zonder voorbereiding in de vorm van vragen/antwoorden over de verschillende reglementeringen die een luitenant mogelijk moet toepassen (kennis van het statuut, administratief beheer door luitenants, kennis inzake preventie).

De test heeft tot doel te beoordelen of de kandidaat in staat is om het administratieve beheer van een dienst op zich te nemen (relatie met de medewerkers, naleving van het arbeidsreglement, interne procedures, ...) evenals zijn kennis van de preventieregels.

De test duurt 30 minuten en wordt geëvalueerd op 25 punten.

Elk deel wordt door de jury op 25 punten gequoteerd. Daartoe geeft elk jurylid een score op 5. De som hiervan geeft de score van de jury voor het desbetreffende deel weer.

De scores van de verschillende delen worden op 100 punten getotaliseerd, wat het mogelijk maakt om de totaalscore te bepalen.

De bevorderingstest wordt als geslaagd beschouwd wanneer de kandidaat 50 % van de punten voor alle delen van de bevorderingstest behaalt.

Brussel, 9 november 2020.

S. GATZ, Minister bevoegd voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

^